Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 10 wrz 2025, o 13:59

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 5 mar 2009, o 17:56 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy, MIŻ
Carlos napisał(a):
Między innymi dlatego od początku byłem przeciwny tworzeniu strony dotyczącej projektowania jachtów. Te przykłady to tylko wierzchołek góry lodowej.

Hmmm... gdzieś w archiwum mam rozmowę z Tobą i chęć pomocy przy tworzeniu tej strony sprzed kilku miesięcy.

Czy nie pisałeś artykułów na temat projektowania dla www.szkutnictwo.net ?

Carlos napisał(a):
Poza tym nie ma szans, żeby człowieczek wychodząc z wnętrza jachtu albo schodząc na dół nie puknął się w głowę

Powiem Ci szczerze, że nie wiem jak Ty się tam chcesz w głowę puknąć, no chyba że zapomnisz odsunąć suwklapę ;)

Forpik
Carlos napisał(a):
Gdyby umieścić zbiorniki pomiędzy rusztem dennym, zaraz nad dnem to obniżymy wysokość i obniżymy środek ciężkości (bardzo popularna praktyka), to kolejne oszczędności finansowe (masowe).

Tak właśnie są umieszczone...

Carlos napisał(a):
Wstawiłbym pilers oparty na bardzo mocnym denniku, lub nawet przepuściłbym maszt przez pokład.

Tak właśnie to zostało zrobione w kolejnej wersji.

Carlos, wiem że masz ogromną wiedzę i mnóstwo czasu, jednak ta jednostka jest jaka jest, i uważam że w 3 miesiące (przynajmniej ja) nic lepszego nie wymyślę.

Dlatego może warto byś podzielił się swoją wiedzą, a ja moim "wydajemisie" w tych wątkach, które powstaną :)

Pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 12 mar 2009, o 15:38 
Też oddałem swój głos. Życzę sukesów i wytrwałości.

Pozdrawiam serdecznie,
fromel

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 12 mar 2009, o 23:59 

Otrzymał podziękowań: 7
suleq napisał(a):
Powiem Ci szczerze, że nie wiem jak Ty się tam chcesz w głowę puknąć, no chyba że zapomnisz odsunąć suwklapę ;)

Suwklapa jest, ale trochę krótka. Domyślam się dlaczego tak jest, ale można coś na to zaradzić, spokojnie może być dłuższa. Spróbuj ustawić człowieka na każdym stopniu zejściówki, w pewnym momencie będzie się on musiał nieźle ugiąć, żeby się zmieścić. Przy tej wielkości jednostce jest to niepotrzebne obniżanie komfortu.

suleq napisał(a):

Carlos napisał(a):

Gdyby umieścić zbiorniki pomiędzy rusztem dennym, zaraz nad dnem to obniżymy wysokość i obniżymy środek ciężkości (bardzo popularna praktyka), to kolejne oszczędności finansowe (masowe).

Tak właśnie są umieszczone...

Z mojej perspektywy to trochę inaczej wygląda, ale też nie mam pewności czy to, o czym myślę to zbiorniki.

Mój czas jest niestety limitowany i nie tylko tu zaglądam bardzo rzadko, ale jeśli jakieś wątki o projektowaniu tu zaistnieją, to na pewno zajrzę. Skoro jesteście zdeterminowani, to trzymam kciuki za sukces.

Powodzenia,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 24 mar 2009, o 19:29 

Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: Sternik Jachtowy
Fajny projekt .Przypomniałem sobie jak onegdaj z braku innego programu <zamierzchłe czasy>zaprogramowałem w star office własny 160metrowy dom.To była mozolna praca potem projekt architekt w całości przerysował podbił stempel i dom stoi :-).Może i twój jacht sie zmaterializuje.Powodzenia.Jacek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 12 kwi 2009, o 08:08 

Podziękował : 4
Suleq no minęło trochę więcej niż dwa dni mam nadzieję że sesja już przeszła do historii i już jest dawno oblana a i człowiek zdążył wrócić do równowagi :) a co z tym jest związane ja mogę zacząć naciskać na wątki o tematyce projektowej :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 14 cze 2009, o 09:25 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Głos oddany.
Nie wiem czy nie za późno, bo nie poinformowało o oddanym głosie i jak było 169, tak jest 169... :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2009, o 23:17 

Podziękował : 3
Uprawnienia żeglarskie: Żeglarz jachtowy
Jeszcze jakby to drewniana łódź była to bym dał 3 x TAK ;-)

Pozdrawiam
LOLSON

Zabytkowe jachty - http://www.ll-boats.com

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lis 2009, o 20:20 

Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy, MIŻ
Hej,

W sumie z tego wszystkiego zapomniałem podziękować.

Dziękuję wszystkim za pomoc w konkursie, powiem krótko, udało się! :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2