Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 3 sie 2025, o 18:25

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 maja 2010, o 18:54 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Ależ Carlo. Żałoba. Jaka żałoba. Żałoba była za czasów mistrzów trzebieskich i uczestników spotkań na Górze Żar lat temu jeszcze paręnaście. Teraz jest im źle bo tacy jak ja nie liżą im stóp i gdzieś mają legendę szkółek i nazwisk.
A chcieli by rządzić oj chcieli by.
Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2010, o 19:08 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
ins napisał(a):
Krótko mówiąc Marr - ze uważasz że instruktorzy zatrudnieni w KS Navigare z racji bycia jednocześnie członkami komisji szkolenia Poznańskiego OZŻ nie są wstanie rzetelnie ocenić umiejętności własnych kursantów w czasie egzaminu?

Ocenić? Rzetelnie ocenić zapewne są w stanie, ale sądząc po Twoich wypowiedziach jestem przekonany, że tego nie robią, niestety.

ps. Mam prośbę - mój nick ma dwie literki "a" i tylko jedną "r".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2010, o 19:12 
*** Ban ***

Sorry Maar.
Jaka moja wypowiedź naprowadza Ciebie na stwierdzenie
Cytuj:
Ocenić? Rzetelnie ocenić zapewne są w stanie, ale sądząc po Twoich wypowiedziach jestem przekonany, że tego nie robią, niestety.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2010, o 19:18 

Nie chce mi się szukać teraz cytatów, ale na takich o "życiu z obowiązkowych kursów".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2010, o 19:22 
*** Ban ***

Maar. Ja żyję z żeglarstwa, owszem ale dlaczego zakładasz że żeglarstwo musi być dla takiego żuczka jak ja związane tylko ze szkoleniem na stopnie PZŻ tego nie wiem.
Uważasz, że nic poza nauczaniem podchodzenia do pomostu w HKŻ nie umiem ?
Piotr Siedlewski
p.s.
"życiu z obowiązkowych kursów"
Umieściłeś to zdanie w Swoim poście ubrane w cudzysłów rozumiem, że to cytat.
Czy z mojej wypowiedzi ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2010, o 19:36 

ins napisał(a):
Uważasz, że nic poza nauczaniem podchodzenia do pomostu w HKŻ nie umiem ?
Wcale tak nie uważam.
Natomiast uważam, że bronisz złej sprawy.

Nie, ten cudzysłów to nie jest cytat - gdzieś w dyskusji o obowiązkowości kursów wypowiadałeś się, że (to znowu nie cytat) dobrze, że kursy są obowiązkowe, bo dzięki temu otrzymujesz wynagrodzenie.

Może ktoś znajdzie i wklei - mi się nie chce szukać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2010, o 19:54 
*** Ban ***

Wiesz Maar.
Chwilami ręce opadają.
Formułujesz zadania powołując się na jakieś wypowiedzi po czym stwierdzasz że nie chce się ich Tobie szukać.
Z tym opadaniem rąk to był żart.
Podobne polemiki toczyłem na Sailforum. Scenariusz był ten sam - wmawianie mi niewypowiedzianych zdań.

Teraz wrzucasz coś takiego.
Cytuj:
wypowiadałeś się, że (to znowu nie cytat) dobrze, że kursy są obowiązkowe, bo dzięki temu otrzymujesz wynagrodzenie.

1. to ja się tak wypowiadałem - to Ty stwierdziłeś
2. nie jest to cytat - ale ponoć coś takiego powiedziałem
Otóż oświadczam.
Nigdy się nie wypowiadałem, że: kursy są dobre bo dzięki temu dostaję wynagrodzenie.
Natomiast napisałem że w obecnym systemie nadawania uprawnień jestem za obowiązkowym szkoleniem.
Tyle i nic więcej.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2010, o 21:14 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 58
Uprawnienia żeglarskie: st.j
ins napisał(a):
Wiesz Maar.
Chwilami ręce opadają.
Formułujesz zadania powołując się na jakieś wypowiedzi po czym stwierdzasz że nie chce się ich Tobie szukać.
Z tym opadaniem rąk to był żart.
Podobne polemiki toczyłem na Sailforum. Scenariusz był ten sam - wmawianie mi niewypowiedzianych zdań.

Teraz wrzucasz coś takiego.
Cytuj:
wypowiadałeś się, że (to znowu nie cytat) dobrze, że kursy są obowiązkowe, bo dzięki temu otrzymujesz wynagrodzenie.

1. to ja się tak wypowiadałem - to Ty stwierdziłeś
2. nie jest to cytat - ale ponoć coś takiego powiedziałem
Otóż oświadczam.
Nigdy się nie wypowiadałem, że: kursy są dobre bo dzięki temu dostaję wynagrodzenie.
Natomiast napisałem że w obecnym systemie nadawania uprawnień jestem za obowiązkowym szkoleniem.
Tyle i nic więcej.

Piotr Siedlewski

to prowadzi do takich paradoksów, że :
1.nie mogę przygotować do egzaminu mojego wnuka
2. nie mogę przygotować syna przyjaciela
3. syn innego mojego przyjaciela, ktory od małego z nim żeglował i jest o niebo lepiej przygotowany nie tylko do egzaminu ale i do samodzielnego prowadzenia jachtu, musi iść na kurs.
Model żeglarstwa się zmienia, coraz więcej jachtów prywatnych na ktorych od lat dorastają dzieci. Ich kwalifikacje o niebo przewyższają kwalifikacje wyniesione nawet z najlepszej szkoły. Na Boga, kiedy zrozumiesz, że przymus szkolenia wobec przymusu egzaminu to jawny dowód na nieuczciwość systemu jaki bronisz. A system ma wyłącznie zapewnić wam uczestników. Po uchwaleniu częściowego zwolnienia z patentow wzrosla ilość chętnych na naukę w innych szkołach a zmalała w szkołach systemu PZŻ.To są dane zebrane przeze mnie w roku 2008 i 2009. Potwierdzone wypowiedziami (biadoleniem) szefów szkół. Takie są fakty i skutki częściowego bezpatencia. To już bliski koniec tego monopolistycznego systemu. Ciężko się z tym pogodzić- rozumiem i współczuję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2010, o 21:47 
*** Ban ***

Batiar - ze.
O czym ty mówisz.
Jest coraz więcej zainteresowanych szkoleniem manewrowym, kursami stażowo - szkoleniowymi,
wzrasta ilość chętnych na wakacje w Chorwacji, Grecji, Hiszpanii
Żyć nie umierać.
Ba ludziska pytają się o możliwość realizacji ekskluzywnych kursów na żeglarza .
Tak w ogóle Batiarze kiedy ostatnio przeprowadziłeś rejs stażowy na morzu, kurs manewrowy, załatwiłeś czarter , prowiant, klientów, etc.
Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 maja 2010, o 06:45 

ins napisał(a):
Batiar - ze.
O czym ty mówisz.
Jest coraz więcej zainteresowanych szkoleniem manewrowym, kursami stażowo - szkoleniowymi,
Żyć nie umierać.
Ba ludziska pytają się o możliwość realizacji ekskluzywnych kursów na żeglarza .
Tak w ogóle Batiarze kiedy ostatnio przeprowadziłeś rejs stażowy na morzu, kurs manewrowy, załatwiłeś czarter , prowiant, klientów, etc.
Piotr Siedlewski

mówię do jasnej Anielki abyś choc raz odpowiedział na jasno zadane pytania. Zadałem trzy, dlaczego, dlaczego, dlaczego i co. Odpowiadasz pytaniem na pytanie.
Ostatnio prowadziłem rejs stażowy 3 lata temu ale już mi się nie chce natomiast pływam co roku i załatwiam czarter, jestem stałym klientem say, załatwiam prowiant, przygotowuję nawet wecki i gotuję na rejsie, ponieważ lubię dobrze zjeść. W tym roku też się wybieram. Mam zamiar to czynić do conajmniej 85. roku życia.
Pytam się tylko, co z tego wynika. Nic, absolutnie nic ponieważ pytanie dotyczyło m.in. i tego dlaczego kilku moich przyjaciół od lat żeglujących ze mną po morzu, potrafiących już bardzo dużo nie moze się zgłosić eksternistycznie na egzamin bo istnieje idiotyczny przepis o przymusie odbycia kursu. Ja ich wyuczyłem a teraz wg Szanownego Kolegi oni mają wziąć pieniążki w zęby i grzecznie Koledze aportować.
Albo odpowiesz na pytania albo udowodnisz, że nie masz żadnych argumentów i prowadzenie dyskusji jest stratą czasu. Mimo wszystko ja odpowiedziałem na to zaczepne pytanie, teraz Ty odpowiedz na moje czysto merytoryczne:DLACZEGO UWAŻASZ, ŻE PRZY OBOWIĄZKOWYM EGZAMINIE NIEZBEDNY JEST PRZYMUSOWY KURS?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 maja 2010, o 06:55 

Batiar napisał(a):
ins napisał(a):
Batiar - ze.
O czym ty mówisz.
Żyć nie umierać.
Piotr Siedlewski

mówię do jasnej Anielki abyś choc raz odpowiedział na jasno zadane pytania. Zadałem trzy, dlaczego, dlaczego, dlaczego i co. Odpowiadasz pytaniem na pytanie.
Ostatnio prowadziłem rejs stażowy 3 lata temu ale już mi się nie chce natomiast pływam co roku i załatwiam czarter, jestem stałym klientem say, załatwiam prowiant, przygotowuję nawet wecki i gotuję na rejsie, ponieważ lubię dobrze zjeść. W tym roku też się wybieram. Mam zamiar to czynić do conajmniej 85. roku życia.
Pytam się tylko, co z tego wynika. Nic, absolutnie nic ponieważ pytanie dotyczyło m.in. i tego dlaczego kilku moich przyjaciół od lat żeglujących ze mną po morzu, potrafiących już bardzo dużo nie moze się zgłosić eksternistycznie na egzamin bo istnieje idiotyczny przepis o przymusie odbycia kursu. Ja ich wyuczyłem a teraz wg Szanownego Kolegi oni mają wziąć pieniążki w zęby i grzecznie Koledze aportować.
Albo odpowiesz na pytania albo udowodnisz, że nie masz żadnych argumentów i prowadzenie dyskusji jest stratą czasu. Mimo wszystko ja odpowiedziałem na to zaczepne pytanie, teraz Ty odpowiedz na moje czysto merytoryczne:DLACZEGO UWAŻASZ, ŻE PRZY OBOWIĄZKOWYM EGZAMINIE NIEZBEDNY JEST PRZYMUSOWY KURS?

I jeszce, bo pominąłem.
Ja napisałem dokładnie to samo, rośnie, to fakt ale napisałem komu rośnie. Jak umiesz czytać to czytaj uważnie.
Po uchwaleniu częściowego zwolnienia z patentow wzrosla ilość chętnych na naukę w innych szkołach a zmalała w szkołach systemu PZŻ.To są dane zebrane przeze mnie w roku 2008 i 2009. Potwierdzone wypowiedziami (biadoleniem) szefów szkół. Takie są fakty i skutki częściowego bezpatenciaNiby to samo a nie to samo, tak lubisz przekręcać. Co do rejsów to zapomniałem dodać, że organizuję je po koleżeńsku, kasa jest wspólna więc nie ma co porównywać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 maja 2010, o 09:09 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Batiar napisał(a):
DLACZEGO UWAŻASZ, ŻE PRZY OBOWIĄZKOWYM EGZAMINIE NIEZBEDNY JEST PRZYMUSOWY KURS?

I tu jest meritum! Ins-owi jeszcze nie udało się odnieść do tego pytania, choć padało wielokrotnie w różnych wątkach. Woli o tym czy Batiar prowadzi rejsy stażowe! Ehhh To jest właśnie żałoba i żenada!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 maja 2010, o 21:00 
*** Ban ***

Batiar
W necie używanie dużych liter w połączeniu z ich pogrubieniem traktuje się jako wrzask.
1. Kto Tobie Instruktorowi PŻŹ zabrania zgłoszenia kursu na stopień sternika pod postacią rejsu
2. Ponieważ egzamin na sternika jest ostatnim egzaminem, a może być też jedynym, przed zdobyciem KJ uważam że poprzedzony być powinien szkoleniem. Gdyby uzyskanie wyższych stopni wiązało się z egzaminami nie widziałbym takiej potrzeby.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 maja 2010, o 21:27 

Podziękował : 4533
Otrzymał podziękowań: 4287
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
ins napisał(a):
2. Ponieważ egzamin na sternika jest ostatnim egzaminem, a może być też jedynym, przed zdobyciem KJ uważam że poprzedzony być powinien szkoleniem. Gdyby uzyskanie wyższych stopni wiązało się z egzaminami nie widziałbym takiej potrzeby.

Ponieważ test kompetencyjny dla gimnazjalistów jest ostatnim egzaminem, a może być jedynym przed zdobyciem stopnia doktora habilitowanego, uważam, że powinien być poprzedzony szkoleniem. Gdyby uzyskanie wyższych stopni wiązało się z egzaminami nie widziałbym takiej potrzeby. :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2010, o 06:15 

ins napisał(a):
Batiar
W necie używanie dużych liter w połączeniu z ich pogrubieniem traktuje się jako wrzask.
1. Kto Tobie Instruktorowi PŻŹ zabrania zgłoszenia kursu na stopień sternika pod postacią rejsu

Piotr Siedlewski

No to wrzask! Nie dotarło? Nie dotarło, że za prowadzenie rejsów nigdy nie wziąłem pieniędzy, że są żeglarze którzy zapraszając na swój jacht, na rejs wpłacają do kasy swoją część kosztów? Nie dotarło, że dla jednego wnuka nie będę zgłaszał kursu?
Ile kosztuje zgłoszenie i zarejestrowanie kursu? Kwestionuję wraz z tysiącami żeglarzy przymus odbycia kursu a Kolega odsyła mnie do przepisów. No i na koniec, nie dotarło, że chodzi nie o możliwości pojedynczego IŻ ale setki czy tysiące ojców, wujków, ciotek czy kolegów, ktorzy nie moga przygotować kogoś do egzaminu. Kolejny raz robisz unik i atakujesz w krocze - dlatego WRZASK - Nie wiem jak kto, ale nigdy nie ujrzę biustu Salacji i brody Neptuna, jeśli kiedykolwiek wejdę z kims takim w polemikę. Clear

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2010, o 08:10 
*** Ban ***

|Zgłoszenie kursu jest darmowe.
|Twoja wiedza o przepisach szkoleniowych jest równa wiedzy o V kolumnie.
|Nie ma poza tym obowiązku pobierania opłaty za szkolenie więc po co te żale - zazdrość czy co.
|Czy może tęsknota za minionymi czasami.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2010, o 08:30 

Czyli te egzaminy są gówno warte, skoro nie weryfikują wiedzy i umiejętności! Ins niestety zaplątałeś się bo większość kursów też jest gówno warte. Potwierdzasz to sformułowaniami - "Kto Tobie Instruktorowi PŻŹ zabrania zgłoszenia kursu na stopień sternika pod postacią rejsu" - Czyli de facto nie jest istotne czy ten kurs cokolwiek wniesie w wiedzę i umiejętności kursanta, tylko czy będzie zarejestrowany!

Tak pazernej osoby już dawno nie spotkałem. Pod płaszczykiem bezpieczeństwa, które tak na prawdę ma w d**** chce mieć zapewniony przypływ pieniędzy!
Ty możesz rano w lustro patrzeć bez obrzydzenia?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2010, o 08:44 
*** Ban ***

Rejestrując kurs podaje się skład kadry oraz gdzie, kiedy i na czym odbywa się szkolenie.
Jeśli na egzaminie kursant będzie gadał głupoty bardzo łatwo zweryfikować szkolącego
Gdzie w tym jest pazerność i jakiś mój zysk, skoro każdy IŻ posiadający sternika może zorganizować kurs nawet dla jednej osoby. |I to bez żadnych opłat ani za rejestrację ani za szkolenie.

Piotr Siedlewski

Ostatnio edytowano 4 maja 2010, o 08:49 przez ins, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2010, o 08:45 

Reasumując! W jakim celu/ jakim prawem/ weryfikować ojca dziecka, nie instruktora PZŻ ani innej organizacji, skoro jeżeli to dziecko nie będzie umiało to nie zda?! Śmieszny jesteś!

A Twój zysk jest bardzo konkretny i Ty doskonale wiesz gdzie!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2010, o 08:55 
*** Ban ***

Jeśli szkolącym będzie osoba która zatwierdziła swój program szkolenia w Ministerstwie Sportu to PZŻ nie ma nic do tej osoby. PZŻ ustala warunki szkolenia tylko dla szkolących na kursach PZŻ.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2010, o 09:26 

A zrozumiałeś w ogóle co napisałem? Czy tak sobie plumkasz od dłuższego czasu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2010, o 10:08 
*** Ban ***

Carlo.
Przyzwyczaj się do tego że od 20 laty mamy demokrację, nie najwyższego lotu , ale zawsze coś.
Jednym z podstaw demokracji jest swoboda wypowiedzi.
Warto Carlo abyś nie domagał się odpowiedzi która ma Ciebie satysfakcjonować.
Pogódź się z tym że ktoś może mieć inne zdanie niż Ty.
Jeśli uważasz że nie mam racji, to powiedz to, wskaż miejsca w których Twoim zdaniem sie mylę ale nie posługuj się inwektywami.
Nie nazywaj czyiś wpisów plumkaniem, nie oskarżaj drugiej osoby o rzeczy które nie Jesteś wstanie udowodnić .
W końcu jesteś ponoć za liberalizacją przepisów żeglarskich w Polsce, więc nie działaj odstraszająco
na takich małych żuczków jak ja.
Piotr Siedleski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2010, o 10:14 

Manipulujesz! Ale to dla Ciebie normalne!

ps. Wcale nie oczekuję od Ciebie że będziesz pisał to co ja chcę. Ale spróbować zrozumieć prostą polszczyznę mógłbyś. To chyba nie za duże wymaganie dla wielkiego Instruktora, wychowawcy młodzieży!

carlo napisał(a):
W jakim celu/ jakim prawem/ weryfikować ojca dziecka, nie instruktora PZŻ ani innej organizacji,

ins napisał(a):
Jeśli szkolącym będzie osoba która zatwierdziła swój program szkolenia w Ministerstwie Sportu to PZŻ nie ma nic do tej osoby.

ehh szkoda słów. Dla mnie EOT żeby prowadzić konstruktywną rozmowę to obaj rozmówcy muszą rozumieć tekst pisany. Ty masz z tym problemy!

EOT!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2010, o 10:22 
*** Ban ***

Carlo
Tylko że Ty nie potrafisz zadać pytania bez określonej z góry tezy, bez wykrzykników, wpuszczasz się w odmęty moralizowania, pouczania.
Po co?
Zadaj pytanie w sposób grzeczny i cywilizowany - potrafisz ?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2010, o 14:56 

My tu gadu, gadu, a... 16-to latka zaraz ukończy swój rejs solo i non-stop dookoła Świata (bez obowiązkowych kursów i kwitów z PZŻ :P ):

http://www.jessicawatson.com.au/index.htm

Jej, młodsza o parę miesięcy, konkurentka musi jednak zawinąć do Cape Town z powodu awarii autopilota (pewnie z powodu braku odpowiedniego kwitu)...

http://www.grindtv.com/outdoor/blog/171 ... rld+quest/

Brawo dziewczyny i na pohybel dozorcom!!! :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2010, o 15:15 
*** Ban ***

robhosailor napisał(a):
My tu gadu, gadu, a... 16-to latka zaraz ukończy swój rejs solo i non-stop dookoła Świata (bez obowiązkowych kursów i kwitów z PZŻ :P ):

http://www.jessicawatson.com.au/index.htm

Jej, młodsza o parę miesięcy, konkurentka musi jednak zawinąć do Cape Town z powodu awarii autopilota (pewnie z powodu braku odpowiedniego kwitu)...

http://www.grindtv.com/outdoor/blog/171 ... rld+quest/

Brawo dziewczyny i na pohybel dozorcom!!! :lol:

A zabrania Tobie ktoś opłynięcia świata ?
Trzyma coś Ciebie za nogi na lądzie ?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2010, o 15:35 

ins napisał(a):

Chyba jednak sobie kpisz...

Pod polską banderą??? Na jachcie dłuższym od 7,5 m, bez patentu kapitańskiego wydanego przez właściwy związek sportowy (po odbyciu obowiązkowego szkolenia na sternika jachtowego, zdania egzaminu na ten stopień i uzyskania wymaganego i potwierdzonego stażu na stopień KJ), będzie to niezgodne z polskim prawem.

A podanie tych linków do całej tej dyskusji tylko ma tyle, że obowiązkowość patentów jest niczym nieuzasadniona, co wciąż czynami udowadniają od lat żeglarze (głównie jednak) z innych krajów, a ostatnio nawet 16-to letnie dziewczyny!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2010, o 15:35 

robhosailor napisał(a):

Gdyby chociaż obowiązkowe szkolenie made by PZŻ przeszła... ;)

ps. Robert nie karm *****, umrze z głodu :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2010, o 15:48 
*** Ban ***

robhosailor napisał(a):
ins napisał(a):

Pod polską banderą??? Na jachcie dłuższym od 7,5 m, bez patentu kapitańskiego wydanego przez właściwy związek sportowy (po odbyciu obowiązkowego szkolenia na sternika jachtowego, zdania egzaminu na ten stopień i uzyskania wymaganego i potwierdzonego stażu na stopień KJ), będzie to niezgodne z polskim prawem.
=

Paręnaście lat temu gdy polskie prawo było bardziej surowe niż obecnie. pływałem z polskimi papierami SJ bez żadnej żenady w UK, Francji, Holandii, Włoszech, Grecji, Chorwacji.
Nie miałem żadnych skrupułów , co najwyżej miałem dość długi okres kompletowania staży na JSM i KJ.
Ale nie pływa się przecież dla papieru co najwyżej dla przyjemności lub pieniędzy, albo dla jednego i drugiego naraz.
Ty masz jakieś problemy z wyskoczeniem na morze ?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 maja 2010, o 16:07 

ins napisał(a):
robhosailor napisał(a):

Paręnaście lat temu gdy polskie prawo było bardziej surowe niż obecnie. pływałem z polskimi papierami SJ bez żadnej żenady w UK, Francji, Holandii, Włoszech, Grecji, Chorwacji.
Nie miałem żadnych skrupułów/.../
Ty masz jakieś problemy z wyskoczeniem na morze ?

Jeszcze raz zapytam: pod polską banderą??? Więc sam namawiasz do łamania prawa, którego tak skrupulatnie bronisz???

Ot - moralność iście radziecka!!!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona