Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 27 cze 2025, o 21:59

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 41  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lut 2013, o 21:47 

Podziękował : 301
Otrzymał podziękowań: 175
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Witajcie :) Chcialem dorzucic swoje dwa grosze , nawet nie calkiem swoje bo z Relingiem sie pocilismy. Jak wiecie mam zamiar sam zrobic maszt i poczynilem juz pewne przygotowania ale by nie zapeszyc to na razie tylko o likszparze :) To tylko pomysl -niesprawdzony ale usuniecie weza po jego rozcieciu nie bedzie wielkim problemem . Pozdrawiam :)

Załączniki:
123.JPG
123.JPG [ 72.64 KiB | Przeglądane 5416 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lut 2013, o 22:05 

Podziękował : 242
Otrzymał podziękowań: 439
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Marian Strzelecki napisał(a):
Ja mam piłkę tarczową "lisiczkopodobną" i tym będę wycinał rurę,
tylko muszę wymyślić jak ta rurkę umocować aby nie uciekała na boki.
MJS
To może rurkę przymocować do jakiejś listwy taśmą samoprzylepną , a listwę wykorzystać jako prowadnicę ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lut 2013, o 22:42 

gurool napisał(a):
Witajcie :) Chcialem dorzucic swoje dwa grosze , nawet nie calkiem swoje bo z Relingiem sie pocilismy. Jak wiecie mam zamiar sam zrobic maszt i poczynilem juz pewne przygotowania ale by nie zapeszyc to na razie tylko o likszparze :) To tylko pomysl -niesprawdzony ale usuniecie weza po jego rozcieciu nie bedzie wielkim problemem . Pozdrawiam :)
Tadziu rozumiem , że chodzi ci o budowę masztu do twojego katamarana , czyli dość długi . Na dużej długości układając laminat spowodujesz deformację węża i powstanie owalu w różnych kierunkach i później przycinanie grota . Wydaje mi się , że mógłbyś tutaj zastosować rurki PCV , o których pisał Marian . Kolejna rzecz , jak połączyć część masztu z likszparą z resztą masztu ? Maszt ma być zbudowany z laminatu ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lut 2013, o 23:10 

silver_stas tak z laminatu ma byc ! Nie bardzo wiem jak to tlumeczyc ale spyciura jestes to sie domyslisz zrobilem wzornik ,ktorego poszczagolne deseczki rozsuwajac co 45 cm , obite listewkami utworza mi balwanke do sciagniecia formy masztu. Ten wycieta rowek ,własnie bedzie sluzyl do wklejenia w niego likszpary ! Tak najprosciej Wzornik jeszcze niedopracowany.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

silver_stas napisał(a):
Na dużej długości układając laminat spowodujesz deformację węża i powstanie owalu w różnych kierunkach i później przycinanie grota
Mam nadzieje ze jak go naciage odopwiednio i bede robil to etapami to wszystko bedzie ok . Mam taka nedzieje :)

Załączniki:
IMG_2682 [Rozdzielczość Pulpitu].JPG
IMG_2682 [Rozdzielczość Pulpitu].JPG [ 76.67 KiB | Przeglądane 5362 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lut 2013, o 13:21 

Podziękował : 196
Otrzymał podziękowań: 321
A po co wy tak się upieracie przy likszparze? Nie prościej zastosować zewnętrzną szynę z płaskownika i pełzacze na żaglu? Przecież tak prościej,taniej, a i obsługa grota z likiem przednim na stałe zamocowanym do masztu dużo łatwiejsza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lut 2013, o 21:06 

gurool napisał(a):
silver_stas tak z laminatu ma byc ! Nie bardzo wiem jak to tlumeczyc ale spyciura jestes to sie domyslisz zrobilem wzornik ,ktorego poszczagolne deseczki rozsuwajac co 45 cm , obite listewkami utworza mi balwanke do sciagniecia formy masztu. Ten wycieta rowek ,własnie bedzie sluzyl do wklejenia w niego likszpary ! Tak najprosciej Wzornik jeszcze niedopracowany.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

silver_stas napisał(a):
Na dużej długości układając laminat spowodujesz deformację węża i powstanie owalu w różnych kierunkach i później przycinanie grota
Mam nadzieje ze jak go naciage odopwiednio i bede robil to etapami to wszystko bedzie ok . Mam taka nedzieje :)
Muszę przyznać , że podejmujesz kolejne ambitne zadanie , ale to nie dziwi przy imponującej skali twojego przedsięwzięcia . Wielki szacun !!!!!!!!!! Jeśli chodzi o maszt przyszedł mi do głowy pewien pomysł , o ile mój szkic jest podobny do twojej koncepcji . Z drewna budujesz owal od strony grota i od foka . Między nimi są po 2 kliny tworzące prostokąt umieszczone np. co metr. Całość łączysz np. folią do owijania palet . Taki wzornik umożliwia układanie tkaniny na całej długości masztu . Po stężeniu laminatu , ze względu na stożkowość całości oraz kliny w środku nie powinno być problemu z wyciągnięciem połówek formy . Jeśli chodzi o likszparę , to może warto zastanowić się nad propozycją Petera z pełzaczami , które pasują do twojego projektu i ułatwiłyby ci budowę . Jeśli jednak chcesz zrobić likszparę , to przemyśl pomysł Mariana z rurkami PCV. Specjalnie podjechałem do marketu budowlanego aby je oglądnąć . Mają fi zewn 16 mm , czyli wewn. ok. 14 mm i długość 2 m . Jednak widząc jak w sumie niezbyt długa rurka jest wiotka , szczerze ci odradzam zastosowanie węża . Rurki są tanie i zapewnią ci równy przekrój na niemałej długości masztu. Pozdrawiam Staszek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lut 2013, o 21:56 

Zapomniałem o szkicu :oops:

Załączniki:
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png [ 21.54 KiB | Przeglądane 5182 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lut 2013, o 22:13 

peter napisał(a):
Przecież tak prościej,taniej

Upss! Zapomniałem!! przecież nie chodzi o złapanie zajączka, a o ŁAPANIE go!! :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lut 2013, o 22:22 

peter napisał(a):
peter napisał(a):

Upss! Zapomniałem!! przecież nie chodzi o złapanie zajączka, a o ŁAPANIE go!! :lol: :lol: :lol:
Jasnowidz , czy co !? Właśnie to chciałem napisać :D .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2013, o 06:56 

silver_stas napisał(a):
Muszę przyznać , że podejmujesz kolejne ambitne zadanie Wlasnie -jak bede MUSIAL , to sie podejme :)
peter napisał(a):
Upss! Zapomniałem!! przecież nie chodzi o złapanie zajączka, a o ŁAPANIE go!!
Dziekuje Panowie ,wezme pod uwage Wasze rady . a wrazie W odnowimy temat :) Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lut 2013, o 19:59 

peter napisał(a):
peter napisał(a):

To jeszcze słów kilka w temacie . Faktycznie dla mnie ważne są kolejne wyzwania i kolejne " gonienie zajączka " . Powiem szczerze , że zrealizowałem kilka projektów z różnych dziedzin i w momencie " złapania króliczka" jest krótka chwila satysfakcji i człowiek zaczyna się rozglądać za kolejnym :lol: . Ten projekt jest największy z dotychczasowych . Mam świadomość , że jest to moja pierwsza i prawdopodobnie ostatnia budowana łódka . Szukanie kolejnych rozwiązań , modyfikacje , nowe doświadczenia sprawiają mi dużo frajdy . Jeśli chodzi o maszt , to skoro zdecydowałem się na budowę z drewna , to chcę go zrobić klasycznie i pełzacze mi po prostu "nie leżą" . Faktycznie czasami wybieram czasami rozwiązania które pozwalają mi poznać coś nowego , niekoniecznie " prościej , taniej " , ale wiadomo " de gustibus ..... " :D . Wracając do budowy masztu , to wkleiłem wypełnienia pod okucia ( kogut , salingi , bom itp ) i dokleiłem drugą ściankę . zdjęcia wkleję później , bo net mobilny tnie się strasznie . BTW , jeśli chodzi o wyzwania , to dla mnie mistrzem świata jest gurool . Podjąć się budowy na skalę , której pewnie niewielu już doświadczonych budowniczych by się podjęło , to duża rzecz . No i szukanie kolejnych rozwiązań .Podziwiam i życzę powodzenia !!!!!! Staszek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lut 2013, o 19:13 

Dość filozofowania , teraz konkrety :D . Zdjęcia z telefonu , bo nie zabrałem aparatu .

Załączniki:
Komentarz: Wypełnienia plus dystanse
3.jpg
3.jpg [ 294.82 KiB | Przeglądane 4931 razy ]
Komentarz: Wypełnienie pod okucia pięty masztu i bomu
2.jpg
2.jpg [ 349.11 KiB | Przeglądane 4931 razy ]
Komentarz: Wypełnienia pod okucia koguta oraz sztagu i want
1.jpg
1.jpg [ 315.82 KiB | Przeglądane 4931 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lut 2013, o 20:21 

silver_stas napisał(a):
Jeśli chodzi o maszt , to skoro zdecydowałem się na budowę z drewna , to chcę go zrobić klasycznie i pełzacze mi po prostu "nie leżą

Hmm? "klasycznie" to jednak powinna być szyna,w maszcie do ożaglowania bermudzkiego to ona była pierwsza,dopiero później wymyślono likszparę w celach poprawy aerodynamiki,w pływaniu regatowym,niestety zwiększając koszty,trudność i awaryjność w stosunku do szyny.Ja cię nie namawiam do budowy masztu z szyną,podałem tylko prostsze i chyba lepsze rozwiązanie.
pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lut 2013, o 21:27 

peter napisał(a):
silver_stas napisał(a):
Jeśli chodzi o maszt , to skoro zdecydowałem się na budowę z drewna , to chcę go zrobić klasycznie i pełzacze mi po prostu "nie leżą

Hmm? "klasycznie" to jednak powinna być szyna,w maszcie do ożaglowania bermudzkiego to ona była pierwsza,dopiero później wymyślono likszparę w celach poprawy aerodynamiki,w pływaniu regatowym,niestety zwiększając koszty,trudność i awaryjność w stosunku do szyny.Ja cię nie namawiam do budowy masztu z szyną,podałem tylko prostsze i chyba lepsze rozwiązanie.
pozdrawiam.
Oczywiście , masz całkowitą rację z pełzaczami , Wojtek też proponował taką opcję . Nie miałem pojęcia o takiej kolejności :oops: . Zabrzmi to głupio , ale i tak będę robił maszt z likszparą , bo jest to trudniejsze i ciekawsze , a wklejenie rurki poprawi funkcjonalność. Dla mnie sama budowa jest celem samym w sobie i doskonałą zabawą , więc staram się poznać jak najwięcej nowych doświadczeń . Oczywiście zdobyte doświadczenie zda się psu na buty , bo po zakończeniu projektu , jak zwykle zacznę się rozglądać za czymś zupełnie nowym :D . Jak to trafnie ująłeś , ciągłe gonienie króliczka , ale w życiu trzeba mieć jakiś cel :lol:. Pozdrawiam Staszek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lut 2013, o 20:43 

Ciąg dalszy klejenia masztu . Dokleiłem drugą ściankę .

Załączniki:
6.jpg
6.jpg [ 329.44 KiB | Przeglądane 4785 razy ]
5.jpg
5.jpg [ 315.48 KiB | Przeglądane 4785 razy ]
4.jpg
4.jpg [ 334.63 KiB | Przeglądane 4785 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 mar 2013, o 19:56 

No to zamknąłem profil masztu . Trochę zabawy , bo sklejone w zeszłym tygodniu elementy trzeba ściągnąć z poddasza do szkutni , obrobić i wyciągnąć z powrotem na górę . Obróbka to : przestruganie i oszlifowanie powierzchni pod listwę z likszparą , oraz docięcie i oszlifowanie części pod listwę zamykającą profil maszty . Domknięcie profilu od salingów do topu przebiega po wycinku łuku ( jak w projekcie Sztrandusi) . Zdjęcia jak zwykle będą później . Jeszcze kilka uwag wykonawczych . Udało się dobrać deski wg. układu jak na szkicu . Deski przy tej długości mają tendencje do wyginania się w minimalny łuk . Profil "U" sklejony w zeszłym tygodniu też wykazywał taką tendencję . Dokleiłem więc listwę z łukiem w przeciwną stronę . Wygląda na to , że się skompensowały ( nie widzę efektu skręcenia ).

Załączniki:
maszt przekrój szkic.png
maszt przekrój szkic.png [ 36.43 KiB | Przeglądane 4712 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2013, o 20:22 

Teraz zdjęcia :

Załączniki:
Komentarz: Doklejona listwa zamykająca profil i wstępnie złapana ściskami
DSC00133.JPG
DSC00133.JPG [ 198.05 KiB | Przeglądane 4644 razy ]
Komentarz: Widok od pięty masztu , oraz na jeden z parapetów , które zrobiłem w międzyczasie :-))
DSC00131.JPG
DSC00131.JPG [ 256.77 KiB | Przeglądane 4644 razy ]
Komentarz: Widok od topu . Widać wypełnienia pod mocowanie koguta , salingów i wklejki dystansowe .
DSC00129.JPG
DSC00129.JPG [ 222.33 KiB | Przeglądane 4644 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 18:37 

Na zdjęciach masztu widać szare paski . Otóż podczas omawiania z Wojtkiem budowy masztu stwierdziłem , że muszę pożyczyć od zaprzyjaźnionego stolarza sporo ścisków , bo mam za mało . Wojtek zaproponował użycie taśmy klejącej . Sklejone elementy wstępnie łapię ściskami , przenoszę na wyższe podpórki i co kawałek łapię ściskiem dźwigniowym i owijam taśmą . Jest to świetny i prosty sposób .

Załączniki:
Komentarz: Maszt ułożony w pozycji bezpiecznej :-)
DSC00136.JPG
DSC00136.JPG [ 207.82 KiB | Przeglądane 4570 razy ]
Komentarz: Dołożone "ściski" z taśmy klejącej
DSC00135.JPG
DSC00135.JPG [ 197.14 KiB | Przeglądane 4570 razy ]
Komentarz: Wstępnie ściśnięte elementy przeniesione na wyższe podpórki
DSC00134.JPG
DSC00134.JPG [ 197.92 KiB | Przeglądane 4570 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 mar 2013, o 20:54 

Ściągnąłem ściski i okazało się , że minimalne skrzywienia się pięknie skompensowały i maszt jest idealnie prosty :D . Teraz zostało najłatwiejsze , czyli likszpara :lol: .Ale tak poważnie , to przeprowadziłem testy i muszę zmienić koncepcję . Otóż zrobiłem próby frezowania aluminium i drewna na frezarce pionowej . Sądzę , że nie jest to najlepsze połączenie . Po pierwsze , każdy z tych materiałów ma inne parametry skrawania , po drugie frez do metalu pracuje z szybkością wielokrotnie większą od optymalnej i po trzecie przy posuwie ręcznym mogą powstać nierówności szczeliny , które trudno może być usunąć . Również ostre krawędzie pozostałe po skrawaniu trudno będzie zaokrąglić , aby nie uszkadzały żagla . Zrobiłem również próbę skrawania PCV . Tutaj też krawędzie po skrawaniu wymagają sporo zabawy . Najmniejszym problemem jest zrobienie samej likszpary . Ponieważ nie posiadam odpowiedniego frezu do frezarki pionowej , a zakup ze względu na koszt jest bez sensu , zastosowałem inne rozwiązanie . Kupiłem frez trzpieniowy o fi 12,9 mm , a wiertarkę stolarską użyłem jako frezarkę górnowrzecionową . Imadło jako prowadnica i śmiga że hej . Chyba sobie dam spokój z wklejaniem dodatkowych rurek . Maszt będzie olejowany , likszpara też , żagle nie będą z bawełny :D , łódka eksploatowana głównie w weekendy , więc zwykła likszpara powinna wystarczyć ?!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 mar 2013, o 21:01 

Podziękował : 10541
Otrzymał podziękowań: 2484
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
silver_stas napisał(a):
Ponieważ nie posiadam odpowiedniego frezu do frezarki pionowej , a zakup ze względu na koszt jest bez sensu , zastosowałem inne rozwiązanie . Kupiłem frez trzpieniowy o fi 12,9 mm , a wiertarkę stolarską użyłem jako frezarkę górnowrzecionową . Imadło jako prowadnica i śmiga że hej . Chyba sobie dam spokój z wklejaniem dodatkowych rurek . Maszt będzie olejowany , likszpara też , żagle nie będą z bawełny :D , łódka eksploatowana głównie w weekendy , więc zwykła likszpara powinna wystarczyć ?!

Pokaz bo już się zgubiłem...
a mnie niedługo czeka to samo
Ty jesteś moim testerem :lol:
MJS

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 mar 2013, o 21:45 

Dzięki :lol: . Zdjęcia zrobię jutro i spróbuję wkleić . Jak net mobilny będzie się ciął , to wkleję w poniedziałek . Na listwie testowej wyfrezowało się fajnie , natomiast do listw z masztu które są wyższe , muszę zrobić dodatkową prowadnicę (korytko w kształcie litery U). Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 mar 2013, o 15:05 

No to wrzucam zdjęcia . Listwa testowa była niska , natomiast 2 listwy na likszparę mają po 35 mm wysokości i muszę zrobić odpowiednio wysokie " korytko" , aby zapobiec biciu bocznemu .

Załączniki:
Komentarz: Rowek na szybko przetarty papierem ściernym
DSC00144.JPG
DSC00144.JPG [ 153.07 KiB | Przeglądane 5883 razy ]
Komentarz: Wiertarka stolarska jako frezarka górnowrzecionowa
DSC00140.JPG
DSC00140.JPG [ 228.59 KiB | Przeglądane 5883 razy ]
Komentarz: Wstępnie przefrezowana listewka
DSC00138.JPG
DSC00138.JPG [ 140.06 KiB | Przeglądane 5883 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2013, o 18:44 

Jako tester :D , podaję kilka uwag . Wiertarka daje tylko 3 tys. obrotów , ale od biedy wystarczy . Rowek wystarczy przeszlifować papierem na zaokrąglonym klocku i będzie gładko . Ważne jest korytko jako prowadnica , aby zapobiec biciu bocznemu . Wynikł pewien problem , bo nie posiadam grubościówki i listwy nie mają stałej grubości . Muszę je przeciągnąć na pilarce z culagą i dopiero dobrać szerokość prowadnicy i frezować . Olejowanie likszpary trochę potrwa , więc trzeba podjąć inne prace , bo pogoda dalej nie pozwala dłubać przy samej łódce . Pora na bom oraz salingi , na które odłożyłem ładny kawałek jesiona ,robiąc parapety do domu :lol:. Aha , jeszcze jedna rzecz . Jeśli chodzi o frezy trzpieniowe , to można kupić rozmaite kształty , a nie ma wyboru zwykłych półkolistych . Ten trafiłem w Castoramie i ma idealną średnicę do samej likszpary . Natomiast rurka aluminiowa ma fi zewn. 14 mm , a PCV 16 mm , więc nie będę żadnej wklejał.

Załączniki:
DSC00143.JPG
DSC00143.JPG [ 275.07 KiB | Przeglądane 5796 razy ]
DSC00142.JPG
DSC00142.JPG [ 279.08 KiB | Przeglądane 5796 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2013, o 20:42 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
silver_stas napisał(a):
nie ma wyboru zwykłych półkolistych

Szukajcie a znajdziecie :-P
Pierwszy z brzegu sklep http://narzedziadodrewna.eu/index.php?p ... &Itemid=79

W innych są też inne średnice i promienie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2013, o 11:44 

silver_stas napisał(a):
Jeśli chodzi o frezy trzpieniowe , to można kupić rozmaite kształty , a nie ma wyboru zwykłych półkolistych

Taki rowek łatwo robi się na pile stołowej,wystarczy prowadzić listwę pod pewnym kątem do tarczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2013, o 04:01 

Łatwo?
:lol: :lol:
to już wolę dłutem;
przynajmniej paluszki zostaną.
MJS

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2013, o 08:09 

http://www.youtube.com/watch?v=t8Nl5_a1c3o
trochę wyobraźni... :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2013, o 21:42 

Dla mnie tarczowa to ręczna:
nigdy nie miałem krajzegi :-x

MJS

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2013, o 23:53 

krajzegi

:mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 mar 2013, o 14:24 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
to już wolę dłutem;

jak się boisz tych straszliwych maszyn to, z pewną nieśmiałością, podpowiem, że leniwi stolarze już dawno temu wymyślili specjalne hebelki ;) One nawet własną culagę posiadają i dzięki niej, żłobienie jest proste, łatwe i przyjemne
Mam taki, jeszcze po dziadku. Nawet stosowałem go kilkakrotnie do żłobienia likszpar :-P

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1209 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 41  Następna strona