Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 2 sie 2025, o 17:03

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 maja 2010, o 11:52 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Jak to czemu? Żeby ins i jemu podobni mieli pracę! A co!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 11:52 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz lodowy
Mariusz Główka napisał(a):
Czemu musiał iść na kilkunastodniowy kurs organizowany przez jakąś szkołę, choć ze mną odbył już kilkunastoletni kurs?

Bo nie zarejestrowałeś tego kilkunastoletniego kursu.Widzisz,a mogłeś to zrobić i to za darmo.

http://zagle.mazury.info

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 11:57 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 22
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Czemu nie mógł mnie wybrać jako szkolącego?
Czemu musiał iść na kilkunastodniowy kurs organizowany przez jakąś szkołę, choć ze mną odbył już kilkunastoletni kurs?

Mariusz, a co będzie z 'starym' pływał, żebyś mu brzęczał nad uchem ;) W szkole może jakieś żeglarki pozna ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 12:15 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Potencjalny kursant może dowolnie wybierać szkolacego? To jaja jakieś.
Czemu musiałem mojego syna za wcale niemałe pieniądze wysyłać na kurs do obcych ludzi, aby go "szkolili" (cudzysłów nieprzypadkowy), choć po tym kursie wiekszość absolwentów już z patentem PZŻ, umiała mniej niż on przed kursem?
Czemu nie mógł mnie wybrać jako szkolącego?

Czy istnieje nakaz zdawania jakichkolwiek egzaminów przed komisją PZŻ ?
Nie. Nie ma takiego nakazu.
Można z marszu przystąpić do egzaminu przed RYA i z ich patentem pływać po wodach polskich na jachcie z polska banderą.
Można też zdać egzamin tuż za miedzą w Niemczech i z ich patentem również pływać na podobnych zasadach.

Ustawa 23.08.2007
4. Osoba, która uzyskała uprawnienia do uprawiania żeglarstwa w innym państwie, może uprawiać żeglarstwo na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w zakresie posiadanych uprawnień potwierdzonych stosownym dokumentem.

Można zdać patent ISSA tylko pojawia się tu mały problem - większość z szkolących i egzaminujących na ten patent w Polsce wywodzi się z PZŻ, a to jeśli polegać na sugestiach Mariusza Główki będzie gwarancją nieuctwa, korupcji i wszystkiego co najgorsze.

Cytuj:
Nie można, dopóki monopol egzaminacyjny ma PZŻ. To klasyczny przykład konfliktu interesów. PZŻ ma prawo egzaminować klientów szkół konkurencyjnych dla PZŻ. Jestem przekonany, że większość egzaminatorów będzie celowo uwalać kandydatów na żeglarzy spoza systemu PZŻ.

W świetle faktów czyli wspomnianego przeze mnie ustępu z ustawy o sporcie, oraz funkcjonowania na terenie Polski szkoły RYA problem o którym Skipbulbo piszesz nie istnieje.

Jeśli założymy możliwość podchodzenia do egzaminu PZŻ bez wstępnego szkolenia to nie daje to żadnej gwarancji braku uwalania egzaminowanego który wcześniej się nie zapisał na dobrowolny kurs.

Jedyna sensowna sytuacja to uznawanie prawa do poruszania się po polskich wodach i na jachtach z polska banderą posiadaczy innych uprawnień niż polskie i takie prawo istnieje.

Nikt też chyba nie zabrania otwierania szkółek niemieckich, hiszpańskich i włoskich na terenie Polski.

Piotr Siedlewski

Ostatnio edytowano 5 maja 2010, o 12:27 przez ins, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 12:25 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
ins napisał(a):
w zakresie posiadanych uprawnień potwierdzonych stosownym dokumentem.
A jaki ten zakres jest w przypadku certyfikatów RYA?

Piotrze, chodzi o to, że prawo jest niechlujnie stanowione i jest niespójne i "liberalizatorzy" walczą nie tylko o rozwiązanie jednego problemu - hegemonii PZŻ. Także takie głupotki jak zdanie zawarte w p. 4 są przedmiotem ich troski.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 12:37 
*** Ban ***

zasięgałem opinii u Polskich czarterodawców. Nie ma żadnego problemu nawet jeśli w dokumentach jachtu wpisana jest minimalna załoga - polski KJ i JSM to jeśli na jachcie znajdują się ich zagraniczni odpowiednicy to jest to wyłacznie sprawa między właścicielem jachtu a firma asekuracyjną. Urzędowi Morskiemu nic do tego.
Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 12:41 

ins napisał(a):

Czy istnieje nakaz zdawania jakichkolwiek egzaminów przed komisją PZŻ ?
Nie. Nie ma takiego nakazu.

Art 53a .6 ustawy z dn, 23.08.2007
Jeżeli do uzyskania dokumentu, o którym mowa w ust. 3, niezbędne jest zdanie egzaminu potwierdzającego posiadanie odpowiedniej wiedzy i umiejętności z zakresu żeglarstwa, egzamin ten przeprowadza właściwy polski związek sportowy.

ins napisał(a):
Można z marszu przystąpić do egzaminu przed RYA i z ich patentem pływać po wodach polskich na jachcie z polska banderą.
Ustawa 23.08.2007
4. Osoba, która uzyskała uprawnienia do uprawiania żeglarstwa w innym państwie, może uprawiać żeglarstwo na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w zakresie posiadanych uprawnień potwierdzonych stosownym dokumentem.

Możesz mi podać jakie to uprawnienia daje certyfikat RYA YMO ? A ponadto, samo ministerstwo sportu nie ma zielonego pojęcia, jakie dokumenty, poza PZŻ-towskimi, dają prawo do żeglowania w Polsce.

ins napisał(a):
Można też zdać egzamin tuż za miedzą w Niemczech i z ich patentem również pływać na podobnych zasadach.

Jest jeszcze prostsze wyjście - obca bandera.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 12:47 

A dla mnie nadal pozostaje tajemnicą poliszynela, jakie to argumenty merytoryczne i faktyczne przemawiają za tym aby istniały obowiązkowe kursy i egzaminy? Oczywiście argument - "bo tak uważam" proszę sobie podarować!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 12:58 
*** Ban ***

pa20jb napisał(a):
ins napisał(a):

Możesz mi podać jakie to uprawnienia daje certyfikat RYA YMO ? A ponadto, samo ministerstwo sportu nie ma zielonego pojęcia, jakie dokumenty, poza PZŻ-towskimi, dają prawo do żeglowania w Polsce.

A person holding a Yachtmaster Ocean qualification is experienced and competent to skipper a yacht on passages of any length in all parts of the world.

http://www.rya.org.uk/coursestraining/e ... rexam.aspx

sorry to miał być ten link
http://www.rya.org.uk/coursestraining/e ... ocean.aspx

Ministerstwa nie maja zielonego pojęcia o wielu sprawach.
Kuriozalna sytuacja jest to że pozwalają by ktokolwiek z PZŻ lub SAJ - u czy innej organizacji przedstawiał im sytuacje panującą w Europie w zakresie szkoleń, uprawnień, ubezpieczeń.
Wystarczy by zwrócili się do odpowiedników Urzędów Morskich, ministerstw turystyki itd państw UE o stosowne informacje.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 14:43 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Piszesz nieprawdę Piotrze - Insie. Nigdzie w Polsce nie można zdawać na certyfikat RYA lub certyfikat niemiecki. Zgodnie z prawem w Polsce można uzyskać patent JEDYNIE poprzez egzamin w PZŻ poprzedzony OBOWIĄZKOWYM kursem.

To co piszesz to skrajna nieuczciwość w dyskusji. Użycie argumentu, że nie ma obowiązku zdawania egzaminu PZŻ, bo można wyjechać sobie do Anglii i tam zdać egzamin RYA jest zwykłym świństwem i potwierdza jedynie arogancję instruktorów PZŻ i szkoleniowców szkół licencjonowanych przez PZŻ.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 15:03 
*** Ban ***

A jak myślisz co miało miejsce w Górkach Zachodnich 3 tygodnie temu ?
Piotr Siedlewski

ps wyprzedzam domniemania - egzamin na YM OS RYA

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 15:16 

dosc jednorazowy

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 15:24 
*** Ban ***

Nie był pierwszym.
Gwarantuję Tobie że jeśli zbiorą się chętni to w ciągu paru tygodni można zorganizować następny.
Wystarczy skontaktować się z Panem Lipskim
Czy odwołujesz to co Napisałes na mój temat ?
Cytuj:
Piszesz nieprawdę Piotrze - Insie. Nigdzie w Polsce nie można zdawać na certyfikat RYA

Natomiast nie pisałem ze można w Polsce zdawać na uprawnienia niemieckie, ale też nikt nie zabrania organizacji kursu ani egzaminu.
Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 17:03 

Nie odwołuję, bo nadal uważam, argument, że można sobie zrobić RYA za bezczelność. Jeden czy dwa egzaminy RYA w Polsce nie są alternatywą dla systemu uzyskiwania patentów w Polsce.Podobnie jak nie jest alternatywą propozycja wyjazdu do Niemiec w celu uzyskania patentu. Takie propozycje to zwykła arogancja.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 19:00 
*** Ban ***

http://www.issa.com.pl/szkola_issa.cfm

Podczas najbliższych szkoleń ISSA w dniach 9, 10, 11, 12, 13 kwietnia 2010 będzie można uczestniczyć w egzaminach na Yachtmastera RYA. Egzaminy będą się odbywać na Zatoce Gdańskiej

O co Tobie Skipbulbo chodzi?
Na poczatku napisałeś
Cytuj:
Piszesz nieprawdę Piotrze - Insie. Nigdzie w Polsce nie można zdawać na certyfikat RYA

potem
Cytuj:
Jeden czy dwa egzaminy RYA w Polsce nie są alternatywą dla systemu uzyskiwania patentów w Polsce.

Wprowadziłeś mniej zorientowanych czytelników w błąd i nie potrafisz się z tego wycofać?

Piotr Siedlewski

Przypomina mi to kawał
- Panie Rosenkranc podobno Pańska żona sypia z całym miastem.
- Phi. Wielkie mi miasto 10 domów na krzyż.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 19:09 

ins napisał(a):
A person holding a Yachtmaster Ocean qualification is experienced and competent to skipper a yacht on passages of any length in all parts of the world.

Tłumaczenie:Osoba posiadająca kwalifikacje YMO ma doświadczenie i kompetencje, aby prowadzić jacht na trasach o dowolnej długości we wszystkich częściach świata.

Gdzie tu jest napisane, że YMO uprawnia do czegoś?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 19:17 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Jaskiekolwiek porównywanie systemu brytyjskiego, gdzie fundamentalna zasadą jest dobrowolność pod każdym względem, czyli m.in. mozliwość pływania bez papierów, mozliwość zdobywania papierów bez obowiązkowych kursów, z systemem polskim pilnie konserwowanym przez PZŻ, gdzie fundamentalną zasadą jest obowiązkowość czyli m.in. obowiązek posiadania patentu, nawet jesli jest się armatorem własej łódki, obowiazek odbycia drogiego jak na nasze warunki kursu, o miernej przydatności i jakości, jest zwyczajnym nadużyciem. Dodatkowo usprawiedlianie durnych zasad systemu polskiego poprzez powoływanie się na podobne zasady cechujace system brytyjski, bez każdorazowego zaznaczania, różnicy dobrowolny/obowiazkowy jest co najmniej hipokryzją, a w praktyce oszustwem. A z oszustem naprawdę nie warto dyskutować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 19:41 
*** Ban ***

Cytuj:

Taka jest formuła angielska.
Można równie dobrze się przyczepić do sformułowania w UK o dobrowolności ubezpieczenia w połączeniu z tym że nie wpuszcza się nieubezpieczonego jachtu w najbardziej atrakcyjne żeglarsko miejsca.

Kiedy skipper jachtu angielskiego dokłada do słów "set all sail" słówko " please" oznacza to że mamy jako załoga prawo wyboru czy odpowiemy mu ay, ,ay sir ?

Wreszcie czy sformułowanie na patencie polskim o "uprawnieniach do" zmieni cokolwiek jeśli właściciel jachtu nie będzie chciał wydać jednostki posiadaczowi patentu PZŻ

Panie Mariuszu Górka
kiedyś słyszałem podobny tekst do Pańskiej wypowiedzi .
zaczynał się od słów - "Panie Kierowniku! Narzędzie pracy mi wyrwał ....... "

Piotr Siedlewski

p.s.
Oczywiście jak zwykle dałem ciała. Nie tylko, że nazwisko mojego interlokutora pomyliłem to jeszcze zamieściłem nie dość dokładny wstęp do dialogu który skojarzył mi się z potoczystym językiem Pana Mariusza
Dokładnie brzmiało to tak:
"Przede wszystkim pan mi po chamsku wyrwał tego kurczaka......."

Ostatnio edytowano 6 maja 2010, o 00:30 przez ins, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 19:48 

Proszę o jasną odpowiedź bez wykrętów! Czy obywatel Wielkiej Brytanii będąc właścicielem jachtu np. 9m długości musi posiadać jakikolwiek patent?

Tylko proszę o prostą i jasną odpowiedź jak krowie na miedzy!

A później odpowiedź! Czy obywatel Polski będąc właścicielem jachtu np. 9 m długości musi posiadać jakikolwiek patent?

Oczywiście pytam o jachty pod narodowymi banderami.

ins napisał(a):
Panie Mariuszu Górka
to się nazywa palikotyzm! Ten polityk ma zwyczaj złośliwie przekręcać Nazwiska!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 19:54 
*** Ban ***

Carlo. Powtórz te pytania raz jeszcze, ale bez wykrzykników i wtrętów określających z góry Twoją zdolność pojmowania dość prostych rzeczy.

Piotr Siedlewski

ps
Najmocniej przepraszam Pana Mariusza Główkę za przekręcenie nazwiska.
To nie była złośliwość tylko niedopatrzenie z mojej strony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 20:03 

Ins skoro nie chcesz odpowiedzieć to nie. Na pewno nie będziesz mnie pouczał czy mam stosować wykrzykniki! Brak odpowiedzi jest jednoznaczny pierwsza NIE druga TAK i wszystko jasne. Twoje krętactwo w tej sprawie nie wiele da!

ps. Wykrzyknik jest znakiem interpunkcyjnym powszechnie stosowanym w gramatyce j. polskiego. Natomiast nazywając delikatnie nie taktem jest zwracanie uwagi rozmówcy na popranie użyte znaki interpunkcyjne, a nie odnoszenie się do meritum!

A jak jesteś taki wrażliwy na wykrzykniki stosowane w zdaniach, to udaj się do psychologa, bo to nie jest normalne.

EOT

ins napisał(a):
Powtórz te pytania raz jeszcze, ale bez wykrzykników

Pytania zadałem ze znakami zapytania. Szkoda że tylko na tyle Cie stać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 20:07 

ins napisał(a):
Cytuj:

Taka jest formuła angielska.

Po Twojej odpowiedzi,sądzę,że uważasz czytelników za idiotów.
ins napisał(a):
Kiedy skipper jachtu angielskiego dokłada do słów "set all sail" słówko " please" oznacza to że mamy jako załoga prawo wyboru czy odpowiemy mu ay, ,ay sir ?

Widzisz,ja w pracy do swoich pracowników też zwracam się "proszę mi na jutro przygotować...",jak myślisz, jaki oni mają wybór?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 20:17 
*** Ban ***

pa20jb
Sorka , ale nie kumam.

Nie podoba się Tobie moja interpretacja zapisu? To nie - przedstaw Swoją.
Wzbogać mnie wiedzą.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2010, o 21:35 

ins napisał(a):
pa20jb
Nie podoba się Tobie moja interpretacja zapisu? To nie - przedstaw Swoją.

Dlaczego uważasz,że należy interpretować coś, co nie wymaga interpretacji?
Przedstawiłeś zdanie w języku angielskim i ktoś, kto w jakimś stopniu opanował ten język, zrozumiał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2010, o 06:12 

ins napisał(a):
http://www.issa.com.pl/szkola_issa.cfm

Podczas najbliższych szkoleń ISSA w dniach 9, 10, 11, 12, 13 kwietnia 2010 będzie można uczestniczyć w egzaminach na Yachtmastera RYA. Egzaminy będą się odbywać na Zatoce Gdańskiej

O co Tobie Skipbulbo chodzi?
Na poczatku napisałeś
Cytuj:

Chcesz zasugerować, ze jednorazowa akcja nawet kilkudniowa, jest alternatywą wobec skandalicznego systemu PZŻ, który popierasz?

ins napisał(a):
Cytuj:
Jeden czy dwa egzaminy RYA w Polsce nie są alternatywą dla systemu uzyskiwania patentów w Polsce.

Wprowadziłeś mniej zorientowanych czytelników w błąd i nie potrafisz się z tego wycofać?
.

Nie to Ty wprowadzasz w błąd sugerując, że bez problemu i w kazdej chwili można pójść do RYA i zdac sobie egzamin. Nie każdy chce i może zdawac od razu na Yachtmastera, więc przestań pieprzyć. Niektórzy potrzebują papier na 8m łódkę na śródlądzie. Egzaminy RYA w Polsce nie są żadną alternatywą. A używanie tego przypadku jako argumentu to zwykła bezczelność i arogancja.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2010, o 08:08 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 58
Uprawnienia żeglarskie: st.j
carlo napisał(a):
Ins skoro nie chcesz odpowiedzieć to nie. Na pewno nie będziesz mnie pouczał czy mam stosować wykrzykniki! Brak odpowiedzi jest jednoznaczny pierwsza NIE druga TAK i wszystko jasne. Twoje krętactwo w tej sprawie nie wiele da!

Nie wiem czemu Cię to tak denerwuje. Jeszcze tego nie rozgryzłeś? ( o kurczę, znak zapytania). Taki styl reagowania na niewygodne pytania jest znany w dyplomacji. Nigdy nie odpowiadaj na pytanie. Z tą różnicą, że dyplomata nie może odpowiedzieć choć zna odpowiedż natomiast tę metodę zastosowaną do polemiki "towarzyskiej" u nas przez niektórych ja nazywam krętactwem wspomaganym manipulacją faktami, cynizmem i demagogią. Jak trudny to jest problem dla ludzi rozsądnych świadczy mała ilosć chętnych na mój przewodnik ( mniemanologia stosowana - konkurs) a przecież wystarczy "tylko" trochę pokłamać. Jeszcze jeden znak zapytania; czy uważasz, że pojmowanie dzisiaj żeglarstwa odpowiada definicji F.Chichestera, że żeglarstwo to nie sport to charakter?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2010, o 11:08 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
pa20jb napisał(a):

Bo nie zarejestrowałeś tego kilkunastoletniego kursu.Widzisz,a mogłeś to zrobić i to za darmo.

No patrz, niedopatrzenie. Pamiętajcie, przy narodzinach dziecka zapisujecie go do przedszkola (bo do dobrego trudno się dobić więc trzeba z wyprzedzeniem), do szkoły (bo do dobrej jeszcz trudniej niż z przedszkolem) no i zgłaszacie kurs do PZŻ. Bo może będzie chciało skorzystać kiedyś, nie róbcie mu pod górkę :)

Albo przeprowadźcie się tutaj. Przedszkole i szkoła Wam nie odpadną, ale przynajmniej kursu pozbędziecie się z tej listy, zawsze coś, prawda?

Niestety, nie wytrzymałam

ins napisał(a):
polski KJ i JSM to jeśli na jachcie znajdują się ich zagraniczni odpowiednicy

A jaki jest brytyjski odpowiednik KJ czy JSM wg Ciebie????
Czy to Competent Crew? Czy Yachtmaster Ocean? Bo wiesz, tak się składa, że pod kątem UPRAWNIEŃ to dokładnie to samo dla mnie, jak i dla każdego Brytyjczyka, jak i kogokolwiek pływającego tutaj. I z jednym i z drugim mogę prowadzić 24 m jacht, na co w Polsce potrzebuje KJ.

ins napisał(a):
to jest to wyłacznie sprawa między właścicielem jachtu a firma asekuracyjną.

NADUŻYCIE i PÓŁPRAWDA. ŹADNE ubezpieczenie w UK nie wymaga posiadania certyfikatu wyszkolenia na prywatnym jachcie. Taki certyfikat za to daje istotne zniżki. Co nie znaczy, że bez niego nie ubezpieczę - zrobię to bez problemu.

ins napisał(a):
Urzędowi Morskiemu nic do tego.

KŁAMSTWO. Formalnie UM nie może potraktować mojego YM Ocean, jeśli bym takowy miała, jako uprawnień. Więc potraktuje mnie jako prowadzącą jacht bez wymaganych uprawnień. Chyba, że mam commercial endorsement, ale to powinienieś porównywać z uprawnieniami zawodowymi, bo to nie dla amatorów.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: Carlo
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2010, o 12:26 
*** Ban ***

Batiar napisał(a):
carlo napisał(a):

Nie wiem czemu Cię to tak denerwuje. Jeszcze tego nie rozgryzłeś? ( o kurczę, znak zapytania). Taki styl reagowania na niewygodne pytania jest znany w dyplomacji. Nigdy nie odpowiadaj na pytanie. Z tą różnicą, że dyplomata nie może odpowiedzieć choć zna odpowiedż natomiast tę metodę zastosowaną do polemiki "towarzyskiej" u nas przez niektórych ja nazywam krętactwem wspomaganym manipulacją faktami, cynizmem i demagogią. Jak trudny to jest problem dla ludzi rozsądnych świadczy mała ilosć chętnych na mój przewodnik ( mniemanologia stosowana - konkurs) a przecież wystarczy "tylko" trochę pokłamać. Jeszcze jeden znak zapytania; czy uważasz, że pojmowanie dzisiaj żeglarstwa odpowiada definicji F.Chichestera, że żeglarstwo to nie sport to charakter?

Batiar koniecznie uparł się by ciągnąć wątek dotyczący stylu wypowiedzi Carla - nie wypada mi odmówić takiemu specjaliście od spraw wszelakich.

Batiarze.
Carl domagał się ode mnie odpowiedzi na autentycznie dość proste pytania, ale rygor w jakim te odpowiedzi miały się zmieścić był dla mnie nieosiągalny.
Cytuj:
Tylko proszę o prostą i jasną odpowiedź jak krowie na miedzy!

Carl posunął się do bardzo chamskiego zabiegu.
Wiedząc że jestem tylko ogrodnikiem ( ogłosił to na forum nie omieszkując podkreślić przy okazji że sam jest prawnikiem ) zażądał ode mnie rzeczy niewykonalnej - miałem udzielić odpowiedzi w całkowicie obcym dla mnie języku krowim.

Przez krótką chwilę myślałem że tylko Carl opanował ten wąski obszar lingwistyki, a tu się okazuje że krowia lingua nie jest obca nawet Batiarowi.

Do ostatniego postu Monii jeszcze dziś powrócę.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2010, o 12:30 

hehehe przynajmniej poczucie humoru Cię nie opuszcza.

ins napisał(a):
Carl posunął się do bardzo chamskiego zabiegu.

Znowu palikotyzm?

To Ty się posuwasz do chamskich zabiegów przez całą dyskusję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 maja 2010, o 13:15 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
ins napisał(a):
Do ostatniego postu Monii jeszcze dziś powrócę.

Piotr Siedlewski

Oops, już się boję :lol:

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona