Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 20 cze 2025, o 17:49

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lis 2013, o 14:23 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
witam mam pytanie dotyczace podatkow jak to jest kiedy mieszka sie przez caly rok na jachcie i w zadnym kraju nie spedza sie wiecej niz pol roku czyli nie trzeba w tym kraju placic podatkow w takim razie gdzie je mamy placic w tym kraju pod ktorego bandera plywamy?jesli tak to wystarczy zarejestrowac jacht w raju podatkowym i nie trzeba placic podatkow?i drugie pytanie jesli mam jacht np. pod bandera polska czy brytyjska i mialbym placic podatki w w tym kraju chociarz bym tam nie miaszkal to jak urzad by mnie namierzyl gdybym nie zaplacil.Jest tutaj ktos kto tak plywa przez caly rok i ma z tym jakies doswiadczenia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lis 2013, o 14:44 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
szczur napisał(a):
witam mam pytanie dotyczace podatkow jak to jest kiedy mieszka sie przez caly rok na jachcie i w zadnym kraju nie spedza sie wiecej niz pol roku czyli nie trzeba w tym kraju placic podatkow w takim razie gdzie je mamy placic w tym kraju pod ktorego bandera plywamy?jesli tak to wystarczy zarejestrowac jacht w raju podatkowym i nie trzeba placic podatkow?

O jakich konkretnie podatkach mowa? Temat jest tak obszerny, że można napisać książkę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lis 2013, o 15:29 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
szczur napisał(a):
kiedy mieszka sie przez caly rok na jachcie i w zadnym kraju nie spedza sie wiecej niz pol roku czyli nie trzeba w tym kraju placic podatkow
Gratuluję optymizmu. :D
Parę kancelarii podatkowych na Wybrzeżu żyje z rozwiązywania tego typu problemów:
Pływasz na takim statku:
Właściciel - spółka australijsko-kanadyjska, zarejestrowana w Luksemburgu
Armator: spółka grecko-maltańska zarejestrowana na wyspie Jersey.
Bandera statku - Antigua i Barbuda.
Ty jesteś rezydentem podatkowym w Polsce.
Gdzie powinieneś płacić podatek dochodowy, żeby oddać fiskusom (różnym) jak najmniej.

Może zacznij od przejrzenia tego:
http://www.podwojneopodatkowanie.pl/kto ... -2008-rok/
Jak Ci się pojawi na ekranie książka Rafała Chmielewskiego, to ją sobie ściągnij (to jest legalne) i przeczytaj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 00:00 

dobra chodzi mi o taka sytuacje plywam pod bandera brytyjska z polska nic mnie nie laczy poza obywatelstwem plywam powiedzmy rok z czego w kazdym kraju zatrzymuje sie na miesiac lub 2 od czasu do czasu sobie dorobie gdzies w barze czy przy innych pracach nie na czarno tylko umowe gdzie w takim razie mam zaplacic podatek bo napewno nie w polsce. druga sprawa gdzie placa podatki ludzie ktorzy oplywaja swiat a ich rejs trwa powiedzmy 2 lata niewierze ze na bora bora wsiadali w samolot i zapieprzali do polski zeby zlozyc pit.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 00:08 

Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 69
Uprawnienia żeglarskie: mate
szczur napisał(a):
od czasu do czasu sobie dorobie gdzies w barze czy przy innych pracach nie na czarno tylko umowe

a w tej umowie przedstawisz się jako kto? tzn. jaki (z którego kraju) podasz nr identyfikacji podatkowej?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 00:53 

wyrobie sobie w tym kraju w ktorym bede pracowac tak jak wyrabiasz sobie np kiedy jedziesz do pracy do niemiec czy holandii tylko samo pracowanie w jakims kraju nie zobowiazuje mnie do placenia tam podatku jesli nie jetem tam zameldowany ani nie prowadze tam dzilalnosci gospodarczej lub nie przekrocze bodajze 181 dni pobytu, jesli np. podrozowalbym po europie ale nie na jachcie tylko normalnie bym mieszkal w mieszkaniu i pracowalbym powiedzmy 4 miesiace we wloszech 4 w holandi i 4 w hiszpanii to w zadnym kraju bym nie zaplacil podatku tylko z kazdego otrzymalbym zwrot interesuje mnie jednak czy mieszkanie na jachcie ktory jest pod bandera jakiegos kraju jest traktowane tak jakbym mieszkal na terenie tego kraju bo jesli tak jest no to ten przepis o nieprzekroczeniu tych 181 dni idzie w pizdu i podatek bede musial placic wlasnie w tym kraju ktorego mam bandere bo bede traktowany jako rezydent jesli tak oczywiscie jest wiec pytanie czy urzednicy tak to wlasnie traktuja?jak wyglada sytuacja tych osob ktore plywaja po swiecie i caly rok sa w podrozy gdzie oni placa podatki?sa tu tacy zeglarze co maja tego typu doswiadczenia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 01:07 

szczur napisał(a):
dorobie gdzies w barze czy przy innych pracach nie na czarno tylko umowe gdzie w takim razie mam zaplacic podatek bo napewno nie w polsce

Z pewnością w "polsce" nie da się podatku zapłacić. Za to czy nie zapłacisz, a przynajmniej czy nie musisz się "wyspowiadąć" z zarobku w Polsce - będzie zależało od mnóstwa czynników, a w szczególności od:
- kraju gdzie zamierzasz pracować
- Twoich oświadczeń w kwestii opodatkowania tam i tu
- konstrukcji umów dwustronnych pomiędzy Polską a tym drugim pańswem
- rodzaju podatku
- a także bardziej "wyrafinowanych" czynników, jak na przykład "czy przeniosłeś z Polski do tego drugiego kraju swój ośrodek życia" albo "czy i jak zgłosiłeś zmianę lub ustalenie tymczasowej rezydencji podatkowej".

Pamiętaj, że poza podatkiem dochodowym istnieje jeszcze tzw. "ZUS", który kieruje się jeszcze bardziej skomplikowanymi prawami i, co gorsza, zwyczajami.

Tak więc: sprawa ani łatwa nie jest, ani jednoznaczna, ani na forum (żadnym) wiążącej odpowiedzi nie dostaniesz, gdyż nawet pytania nie jesteś w stanie sformułować (kraj, rodzaj umowy, rodzaj pracy i td i td). Żeby było śmieszniej: z reguły jest tak, że oba państwa bardzo lubią upominać się o to by podatek był zapłacony u nich.

Aha: no i nie myśl, że znajdzie się za granicą pracodawca, który zatrudniając Ciebie na "biało" nie odprowadzi u siebie podatku za Ciebie. Choćby z racji zwyczajnych obaw i niechęci do jakichkolwiek problemów.

Jeżeli natomiast szukasz sobie "luki" prawnej w tym zakresie, licząc na zarobki w Polsce a pracę "niby tam", to wchodzi tutaj jeszcze kwestia miejsca wykonywania pracy, rodzaj wykonywanej pracy, rodzaj stosunku z pracodawcą lub zleceniodawcą oraz kilka innych czynników.

Generalnie: sprawa bardzo, ale to BARDZO trudna i niejednoznaczna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 01:08 

szczur napisał(a):
druga sprawa gdzie placa podatki ludzie ktorzy oplywaja swiat a ich rejs trwa powiedzmy 2 lata niewierze ze na bora bora wsiadali w samolot i zapieprzali do polski zeby zlozyc pit.
niezapieprzajasamolotembocicopacujanaboaboradawnoodkrylitakiwynalazekktorysienazywapoczta.
tobiesieniechcenaciskacszhiftaiprawegoaltaamniesieniechcenaciskacspacjibototakidlugiiglupiklawisz.

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowania - 2: Marian Strzelecki, skipbulba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 01:09 

Aha: polecam używanie klawisza "shift" na klawiaturze. Jak jeden się zepsuł - z reguły jest drugi.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

I jeszcze należy pamiętać o pozwoleniu na pracę dla cudzoziemców w większości krajów (na szczęście w Europie jest z tym łatwiej, choć też nie do końca i nie wszędzie).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 01:21 

dobra panowie bo mam wrazenie ze sie nie rozumiemy mnie polski urzad wali bo w polsce nie zamierzam mieszkac odstawmy na chwile zeglowanie jak sie polacy wyprowadzaja do wielkiej brytani czy do niemiec czy holandii na stale to co ich obchodzi polski zus czy urzad skarbowy oni rozliczaja sie w tych krajach dlatego nie rozumiem po co mi opowiadasz o tym urzedzie i moim spowiadaniu sie tam? co nas zobowiazuje do placenia podatku w wiekszosci krajow europy albo zameldowanie w tym kraju albo przebywanie na jego terenie powyzej 183 dni wiec jesli nie spelniasz tych kryteriow bo niemasz meldunku i nie przebywasz tam pol roku to masz prawo ubiegac sie o zwrot podatku?pytanie mam tylko takie czy mieszkanie na jachcie pod badera np.brytyjska jest traktowane tak jakbym mieszkal na brytyjskiej ziemi i tylko tyle chce wiedziec?pytam dlatego ze od dawna planuje tak zyc, zbieram pieniadze na jacht i gdybym juz mial go kupowac to napewno zadalbym sobie trudu i spytal jakiegos konkreta od tych podatkow ale ze kasy jeszcze nie mam i pewnie z rok jeszcze bede zbieral to chcialem sie zapytac tutaj was bo mnie ta kwestia ciekawi i myslalem ze tak bedzie szybciej sie tego dowiedziec, pozdrawiam:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 01:34 

Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 69
Uprawnienia żeglarskie: mate
W dużym uproszczeniu: w ramach UE musisz sam zadecydować gdzie chcesz płacić podatki.
Jeśli w kraju Twojego wyboru nie jesteś zameldowany dłużej niż 183 dni, to musisz wykazać, że masz w tym kraju swoje centrum interesów gospodarczych i życiowych.

poczytaj tu
http://www.pit.pl/polska_rezydencja_pod ... e_7519.php

Poza tym, słowa kluczowe dla google: rezydencja podatkowa.

ps. wciśnij czasem przecinek, kropkę lub enter.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 01:39 

czytalem to i to tylko potwierdza to o czym mowie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 01:41 

No to juz wszystko wiesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 01:46 

grzebalem w necie czy ktos ma podobny problem co ja i znalazlem ciekawe pytanie niestety na forum nikt tej pani nie odpowiedzial a szkoda bo to jest sytuacja o ktora mi chodzi o to pytanie:
W 1996 roku wyjechałam z Polski. Pływam z przyjacielem na jachcie. Naszym źródłem dochodu są opłaty za organizowane rejsy od turystów. Jestem obywatelką polską lecz w kraju nie było mnie od 1996 roku. W żadnym kraju nie przebywam dłużej jak 90 dni, czy mam i gdzie płacić podatki ??? a jeżeli ich nie zapłacę co mi grozi. Nadmienię, że jestem współwłaścicielką jachtu który jest zarejestrowany w raju podatkowym.

http://forumprawne.org/prawo-finansowe- ... datki.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 08:31 

szczur napisał(a):
niestety na forum nikt tej pani nie odpowiedzial
odwiedzialniedoczytales:
Załącznik:
Odpowiedź.jpg
Odpowiedź.jpg [ 34.23 KiB | Przeglądane 8332 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 08:36 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
W kraju rejestracji firmy, a jak nie ma firmy, to jachtu.

Wiesz, ja mieszkam w UK od ładnych paru lat. Rzecz jest bardzo prosta - jeśli jesteś podatnikiem w UK to zdajesz sobie sprawę, że Self-assesment dotyczy tylko pracujących na własny rachunek i tych co ich HMRC poprosi o jego złożenie. Bo inni płacą podatek przez pracodawcę za pomocą systemu PAYE. I ci nie muszą składać nic. Jeśli wiec płacisz za pomocą PAYE (generalnie jesteś przez kogoś zatrudniony) to sytuacja jest najprostsza. Po prostu nie robisz nic. HMRC bedzie wiedzieć, że nie zarabiasz, bo nie ma nic wplywajacego z Twoim kodem podatkowym.

Jeśli pracujesz na własnym - to po prostu albo informujesz HMRC o zakończeniu pracy na własnym (i juz po ostatnim rozliczeniu nie będziesz musial), albo po prostu dalej rozliczasz sie (przez internet) z tego co zarabiasz sobie tu i ówdzie. Póki nie przekroczysz kwoty wolnej od podatku to nic nie zapłacisz. Ma to dużą zaletę - płacisz wtedy podstawowe National Insurance (choć i od tego mozesz sie wykręcić) - a to moze sie przydać.

To w bardzo wielkim skrócie. Jak potrzebujesz detali, sprawdź w HMRC. I najlepiej zmień paszport na brytyjski przed wyplynieciem - moze okazać sie, że łatwiej (choćby z pracą na biało).

Ps. O shift i alt już Ci pisali, ja dodam, że nawet na ipadzie i iPhonie są.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: heart
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 11:42 

Zbieraj ta odpowiedź dotyczyła drugiego pytania które zadała ta pani a mnie interesowało tylko pierwsze pytanie na które odpowiedzi nie dostała.
Monia wiem że jak jestem zatrudniony u pracodawcy to z wypłaty jest mi automatycznie ściągany podatek chodzi tylko o to że można potem o zwrot tego podatku się ubiegać w holandii są nawet firmy które pomagają w tym polakom i pewnie w innych krajach też takie są.Ogółem czytając przepisy podatkowe uważam że jeśli w żadnym kraju nie przekroczę 183 dni pobytu ani nie mam żadnej firmy i nie zostawiłem nigdzie żony z dziećmi to nie jestem zobowiązany do tego żeby płacić gdzieś podatek i mogę ubiegać się o zwrot tych podatków które zostały mi ściągnięte z wypłaty.Nie wiem tylko czy przez urzędników pobyt na jachcie pod jakąkolwiek banderą jest traktowany tak jak pobyt na terenie tego państwa z którego mam banderę i tylko to mnie martwi bo nie mogę nigdzie znaleźć o tym informacji.
P.S.
Nienawidze tego alta i shifta, ale mam nadzieję że teraz zbieraj będzie używał spacji:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 11:55 

Nie rozmiem co ma pobyt na jachcie pd obca bandera do pracy w lokalnej firmie? Co za roznica gdzie spisz?
Bedac na jachcie pod obca bandera w wodach terytorialnych poddajesz sie prawu lokalnemu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 11:56 

szczur napisał(a):
Nienawidze tego alta i shifta, ale mam nadzieję że teraz zbieraj będzie używał spacji:)
Niebojazkoleinienawidzespacjijestesmykwita. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 12:23 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 735
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
szczur napisał(a):
Nie wiem tylko czy przez urzędników pobyt na jachcie pod jakąkolwiek banderą jest traktowany tak jak pobyt na terenie tego państwa z którego mam banderę
Mylisz pojęcia i do niczego Ci ta wiedza nie jest potrzebna. Jeśli jesteś w danym kraju i chcesz prowadzić działalność, to zawsze obowiązuje Cię prawo kraju w którym jesteś i nie ma znaczenia czy będzie to 1 dzień, czy 5 lat. Podatki musisz zapłacić zgodnie z prawem, a jeśli po mniej niż 180 dniach opuścisz ten kraj to możesz starać się o zwrot. Oczywiście możesz działalności nigdzie nie zgłaszać i dopóki ktoś Cię nie podkabluje, nie musisz w ogóle płacić jakichkolwiek podatków. Tylko to jest jedna strona, bo zwykle z tzw centrum życiowym łączy się jeszcze opieka zdrowotna. Ale jeśli jesteś młody, piękny, zdrowy i bogaty, to tym też możesz nie zawracać sobie głowy. :mrgreen:
A co do bandery jachtu, to pytanie sformułowałbym inaczej. Czy można banderę jakiegokolwiek kraju uzyskać nie mając z nim żadnego związku? Ot, po prostu wysłać jakiś formularz, zapłacić określoną opłatę i na swoim jachcie podnieść banderę?

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 12:27 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Bastard napisał(a):
Czy można banderę jakiegokolwiek kraju uzyskać nie mając z nim żadnego związku? Ot, po prostu wysłać jakiś formularz, zapłacić określoną opłatę i na swoim jachcie podnieść banderę?

Tak, można :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 12:32 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
No można. Brytyjską nawet.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 12:39 

Bastard napisał(a):
Podatki musisz zapłacić zgodnie z prawem, a jeśli po mniej niż 180 dniach opuścisz ten kraj to możesz starać się o zwrot.
Co do zwrotu, to teraz nie jestem pewien, czy nie jest on przypadkiem uzależniony od podpisania stosownej umowy z państwem gdzie jest to centrum życiowe. Innymi słowy, zwrot jest wtedy, gdy podatek będzie zapłacony w innym kraju mającym umowę. Ale to trzeba by sprawdzić , bo głowy nie dam. :-P

"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2013, o 13:15 

ok dzięki za odpowiedzi, z tym zwrotem podatków to są firmy które się tym zajmują więc jak coś to one będą najlepiej zorientowane czy taki zwrot by mi przysługiwał.pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2013, o 19:44 

Podziękował : 4
Jak mawiał Benjamin Franklin, są dwie nieuniknione rzeczy na tym świecie - śmierć i podatki. Uzyskać zwrot podatku pobranego na terenie jednego z państw Unii oczywiście możesz, ale w jednym z nich musisz być zarejestrowany jako tzw. rezydent podatkowy. Gdybyś się takim papierem pochwalił przy podpisywaniu umowy krótkoterminowej, jest szansa, że takiej zaliczki na podatek by Ci z wynagrodzenia nawet nie potrącali. Oczywiście mówimy tu o krajach, które między sobą podpisały DTT (umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania).

Oczywiście jest też druga strona tego medalu - wypłacający Ci wynagrodzenie ma obowiązek wystawić informację o wypłaconym wynagrodzeniu i przesłaniu jej do swojego Urzędu Skarbowego, w której podaje także Twój numer identyfikacji podatkowej. Przeważnie taką informację sporządza się w dwóch egzemplarzach i jeden dostajesz Ty - to podstawa do ubiegania się o zwrot - tę kwestię regulują tzw. przepisy krajowe, więc w każdym kraju może być nieco inaczej. Urzędy Skarbowe mają to do siebie, że lubią się wymieniać informacjami :) Nawet jest takie coś jak Kodeks postępowania administracyjnego i jest tam cały dział na ten temat.

Jeśli zaś masz pomysł, żeby wybrać sobie jako miejsce rezydencji podatkowej w jakimś raju podatkowym, to tu muszę Cię zmartwić, bo są to tzw. kraje stosujące szkodliwą konkurencję podatkową i jeśli pokażesz, że w takim właśnie kraju jesteś zarejestrowany, potrącą Ci podatek i tyle, o żadnym zwrocie nie będzie mowy. Aaa, no i jeszcze jedno. Nie chcesz wracać do Polski i zamierzasz radośnie egzystować jako bezpaństwowiec, nie ma sprawy, mam tylko nadzieję, że w Polsce nie zostawiasz ludzi, wobec których można by orzec o odpowiedzialności osób trzecich za Twoje zobowiązania podatkowe. Ogólnie podatki to wyjątkowo logiczne konstrukcje, diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2013, o 19:58 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
szczur napisał(a):
tylko samo pracowanie w jakims kraju nie zobowiazuje mnie do placenia tam podatku jesli nie jetem tam zameldowany ani nie prowadze tam dzilalnosci gospodarczej lub nie przekrocze bodajze 181 dni pobytu

Mylisz się, czyli piszesz bzdury.
W każdym z tych krajów zapłacisz podatek, a w kraju rezydencji podatkowej musisz złożyć zeznanie roczne.
Zwrot nastąpi tylko w przypadku, gdy zmieścisz się w kwotach wolnych.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Bastard napisał(a):
Bastard napisał(a):
Podatki musisz zapłacić zgodnie z prawem, a jeśli po mniej niż 180 dniach opuścisz ten kraj to możesz starać się o zwrot.
Co do zwrotu, to teraz nie jestem pewien, czy nie jest on przypadkiem uzależniony od podpisania stosownej umowy z państwem gdzie jest to centrum życiowe. Innymi słowy, zwrot jest wtedy, gdy podatek będzie zapłacony w innym kraju mającym umowę. Ale to trzeba by sprawdzić , bo głowy nie dam. :-P

Mylisz się, nie ma "zwrotów". Tylko do kwot wolnych od podatku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2013, o 20:49 

Cape napisał(a):
Mylisz się, nie ma "zwrotów".
Nic się nie mylę. W każdym kraju płacisz podatek dochodowy (lub zaliczkę) zgodnie z prawem, a potem możesz starać się o zwrot zapłaconego podatku. A czy ten zwrot dostaniesz, w jaki sposób i w jakiej wysokości, to już określają przepisy podatkowe państwa w którym pracujesz. Zwykle dotyczy to tzw. podatku nadpłaconego, w czym mieści się również podatek zapłacony od kwoty wolnej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2013, o 20:59 

Podziękował : 1957
Otrzymał podziękowań: 2053
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Skoro Ciebie nic z Polską poza obywatelstwem nie łączy, to sie go po prostu zrzeknij...
I po kłopocie (przynajmniej z polskim systemem podatkowym) .....

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2013, o 22:39 

Kurczak napisał(a):
Skoro Ciebie nic z Polską poza obywatelstwem nie łączy, to sie go po prostu zrzeknij...
I po kłopocie (przynajmniej z polskim systemem podatkowym) .....

Obywatelstwo nie ma za duzego znaczenia w kwestiach podatkowych. Tak wiec zrzeczenie sie obywatelstwa nic w tym zakresie nie zmieni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2013, o 23:06 

Podziękował : 1334
Otrzymał podziękowań: 2618
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Moniia napisał(a):
No można. Brytyjską nawet.

Roznie z tym bywa w roznych krajach: warto sprawdzic.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona