Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 lip 2025, o 00:13

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 42  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lip 2015, o 22:28 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Jak już o winach: bodaj trzy latka wstecz pięknie wyszło, bo też grona osiągnęły były 23-24° Blg, co ładnym jak na Polskę wynikiem. Wasze Zdrowie! :D
A łońskiego zaś roku rwać musiałem niedobitki, ledwie 12 stopni. Macie pojęcie jak wielka to różnica procentowa?
A tu jęczą że ten ułomek nieznaczny stopnia C to ogromna, tragiczna wręcz różnica...
Yigael napisał(a):
Jak już grzebiesz w mojej archeologii to sprawdź jak duża była populacja człowieka w neolicie, a jaka jest dzisiaj.
I sprawdź tempo zmian klimatu przed rewolucją przemysłową i współcześnie. Podziel się wnioskami.
Populacja? a to nie rzymskie kluby i insze eartsummity narzekają że drzewiej, jak było ludzi mniej - to było lepiej? To o co mamy siem zamartwiać?
Ale o pustynien Ci szło; ja może zapomniałem że nie każdy ma biologiczne podstawy? Czynników jest wiele, długo by gadać, ale skoro o tym słyszałeś - http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 ... 50563/full

Tempo? 10 stopni w pińć latek za młodszego Dryasa może być ? :roll:
Spójrz ino na zębiasty okrutnie wykres temperatur z lodowca, wszak i tak złagodzony.
A gdy porównać do dendrologów i pyłkowców... a jęczymy coś na "zmianę temperatury o 0,7° przez stulecie"? Obrazek
A to zmiany klimatu wg. osadów jeziornych (Pianico, Włochy) Obrazek
Tak na szybkiego; zębiasto, nie? ;)
Więcej w sprawie: http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 9404000870

Ja tam, jakom rzekł, w archeo kiepski (chocia dzieckiem w kolebce a w Wieliczce w ciut insze m spojrzeniu na neolit wzrastał niż średnia :) )... ale historia pokazuje i klimaty - koniec okresu wilgotnego Sachary, że już wspomniany; czy upadek Starej Dynastii Egiptu/susza akadyjska, a może Izrael gdziesik 1200-1100 pne? A może okolice 900 ne?
Klimat doprawdy potrafi pokazać niezłe tempo; jak na razie nie jest tak źle, w porównaniu :mrgreen:

Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowanie od: skipbulba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 22:54 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Yigael napisał(a):

Sęk w tym, że od lat 80, kiedy aktywnie zajmował się sprawami okołoklimatycznymi modele, co do których ekspertem nie jest zostały udoskonalone i póki co sprawdzają się.
Jak się sprawdzają, podałem przykład ze Skeptical Science, a pod tym względem można im wierzyć. Nie jestem w stanie sprawdzić wszystkiego, rzecz jasna, ale podejrzewam, że spośród wielu modeli z różnych ośrodków po prostu nagłaśniają
te, które wypadają najlepiej. Różne manipulacje dostępnym materiałem widać zresztą wyraźnie. Nie wiem, jak można przejść nad tym obojętnie. Zasygnalizowałem Ci choćby w jaki sposób urabiali opinię, że 95 - 97% naukowców popiera linię którą prezentują. Bzdura.
Cytuj:
Po drugie czytałeś to:
Czytałem wszystko. No, taki jest Dyson, trochę fantasta, futurolog, zawsze skromny, ale to umysł z najwyższej półki i jego słów nie należy lekceważyć. Kiedyś w Polityce był wywiad z nim, pamiętam. Czy poważnie go traktuję? Poważniej niż Ala Gore'a... ;-)

Za ten post autor Alterus otrzymał podziękowanie od: skipbulba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 23:14 

Podziękował : 1766
Otrzymał podziękowań: 4249
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Na razie, w ramach GLOBCIA, mamy w Gdańsku 14 stopni. GLOBCIO w natarciu!

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: skipbulba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 00:29 

Podziękował : 2349
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Yigael napisał(a):
Maar napisał(a):
Marcinuuuuu! Te przykłady! Zaaaapodasz?

Zapodałem raz. Zacytowałem Ci drugi raz, ale Cię lubię to zapodam po raz trzeci:

Yigael napisał(a):
Yigael napisał(a):
Będzie super, a postępujące stepowienie na obszarach najintensywniejszego rolnictwa i pustynnienie obszarów najgęściej zaludnionych, zalewanie gęsto zaludnionych, żyznych i uprzemysłowionych delt wielkich rzek, znikanie całych wysp i atoli, zaburzenie prądów morskich żywiących najzasobniejsze łowiska... Problemy z wyżywieniem, wymuszone migracje ludzi...

Kiedy tak będzie?

Rozumiem, że to stepowienie to okolice jeziora Arał? :-) A prądy to całkiem zmienią rozkład energii i koniec świata nastąpi. :-(

NOAA to chyba dobre źródło wiedzy jest? Pytam, bo moja tabelka nijak się nie ma do tych kataklizmów zapowiadanych w związku z ociepleniem. http://www.aoml.noaa.gov/hrd/tcfaq/E11.html

Zrobić Ci w exclu śliczny wykresik? Jakby nie robić, to nie chce się piąć w górę na podobieństwo Twojej infografiki.

Ja nie przeczę, że temperatura rośnie, ale naprawdę trudno cokolwiek wyguglać o zmianach klimatu spowodowanych tym wzrostem.

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowanie od: skipbulba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 09:57 

Podziękował : 389
Otrzymał podziękowań: 738
Uprawnienia żeglarskie: mam
Zwolennikiem teorii spiskowych nie jestem, ale jakby się uprzeć, to można dostrzec pewną analogię ;-)

B. Prus w powieści Faraon napisał(a):
I stała się rzecz okropna: w miarę jak głos mówił, słońce traciło blask. A wraz z ostatnim słowem zrobiło się ciemno jak w nocy. Na niebie zaiskrzyły się gwiazdy, a zamiast słońca stał czarny krąg otoczony obrączką płomieni.

Niezmierny krzyk wydarł się ze stu tysięcy piersi. Szturmujący do bramy rzucili belki, chłopi upadli na ziemię...

- Oto nadszedł dzień sądu i śmierci!... - zawołał jękliwy głos w końcu ulicy.

- Bogowie!... litości !... święty mężu, odwróć klęskę!... - zawołał tłum.

- Biada wojskom, które spełniają rozkazy bezbożnych naczelników!... - zawołał wielki głos ze świątyni.

W odpowiedzi - już cały lud upadł na twarz, a w dwu pułkach stojących przed świątynią powstało zamieszanie. Szeregi połamały się, żołnierze poczęli rzucać broń i bez pamięci uciekać w stronę rzeki. Jedni pędząc jak ślepi wśród ciemności rozbijali się o ściany domów; inni padali na bruk deptani na śmierć przez swoich towarzyszów. W ciągu paru minut, zamiast zwartych kolumn wojsk, leżały na placu porozrzucane włócznie i topory, a przy wejściu do ulic - piętrzyły się stosy rannych i trupów.

Żadna przegrana bitwa nie skończyła się podobną klęską.

- Bogowie!... bogowie!... - jęczał i płakał lud - zmiłujcie się nad niewinnymi...

- Ozirisie!... - zawołał z tarasu Herhor - ulituj się i okaż oblicze swoje nieszczęśliwemu ludowi...

- Po raz ostatni wysłucham modlitwy moich kapłanów, bom jest miłosierny... - odpowiedział nadludzki głos ze świątyni.

I w tejże samej chwili ciemność pierzchnęła, a słońce odzyskało swój blask.

Za ten post autor noone otrzymał podziękowanie od: waliant
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 10:35 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Czyli reasumując:

Rysiu - jak pogłowie człowieka spadnie, w sensie populacja zacznie z głodu zdychać to fajno będzie. Tylko nie płaczta dzieci i wnuki, że głodni uchodźcy u granic.

Maarek - nasz dowcip o tym kolesiu co skoczył z wieżowca i lecąc powtarza sobie: "jeszcze jest dobrze"? Ano jest nieźle tylko chodnik się zbliża /horyzonty czasowe skutków grzania planety w moich linkach podano.

Adaśko - analogia z dobrą literaturą byłaby fajna, gdyby nie to, że jej nie ma Naukowcy badający klimat mnóstwo czasu poświęcają na szeroką edukację w materii swych badań i wyjaśnianie zwykłym ludziom tak badanych procesów zmian klimatu jak metodologii badawczej. Egipscy kapłani za uchylenie rąbka posiadanej wiedzy mścili się okrutnie i ostatecznie - także na bogach żywych czyli faraonach. Echnatona za naruszenie wygodnego status quo z ciemnym ludem drżącym przed światłymi kapłanami ścigali zemstą przez następne pokolenia, ikonografię, piśmiennictwo i groby. Egipcjanina Sinuhe też warto poczytać, acz argumentem w kwestiach klimatu jest porównywalnym co Olek Głowacki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 10:59 

A ja widzę analogię. Bo ochrona środowiska to jedno, nikt nie zaprzeczy, że ludzkość prowadzi gospodarkę rabunkową wobec zasobów Ziemi. Nie chodzi mi o to, czy i jaki mamy wpływ na zawartość gazów cieplarnianych w atmosferze, bo z pewnością mamy.
Natomiast pod parawanem Global Warming robi się bardzo intratne interesy, strasząc ciemny lud kataklizmami i armagedonem.

Za ten post autor noone otrzymał podziękowania - 3: Alterus, krzysztofz, skipbulba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 12:00 

noone napisał(a):
Natomiast pod parawanem Global Warming robi się bardzo intratne interesy, strasząc ciemny lud kataklizmami i armagedonem.

Ależ tak. Tylko nie odkrywasz Ameryki. W mętnej wodzie dobrze biorą ryby a na każdej ruchawce robi się najlepsze interesy. I robią te interesy zarówno "zwolennicy" teorii globalnego ocieplenia promujący swoje nie zawsze sprawdzone i sensowne idee i technologie /świetlówki, lobby downsizingu w motoryzacji, przemysł biopaliwowy, chłopcy akumulatorowcy/ co i "przeciwnicy" teorii globalnego ocieplenia /przemysł naftowy i gazowniczy, górnictwo węgla, przemysł drzewny/. Cudzysłowy intencjonalne bo jedni i drudzy mają w dupie prawdziwość czy nie teorii globalnego ocieplenia, nawet Maarkowe jeszcze jest dobrze ich zgrzewa - ich interesują tylko najbliższe kwartalne wyniki finansowe - a to oni ładują potężną kasę w to, żeby woda jak najdłużej była mętna... żeby "nie było zgody wśród naukowców" i żeby "spory trwały". Zdziwisz się jak wiele korporacji jedzie okrakiem po obu stronach barykady - tu wiercenia i rafinacja ropy, tam plantacje i rafinacja biodiesla w wariancie ekstremalnym - i finansują tak naukowców z głównego nurtu jak i niewydarzonych denialistów od hodowli genetycznie zmodyfikowanych drew co to będą "pożerać CO2".

Tylko czy my tu o nauce przyszłości planety i naszych potomków rozmawiamy czy wynikach kwartalnych korporacji? Ja nie chcę dywagować o wierze, odczuciach, ekonomii, EBIDTA tylko rozmawiać o stanie wiedzy naukowej już pisałem więcej Google Scholar mniej Pulsu Biznesu. ;) :kiss:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 12:47 

Yigael napisał(a):
(...)Ja nie chcę dywagować o wierze, odczuciach, ekonomii, EBIDTA tylko rozmawiać o stanie wiedzy naukowej (...)

...tylko, że dopóki istnieje zapotrzebowanie na mieszanie tej wody, żeby była mętna, dopóty ta "wiedza naukowa" nie będzie wiarygodna. Bo chyba zgodzisz się z tym, że za finansowanie badań każdy naukowiec powie przed kamerami to, co chce usłyszeć mąciciel wód? Wiesz, nauka to jedno, dezinformacja drugie, a byznes is byznes.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 13:04 

I dlatego, że się zgodzę nie wrzucam linków do nieopatrzonych aparatem naukowym, a w szczególności źródłami, wywiadów z ekscentrycznymi starszymi panami, ani artykułów z pulsu biznesu czy stronek internetowych spod znaku #NWO #spisekszczepionkowy #lądowanienaksiężycusfałszowano #CO2tohumbug #strefa51skrywakosmitów #światemrządząjaszczury tylko z uporem maniaka powtarzam: źródła, peer reviev, Google Scholar...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 13:26 

Czyli twierdzisz, że agencje naukowe nigdy nie zniżyłyby się do podania nieprawdziwych / napisanych na zamówienie informacji w zamian za finansowanie? Ja tam wolę być realistą ;)

Ps. Nie chcę przez to powiedzieć, że nie powinniśmy dbać o środowisko. Powinniśmy robić swoje. Ale bądźmy realistami - takie np. wymuszanie na mniej rozwiniętych krajach obniżenia emisji CO2 pod groźbą kar finansowych nie ma nic wspólnego z dbaniem o środowisko.

A i nie pisz proszę, że nie o tym rozmawiamy, bo wyniki kwartalne korporacji czy polityka UE wobec gazów cieplarnianych mają bardzo duży wpływ na publikacje naukowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 13:43 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
a tu zaskakujące wyliczenia :D

http://pogoda.wp.pl/gid,17705076,kat,10 ... leria.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 14:26 

Podziękował : 263
Otrzymał podziękowań: 367
Uprawnienia żeglarskie: sterownik azjatycki
piotr6 napisał(a):
Taaak, bardzo zaskakujące. Nius już się rozszedł po mediach i, tak jak się można było spodziewać, mamy festiwal głupot. "Będzie jak w Norwegii": Golfsztrom zawinie na Bałtyk, dzięki czemu w Gdańsku będzie lało non-stop, a pod Kasprowym utworzy się lodowiec :shock:

Tego właśnie chciałem uniknąć, przekazując informację o tym odkryciu - ale po co apele o źródła, skoro nie wszyscy dają radę przeczytać wątek, w którym się wypowiadają. :-(

Za ten post autor Margrabi otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 14:54 

noone napisał(a):
Czyli twierdzisz, że agencje naukowe nigdy nie zniżyłyby się do podania nieprawdziwych / napisanych na zamówienie informacji w zamian za finansowanie?

Nie, twierdzę, że dzięki peer review jak podały to to wykryto, skomentowano, wyszydzono, napiętnowano i świat nauki o tym wie tak to działa. Całkiem nieźle zresztą.

noone napisał(a):
Ja tam wolę być realistą

O! To tak jak ja, ciekawe czemu się spieramy ;)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Margrabi napisał(a):
ale po co apele o źródła, skoro nie wszyscy dają radę przeczytać wątek, w którym się wypowiadają.

Ano właśnie...

piotr6 napisał(a):

Znienacka! NIE ŚPI BO GO WYLICZENIA ZASKAKUJĄ!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 15:25 

Alterus napisał(a):
Ostrożność jest cnotą dzięki której można żyć długo i w spokoju... :-P
Amen! :)

Krytyczną analizę przedstawianych danych czy już wypracowanych poglądów nie ze względu na głoszącą je osobę, a ze względu na jej treść również zaliczyłbym raczej do cnót niz przywar polemicznych, nieprawdaż?
Skoro mam wiele zastrzeżeń do poglądów/postaw/wypowiedzi obydwu prowadzących spór stron, to co - tak nie wolno? Mus się opowiadać albo-albo? Czy to wybory, że najwłaściwsze są tu gromkie hasła i zdecydowane postawy pozwalające skonsolidować elektorat? :mrgreen:

Niezmiernie dziwią mnie głosy w ogóle negujące istnienie zmian klimatycznych, czy ich wątpliwy wpływ na ludzkość, to jedno. Pierwszy z brzegu przykład, żeby daleko nie sięgać: kilkaset osuwisk uruchomionych kilka lat temu w Karpatach to myślicie, że skąd się wzięło? Stały, stały, aż się im znudziło i ruszyły na piwo?

Z drugiej strony: jak mam ufać wyliczeniom zaangażowanych (instytucjonalnie, finansowo) zawodowych "ekspertów od globalnego ocieplenia". Znów przykład: wielu z moich, dysponujących w tej dziedzinie nieporównywalnie większa wiedzą kolegów, i publicznie i prywatnie dość powściągliwie wypowiadało się na temat globalnego ocieplenia i roli w nim gospodarki ludzkiej... aż do chwili, gdy okazało się, że jest możliwość by w Polsce na szeroką skalę prowadzić "geologiczną sekwestrację CO2". Będzie finansowanie, granty, stypendia... no, będzie się działo! Wątpliwości zniknęły, jak sen jaki złoty...

Rozumiem, że nie popierając zdecydowanie żadnej stron wzbudza się niechęć obydwu, ale dam radę z tym żyć :lol:

Za ten post autor Margrabi otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 15:38 

A ktoś ci okazuje niechęć Marcinie? ;)

O! O składowaniu CO2 zapomniałem jak Adaśkowi odpisywałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 15:49 

Yigael napisał(a):
A ktoś ci okazuje niechęć Marcinie? ;)
A bo mi się tak na szybko i górnolotno napisało, sorki. :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 16:04 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Margrabi napisał(a):
Taaak, bardzo zaskakujące. Nius już się rozszedł po mediach i, tak jak się można było spodziewać, mamy festiwal głupot. "Będzie jak w Norwegii": Golfsztrom zawinie na Bałtyk, dzięki czemu w Gdańsku będzie lało non-stop, a pod Kasprowym utworzy się lodowiec

a tam tak napisali? oprócz tytułu czytałeś resztę

Margrabi napisał(a):
ale po co apele o źródła

zapewne można dotrzeć do żródeł

wklejenie linku było okraszone uśmieszkiem, nie ma co sie tak unosić, za parę dni będzie ładna pogoda ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 16:20 

piotr6 napisał(a):
a tam tak napisali? oprócz tytułu czytałeś resztę

Ale co te bzdety o karczmach na Bałtyku pod kolejnym slajdem? Też już było. W tym wątku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 16:47 

piotr6 napisał(a):
a tam tak napisali?
Nie, nie napisali. Ja napisałem. Ironicznie. Wyobrażasz sobie powstanie w Polsce klimatu analogicznego jak norweski bez Golfsztromu?

piotr6 napisał(a):
zapewne można dotrzeć do żródeł
Ano można (było). Kartkę w tył dałem link do strony Królewskiego Towarzystwa Astronomicznego, gdzie informują o odkryciu. Bez doklejania redakcyjnych bzdur o Norwegii, ściągniętych z brytyjskich gazet fotek skutej lodem Tamizy itepe.

piotr6 napisał(a):
wklejenie linku było okraszone uśmieszkiem, nie ma co się tak unosić, za parę dni będzie ładna pogoda
I ja Ciebie też! :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 21:31 

Margrabi napisał(a):
Niezmiernie dziwią mnie głosy w ogóle negujące istnienie zmian klimatycznych, czy ich wątpliwy wpływ na ludzkość, to jedno. Pierwszy z brzegu przykład, żeby daleko nie sięgać: kilkaset osuwisk uruchomionych kilka lat temu w Karpatach to myślicie, że skąd się wzięło? Stały, stały, aż się im znudziło i ruszyły na piwo?

Rozumiem, że nie popierając zdecydowanie żadnej stron wzbudza się niechęć obydwu, ale dam radę z tym żyć :lol:
A paczpan, toś mię brat.
Ale osuwisk nie mieszajmy - skądże myśl że Karpaty stały? One stale w ruchu :-P
Tuptają na północ całkiem żwawo, parę cm rocznie.
A takie osuwiska pokazane niedawno w telewizji znam osobiście, jako i sąsiadów, po przeciwnej są stronie doliny. I bywały tam wcześniej. Całe życie oglądam osuwiska po całych Karpatach, a to tu, to tam. Pod ogródkiem kawałek mam stare osuwisko, ułożyło się gdziesik przed wojną chyba. Żadna nowość. Fact of life.
Chyba że zaczniemy o wzroście aktywności tektonicznej (tak w skali planety jak i Europy Środkowej) w ostatniem stuleciu... a toć ma ono i na klimat wpływ, szczególniej na 'emisję gazów cieplarnianych'. Przy którym wspomniane gdzieś wcześniej wulkany to mały pikuś ;)

Te mię niezmiernie dziwują głosy negujące zmiany klimatu czy ich wpływ na ludzkość. Może wszakże z innej pozycji.
Yigael napisał(a):
Rysiu - jak pogłowie człowieka spadnie, w sensie populacja zacznie z głodu zdychać to fajno będzie. Tylko nie płaczta dzieci i wnuki, że głodni uchodźcy u granic.
Czytanie ze zrozumieniem? ;)
Usiłuję przypomnąć że zmiany klimatu bywały (a jeszcze jakie!) i wpływały, a znacznie większe bywały, a jakoś żyjemy; tylko patrzmy jak to działa i co wynika.

Komu ja mówię iże
zwietrzałe szkielety dumnych niegdyś miast dziś pośród pustyń spieczonych stoją, nad brzegami rzek wyschłych? :rotfl:
A skądże te pustynie, gdzie niegdyś ludne kwitły cywilizacje?
Przez Globalne Ochłodzenie, wszak, które to nieszczęście chyba w końcu się kończy.
"Pogłowie człowieka"? A paczpan, odkąd się ociepla, ludność Afryki Północnej, Bliskiego Wschodu, a nawet Indii i Chin jakże rośnie w liczbę i siłę...
Klimat im służy?

Aże mie wstyd rozwijać temat historyi, znaczy historię zmian klimatu, roślinności i ludzkości... jednakoż należy jasno wyjaśnić że pustynnienie na południu i wschodzie wynikało zawsze, a z zadziwiającą regularnością, z ochłodzenia - w regionie północnego Atlantyku zwłaszcza. Jako na glinie wypalonem jest: "Wielkie pola nie produkowały już zboża. Zalewane nie dawały ryb. Podlewane ogrody nie rodziły miodu ni wina. Z chmur nie padał deszcz..."

A teraz, gdy w końcu wychodzim z kilkusetletniej epoki lodowej - płacz nagle a zgrzytanie zębów...
Niektórym nigdy nie dogodzi... :roll:

http://www.jpost.com/National-News/Late ... alt-351631 https://www.youtube.com/watch?v=fi7wwLCCj0c
כתיב: אפתח על שפיים נהרות ובתוך בקעות מעינות אשים מדבר לאגם מים וארץ ציה למוצאי מים
(sorki że źródła prasowe :D )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 22:16 

:mrgreen: הנהר מעת לעת. חדשות מדי.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 22:24 

Toż mówiem: nihil novi... I panta rhei :D

Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowanie od: Alterus
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lip 2015, o 23:58 

Ryś napisał(a):
A paczpan, toś mię brat.
Miło mi :)
Ryś napisał(a):
Ale osuwisk nie mieszajmy - skądże myśl że Karpaty stały? One stale w ruchu
Tuptają na północ całkiem żwawo, parę cm rocznie.
Za pozwoleniem łaskawego pana, jednakowoż pomięszam... :mrgreen:
Ruchy tektoniczne nie mają praktycznie znaczenia dla ostatniego wzmożenia aktywności osuwiskowej w Karpatach (fliszowych). Wśród osób zajmujących się tym tematem jest zgoda co do tego, że główną jej przyczyną są katastrofalne opady atmosferyczne, w szczególności ich ekstremalna intensywność i rozkład w czasie i przestrzeni. Nie chcę się tu jakoś mocno produkować, bo to dość oczywiste jest.
Cytuj:
Koniec ostatniej dekady XX oraz pierwsze lata XXI wieku zaznaczyły się wyjątkowym nasileniem zjawisk katastrofalnych w Karpatach. Po długiej przerwie lat 1980-1990, kiedy to na tym obszarze nie występowały wyższe opady atmosferyczne, od lipca roku 1997 nastąpiła radykalna zmiana w ich ilości oraz rozkładzie przestrzennym. L. Starkel (zob. „Literatura” na końcu artykułu) pisze o swoistym „klastrze zjawisk ekstremalnych”, który rozpoczął się katastrofalnymi opadami atmosferycznymi w lecie 1996 , a zaznaczającym się na obszarze Karpat uaktywnieniem procesów osuwiskowych po lipcowych opadach roku 1997. Klaster ten trwał przez kilka lat, aż do 2002 roku. Ścisłe określenie jego końca jest bardzo trudne, bowiem raz naruszona stabilność stoków, nawet przy mniejszej sile sprawczej, dalej jest w stanie równowagi chwiejnej.
Opady atmosferyczne w lipcu 1997 przyczyniły się do uruchomienia stoków karpackich w
stopniu jeszcze nie opisywanym. Powstały lub odnowiły się osuwiska w zachodniej i
środkowej części gór , na terenach gdzie istniała zabudowa mieszkalna i infrastruktura
komunikacyjna, co niejednokrotnie doprowadziło do jej zniszczenia.
Warunki panujące zimą 1999/2000 przyczyniły się do odnowienia wielu (2500 głoszonych
przypadków) osuwisk głównie na obszarze Pogórzy Karpackich.

To mały fragment z całości którą można pobrać stąd:
http://www.kgfiks.oig.ug.edu.pl/downloa ... ozenia.pdf Autorzy uczestniczą w projekcie SOPO (System Osłony Przeciwosuwiskowej - http://geoportal.pgi.gov.pl/portal/page/portal/SOPO) realizowanym przez PIG, można więc chyba uznać, że są kompetentni w tym co piszą.
Możesz tez zerknąć tutaj: http://m.bazagis.pgi.gov.pl/dev_cbdg/#/ ... bqif0lpae2 może uda Ci się odszukać "swoje" osuwisko?

IMO materiały z linku warto przeczytać, chociażby z tego względu, że jest tam tez mowa o podnoszeniu się poziomu morza na południowych wybrzeżach Bałtyku - co, zwłaszcza dla niektórych forumowiczów, może być szczególnie interesująca ;)

Wracając do naszych baranów: kluczowe jest pytanie: czy te (przykładowe w końcu) ekstremalne opady wiązać ze zmianami klimatycznymi - czy może jednak nie. A jeżeli wiązać, to czy one same z siebie tak anomaliują czy jednak im pomogliśmy (my, człowieki)?
I druga, może nawet ważniejsza kwestia: co robić? Czy raczej przystosowywać się do zmian klimatu (niezależnie od przyczyn tych zmian) czy z nimi walczyć.

Pytań i wątpliwości coraz więcej... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lip 2015, o 12:35 

Podziękował : 10543
Otrzymał podziękowań: 2484
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Margrabi napisał(a):
I druga, może nawet ważniejsza kwestia: co robić? Czy raczej przystosowywać się do zmian klimatu (niezależnie od przyczyn tych zmian) czy z nimi walczyć. ...Pytań i wątpliwości coraz więcej... :lol:

Tak się jakoś dziwnie składa, że ci co wyciągają rączkę po pieniążki, to z reguły jedną stronę reprezentują ... tą walczącą.
Pytanie czemu?
... i od razu odpowiem:
Bo to są nowocześni wojownicy odwołujący się do konkretnych emocji: do strachu.

MJS

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lip 2015, o 14:50 

Marian Strzelecki napisał(a):
Tak się jakoś dziwnie składa, że ci co wyciągają rączkę po pieniążki, to z reguły jedną stronę reprezentują ... tą walczącą.
Pytanie czemu?
... i od razu odpowiem:
Bo to są nowocześni wojownicy odwołujący się do konkretnych emocji: do strachu.

Tak się jeszcze dziwniej składa, że więcej pieniążków dostają przeciwnicy. Finansujesz ich np. ty wiele razy w miesiącu. Płacąc za prąd, gaz, na stacji benzynowej. Bo to są współcześni najemnicy reprezentujący konkretny biznes. Do kupienia za kasę, jak k...y. I odwołujący się do konkretnych emocji, podejrzliwości, konserwatyzmu, obskurantyzmu i manii wykrywania spisków.

PS. Bardzo to był merytoryczny wpis - podoba Ci się odpowiedź w tym stylu? Jest sens rozmawiać w tym duchu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lip 2015, o 18:33 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Yigael napisał(a):

Tak się jeszcze dziwniej składa, że więcej pieniążków dostają przeciwnicy. Finansujesz ich np. ty wiele razy w miesiącu. Płacąc za prąd, gaz, na stacji benzynowej.

Jakieś źródło tych rewelacji, jakieś tabelki, wykresy, wyliczenia?
I pytanko - jeśli zwolennicy skrajnego scenariusza zdobędą przewagę w biznesie (bo w mediach już mają), zapłacimy mniej, czy więcej za benzynkę, prąd i gaz?
Czy pieprzycie, Hipolicie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lip 2015, o 19:04 

Alterus napisał(a):
Yigael napisał(a):

Tak się jeszcze dziwniej składa, że więcej pieniążków dostają przeciwnicy. Finansujesz ich np. ty wiele razy w miesiącu. Płacąc za prąd, gaz, na stacji benzynowej.

Jakieś źródło tych rewelacji, jakieś tabelki, wykresy, wyliczenia?
I pytanko - jeśli zwolennicy skrajnego scenariusza zdobędą przewagę w biznesie (bo w mediach już mają), zapłacimy mniej, czy więcej za benzynkę, prąd i gaz?
Czy pieprzycie, Hipolicie?

Było w linkach, ale skoro tak wolno czytasz...

http://e360.yale.edu/content/feature.msp?id=2285

Szczególnie, acz nie dotyczy to finansowania polecam szanownym dyskutantom ten fragment:

" For example, they distributed a “white paper” in 1989 falsely claiming that a review from NASA climate scientist James Hansen showed that recent warming was largely due to increased solar activity."

A dla mniej wymownych tłumaczenie...po polsku:

http://ziemianarozdrozu.pl/artykul/1391/sceptycy-globalnego-ocieplenia-sprawdzona-strategia-szerzenia-watpliwosci

http://www.krytykapolityczna.pl/Serwisklimatyczny/BozekSkadsiebioraklimatycznisceptycy/menuid-338.html

http://naukaoklimacie.pl/fakty-i-mity/mit-zmiana-klimatu-to-nie-problem-bo-tak-twierdzi-swiatowa-federacja-naukowcow-115

...

I można by tak długo. Tylko po co? To przecież to co cały czas powtarzam - zanim ktoś rzuci tu Hansenem i aktywnością słoneczną, albo stronką antyszczepionkowców - peer review, Google Scholar - sprawdźcie kto to pisze, czy ktoś to cytował, gdzie to pisze, czy ktoś to czyta, kto to wydaje, kto to finansuje bo potem się okazuję że "światowy", "wszechamerykański", "uniwersytet", "kongres", "naukowy" to to korpoludek w firmie PRowskiej albo innym prywatnym think tanku sponsorowany czy wręcz wynajęty przez biznes naftowy, gazowy, węglowy....

Także tak...

PS. Twoja maniera nie czytania tego co ci się podsuwa pod nos i zadawania kolejnych pytań, których byś nie zadał, gdybyś włożył minimum wysiłku i przeczytał to co ci podsunięto zaczyna mnie mierzić. Jak jeszcze coś cię będzie dręczyć to zamiast opowiadać nam o swoich odczuciach, wątpliwościach i wierze czy niewierze spróbuj poczytać. Dowiedz się, jak nie potrafisz sam znaleźć to czytaj to co ktoś znalazł dla ciebie w twoim rodzimym języku. Choćby po łebkach. Sam nie przedstawiłeś w tym wątku nic merytorycznego, nic co miałoby charakter źródła, krytyki takowego, bądź własnych opinii znamionujących pobieżną choćby znajomość tematu, twój opór przed przeczytaniem czegokolwiek i pytanie po raz fafnasty o rzeczy dawno już wyjaśnione, omówione czy podlinkowane /o czym nawet nie wiesz!/ każe przypuszczać, że nie tylko mało wiesz, ale i nie chcesz się dowiedzieć kontentując się mało inteligentnym trollowaniem o twoich konfesjach i "pieprzeniu".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lip 2015, o 19:43 

Margrabi napisał(a):
Ryś napisał(a):
Ale osuwisk nie mieszajmy - skądże myśl że Karpaty stały? One stale w ruchu. Tuptają na północ całkiem żwawo, parę cm rocznie.
Za pozwoleniem łaskawego pana, jednakowoż pomięszam... :mrgreen:
Ruchy tektoniczne nie mają praktycznie znaczenia dla ostatniego wzmożenia aktywności osuwiskowej w Karpatach (fliszowych). Wśród osób zajmujących się tym tematem jest zgoda co do tego, że główną jej przyczyną są katastrofalne opady atmosferyczne, w szczególności ich ekstremalna intensywność i rozkład w czasie i przestrzeni. Nie chcę się tu jakoś mocno produkować, bo to dość oczywiste jest.

Wracając do naszych baranów: kluczowe jest pytanie: czy te (przykładowe w końcu) ekstremalne opady wiązać ze zmianami klimatycznymi - czy może jednak nie. A jeżeli wiązać, to czy one same z siebie tak anomaliują czy jednak im pomogliśmy (my, człowieki)?
Pytań i wątpliwości coraz więcej... :lol:
[/quote]A oczywiście że wiązać ze zmianami klimatu - wszak zmiennym jest :mrgreen:
Tylko pamiętać o perspektywie...
Karpaty to góry, o czym nie zapominajmy; w górach dużo pada, ten typ tak ma. I zbudowane z fliszu, co ma swoje warstwy. A osuwiska ruszają wskutek dwu czynników łącznie:
- dużej sumy opadów ogólnie (podłoże się nasyci, a błotko wytworzy);
- nietypowo wysokich opadów chwilowych (przesycają grunt szybciej niż podłoże odprowadza).
To tak najprościej.
A jak mówię że z młodości osuwiska pamiętam, to nie bez kozery (i nie ze starości :lol: ). Bo miast jęczeć że się zmieniło i klęski nas doświadczają jakich najstarsi ludzie nie pamiętają warto pamiętać że już tak bywało, i że pamiętają, a nawet mają pomiary do porównań.

Przykładowo:
Zmiany sum opadów:
Załącznik:
Opady Raba.JPG

Anormalnie wysokie opady chwilowe:
Załącznik:
Anomalie opadowe Karpaty.JPG
Załącznik:
Anomalie opadowe liczba.JPG

Historia ruchu osuwiska, na odmianę sudeckiego.
Załącznik:
dendrochronologiczny zapis osuwiska.JPG

Ostatnio siem wzmogło? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lip 2015, o 23:01 

Ryś napisał(a):
To tak najprościej.
Dziękuję pięknie, teraz wreszcie pojąłem :-P

Ryś napisał(a):
Przykładowo:
Zmiany sum opadów:
Anormalnie wysokie opady chwilowe:
Pisałem, że nie chodzi o prostą zmianę sumy opadów, a o ich rozkład w czasie i przestrzeni. To co podałeś na drugim wykresie i w tabelce, to nie jest "wysokość opadów chwilowych" tylko liczba miesięcy w roku z anomalnymi opadami. To istotna różnica. ;)

Czy możemy zgodzić się co do tego, że na razie najgroźniejszym, najbardziej odczuwalnym na własnej skórze elementem postępujących zmian klimatycznych jest rozchwianie sezonowe warunków pogodowych i wzrost intensywności i częstotliwości zjawisk ekstremalnych? Mam nadzieję że tak.

Niestety, z braku kompetencji, czasu, a i chęci też, nie prześledzę samodzielnie danych hydrologicznych, sądzę jednak, że to co wyboldowałem w cytacie poniżej nie jest wyssane z palca:
Cytuj:
Tak było w 1997 roku, po kilkunastu latach względnego spokoju, sytuacja osuwisk uspokoiła się, bo nie dochodziło do żadnych katastrofalnych zdarzeń. Opady z tego roku były rekorodowe – tzn. nigdy w historii polskiej meteorologii nie spadło z nieba tyle wody na m2. Nawet wielkie powodzie z lat 30-tych, 70-tych wydawały się skromne jeżeli chodzi o intensywność. Wiele mówią liczby. Przykładowo w Brennej Leśnej od 4 do 9 lipca spadło na metr kwadratowy ziemi 434,3 mm deszczu.

Kiedy opady ustały i zaczęto usuwać skutki powodzi, która uruchomiła procesy osuwiskowe, nikt nie przypuszczał, że może zdarzyć się coś gorszego. W 2001 roku rekord opadów z przed czterech lat został pobity. Wartości, które padły między 16 a 27 lipca na Hali Gąsienicowej to 561,6 mm na metr kwadratowy.

Tak rekordowe opady spowodowały, że zbocza nie zdążyły się „zrelaksować” po powodzi z 1997 roku. Uaktywnione osuwiska, rozmiękczone intensywnymi deszczami, stanowiły poważne zagrożenie dla pobliskich zabudowań i dróg. Na już dramatyczną sytuację nałożył się kolejny deszczowy rok 2002. Poprzedziła go obfita w opady śniegu zima. Wiele miejscowości zostało odciętych od świata. Z końcem stycznia nastąpiło gwałtowne ocieplenie i lokalne podtopienia. Potem w lecie Karpaty były nękane krótkotrwałymi opadami o charakterze nawalnym bądź ulewnym. Przykładowo w lipcu sumy miesięczne opadów przekroczyły średnie sumy wieloletnie. Katastrofa dotknęła m.in Muszyne. 7 lipca w ciągu zaledwie 40 minut spadło 51, 3 mm deszczu na m2, a siedem dni później w ciągu tylko 30 min. 54 mm. Ziemia spływała ze stoków zasypując, lub niszcząc budynki.
http://www.zielonekarpaty.org.pl/Monito ... skich.html

Rysiu, może słabo to widać w tym co piszę, ale na ile zdążyłem się zorientować, to ogólnie bliskie jest mi twoje widzenie, hmmm... "Natury". Chociażby z racji wykształcenia i zawodu doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że te obecne zmiany klimatyczne nie są niczym szczególnym w historii Ziemi. Czymś szczególnym w historii Ziemi są natomiast ludzie, którzy ją zamieszkują, a których losem postanowiłeś jakoś niespecjalnie się przejmować. :-?
Czy na dobre, czy na złe, ale są, mnożą się, łapserdaki, na potęgę i rozłażą po całym globusie - no i jest z nimi kłopot... :lol:

Sądzę, że zgadzamy się co do tego, że problemem nie są zmiany klimatyczne jako takie, bo tu normą jest raczej stała zmienność - problemem są, lub wkrótce mogą się stać, ludzie narażeni na skutki tych zmian. Ze swoją gospodarką, rolnictwem, mieszkalnictwem, infrastrukturą komunikacyjną i całą resztą tego, nieodzownego jakoby współczesnemu człowiekowi, majdanu.

Jeszcze wrócę do tych osuwisk karpackich, bo wygląda mi, że to jednak dobry przykład. "Najstarszych ludzi" o których piszesz nie doświadczały takie klęski bo najstarsi ludzie, jako i ich dziadowie, budowali domy i zagrody drewniane, lekkie i w pewnym stopniu odkształcalne, a do sąsiedniej wsi chodzili na piechotę, bogatsi konno czy koleśno. Współczesny człowiek stawia betonowe piętrówki i kładzie asfalt na wcinające się w stoki drogi, bo inaczej krzywizna łuku nie pozwalałaby przejechać autobusem. Efekt? Mocno (no... bardzo mocno) popada i klęska jak malowanie...
O "zabudowywaniu dolin rzecznych" i skutkach w razie powodzi pisać nawet nie zamierzam, bo temat już tak oklepany, że proszę siadać. :-(

Współczesna gospodarka ludzka, w stanie w jakim jest, jest o wiele wrażliwsza na zmiany klimatyczne niż dawniej i/lub ma "obniżony próg tolerancji bólu".
"Drzewiej" to najwyżej w razie klęsk i plag jakowychś pogłodowało się trochę, pochorowało, biedniejsi i słabsi poumierali - i z głowy, "wliczone w koszty". A jak zrobiło się naprawdę źle, to zorientowawszy się w porę można było spróbować przeprowadzki i zacząć od nowa. Wyobrażasz to sobie teraz (żeby nie było niedomówień, uściślę: w na przykład w Europie)? Obecnie tak się nie da - i tu nie mogę nie przyznać racji podkreślającemu tę sprawę Yigaelowi.

P.S. Na wszelki wypadek chciałem z góry przeprosić, że odpowiedzi na ewentualne zarzuty mogą być opóźnione bądź nie nastąpić wcale - niestety nie mam tyle wolnego czasu, aby na bieżąco prowadzić szeroką dyskusję (zresztą ostatnio ograniczałem się i tak jedynie do podczytywania forum, tylko mnie złe licho podkusiło :roll: ).

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 42  Następna strona