Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 15:40

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 mar 2015, o 17:32 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Yigael napisał(a):
Dwóch forumowiczów pokazało filmik z żeglugi nieśpiesznej i przyjemnościowej i objechano ich jak bure suki, że nie potrafią żagla wytrymować i pływają na workach.

A ja pamietam to troche inaczej: jeden forumowicz opublikowal watek z pytaniem "co sie wydarzylo". Dostal odpowiedzi na swoje pytanie, przy czym z ust regatowcow byly to odpowiedzi kulturalne. Zostaly tez sprostowane poglady, ze przyczyna bylo przyciaganie sie wzajwmne lodek. O burych sukach sobie wymysliles calkowicie samodzielnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 17:33 

Podziękował : 4120
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Yigael napisał(a):

Tak, tak, na uj te kapitany, yachtmastery i staże na żaglowcach - byle sternik kadeta po szkółce regatowej… :mrgreen:

Widzisz, kazdy ma swoje doswiadczenia i na ich podstawie okreslony punkt widzenia.
Moj , subiektywny jest taki ze wole miec w zalodze oplywanych w regatach Cadeciarzy niz nieoplywanych w regatach jachtmasterow z ryja i bez ryja :) na zaglowcach tez troche wyplywalem ( ok 3 lata na pokladzie) i najlepszymi zalogantami byly wlasnie dzieciaki z regatowa przeszloscia. Latwiej sie uczyli i szybciej wszystko ogarniali.
Tekturowego kapitana zdarzylo mi sie wysadzic w Szwecji bo zamiast miec partnera ( plynelismy w 2 osoby) musialem robic za nianke.Wolalem poplynac sam :)

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowania - 4: baoo, Kefas, piotr6, Węzełek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 17:43 

Mika napisał(a):
A ja tak z innej beczki, częściowo odnosząc się do zamieszczonego filmiku ale też głównie licząc na odpowiedź forumowych praktyków regatowych ;)
Czy podczas regat używa się środków asekuracyjnych w postaci np. pneumatyków czy też jest to raczej praktykowane jedynie przez "samotników"?
Zaciekawiło mnie to bo jak widać na filmie warunki są całkiem całkiem co zostało zauważone przez przedmówców natomiast jedyne co zauważyłem to jakiś rodzaj kamizelki u załoganta na dziobie. Nie wiem czy to kamizelka asekuracyjna czy jakiś ocieplacz.
Ja osobiście używam pneumatyka na każdej mojej wachcie bez względu na warunki ale wiadomo, to jest pływanie turystyczne ;)

Obowiazek jest tylko wowczas, gdy sedziowie wywiesza flage Y lub definiuje to instrukcja zeglugi.
Co do zwyczajow: zawodnicy z mieczowek najczesciej uzywaja kamizelek asekuracyjnych, zakladanych pod koszulke/sztormiak by o nic nie haczyly.
Inni - wg uznania. Procent -pewnie jak w turystyce. Ja zakladam zawsze. W ub. sezonie nie nosilem kamizelki raz czy dwa maks. Na kilkadziesiat startow.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 17:56 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
M@rek napisał(a):
Widzisz, kazdy ma swoje doswiadczenia i na ich podstawie okreslony punkt widzenia.

To uzgodnij z Kolegą Jaszra czy walimy bomem po wantach czy nie. Bo Ty, uważasz że nie, podobnie jak ja, a Jaszra twierdzi, że tak należy i bom wanty nie urwie. Ale wanta bom tak, jak mówię opatrywałem łeb rozbity w takim razie. To w końcu co mówi ta najlepsza regatowa szkoła żeglarstwa o waleniu bomami po wantach? W szczególności w kontekście dźwigni jednostronnej i zasady zachowania pędu, a mniej w kontekście łamania brzóz i want… A może węglowe, regatowe bomy kochają punktowe przykładanie sił udarowych?

plitkin napisał(a):
O burych sukach sobie wymysliles calkowicie samodzielnie.

Tak. Kulturalnie i sam sobie wymyśliłem. O workach nie żaglach w wątku micowym sobie wymyśliłem? O hańbieniu żeglarstwa przebranymi lazy jackami w sąsiednim wątku też?

Wiktorze znam tylko jednego forumowicza wyrzekającego przy każdej możliwej okazji w sposób rytualny i humorystyczny na regatowców, regaty i pokrewne. I co najmniej kilku regatowców z których dwóch ma tendencję do udzielania kulturalnych odpowiedzi w stylu "żaden żagiel - worek", "co jest nie tak - wszystko", "czemu ciągle gadacie o szrotach". Nie pisz, że nie widzisz różnicy, bo sam potrafisz napisać to samo, a w innym tonie.

PS. Marku, a ja znam regatowca z klas olimpijskich, który rzyga nieprzytomnie już w autokarze i na promie. I niech robi razem z twoim kapitanem za dowód anegdotyczny ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 17:57 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 99
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
Zbieraj napisał(a):
Bo Tes Dreamer czarterowy ma kategorię projektowania I (idiotproof). :lol:
A na supermaszynach Luis Vouitton Cup, jak przywieje piątka B to łamią się maszty.
Jest jednak pewna różnica.

O czym ty gadasz? Ja piszę o umiejętności żeglowania. Nie o łamaniu masztów. Na morzu nie ma idiotproof. Albo umiemy albo łamiemy. Dzisiaj mamy jachty, które żeglują szybko albo jachty, którym wydaje się że żeglują.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 17:59 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Waliant jest szansa wyciągnięcie analizy od zalogi lub kapitana z tego rejsu?

Ostatnio edytowano 4 mar 2015, o 19:46 przez Janna, łącznie edytowano 2 razy
usunęłam dubel

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 18:05 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 99
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
Yigael napisał(a):
To uzgodnij z Kolegą Jaszra czy walimy bomem po wantach czy nie. Bo Ty, uważasz że nie, podobnie jak Ja, a Jaszra twierdzi, że tak należy i bom wanty nie urwie.

Masz wątpliwości to nauczę cię robić zwrot przez rufę, będzie to zwrot bezpieczny i nie stracisz want ani bomu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 18:12 

A powiesz, w którym miejscu prosiłem Cię o naukę? Albo skąd powziąłeś przypuszczenie, że straciłem kiedyś bom bądź dopuszczam utratę wanty wskutek uderzenia bomu?

Zadałem proste pytanie, czy twoim zdaniem bom powinien walić o wanty przy zwrocie czy lepiej jednak podebrać przed przerzuceniem talię? /podebrać, nie wybrać na blachę/
Nadal jestem ciekaw odpowiedzi na to pytanie, a z rufami sobie radzę.

Natomiast wygłaszanie ex cathedra że jachty dzielą się na te "które żeglują szybko albo jachty, którym wydaje się że żeglują." może budzić co najwyżej uśmieszek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 19:02 

Yigael napisał(a):

PS. Marku, a ja znam regatowca z klas olimpijskich, który rzyga nieprzytomnie już w autokarze i na promie. I niech robi razem z twoim kapitanem za dowód anegdotyczny ;)

A co wspolnego z technika zeglowania ma zyganie w autokarze ? Mialem na Szkole pod Zaglami chlopaka ,ktory rzygal przez tydzien a potem byl zdecydowanie najlepszy z wachty. Podobnie bylo tylko na Akademii z czolowym polskim kitesurferem zreszta Synem bylego zawodnika z FD. Po raz kolejny napisze ze znam Mistrza Polski w zeglarstwie morskim bez zadnego stopnia zeglarskiego.Mojego ulubionego sternika zmusilem do zrobienia morsa jesienia. Wczesniej tez zadnego stopnia nie mial a byl lepszy od wielu znanych mi kapitanow i instruktorow.

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 19:36 

Kliknąłem, zgadzam się. To czy ktoś ma papier, jest instruktorem czy… "po szkółce regatowej" nie czyni z niego zaraz żeglarza doskonałego ani nawet dobrego. Genialny regatowiec z cadeta może sobie nie radzić na dużym jachcie albo nie umieć sobie radzić z ludźmi.

Tyle, że to nie ja pisałem:

jaszra napisał(a):
Dlaczego napisałem: byle jaki kadeciaż? Bo kadeciaż jest po szkółce regatowej i wie jak należy wybrać żagle po fale, po bomie, jak wybrać obciągacz bomu grota. Wie jak pływa się pod spinakerem. I wie jak wycisnąć z jachtu tyle ile się da.

tudzież

jaszra napisał(a):
Dzisiaj mamy jachty, które żeglują szybko albo jachty, którym wydaje się że żeglują.

A Rzygającego olimpijczyka podałem Ci jako przykład anegdotyczny analogiczny do twojego papierowego kapitana, którego musiałeś wysadzić. Jednostkowe przypadki bywają różne i nie dowodzą niczego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 20:01 

Marcinie, ja podalem jedynie przyklady ktore moge mnozyc bo juz troche zegluje :)
Kilkanascie lat temu Robert Wolniewicz zapoczatkowal w Szczecinie regaty Opti Oldboy.Na pierwsza edycje zglosilo sie ponad 40 osob. kapitany, instruktory itp. kazdy oczywiscie przekonany o swoich umiejetnosciach ktore szybko zostaly zweryfikowane przez dosc ciezkie warunki. Skutek byl taki ze w nastepnych latach spotykalismy sie w gronie tych samych kilkunastu osob . Tomecki potwierdzi bo byl jednym z nich.
Z kolega Jaszra chyba sie nie znamy i na pewno nie mamy takiego samego zdania.
Mam wlasny jacht na ktorym sie scigam w miare moich mozliwosci czasowych i finansowych. Przyznam ze glownym problemem jest znalezienie dobrej zalogi, latwiej jest ze sternikami . Dlatego wlasnie na moim jachcie w zalogowych regatach czesto wlasnie jestem tam gdzie jestem najbardziej potrzebny . Radze sobie na kazdym stanowisku i moze dlatego chetnie jestem zapraszany na inne dobre jachty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 20:55 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4263
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
piotr6 napisał(a):
Waliant jest szansa wyciągnięcie analizy od zalogi lub kapitana z tego rejsu?

No, ja to mogę się czegoś dowiedzieć, jak się spotkamy na regatach i zejdzie na ten temat. Może coś ułyszę. Ale to dość odległa perspektywa (do sezonu dobre kilka miesięcy) ;)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Waldi_L_N napisał(a):
Akurat w tym przypadku to Ty raczej znasz odpowiedź

Pisałem tak ogólnie o błędach na regatach, stąd różne warianty.
W tym wypadu znam i jacht i sternika/właściciela. Ale załogi już nie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 21:17 

M@rek napisał(a):
Przyznam ze glownym problemem jest znalezienie dobrej zalogi, latwiej jest ze sternikami

A Bo do was na te regaty, jest w uj /za Szczecin znaczy/ daleko :( Inaczej chętnie bym Ci pomógł /ja akurat na regatach najbardziej myślę się nadaję na rail meat :mrgreen: /

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 21:21 

Podziękował : 168
Otrzymał podziękowań: 137
Uprawnienia żeglarskie: B.R.A.K
Yigael napisał(a):
rail meat

To Ci co moczą nóżki??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 21:22 

mdados napisał(a):
To Ci co moczą nóżki

To ci co będą robić rzeźbę, bo masę już zrobili :mrgreen: :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 21:24 

Podziękował : 3737
Otrzymał podziękowań: 2059
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Dobre na odbijacze?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 21:31 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
M@rek napisał(a):
Z ostatnich analiz wynika ze moglbym zejsc z moja lodka ponizej 2000 kg masy pod warunkiem zmiany pletw i odciazenia lodki ( np. wyrzucic kuchenke z piekarnikiem, ciensze materace itp) ale wtedy do naprawde szybkiej jazdy potrzebowalbym 4 sprawnych zalogantow :).

No ja ci powiem Marku że właśnie tak zrobiliśmy... :rotfl: został tylko kadłub ....
zdjeliśmy z jachytu chyba 400 kg.
Ale IMHO jakoś nie widać aby dużo szybciej żeglował

Za ten post autor junak73 otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 21:32 

M@rek napisał(a):
Przyznam ze glownym problemem jest znalezienie dobrej zalogi

Ale jednak się da. Choć teraz, po swoich perypetiach, dochodzę do wniosku, że dużo zalezy od jachtu jaki się ma. Znalezienie załogi na Pallasa dalej jest prawie nierealne. Na normalny jacht - znacznie łatwiej.

M@rek - taka mnie refleksja naszła, że i Pallas i Kiwi są po prostu za małe, żeby ścignąć ludzi na stałe. Ale wpadłem na to, tak ewidentnie, dopiero jak się przesiadłem na Czarodziejkę (która też jest mała!).

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

junak73 napisał(a):

Bo to jest tylko jeden z wielu czynników. Ważny, ale jeden z wielu.
Poza tym: za rzadko pływacie a jacht jednak jest nowy (w sensie, że dla Was).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 22:19 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Uprawnienia żeglarskie: jsm
M@rek napisał(a):
Tekturowego kapitana zdarzylo mi sie wysadzic w Szwecji bo zamiast miec partnera ( plynelismy w 2 osoby) musialem robic za nianke.Wolalem poplynac sam
Przepraszam, możesz to rozwinąć. Bo czegoś tu nie rozumiem. Co to znaczy tekturowego kapitana? Co to znaczy być niańką na jachcie? Tak pytam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2015, o 08:20 

junak73 napisał(a):
M@rek napisał(a):
Z ostatnich analiz wynika ze moglbym zejsc z moja lodka ponizej 2000 kg masy pod warunkiem zmiany pletw i odciazenia lodki ( np. wyrzucic kuchenke z piekarnikiem, ciensze materace itp) ale wtedy do naprawde szybkiej jazdy potrzebowalbym 4 sprawnych zalogantow :).

No ja ci powiem Marku że właśnie tak zrobiliśmy... :rotfl: został tylko kadłub ....
zdjeliśmy z jachytu chyba 400 kg.

Zbyszku bo "Asso" od "Jarycho" sporo sie rozni ksztaltem. Ja mam zamiar polaczyc odchudzenie ze zmiana obu pletw. Wrocilbym do wagi zalozonej przez Brucea Farra

http://sailboatdata.com/viewrecord.asp?class_id=572

Teraz lodka jest dobre te 400 kg ciezsza :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2015, o 08:43 

M@rek napisał(a):
Ja mam zamiar polaczyc odchudzenie ze zmiana obu pletw.

W sensie, że chcesz dłuższą płetwę balastową, ale lżejszą?

I czemu ster Ci się nie podoba? Za krótki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2015, o 10:48 

Chyba ci podeslalem zdjecie mojego balastu ( 106 cm zanurzenia ). Pletwa jest do tego zanurzenia dostosowana czyli krotsza niz optymalna. Do tego jak zauwazyles lodka jest zaprojektowana dla zalogi 1000 lbs czyli 453 kg. Ja plywam w 2-3 osoby czyli gdzies 250 kg. to za malo zeby wycisnac tyle ile by sie dalo. Mysle o nowoczesnej pletwie balastowej dajacej zanurzenie ok 160-165 cm ( optimum na nasze lokalne wody )i odpowiednio dluzszej i smuklejszej pletwie sterowej. To powinno lodke istotnie przyspieszyc.

Ostatnio edytowano 5 mar 2015, o 11:06 przez Zbieraj, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłem ortografię.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2015, o 11:19 

Rozumiem, ale waga balastu też będzie mniejsza?

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2015, o 11:50 

Nie znam dokladnej wagi obecnego balastu a ze wzgledu na ksztalt trudno go oszacowac z wieksza dokladnoscia. Oceniam go na ok 850 kg czyli wiecej niz w projekcie(680 kg).
Musze wybrac jakis zlory srodek uwzgledniajac tez to ze czesto plywam sam.
M.inn. dlatego tez mam w planach uszycie nowego grota takiego jak w projekcie bo ten na ktorym plywam jest wiekszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2015, o 18:40 

M@rek odnalazł doskonały szkoleniowy filmik, który w tej dyskusji o rufach chciałem przytoczyć.
Czy ktoś wie dlaczego udało się zapobiec wywózce?

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: aficionado
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2015, o 20:07 

Nooo, na tym filmie bom nie uderzył o wanty :)
A po pewnym czasie został wyluzowany ile się dało.
Czemu nie powiozło? Kontra sterem i zapewne poluzowanie szota spinakera.

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2015, o 21:43 

waliant napisał(a):
Czemu nie powiozło? Kontra sterem i zapewne poluzowanie szota spinakera.

Moim zdaniem nie to było głównym czynnikiem (poza kontrą, oczywiście, która była dość delikatna - by nie zerwać opływ).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2015, o 21:49 

plitkin napisał(a):
Moim zdaniem nie to było głównym czynnikiem

Załoga na burcie i na rufie znalazła sie już po opanowaniu jachtu. Zresztą, waga kilku osób to za mało jak wiezie jacht.
Powiedz co bylo wg Ciebie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2015, o 21:57 

Podziękował : 503
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: Wszystkie jakie mam, kupiłem sam...
Kontra po zwrocie przybliżająca jacht z pewnego w stopniu baksztagu do kursu prawie pełnego i po "ustawieniu się ostatecznym żagla" powrót do żądanego kursu. Tak to najczęściej zachowują się regatówki...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 mar 2015, o 22:03 

Tomku, wg mnie to była sprawna praca obciągaczem bomu plus, oczywiście, lekka kontra sterem.
Widać też, że kiedy obciągacz został dobrany ponownie - jacht dostał kopa i odleciał od motorówki, z której nagrywają.

Uważam, że załoga sprawnie spuściła parę z góry grota tuż przed wywózką.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona