Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 cze 2025, o 23:03

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 11:52 

Podziękował : 160
Otrzymał podziękowań: 76
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan do 200GT/OOW500GT; RYA YMOS CE
Projekt rozporządzenia Ministra Sportu i Turystyki oraz Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej w sprawie szczegółowych warunków uzyskiwania upoważnienia do przeprowadzania egzaminu oraz warunków kadrowych i organizacyjnych koniecznych do przeprowadzania egzaminu pojawił się w BIP pod adresem http://legislacja.rcl.gov.pl/lista/504/projekt/160632. Plik z dokumentem pod adresem http://legislacja.rcl.gov.pl/dokument/155940

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 13:01 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Funka 1965
:lol: Dzieki ,panwac za szybkosc dzialania. Widze ze "tak, czy owak ,zawsze Slawek Nowak " zostal zmobilizowany do dzialania przez MINISTRE.

Za jakies 30 dni powinno byc ogloszone?

Osobiscie nie widze, tam zadnych utrudnien dla nowych podmiotow

Ale ostatni punkt mnie rozczarowal. Myla sie, gdy pisza, ze rozporzadzenie nie wplynie na rozwoj sytuacji na rozwoj regionalny.

Nowe podmioty, rozpoczynajace dzialalnosc, to sa zawsze nowe miejsca pracy, ktore wplywaja na rozwoj regionalny.

Pzdr

Helena JKC

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 13:44 

AJKC napisał(a):
Osobiscie nie widze, tam zadnych utrudnien dla nowych podmiotow

Ja widzę utrudnienia i mocne przywiązanie MTBiGM do przepisów dot. egzaminowania na prawo jazdy. A ogólniej tendencje do nadmiernego rozbudowywania regulacji.

Podobnego zdania są ludzie z MSport, którzy są niezadowoleni, że pewna część ich uwag została zwyczajnie zignorowana.

Według informacji z dziś, na przesyłanie swoich wniosków mamy około 7 dni - w kalendarzu tyle czasu przewidziano na uzgodnienia międzyresortowe i przygotowanie ostatecznej wersji do podpisu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 16:27 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Nikogo to nie interesuje?
Stanowisko SAJ musi powstać do piątku,potem się rozjeżdżamy.Jeśli chcecie wywrzeć na nie wpływ to piszcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 17:04 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Dlaczego Rozporządzenie nie zawiera punktu mówiącego, że komisja egzaminacyjna powinna zapewnić wodę w akwenie egzaminacyjnym? ;)

(tak moim zdaniem - cały punkt 7 do wywalenia, bo określa to załącznik, a w 6 - warto zostawić jedynie przyrządy nawigacyjne)

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 17:34 

Podziękował : 11
Otrzymał podziękowań: 36
Co sądzicie o zaproponowaniu możliwości rozbicia egzaminu na teorię i praktykę. Tak, aby egzamin teoretyczny można było zdawać osobno?

Wydaje mi się, że mogłoby to być dla wielu dużym ułatwieniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 17:38 

jest - obecnie 60 dni.

btw. brak wymagań lokalowych pozwalałoby przeprowadzać egzaminy na łódkach

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 18:56 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Przy tak szczegółowym opisie warunków zdawania egzaminu, zdecydowanie domagam się uzupełnienia istotnego braku. Proponuję następujące uzupełnienie:

§ 6. ust. 8
a) Z uwagi na to, że mapa nawigacyjna złożona na pół jest większa, niż podany wyżej wymiar stolika, przewodniczący komisji egzaminacyjnej powinien dopilnować, aby lewy dolny narożnik mapy pokrywał się z lewym dolnym narożnikiem stolika. Nadmiar mapy powinien zwisać ze stolika z prawej strony. Niedopuszczalne jest przyciskanie przez osobę egzaminowaną brzuchem zagiętej mapy do stolika.
b) Z uwagi na konstytucyjne równouprawnienie osób prawo- i leworęcznych, osoby leworęczne mogą, za zgodą przewodniczącego komisji egzaminacyjnej, zrównać prawy dolny narożnik mapy z prawym dolnym narożnikiem stolika.

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowania - 4: Andy, morka, QbaM, Ryś
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 19:43 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
AndRand napisał(a):
+1
iirc zdawałem na trawce przy ognisku... mapy dało się rozłożyć :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 19:48 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Zbieraj napisał(a):
Przy tak szczegółowym opisie warunków zdawania egzaminu, zdecydowanie domagam się uzupełnienia istotnego braku. Proponuję następujące uzupełnienie:

§ 6. ust. 8
a) Z uwagi na to, że mapa nawigacyjna złożona na pół jest większa, niż podany wyżej wymiar stolika, przewodniczący komisji egzaminacyjnej powinien dopilnować, aby lewy dolny narożnik mapy pokrywał się z lewym dolnym narożnikiem stolika. Nadmiar mapy powinien zwisać ze stolika z prawej strony. Niedopuszczalne jest przyciskanie przez osobę egzaminowaną brzuchem zagiętej mapy do stolika.
b) Z uwagi na konstytucyjne równouprawnienie osób prawo- i leworęcznych, osoby leworęczne mogą, za zgodą przewodniczącego komisji egzaminacyjnej, zrównać prawy dolny narożnik mapy z prawym dolnym narożnikiem stolika.

Janusz - nieadsie z tymi stolikami.
Bo przecież "Dopuszcza się stosowanie krzeseł z pulpitami".

Swoją drogą uważam, że "w pobliżu pomieszczenia w którym będą czytane projekty dzielnych urzędników, powinna znajdować się toaleta".
Bo jak czytam ten projekt, to chce mi się rzygać.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 24 kwi 2013, o 19:52 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 19:49 

RyśM napisał(a):
AndRand napisał(a):
+1
iirc zdawałem na trawce przy ognisku... mapy dało się rozłożyć :lol:

ja miałem egzamin na ławeczkach w Wilkasach. Zapamiętałem :)

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 21:18 

Podziękował : 1624
Otrzymał podziękowań: 2373
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Jachtowy sternik morski , warunki dotyczące akwenu :
Siła wiatru 1-6 st.B na akwenie manewrowym (możliwe jest przeprowadzenie egzaminu z manewrowania jachtem wyłącznie na wodach morskich i w porcie) z dostępnym pomostem pozwalającym wykonać zadania egzaminacyjne, wyposażonym w sprawne urządzenia cumownicze i dostępną boją manewrową.

http://legislacja.rcl.gov.pl/docs//504/ ... C5%84+2013

Powyższy, czy mam rozumieć, że egzamin na jachtowego sternika morskiego przeprowadzany będzie na akwenie manewrowym z dostępnym pomostem pozwalającym wykonać zadania egzaminacyjne, wyposażonym w sprawne urządzenia cumownicze i dostępną boją manewrową i możliwe jest przeprowadzenie egzaminu z manewrowania jachtem wyłącznie na wodach morskich i w porcie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 21:26 

Wojciech1968 napisał(a):
możliwe jest przeprowadzenie egzaminu z manewrowania jachtem wyłącznie na wodach morskich i w porcie?
A toć przecie portów ci u nas dostatek, nieledwie szczodrzej niźli kursantów :cool:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 21:49 

RyśM napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
możliwe jest przeprowadzenie egzaminu z manewrowania jachtem wyłącznie na wodach morskich i w porcie?
A toć przecie portów ci u nas dostatek, nieledwie szczodrzej niźli kursantów :cool:

Nie chodzi o ilość portów, lecz o to, że egzamin na jachtowego sternika morskiego przeprowadzany będzie na akwenie manewrowym i możliwe jest przeprowadzenie egzaminu wyłącznie na wodach morskich i w porcie.
Czy zapis w projekcie nie uprawnia do przeprowadzenia egzaminu na śródlądziu i z możliwością wyłącznie na wodach morskich?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 23:14 

Co poeta chciał przez to powiedzieć? :roll:
To ja tam już nie wiem, gdyż wedle mej wiedzy lingwistycznej urzędnicy piszą po rosyjsku. Co zaś powiedział, to widać.
Wyłącznie (od: wyłączny) - wyłączając wszystko inne; synonimy: jedynie, tylko.

Gdyby to nie był bełkot, wówczas:
- zdanie mogłoby mieć prawidłowy szyk "przeprowadzenie egzaminu możliwe jest wyłącznie na [...] i wtedy wiadomo że tylko na [...]
lub
- gdzieś poza tym "akwen manewrowy" byłby zdefiniowany jako "wody śródlądowe" (bo mówimy o ustawie o żegludze śródlądowej) - wówczas zdanko to określa wyjątek od reguły, umożliwia - rozumiemy że egzamin "wyłącznie na morzu" jest możliwy również, także; w tym przypadku słówko "także" powinno się tam jednak znaleźć, a "wyłącznie" jest niepotrzebne.
Jednak ani w rozporządzeniu ani w par.37 ustawy określenia na jakich wodach jest "akwen manewrowy' nie widzę.

Wypada więc uznać że zdanie to ma swój cel, bo gdyby egzamin mógł odbyc się na śródlądziu lub morzu - zdanie to nie jest potrzebne. Również logicznie musimy uznać że zdanie to dopisano aby określić dodatkowe warunki do spełnienia na sternika morskiego - bowiem wszystkie inne egzaminy mają podobne wymogi oprócz tego właśnie warunku dodatkowego.

Po polsku, a logicznie " możliwe jest [...] wyłącznie na wodach morskich i w porcie" oznacza że tylko tam. Warunek konieczny i to dwa naraz, bo "i". Zdanko to dodane jest tylko przy warunkach na sternika morskiego, gdzie także wpisano "jednomasztowy jacht morski " ( a kecze? :cry: )

Gdy chodzi o znaczenie tego bełkotu w slangu urzędowo-prawnym - prawników pytać.
Niemniej prawo przewiduje że treść aktu prawnego tłumaczy się według znaczenia w "języku polskim" :oops:

"15. Minister właściwy do spraw kultury fizycznej określi, w drodze rozporządzenia:
1) wymagania niezbędne do uzyskania dokumentów [...]
2) sposób i tryb przeprowadzania egzaminu, o którym mowa w ust. 8,
—biorąc pod uwagę bezpieczeństwo żeglugi, konieczność zapewnienia jednolitego sposobu prowadzenia egzaminu, zakres uprawnień uzyskiwanych po zdaniu egzaminu, koszty poniesione przez właściwy polski związek sportowy lub podmiot upoważniony oraz warunki wskazane w ust. 11.
"

No to określił. ;)

Urzędnikom polecam
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2539710
http://bartij.free.fr/i8/Matematyka%20D ... ornych.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 12:33 

Wojciech1968 napisał(a):
Nie chodzi o ilość portów, lecz o to, że egzamin na jachtowego sternika morskiego przeprowadzany będzie na akwenie manewrowym i możliwe jest przeprowadzenie egzaminu wyłącznie na wodach morskich i w porcie.
Czy zapis w projekcie nie uprawnia do przeprowadzenia egzaminu na śródlądziu i z możliwością wyłącznie na wodach morskich?

"Akwen manewrowy" nie odnosi się chyba do żadnej definicji ustawowej - to obszar na którym ma być przeprowadzany egzamin. Więc nie widzę w tym zdaniu nic złego - akwen ma być wyznaczony na morzu i w porcie.

Rozbiór logiczny zdania - "wyłącznie na wodach morskich i w porcie": gdyby był łącznik "lub" "wyłącznie" dotyczyłoby i wód morskich i portu. Ponieważ jest łącznik "i" wyłącznie dotyczy wód morskich, a więc nie śródlądowych.
I w porcie.
Ponieważ nie ma zbytniego sensu by port był śródlądowy, a wody morskie więc nie ma problemu.

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 22:26 

Dla porównania dwa stopnie :

Żeglarz jachtowy, warunki dotyczące akwenu :
Siła wiatru 1-5 st.B na akwenie manewrowym z dostępnym pomostem pozwalającym wykonać zadania egzaminacyjne, wyposażonym w sprawne urządzenia cumownicze i dostępną boją manewrową.

Jachtowy sternik morski , warunki dotyczące akwenu :
Siła wiatru 1-6 st.B na akwenie manewrowym (możliwe jest przeprowadzenie egzaminu z manewrowania jachtem wyłącznie na wodach morskich i w porcie) z dostępnym pomostem pozwalającym wykonać zadania egzaminacyjne, wyposażonym w sprawne urządzenia cumownicze i dostępną boją manewrową.

Egzamin będzie się odbywał na akwenie manewrowym czyli i żj i jsm, ale dla jsm możliwe jest przeprowadzenie egzaminu z manewrowania jachtem wyłącznie na wodach morskich i w porcie.

Czy zwrot " możliwe jest " nie oznacz wyboru akwenu w przypadku jsm?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2013, o 01:01 

Cały ten projekt, to moim zdaniem gniot nad gniotami.
A nazywanie "konsultacjami społecznymi" kilku dni, podczas których projekt uzgadniany jest już w konsultacjach między ministerstwami - jest jedynie cyniczną kpiną z realnych, przewidzianych prawem konsultacji społecznych.

Ale skoro już sobie na próżno nad tym dwuministerialnym gniocikiem kląskamy - czy zauważył już ktoś groźną bzdurę z &4 ust2 pkt2 lit. "d"?
Żąda się tam od przewodniczącego komisji aby uczestniczył w co najmniej 3 egzaminach na stopień na który będzie prowadził egzamin.
Za chwilę będą egzaminy na patent j.st.m - a przecież ostatnie egzaminy na j.st.m odbyły się w 2005 roku, czyli ponad 7 lat temu!
Czyżby chodziło o to, by znów przewodniczącym komisji w Gdyni mógł być tylko osobnik o nazwisku Batko? :lol:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2013, o 01:09 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: mors
Tylko przez pierwsze 3 terminy egzaminacyjne (np. piątek/sobota/niedziela), potem przewodniczącym może zostać każdy IŻ/trener, a w ten sposób wyklucza się z prowadzenia komisji osoby które do tej pory nie widziały egzaminu od strony kadry.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2013, o 09:09 

pierdupierdu napisał(a):
Cały ten projekt, to moim zdaniem gniot nad gniotami.
A nazywanie "konsultacjami społecznymi" kilku dni, podczas których projekt uzgadniany jest już w konsultacjach między ministerstwami - jest jedynie cyniczną kpiną z realnych, przewidzianych prawem konsultacji społecznych.

Ale skoro już sobie na próżno nad tym dwuministerialnym gniocikiem kląskamy - czy zauważył już ktoś groźną bzdurę z &4 ust2 pkt2 lit. "d"?
Żąda się tam od przewodniczącego komisji aby uczestniczył w co najmniej 3 egzaminach na stopień na który będzie prowadził egzamin.
Za chwilę będą egzaminy na patent j.st.m - a przecież ostatnie egzaminy na j.st.m odbyły się w 2005 roku, czyli ponad 7 lat temu!
Czyżby chodziło o to, by znów przewodniczącym komisji w Gdyni mógł być tylko osobnik o nazwisku Batko? :lol:

1. Pani Wolska na pytanie o konsultacje stwierdziła, że projekt wisiał przez 2 lata w BIP i był czas na przesyłanie uwag, więc teraz jak kto zdąży, to przeczytają jego wnioski, a jak nie, to jego wina. Zapomniała przy tym o kilku sprawach:
- tekst w BIP co do zawartości znacząco odbiega od obecnej wersji projektu,
- konsultacje prowadzono tylko z 4 podmiotami (PZŻ, PZMWiNW, Polski Komitet Olimpijski <sic!> i ISSA Poland),
- swoje uwagi zgłosili motopompiarze, czego (i dobrze) nie wzięto pod uwagę, ale... nigdzie nie widzę żadnego uzasadnienia tej decyzji, ot, pominięto ich pismo i już.

2. Sprawa "konieczności" sięgnięcia do dawnych zasobów kadrowych przy egzaminach morskich, to tylko jeden z problemów tego gniota. Ten dokument wydaje się być pisany w celu zmonopolizowania rynku wodnego przez kilka lub kilkanaście "superośrodków", które po stracie wynikłej ze zniesienia obowiązku szkolenia teraz odkują się na egzaminach tak długo, jak długo będą obowiązywały koncesje na żeglowanie).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2013, o 09:30 

Podziękował : 37
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: sj
par. 4 ust.2 pkt. 1 lit. c - czyli MIŻ się nie liczy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2013, o 10:47 

Oto esencja ze stanowiska SAJ, ktore zostanie dzis wysłane:
"Projekt oceniamy bardzo krytycznie, jako nienadający się do wprowadzenia!"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2013, o 12:03 

I jest:
http://www.saj.org.pl/aktualnosci/81-gn ... zejsc.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2013, o 12:31 

Colonel napisał(a):

Świetnie,
Szkoda tylko, że w treści są błędy lub skróty myślowe.

Cytuj:
Dotychczas nie było stopnia morskiego sternika motorowodnego

To co to za patent leży przede mną na biurku (musiałem go trochę poszukać, bo od dawna to dla mnie archiwalna pamiątka).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2013, o 13:02 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Funka 1965
Smutna wiadomosc. Dzisiaj zadwonilem do PZZ i mile Panie powiedzialy, ze wymiane patentow bedzie mozna rozpoczac, gdy ustala procedury o wydrukuja nowe wzory. Kiedy to nastapi nie wiadomo.

Zadzwonilem tez do PZMWIZW i tam mila Pani mi odpowiedziala, ze sa na etapie, robienia compowej matrycy. Potrwa, to ok. 10 dni i potem na oficjalnej stronce puszcza info, ze mozna skladac wnioski. Ale terminu nie potrafila okreslic - plus minus 2 tygodnie ,liczac od 30 kwietnia. I w jednym i drugim zwiazku, potwierdzaja,ze staze na kapitanow, beda sie liczyc, dopiero po przyslaniu, do domku, wymienionego patentu.

Pzdr

Andrzej JKC

Drzewo WAS uzdrowi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2013, o 13:06 

Podziękował : 28
Otrzymał podziękowań: 32
Uprawnienia żeglarskie: licencja na ciągnięcie narciarza wodnego
AJKC napisał(a):
I w jednym i drugim zwiazku, potwierdzaja,ze staze na kapitanow, beda sie liczyc, dopiero po przyslaniu, do domku, wymienionego patentu.

To śmierdzi jakąś dziwną interpretacją przepisów. Ciekawe co na to MSport. Przecież w ustawie nie na wzmianki o tym, który JSM to ma być.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2013, o 13:08 

Podziękował : 37
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: sj
w przypadku sterników jachtowych przetransformowanych na jsm jest tak samo?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2013, o 13:10 

Podziękował : 28
Otrzymał podziękowań: 32
Uprawnienia żeglarskie: licencja na ciągnięcie narciarza wodnego
Garda napisał(a):
w przypadku sterników jachtowych przetransformowanych na jsm jest tak samo?

W tym wypadku ustawa mówi jasno, że staż liczy się od morsa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2013, o 22:29 

panwac napisał(a):
Cytuj:
Dotychczas nie było stopnia morskiego sternika motorowodnego

To co to za patent leży przede mną na biurku (musiałem go trochę poszukać, bo od dawna to dla mnie archiwalna pamiątka).

Bo to nieszczęsny czeski błąd jest...
Teraz egzamin ma być na "motorowodnego sternika morskiego" a do 2012 istniał "morski sternik motorowodny"...nie ma osob, które uczestniczyły w egzaminach na stopień, który został utworzony 2 tygodnie temu...
BTW jak sobie Pan minister wyobraża stopień wyższy od "mechanika motorowodnego", który to "wyższy stopień" wg jego projektu musi posiadać przewodniczący komisji egzaminacyjnej na ten stopień?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2013, o 13:47 

Podziękował : 3093
Otrzymał podziękowań: 2696
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
pierdupierdu napisał(a):
jak sobie Pan minister wyobraża stopień wyższy od "mechanika motorowodnego", który to "wyższy stopień" wg jego projektu musi posiadać przewodniczący komisji egzaminacyjnej na ten stopień?
Konstruktor motorowodny? :lol: :lol: :lol:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: QbaM
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona