Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 3 sie 2025, o 11:43

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 paź 2009, o 08:59 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: bez patentu
Mariusz Główka napisał(a):
Twoja łódka, Twoja sprawa. Kto i po co mógłby się przyczepić? Patrzysz na żeglarstwo przez pryzmat pięćdziesięciu paru lat obowiązywania w naszym kraju pozwoleń na żeglowanie, zwanych patentami. W dużym uproszczeniu można zaryzykować swierdzenie, że jest to pozostałość po państwie nadzorczym. W państwach obywatelskich nigdy nie znano czegoś takiego jak pozwolenie na żeglowanie. I zapewniam Cię, że tam nikomu do głowy nie przychodzi, że mógłby czegoś takiego żądać od żeglarza, który ot tak sobie przypłynął.

Mógłbyś to sprecyzować.
Przecież do tej pory obowiązują rozporządzenia dotyczące sportów wodnych?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2009, o 09:11 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
piotoru1988 napisał(a):
Mógłbyś to sprecyzować.

Zgadza sie. Obowiązują na terenie RP i teoretycznie na jachtach pod polską banderą, gdziekolwiek by nie były. Ale praktyka jest nieco inna. Ponieważ jak wspomniałem w krajach gdzie nie znane jest coś takiego jak "pozwolenie na żeglowanie", nikomu nawet do głowy nie przyjdzie, żeby wymagać i sprawdzać czy na jachcie jest ktoś z papierami któych w danym kraju się nie wymaga. Wyobraź sobie taka sytuację. W UK przychodzi na jacht policjant i żadą od skipera okazania polskiego patentu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2009, o 10:24 

piotoru1988 napisał(a):
Mógłbyś to sprecyzować.

Zgadza sie. Obowiązują na terenie RP i teoretycznie na jachtach pod polską banderą, gdziekolwiek by nie były. Ale praktyka jest nieco inna. Ponieważ jak wspomniałem w krajach gdzie nie znane jest coś takiego jak "pozwolenie na żeglowanie", nikomu nawet do głowy nie przyjdzie, żeby wymagać i sprawdzać czy na jachcie jest ktoś z papierami któych w danym kraju się nie wymaga. Wyobraź sobie taka sytuację. W UK przychodzi na jacht policjant i żadą od skipera okazania polskiego patentu?

A w Polsce przed rejsem i po powrocie straż wybrzeża i inne czorty się czepiają?
Przecież złamanie przepisów równa się dokonaniu przepisów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2009, o 15:55 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
piotoru1988 napisał(a):
Wiem że posiadając tylko kartę pływacką można pływać na małej jednostce.

A co to jest karta pływacka? Obawiam się, że jednak niewiele wiesz...

piotoru1988 napisał(a):
Bo prędzej czy później ktoś się przyczepi :lol:

A możesz sprecyzować kto się przyczepi?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2009, o 21:30 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
piotoru1988 napisał(a):

Możesz napisać o co Ci chodzi?

piotoru1988 napisał(a):
Wiem że posiadając tylko kartę pływacką
...

Posiadając kartę pływacką możesz się nią co najwyżej pochwalić w podstawówce bo w gimnazjum już każdy wie, że karta pływacka do niczego nie uprawnia i to od dłuższego czasu niż te gimnazja istnieją.

Pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2009, o 23:43 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
piotoru1988 napisał(a):

Hmmm, powiadasz, że "wiesz"... A podasz podstawę prawną swoich rewelacji?
Ja wiem, ze jakiekolwiek odniesienia w przepisach do tzw. "karty Pływackiej" zniknęły z obiegu prawnego kilkanaście lat temu. W zasadzie nie tylko to wiem, ale na dodatek jestem pewien :lol:
piotoru1988 napisał(a):
Nie sądzę jednak żeby można było wyruszyć w rejs dookoła świata czy choćby do Japonii i z powrotem nie posiadając żadnych uprawnień na jednostce 10 tonowej i powierzchni na wiatr 80m2.

Można. Pod polską banderą nie będzie to legalne, ale nikt poza Polską nie będzie i tak tego sprawdzał. Pod bardzo wielu innymi banderami - będzie to jak najbardziej w zgodzie z wszelkimi regulacjami - ale tego też nikt nie będzie sprawdzał :mrgreen:
Poważniejszym problemem jest to, że jacht ok.10T i 80m2 może okazać się trochę za mały na wygodną wyprawę dookoła Świata. No problem w tym, że Japonia to nie jest wymarzony żeglarsko akwen...
piotoru1988 napisał(a):

Tak sądzisz? Serio? Cóż, każdego żal...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2009, o 23:47 

piotoru1988 napisał(a):
A w Polsce przed rejsem i po powrocie straż wybrzeża i inne czorty się czepiają?

W Polsce nie ma "straży wybrzeża"... O czortach na granicy też nic mi nie wiadomo...
Ale wiem na pewno, że dyskusji z Twoim udziałem nieźle zrobiłoby podkręcenie jasności wypowiedzi...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2009, o 00:03 

piotoru1988 napisał(a):

Kwestię nieszczęsnych "patentów" reguluje jedno rozporządzenie. To:
http://www.zeglarstwo.sail-ho.pl/rozporz/wstep.html
Rozporządzenie obowiązuje wyłącznie na jachtach pod polską banderą.
Wydano je na podstawie delegacji ustawowej zawartej w Art 53a Ust o Kulturze Fizycznej.
Tamże, w Art. 53a znajdziesz łatwą furtkę, pozwalającą żeglować również na jachcie pod polską banderą - posiadając kwit z innego państwa.
Może zanim napiszesz jeszcze coś o "czepianiu się", o kartach pływackich czy o konieczności przynależenia do jakiś klubów by żeglować - poświęcisz minutę na przeczytanie tego co poniżej. Ze zrozumieniem...:
---------------------------------
Art. 53a.
1. Prowadzenie statków przeznaczonych do uprawiania sportu lub rekreacji, zwane dalej „uprawianiem żeglarstwa”, wymaga:
1) posiadania odpowiedniej wiedzy i umiejętności z zakresu żeglarstwa oraz
2) przestrzegania zasad bezpieczeństwa.

2. Przepis ust. 1 dotyczy statków przeznaczonych do uprawiania sportu lub rekreacji:
1) o napędzie żaglowym (jachtów żaglowych), które mogą być wyposażone w pomocniczy napęd mechaniczny;
2) o napędzie mechanicznym (jachtów motorowych), w tym także skuterów wodnych, łodzi pneumatycznych i poduszkowców;
3) o napędzie innym niż żaglowy lub mechaniczny.

3. Uprawianie żeglarstwa na jachtach:
1) żaglowych o długości kadłuba powyżej 7,5 m lub
2) motorowych o mocy silnika powyżej 10 kW
-- wymaga posiadania stosownego dokumentu wydanego przez właściwy polski związek sportowy.

4. Osoba, która uzyskała uprawnienia do uprawiania żeglarstwa w innym państwie, może uprawiać żeglarstwo na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w zakresie posiadanych uprawnień potwierdzonych stosownym dokumentem.

5. Dokument, o którym mowa w ust. 3, określający uprawnienia do prowadzenia określonej wielkości jachtów żaglowych albo motorowych na określonych wodach wydaje właściwy polski związek sportowy osobom posiadającym odpowiednią wiedzę i umiejętności z zakresu żeglarstwa oraz spełniającym inne wymagania określone w przepisach wydanych na podstawie ust. 11.

6. Jeżeli do uzyskania dokumentu, o którym mowa w ust. 3, niezbędne jest zdanie egzaminu potwierdzającego posiadanie odpowiedniej wiedzy i umiejętności z zakresu żeglarstwa, egzamin ten przeprowadza właściwy polski związek sportowy.

7. Za przeprowadzenie egzaminu, o którym mowa w ust. 6, oraz za czynności związane z wydaniem dokumentu, o którym mowa w ust. 3, pobiera się opłatę; opłata ta stanowi dochód właściwego polskiego związku sportowego.

8. Wysokość opłat, o których mowa w ust. 7, nie może być wyższa niż:
1) 500 zł -- za przeprowadzenie egzaminu, o którym mowa w ust. 6,
2) 50 zł -- za wydanie dokumentu, o którym mowa w ust. 3
-- przy czym opłaty dla uczniów i studentów w wieku do 26 lat podlegają obniżeniu o 50 %.

9. Właściwe polskie związki sportowe prowadzą ewidencję wydanych dokumentów, o których mowa w ust. 3, oraz gromadzą dokumentację będącą podstawą do wydania tych dokumentów.

10. Szkolenia w zakresie uprawiania żeglarstwa prowadzą instruktorzy organizacji żeglarskich według systemu szkolenia danej organizacji, zatwierdzonego przez ministra właściwego do spraw kultury fizycznej i sportu. System szkolenia powinien uwzględniać zakres wiedzy i umiejętności niezbędnych do uzyskania uprawnień określonych w przepisach wydanych na podstawie ust. 11.

11. Minister właściwy do spraw kultury fizycznej i sportu określi, w drodze rozporządzenia:
1) zasady bezpieczeństwa przy uprawianiu żeglarstwa,
2) wymagania niezbędne do uzyskania dokumentów potwierdzających posiadanie uprawnień, w szczególności dotyczące wiedzy i umiejętności z zakresu żeglarstwa, oraz odpowiadający im zakres uprawnień do prowadzenia jachtów żaglowych albo motorowych,
3) sposób i tryb przeprowadzenia egzaminu, o którym mowa w ust. 6,
4) wzory dokumentów potwierdzających posiadanie uprawnień
-- biorąc pod uwagę bezpieczeństwo żeglugi;
5) wysokość opłat za przeprowadzenie egzaminu, o którym mowa w ust. 6, oraz za czynności związane z wydaniem dokumentu, o którym mowa w ust. 3, biorąc pod uwagę zakres uprawnień uzyskiwanych po zdaniu egzaminu, koszty poniesione przez właściwy polski związek sportowy oraz przepisy ust. 8.
-----
Uffff...

Ostatnio edytowano 4 paź 2009, o 01:38 przez Magister, łącznie edytowano 1 raz
Poprawka linka.

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: piotoru1988
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2009, o 09:47 

Jurmak napisał(a):
piotoru1988 napisał(a):

A co to jest karta pływacka? Obawiam się, że jednak niewiele wiesz...

piotoru1988 napisał(a):

A możesz sprecyzować kto się przyczepi?
Karta pływcka to dokument potwierdzający umiejętność pływania. Jeszcze nie tak dawno (ok. 1 rok temu) Karta pływacka była koniecznym dokumentem by dostać się do Akademii Morskiej lub zapisanie się na egzaminy żeglarskie na patenty żeglarza jachtowego i sternika jachtowego. Ale dzięki za zwrócenie uwagi. To sobie poczytałem najnowsze przepisy.
Kto się przyczepi STRAŻ WYBRZEŻA POLSKIEJ MARYNARKI WOJENNEJ, KAPITANAT PORTU, ADMIRALICJA, STRAŻ GRANICZNA i POLICJA, itp., urzędy stworzone by zatruć życie zwykłemu człowiekowi.

carlo napisał(a):
piotoru1988 napisał(a):

Możesz napisać o co Ci chodzi?

piotoru1988 napisał(a):
Wiem że posiadając tylko kartę pływacką
...

Posiadając kartę pływacką możesz się nią co najwyżej pochwalić w podstawówce bo w gimnazjum już każdy wie, że karta pływacka do niczego nie uprawnia i to od dłuższego czasu niż te gimnazja istnieją.

Pozdrowienia

Poczytaj sobie KK złamanie prawa, rozporządzeń czy choćby dyrektyw prawnych. Równa się dokonaniu przestępstwa a to uruchamia postępowanie służb prawa wg odpowiednich przepisów czyli nałożenie odpowiedniej kary.
Jeszcze rok temu wg przepisów osoba nie posiadająca patentów a tylko kartę pływacką mogła prowadzić w porze dziennej żaglówkę o powierzchni żagla do 7m2 powodach śródlądowych oraz powodach morskich do 2Mm od brzegu.
Jaromir napisał(a):
piotoru1988 napisał(a):

W Polsce nie ma "straży wybrzeża"... O czortach na granicy też nic mi nie wiadomo...
Ale wiem na pewno, że dyskusji z Twoim udziałem nieźle zrobiłoby podkręcenie jasności wypowiedzi...

Jaromir poszukaj informacji o strukturze Polskiej Marynarki Wojennej. Owszem nie ma komórki pod nazwą Straż Wybrzeża. Ale tak są "nazwane" patrole morskie Polskiej Strefy Terytorialnej a co do innych "czortów" patrz wyżej. Nie wiem jak jest za granicą ale w Polsce mamy jeszcze pamiątkę po PRL-u i naszym "wielkim bracie" z Kremla. Zapewniającej nam drogę utrapienia.
I dziękuję o wskazanie linku do najnowszego Rozporządzenia. Nie każdy siedzi w papierach czytając najnowsze ustawy. Ja wolę raczej czytać o astronawigacji, meteorologii, Almanachy nautyczne, locje i Aerodynamice żagli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2009, o 09:52 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Jaromir napisał(a):
...
4. Osoba, która uzyskała uprawnienia do uprawiania żeglarstwa w innym państwie, może uprawiać żeglarstwo na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w zakresie posiadanych uprawnień potwierdzonych stosownym dokumentem....

Czy więc dobrze rozumiem przez to, że gdy w jakimś państwie nie przewidziano dokumentów "potwierdzających" kwalifikacje to ich nie trzeba mieć ?!? Czy też wręcz przeciwnie, musi zdobyć wtedy polskie papiery?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2009, o 10:06 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
piotoru1988 napisał(a):
Poczytaj sobie KK złamanie prawa, rozporządzeń czy choćby dyrektyw prawnych. Równa się dokonaniu przestępstwa a to uruchamia postępowanie służb prawa wg odpowiednich przepisów czyli nałożenie odpowiedniej kary.

Znajdź chętnego, który na Atlantyku sprawdzi czy masz odpowiedni patent PZŻ i stwierdziwszy, że go nie masz, złoży odpowiednie doniesienie do prokutarury. :D :D

piotoru1988 napisał(a):
Jeszcze rok temu wg przepisów osoba nie posiadająca patentów a tylko kartę pływacką mogła prowadzić w porze dziennej żaglówkę o powierzchni żagla do 7m2 powodach śródlądowych oraz powodach morskich do 2Mm od brzegu.

Chłopie, bzdury piszesz. Mam wrażenie, że Twoja orientacja w tym co można a tym co nie można jest zerowa.
Zacznijmy od tego, że już w 97 roku w rozporządzeniu w sprawie żeglarstwa nie było wymogu posiadania karty pływackiej. Taki dokument nie funkcjonuje w naszym kraju od kilkunastu lat.
Od 2005 roku można było prowadzić bez patentu jacht o długości 5 m, a od 1.01.2008 o długości 7,5 m, natomiast ograniczenie do 7 m kw żagla bez patentu, funkcjonowało do roku 1997, a nie jeszcze rok temu.
Jeszcze jedno. Jesli w ustawie jest wpisany limit, tak jak teraz 7,5 m długości jachtu, to oznacza, że jachty nie przekraczające owego limitu mozna prowadzić bez patentu wszędzie, a nie np. do 2Mm od brzegu.

piotoru1988 napisał(a):
dziękuję o wskazanie linku do najnowszego Rozporządzenia. Nie każdy siedzi w papierach czytając najnowsze ustawy. Ja wolę raczej czytać o astronawigacji, meteorologii, Almanachy nautyczne, locje i Aerodynamice żagli.

Jesli wolisz robić coś innego niż czytać obowiązujące przepisy, to lepiej będzie jeśli autorytatywnie bedziesz się wypowiadał o tym co czytasz, a nie o tym co wolno na wodzie bądź nie. Bo z Twoich postów wyłania się totalne pomieszanie z poplątaniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2009, o 11:30 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
piotoru1988 napisał(a):

Kolego, Kodeks Karny znam z całą pewnością lepiej od ciebie, więc podaruj sobie odsyłanie mnie do KK.

Twoje zdanie jest prawdziwe, ale tylko trochę i to małe trochę. Zapomniało ci się dodać, że chodzi o złamanie ustaw karnych, a nie każdych żeby pobudzić twoją wyobraźnię podam przykład jazdy samochodem bez prawa jazdy za którą to jazdę groźi mandat karny w wysokości 500 zł i to wszystko, jako że jest to wykroczenie drogowe, to po pierwsze.
Po drugie to żeby można było mówić o przestępstwie musi zaistnieć kilka innych czynników niż tylko popełnienie czynu zabronionego, ale nie będę cię tego uczył tylko właśnie poczytaj KK tam jest definicja przestępstwa.

Jeżeli chodzi o pływanie bez patentu, to jest wiele możliwości pływanie bez onego, które to możliwości powodują iż nie poniesiesz żadnej odpowiedzialności ani karnej ani żadnej innej.

Po trzecie to nie masz pojęcia o przepisach dotyczących żeglarstwa w Polsce więc dyskusja z tobą jest mniej więcej taka jak w moim przypisie dolnym. Amen

Ostatnio edytowano 4 paź 2009, o 11:58 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2009, o 11:38 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
piotoru1988 napisał(a):
Jaromir poszukaj informacji o strukturze Polskiej Marynarki Wojennej. Owszem nie ma komórki pod nazwą Straż Wybrzeża. Ale tak są "nazwane" patrole morskie Polskiej Strefy Terytorialnej

Piotru1988, już kiedyś tu na tym forum pisałem:
Cytuj:
ze strony internetowej MOSG cytuję "1 sierpnia 1991 r. na terenie Kaszubskiego Dywizjonu Straży Granicznej w Gdańsku Westerplatte odbyła się historyczna uroczystość. W obecności szefa Sztabu Marynarki Wojennej kadm. Ryszarda ŁUKASIKA, komendanta głównego Straży Granicznej płk. Marka LISIECKIEGO, kompanii reprezentacyjnej Marynarki Wojennej, a także licznej grupy gości oraz kadry, kmdr dypl. Ludwik SIWEK zameldował zakończenie działalności Morskiej Brygady Okrętów Pogranicza, a kmdr dypl. Stanisław LISAK - rozpoczęcie funkcjonowania Morskiego Oddziału Straży Granicznej. Tym samym rozpoczął się nowy, jakościowo inny etap w ochronie morskiej granicy Rzeczypospolitej.

Straż Graniczna RP jest formacją nowoczesną, a ustawowe zadania oraz organizacja ukazują jej policyjno-administracyjny charakter." koniec cytatu.

To oznacza, że do roku 1991 Morska Brygada Okrętów Pogranicza MBOP, w której służyłem podlegała pod dwa dowództwa. MSWiA, wcześniej MSW i dowództwo MW. MSWiA miała za zadanie chronić granice a z DMW narzucony był program szkolenia marynarzy. Okręty do roku 1991 pomalowane były na kolor szary bojowy tak jak wszystkie okręty MW, a wyróżniały się jedynie banderą WOP (zielona obwódka). Obecnie są pomalowane na kolor z przewagą niebieskiego (policyjnie), chociaż kiedy były szare też były formacją, najpierw milicyjną a później policyjną. Ja w tym wojsku czułem się jednak marynarzem .

A więc to co piszesz o rzekomej Straży Wybrzeża nazywaj po imieniu Strażą Graniczną i jeżeli jest ktoś na morzu uprawnionym do jakiejkolwiek kontroli na wodach terytorialnych RP to tylko oni. Obecnie Marynarka Wojenna nie miesza się do tych spraw. Dawniej się mieszała poprzez Okręty Pogranicza, które wówczas podlegały Ministerstwu Obrony Narodowej i MSW.

Ostatnio edytowano 4 paź 2009, o 11:49 przez elektryczny, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2009, o 11:47 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
piotoru1988 napisał(a):
Ale tak są "nazwane" patrole morskie Polskiej Strefy Terytorialnej

Człowieku, co Ty [pi... pi...]???!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2009, o 12:21 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
piotoru1988 napisał(a):
Karta pływcka to dokument potwierdzający umiejętność pływania. Jeszcze nie tak dawno (ok. 1 rok temu) Karta pływacka była koniecznym dokumentem by dostać się do Akademii Morskiej lub zapisanie się na egzaminy żeglarskie na patenty żeglarza jachtowego i sternika jachtowego.

Karta pływacka do patentu (wyłącznie pierwszego) wymagana była do 1996 roku. Potem była ona prostym (nieobowiązkowym) potwierdzeniem umiejętności pływania na ż.j. Kto jej nie miał zaliczał sprawdzian z pływania. To zresztą też było prawnie wątpliwe, bo wynikało głównie z wewnętrznych pseudoprzepisów związku.

Kilka (kilkanaście?) lat temu karta pływacka szczęśliwie wyszła z obiegu prawnego. Karta pływacka nic nie daje w sensie formalnym, ponieważ taki dokument w żadnych przepisach powszechnych nie istnieje. Oczywiście nadal można zdawać na kartę i posiadać sobie potwierdzenie umiejętności pływania.
piotoru1988 napisał(a):

Tu trzeba mocno sprostować.
Takich przepisów nigdy nie było, ale byłbyś calkiem blisko gdyby wciąż był rok 1997. Tak więc czas się obudzić, bo jest już 12 lat później :)

Bez stopnia można było prowadzić jachty do 7 m2 w latach 1985-1996. Nic wówczas o 2 Mm od brzegu nie wspominano. Być może wówczas potrzebna była karta pływacka. Przynajmniej na początku tego okresu jeszcze obowiązywała.

Od roku 1997 można było prowadzić jachty o powierzchni 10 m2 i wtedy tak jak piszesz: do 2 mil od brzegu, w porze dziennej. To się skończyło w 2005!

Od 2006 roku granicą powyżej której wymagane są patenty jest dla jachtu żaglowego 7,5 m długości kadłuba.

piotoru1988 napisał(a):
Nie każdy siedzi w papierach czytając najnowsze ustawy. Ja wolę raczej czytać o astronawigacji, meteorologii, Almanachy nautyczne, locje i Aerodynamice żagli.

No i fajnie, że to wszystko znasz, ale może warto poczytać również przepisy? Skoro tyle czytasz, to dasz sobie radę.

Nieznajomość prawa szkodzi - stara prawda. Nawet jeśli nie lubisz czytać ustaw, to one złośliwie wciąż Cie obowiązują :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2009, o 18:33 

piotoru1988 napisał(a):
dziękuję o wskazanie linku do najnowszego Rozporządzenia. Nie każdy siedzi w papierach czytając najnowsze ustawy. Ja wolę raczej czytać o astronawigacji, meteorologii, Almanachy nautyczne, locje i Aerodynamice żagli.

Uwaga, będzie serio - Jeżeli w podejściu do innych dziedzin wiedzy zachowujesz taką samą rzetelność i prezentujesz podobny stopień zrozumienia spraw jak wówczas gdy zaznajamiasz się z prawem - mam dla Ciebie radę: Nigdy nie żegluj po morzu...

Teraz będzie tak śmiesznie, że aż strasznie:
piotoru1988 napisał(a):
.....STRAŻ WYBRZEŻA POLSKIEJ MARYNARKI WOJENNEJ, :mrgreen:
..... ADMIRALICJA,... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
.....patrole morskie Polskiej Strefy Terytorialnej..... :lol:
...
...
...
....Poczytaj sobie KK...

Dobra - śmichy śmichami, odniosę się do ostatniego "śmiesznego" wycineczka...
- Wiesz, czytałem swego czasu KK oraz KKW, KC, KPA (i inne takie) przez kilka lat - dokąd mnie w trakcie tego czytania nie zemdliło...
- Moja żona jest bardziej odporna na mdłości, więc czytała w/w aż do końca 5-tego roku... A potem jeszcze studiowała praktykę stosowania KK przez 2 lata - do zakończenia aplikacji prokuratorskiej.
- Teraz żona zagląda mi przez ramię, czytając co napisałeś - i pyta: "A któż to tak pierdoli jak potłuczony?"...
- Przepraszam za żonę. Wiesz - w jej zawodzie siłą rzeczy trzeba obracać się w męskim towarzystwie - stąd taki męski język... Po cichu jednak przyznam, że czasem użycie takiego języka powoduje otrzeźwienie, pokazuje problemy i ludzi we właściwym świetle oraz upraszcza sprawę...
- Gdybyś jeszcze tego nie zrozumiał - tłumaczę (to co powiedziała żona) na język ciut bardziej parlamentarny - przyjmij, że w mojej ocenie Twoje wywody osiągnęły niedostępny memu geniuszowi stopień ignorancji a także sięgnęły niedościgłych dla mej myśli wyżyn niewiedzy.

Ponieważ od dawna staram się unikać konfliktów z własną żoną (ona ma Glocka...), obiecuję że na przyszłość będę wystrzegać się bezproduktywnego przedłużania dyskusji z nawiedzonymi dwudziestolatkami, którzy zawsze "wiedzą lepiej"...
E O T

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2009, o 18:56 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Jaromir napisał(a):
...
- Teraz żona zagląda mi przez ramię, czytając co napisałeś - i pyta: "A któż to tak pierdoli jak potłuczony?"...
- Przepraszam za żonę. ...

Nie ma, co przepraszać, brakuje mi tu emotikona z brawami, ale wyobraź sobie z żoną, że takie brawa biłem czytając Twój post. Pozdrowienia specjalne dla Żony za trafną diagnozę. :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2