Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 cze 2025, o 06:11

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pompy ciepła
PostNapisane: 18 gru 2015, o 16:03 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Witam
Mam pytanie do Szanownej Gawiedzi czy ktoś z naszych żeglarzy ma doświadczenie w instalacji i eksploatacji domowej powietrznej pompy ciepła ?
Szczególnie interesują mnie faktyczne (a nie teoretyczne) koszty eksploatacji takiej pompy w funkcji uzyskiwanych efektów.
Z góry dzięki za pomoc.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2015, o 19:44 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Niewiele pomogę, acz w sprawie praktycznych efektów mogę ;)
Sąsiad (na wsi, a to Beskidy) zbudował dom z ogrzewaniem powietrznym - znaczy cały system centralnych kanałów wentylacyjnych, etc, po amerykańsku zresztą - i nawet był zadowolony z początku. Kolejna zima była zasię mroźniejszą...
Zainstalował więc piec, nadal jednak grzejący powietrze - i znów się przekonał...
Po czym zainstalował normalne CO, wodne, z grzejnikami. Od tego czasu narzekań nie słyszałem. To tak praktycznie :lol:

Gdzieś na pomorzu czy zachodzie może by wyszło.
W istocie wszystko zależy od klimatu lokalnego, a już zwłaszcza z pompą powietrzną.
Nie pomnę szczegółów, ale zwrócę uwagę:
- Problemem sąsiada nie była wydajność pompy, lecz systemu powietrznego: powietrze nie przeniesie tyle energii co woda. Przy mrozach zwyczajnie nie doprowadzało dość ciepła.
- Wydajność pompy powietrznej gdy temperatury zejdą poniżej zera jest żadna (i tu zwracałbym uwagę na konkretne parametry konkretnej pompy). W istocie działa jak ogrzewanie elektryczne; a zysk uzyskujesz gdy nie ma mrozów. Ów "zysk" trzeba rozpatrzyć w aspekcie ceny kilowata: jeśli prąd kosztuje trzykrotnie więcej niż gaz (za kWh) a średnia wydajność pompy wynosi 2-3, gdzie ten zysk? Zwłaszcza gdy pompa droższa niż kocioł wraz z grzejnikami.

Może to mieć sens w małej instalacji, niewielkiej mocy, bo prostsze; a zarazem robi też za wentylację i klimatyzację. Ale kalkulację cen energii i tak należy rozważyć. Ciekawość jakie będa za rok? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2015, o 20:05 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 11
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Tak jak kolega wyżej pisze , mogę porobić Ci mawet zdjęcia jak to wygląda zamontowane bo taką pompę powietrzną jak to nazwałeś ma kuzyn . Jak temperatura spada na dworze do około 10-12 stopni na + trzeba palić w CO , kuzyn nie założył grzałki wcale bo to nie ma sensu . A i tak trzeba policzyć silnik sprężarki i dwa silniki nadmuchu . Domek około 140 metrów powierzchni . Spytałem go kiedyś czy liczył kiedy się zwróci to machnął ręką i powiedział : Nie pytaj . Jest to dobre w lecie do grzania wody ale nie domu a ta niby klima to szkoda prądu , wodę wlecie ma ustawioną na 45 stopni więcej mówi nie opłaca się bo sprężarka bierze prąd . Trzeba dobrze liczyć . Nie liczymy tu komfortu że masz zawsze od wiosny do jesieni ciepłą wodę .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2015, o 20:14 

Podziękował : 75
Otrzymał podziękowań: 82
Uprawnienia żeglarskie: wystarczajace ;)
bury_kocur napisał(a):
Witam
Mam pytanie do Szanownej Gawiedzi czy ktoś z naszych żeglarzy ma doświadczenie w instalacji i eksploatacji domowej powietrznej pompy ciepła ?
Szczególnie interesują mnie faktyczne (a nie teoretyczne) koszty eksploatacji takiej pompy w funkcji uzyskiwanych efektów.
Z góry dzięki za pomoc.
Pzdr
Kocur

Maila znasz ;)

Radek Wrodarczyk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2015, o 21:29 

Dzięki za odpowiedzi.
W międzyczasie trochę poczytałem i temat wygląda pozytywnie:

http://muratordom.pl/dzial-dedykowany/n ... 13671.html

http://muratordom.pl/dzial-dedykowany/n ... 13667.html

Szukam dalej ale jakby ktoś miał jakieś własne i konkretne doświadczenia z takimi pompami to chętnie wysłucham uwag.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2015, o 22:48 

W tym drugim linku fajne wyliczenie , tylko nie ma tam kotła węglowego , ja mam 180 m2 domek i temperaturę trzymam 22,5 - 23 st.C ciekawe ile by mnie wyszło ogrzewanie pompą powietrzną ? Czy dałaby radę ? Bo z tego co widzę u kuzyna to to co firma zapewniała jak montowała to nie w naszym klimacie a zimy nie mamy .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2015, o 23:00 

Podziękował : 657
Otrzymał podziękowań: 613
Uprawnienia żeglarskie: szkutnik drewkarz,motorówkarz
Poczytaj to http://www.zsrkrzyzewo.pl/prezentacje_konf/p3.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2015, o 23:37 

Gruntowe - tak . Koszt instalacji ..... jak kogoś stać to tak .
Ja mam kolektory próżniowe dwie sztuki po 20 rur i zbiornik 300 l. + opalam kotłem na miał węglowy i nie przekroczyłem przez ostatnie 5 lat 2500 zł. na sezon ale wiadomo trzeba chodzić , pilnować no i wiadomo brudno koło pieca . Kolektory mają licznik KWh , przez 5 lat oddały 22580 KWh . Dla 5-cio osobowej rodziny wystarczające w 100% . Cała instalacja kolektorów kosztowała mnie 3700 zł. reszta to dotacja UE . Uważam że warto było .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2015, o 11:20 

Podziękował : 779
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
bury_kocur napisał(a):
czy ktoś z naszych żeglarzy ma doświadczenie w instalacji i eksploatacji domowej powietrznej pompy ciepła ?

Miałem ogrzewany dom pompą ciepła 30 lat temu (nie było to w Polsce). Była to pompa powietrzna.
Żeby w ogóle rozmawiać na temat pomp ciepła należy rozumieć zasadę działania pompy. A może powinienem napisać systemu zasilanego pompą, który składa się z trzech obiegów:
1. Źródło czynnika - pytanie dotyczy powietrza (może być jeszcze woda i grunt).
2. Obróbka czynnika - sprężanie i rozprężanie (w zależności od pożądanego efektu końcowego, którym może być również chłodzenie w lecie)
2. Dystrybucja w domu - ogrzewanie podłogowe, nadmuch powietrza (grzejników się nie stosuje, ponieważ uzyskana temperatura robocza z pompy jest zbyt niska).

Zasada działania pompy przypomina dużą lodówkę. Główny koszt produkcji ciepła (zimna) to zużycie prądu przez kompresor (podobnie jak w lodówce).
Wracając do pompy ciepła powietrznej. Powietrzem zewnętrznym w unicie zewnętrznym chłodzony jest rozprężony czynnik (przeważnie R-143 - kiedyś był to freon), następnie po sprężeniu ( i podniesieniu swojej temperatury) w drugim przekazuje w wymienniku energię do czynnika obiegu trzeciego, czyli woda (glikol) ogrzewania albo powietrze systemu nawiewnego.
Łatwo teraz sobie wyobrazić, jak działa systemu chłodzenia (klimatyzacji) po odwróceniu procesu.

W praktyce systemy powietrzne działają świetnie przy temperaturze +19 do 0. A zasada jest taka, że wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz, wydajność systemu spada. W efekcie przy ok. -5 na zewnątrz przestaje ogrzewać dom (gdzieś czytałem, że Szwedzi opanowali technologię podnoszącą skuteczność pomp do temperatury zewn. - 20).
A więc przy pompie powietrznej konieczne jest wspomaganie ogrzewania domu innym systemem (gazowy elektryczny itp.).
Cały zysk z zastosowania pompy polega na tym, ze do temperatury zewnętrznej ok 5 stopni polegamy całkowicie na pompie a od tem -5 zaczynamy ogrzewać tradycyjnie.
Ekonomicznie wyniki bardzo dobre osiąga się jesienią i wiosną, gdy nie ma już mrozów. Żadnych oszczędności nie ma od 0-5.

Przeniesienie skuteczności na wyższy poziom jest możliwe wówczas, gdy czynnik w pierwszym obiegu nie spada poniżej 0. Jest to możliwe przy systemach gruntowych (wężownice i sondy) albo wężownicach podwodnych. Wówczas przy nawet -50 czynnik w obiegu pierwszym pozyskujemy powyżej 0.
Takie systemy pozwalają na rezygnację z systemu wspomagającego ogrzewanie w czasie niskich temperatur.

Czy się opłaca?
Zawsze się opłaca, bo ogrzewanie jest tańsze. Kiedy i o ile to już wyliczanka bardzo indywidualna. Pamiętaj, że dużą role zawsze będzie odgrywać poziom izolacji termicznej budynku.

Za ten post autor -O- otrzymał podziękowanie od: MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2015, o 16:03 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 22
Uprawnienia żeglarskie: szuwarek bagienny
bury_kocur napisał(a):
Napisz co masz (co chcesz mieć). Buduję takie powyginane rury :D . Coś podpowiem, w praktyce więcej niż w teorii aczkolwiek ta druga nie jest mi obca :rotfl: ins-tech@wp.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2015, o 16:54 

Jeanneau napisał(a):
bury_kocur napisał(a):
czy ktoś z naszych żeglarzy ma doświadczenie w instalacji i eksploatacji domowej powietrznej pompy ciepła ?

W praktyce systemy powietrzne działają świetnie przy temperaturze +19 do 0. A zasada jest taka, że wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz, wydajność systemu spada. W efekcie przy ok. -5 na zewnątrz przestaje ogrzewać dom (gdzieś czytałem, że Szwedzi opanowali technologię podnoszącą skuteczność pomp do temperatury zewn. - 20).

No właśnie coś takiego poleciła mi rodzina ze Szwecji.
U nich spisuje się to całkiem nieźle nawet w bardzo minusowych temperaturach.
Byłem tam, nocowałem w takim domu podczas sporych mrozów i było ciepło.
Stąd pytanie o kontakt do kogoś, kto użytkuje podobny system powietrzny w Polsce i ma jakieś głębsze rozeznanie co do kalkulacji użytkowanie go.
W JULI jest np taka pompa:
http://www.jula.pl/catalog/artykuly-bud ... ze-417064/
i grzeje ona ponoć całkiem nieźle także w mocno ujemnych temperaturach otoczenia.
Pzdr
Kocur

-- 19 gru 2015, o 16:58 --

Jeanneau napisał(a):
Pamiętaj, że dużą role zawsze będzie odgrywać poziom izolacji termicznej budynku.

Mam dość nieźle zaizolowany dom - nawet powiedziałbym, że bardzo dobrze zaizolowany.
Ale mimo to chcę sobie zmniejszyć koszty ogrzewania i stąd temat pompy ciepla.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2015, o 21:08 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Kocurze, czy robiles test szczelnosci budynku? Bo izolacja to jedno, a szczelnosc to zupelnie inna sprawa. Ja zrobilem i zdziwilem sie. Warto przed jakakolwiek inwestycja w zmiane ogrzewania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2015, o 23:05 

plitkin napisał(a):
czy robiles test szczelnosci budynku?

Wiesz - nie robiłem.
Mam budynek postawiony w nowej technologii (2012) i jest on bardzo ciepły.
Wszelkie otwory okienno - drzwiowe mają uszczelki oraz wykonane są w nowej technologii zakładającej maksymalnie małe ubytki ciepła.
Wentylacja wykonana wg projektu.
Wydaje się, iż mogę założyć, iż budynek jest szczelny i zbędnych i niespodziewanych ubytków ciepła raczej nie ma.
Tym bardziej tak uważam, iż po trzech latach mieszkania w nim mam dobrze rozpoznany obiekt pod kątem rozkładu temperatur i spadków temperatur w jego pomieszczeniach.
Wydaje mi się, że tutaj nie mam zbyt wiele do roboty.
Wiem gdzie i w jakim stopniu spada mi temperatura w funkcji czasu i czemu tak się dzieje.
Wiem ile musi pracować piec i do jakiej temperatury nagrzewać wodę w układzie C.O. aby wygrzał mi konkretne fragmenty budynku do oczekiwanej w danym pomieszczeniu temperatury.
Z obliczeń, obserwacji i dokładnej analizy bieżącego grzania budynku wychodzi mi, iż powietrzna pompa ciepła rzędu 4,5 KW mocy użytecznej (a pobierającą 1 - 1,5 kW prądu) zapewni mi oczekiwane efekty komfortu termicznego w części użytkowej budynku bo całego oczywiście grzać do 21 st. C w zimie nie zamierzam.
A jeżeli pompa ciepła z racji zbyt niskich temperatur zewnętrznych nie sprosta w jakimś momencie oczekiwaniom to przez te parę dni w roku mogę dogrzać się dodatkowo obecnym piecem gazowym.
Spędziłem kilka dni na wykonywaniu obliczeń zakładanego zapotrzebowania budynku na energię niezbędną dla jego dogrzania, przeanalizowałem trzy-letnie słupki zużycia gazu w funkcji konkretnych miesięcy i jestem dobrej myśli.
Niemniej chętnie wymienię swoje przemyślenia z osobą mająca doświadczenie w ogrzewaniu budynku taką pompą ciepła.
Pzdr
Kocur
ps. a jakie u Ciebie były wyniki takiego testu szczelności domu ?

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2015, o 23:53 

Podziękował : 438
Otrzymał podziękowań: 721
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
bury_kocur napisał(a):
Wiem ile musi pracować piec i do jakiej temperatury nagrzewać wodę w układzie C.O. aby wygrzał mi konkretne fragmenty budynku do oczekiwanej w danym pomieszczeniu temperatury.
Jeżeli masz wodną instalację CO to zamiast tej pompy którą wcześniej dałeś jako przykład:
bury_kocur napisał(a):
W JULI jest np taka pompa:
http://www.jula.pl/catalog/artykuly-bud ... ze-417064/
i grzeje ona ponoć całkiem nieźle także w mocno ujemnych temperaturach otoczenia.
To według mnie powinieneś zastosować tą pompę:
http://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/klimatyzacja-wewnetrzna/ogrzewanie/pompy-ciepla-powietrze-woda/pompa-ciepla-typu-powietrze-woda-416107/
Która mimo, że droższa może współpracować z tradycyjnym wodnym systemem ogrzewania. W przypadku zastosowania tej pompy podanej przez Ciebie chyba musiałbyś wykonać system rozprowadzania po budynku ciepłego powietrza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 gru 2015, o 00:11 

Kocurze, wyniki u mie byly w okolicy sredniej. Czyli mizerne. Ale wiem, ze zamiast wydawac dziesiatki tysiecy na zmiane technologii ogrzewania wydam kilka stowek na poprawienie szczelnosci i oszczedze na rachunkach juz teraz.
Zrob test. To bedzie pierwsza odpowiedz na to czy i w co powinienes inwestowac by oszczedzic. Test sie OPLACA bezwzglednie. Zaluje, ze nie wiedzialem o tym na etapie budowy. To maly koszt i ogromny zysk.
O testach sie dowiedzialem, bo moj zalogant je robi zawodowo i gadalismy w drodze na regaty. Skusilem sie i nie zaluje, zaluje raczej, ze wczesniej o tym nie wiedzialem. Moim zdaniem przed jakakolwiek inwestycja w ogrzewanie to NIEZBEDNY element. Mysle, ze po tescie bedziesz mial nowe spojrzenie na swoj problem.

Aha: budynek mam tez raptem kilkuletni, tez nie oszczedzalem na technologiach i wykonawcach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 gru 2015, o 01:12 

Marian J. napisał(a):
mimo, że droższa może współpracować z tradycyjnym wodnym systemem ogrzewania. W przypadku zastosowania tej pompy podanej przez Ciebie chyba musiałbyś wykonać system rozprowadzania po budynku ciepłego powietrza.

Rozważam i taka możliwość a decyzje pozostawiam do czasu wizyty montera tych pomp i wykonania przez niego wizji lokalnej.
Jeżeli posiadany układ grzewczy budynku będzie się do tego nadawał to pójdę tą drogą.
Dlaczego mam wątpliwość co do połączenia takiej wodnej pompy ciepła u mnie ?
Bo wszędzie gdzie nie czytam to autorzy wszelkich publikacji podkreślają, iż do takiej pompy ciepła mają zastosowania w zasadzie podpodłogowe - nisko temperaturowe - układy C.O. wewnątrz budynku.
A ja mam ogrzewanie podpodłogowe tylko w mniej więcej 40 % budynku i to też trochę za rzadko wykonane.
Nie uczestniczyłem niestety w projekcie tej instalacji i na jej wykonanie nie miałem wpływu i trochę na tym cierpię - stąd cała sprawa ze zmianą źródła ogrzewania.
Teraz muszę przyjąć to co mam i jak taką pompę powietrze - woda da się zastosować to to zrobię a jak nie to taka powietrze - powietrze da sie na pewno.
U mnie jest dom typu otwartego i obieg grawitacyjny powietrza jest dość niezły.

plitkin napisał(a):
Zrob test. To bedzie pierwsza odpowiedz na to czy i w co powinienes inwestowac by oszczedzic. Test sie OPLACA bezwzglednie. Zaluje, ze nie wiedzialem o tym na etapie budowy. To maly koszt i ogromny zysk.

Słuchaj - może masz racje ale nie bardzo wiem do kogo się z tym zwrócić.
Jak masz jakiś pomysł to odezwij się na PRIV.
Mieszkam pod Łomiankami i pewnie ktoś to wykonujący też musiałby być gdzieś z mojej okolicy.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 gru 2015, o 13:55 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 22
Uprawnienia żeglarskie: szuwarek bagienny
Bury Kotku wysłałem Ci emalię zadzwoń mam rzut beretem do Ciebie a w Wawie na Picassa będę 28.12 koło 13-14

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 gru 2015, o 15:42 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
PITER GAZU napisał(a):
Bury Kotku
Och, chłopaki, życzę Wam wszystkiego najlepszego. Tylko nie zadawajcie się z tymi wstrętnymi babami. :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 gru 2015, o 16:55 

Podziękował : 14
Otrzymał podziękowań: 69
Może prosty test? Poproś montera/sprzedawcę o to, aby na piśmie zapewnił jakiego poboru mocy popy możesz oczekiwać przy danej temperaturze zewn. i jakie natężenie przepływu i temperaturę wody grzewczej otrzymasz. Jeśli pompa po montażu nie będzie w stanie pracować z określoną sprawnością niech ją zabierze i odda pieniądze. Zwykle pewność monterów i handlowców wtedy maleje. Przynajmniej w naszym kraju.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 gru 2015, o 00:29 

bury_kocur napisał(a):
nie bardzo wiem do kogo się z tym zwrócić.

Np. do nich, mają biuro w Warszawie
http://www.termocent.com/oferta.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 gru 2015, o 08:26 

Ja mowie o duzo bardziej skomplikowanym i rzetelnym badaniu niz prosta termowizja. Mowie o badaniu szczelnosci na podcisnieniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 gru 2015, o 10:48 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
A co z wentylacją, bo jakoś nikt nie zająknął się na jej temat. Rozumiem, że wymuszona z rekuperacją?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 gru 2015, o 11:00 

plitkin napisał(a):
Mowie o badaniu szczelnosci na podcisnieniu.

Zobacz w ich ofercie Pakiet Medium
http://www.termocent.com/TERMOCENT_ofer ... strona.pdf

-- mniej niż minutę temu --

A tu jeszcze jedna firma
http://testszczelnoscibudynku.pl/technologia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 gru 2015, o 15:56 

Alterus napisał(a):
A co z wentylacją, bo jakoś nikt nie zająknął się na jej temat.

A możesz sprecyzować o co pytasz w kwestii owej wentylacji ?
Czy chodzi Ci o mój konkretny budynek czy o sprawę testu szczelności ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 gru 2015, o 17:41 

Szczelność i wentylacja są ze sobą powiązane i to bardzo.
Dom nie może być szczelną przestrzenią bez możliwości wymiany powietrza tzw. higienicznego. Są normy, które mówią jaka ilość powietrza musi być wymieniona, żeby uznać pomieszczenia za "zdrowe".
Uszczelnienie budynku nakłada obowiązek zapewnienia anemostatów nawiewnych i wywiewnych a powietrze powinno być tłoczone mechanicznie.
Wentylacja grawitacyjna w dzisiejszych czasach jest rozrzutnością. Skoro mówi się "A" i stosuje ekonomiczne źródła ciepła, to należy powiedzieć "B" i zastosować wentylację mechaniczną z rekuperacją.
Warto też pomyśleć o gruntowym wymienniku ciepła (jeżeli jest taka możliwość) dla potrzeb wentylacji.

Za ten post autor -O- otrzymał podziękowanie od: Alterus
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 gru 2015, o 19:53 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
bury_kocur napisał(a):
Alterus napisał(a):
A co z wentylacją, bo jakoś nikt nie zająknął się na jej temat.

A możesz sprecyzować o co pytasz w kwestii owej wentylacji ?
Czy chodzi Ci o mój konkretny budynek czy o sprawę testu szczelności ?
Pzdr
Kocur

Tak jak pisze słusznie Jeanneau, szczelność pomieszczeń ma sens jedynie przy odpowiednio rozwiązanej wentylacji - im szczelność większa i mniejsza naturalna paroprzepuszczalność ścian zewnętrznych, tym bardziej niezbędna jest prawidłowa, czyli dopasowana do potrzeb wentylacja. A wymiana powietrza jest niezbędna, aby usuwać zużyte i zawierające nadmierną ilość wody powietrze.
Jeśli takiego nowoczesnego systemu wymuszonej wentylacji nie posiadasz, robienie testów na szczelność mija się z celem, nadmierna szczelność jest zwyczajnie szkodliwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 gru 2015, o 20:09 

Alterus napisał(a):
Jeśli takiego nowoczesnego systemu wymuszonej wentylacji nie posiadasz, robienie testów na szczelność mija się z celem, nadmierna szczelność jest zwyczajnie szkodliwa.

Zabiliście mi klina.
Dom mamy nowy zaprojektowany podobno wg obecnych tryndów ... :)
Niemniej wydaje mi się, że wentylację mam rzeczywiście grawitacyjną a kratki wentylacyjne mają swoje rury przepustowe podciągnięte do kominka wentylacyjnego na dachu.
Wentylację przy silnych wiatrach dość dobrze słychać a sądząc z wykonanych doświadczalnie prób jej skuteczności jej brak raczej nie występuje.
I tak naprawdę to jest wszystko co mogę na ten temat powiedzieć.
Wiem gdzie, skąd i jak skutecznie "ciągnie".
"Wszedłem" w ten dom na etapie jego stanu surowego nieotynkowanego.
Także nie wszystko jest w nim dla mnie tak w 100 % znane.
Niemniej nie sądzę abym miał jakieś wymyślne systemy wentylacji.
Wiem z doświadczenia (i z wykonywanych systematycznie pomiarów temperatury w pokojach), że jest dom jest ciepła i wentylacja nie powoduje nadmiernej ucieczki ciepła z wnętrza.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 gru 2015, o 20:40 

bury_kocur napisał(a):
wentylacja nie powoduje nadmiernej ucieczki ciepła

Pytanie? Co to jest "nadmiernej". To znaczy ile? W przeliczeniu na pieniądze.
Oto normy:
Strumień objętości powietrza wentylacyjnego w budynku mieszkalnym jest określony przez sumę strumieni powietrza usuwanego z pomieszczeń pomocniczych. Strumienie te powinny wynosić co najmniej :
w kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchenkę gazową lub węglową - 70 m3/h
w kuchni z oknem zewnętrznym, wyposażonej w kuchenkę elektryczną - 30 m3/h w mieszkaniu do 3 osób, - 50 m3/h w mieszkaniu dla więcej niż 3 osób
w kuchni bez okna zewnętrznego wyposażonej w kuchnię elektryczną - 50 m3/h
w łazience ( z WC lub bez) - 50 m3/h
w wydzielonym WC - 30 m3/h
w pomocniczym pomieszczeniu bezokiennym - 15 m3/h
w kuchni bez okna zewnętrznego, wyposażonej w kuchnię gazową, obowiązkowo z mechaniczną wentylacją wywiewną - 70 m3/h
dla pokoju mieszkalnego oddzielonego od pomieszczeń kuchni, łazienki i WC więcej niż dwojgiem drzwi lub pokoju znajdującego się na wyższym poziomie w wielopoziomowym domu jednorodzinnym lub w wielopoziomowym mieszkaniu domu wielorodzinnego - 30 m3/h
Zaleca się ponadto projektowanie urządzeń wentylacyjnych umożliwiających okresowe zwiększanie strumienia objętości powietrza do co najmniej 120 m3/h.

Jak widzisz to są znaczne ilości powietrza, które muszą być wymieniane.
Jeżeli wyrzucasz ogrzane powietrze przez wentylację grawitacyjną, to tracisz bezpowrotnie energię ciepną, która, razem z powietrzem ucieka przez komin. Jak zadasz sobie trochę trudu, to policzysz ile to kosztuje.
Zastosowanie rekuperacji (odzysku ciepła z powietrza wyrzucanego), pozwala znacznie podnieść temperaturę świeżego nawiewanego powierza. Tu kryją się znaczne oszczędności na ogrzewaniu.
Sam rekuperator i instalację musisz traktować jak inwestycję, która przy tych sprawniejszych urządzeniach zwraca się po 4-5 latach. Wymiennik gruntowy - czyli zakopana odpowiednio rura w której zimne powietrze się wstępnie ogrzewa a potem dogrzewane jest w rekuperatorze, daje doskonałe rezultaty. W lecie takie ustrojstwo chłodzi powietrze nawiewane gdy rekuperator ustawiany jest na bypass.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 gru 2015, o 23:46 

Jeanneau napisał(a):
Jak widzisz to są znaczne ilości powietrza, które muszą być wymieniane.
Jeżeli wyrzucasz ogrzane powietrze przez wentylację grawitacyjną, to tracisz bezpowrotnie energię ciepną, która, razem z powietrzem ucieka przez komin.

Trochę mi to zajęło bo musiałem postudiować projekt budynku.
I tak:
W dziale "Projektowana Charakterystyka Energetyczna Budynku" znalazłem m.in. takie wartości:
- szczelność budynku - wysoka
- strumień powietrza dla projektowanej grawitacyjnej wentylacji budynku - 165 m.sześć/h
- strata ciepła przez wentylację - 3900 W
- zapotrzebowanie energetyczne budynku - 20500 kWh/rok
- współczynnik pow. zapotrzebowania ciepła - 49 W/m.kw,
- współczynnik kubaturowy zapotrzeb. ciepła - 18, 4 W/m. sześć itd

I myślę, że odnosząc się do Twoich pytań to jest w tym zawarta odpowiedź.

Jeanneau napisał(a):
Zastosowanie rekuperacji (odzysku ciepła z powietrza wyrzucanego), pozwala znacznie podnieść temperaturę świeżego nawiewanego powierza. (...)
Sam rekuperator i instalację musisz traktować jak inwestycję, która przy tych sprawniejszych urządzeniach zwraca się po 4-5 latach.
Wymiennik gruntowy - czyli zakopana odpowiednio rura w której zimne powietrze się wstępnie ogrzewa a potem dogrzewane jest w rekuperatorze, daje doskonałe rezultaty.

Widzisz - z wielu względów nie chcę inwestować w powyższe - mam zbyt wykończony budynek i działkę na takie inwestycje.
Może kiedyś przy jakimś remoncie.
Żeby człek takie rzeczy przewidział przy budowie to jeszcze może.
Teraz to - na co stać mnie ze względów montażowych to montaż jakiejś przyzwoitej powietrznej pompy ciepła z przyzwoitym inverterem.
Mam na to dobre miejsce w pomieszczeniu technicznym i na tarasie obok niego.
A taka rozsądna pompa za rozsądne pieniądze zwraca się po 3/4 latach.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 gru 2015, o 22:41 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 50
bury_kocur jak tam sprawuje się pompa ciepła . :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona