Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 00:17

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 254 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 sie 2012, o 10:56 
Zapraszamy serdecznie na XIV Regaty Polonez Cup w 2013 r
Znamy już termin: 12-17.08.2013 (Kefas zmienił rok)
Zapraszamy serdecznie :)
Będziemy na bieżąco informować o nowościach, w listopadzie 2012 r dostępne będą dokumenty XIV regat.
Szczegóły na stronach: http://www.regaty-poloneza.pl lub http://www.polonezcup.com
Pozdrawiam
Krzysztof Krygier

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2012, o 19:24 
Najnowszy serwis informacyjny - Baltic Single & Double Handed Polonez Cup Race - nr 20/październik 2012
--------------------------------------------------------------------------------
Zapraszamy do lektury:
■Historyczne rozszerzenie dotychczasowej formuły regat
■Nowe Puchary i nagrody w Regatach Polonez Cup
■Informacje dotyczące terminów XIV edycji Baltic Single & Double Handed Polonez Cup
■Informacje dodatkowe, aktualności i zaproszenia

http://www.sailportal.pl/wiadomosc,3408.html

Pozdrawiam: Krzysztof Krygier

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2012, o 11:10 

Podziękował : 4119
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
No, Krzysiu, mam mieszane uczucia. Moim subiektywnym zdaniem laczenie regat samotnych z 2-osobowymi to nie najlepszy pomysl. W 2- osobowych chetnie wystartowalbym ale w innym terminie i na innej ( dluzszej) trasie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 paź 2012, o 01:11 

Podziękował : 302
Otrzymał podziękowań: 800
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Również bym wolał rozdzielenie tego na dwie imprezy. Chyba że inni organizatorzy regat zrobią coś na podobnym poziomie w niekolidującym terminie.

http://calloftheocean.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lis 2012, o 09:57 
Regaty Polonez Cup będą obecne na Targach Poland Boatshow 2012 w Łodzi - zapraszamy
http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3456.html
W marcu 2013 planujemy opublikować zawiadomienie o regatach oraz druki zgłoszenia.
Planujemy kolejne modyfikacje formuły Polonez Cup zgodnie z oczekiwaniami żeglarzy.
Pozdrawiam Krzysztof Krygier

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lis 2012, o 13:29 

Podziękował : 1823
Otrzymał podziękowań: 2216
Uprawnienia żeglarskie: sternik
bluefin napisał(a):
Planujemy kolejne modyfikacje formuły Polonez Cup

KATAMARANY?? :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lis 2012, o 20:43 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: wystarczajace
Krzysiek!
Musisz się zastanowić czego oczekujesz? Porządnych regat, czy wojenki z Piotrkiem. Wpadłeś na pomysł, aby obok samotników startowały załogi dwuosobowe. Może warto pójść dalej i dopuścić załogi pełne, takie jak pływają na regatach. Wiadomo może przez to spaść frekfencja w samotnikach, ale raptem może pojawić sie kilkanaście, może kilkadziesiąt jachtów załogowych, które przypłyną, aby wystartować w regatach Poloneza, a później uczestniczyć w Unity Line. Jest jeszcze sporo czasu, abyście z Piotrkiem się dogadali i wypaliły diwe porządne imprezy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lis 2012, o 20:58 

Jesli byloby tak jak piszesz to byloby po prostu kolejne regaty w niczym nie rozniace sie od innych np. Unity gdzie startuja samotnicy a na wielu jachtach 2-osobowe zalogi :)
Jesli maja byc regaty "porzadne" to moim subiektywnym zdaniem musi byc odpowiednio ustawiona trasa gwarantujaca kursy na ktotych mozna sie poregacic a nie typowy "zuzel".
Fajna turystyczna impreza jaka sa Regaty Etapowe niewiele ma wspolnego z porzadnymi regatami a zabiera niewspolmiernie duzo czasu. NP . "Bryza 33" wszystkie wyscigi przeplynela w lacznym czasie ok 16 godzin a cale regaty trwaly 8 dni.
Nie wszyscy ktorzy sie scigaja maja tyle czasu. Ja wolalbym scigac sie tyle czasu w ciagu 2 dni .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2012, o 21:41 
Miło nam poinformować że otrzymaliśmy wyróżnienie dla Regat Polonez Cup na Targach Poland Boatshow 2012
http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3498.html

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

tomec napisał(a):
Krzysiek!
Musisz się zastanowić czego oczekujesz? Porządnych regat, czy wojenki z Piotrkiem. Wpadłeś na pomysł, aby obok samotników startowały załogi dwuosobowe. Może warto pójść dalej i dopuścić załogi pełne, takie jak pływają na regatach. Wiadomo może przez to spaść frekfencja w samotnikach, ale raptem może pojawić sie kilkanaście, może kilkadziesiąt jachtów załogowych, które przypłyną, aby wystartować w regatach Poloneza, a później uczestniczyć w Unity Line. Jest jeszcze sporo czasu, abyście z Piotrkiem się dogadali i wypaliły diwe porządne imprezy.

1 - wojenki mnie nie interesują - mam wystarczająco dużo pracy przy przygotowaniu XIV edycji żeby bawić się jeszcze w jakieś wojenki - od września zgodnie z ustalonymi wcześniej terminami pracuję nad przygotowaniem kolejnej edycji, kluczowy jest dla mnie aspekt profesjonalnego przygotowania regat w oparciu o stałe terminy. Jeśli jakikolwiek organizator wpadnie na pomysł zmian swoich terminów i przeprowadzenia swoich regat w terminach pokrywających się z moimi - niech robi - będzie to szkodliwe dla żeglarzy, ale przecież każdemu wolno :) Piotrowi również - nie mam na to żadnego wpływu.
2 - Regaty Poloneza zawsze były wyjątkową prestiżową imprezą i nie przewiduję w najbliższym okresie załóg liczniejszych niż 2 osoby. Polonez Cup to impreza o charakterze sportowym, choć startują w niej również ci którzy chcą dla satysfakcji pokonać historyczną pełnomorską trasę regat - to najdłuższe regaty pełnomorskie w Polsce i jedna z najtrudniejszych imprez na Bałtyku. Załogi dwuosobowe stworzone zostały po to, aby wystartować mogli ci którzy samotnie nie startują, ma to być również trening przed żeglowaniem jednoosobowym.
Grupy Samotników zawsze będą priorytetowe tak samo jak Puchar Poloneza pozostanie główną nagrodą w grupach samotników. Koszt urządzeń Yellowbrick jest tak duży że najprawdopodobniej i tak ograniczymy ilość uczestników, więc wprowadzanie "50" grup i dopuszczanie dodatkowo licznych załóg nie wchodzi w grę.
Jeśli ktoś koniecznie będzie chciał startować w pełnej licznej załodze i "50" grupach - serdecznie zapraszam na Regaty Unity Line :) to impreza spełniająca te kryteria.
Kolejne zmiany w formule regat są w przygotowaniu, opublikujemy je w marcu.
Pozdrawiam: organizator XIV Polonez Cup Krzysztof Krygier

Ostatnio edytowano 17 lis 2012, o 22:09 przez bluefin, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2012, o 22:04 

Krzysiu, gratulacje . Wyroznienie na pewno zasluzone.

Co do ilosci grup, to jak ostatnie wskazuja gonisz Piotra :)
szczegolnie Delphia 40 mnie powalila, Kuba byl drugi a Jerzy przedostatni :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lis 2012, o 22:17 
M@rek napisał(a):
Krzysiu, gratulacje . Wyroznienie na pewno zasluzone.

Co do ilosci grup, to jak ostatnie wskazuja gonisz Piotra :)
szczegolnie Delphia 40 mnie powalila, Kuba byl drugi a Jerzy przedostatni :)

Bardzo dziękuję za gratulacje :)
Co do grup:
Rozszerzyłem formułę o grupy klasowe bo tak jak ty uważam że najbardziej porównywalne są wyścigi jachtów tych samych typów:) Delphie 40 miały być 3 - niestety Joanna zrezygnowała w ostatniej chwili i zostały dwie ...... nie zamierzam z tego zrezygnować a wręcz zachęcać do zdrowej rywalizacji - patrz armatorzy shipman 28 - nie było klasy z uwagi na awarie i odpadnięcie 2 jachtów, pomimo to uczestnik który odpadł i nie wystartował ufundował butelkę whisky dla zwycięzcy :) o to własnie mi chodzi żeby integrować właścicieli tych samych typów jachtów :) i tworzyć wśród nich wyjątkową atmosferę - oprócz grup głównych, które klasyfikowane są równolegle.
Pozdrowienia :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lis 2012, o 08:06 

Krzysiu, Ty reaktywowales regaty, Ty jestes organizatorem Ty ustalasz zasady :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2012, o 02:15 
Wprowadziliśmy rankingi skipperów w Regatach Polonez Cup:
Generalny ranking Skipperów Baltic Single & Double Handed Polonez Cup
http://www.portalzeglarski.com/polonezc ... ralny.html
Ranking Grupowy Skipperów Baltic Single & Double Handed Polonez Cup
http://www.portalzeglarski.com/polonezc ... grupy.html
Pozdrawiam
Kriss

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 gru 2012, o 17:38 
Poprzedni post informuje o wprowadzeniu aktualnego na rok 2012 rankingu skipperów biorący pod uwagę edycje od 2010 do 2012.
Aktualnie umieściliśmy na stronie rankingi historyczne dla edycji 2010, oraz dla edycji 2010 - 2011.
Wyniki rankingów historycznych są bardzo ciekawe, zapraszam do lektury.
Więcej
http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3583.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2013, o 08:42 
Wręczono certyfikaty dla zwycięzców Rankingu Generalnego na najlepszego skippera (2010 - 2012) Regat Baltic Single Handed Polonez CUP Race
Zwycięzcami zostali:
1 Marek Lewenstein
2 Henryk Kałuża
3 Maciej Karpiński
Gratulujemy zwycięzcom i pozostałym uczestnikom
Więcej:
http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3677.html
Dokumenty i zgłoszenia do regat opublikowane i przyjmowane będą od marca 2013.
Pozdrawiam
Organizator Krzysztof Krygier

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lut 2013, o 14:14 
Organizatorzy Regat Baltic Polonez Cup 2013 - poszukują sponsorów, partnerów :)
Prosimy o kontakt zainteresowane firmy, organizacje, osoby prywatne
Więcej:
http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3708.html
Pozdrawiam
Organizator Krzysztof Krygier

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lut 2013, o 21:22 
Zgłoszenia do Baltic Single & Double Handed Polonez Cup Race od 1 marca 2013
Więcej:
http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3748.html
Zapraszamy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lut 2013, o 08:22 
Zapraszamy na stoisko Baltic Single & Double Handed Polonez Cup na Targach Wiatr i Woda w Warszawie
Hala 4 stoisko 12D
http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3752.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 15:17 
Zgłoszenia do Regat Baltic Single & Double Handed Polonez Cup Race 2013 przebiegają pełną parą
Kto się zgłosił? do kiedy można sięzgłaszać? Więcej:
http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3764.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 16:01 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Cytuj:
W grupach dwuosobowych zgłoszony został drugi w historii Regat Poloneza jacht wielokadłubowy - wystartuje maleńki plażowy Hobie Cat 16 z dzielną młodą załogą: skipperem Filipem Walczakiem i Bartoszem Marciniakiem.

Szacun dla chłopaków!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 16:04 

Ciekawe jak sobie poradza z zalecanym wyposazeniem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 16:06 

Z pewnościa szczegółowo przeczytają zalecenia i w miarę możliwości się do nich ustosunkują :) To jest dobra cecha zalecanych, ale nie wymaganych rzeczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 16:16 

Teraz wypada czekac na windsurfingowcow i kajciarzy :) Na szczescie rekinow u nas nie ma.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 22:15 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Tylko w razie nieszczęścia "lista zalecanego wyposażenia" nie zwolni od odpowiedzialności kierownika regat, czyli sędziego głównego.

Mam mieszane odczucia co do tego pomysłu. Z jednej strony, to nie na takich pływadłach oceany już przepłynięto, a z drugiej, to odpowiedzialnośc za to brali tylko i wyłącznie płynący śmiałkowie. W regatach, czy innej imprezie zorganizowanej, odpowiedzialność jest także po stronie ludzi na brzegu. I to nie organizator jest pierwszy do bicia, tylko właśnie sędzia główny. Jeśli te regaty będą iść taką drogą, to w następnej edycji Krzysztof nie znajdzie sędziego, który się tego podejmie.

ISAF ma odpowiednie przepisy bezpieczeństwa regulujące takie kwestie (Offshore Special Regulations), ale u nas nikt ich nie stosuje. Ja jednak upierałbym się nad nawet szczątkową listą wyposażenia obowiązkowego, bo wiadomo jak bywają traktowane zalecenia. Należy wybrać co jest ważniejsze bezpieczeństwo zawodników, czy frekwencja i medialność imprezy.

Swoją drogą, to ciekawy jestem gdzie chłopaki zapakują na HobieCata akumulator do świateł nawigacyjnych, bo nie sądzę żeby zdążyli zrobić trasę za dnia.

Życzę śmiałkom jak najlepiej i będę gratulował jeśli im się uda. Jednak czasem ułańska fantazja to za mało.
Hmm, chyba się starzeję, kiedyś bym im tylko przyklasnął :)

Mnie bardziej ucieszyła wiadomość, że Gienek szykuje się ze swoją GP33 :)
No nareszcie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2013, o 22:36 

Zawodnicy startuja zawsze na wlasne ryzyko i organizator regat o tym zawsze uprzedza. Sedzia co ma zrobic? Zabrac czlowiekowi maszt z kata? Bo zabronic plynac nie moze. Znasz przypadek odpowiedzialnosci organizatora regat za wypadek podczas zawodow?

Gienek szykuje swoj jacht od paru lat. Tez sie nie moge doczekac i mam nadzieje, ze w tym roku uda sie Jemu zwodowac w koncu jacht i reprezentowac godnie polskich zeglarzy za granica na dobrym sprzecie.

Co do accu: taki maly 7,5 ah moze wystarczyc do ledow.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2013, o 08:16 

wojtas5o5 napisał(a):
Należy wybrać co jest ważniejsze bezpieczeństwo zawodników, czy frekwencja i medialność imprezy.

Niestety, z tego co widze u nas to wlasnie medialnosc dominuje wszystko inne :(
Wiem , sponsorzy, pieniadze itp. ale w tym wszystkim sportowa rywalizacja schodzi na dalszy plan. Ja nie musze sobie udowadniac ze jestem w stanie oplynac Gotlandie i dlatego taka "Bitwa o Gotland" w obecnym ksztalcie zupelnie mnie nie interesuje. Jesli to bylyby normalne, morskie regaty ze wspolnym startem i meta w klasach to bylbym
na pewno jednym z pierwszych chetnych.
Swoje zdanie o laczeniu regat samotnych z 2-osobowymi wyrazilem wczesniej mimo
to w tym roku wystartuje ale jesli ta impreza bedzie szla w te strone to bedzie to w niej moj ostatni start .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2013, o 08:21 

I jeszcze jedno, jestem zdecydowanym przeciwnikiem klas Open. Kazda, nawet najbardziej prymitywna formula pomiarowa jest zdecydowanie lepsza. W przypadku
Open liczy sie glownie ilosc posiadanych pieniedzy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2013, o 08:40 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4262
Masz rację co do open, zmienię to w zawiadomieniu o naszych regatach, faktycznie już lepszy jest WWMW.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2013, o 09:46 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4262
A tak w ogóle, to doczytałem jeszcze coś. W ORC liczenie wyników metodą Time-On-Time. Nie wiem w imię czego i jakie argumenty o tym decydują. Stosujemy wyrafinowaną i precyzyjną klasyfikację ORc po to, żeby przez sposób liczenia wyników wykastrować ją... Dyskutowałem o tym z organizatorem rok temu, moje argumenty są nie do podważenia, a metoda liczenia pozostała stara. Ręce opadają.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2013, o 20:03 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 7
Taka metoda liczenia wyników jest jedyną możliwą do zastosowania w przypadku tych regat. To ze względu na niesprecyzowany dystans trasy. Ciężko to określić, nie ma punktów do okrążenia tylko wyspy. Poza tym zawodnicy wybierają różne warianty trasy. Obliczanie wyników metodą Performance Line, przy założeniu jakiegoś ustalonego dystansu także rodziłoby wątpliwości.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 254 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona