Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 cze 2025, o 08:00

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, o 21:56 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Haziaj Żeglarz napisał(a):
Hmmmm. Powiedz mi co jest złego w tym, żeby społeczeństwo nie było podzielone na klasy i panowała równość :?: Ile razy mam powtarzać, że socjalizm to nie komunizm :/

W tym że równość jest nierówna i niesprawiedliwa w samych założeniach.

EDIT: Jak ktoś może, niech przeniesie ten wątek o Mazurach itp. do HP, bo to ma tyle wspólnego z białym szkwałem, że...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, o 22:00 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Powiedz mi co jest złego w tym, żeby społeczeństwo nie było podzielone na klasy i panowała równość Ile razy mam powtarzać, że socjalizm to nie komunizm

Wszystko. To rywalizacja a nie równość napędzała i napędza rozwój. Własnie rozwój jest w zgodzie z naturą człowieka, a nie równość, która jest nic nie wartym ideałem, który później i tak się musi wynaturzyć. W efekcie tej rzeczywistej równości nigdy nie mamy, ale za to mamy nośne hasła do uzytku przez tych, którzy są "równiejsi" w tej rzekomej równości.
To co piszesz jest niezwykle groźne, bo historia juz pokazała, że to jest niemozliwe. Groźne dlatego, bo zawsze znajdą się tacy, którzy będą uważać, że warto po raz kolejny spróbować i tym samym unieszczęśliwić kolejnych kilkaset milionów ludzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, o 22:06 

Cape
Cytuj:
wolno odpompować 10 Mm od brzegu. Dlaczego nie mają takich zbiorników jachty Mazurskie ???

Ciezko odejsc 10mm od brzegu na WJM :D , moze wzdloz?

Haziaj
Cytuj:
Gdyby garstka ludzi myślących bardzo podobnie i mających bardzo podobne podejście do niektórych spraw stworzyła własne państwo, z własnymi przepisami i regulacjami i wpuszczała tylko sobie podobnych - żyć nie umierać. Cisza, spokój, zrozumienie.

Wszelkie cechy sekty-my dobrzy a za murem wszyscy zli...

Mariusz
Cytuj:
Uważam, że po takiej wypowiedzi Haziaj Żeglarz nie powinien pełnić funkcji moderatora forum.

A niby czemu? Pisac kazdy moze... Nie kazdy musi czytac.

Mariusz
Cytuj:
To kto będzie decydował o tym kto ma pływać? Urzędnik w Starostwie? Działacz w PZŻ? A może ten co przy szlabanie, w zaleznosci od otrzymanej łapówki? Nie rozśmieszaj mnie. To już przerabiano nie raz.

Pieniadze-cenzus majatkowy-licytacja miejsca.
Czyli mazury bylyby tylko dla bogatych posiadaczy Koromysel, Haziaj by sie wtedy dowiedzial co to jest nowy, lepsiejszy system.

Cape
Cytuj:
W 1992 roku na studiach MBA założyliśmy, że trzeba pokolenia, aby mentalność komunistyczna zginęła.

A ile lat trzeba zeby zginelo myslenie feudalne? Teokratyczne? Niewolnicze? Kapitalistyczne? Unifikacyjne?
Kazdy system da sie wypaczyc, wystarczy dac wladze mnie czy innym TKM. Zdaje sie cwaniaki po Harwardzie doprowadzily do dzisiejszego kryzysu.

Haziaj
Cytuj:
Socjalizm to była utopijna filozofia polityczna.

Tak jak Trockizm czy turbokapitalizm Clintona.

Haziaj
Cytuj:
ten ustrój był zły i skrzywdził bardzo dużo istnień ludzkich

Ten dzisiejszy jest lepszy? Z 42.5mln ubezpieczonych w ZUS w '96 doliczono sie ostatnio 36mln w kraju... Reszta wyparowala od tego dobrobytu :D

Kapitalizm to system w ktorym jeden czlowiek wykorzystuje drugiego.
W socjalizmie jest odwrotnie.

Lodek na WJM bedzie wiecej i wiecej, rozwiazanie jest tylko jedno, trzeba zmniejszyc liczbe ludnosci :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 19 maja 2009, o 22:58 
Cytuj:
To co piszesz jest niezwykle groźne, bo historia juz pokazała, że to jest niemozliwe.

Przecież pisałem, że to utopijna filozofia.

Cytuj:
Wszystko. To rywalizacja a nie równość napędzała i napędza rozwój. Własnie rozwój jest w zgodzie z naturą człowieka, a nie równość, która jest nic nie wartym ideałem, który później i tak się musi wynaturzyć. W efekcie tej rzeczywistej równości nigdy nie mamy, ale za to mamy nośne hasła do uzytku przez tych, którzy są "równiejsi" w tej rzekomej równości.

Nie można się rozwijać będąc równym :?: Czy rozwój musimy utożsamiać ze statusem społecznym :?: Gdzie w tym wszystkim miejsce na rozwój duchowy :?: Czyli jak kupię "lepsze" auto to jestem ten równiejszy :?: Mnie chodzi o równość klasową, nie chciałbym być poniżany tylko dlatego, że moi rodzice byli murzyńskimi niewolnikami. Dlatego są gorsi :?: Dlatego jest to utopia bo każdy człowiek jest inny.

Cytuj:
Wszelkie cechy sekty-my dobrzy a za murem wszyscy zli...

A czy w tych sektach to mają źle :?: Zresztą ja nie napisałem, że my dobrzy, a reszta źli. Czemu zaraz wszystko sprowadzać do kontrastu dobro-zło :?:

Cytuj:
Uważam, że po takiej wypowiedzi Haziaj Żeglarz nie powinien pełnić funkcji moderatora forum.

No to mamy tutaj dobry przykład tego, że jednak ta równość by się przydała. Za poglądy to palili na stosie dawno temu, chyba że nasze społeczeństwo chce do tego powrócić. Powiem szczerze, że wolałbym mieć dobrego pracownika z takimi poglądami niż gorszego ze "słusznymi"

Cytuj:
To kto będzie decydował o tym kto ma pływać? Urzędnik w Starostwie? Działacz w PZŻ? A może ten co przy szlabanie, w zaleznosci od otrzymanej łapówki? Nie rozśmieszaj mnie. To już przerabiano nie raz.

I tu znów kłania się podejście ludzi do sprawy. Pieniądz rządzi, a czy ktoś pomyślał o zwykłej w świecie ludzkiej życzliwości czy czegoś takiego u nas brak :?: Czy bez pieniądza nie można wypracować kompromisu. To jest ten lepszy kapitalistyczny świat :?: Demokracja :?:

Cytuj:
Ten dzisiejszy jest lepszy? Z 42.5mln ubezpieczonych w ZUS w '96 doliczono sie ostatnio 36mln w kraju... Reszta wyparowala od tego dobrobytu :D

Racja. Jest nie lepszy od innych, a ponieważ lepszego nie wynaleziono ostał się ino on i trwać musi ;)

Cytuj:
Lodek na WJM bedzie wiecej i wiecej, rozwiazanie jest tylko jedno, trzeba zmniejszyc liczbe ludnosci :D

Jak to mawiał pewien jegomość - przydałaby się jakaś wojna, bo gospodarka zwalnia.
Tragiczne ale prawdziwe :( W Chinach już dawno budują w górę, bo w bok nie ma miejsca. Nadzieja w zagospodarowaniu innych planet.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: DNA
PostNapisane: 20 maja 2009, o 02:02 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Łomatko toż to DNA do wymiany :roll: . Cy nauka zna takie psypadki :?:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 05:24 

Haziaj
Cytuj:
A czy w tych sektach to mają źle :?: Zresztą ja nie napisałem, że my dobrzy, a reszta źli. Czemu zaraz wszystko sprowadzać do kontrastu dobro-zło :?:

Bo wprowadzasz ograniczenie przeplywu ludnosci. Ze jednym wolno tu mieszkac a innym nie. I jednym wolno sie z nami bawic a innym nie. I handlowac, i bzykac, i dawac po mordzie, i wodkie pic.
Twoi ukochani Zydzi zbudowali juz nieraz mur, teraz tez taki maja, a rakiety nad tym murem tylko smigaja, bo ograniczyli tym murem reszcie ludzi dostep do wody, do morza, do handlu.
Znowu beda obozy, pogromy i szarpanie za pejsy "dlaczego nam robia kuku".

Haziaj
Cytuj:
Za poglądy to palili na stosie dawno temu, chyba że nasze społeczeństwo chce do tego powrócić.

Nie strsuj sie, tu jest cale stado Jurmakow, Coloneli i innych co jako jedyni znaja prawdy objawione i z ich prawd zartowac chcocby i w Hyde Parku nie wolno. Niebawem sie okaze ze nie wolno zartowac z moderatorow, z Zydow, z kosmonautow i psa cicoci Frani.
To dlatego ze nasze polskie, szlacheckie wartosci wyginely a potomkowie fornali lby za wysoko podnosza.

Haziaj
Cytuj:
Czy bez pieniądza nie można wypracować kompromisu.

"Kazda wladza pochodzi z lufy pistolety"-Mao;
Moga byc pieniadze, za pienaidze mozna kupic bron, sztuka jest sztuka, cenzus ten sam. Gorka trupow przed kazdym portem? Bo silniejszy chce miec miejsce?

Haziaj
Cytuj:
Nadzieja w zagospodarowaniu innych planet.

Bez wiekszego pojecia o astrofizyce mozna wykminic, ze zadne masy stad nie poleca na inne planety. Tam gospodarzyc beda wybrani. Takie male sekty hodowane w labolatoriach spolecznych. Przerzucenie jakiejkolwiek liczby ludnosci jest bardzo kosztowne surowcowo i doprowadzi na miejscu do porobstwa i wszystko zdechnie.

Haziaj
Cytuj:
Nie można się rozwijać będąc równym

Nie wiem, i nie jestem zadnym filozofem rozwoju spolecznego zebym w to wnikal.
Mnie starczy, ze jestem jaskiniowcem, do jaskini mi sie nikt nie wpier, jak ktos mi zajdzie droge to go maczuga, pracowniki sa grzeczne, a samice spelniaja oczekiwania.
Posiadac, zdobywac, napic sie i dac komus w morde-haslo jaskiniowca na dzis :D

Slawek
Cytuj:
Cy nauka zna takie psypadki

No psecies w hajde palku jestesmy, to so siem sifis?

Ja to sie tylko chcialem dowiedziec z poprzedniego watku, zanim ten zmutowal w polityczny, co firmy czarterowe w Polsce robia ze starymi lodziami?
Bo rzeczywiscie na rynku pusto...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 06:56 

Podziękował : 276
Otrzymał podziękowań: 265
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
wzięło się to z czystej, utopijnej filozofii socjalizmu. sama idea nie jest zła, dopiero po przekształceniu okazała się mocno wredna.

Jesteś, niestety, naiwny. Próba realizacji, nawet w najlepszej wierze, utopijnych idei nie mogła się dobrze skończyć. Przypomnij sobie Orwella i jego Folwark Zwierzęcy z hasłem "WSZYSTKIE ZWIERZĘTA SĄ RÓWNE TYLKO NIEKTÓRE RÓWNIEJSZE"
A jedynym lekarstwem na tłok na Mazurach jest popuaryzacja żeglugi po morzu. Pech w tym, że nasze wybrzeże jest dla początkujących żeglarzy dość niegościnne. :sad:

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 07:16 
Cytuj:
Próba realizacji, nawet w najlepszej wierze, utopijnych idei nie mogła się dobrze skończyć.

Ja doskonale o tym wiem. Przecież pisałem nie raz, że to nie wypali z racji kontrastów międzyludzkich.

Cytuj:
Twoi ukochani Zydzi zbudowali juz nieraz mur, teraz tez taki maja, a rakiety nad tym murem tylko smigaja, bo ograniczyli tym murem reszcie ludzi dostep do wody, do morza, do handlu.

Bo zaczęli im się wpierdzielać w paradę. Komu to przeszkadzało :?: Nie mogli sami stworzyć czegoś podobnego :?: Mało to miejsc na świecie z dostępem do morza, żyzną glebą i warunkami do handlu :?:

Cytuj:
Nie strsuj sie, tu jest cale stado Jurmakow, Coloneli i innych co jako jedyni znaja prawdy objawione i z ich prawd zartowac chcocby i w Hyde Parku nie wolno.

Co racja to racja, kiedyś tu tego nie było, nikt Cię nie szykanował za poglądy i nie twierdził, że cyt. "raczysz pie...szyc" Kolejny argument ku temu, że szczytne idee nie mają racji bytu z prostego powodu - ludzie do tego nie dorośli. Każdy chce się pchać jak najwyżej mając w du... innych.

Cytuj:
Ja to sie tylko chcialem dowiedziec z poprzedniego watku, zanim ten zmutowal w polityczny, co firmy czarterowe w Polsce robia ze starymi lodziami?
Bo rzeczywiscie na rynku pusto...

Na żyletki i do piachu. Taka nasza świadomość ekologiczna, bo niby czemu miałby ktoś płacić za utylizację, prościej wyrzucić. A większość małych warsztatów samochodowych czy szrotów co robi ze zużytym olejem silnikowym - w szmaty i do piachu, albo co gorsza centralnie w ziemię.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 08:44 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 46
Maar napisał(a):
Kasia się urodziła w 1987 a pływać zaczęła gdy miała 3 lata, więc myślę, że był to między 1991-1993.

Trzeba będzie tam powrócić, i spytać miejscowych kiedy tamta akcja dywersyjna miała miejsce...
Cytuj:
O popaczpan! Venuska nie przejdzie a PEST się przeciśnie bez problemów.

To co to takiego, ten PEST? Jakaś "żyleta" w rodzaju "Rekina", tylko zdecydowanie mniejsza? A przecież moja krytyka dotyczyła mazuranckich koromyseł, nie klasyków!
Cytuj:
1-kwiecień, 2-maj, 3-czerwiec [co tu wpiszesz?] 1-lipiec, 2-sierpień, 3-wrzesień. Tak wiem, można popływać też w październiku,

Oraz w listopadzie a nawet grudniu - o ile się ma łódkę na tyle blisko domu że nie żal przyjeżdzać choćby na te pare godzin póki się nie ściemni i ręce nie zgrabieją. A na noc wrócić do domu.
Cytuj:
ale można też w marcu.

A to pod warunkiem że ma się do dyspozycji ogrzewany hangar, w którym zrobi się to co trzeba przez zimę. Albo też gdy traktuje się łódkę po socjalistycznemu, jak kierownik zegrzyńskiego AZS, który spycha przechwycone od zlikwidowanych klubów żeglarskich łódki do wody gdy tylko lody puszczą, i czeka na jeleni którzy skusiliby się na pływanie rozlatującymi się kaloszami.
Cytuj:
Dlatego też ludzie kupują większe jachty - nazywane przez Ciebie koromysłami - bo chcieliby aby im przybywało coś nowego. Z tym, że to "coś nowego" u większości oznacza "coś faktycznie nowego" a nie sklejkową szafkę pod zejściówką :-|

Czyli chodzi im o mahoniową, a nie sklejkową szafkę? I nie pod zejściówką, a w osobnej kajucie, której na wczweśniejszym modelu nie było? Ale najpewniej masz na mysli przypadek naszego +ulubieńca+ vel pacana który przesiadł się na Dreamera po to aby przybyło mu koło sterowe, którego na Pegazie 737 nie było.
Cytuj:
Tomek Janiszewski napisał(a):
A nie zastanawiał się nikt co dzieje się z koromysłami które przepływały te swoje 4 lata w czarterach?

Po co się zastanawiać - przecież wiadomo! Ruska mafia szaleje po Wołdze Tangami Family :-)

Wołga jest wielka, a rozmiaru exportu na Wschód sam bym nie przeceniał. Bardziej już wierzyłbym w opcję kątówkową. Poczekajmy jeszcze trochę, wcale się nie zdziwię gdy gruchnie medialna afera z dzikim wysypiskiem złomu laminatowego nieopodal jakiejś zapadlej wioski z dala od głównych szlaków turystycznych WJM. I skończy się to ani chybi ekopodatkiem (w wysokości takiej że niesławnej pamięci leśnodziadkowe "przeglądy" mogą się schować) nałożonym na każdego armatora, na poczet przyszłej utylizacji jego jachtu. Bez znaczenia czy ma zamiar nim pływać jeszcze przynajmniej kilkanaście lat, czy też przesiąść się niebawem "na coś faktycznie nowego", na kolejne 4 lata.
Cytuj:
Podobnie jak spychanie Oriona od spychania Omegi. Są łódki mniej zanurzone i bardziej zanurzone, są mniejsze i większe, są lżejsze i cięższe a Ty się przy*&%alasz jedynie do koromyseł.

Tak Omegę jak i Oriona zepchniesz z mielizny w pojedynkę. Koromysła już raczej nie. I jakoś nie widziałem koromyseł pływających po warszawskim odcinku Wisły, no może pod koniec sezonu, na silniku, ze złożonym masztem i wprost na slip.

[ Dodano: Sro 20 Maj, 2009 08:52 ]
cape napisał(a):
Matematyka jest brutalnie piękna 1 Orion = 2/3 osoby. 1 kołomysło = 6/9 osób. Wynik 1 kołomysło = 2/3 Oriony.

Mała korekta: IMHO powinno się uwzględnić że znaczna część osób pływających koromysłami za chiny nie wsiadłaby na Oriona, wolałaby wynając apartament w Hotelu "G". I wcale nie czułaby się przez to gorzej. W efekcie mazurska stonka gżdziłaby się na lądzie zamiast na wodzie.

[ Dodano: Sro 20 Maj, 2009 08:56 ]
Maar napisał(a):
ps. Dawno, dawno temu, pływały po jeziorach mazurskich duże jachty. Dłuższe niż największe "koromysła"

Ale raczej nie były od typowch dziś koromyseł szersze, a już na pewno nie były od nich wyższe :razz:
Cytuj:
i można było wtedy bez protestu nawiedzonych ekologów zbudować kanał i drogę...

Co więcej, można było wtedy bez pekapy zbudować kolej :twisted:

[ Dodano: Sro 20 Maj, 2009 09:21 ]
cape napisał(a):
Ja się wychowałem na Cadecie, ale nie wymagam, żeby tylko Cadety pływały.

Tak a'propos Cadeta, ale zupełnie [OT]: dla mnie to druga kultowa po Orione łódka. Bo też się na niej w pewnym sensie wychowałem: gdy inni harcerze 21WWDH pływali Omegami w qpie, ja wolałem pływać w pojedynkę Cadetem czujac satysfakcję z faktu że potrafię samodzielnie obsłużyć ster i oba żagle. Bardzo zaprocentowało to w latach późniejszych.
Cytuj:
Możesz jakoś wyjaśnić, dlaczego duży jacht bardziej niszczy środowisko, niż mały ??? Na dużym jachcie można np zamontować zbiornik na fekalia.

Ale montuje się conajwyżej na jachtach armatorskich, ponieważ duży jacht=drogi jacht, toteż aby cena za czarter była przystępna, przystosowuje się jacht czarterowy do roli hotelu na 8 a nawet kilkanaście os., i montuje się conajwyżej większy zbiornik na wodę pitną, a przede wszystkim urządza się pojemną bakistę na piwo, o miejscach na bagaż dla tak licznej załogi już nie wspominając. Za to coraz częściej zamiast symbolicznej w tej sytuacji toalety chemicznej, która z ledwością wystarczylaby dla rodziny z dwójką dzieci, montuje się "morskie WC z odpływem za burtę" które stało się wyznacznikiem najwyższego standartu w czarerach. Na bratnim Forum trwa właśnie kampania wymierzona w takie "śmierdzące jachty na WJM".
Cytuj:
Jedno "siusiu" do jeziora, to 2 m sześcienne wody zniszczone.

Ale to zależy wyłącznie od qltury załogi, a nie rozmiaru jachtu (pomijając fakt że to właśnie z koromysła zwykle trudniej jest zejść suchą nogą na brzeg więc często szcza się wieczorem lub rano wprost z burty do wody :evil: ). Jak trafi się bydlę na dużym i nowoczesnym jachcie wyposażonym w zbiornik na fekalia, to też odleje się za burtę, bo po co ma płacić potem za szambopompę. Qlturalny uzytkownik małego jachtu zejdzie na brzeg choćby miał sobie stopy zamoczyć, tylko rad byłby aby woda do któej chodzi nie zawierała szczyn pochodzących ze stojącego nieopodal koromysła.
BTW, skoro już mówimy o "zniszczonej wodzie": podobny rozmiar zniszczeń wywołuje jeden kiep wyrzucony za burtę. Warto aby tutejsi bojownicy o prawa palaczy o tym pamiętali.
Cytuj:
Te sprawy można rozwiazać wyłącznie przepisami. Np obowiązkowe zbiorniki na fekalia utylizowane w porcie, zakaz biwakowania itp.

Niestety podobne przepisy bardzo łatwo mogą uderzyć w tych których wina jest żadna. Obowiązkowe zbiorniki na fekalia - a więc zakaz pływania (chyba że liczonego na godziny) małymi jachtami w których miejsca na zbiorniki nie ma? Zakaz biwakowania - a więc opłata portowa na poziomie 50PLN za dobę, plus opłata za klop, przysznic, umywalkę, mycie naczyń? A tuż obok wesoła ekipa szykująca się własnie do odjazdu camperkiem śmieje się żeglarzom w nos, że cały pobyt kosztował ich wszystkiego po złotówkę od łebka, zapłaconych za skorzystanie z restauracyjnego kibelka...

[ Dodano: Sro 20 Maj, 2009 09:30 ]
banan70 napisał(a):
WhiteWhale napisał(a):
nazywać duże łódki "koromysłami"

wyjaśnijcie mi proszę, skąd to określenie dużych łódek ?
Czy to jakaś analogia do koromysła - dawnego przyrządu do noszenia wiader wody ?

Jak najbardziej. A dokładniej - do spaceru z koromysłem na plecach w godzinach szczytu po chodniku Marszałkowskiej wśród tłumu ludzi. Mniej więcej taka robi się sytuacja dużych i z racji nieproporcjonalnych rozmiarów kiepsko manewrujacych jachtów na ciasnych Mazurach.

[ Dodano: Sro 20 Maj, 2009 09:50 ]
pablo_sb napisał(a):
Rok temu w sezonie wakacyjnym, ciężko mi było czasami stanąć gdzieś w porcie i to nie dlatego, że takie tłumy, tylko dlatego że ludzi brak i ponad połowa jachtów stała nieużywana.

Bardzo dla mnie cenne potwierdzenie wrażenia jakie sam odnioslem. Ale wyścig szczurów trwać będzie, i tak jak niektórzy twierdzą że jedynym lekarstwem na "białe szkwały" (o, jakoś do tematu mi się samemu powróciło! :wink: ) są nowe coraz to "bezpieczniejsze" w sensie większe jachty, tak owi własciciele bezużytecznie stojących koromyseł dojdą do wniosku że aby ratować byznes, muszą czem prędzej wymienić je na jeszcze większe i bardziej wypasione, no i oczywiście jescze droższe bo tak być musi. Oczywiscie popyt się przez to znacząco nie zwiększy, co więcej z uwagi na to ostatni jest wysoce prawdopodobne że zauważalnie się zmniejszy, ale istotne będzie to że jeśli wyczuje się "target", to moje jachty będą pływać, za to jachty u konkurencji, zarówno te już za małe jak i te jeszcze za duże (przykład - Twister 36 2 lata temu) zgniją na cumach. A za rok czy dwa przyjdzie czas i na Twistery a potem na coś jeszcze większego.
Cytuj:
To już wolny rynek zadba o to

Jakoś trudno mi wierzyć we wszechmoc wolnego rynku po tym co się stało z warsiafskimi taxówkami w początkach tzw. transformacji. Przybyło ich coprawda coniemiara (dzięki czemu postoje taxówek przestały być postojami pasażerów, ale jednocześnie zrobiły się drogie jak 100 sqr... Nie, wcale nie dlatego że "złotówy" dla własnej przyjemności łupiły łebków bez litości. Powodem eskalacji cenowej była... nadmierna podaż(!). To nie pomyłka, podstawowe prawo "wolnego rynku" zostało niniejszym zanegowane. Bo taxówek bylo wielokrotnie więcej niż potencjalnych pasażerów, "cierpiarz" zamiast jeździć marnotrawił czas a zimą również paliwo na postoju, a gdy w końcu pod koniec dnia trafił mu się długo wyczekany kurs, to musiał zaśpiewać odpowiednio wysoką cenę aby wyjść na swoje. A gdyby ktoś z końca sznurka stojących na postoju aut się wyłamał i spróbował przebić konkurencję ceną choćby tylko symbolicznie niższą, to zaraz konkurencja przebiłaby mu... opony, o ile nie brzuch. Odpowiednikiem takiej mniej więcej sytuacji na WJM byłyby postulowane limity. Jak wszyscy to wszyscy babcia tys, więc limity oznaczałyby nie tylko szlaban na tworzenie coraz to nowych czarterowni oraz rozbudowę istniejących, ale i konsekwentnie - drakońskie haracze nakładane na pływających na "obcych" w sensie własnych a nie czarterowych jachtach.
Cytuj:
że nadmiar podaży się zlikwiduje.

Za pomocą kątówki? :twisted: :DD :lol:
Cytuj:
Jedyne z czym się mogę zgodzić, to dewastacja środowiska przez matołów
.
I problem jest niestety taki że koromysła przyciągają matołów w o wiele większym stopniu niż dawne Nashe czy Oriony. Gdyby zaś z braku koromyseł matoły opanowały WJM za pomocą Orionów, sam zapewne wqrzałbym się na pomysły aby z racji postępujacego zamatolenia Mazur dopuścić tylko pływanie jachtami odkrytopokładowymi...

Tomek Janiszewski

Ostatnio edytowano 20 maja 2009, o 14:36 przez Tomek Janiszewski, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 10:05 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Haziaj Żeglarz, Tomek Janiszewski, na szczęście fakt, że coś Wam się (wizualnie) nie podoba, oraz przejawiacie pewne kompleksy społeczne - (jak wnioskuje "mnie nie stać, dlaczego inni mają mieć" - toż to właśnie chwalony socjalizm - pamiętaj haziaj sprawiedliwie nie znaczy po równo) nie spowoduje, że nagle zakaże się pływać na większych jednostkach!! a ja cholera żądam zakazania samochodami z silnikami o pojemności większej niż 1.2 litra!!! są nieekologiczne, duże, zajmują więcej miejsca i trzeba budować parkingi kosztem np. ścieżek rowerowych, a tak w ogóle to drogi trzeba dla nich poszerzać i remontować, a za argument koronny uznaje że mi się po prostu nie podobają bo ja się wychowałem jeżdżąc maluchem i nic większego niż seicento nie ma prawa bytu na drogach - poza tym gdyby każdy jeździł seicento spełniona by została w pewnym zakresie idea socjalizmu którego uwielbienie próbował tu haziaj uzewnętrznić po czym szybko zaczął się z tego wycofywać!

pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 10:19 

carlo napisał(a):
Haziaj Żeglarz, Tomek Janiszewski, na szczęście fakt, że coś Wam się (wizualnie) nie podoba, oraz przejawiacie pewne kompleksy społeczne - (jak wnioskuje "mnie nie stać, dlaczego inni mają mieć" - toż to właśnie chwalony socjalizm - pamiętaj haziaj sprawiedliwie nie znaczy po równo) nie spowoduje, że nagle zakaże się pływać na większych jednostkach!!

Proszę nie przypisywać mi poglądów których nie głosiłem, ni nie dorabiać do tego co napisałem fałszywej ideologii. Gdyby taka istotnie była moja motywacja, wnioskowalbym np. o zakaz żeglowania po Bałtyku, bo póki co też mnie na to nie stać. Pretext znalazłby się bez trudu: krótka, stroma fala, sztormy, brak portów schroniena od Helu po Świnoujście, frachtowce, promy, wojsko...

Tomek Jansizewski

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 10:39 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Tomku, dlaczego próbujesz obrazić nie zeglarzy na Mazurach nazywając ich stonką ??? Czy uważasz, że tylko żeglarze i to na małych jachtach maja prawo korzystać ze wspólnego??? Wedkarz, grzybiarz, czy inny wczasowicz ma takie samo prawo.
Powinien być wprowadzony obowiązek posiadania zbiornika na fekalia, ewulucyjnie ( rozlożony w czasie) i dotyczący jachtów większych. Można też ten obowiązek ograniczyć do firm czarterowych, bo od czegoś trzeba zacząć.
Tak, to kwestia czasu i będzie konieczność ograniczenia postoju jachtów w miejscach wyznaczonych. Jak zaczynałem jeździć na Mazury, a było to w roku 1968, to można było postawić namiot wszędzie. Od wielu juz lat mozna biwakować wyłącznie w miejscach wyznaczonych i nikogo to nie dziwi. To samo czeka jachty, bo jest ich za dużo. Oczywiście, że miejsca wyznaczone muszą mieć infrastrukturę, a wiec muszą być platne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 11:14 

Haziaj
Cytuj:
Bo zaczęli im się wpierdzielać w paradę. Komu to przeszkadzało :?: Nie mogli sami stworzyć czegoś podobnego :?: Mało to miejsc na świecie z dostępem do morza, żyzną glebą i warunkami do handlu :?:

Dokaldnie odwrotnie, to Zydzi sie wpier... w kazda kulture i zyja z niej jak pasozyt gromadzoac zasoby z zewnatrz i nie oddajac nic na zewnatrz. Zreszta Zydow najbardziej wykorzystuja sami Zydzi. Wlasnei z tego powodu wielu mieszkancow Lodzi nie chcialo, i nie chce mieszkac w Izraelu, bo uwazaja ze zabieranie komus ziemi, na podstawie jakis rojen sprzed tysiecy lat to chory pomysl. I to Zydzi z Maroka (ktorzy rzadza w Izraelu) wolaja na europejskich mydla. Jesli uwazasz ze to taki cudowany narod i system bez wad to poznaj nas od srodka.

Tomek
Cytuj:
zęsto szcza się wieczorem lub rano wprost z burty do wody

A co w tym zlego? Czy naszczam na pole, czy w lesie, czy do jeziora... Ja jestem takie samo zwierze jak krolik, wilk czy jelen, sr i szcz gdzie popadnie, przeciez to calkowicie naturalne, natura sobie z tym radzila do tej pory to poradzi sobie dalej, bylo nie bylo to odpad biologiczny.

Carlo
Cytuj:
a ja cholera żądam zakazania samochodami z silnikami o pojemności większej niż 1.2 litra

Ja tez, tylko ze nie jestem sam, pomysl rozpropagowalo tutejsze ministerstwo drog, bo nie ma gdzie parkowac, jak postraszyli ze bedzie godzinka miejsa parkingowego kosztowala ca 350pln/h i zaczeli zliczac ilu ludzi jezdzi samochodem SAMEMU (na diabla im wtedy samochod) oraz zamontowali zliczacze rowerow na glownych skrzyzwoaniach, to od razu spadla liczba fur i wzrosla rowerow (a nie bylo to lato), bo poprzednim razem akcja nieposkutkowala i podniesli oplaty parkingowe czterokrotnie :D

Kij & Marchiewka wychowuja :)
Coraz popularniejsze robia sie mutacje smarta.

Cape
Cytuj:
Powinien być wprowadzony obowiązek posiadania zbiornika na fekalia

Mam takie zbiorniki, jeden nazywa sie pecherz, a drugi jelita. Jest zupelnei ewolucyjny. System sprawdza sie od cwierc miliona lat w przypadku homo s s i natura jak dotad sobie z tym radzila. Nie widze zadnych powdow do zmian.

Dlaczego ktos mialby arbitralnie wyznaczac miejsca gdzie mi sie wolno zatrzymac lodka? Veto!

Ludzi jest za duzo, im wiekszy jest problem ze sciskiem na takich chocby WJM tym szybciej ludzie dojda do wniosku ze trzeba zaczac sobie lby ukrecac, a powodem moga byc nawet zbiorniki na fekalia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 11:47 
Cytuj:
jak wnioskuje "mnie nie stać, dlaczego inni mają mieć" - toż to właśnie chwalony socjalizm - pamiętaj haziaj sprawiedliwie nie znaczy po równo

Źle wnioskujesz. Gdzie napisałem, że sprawiedliwie to po równo :?:

Cytuj:
którego uwielbienie próbował tu haziaj uzewnętrznić po czym szybko zaczął się z tego wycofywać!

W którym miejscu tak napisałem :?:

Cytuj:
a ja cholera żądam zakazania samochodami z silnikami o pojemności większej niż 1.2 litra!!! są nieekologiczne, duże, zajmują więcej miejsca i trzeba budować parkingi kosztem np. ścieżek rowerowych, a tak w ogóle to drogi trzeba dla nich poszerzać i remontować

Argument zupełnie bez sensu w świetle nowych tendencji motoryzacyjnych. Słyszałeś o pojęciu "downsizingu" w tworzeniu silników :?: Otóż duże samochody maja coraz to mniejsze silniki wyposażone w wydajne turbosprężarki. Przykład: nowe Clio z silnikiem 1.2 nie jest na pewno już autem miejskim, a zaczyna wchodzić w klasę średnią, jest sporo większe od Fiata 126p czy Seicento. Przykład drugi: VW Passat z silnikiem 1.4. Tu nie trzeba komentarza. Nowe auta są bardzo zaawansowane ekologicznie. Zresztą mnie też się nie podoba, że ilość aut rośnie w tak szybkim tempie do czego nasz kraj nie jest przygotowany.

Tomek trafił idealnie jeśli chodzi o koromysła:

Cytuj:
I problem jest niestety taki że koromysła przyciągają matołów w o wiele większym stopniu niż dawne Nashe czy Oriony. Gdyby zaś z braku koromyseł matoły opanowały WJM za pomocą Orionów

Ja jedynie rozwinąłem temat o inne powiązane argumenty m.in. brzydota i rozbudowa infrastruktury portowej pod coraz to większe jednostki, a co za tym idzie destrukcja Mazur.

Widać poczucie dobrego smaku i zasad piękna zaginęło już dawno w dążeniu do dobrobytu i luksusu. W większości dziedzin życia. Gdybym miał do wyboru auto nowe i brzydkie, a starsze i ładne i co śmieszniejsze równie wygodne - kupię starsze. Przykład z życia - jeżdżę służbowym Oplem Combo C czyli jakby nie patrzeć Corsa C. Kiedy przesiadam się do swojego 17-letniego auta odchodzi mi wszystko co negatywne. W procesie tworzenia tego auta na pierwszym miejscu był kierowca, później zysk. W oplu o tym zapomnieli. Jeśli mam pływać wynalazkiem wolę wybrać starszy, poczciwy jacht. A i wtedy obcowanie z naturą jest bardziej realne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 11:58 

Cytuj:
Tomek trafił idealnie jeśli chodzi o koromysła:

Cytat:
I problem jest niestety taki że koromysła przyciągają matołów w o wiele większym stopniu niż dawne Nashe czy Oriony. Gdyby zaś z braku koromyseł matoły opanowały WJM za pomocą Orionów

aha a wy dwaj panowie macie wyłączność na pływanie po mazurach?? a żadne inny matoł nie powinien wam się tam plątać??

Widać poczucie dobrego smaku i zasad piękna zaginęło już dawno w dążeniu do dobrobytu i luksusu. W większości dziedzin życia.

Aha a teraz będziesz wyrocznią co jest piękne?? o gustach się nie rozmawia, że coś ci się podoba, to jeszcze nie znaczy, że masz jakiekolwiek prawo krytykować innych, że nie podzielają twojego zdania.

Nowe auta są bardzo zaawansowane ekologicznie

a jak to się ma do ich wielkości i zajmowanego miejsca??? poza tym nie wiem czy umiesz czytać ironię!

Źle wnioskujesz. Gdzie napisałem, że sprawiedliwie to po równo

no jak a kto tu o socjalizmie jako słusznej idei??

W którym miejscu tak napisałem

pogubiłeś się w tym co piszesz??
poczytaj sobie swoje posty jeszcze raz!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 12:07 

Mam takie pytanie: o co konkretnie Haziaj Ci chodzi? Czy o liczbę jachtów, czy o ich wielkość, czy o zachowanie turystów, czy o ich liczbę, czy o zachowanie żeglarzy? Bo nie bardzo mogę się połapać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 12:16 

cape napisał(a):
Tomku, dlaczego próbujesz obrazić nie zeglarzy na Mazurach nazywając ich stonką ???

A skąd wiesz kogo chcę obrazić, tylko dlatego że nie plywa po Mazurach żaglówką? Na pewno nie chcę obrazić mam z dziećmi pluskającymi się na plaży, babć spacerujących o lasce, ekipy studentów na rajdzie rowerowym, etc. Jeśli już mi się coś nie podoba do tego stopnia aby nazywać to "stonką" - to tabuny tlenionych "dod-elektrod" u boku nafaszerowanych sterydami dresów w pęchających subwooferami zza przyciemnionych szyb beemwicach, szwendające się ćpuny proszące o "wsparcie", zarzygane po wypiciu pierwszej w życiu flaszki dzieciaki na gigancie. Nie podobają mi się nawet wtedy gdy postanowią się odmienić w sensie wsiąść na żaglówkę. A nawet w takim wypadku - bardziej. Więc wolalbym juz aby taka stonka pozostała na lądzie - tak należało rozumieć moją poprzednią wypowiedź.
Cytuj:
Czy uważasz, że tylko żeglarze i to na małych jachtach maja prawo korzystać ze wspólnego??? Wedkarz, grzybiarz, czy inny wczasowicz ma takie samo prawo.

A gdzieżeś się doczytal abym komukolwiek takiego prawa odmawiał? :sad:
Cytuj:
Powinien być wprowadzony obowiązek posiadania zbiornika na fekalia, ewulucyjnie ( rozlożony w czasie) i dotyczący jachtów większych.

Powinien. Wtedy zacznie się płacz i zgrzytanie zębów wśród właścicieli firm czarterowych, bo nie dość że trzeba zamawiać nowe droższe w zakupie i utrzymaniu bo wyposażone w bardziej skomplikowane instalacje jachty, albo wycofywać te już posiadane w celu przebudowy, to jeszcze tzeba będzie liczbę koi ograniczyć (w przeciwnym wypadku największy nawet zbiornik nie wystarczyłby nawet na dobę) i w końcowym efekcie ało kogo będzie potem stać na tak drogi czarter i widmo plajty zawiście nad kwitnącym dotąd interesem.
Cytuj:
Można też ten obowiązek ograniczyć do firm czarterowych, bo od czegoś trzeba zacząć.

I ci właśniciele firm czarterowych będą potem patrzyć inaczej niż wilkiem na armatorów prywatnych, którzy nie musieli ponieść gigantycznych wydatków na doposażenie swoich jachtów? Zresztą efekty, jak podejrzewam, już mamy: praktycznie nie uświadczysz na WJM przystani na której postój (prywatnego) BEZ-a2 kosztowałby mniej niż postój (czarterowego) Twistera 36, mimo że elementarna logika nakazywałaby co innego.
Cytuj:
Tak, to kwestia czasu i będzie konieczność ograniczenia postoju jachtów w miejscach wyznaczonych. Jak zaczynałem jeździć na Mazury, a było to w roku 1968, to można było postawić namiot wszędzie. Od wielu juz lat mozna biwakować wyłącznie w miejscach wyznaczonych i nikogo to nie dziwi.

To kwestia nie tylko zmiany liczebności biwakujących, ale (i to przede wszystkim) zmiany ich obyczajów. Kiedyś na bindudze palilo się tylk jedno ognisko, bez względu na liczbę namiotów i ewentualnie żaglówek przy brzegu. I też nikogo to nie dziwiło, ognisko pełniło bowiem funkcję integracyjną, jak ogień palony na wysokim morskim brzegu w czasach gdy latarń morskich jeszcze nie było, ktory miał ułatwić znalezienie brzegu ewentualnym rozbitkom: "Jeśli jesteście jeszcze na wodzie, przypłyńcie i przyłączcie się do nas, tu znajdziecie miejsce na nocny spoczynek. Ogrzejcie się i wysuszcie". Dziś obraz jest zupełnie inny: pali się tyle ognisk ile namiotów (częściej przyczep campingowych) stoi na bindudze, plus jachtów przy brzegu. A każde z ognisk pełni funkcję diametralnie przeciwną niż kiedyś, podobnie jak ogień palony w dżungli w epoce jaskiniowej, który miał odstraszać dzikie zwierzęta: "To ognisko jest moje, ja je sobie rozpaliłem, a krąg jaki ono wyznacza, należy tylko do mnie, a kto go przekroczy, będzie uważany za intruza". Czy wyobrażasz sobie teraaz jak wyglądałyby mazurskie polanki upstrzone po każdej nocy kolejnymi kilkoma a nawet kilkunastoma czarnymi plamami po nowych ogniskach? Bo dziś pali się w nich nie tylko chrust i ewentualnie papier w który były zawiniete kanapki, ale dosłownie wszystko co lepiej lub gorzej się do spalenia nadaje: reklamówki z hipermarketu, butelki PET, puszki po piwie, plastikowe naczynia jednorazowe (na bratnim Forum ktoś nie tak dawno zachwalał jakie to są one praktyczne na jachcie, aż dostał ode mnie opeer, i jak wynikało z jego odpowiedzi, skuteczny), rozwalające się tandetne tenisówki kupione ledwie parę dni wcześniej na wietnamskim bazarze... Kto w tej sytuacji będzie ryzykował rozpalanie nowego ogniska w miejscu starego, narażając się że pieczone ziemniaki (obecnie znacznie częściej kiełbaski) będą capieć gumą?
Cytuj:
To samo czeka jachty, bo jest ich za dużo
.
Tiaaaa, zwłascza w portach jest ich o wiele za dużo, co zauważył jeden z Przedmówców! :lol: :DD :twisted:
Cytuj:
Oczywiście, że miejsca wyznaczone muszą mieć infrastrukturę, a wiec muszą być platne.

Tego nie neguję: za kibelek, prysznic czy prąd powinno się płacić. Ale to za prąd z którego się skorzystało, a nie z racji tego że w ogóle jest (przykład negatywny: ośrodek "Roś" gdzie od czasu doprowadzenia prądu na pomosty czeszą za frajer już nie na 16 lecz na 25PLN). Ale jak postąpić z przyszłą infrastrukturą szambopompiarską? Kasować za korzystnie z niej? Podniosą się protesty że wskutek tego wielu spuszcza szambo na środku jeziora. Kasować domyślnie (w formie opłaty portowej na poziomie 50PLN/doba za frajer) od wszystkich większych i czarterowych jachtów, które zbiornik na szambo będą musiały mieć? Wtedy zaprotestują właściciele i użytkownicy takich jednostek, twierdząc że ci pływający na własnych i mniejszych też święci nie są, więc skoro nie mają zbiornika to znaczy że walą qpy w krzakach albo wprost do wody, i płacić za to nic nie muszą. I skończy się najpewniej tym że w tej sytuacji kasować się będzie od wszystkich pływających na czymkolwiek większym od materaca dmuchanego (bo już na taki kajak spokojnie można zabrać bambetle pozwalające przeżyć na łonie przyrody). Małym pocieszeniem będzie fakt że z racji większej powszechności taka opłata wyniesie np. nie 50 a "tylko" 40PLN. I w ten oto sposówb przejawi się tak potępiana przez "neoliberałów" równość... :sad:

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 12:32 
Cytuj:
aha a wy dwaj panowie macie wyłączność na pływanie po mazurach?? a żadne inny matoł nie powinien wam się tam plątać??

Zgadza się, matoły nie powinny się tam plątać.

Cytuj:
Aha a teraz będziesz wyrocznią co jest piękne?? o gustach się nie rozmawia, że coś ci się podoba, to jeszcze nie znaczy, że masz jakiekolwiek prawo krytykować innych, że nie podzielają twojego zdania.

Ślepy jesteś :?: Przecież to widać gołym okiem.

Cytuj:
a jak to się ma do ich wielkości i zajmowanego miejsca??? poza tym nie wiem czy umiesz czytać ironię!

A jak się ma pojemność silnika do ekologii :?: Obecnie te granice się zatarły.

To nie ironizuj głupio.

Cytuj:
no jak a kto tu o socjalizmie jako słusznej idei??

Dalej nie wiem gdzie zobaczyłeś moje zdanie, że sprawiedliwość to równość :?: Przecież w idei socjalizmu ważna jest równość i brak klasowości. Zawsze to pisałem.

Cytuj:
Czy o liczbę jachtów, czy o ich wielkość, czy o zachowanie turystów, czy o ich liczbę, czy o zachowanie żeglarzy?

O to wszystko co napisałeś. Nie będę zaśmiecał forum każdym problemem z osobna. Zresztą te tematy są w dziale Żeglarstwo moją pasją i to wcale nie ja je założyłem. Kiedyś wyraziłem swoją opinię na te tematy to któryś "mądry" mnie nazwał Hitlerem. I kto tu kogo krytykuje :?:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 12:34 

Podziękował : 276
Otrzymał podziękowań: 265
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Ta dyskusja potwierdza mój wybór - po Mazurach nie pływam częściej niż raz na 5 lat (średnio) Na szczęście, nawet w Dalmacji takiego tłoku nie ma, nie mówiąc o Bałtyku na który właśnie się wybieram.

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 12:47 

Haziaj Żeglarz,

rozmowa z tobą nie ma najmniejszego sensu, sam nie wiesz o czym piszesz i jeszcze obrażasz innych, kompleksów klasowych tak nie wyleczysz,
jak dla mnie EOT

a co do wniosku Mariusza to się zgadzam, osoba która pozwala sobie na obrażaniem ludzi nie powinna być strażnikiem kultury na forum.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 13:47 
Pokaż mi moją wypowiedź w której imiennie kogoś obraziłem :?: Bywam człowiekiem nerwowym i widać chcecie mnie sprowokować tak jak niegdyś ale nie uda Wam się.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 14:10 

Cytuj:
Cytuj:
Czy o liczbę jachtów, czy o ich wielkość, czy o zachowanie turystów, czy o ich liczbę, czy o zachowanie żeglarzy?

O to wszystko co napisałeś.

Jak dla mnie nie istnieje żadna silna korelacja, pomiędzy tymi wartościami. U mnie na jeziorze jest masa turystów w sezonie, żeglarzy o wiele mniej, jest czysto, jachtów jest dużo i jest cicho. Są także i spore jachty. I nie ma najmniejszych problemów. Świadomość społeczna się musi poprawić, a tego nie robi się zakazami. Zgadzam się z Cape odnośnie zbiorników na fekalia, jednak nie w nakazowym sposobie wprowadzania tego.

A co do filozofii, to zakładając idealny model człowieka, najlepszym systemem jest czysta anarchia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 14:40 
Cytuj:
A co do filozofii, to zakładając idealny model człowieka, najlepszym systemem jest czysta anarchia.

Prawda - zakładając idealny model człowieka co ja również robię i piszę w sprawie socjalizmu (tylko ja to ująłem tak - każdy człowiek jest inny dlatego to nie wypali, a także kontrasty ludzkie). Jednak nikt nie chce mnie zrozumieć i chcą mi DNA zmieniać. Założę się, że Ciebie nikt nie potępi za to co powiedziałeś o anarchii, a mnie .... parę postów wyżej chcą zdejmować ze stanowiska moderatora. Czyż to nie jest chore :?:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 14:47 

WhiteWhale napisał(a):
Ta dyskusja potwierdza mój wybór - po Mazurach nie pływam częściej niż raz na 5 lat (średnio) Na szczęście, nawet w Dalmacji takiego tłoku nie ma, nie mówiąc o Bałtyku na który właśnie się wybieram.

Dokładnie tak, ale gdybym się na Mazury dał namówić, to na Dream 32, który wcale nie jest duży, on jest prawidłowy do pływania, gdy mieszka się na jachcie.

Tomku, nie można korzystać ze środowiska za darmo, bo kradnie sie innym. I tyle na Twoje długie wywody.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 15:04 

Podziękował : 2348
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Czyż to nie jest chore :?:

Chore to jest wstawianie znaków zapytania w formie obrazka. Się słabo taki pstrokaty tekst czyta.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 15:11 

cape napisał(a):
Tomku, nie można korzystać ze środowiska za darmo, bo kradnie sie innym. I tyle na Twoje długie wywody.

Proszę, pisz śmiało o kradzież czego jestem podejrzany podczas swojego corocznego czterotygodniowego "darmowego" rejsu na trasie Warszawa - Mazury - Warszawa.

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 15:30 

Tomek Janiszewski napisał(a):
Proszę, pisz śmiało o kradzież czego jestem podejrzany

Ponieważ jesteś zażartym przeciwnikiem poniesienia jakiejkolwiek opłaty za postój, mam pytanie. Co robisz ze śmieciami, tylko nie pisz, że zakopujesz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 23:35 

Cape
Cytuj:
Ponieważ jesteś zażartym przeciwnikiem poniesienia jakiejkolwiek opłaty za postój, mam pytanie. Co robisz ze śmieciami, tylko nie pisz, że zakopujesz.

Ano wlasnie...
Bylem w tym dziwnym kraju gdzie plastikowe butelki (pet) nie sa oddawane do skupu, nie sa skupwoane puszki po browcu (aluminiowe!!! wiecie jak ciezko wyprodukwoac aluminium?), nie sa skupowane butelki po browcu (bo kolorowe, zielone, niewymiarowe)...
Wiec czepianie sie o smieci jest nie na miejscu...
Zadnej segregacji smieci, nic...

Wiec o jakim wogole srodowisku mowimy Cape?
O jedynym kraju w EU gdzie fabryce wolno pobierac wode wyzej niz spuszcza sciek techniczny?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 20 maja 2009, o 23:45 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
vv3k70r napisał(a):
Bylem w tym dziwnym kraju gdzie plastikowe butelki (pet) nie sa oddawane do skupu, nie sa skupwoane puszki po browcu (aluminiowe!!! wiecie jak ciezko wyprodukwoac aluminium?), nie sa skupowane butelki po browcu (bo kolorowe, zielone, niewymiarowe)...
Wiec czepianie sie o smieci jest nie na miejscu...
Zadnej segregacji smieci, nic...

Przestań pieprzyć głupoty, albo zmień nazwisko na Swenson i więcej nie przyznawaj się, że masz jakikolwiek zwiazek z Polską.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 21 maja 2009, o 05:30 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Mariusz Główka napisał(a):
Przestań pieprzyć głupoty, albo zmień nazwisko na Swenson i więcej nie przyznawaj się, że masz jakikolwiek zwiazek z Polską.

Po cholerę odpisujesz? Panowie, ja Was nie chce straszyć ale hodujecie "Wacusia"

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona