Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 16 cze 2025, o 12:30

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 lis 2013, o 21:02 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
robhosailor napisał(a):
Tyle, że ja pisałem o przyzwoitości zleceniodawcy wobec projektanta, a Ty o tym, że projektantka chciała "wydutkać" wydawcę - zdarza się i tak i tak. Częściej jednak silniejszy "dutka" słabszego

projektanka chciała wydutkać mnie i moich wspólników - bo chciała przejąć zlecenie na projektowanie i skład książek. Na szczęście wydawca ją "pogonił" - ale to nie ma najmniejszego znaczenia.
robhosailor napisał(a):
Nie musisz tłumaczyć, co Ci się wydaje

Nie muszę tłumaczyć - wystarczy że napiszę co mi się wydaje - a sądząc po "podziękowaniach" Plitkina mam rację. Rację w tej sprawie że Plitkin uważa (a ja mam podobne zdanie) że to nieprzyzwoite rzucać oskarzenia na forum podstawie wątłych przesłanek. Tym bardziej że nie sposób na takie ataki w sposób rzetelny odpowiedzieć na forum żeglarskim. Zresztą na żadnym forum internetowym... Byłbym zdziwiony gdyby firma Dal Pol zaczęła sie tutaj tłumaczyć "że nie jest wielbłądem". Efekt - jest to z Waszej strony bezinteresowny czarny PR wynikający z sympatii do Przemka.

Poza tym czy Przemek jest ubezwłasnowolniony, czy jest niepełnoletni? Jeżeli mu na sprawie zależy to pewnie coś z tą sprawą zrobi, ale na pewno nie przerzucając się błyskotliwymi postami na tym czy owym forum.

Jak macie takie bogate doświadczenia to zróbcie wątek - jak zabezpieczyć swoje prawa autorskie - w branży szkutniczej! To by było coś konkretnego a nie ujadanie w sforze narzecz mitycznego (z perspektywy czytacza forum) Przemka.

Cholera - teraz skojarzyłem, że jak kupowałem ostatnio auto - nikt mi nie powiedział kto zaprojektował karoserię. Chevrolet to jakaś straszna firma gnębiąca swoich projektantów....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lis 2013, o 21:16 

Podziękował : 67
Otrzymał podziękowań: 727
Uprawnienia żeglarskie: zapoznany wynalazca
plitkin napisał(a):
myszek napisał(a):
Hi hi, ciekawe czy Wojtek Spisak już wie o nowym Phobosie. Na pewno jest zachwycony...

Wie (gadałem z Nim). Nie widzę problemu. Wojtek nie ma wyłączności w Dalpolu i nie jest właścicielem nazwy "Phobos" - to stocznia jest właścicielem tej nazwy.

No tak - jego nazwisko przy jego projektach figuruje, więc gdzież miałby mieć problem? Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Może Wojtek liczy na to, że jego renoma ochroni go przed podobnymi zagrywkami... oby się nie przeliczył.

Bo widzisz, dzisiaj producent sprawdza czy może posłać na drzewo mało znanego debiutanta, jutro narzuci swoje warunki także innym. I dlatego piszę o całej sprawie na forum - nie dla Przemka, on sobie poradzi.

Cytuj:
Może przeoczyłem? Nie zobaczyłem nigdzie żadnych faktów potwierdzających, iż Przemek np. nie zastrzegł sobie publikowania swojego nazwiska przy tym projekcie.

Nigdy z takiego prawa nie zrezygnował. Fiber Studio, cokolwiek o nich powiemy, to prawo respektowało. Dalpol postanowił nie respektować, BO NIE.

Swoją drogą dziwi mnie, że za głównego winnego uważasz Fiber Studio. Co masz im do zarzucenia? Że wprowadzili Dalpol w błąd? Wmówili nabywcy, że łódki zaprojektowały się same i nie mają żadnego autora? Może bocian je przyniósł? A Dalpol, niewinna dziewica, uwierzył? Coś to grubymi nićmi szyte.

Cytuj:
Nie zobaczyłem też żadnych faktów na to, że Przemek nie odsprzedał praw majątkowych do tego projektu.

Oczywiście że majątkowe odsprzedał, to było jasne od początku. Nie o to idzie, tylko o prawa osobiste - do bycia wymienionym jako autor. To też było jasne od początku. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem.

pozdrowienia

krzys

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lis 2013, o 21:18 

Podziękował : 4513
Otrzymał podziękowań: 4269
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
sajmon napisał(a):
nieprzyzwoite rzucać oskarzenia na forum podstawie wątłych przesłanek.

Wskaż cytat, gdzie i kogo oskarżyłem. Jak nie znajdziesz, to przeproś i więcej nic nie mów na temat przyzwoitości.

sajmon napisał(a):
czarny PR

Nic takiego nie istnieje - poczytaj sobie, co to jest PR, a będziesz wiedział.

sajmon napisał(a):
ujadanie w sforze narzecz mitycznego (z perspektywy czytacza forum) Przemka.

No comments. EOT

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lis 2013, o 22:56 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
myszek napisał(a):
Co masz im do zarzucenia?

Ja? Chyba mnie nie czytasz. Albo nie rozumiesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 02:17 

Podziękował : 118
Otrzymał podziękowań: 179
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
sajmon napisał(a):
Tym bardziej że nie sposób na takie ataki w sposób rzetelny odpowiedzieć na forum żeglarskim. Zresztą na żadnym forum internetowym...

Uwaga, uwaga, oto magiczna sztuczka, spróbuję zasymulować taką odpowiedź, nie wiem, czy rzetelną, ale spróbuję:
"W imieniu XYZ uprzejmie wyjaśniam, że zgodnie z zawartą umową autor zrzekł się wykonywania osobistych praw autorskich w zakresie oznaczenia utworu imieniem i nazwiskiem autora/zobowiązał się do niewykonywania osobistych praw autorskich co do oznaczania utworu (...)/autor zastrzegł sobie anonimowość i nie ujawnimy jego personaliów".
Da się?

sajmon napisał(a):
Byłbym zdziwiony gdyby firma Dal Pol zaczęła sie tutaj tłumaczyć "że nie jest wielbłądem".

To powinieneś być zdziwiony już dawno, bo DalPol opublikował tu swoje stanowisko, niekoniecznie odpowiadające na postawione pytania, ale jednak. To kto jest wielbłądem?

sajmon napisał(a):
Efekt - jest to z Waszej strony bezinteresowny czarny PR wynikający z sympatii do Przemka.

Tia. Nie znam Przemka. Do DalPolu nic nie mam. Sobie tu o prawach autorskich rozmawiamy.

sajmon napisał(a):
Jak macie takie bogate doświadczenia to zróbcie wątek - jak zabezpieczyć swoje prawa autorskie - w branży szkutniczej! To by było coś konkretnego a nie ujadanie w sforze narzecz mitycznego (z perspektywy czytacza forum) Przemka.

Sobie wypraszam. Jeśli już to miauczę, a nie ujadam. A dwa, to po co mam się merytorycznie wypowiadać, skoro na dwie próby Twoim jedynym podsumowaniem jest jakieś bajanie o ujadaniu. Popatrz też na swój wkład do tego wątku, co niby wnosi ta historyjka pasująca jak Zawias do Sztynortu?

sajmon napisał(a):
Cholera - teraz skojarzyłem, że jak kupowałem ostatnio auto - nikt mi nie powiedział kto zaprojektował karoserię. Chevrolet to jakaś straszna firma gnębiąca swoich projektantów....

Patrz wcześniejsze posty o prawach osobistych. Ale, jak nie dotarło, to już nie dotrze pewnie. Cholera.

Za ten post autor SKoper otrzymał podziękowania - 2: Jaromir, robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 08:05 

plitkin napisał(a):
myszek napisał(a):
Co masz im do zarzucenia?

Ja? Chyba mnie nie czytasz. Albo nie rozumiesz.

Ano, dla wszelkiej pewności przeczytałem jeszcze raz Twoje posty. Najbardziej ubawiło mnie, jak napisałeś że to Ty pierwszy rozróżniłeś w tym wątku prawa majątkowe od osobistych (łatwo sprawdzić że nie), a zaraz potem uparcie czepiałeś się właśnie praw majątkowych, co do których nigdy nie było wątpliwości.

Może więc jeszcze raz o faktach. Chyba wszyscy pozostali już zrozumieli...

1. Autorstwo nie ulega wątpliwości. Nie jest to zespół, tylko jedna konkretna osoba.

2. Autor projektował hausbota jako pracownik etatowy firmy FiberStudio, nie ma więc do niego praw majątkowych - to też nie ulegało wątpliwości. Co do drugiej łódki, Hakera, sprawa jest mniej jasna, ale przyjmijmy dla uproszczenia, że też nie ma do niej praw majątkowych.

3. Autor ma niezbywalne prawa osobiste do projektów, o ich poszanowanie cały czas chodzi w tym wątku.

4. Autor nigdy nie zrzekał się przysługującego mu prawa do tego, żeby wymieniano go jako autora obu projektów. Nie zastrzegał, nie występował pod pseudonimem itd. itp.

5. Ogólnie przyjętym zwyczajem w branży jachtowej jest podawanie nazwiska konstruktora (w przypadku dzieła zespołowego - konstruktora prowadzącego). Firma FiberStudio podawała nazwisko konstruktora Hakera. Firma Dalpol podaje nazwisko konstruktora innych swoich produktów.

6. Firma Dalpol nie podała nazwiska konstruktora żadnej z łodzi, które wdrożyła do produkcji z form zakupionych od FiberStudio. Przedstawiciele firmy Dalpol nie uczynili tego nawet w odpowiedzi na moje wyraźnie sformułowane pytanie, odpowiadając zresztą nieprawdziwie (gdyż projekty nie powstały na ich zlecenie, a taką wersję usłyszałem).

7. Firma Dalpol przytacza fragment umowy z firmą FiberStudio, z którego wynika że FiberStudio było właścicielem praw majątkowych. Jest to prawdą.

8. Firma Dalpol twierdzi, że nie ma obowiązku dociekać, kto jest autorem projektów, a zatem i podawać, kto jest konstruktorem ich nowych produktów. O ile zrozumiałem, Ty też jesteś tego zdania. Ja jestem innego zdania. Możemy się tu różnić poglądami.
Przyjęcie tego czy innego stanowiska zależy od tego, czy powszechny zwyczaj podawania osoby konstruktora jachtu uznamy za nieobowiązującą kurtuazję, czy za element obowiązkowego poszanowania osobistych praw autora
(przez analogię: czy wolno wydać "Pana Tadeusza" bez podania autora na okładce?)

9. Nadal nie rozumiem, co masz do zarzucenia firmie FiberStudio. Udzieliła kontrahentowi prawdziwych informacji. Kontrahent jest głęboko przekonany, że informacja o autorze projektów nie jest mu do niczego potrzebna - więc jej nie otrzymał.

10. Niezależnie od tego, czy uznajemy, że Dalpol ma prawny obowiązek podawać autora projektów czy nie, nadal można rozważać etyczną stronę postępowania. Ja uważam, że jest ono nieetyczne, Ty - w końcu nie wiem.

11. Jeżeli ktokolwiek uważa postępowanie Dalpolu za etyczne i zupełnie w porządku, to chyba nie powinien mieć pretensji o upublicznienie sprawy. Skoro zrobili wszystko OK, to w czym problem?

12. Niezależnie od innych aspektów sprawy, Dalpol wyrządza dużą krzywdę zdolnemu konstruktorowi. Miał on dwa zrealizowane projekty. Oba, debiutując, zdobyły nagrody. Wskutek postępowania Dalpolu nikt nie wie o wkładzie Przemka w projekt Pheniksa, nikt też nie wie, że poprzednio nagrodzony Haker produkowany jest pod inną nazwą. Jest to bardzo konkretna strata dla autora. Uważam, że opinia publiczna powinna się o całej sprawie tak czy inaczej dowiedzieć.

13. Doraźnie Dalpol nic na swoim postępowaniu nie zyskuje - nawet traci, bo (o ile mi wiadomo) nie dysponuje rysunkami źródłowymi zakupionych łodzi i musi odtwarzać dokumentację na podstawie form. W dalszej perspektywie praktyki takie jak Dalpolu zmieniają radykalnie relacje między projektantem a wytwórcą w przemyśle jachtowym. Inaczej rozmawia się z kimś o ogólnie znanym dorobku i ustalonej reputacji, a inaczej z "panią z ASP" czy "mało znaną prywatną firmą na zlecenie". Uważam, że taka zmiana powinna zostać poddana publicznemu osądowi.

Czy już wszystko jasne?

pozdrawiam

krzys

Za ten post autor myszek otrzymał podziękowania - 5: Były user, Jaromir, LukasJ, Marian Strzelecki, robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 09:54 

DalpolYacht napisał(a):
„Sprzedawca oświadcza, iż przedmiot umowy stanowi jego własność i nie jest obciążony żadnymi prawami osób trzecich.
Ponadto sprzedawca oświadcza iż, przysługują mu autorskie prawa majątkowe do projektu form i nie są one w żaden sposób obciążone lub ograniczone prawami osób trzecich oraz projekty form nie naruszają praw osób trzecich

DalpolYacht napisał(a):
Jeśli ktoś z Państwa lub projektant w/w form miałby jeszcze jakieś wątpliwości to proszę kontaktować się ze sprzedawcą lub obecnym właścicielem form, aby poznać faktyczny stan prawny zaistniałej transakcji. Chętnie wyjaśnimy wszystkie kwestie.

DalpolYacht napisał(a):
Prosimy tylko aby wątek naświetlał prawdziwą i realną sytuacje, a nie snuł podejrzeń, oskarżeń oraz nie siał nie prawdziwych informacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 10:07 

Nie miałem zamiar i wciąż nie mam - byc adwokatem Dialpolu - ale chyba wyraźnie jest napisane że firma wyjaśni wszelkie kwestie i zaprasza konstruktora do kontaktu z właścicielem, lub sprzedawcą.

Robicie czarny PR na podstawie tego ze pracownik Dialpolu w czasie targów powiedział jednemu z tysięcy zwiedzających że nie zna nazwiska konstruktora. Jeśli firma postąpiła nielegalnie czy nieetycznie - na pewno forum nie jest miejscem gdy da się to wyjaśnić. Jeśli postąpiła zgodnie z prawem i etycznie - na pewno nie jest w stanie udowodnić tego na forum\ i obronić przed sforą która bezinteresownie i bezproblemowo (zanim którakolwiek ze stron zabrała głos) rzuca uwagi typu:
"nic by buraków nie kosztowało"
albo
"Ot, kolejny dowód, że nie jachting czyni gentlemana, tylko raczej na odwrót..."
Skoro nawt ja - mały miś - spotykam się z lekceważeniem, pogardą tylko dlatego że śmiałem mieć wątpliwość czy aby rzucanie oskarżeń na forum jest etyczne i najlepszą drogą rozstrzygania (cudzych) sporów - to byłbym zdziwiony gdyby firma miala chęć zabierać głos w dyskusji po raz drugi. Jeśli ktoś złamał prawo - są sądy. Jeśli ktoś juz musi korzystać z forum do wyjaśniania spraw tyczących etyki - niechżeby to zrobił osobiście

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 10:16 

sajmon napisał(a):
Robicie czarny PR
Znowu posługujesz się głupim sformułowaniem, które nic nie znaczy? Nie ma czegoś takiego, jak "czarny PR". *

sajmon napisał(a):
rzuca uwagi typu:
Podaj konkretne cytaty, co i kto napisał, bez uogólnień i przeinaczeń, albo zakończ swoje wpisy.

sajmon napisał(a):
spotykam się z lekceważeniem, pogardą

To jedynie Twoje osobiste odczucia. Pogardą??? Gdzie i kiedy??? Znowu - cytaty proszę.

Edit: *) chyba, że posługujesz się źródłami wątpliwej jakości merytorycznej, jak np.:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czarny_PR

Ostatnio edytowano 20 lis 2013, o 10:24 przez robhosailor, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 10:22 

myszek napisał(a):
8. Firma Dalpol twierdzi, że nie ma obowiązku dociekać, kto jest autorem projektów, a zatem i podawać, kto jest konstruktorem ich nowych produktów.

DalpolYacht napisał(a):
Zakupiliśmy formy od firmy, która posiadała do nich prawa autorskie , konstruktor nie był nam znany, przedstawiony, ani nie mieliśmy prawnej potrzeby uzyskania takiej wiedzy.

w wypowiedzi dialpolu nie ma Twojego "zatem" - jest natomiast propozycja kontaktu z właścicielem lub sprzedawcą - może po prostu po uzyskaniu wiedzy od następnych targów nazwisko Przemka bedzie figurowało w materiałach promocyjnych

myszek napisał(a):
Inaczej rozmawia się z kimś o ogólnie znanym dorobku i ustalonej reputacji, a inaczej z "panią z ASP" czy "mało znaną prywatną firmą na zlecenie".

A tak troszkę prywaty - znasz dorobek "Pani z ASP"??? Zdziwiłbyś się :D Jestem pewny że jej nazwisko jest znane przeciętnemu Kowalskiemu w odróżnieniu od nazwisk z branży szkutniczej. Czyli w sumie dobrze zrobiła zwalniając się z drukarni, bo dzięki temu robiła karierę zamiast kiczowatych okładek.
I dlaczego niby inaczej się rozmawia "z małą firmą na zlecenie" - cóż to za dyskryminacja??? :D No i skąd wiesz że "małą"
Prawo powinno być równedla wszystkich bez względu na to czy jest "mały" czy "duży".
Bez względu więc na to czy Przemek jest "duży" czy "mały" - jeśli jest pokrzywdzony - może najlepiej żeby załatwił to z firmą polubownie, a jak się nie da to w sądzie

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

robhosailor napisał(a):
Podaj konkretne cytaty, co i kto napisał, bez uogólnień i przeinaczeń, albo zakończ swoje wpisy
sajmon napisał(a):
typu:
albo
"Ot, kolejny dowód, że nie jachting czyni gentlemana, tylko raczej na odwrót..."

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

jak Cię interesuje kto to napisał w tym watku to sobie doczytaja "albo skończ swoje wpisy" :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 10:31 

robhosailor napisał(a):
cytaty, co i kto napisał

sajmon napisał(a):
typu:
albo

Czyli kto???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 10:35 

robhosailor napisał(a):
sajmon napisał(a):
czarny PR

Nic takiego nie istnieje - poczytaj sobie, co to jest PR, a będziesz wiedział

robhosailor napisał(a):
Znowu posługujesz się głupim sformułowaniem, które nic nie znaczy? Nie ma czegoś takiego, jak "czarny PR". *

http://www.sceno.edu.pl/konferencja/4_12.pdf

Czarny PR – to wypaczenie profesjonalnie kształtowanych relacji z otoczeniem. Tzw. “czarny PR” ukierunkowany jest na dezinformację otoczenia, wprowadzanie w błąd oraz nieuczciwe prezentowanie faktów. Jest to zespół działań nieetycznych, które niszczą wartości, jakie niesie ze sobą profesjonalnie realizowana komunikacja. Tzw. czarny PR to między innymi: tworzenie a następnie przekazywanie za pomocą mediów informacji kompromitujących konkurencję, preparowanie faktów, plotek czy w końcu oczernianie. Organizacje branżowe (Polskie Stowarzyszenie Public Relations, Związek Firm Public Relations, czy Fundacja InternetPR) poszukują rozwiązań, które miałyby pomóc w zwalczaniu takich nieuczciwych praktyk. Niestety media, za pomocą liderów lub pseudo liderów opinii publicznej wykreowały termin „czarny PR” i w ten sposób cień tej definicji i stojących za nią działań przenosi się na ekspertów zajmujących się prawdziwym i etycznym komunikowaniem.

Źródło: Media i Marketing Polska (DT)

Czarny PR (potocznie czarny pijar od czytanego z angielska skrótu wyrazów public relations "pi-ar" /piː ɑː(r)/), antyreklama, negatywna kampania wyborcza[1] - oznacza system metod, działań bądź posunięć propagandowych, ale przede wszystkim manipulacyjnych, prowadzących do zdyskredytowania przeciwnika (zwykle polityka lub firmy) w oczach opinii publicznej celem zdobycia jej przychylności (zwykle elektoratu lub klientów). Aby tego dokonać, stosuje się między innymi przecieki prasowe (prawdziwe lub prawdopodobne), które przedstawiają przeciwnika w niekorzystnym świetle.

Skuteczność powyższych metod jest dyskusyjna, a wykorzystywanie ich ryzykowne: ujawnienie, że dany podmiot jest zaangażowany w czarny PR, zwykle przynosi spadek odsetka przychylnych opinii. Wiąże się to z powszechnym postrzeganiem czarnego PR-u jako działania nieetycznego.

robhosailor napisał(a):

Powtórz to jeszcze ze dwa razy - może mnie przekonasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 10:44 

sajmon napisał(a):
jak Cię interesuje kto to napisał w tym watku to sobie doczytaja "albo skończ swoje wpisy" :D

Napisałeś wcześniej o zbiorowym ujadaniu i rzucaniu oskarżeń. Chciałbym, abyś wypunktował gdzie i kogo oskarżyłem. Leży mi to na sercu bardzo.

Z tym "czarnym PR-em" sprawa jest mocno dyskusyjna, bo PR, to (z grubsza) relacje firmy z otoczeniem i każda firm,a kształtuje je sama dla siebie i swoich korzyści. Nie można stworzyć komuś PR, ani białego, ani czarnego, ani nawet tęczowego. Można tworzyć, co nazwano powyżej (w jednym z przytoczonych przez Ciebie źródeł) "antyreklama, negatywna kampania", ale reklama i kampania, to nie to samo, co PR. Warto to wiedzieć, zamiast posługiwać się błędnymi sformułowaniami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 10:50 

robhosailor napisał(a):
Czyli kto???

Wujek Fido :mrgreen:
Doczytaj sobie "albo zakończ swoje wpisy"
Nie wiem czy docenisz - że wikipedię podałem na przyczepkę - jako trzecie źródło.
Twierdząc że wikipedia to "źródło wątpliwej jakości merytorycznej" - czy to przypadkiem nie będzie czarny PR

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 10:56 

sajmon napisał(a):
Wujek Fido :mrgreen:
Doczytaj sobie

Bo w tym wątku nie ma oskarżeń z mojej strony - po prostu.

Wikipedia ... hm ... podałem link wyżej, są tam uwagi do tego hasła:
Cytuj:
Ten artykuł od 2010-02 wymaga uzupełnienia źródeł podanych informacji.
Możliwe, że ten artykuł w całości albo w części zawiera informacje nieprawdziwe. Informacje bez źródeł w każdej chwili mogą zostać zakwestionowane i usunięte.
/.../
Ten artykuł może zawierać twórczość własną lub niezweryfikowane dane.

Z tym się właśnie zgadzam.

EDIT:
sajmon napisał(a):
Twierdząc że wikipedia to "źródło wątpliwej jakości merytorycznej" - czy to przypadkiem nie będzie czarny PR

Nie dyskredytuję wikipedii, jako takiej, a jedynie oceniam konkretne hasło, zresztą wikipedia sama ma co do niego konkretne i poważne wątpliwości.

Znowu przeinaczasz???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 11:03 

robhosailor napisał(a):
Z tym "czarnym PR-em" sprawa jest mocno dyskusyjna, bo PR, to (z grubsza) relacje firmy z otoczeniem i każda firm,a kształtuje je sama dla siebie i swoich korzyści. Nie można stworzyć komuś PR, ani białego, ani czarnego, ani nawet tęczowego. Można tworzyć, co nazwano powyżej (w jednym z przytoczonych przez Ciebie źródeł) "antyreklama, negatywna kampania", ale reklama i kampania, to nie to samo, co PR. Warto to wiedzieć, zamiast posługiwać się błędnymi sformułowaniami.

Może Skłodowska Curie też była kobietą????!!!!

Robercie drogi można uparcie zaprzeczać wszystkiemu i obracać kota ogonem na dziesięć sposbów. Ale po jasną cholerę??? :D
Nie wydaje Ci się że pisząc wierutną bzdurę to jeszcze nie jest taki problem jak upierać się przy niej do upadłego???

Określenie "czarny PR występuje w publikacjach naukowych, w mowie potocznej, w publicystyce w słownikach, encyklopediach, w wikipedii (tej której robisz czarny PR). Ile potrzebujesz cytatów i przykładów by przyjąć do wiadomości że coś takiego jak "czarny PR" istnieje?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 11:11 

sajmon napisał(a):
Określenie "czarny PR występuje w publikacjach naukowych, w mowie potocznej, w publicystyce w słownikach, encyklopediach, w wikipedii (tej której robisz czarny PR). Ile potrzebujesz cytatów i przykładów by przyjąć do wiadomości że coś takiego jak "czarny PR" istnieje?

Napisać można wszystko, tylko nijak ma się to do rzeczywistości - chociażby "czarny PR" w innych językach nie występuje, bo np. w angielskim to "Negative campaigning", potocznie ""mudslinging" i sformułowanie to nic wspólnego z PR nie ma. Termin "czarny PR" został upowszechniony (może i wymyślony) przez polityków, a wiadomo, że gadają oni różne, dziwne rzeczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 11:44 

sajmon napisał(a):
Jeśli postąpiła zgodnie z prawem i etycznie - na pewno nie jest w stanie udowodnić tego na forum\ i obronić przed sforą która bezinteresownie i bezproblemowo (zanim którakolwiek ze stron zabrała głos) rzuca uwagi typu:
albo

Nie żadna "sfora" tylko ja osobiście wypowiedziałem te zdania. Wyrażają one dość dokładnie to, co sądzę o postępowaniu Dalpolu wobec autora projektów jachtów.

Znane mi fakty - w tym post przedstawicielki Dalpolu - tylko tę opinię potwierdzają.

Owszem, uważam lekceważenie osoby projektanta wyrobu, który właśnie z sukcesem wprowadziło się na rynek, za buractwo niegodne gentlemana. Owszem, tego rodzaju postawa budzi moją pogardę. Owszem, w pełni odpowiadam za swoje słowa i podtrzymuje je.

pozdrawiam

krzys

Za ten post autor myszek otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 12:02 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Sajmonie, luz. Akurat w tym przypadku Robcio ma rację. PR oznacza relację podmiotu z otoczeniem, a takową może tworzyć tylko sam podmiot, z definicji. W tej samej Wiki znajdziesz artykuły jednoznacznie uniemożliwiające istnienie czarnego PR-u.
sajmon napisał(a):
Określenie "czarny PR występuje w publikacjach naukowych, w mowie potocznej, w publicystyce w słownikach, encyklopediach,

Występuje tam również wiele innych nieprawidłowych pojęć. Publikacje piszą ludzie, którzy są, jak wiadomo, omylni, a także podatni na dyktat mody.

Za ten post autor Sąsiad otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 12:15 

myszek napisał(a):
sądzę o postępowaniu Dalpolu wobec autora projektów jachtów.

Znane mi fakty - w tym post przedstawicielki Dalpolu - tylko tę opinię potwierdzają

Post przedstwaicielki Dalpolu zawiera zaproszenie dla projektanta do kontaktu i wyjaśnienia spraw z właścicielem i sprzedawcą.

myszek napisał(a):
Znane mi fakty - w tym post przedstawicielki Dalpolu - tylko tę opinię potwierdzają.

A jeśli to tylko drobny wycinek "faktów"? A jeśli przeczytałeś post przedstawicielki ze złym nastawieniem i z góry założoną tezą (o buractwie pisałeś przed postem Dalpolowej przedstawicielki)

A jeśli jest jakiś kompletnie inny powód nieumieszczenia nazwiska projektanta - począwszy od niewiedzy, poprzez pośpiech, poprzez brak czasu, brak refleksji na d stwierdzeniem sprzedającego formę o "wszelkich prawach"? Natomiast Ty juz wiesz że to buractwo i zła wola.

NIe jestem i nie zamierzam być stroną w sporze! Życzę Przemkowi - kimkolwiek jest - samych wspaniałych konstrukcji, Dalpolowi setek sprzedanych egzemplarzy konstrukcji Przemka - nie podoba mi sie tylko i próbuję dać temu wyraz pochopne ocenianie, obrzucanie błotem, przypisywanie złych intencji, na podstawie szczątkowej znajomości tematu.
Robicie bezinteresownie niestniejący czarny PR i tyle

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 12:19 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
A konstruktor Przemek, wie o tej dyskusji na forum?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 12:32 

sajmon napisał(a):
Robicie bezinteresownie niestniejący czarny PR

Mistrz logicznego myślenia przemówił ... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 12:33 

Sąsiad napisał(a):
Sajmonie, luz

Jestem mega wyluzowany :D
Patrz - "luzackie rejsy chorwackie" :D
Wikipedia - dajmy jej spokój. Funkcjonujące pojęcie czarny PR - po prostu istnieje w języku polskim i po prostu wiadomo co oznacza. Dodatkowo występuje w mowie potocznej, w artukułach, publikacjach naukowych, pracach licencjackich itd itd.
Nawet Robhosail bezbłędnie rozumie znaczenie określenia czarny PR
robhosailor napisał(a):
"czarny PR" w innych językach nie występuje, bo np. w angielskim to "Negative campaigning",

(cikawe czy w angielskim występuje czarna polewka). To fascynujące że przełożył na język angielski nieistniejące pojęcie. Jest chyba pierwszy w Europie który tego dokonał.
W koncu nie czytałem - ale to ciekawe że istnieje "artykuł jednoznacznie uniemożliwiające istnienie czarnego PR-u". Może jest też taki artykuł uniemożliwiający istnienie "maślanych oczu" "osła patentowanego" "dub smalonych" "pierduł saskich" albo z całym szacunkiem dla Robhosailora "pier...ć jak potłuczony". No i skąd wiadomo że ten artukuł dotyczy "czarnego PR" skoro takiego pojecia nie ma i być nie może. To trochę przypomina "wtorkowe spotkania ateistów w celu wygrażania Bogu pięścią" :D
Albo stary kawał o tym jak to sekretarz POP wyjaśniał Góralom w naukowy sposób że Bóg nie istnieje :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 12:42 

sajmon napisał(a):
Dodatkowo występuje w mowie potocznej /.../ Nawet Robhosail bezbłędnie rozumie

Występuje też w języku polskim "przyszłem" i "poszłem" i też wszyscy (nawet ja!) to bezbłędnie rozumieją, co nie znaczy wcale, że jest prawidłowe.

sajmon napisał(a):
z całym szacunkiem dla Robhosailora "pier...ć jak potłuczony"

... wystarczy jak sajmon. :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 12:45 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Czemu Przemek się tu nie wypowiada?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 14:08 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Zapętliłeś się troszeczkę jakby ;)
sajmon napisał(a):
To fascynujące że przełożył na język angielski nieistniejące pojęcie.

Użył najbliższego odpowiednika w obcym języku, a nie przetłumaczył.
sajmon napisał(a):
"maślanych oczu" "osła patentowanego" "dub smalonych" "pierduł saskich"

To są kolokwializmy, a nie wyrażenia niepoprawne.

No i znowu o tych artykułach, publikacjach i innych. Sorki, ale to nie jest argument. Nie jest nim też powszechne zrozumienie znaczenia. Jak coś jest błędne, to jest. I tyle. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 14:24 

Sąsiad napisał(a):
Użył najbliższego odpowiednika

Odpowiednika czego???? i Dlaczego akurat trafiły sie słówka "Negative campaigning"??? Skoro nie ma jakiegoś pojęcia (to nie jest moje zdanie - że nie ma) to jak można podać jego odpowiednik. Na miły Bóg - trochę logiki. Gdzie tu zapętlenie - zapętleniem jest wytknięcie braku konsekwencji.

Ale to wszystko, to jest pitolenie w bambus (jeśli ktokolwiek na świecie jest się w stanie domyśleć co to oznacza)
bo wystarczy sprawdzić że tak jak wiele niekoniecznie logicznych (chociażby wszelkie "projekty unijne") pojęć - funkcjonuje w języku, a definicji "czarnego PR", definicji spójnych, można znaleźć bez liku - od słowników, poprzez prace naukowe poswięcone tytularnie "czarnemu PR" przez nieszczęsną wikipedię, do artukułów prasowych, portali poświęconych marketingowi politycznemu, na potocznej mowie kończąc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 14:38 

Podziękował : 490
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
W przypadku tej sprawy, jest jeszcze jeden aspekt, którego na razie nikt nie zauważył.
Podejście Dalpolu do potencjalnego klienta.
Myszek zadał pytanie, na które dostał nieprawdziwą odpowiedź.
myszek napisał(a):
Dowiedziawszy się o tym, podszedłem do stoiska Dalpolu i spytałem przedstawicielkę firmy, kto projektował Pheniksa "bo fajny ma design".

A, taka mało znana prywatna firma zrobiła nam projekt na zlecenie - brzmiała odpowiedź.

W końcu jednak, prawdopodobnie ta sama pani, zdobyła się na prawdziwą odpowiedź.
DalpolYacht napisał(a):
Zakupiliśmy formy od firmy, która posiadała do nich prawa autorskie , konstruktor nie był nam znany, przedstawiony, ani nie mieliśmy prawnej potrzeby uzyskania takiej wiedzy.
...
Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów i dziękuję za odwiedzenie naszego stoiska :).
Anita Kawala
Dalpol Yacht
biuro@dalpolyacht.pl

Sajmon, Plitkin - lubicie być okłamywani i oszukiwani?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 16:15 

Lukas - a lubisz być oczerniany na podstawie antycypacji, jednostkowych "anegdotek", przypisywania złych intencji, interpretacji każdego faktu na Twoją niekorzyść?

LukasJ napisał(a):
W końcu jednak, prawdopodobnie ta sama pani, zdobyła się na prawdziwą odpowiedź.

nie wiesz "czy ta sama Pani" ale zakładasz że to wielce prawdopodobne - na jakiej podstawie. I piszesz - "zdobyła się na prawdziwą odpowiedź"
Takie sympatyczne słówko "zdobyła się"... Czyli że co - zwykle kłamie a teraz zdobyla się??? Uważasz że mówienie prawdy w jej wykonaniu to wyzwanie??? Znasz tą kobietę? A skąd wiesz że tym razem odpowiedź była prawdziwa??? Może doskonale wiedzieli kto był konstruktorem tylko mają to gdzieś??? To że Myszek uzyskał nieprawdziwą odpowiedź mogło mieć wiele różnorodnych przyczyn. Ale nie wiesz jaka była przyczyna. Jeśli leży Ci to na sercu - jest mail do Pani Anity Kawali. Zapytaj z wrodzonym taktem dlaczego kłamie. Kto udzielał nieprawdziwych informacji w czasie targów i z jakich powodów. Zdaj relację z negocjacji Przemka z firmą Dalpol (nie wiadomo czy Pani Anita jest właścicielką, pracowniczką firmy - czy była na targach).

Ja nie mam pojęcia czy firma celowo czy nie podała nieprawdziwą informację. Ja nie wiem czy zachowała się nieetycznie czy nie. Powtórzę - moim zdaniem nie sposób przy pomocy narzędzia typu forum - rozstrzygnąć rozsądnie tego typu sporu - w szczególności bez udziału stron zainteresowanych. Uwarzam również, że ferrowanie sądów, wyroków, na podstawie rozmowy na targach i jednego postu jest bardzo nie w porządku, jest nieroztropne i nieetyczne.
Są zainteresowani znani z imienia i nazwiska, są maile myslę że o telefon - nie sztuka się postarać i wystarczy porozmawiać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lis 2013, o 16:35 

Sąsiad napisał(a):
sajmon napisał(a):
"maślanych oczu" "osła patentowanego" "dub smalonych" "pierduł saskich"

To są kolokwializmy, a nie wyrażenia niepoprawne

Nie mam juz zdrowia poprawiać i "mądrzyć się" na kazdy temat. Po to (tu by pasowało - do cholery :D ) mam definicje i znaczenie słów, żeby móc je poprawnie stosować! TO NIE SĄ KOLOKWIALIZMY tylko frazeologizmy! Kolokwializmy to np "szacun" "zajebisty" itd. No tylko jak tu odesłać do definicji - skoro wystarczy powiedzieć: "nie bo nie" i definicja i znaczenie przestają mieć na tym forum znaczenie...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona