Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 01:04

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 mar 2015, o 10:30 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Nie pytaj. Nikt tego nie wie. Wynalazcy chyba też. :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2015, o 10:44 

Podziękował : 3737
Otrzymał podziękowań: 2059
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
W pierwszej chwili miałam nadzieję, że rzeczywiście cos ciekawego wynaleźli tylko żurnalisty nie mają pojęcia co i goopoty gadają.
Teraz mi to wygląda na fejk na 1 kwietnia, zwłaszcza patrząc na arcypoważną minę studenta, który się poświęcił dla ludzkości i wygląda jakby resztkami sił powtrzymywał się żeby nie wybuchnąć śmiechem, tylko jak zwykle żurnalisty spaliły.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2015, o 11:11 

Podziękował : 439
Otrzymał podziękowań: 727
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Może w tym kabestanie jest mechanizm działający odwrotnie niż mechanizm napinający pasy bezpieczeństwa w samochodzie. W samochodzie powolne naciąganie pasa powoduje jego luzowanie. Natomiast gwałtowne szarpnięcie blokadę i pas się napina. Jeżeli to jest kabestan szotowy to przy stałym obciążeniu szota ten kabestan trzyma szot w miejscu. A podczas gwałtownego przyrostu tego obciążenia np. podczas szkwału luzuje linę realizując bez udziału załogi czy też prowadzącego jacht komendę "żagle luz". Tak sobie myślę? Tylko w prezentowanym materiale tego nie powiedzieli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 15:27 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Marian J. napisał(a):
Jeżeli to jest kabestan szotowy
Jaki szotowy?! Pan w telewizorze wyraźnie mówił, że cumowniczy!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2015, o 18:00 

Podziękował : 439
Otrzymał podziękowań: 727
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Maar napisał(a):
Marian J. napisał(a):
Jeżeli to jest kabestan szotowy
Jaki szotowy?! Pan w telewizorze wyraźnie mówił, że cumowniczy!
Niby racja, ale podejrzewam, że pan w telewizorze nie za bardzo wiedział o czym mówi. To inaczej: można by to ująć z mojego punktu widzenia tak "gdyby to był kabestan szotowy" reszta bez zmian. Bo jak kabestan cumowniczy mógłby zapobiec wywrotce łódki to ja za bardzo nie wiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 mar 2015, o 08:10 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Informację mocno bezsensowne w wydaniu żurnalistów :D oglądałem to kilka razy usiłując wypatrzeć coś co być może umknęło mi za pierwszym razem ale nie udało mi się :) Myślę, że chodzi o to, że jest to jakis system kabestanu z knagą a'la pieskową. System majacy zwalniać szot/cumę powyżej pewnego obciązenia. IMHO nie widzę w tym sensu ani szans na przebój handlowy, bo:
1. Kabestany jako takie wynalazł dawno temu niejaki Koba Stanow - rosyjski geniusz samouk z IIIw n.e. :D
2. Nie wyobrażam sobie skippera/armatora chcacego miec na pokładzie kabestany żyjące własnym życiem :D
3. Kabestany.... nawet te "cumownicze" (a może te "cumownicze" w szczególności) raczej nie powinny same zwalniać liny..... cumowniczej :D

Osobną kwestią jest czy kabestan może być wyrwany z pokładu. Oczywiście, że może. Jeśli jest źle zamocowany. Wydaje się to mało prawdopodobne ale widziałem kabestany przykręcone jedynie na 4 śrubki przez laminat bez wzmocnienia :) ( otworów w kabestanie było 8, ale te nierdzewne śruby fi8 są przecież takie drogie :D )
Nie mniej prawdopodobieństwo wyrwania kabestanu z mocowania jest nieduże. Na Aliflanke miałem kabestany mocowane 6 śrubami fi 5 albo 6mm i nic się nie działo, a ten łódek z kabestanami na 4 śruby pływa do dziś i nic mu się nie urwało :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2