Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 20:41

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dobre obyczaje
PostNapisane: 7 sty 2015, o 00:16 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 63
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Nie udzielam się na forum zbyt często, czytam też wybiórczo, głównie działy „techniczne”. Nie znalazłem na forum czegoś, co nazwałbym listą pobożnych życzeń, czyli tego wszystkiego, z czym co roku spotykam się np. w krajach skandynawskich, a czego – piszę to z żalem – najczęściej nie ma u nas. Jeżeli już ktoś pisał na ten temat, to mnie poprawcie, nie chodzi o DPM, raczej o zwykłe ułatwienie życia. Poniżej 3 przykłady.
1. Kiedy widzę, że do mariny wchodzi kolejna łódka, a na niej mała obsada, wychodzę żeby odebrać cumy
2. Kiedy klaruję łódkę odciągam fały, żeby nie trzepały o maszt i dało się spać również na sąsiednich łódkach
3. Jeżeli jest nas więcej i imprezujemy na łódce, to po 22.00 schodzimy na dół, żeby dać innym spokój
Mógłbym tę listę przedłużyć o następnych kilkanaście punktów, wymieniam te trzy, bo dla mnie są najbardziej bolesne, np. w marinie na Helu. Może przy okazji nowego roku i sezonu warto by i tu? Jakieś małe drobne kroczki w tym kierunku? Lista jest oczywiście otwarta i czeka na uzupełnienie.

Pozdrawiam noworocznie

Mirek

Za ten post autor Kaszuba56 otrzymał podziękowania - 3: Piotr Kasperaszek, skipbulba, tadekK
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2015, o 00:39 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Kaszuba56 napisał(a):
1. Kiedy widzę, że do mariny wchodzi kolejna łódka, a na niej mała obsada, wychodzę żeby odebrać cumy
2. Kiedy klaruję łódkę odciągam fały, żeby nie trzepały o maszt i dało się spać również na sąsiednich łódkach
3. Jeżeli jest nas więcej i imprezujemy na łódce, to po 22.00 schodzimy na dół, żeby dać innym spokój
Mógłbym tę listę przedłużyć o następnych kilkanaście punktów, wymieniam te trzy, bo dla mnie są najbardziej bolesne, np. w marinie na Helu.

Nie Ty jeden Mirku tak robisz tyle, że rozkwit swobodnego żeglarstwa morskiego spowodowany tzw liberalizacją przepisów, który nastąpił w ostatnim pięcioleciu nie idzie niestety w parze z nabywaniem tzw kindersztuby środowiskowej oraz etyki i etykiety żeglarskiej.
Kiedyś to był przedmiot, z którego odpytywali na egzaminie.
Teraz egzaminów nie ma - w sumie dobrze bo idziemy ku tzw. wolności żeglarskiej - tyle, że wiedzy od tego u wielu niestety nie przybywa.
To są nawyki, które albo nabywa się z wiedzą albo z praktyką.
Można by długo wymieniać co robić się powinno a czego nie.
Szkoły są dwie:
1. organizować żeglarzom mniej lub rozbudowane pogawędki z tzw. etykiety żeglarskiej
2. poczekać, aż zmiany środowiskowe zaistnieją same choć może to potrwać ze dwa pokolenia :rotfl:
Cóż, taka jest cena burzliwych przemian.
Pzdr
Kocur
ps. dodaj do tego jeszcze punkt kolejny o nie przenoszeniu "pseudo-zwyczajów" z radia CB na radio morskie.
Tutaj też kłania się szkolenie (lub jego brak) - tym razem obowiązkowe kursy SRC.

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2015, o 00:41 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Kaszuba56 napisał(a):

Nie genaralizując.
Odpowiem w ten sposób.
1. W krajach skandynawskich najczęściej jak podchodziłem to nikogo na kei nie było.
2. Jak odciągam faly to wiążę to z tym, że albo śpię na jachcie albo zamierzam chronić fały przed zniszczeniem nadmiernymi dynamicznymi obciążeniami, reszta mnie obchodzi też, ale nie jest to mym piorytetem.
3. Zasadniczo w krajach skandynawskich w nocy bywa zimno, a jak jest ciepło to widok, naprutego Skandynawa/wki szczającego pod siebie, nie jest miłym widokiem schodzę też pod pokład.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2015, o 15:20 

Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 69
Uprawnienia żeglarskie: mate
bury_kocur napisał(a):
2. poczekać, aż zmiany środowiskowe zaistnieją same choć może to potrwać ze dwa pokolenia :rotfl:

Podobno smoking dobrze leży na człowieku dopiero w trzecim pokoleniu :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2015, o 16:39 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Mirku merytorycznie masz rację mimo małpich złośliwości, które się zawsze w takich tematach pojawiają. Tym się nie przejmuj, to dowodzi stanu kultury złośliwców.
Natomiast co do Twojego pierwszego postu:
Wydaje się trudno stworzyć taką listę, a w szczególności listę zamkniętą. Ja na przykład bardzo sobie cenię zwyczaj, ze jacht stojący lonside wykłada na zewnętrzną burtę odbijacze, jako sygnał zapraszający do dołączenia w przypadku braku innych miejsc.
Albo kwestia przechodzenia przez pokład sąsiada, cicho, bez tupania, nie w brudnych buciorach i bez zbędnego zaglądania do wnętrza do kokpitu, pod bimini itp.

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowanie od: Mika
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2015, o 16:43 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
A wystarczy myśleć. I nie tylko o sobie. A że myślenie trudną jest sztuką... :-P

Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowania - 2: Colonel, Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2015, o 17:04 

Podziękował : 411
Otrzymał podziękowań: 223
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
Colonel napisał(a):
i bez zbędnego zaglądania pod bimini itp.
Czy też w jakieś bikini... :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2015, o 19:00 

Podziękował : 119
Otrzymał podziękowań: 217
Uprawnienia żeglarskie: mam :P
Przechodzic przed masztem, jesli przechodzi sie po czyims pokladzie,
A co do szczajacych skandynawow, to na kazdej wiekszej imprezie, gdzie przyplywaja lodkami znajda sie tacy osobnicy.
Pomoc przy cumowaniu, jesli na kei nie jest pusto to zupelna normalka.

https://www.youtube.com/watch?v=SnkZGN_xIVs

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2015, o 21:22 
*** Ban ***

Kaszuba56 napisał(a):
Lista jest oczywiście otwarta i czeka na uzupełnienie.
bury_kocur napisał(a):
Można by długo wymieniać co robić się powinno a czego nie.

Na przykład należy czekać przy posilku na sygnał od kapitana,
dopiero gdy powie smacznego reszta może zanurzyć łyżki w zupie.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2015, o 21:26 

ins napisał(a):
dopiero gdy powie smacznego ...
A wiesz, mimo kilkukrotnego op...dolca od starych kapitanów (niekoniecznie starszych niźlim ja) nadal talerz w pierwszej kolejności podam Damie... :-P
Miast stosować się do kolejnego z polsko-harcerzykowatych (by nie rzec komuno-pionierskich) "zwyczajów żeglarskich" - a sprzecznych z tradycją żeglarską
A "smacznego" radzę sprawdzić w jakichsi "Savoir-vivrach" nim siem wypłynie w wielki świat... :rotfl:

Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowania - 2: Były user, Piotr Kasperaszek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2015, o 21:57 

Podziękował : 168
Otrzymał podziękowań: 137
Uprawnienia żeglarskie: B.R.A.K
Z tym podawaniem tależa kapitanowi jako pierwszemu to istna głupota.
Skoro etykieta nakazuej nałożyć mu jako pierwszemu a ów Kapitan nie chce wyjść na buraka to powinnien zaczekać aż wszyscy już będą mieli nałożone. Często w cięższych warunkach okazuje się że zanim inni już dostaną kapitan musi jeść zimne. :rotfl: Dlatego jedzta i pijta póki ciepłe

Za ten post autor mdados otrzymał podziękowania - 2: Piotr Kasperaszek, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2015, o 23:35 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
ins napisał(a):
O tempora, o mores, o q...
Piotrze, odrobiłeś lekcję z Głowackiego:
Kapitan przy stole zajmuje honorowe miejsce, rozpoczyna jedzenie (załoga i goście czekają aż kapitan zacznie).
Tyle, że to jest cytat z wydania w 1979 r. Minęły wieki.

To były zwyczaje wprowadzone przez Zaruskiego i pochodziły z carskiej marynarki wojennej (no, w kajzerowskiej było to samo). Do jachtów pasowały one jak przysłowiowy garbaty do ściany, ale Zaruski uczył Kuczyńskiego, Kuczyński Sumińskiego itd., itd.

Zwalczałem to od pierwszego mojego rejsu kapitańskiego.
Jeśli wszyscy siedzą w mesie i kuk (albo dyżurni na żaglowcach) podają do stołu, oczywiście najpierw podaje się kapitanowi. Wyjątek: jeśli jest gość (szczególnie kobieta) - najpierw gościowi.

Jeśli wszyscy siedzą już w mesie, a kapitan jest jeszcze czymś zajęty na pokładzie, czy w nawigacyjnej, podaje się posiłek i załoga zaczyna jeść. Siedzenie z głupią miną nad stygnąca zupą jest bez sensu.

A co do "smacznego" - walczę z tym, jak mogę. Ci, co ze mną pływali potwierdzą, że czasem już nie mogą inaczej, tylko łopatologicznie. Na porannej zbiórce tłumaczę, o co chodzi, i dla tych, co nie mogą wytrzymać zarządzam zbiorowy, chóralny okrzyk całej załogi: SMA-CZNE-GO! Wszyscy wszystkim. I na tym koniec. Do końca rejsu obowiązuje całkowity zakaz używania tego słowa!

Na Zawiasie jest to do opanowania, bo poza "kukami" nikt do mesy nie zagląda, ale np. na "Chopinie" można dostać piany na pysku. Mesa, w której je stała załoga i oficerowie jest "przelotowa". Co chwilę przechodzi przez nią jakiś małolat i wrzeszczy "smacznego". I stoję (to znaczy siedzę) przed alternatywą: albo nie odpowiem i wyjdę na chama, który nie umie powiedzieć "dziękuję", albo powiem "dziękuję" wdzięcznie opryskując rosołkiem mechanika, który siedzi naprzeciwko.

Nie wiem, skąd to się wzięło (może to efekt dumnego kiedyś hasła "Lud wszedł do śródmieścia"), że większość ludzi koniecznie chce w czasie posiłku życzyć "smacznego", bo myśli, że to bardzo kulturalnie.

Przeciwnie, powiedzenie "smacznego" w czasie posiłku jest oznaką braku kultury i kompletnej nieznajomości savoir-vivre'u.

Zgodnie z zasadami savir -vivre'u, kindersztuby, etc. "smacznego" życzy nie ta osoba, która jest najważniejsza przy stole, lecz ta, która zaprasza na obiad, czyli w domu, przy niedzielnym obiedzie nie głowa rodziny, tylko babcia lub mama, które ten obiad przyrządzały.

W restauracji - ten, kto na ten obiad zapraszał.
W mesie - kuk, lub ten członek załogi, który po stołu podawał.
I co najważniejsze - przed posiłkiem. Nigdy w trakcie.

Polecam wykład Sędziego z I Księgi "Pana Tadeusza":

Grzeczność nie jest nauką łatwą ani małą.
Niełatwą, bo nie na tem kończy się, jak nogą
Zręcznie wierzgnąć, z uśmiechem witać lada kogo;
Bo taka grzeczność modna zda mi się kupiecka,
Ale nie staropolska, ani też szlachecka.
Grzeczność wszystkim należy, lecz każdemu inna;
Bo nie jest bez grzeczności i miłość dziecinna,
I wzgląd męża dla żony przy ludziach, i pana
Dla sług swoich, a w każdej jest pewna odmiana.

Czy Szanowna Frekwencja jest przed kolacją?
No to Życzę wszystkim Państwu "Smacznego!" :D

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowania - 16: -O-, essi001, Jaro W, jedrek, Krzysm, M@rek, Milena, mkonst, Moniia, Moris29, Pierwszy, Piotr Kasperaszek, Radziel, sailhorse, Stara Zientara, Wrona
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2015, o 23:47 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Dziękuję, Januszu. Mnie to po prostu do szewskiej pasji doprowadza...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2015, o 00:05 

Podziękował : 282
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: Jakieś tam
Mam tak samo. Zjeść spokojnie nie dadzą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2015, o 00:07 

Zbieraj napisał(a):
Jeśli wszyscy siedzą już w mesie, a kapitan jest jeszcze czymś zajęty na pokładzie, czy w nawigacyjnej, podaje się posiłek i załoga zaczyna jeść. Siedzenie z głupią miną nad stygnąca zupą jest bez sensu.

Wiem, że tak jest OK ...
Wiem...
I co z tego....?
Nawet jak siedzimy w mesie i czekamy na kogoś kto się jeszcze nie zjawił przy posiłku bo się guzdrze z "czymśiem" na deku to jakoś niechętnie chcę zaczynać posiłek bez całej załogi i - jak ten wychowanek na okrętach w carskiej Rosji - czekam na wszystkich.
To w porcie - bo na morzu wiadomo - dostałeś przed ryjek michę ?
To ja jedz póki się nie wylała :rotfl:
Ale z tym smacznego to gdzieś mam to zakodowane - chyba za głęboko ... :evil:
To jakby "DZIĘKUJĘ" bo właśnie kończę kolację ...
Qrza Twarz ci klienci jakby zegarków nie mieli ... :evil:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2015, o 00:17 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
ins napisał(a):

A po co?
W większości przypadków skiperzy zamienili czapkę kapitana na czapkę szofera, który dostał od załogi pieniądze za to, ze ich zawiezie tam gdzie chcą, albo tam gdzie może być ciekawie.
Widywałem już obrazki na których jaśnie państwo którzy sobie wyczarterowali jacht siedzieli w kokpicie przy dość suto zastawionym stole, a skkiper, gdzieś tam z tyłu, schowany za kołem sterowym dostał michę i kielicha.

Reasumując, to już nie te czasy i nie ten model żeglarstwa. Kiedyś obowiązywał model siermiężno-klubowy, gdzie jedni musieli odpowiednio długo się ciągnąć, żeby wreszcie być skiperem (celowo nie używam słowa "kapitan"), a inni nieco mniej musieli, ale też, żeby załapać się na rejs.
Teraz modeli jest wiele, ale chyba najbardziej powszechne są takie modele (kolejność przypadkowa).
1. W gronie przyjaciół robimy ściepę, czarterujemy jacht i ktoś tam, kto ma odpowiedni kwit jest skiperem. Wszyscy zapłacili tyle samo, na pokładzie są sami kumple i dlatego wszyscy traktują się po koleżeńsku. Nie ma klękania przed obiadem przed kumplem.
2. Grono przyjaciół zrobiło ściepę, wyczarterowało jacht, ale żaden z nich nie czuje się na siłach, żeby go prowadzić, więc proszą innego kumpla, żeby poskiperował za michę. Oni płacą, on nie płaci ale i nie dostaje kasy i wszyscy są zadowoleni. I znów nie ma klękania przed obiadem przed skiperem.
3. Grono przyjaciół zrobiło ściepę, wyczarterowało jacht, ale żaden z nich nie czuje się na siłach, żeby go prowadzić, więc jeszcze dorzucili po parę złotych i zamówili skipera. I wtedy mamy przypadek opiany na wstępie. Jaśnie państwo dobrze się bawią, równeiż przy obiedzie, a skiper dostaję michę, bo taka była umowa, ale niech sobie usiądzie w kąciku.
4. Armator jachtu zaprasza kumpli na rejs. Tamci płacą za michę, a armator jako dobry gospodarz robi wszystko, żeby czuli się dobrze, czyli jest miły, grzeczny i z pewnością nikogo nie op...li za to, że włożył łyżkę do zupy przed nim. Wręcz przeciwnie, będzie pytał czy dobrze się czują na jachcie. W innym przypadku już nie ma kumpli.
5. Armator jachtu daje ogłoszenie, że organizuję rejs, kojowe kosztuje tyle a tyle, do kasy jachtowej trzeba nawrzucać tyla a tyle i znajduję chętnych, którzy go wynajmą razem z jachtem. Wtedy nie dość, że nie op..li za to, że ktoś łyżkę do zupy włożył przed nim, to jeszcze tą zupę ugotuje, a po obiedzie pozmywa. Bo klient naz pan. A jeśli nie czułby sytuacji i jednak op..lił, to wtedy szybciutko na tym forum ktoś to opisze i już więcej się nie wynajmie razem z jachtem.

Może być jeszcze jeden przypadek. Szofer jest tak kompetentym żeglarzem, tak taktownym, miłym i uczynnym człowiekiem, gotowym przychylić nieba tym z którymi pływa, gotowym z wielką cierpliwością dzielić się swą wiedzą z tymi którzy zechcieli z nim popłynąć, że załoga z wielkim szacunkiem poczeka na niego z posiłkiem. Bo chłop się narobił i jest taki w porzo koleś, że głupio by było inaczej. I mimo iż cały czas ma na głowie czapkę szofera, inaczej o nim nie powiedzą jak: nasz kapitan.

Czego każdemu skiperowi życzę.

Za ten post autor Szaman3 otrzymał podziękowania - 5: Buber, Buczo, Kurczak, Moniia, Piotr Kasperaszek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2015, o 01:34 

Szaman3 napisał(a):
Czego każdemu skiperowi życzę.
Bo kurtularnie a jelegantno ma być! :mrgreen:
Załącznik:
A всем нам хочется благословенья...jpg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2015, o 01:36 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
dodałem:
http://wojtekzientara.pl/zbieraj.html#obyczaje

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2015, o 07:32 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4262
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Szaman3 napisał(a):
Teraz modeli jest wiele,

6. Pływania rodzinne.
7. Wszyscy w klubie zimą pracują przy jachcie a latem płyną nim gdzieś (może być dalej). Skiperuje opiekun albo najbardziej doświadczona osoba.
8. Jak wyżej, tylko płyną na regaty.
9. Właściciel prywatnego jachtu kompletuje sobie załogę i pływają na regaty (acz i turystycznie się zdarza).

We wszystkich tych przypadkach wszyscy równo dzielą się kosztami rejsu/regat a skiperuje osoba, która to zorganizowała, albo osoba, która jest w regatach najlepsza (wcale nie musi to być właściciel jachtu czy opiekun jachtu klubowego, choć zazwyczaj tak jest).

Czym różni się pływanie na regaty od pływania turystycznego? Ano tym, że plan jest ściśle określony i trzeba się przykładać.

Jak to się przenosi na wspólne obiady? Tak że nie ma wynajętego szofera, które je skromnie w kąciku (brrr).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2015, o 08:48 

Szaman3 napisał(a):
Teraz modeli jest wiele,
ale chyba najbardziej powszechne są takie modele (kolejność przypadkowa).

waliant napisał(a):
9. Właściciel prywatnego jachtu kompletuje sobie załogę i pływają na regaty (acz i turystycznie się zdarza).

10. Właściciel swego jachtu płynie w rejs rodzinny ale ma wolne miejsca więc daje anons.
Zgłaszają się dwie osoby (mila para), którzy dołączają do rejsu.
Nowi czlonkowie załogi dorzucają sie tylko do paliwa, prowiantu i portowego (3 x P)
Rejs jest rodzinno - "parzasty" więc obowiązują dobre obyczaje - każdy po sobie sprząta, steruje kto chce, posiłki je się RAZEM (można nie mówić SMACZNEGO choć u mnie sie mówi :lol: ), wachta na zmywaku i w kambuzie jest przechodnia i wszyscy są zadowoleni.
Właściciel / kapitan na rejsie na nowej części załogi nie zarabia ale ma fajne towarzystwo.
Na regaty NIE PŁYWAJĄ !!!! :rotfl: :rotfl: :rotfl: z niechęci do regat i bezsensowności narażania sprzętu na uszkodzenia.
Właściciel nie musi nikomu udowadniać, że umie pływać więc regaty więc są BEEEE.... :rotfl:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2015, o 09:08 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
ins napisał(a):
2. Jak odciągam faly to wiążę to z tym, że albo śpię na jachcie albo zamierzam chronić fały przed zniszczeniem nadmiernymi dynamicznymi obciążeniami, reszta mnie obchodzi też, ale nie jest to mym piorytetem.
Odciąganie fałów ma sens, bo walące o maszt fały potrafią skutecznie obrzydzić życie śpiącym na sąsiednich łódkach
ins napisał(a):
A to akurat nie ma sensu na jachtach.... zresztą na jachtach nie ma kapitanów, są skipperzy. Kapitanowie to są na statkach.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2015, o 13:00 
*** Ban ***

Zbieraj napisał(a):
O tempora, o mores, o q...
Piotrze, odrobiłeś lekcję z Głowackiego:
Kapitan przy stole zajmuje honorowe miejsce, rozpoczyna jedzenie (załoga i goście czekają aż kapitan zacznie).
Tyle, że to jest cytat z wydania w 1979 r. Minęły wieki.

Skąd u Ciebie i u pozostałych to nadęcie? Czy jak czytasz Świętoszka Moliera to z powodu braku emoticonów przy tekście uważasz że masz do czynieia z ponurym moralietem?

Zauważam daleko idący zgubny wpływ tych kolorowych gówien na zdolność interpretacji tekstu zwłaszcza tekstu zamieszczonego w komediowo błazenskim wątku, którego ton nadał jego założyciel.

No chyba że ktoś na poważnie opisuje schodzenie po 2200 na imprezie jachtowej pod pokład.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2015, o 14:22 

Podziękował : 1364
Otrzymał podziękowań: 1257
Uprawnienia żeglarskie: sternik mieliźniany
Ja tylko się wypowiem odnośnie zaglądania na cudze jachty.
Uważam że jest to przejawem złego wychowania takie zaglądanie komuś do kokpitu czy do wnętrza jachtu. Jednak jest druga strona medalu. W zeszłym roku w Świnoujściu na jednym z Galeonów opalała się jedna pani topless i gdybym bym kulturalny to bym sobie na te cycki nie popatrzył, a tak to gapiłem się jak wół w malowane wrota.
Jeżeli chodzi o służenie pomocną dłonią to czasami skutek jest mało zamierzony.
Bo gdy zaproponowałem że mogę ją nasmarować kremem z filtrem to powiedziała, że bardzo dziekuję za pomoc i założyła górę od bikini. Po czym dodała że trochę zawstydza ją mój rozłożony kocyk przy jej jachcie :roll:

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Za ten post autor Micubiszi otrzymał podziękowanie od: Piotr Kasperaszek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2015, o 14:28 

Podziękował : 3735
Otrzymał podziękowań: 2059
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Ludziska to takie so, pomocy docenić nie umio.

Moim zdaniem wątek wcale nie jest komediowo-błazeński, a bardzo dobry na rozmowy w długie zimowe.

Z dobrych zwyczajów żeglarskich dodałabym, że jak juz zbierze się na kei loża szyderców, to czasem mógłby ktoś pomoc, nie tylko w omawianym setki razy odbieraniu cumy, ale i w tysiącu innych, niby drobnych sytuacjach, gdy ktoś nie może sobie poradzić. Bo np ma za krótkie ręce, albo zwyczajnie nie wie co zrobić. Może nie wiedzieć? Może.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2015, o 14:40 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
ins napisał(a):
No chyba że ktoś na poważnie opisuje schodzenie po 2200 na imprezie jachtowej pod pokład.
Co widzisz w tym śmiesznego. Bo niewykonalność tego postulatu wcale nie znaczy, że jest on śmieszny :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2015, o 18:59 

Podziękował : 287
Otrzymał podziękowań: 446
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Kaszuba56 napisał(a):
Kiedy widzę, że do mariny wchodzi kolejna łódka, a na niej mała obsada, wychodzę żeby odebrać cumy

Kiedyś na Aeginie odebrałem cumy od cumującej łódki. Grzecznie podziękowali.
Po chwili patrzę, znowu podchodzą, więc znów odbieram od nich cumy, znów podziękowali.
Po chwili patrzę i nie wierzę, znów podchodzą, to ja znów odbieram od nich cumy (dodam, że stałem łódką obok) - podziękowali, ale już bez entuzjazmu.
Wracam na swoją łódkę, schodzę pod pokład i po chwili zerkam, a oni znów podchodzą do kei, więc ja znów wychodze na keję i znów odbieram od nich cumy....
Ty razem grzecznie przeprosili i powiedzieli, że chcą to zrobić sami - bo ćwiczą cumowanie :D

Za ten post autor Piotr Kasperaszek otrzymał podziękowania - 4: Krzysm, Milena, Moniia, sailhorse
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2015, o 19:18 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Ot qui pro quo ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2015, o 19:56 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Micubiszi napisał(a):
kocyk

Kocyk? A może namiocik? Namiocik z kocyka :rotfl:

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2015, o 19:59 

Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
Zbieraj napisał(a):
I stoję (to znaczy siedzę) przed alternatywą: albo nie odpowiem i wyjdę na chama, który nie umie powiedzieć "dziękuję", albo powiem "dziękuję" wdzięcznie opryskując rosołkiem mechanika, który siedzi naprzeciwko.

Janusz, twardym trza być i burknąć "to chamskie przyzwyczajenie przerywać komuś jedzenie".

A w temacie: taka prosta zasada nie rób tego co tobie nie miłe. Co prawda taka zasada wymaga nieco wrażliwości jako takiej i rozumku nieco. Jak kto jej nie ma - to nie ma. Z chama nie będzie pana.

Z zasad jeszcze nie wymienianych: nigdy nie wchodzę na nawet super zaprzyjaźniony jacht bez wyraźnego zaproszenia. Nawet jak musiałam wejść na jacht Micusia (co on u mnie na podwórku) by zerwaną plandekę założyć - to dzwoniłam że sorry ale muszę.
Tak już mam. Kurczak naraził mnie na złamanie tej zasady porzucając narzędzia różne na kei i znikając gdzieś, a ja swoje zrobiłam i się zabierałam do domu. Kurczakowe pozbierałam , schowałam do środka i pozasuwałam klapy. Przepraszałam , że wlazłam. Chłopaki mieli dziwne miny. Dziś Kurczak pewnie już by nie miał. Bo już mnie nieco zna.

Poza zasadami drobne życzliwe gesty. Przykład będzie najobrazowszy. Płyniemy w 3 jachty. Jeden ma kłopoty. Poza pomocą tam na wodzie (co normalne) , zapraszam wszystkich na posiłek , bo oni zmęczeni.
Rano kupuję swojej załodze świeże bułki - to dlaczego nie tym z którymi płyniemy ? Cichutko zapodać na burtę i niech mają.
Pomoc językowa w portach obcych jeżeli mogę. Podpowiedź co warto zobaczyć. Pozdrowić na wodzie. Dać naładować telefon (bo oni mniejsi i nie mają przedłużacza np.)
Tym, których żegnam bo wypływają staram się jakiś smakołyk domowy dać.
Ot takie drobiazgi, które mówią, że w danej chwili te osoby są dla mnie ważne i dobrze im życzę.

To wszystko to chyba taka filozofia życia i żeglarstwa. W moim pojęciu.

BTW. A buractwo trzeba tępić. Dlaczego burak ma "prawo" być chamem bezkarnie ? Może trzeba mu uświadamiać jego chamstwo ? Może za którymś razem dotrze ? Może nie zrozumie ale zastosuje się i nie wparuje np. na jacht bez pytania ?

Za ten post autor Hania otrzymał podziękowania - 7: -O-, Były user, Colonel, Hubert, Micubiszi, Moniia, Radziel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2015, o 20:36 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Inka napisał(a):
Dlaczego burak ma "prawo" być chamem bezkarnie ?
Na forum ma prawo.

W przeciwnym przypadku jest zagrożona wolność wypowiedzi. :(

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: Szaman3
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona