Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 20:18

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 mar 2015, o 14:53 

Podziękował : 3735
Otrzymał podziękowań: 2059
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Odkąd jest podatek śmieciowy płacę za smieci kilkakrotnie drożej niż wcześniej.

Podatek od deszczu jest wg mnie logiczny, gdy woda z rynny idzie do kanalizy. Miasto musi to przerobić. Moja woda idzie w moją ziemię.

Jeśli chodzi o podatki to nieocenionym przykładem jest królestwo Saradelli (o ile dobrze pamiętam nazwę) z Dwóch takich.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 16:22 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Zielony Tygrys napisał(a):
Podatek od deszczu jest wg mnie logiczny, gdy woda z rynny idzie do kanalizy. Miasto musi to przerobić. Moja woda idzie w moją ziemię.

Ciekawe. A gdybym nie istniał, to deszcz by nie spadł? Czy powinienem się mocniej modlić by deszczu nie było? Czy może deszcz spada na mój dach w ilości większej niż spadłby w tym miejscu, jak dachu tam nie ma?

Proponuję podatek od deszczu dodać też do ceny paliwa: wszakże z dróg też wszystko idzie do kanalizacji, a po drogach jeździmy wszyscy.

Podatek od śniegu, oczywiście, też obowiązkowo. Dalej - podatek od wiosny - bo śnieg się topi i trzeba to przerobić. Nie wiem czemu nie płacimy podatku od nocy: przecież miasto musi palić światło by przerobić w tym czasie spadającą deszczówkę.
:lol:

Nie ma tak durnego podatku, jakiego nie da się uzasadnić "dla naszego dobra".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 16:45 

Podziękował : 4119
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Odkąd jest podatek śmieciowy płacę za smieci kilkakrotnie drożej niż wcześniej.

Jeśli chodzi o podatki to nieocenionym przykładem jest królestwo Saradelli (o ile dobrze pamiętam nazwę) z Dwóch takich.

Woda z rynny nie idzie do tej samej kanalizacji co tze.szare scieki :) Oczyszczalnie przerabiaja jedynie szare scieki. Oczywiscie sa miejsca ze stara siecia kanalizacyjna gdzie wszystko idzie razem.
Ja mam zbiornik na deszczowke ktora podlewam ogrod.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 16:49 

Podatek od oddychania :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 17:09 

Podziękował : 439
Otrzymał podziękowań: 725
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
plitkin napisał(a):

Ciekawe. A gdybym nie istniał, to deszcz by nie spadł? Czy powinienem się mocniej modlić by deszczu nie było? Czy może deszcz spada na mój dach w ilości większej niż spadłby w tym miejscu, jak dachu tam nie ma?
W w miastach starych systemach kanalizacyjnych jest zbudowana tzw. kanalizacja ogólnospławna. W okresach bezdeszczowych odprowadza ścieki komunalne. A w trakcie deszczu czy też w okresie topnienia śniegu ilość ścieków zwiększa się i ścieki te są rozcieńczone. W trakcie ulewnych deszczy które przepełniają kanalizację włączają się tzw. przelewy burzowe które odprowadzalnikiem są poprowadzone do najbliższego odbiornika najczęściej rzeki. Rozcieńczenie ścieków wpływa negatywnie na proces oczyszczania ścieków. Oczyszczalnia jest przeciążona hydraulicznie natomiast z rozcieńczonymi ściekami odprowadzanymi czy to przez przelewy burzowe czy też przez działające przelewy na oczyszczalni jeżeli do tego dojdzie ucieka z jednej strony zanieczyszczenie z drugiej strony surowiec w postaci osadów, które zatrzymane na oczyszczalni są następnie przerabiane na biogaz. Biogaz jest wykorzystywany do produkcji energii elektrycznej w generatorach zsynchronizowanych z ogólnopolską siecią energetyczną lub też do otrzymywania ciepła w kotłowniach. W nowszych systemach kanalizacyjnych buduje się tzw. kanalizację rozdzielczą to znaczy, że ścieki komunalne odprowadza się osobno od wód opadowych (roztopowych) po to żeby nie obciążać oczyszczalni. Nie mniej trzeba jakieś podczyszczanie tych wód zrobić. Ideą podatku od deszczu jest zachęcenie inwestorów żeby zatrzymali deszczówkę na swoim terenie poprzez budowę placów ażurowych umożliwiających wsiąkanie deszczu do wód gruntowych lub budowę zbiorników deszczówki i jej wykorzystanie do celów do których nie musi być używana woda pitna. Wtedy taki podatek liczyłoby się od powierzchni z którego woda deszczowa jest odprowadzana do miejskiego systemu kanalizacyjnego.

Za ten post autor Marian J. otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 17:13 

Wlasnie po 30 latach buduja na mojej ulicy kanalizacje ( a ulica jest przedwojenna)
dotad mam 2 studzienki chlonne i jeden zbiornik ( wkopany na deszczowke. Czy to znaczy ze moge zrezygnowac z podlaczenia do kanalizacji burzowej ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 17:20 

M@rek napisał(a):
Wlasnie po 30 latach buduja na mojej ulicy kanalizacje ( a ulica jest przedwojenna)
dotad mam 2 studzienki chlonne i jeden zbiornik ( wkopany na deszczowke. Czy to znaczy ze moge zrezygnowac z podlaczenia do kanalizacji burzowej ?
Ale jaką tą kanalizację budują? Czy ludzie mieli tam do tej pory szamba? Bo jeśli to jest kanalizacja dla ścieków komunalnych zastępująca dotychczasowe szamba to raczej będzie obowiązek podpięcia się do niej. Bo jeżeli kanalizacja deszczowa to mógłbyś chyba z niej zrezygnować udowadniając, że jesteś w stanie zagospodarować deszczówkę na swoim terenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 19:36 

Buduja porzadnie czyli mjedna nitka to burzowka a druga tzw'szare scieki"Dotad mam szambo ale od lat czekam na kanalizacje. Z deszczowka problemow nie mam bo mam 2 studzienki chlonne i jeden zbiornik. Po prostu zastanawiam sie czy nie zrezygnowac z podlaczenia do nitki deszczowki mimo ze jeszcze u nas tego podatku nie ma.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 21:52 

Podziękował : 168
Otrzymał podziękowań: 137
Uprawnienia żeglarskie: B.R.A.K
plitkin napisał(a):

Proponuję podatek od deszczu dodać też do ceny paliwa: wszakże z dróg też wszystko idzie do kanalizacji, a po drogach jeździmy wszyscy.

Podatek od śniegu, oczywiście, też obowiązkowo. Dalej - podatek od wiosny - bo śnieg się topi i trzeba to przerobić. Nie wiem czemu nie płacimy podatku od nocy: przecież miasto musi palić światło by przerobić w tym czasie spadającą deszczówkę.
:lol:

Nie ma tak durnego podatku, jakiego nie da się uzasadnić "dla naszego dobra".

Chyba zgłoszę Twój post jako naruszenie zasad, bo nie daj bosze ktoś z Wiejskiej go jeszcze przeczyta i podłapie temat :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 mar 2015, o 22:04 

M@rek napisał(a):
Buduja porzadnie czyli mjedna nitka to burzowka a druga tzw'szare scieki"Dotad mam szambo ale od lat czekam na kanalizacje. Z deszczowka problemow nie mam bo mam 2 studzienki chlonne i jeden zbiornik. Po prostu zastanawiam sie czy nie zrezygnowac z podlaczenia do nitki deszczowki mimo ze jeszcze u nas tego podatku nie ma.
Ja bym na Twoim miejscu zrezygnował. Jak wprowadzą podatek od deszczu to będziesz trendy. A kanał deszczowy będzie służył do odprowadzenia wód z utwardzonej powierzchni ulicy.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3