Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 14 sie 2025, o 03:14

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 gru 2015, o 20:41 

Podziękował : 355
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
tabor napisał(a):
jak tam sprawuje się pompa ciepła . :rotfl:

A czemu pytasz z taką ironią ?
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 gru 2015, o 21:29 

Podziękował : 442
Otrzymał podziękowań: 729
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
bury_kocur napisał(a):
tabor napisał(a):
jak tam sprawuje się pompa ciepła . :rotfl:

A czemu pytasz z taką ironią ?
Kocur
Ja wiem, że dopiero przymierzasz się do pompy ciepła. Ale mam pytanie wcale nie ironiczne. Jaki jest obieg powietrza w tej jednostce pompy ciepła która jest zainstalowana na zewnątrz. Chodzi mi po głowie pewien pomysł który można by zastosować w domu u mojej rodziny u której byłem na święta. Przedstawię go następnym razem. Na razie nie chcę niczego sugerować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 gru 2015, o 21:34 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 50
Ciekawy jestem nowinek technicznych , którymi nas karmi wielki brat z zachodu .
Mam zamiar zmienić całe ogrzewanie w domu . Odpada pellet , węgiel ekogroszek już to przerabiałem . Niedługo będę miał w domu gaz ziemny .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 gru 2015, o 22:07 

Marian J. napisał(a):
Jaki jest obieg powietrza w tej jednostce pompy ciepła która jest zainstalowana na zewnątrz.

Obieg jest tylko w ramach tej jednostki.
Wentylator przetłacza powietrze wokół chłodnicy.
Podobnie jak wentylator w samochodzie chłodzi chłodnicę w obiegu otwartym
Całkiem odwrotnie niż w jednostce wewnętrznej, gdzie obieg powietrza jest zamknięty pomieszczeniem.
A czemu pytasz?

tabor napisał(a):
Mam zamiar zmienić całe ogrzewanie w domu

Ja właśnie mam propan a przechodzę na pompę ciepła.
Oczywiście nie tylko bo będzie mi ona w teorii tylko dogrzewać dom ale jak widzę to stanie się ona głównym źródłem ciepła na dom.
Piec gazowy na propan pozostanie tylko do ogrzewania c.w.u. oraz do dogrzewania piętra domu w przypadku dużych chłodów.
Z tej okazji jutro jadę do energetyki zmienić umowę na prąd dwutaryfowy.
Z pompą już może niedługo ale nie chcę zapeszać - dam znać jak mi założą.
Ostatnia przymiarka jest do firmy Fujitsu.
Pzdr

Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: Marian J.
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 gru 2015, o 22:37 

bury_kocur napisał(a):
Marian J. napisał(a):
Jaki jest obieg powietrza w tej jednostce pompy ciepła która jest zainstalowana na zewnątrz.

Obieg jest tylko w ramach tej jednostki.
Wentylator przetłacza powietrze wokół chłodnicy.
Podobnie jak wentylator w samochodzie chłodzi chłodnicę w obiegu otwartym
Całkiem odwrotnie niż w jednostce wewnętrznej, gdzie obieg powietrza jest zamknięty pomieszczeniem.
A czemu pytasz?
Tak jak napisałem wcześniej myślę o możliwości zastosowania pompy ciepła w domu u mojej rodzinki. Otóż w tym domu oprócz wewnętrznej klatki schodowej jest wejście na piętro po schodach które są na zewnątrz budynku. Pod tymi schodami jest pomieszczenie do którego jest wejście z kuchni na parterze i służy ono za spiżarnię na różne dość spore zapasy żywności (przetwory, świeże zakupy itp). Zastanawiam się czy jakby się jednostkę zewnętrzną umieściło w tym pomieszczeniu to z uwagi na odbierane ciepło to pomieszczenie by się jeszcze bardziej wychładzało (co według mnie byłoby przydatne) oddając ciepło do wnętrza budynku. Tylko zastanawiam się czy tego ciepła nie byłoby zbyt mało z uwagi na brak kontaktu z powietrzem zewnętrznym, żeby takie rozwiązanie przyjąć?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 gru 2015, o 23:18 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Marian J. napisał(a):
Tylko zastanawiam się czy tego ciepła nie byłoby zbyt mało z uwagi na brak kontaktu z powietrzem zewnętrznym, żeby takie rozwiązanie przyjąć?

A co z funkcją chlodzenia w lato? Wówczas spiżarnia byłaby dogrzewana...
Ale można umieścić tę jednostkę na zewnątrz przy ścianie i w czasie chlodów część powietrza pobierać ze spiżarni. Jeśli działałaby tylko jako ogrzewanie, można też w środku, doprowadzając dodatkowo powietrze z zewnątrz dwoma kanałami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 gru 2015, o 23:19 

Podziękował : 6274
Otrzymał podziękowań: 2489
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
bury_kocur napisał(a):
Ostatnia przymiarka jest do firmy Fujitsu.

Było od razu napisać, że Fujitsu produkuje takie pompy :D
Z racji zawodu coś tam się w tym rynku "elektroniki siłowej" orientuję.
Z powietrznymi pompami ciepła nie miałem do czynienia, więc nie chcę niczego sugerować...
Powiem Ci tyle tylko... Jakbym spotkał perpetuum mobile opatrzone znakiem firmowym Fujitsu, to bym kupił :D
Oczywiście wiem, ponad wszelką wątpliwość, że zbudowanie perpetuum mobile jest niemożliwe :lol:
Ale, na wszelki wypadek, bym kupił ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 gru 2015, o 23:21 

Marian J. napisał(a):
Zastanawiam się czy jakby się jednostkę zewnętrzną umieściło w tym pomieszczeniu to z uwagi na odbierane ciepło to pomieszczenie by się jeszcze bardziej wychładzało (co według mnie byłoby przydatne) oddając ciepło do wnętrza budynku.

A jakbyś w tym pomieszczeniu zainstalował jednostkę wewnętrzną i ustawił program na chłodzenie to już wtedy na pewno mógłbyś z tego pomieszczenia zrobić lodówkę ... :rotfl:
Pzdr
Kocur

-- 28 gru 2015, o 23:23 --

MarekSCO napisał(a):
Jakbym spotkał perpetuum mobile opatrzone znakiem firmowym Fujitsu, to bym kupił

http://www.progressklima.com.pl/produkt ... ja_Ogolnie
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 gru 2015, o 23:29 

Alterus napisał(a):
A co z funkcją chlodzenia w lato?
bury_kocur napisał(a):
na pewno mógłbyś z tego pomieszczenia zrobić lodówkę ... :rotfl:
Na razie to jest tylko takie gdybanie. Na razie rodzinka zrobiła ważny krok do przodu, mianowicie ociepliła budynek styropianem. W wolnej chwili przekonywałem ich do różnych nowości między innymi do pomp ciepła.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 gru 2015, o 00:32 

Marian J. napisał(a):
Alterus napisał(a):
A co z funkcją chlodzenia w lato?
bury_kocur napisał(a):
na pewno mógłbyś z tego pomieszczenia zrobić lodówkę ... :rotfl:
Na razie to jest tylko takie gdybanie. Na razie rodzinka zrobiła ważny krok do przodu, mianowicie ociepliła budynek styropianem. W wolnej chwili przekonywałem ich do różnych nowości między innymi do pomp ciepła.

Marian, cytat który przytoczyłeś, nie jest dobrą odpowiedzią. Kiedy jednostka zewnętrzna grzeje pomieszczenia mieszkalne, pobiera ciepło z otoczenia, kiedy chłodzi, ciepło do otoczenia wydziela. W lato spiżarnię by grzała.
Pompa cieplna sprawdza się, gdy występuje nieduża różnica temperatur, albo w przypadkach specjalnych. Aby jej zastosowanie miało sens ekonomiczny, wymaga odpowiedniego przygotowania budynku, a jej zakup, praca i serwis też kosztują.
Warto rzetelnie przeanalizować koszt tak uzyskiwanego ciepła.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 gru 2015, o 17:33 

W tamtym roku olej opałowy 4,3 pln w tym 2,2 pln ( przy dużych zamówieniach ) i jak tu kalkulować ogrzewanie . Znajomi w tamtym roku wypalili oleju z 10 000 pln w tym będzie ich kosztować 50% taniej Z tego co instalatorzy pomp ciepła mówią to energia elektryczna do pompy ciepła kosztuje 1/3 kosztów opalania ekogroszkiem czy to prawda nie wiem .
Czy ktoś zrobił samemu porównania w kosztach ogrzewania , gaz ziemny , pompa ciepła , drewno , ekogroszek i pellet .
Wiem że pomiędzy ekogroszkiem a olejem opałowym w tym roku jest bardzo mała różnica pellet wychodzi trochę drożej od ekogroszku i cena ogrzewania równa się z olejem opałowym . Węgiel ekogroszek powoli tanieje ze względu na cenę oleju opałowego i ludzie zaczęli palić ostro drewnem odpadowym z zakładów drzewnych w piecach i kominkach .
W mojej okolicy tz 50 km na wschód od największej wioski nikt nie zakładał pomp ciepła . :-( Ci którzy mają kasę czekają na dotacje do paneli fotowoltaicznych obecna cena instalacji za 3 kW bez akumulatorów to około 16 000 pln brutto z montażem z możliwością sprzedawania nadwyżki energii .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 gru 2015, o 18:43 

tabor napisał(a):
Czy ktoś zrobił samemu porównania w kosztach ogrzewania , gaz ziemny , pompa ciepła , drewno , ekogroszek i pellet .

Dużo ludzi to robi, ale takie kalkulacje mają wartość przede wszystkim dla nich samych, gdyż nie sposób przełożyć ich z wystarczającą dokładnością na inne miejsca i budynki.
Cena paliwa jest tylko składową kosztów ogrzewania, nie dla wszystkich też jest najważniejsza. Regułą jest, że im paliwo bardziej przystosowane do bezobsługowego ogrzewania, tym będzie droższe, ale ten brak konieczności obsługi ma swoją wartość, którą można odliczyć od kosztów. Wszystko zależy od naszych potrzeb i wymagań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 gru 2015, o 19:32 

tabor napisał(a):

Myślę, że każdy kto buduje dom robi takie kalkulacje.

Alterus napisał(a):
takie kalkulacje mają wartość przede wszystkim dla nich samych, gdyż nie sposób przełożyć ich z wystarczającą dokładnością na inne miejsca i budynki.

Dokładnie tak.
W swoim budynku - szczególnie użytkowanym czas jakiś - mając konkretny system grzewczy - wiesz dokładnie, w jakich godzinach i jak długo musisz go ogrzewać dla osiągnięcia określonego efektu termicznego.
I wyliczenia te nie mają żadnego przeniesienia dla innego budynku, zbudowanego w innym rejonie, inaczej użytkowanego itd.
Ja w budynku obecnym mieszkam ponad 3 lata.
Mam wykonane bardzo dokładne słupki zużycia propanu i prądu w rozbiciu na miesiące.
Wiem dokładnie ile kW potrzebuję i w jakim czasie dla odpowiedniego dla mnie efektu termicznego.
Stąd wiem, że taka a nie inna pompa ciepła wystarczy mi dla dogrzania budynku bo wiem ile potrzebuję energii do tego i w jakiej funkcji czasu.
Tego nie wykonasz inaczej.
Metoda porównań jest też dobra ale niestety niezbyt dokładna.
Najlepiej znać potrzeby energetyczne konkretnego budynku.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 gru 2015, o 19:34 

Alterus napisał(a):
Cena paliwa jest tylko składową kosztów ogrzewania, nie dla wszystkich też jest najważniejsza

Myślę że tego typu podejście do instalacji CO preferuje ogrzewanie elektryczne . No bo kiedy zamortyzuje się pompa ciepła z instalacją , pomieszczenie na piec i pompę trzeba zbudować .
Najtańsza instalacja grzewcza ( listwy przypodłogowe ) i kable dostarczające do nich energie elektryczna .Zero rur , wymienników , zaworów i kotłów .
Przy małych budynkach np do 80 m2 myślę że jest nie do pobicia . W rodzinie w Goleniowie cały strych mają ogrzewany elektrycznie około 65 m2 i sobie chwalą .
Mój dom który zamieszkuje z synem 330 m2 zużył w tamtym roku 5,5 tony ekogroszku CO i CW dla 7 osób . Jak by były mrozy pewni będzie oscylować w granicach 7 ton po 750 pln/t za gorszy bo dobry kosztuje 950 pln/tona można dostać zawału jak się płaci przelew za POLSKI węgiel .
Kiedy zakładałem piec na ekogroszek dobry to kosztował 450 pln 8 lat temu w Polsce przecież nic nie drożeje .
Ktoś tam siedzi i liczy za nas żebyśmy nie mieli za tanio i tak będzie z pompami ciepła .
Jak ludziska zrezygnowali z oleju opałowego ceny spadły na łeb to samo stało się z drewnem . Kominki z płaszczem wodnym na drewno ludziom już przeszły , jak 10m2 drewna mieli wnieść przez zimę do pokoju gościnnego w którym był kominek .
Przestałem kombinować i myśleć już dawno o oszczędnościach bo ich nie znajdę dlaczego bo musiałbym non stop inwestować i dokonywać zmian . To samo jak z modnym kolorem elewacji .
Mam szary i mi pasuje .
Jak się buduje nowy dom można nawet trzeba inwestować w coś ekonomicznego i nieuciążliwego dla siebie . Po 30 latach wszystkiego się odechciewa bo dom to skarbonka do której sie wkłada a nigdy nie wyjmuje .

Wolę sobie łódeczkę następną zrobić . :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 gru 2015, o 21:58 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
tabor napisał(a):
W rodzinie w Goleniowie cały strych mają ogrzewany elektrycznie około 65 m2 i sobie chwalą .

Mieszkańcy Goleniowa są szczęśliwcami i w znakomitej większości mają dostępny gaz ziemny a to jest najlepsze paliwo, moim skromnym zdaniem.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 gru 2015, o 23:10 

SIRK napisał(a):
Mieszkańcy Goleniowa są szczęśliwcami i w znakomitej większości mają dostępny gaz ziemny

Póki się nie wyprowadziłem z Łomianek na wieś to tez miałem gaz ziemny :) :) :)
A teraz - z nośników nieuciążliwych - mam do wyboru propan lub pompę ciepła.
Wybieram pompę ciepła.
A ponieważ opiera się ona na prądzie to zmieniłem dziś umowę z PGE z dotychczasowej taryfy G11 na taryfę G12W
Znaczy drugą taryfę będę miał od 22.00 do 6.00 + dwie godziny w ciągu dnia + calą sobotę i niedzielę (bez względu na porę dnia).
A stawki drugiej taryfy z wliczonym weń całym weekendem jak dla mnie wyglądają bardzo obiecująco :)
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 gru 2015, o 23:40 

tabor napisał(a):
Najtańsza instalacja grzewcza ( listwy przypodłogowe ) i kable dostarczające do nich energie elektryczna .Zero rur , wymienników , zaworów i kotłów .

Zgadza się. :-D Paliwo drogie, ale reszta za to tania na etapie instalowania i eksploatacji. Z tym, że wybrałbym ogrzewanie podłogowe jako najmniej zużywające energię. Przy odpowiednim budynku (stosunek kubatury do ścian zewnętrznych) z dobrym ociepleniem i zminimalizowaniem strat wentylacyjnych może być niezłą opcją. Trzeba pamiętać, że w odróżnieniu od gazu, węgla, drewna wykorzystujemy praktycznie sto procent dostarczanej energii. Wadą jest całkowite uzależnienie od bieżących dostaw prądu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 gru 2015, o 23:51 

Podziękował : 194
Otrzymał podziękowań: 214
Uprawnienia żeglarskie: zeglarz
Alterus napisał(a):
Wadą jest całkowite uzależnienie od bieżących dostaw prądu.

Chyba że mamy agregat prądotwórczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 gru 2015, o 23:55 

mariaciuncia napisał(a):

Który za uniezależnienie podnosi kilkakrotnie koszt naszego elektrycznego paliwa. :-D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2015, o 00:11 

Podziękował : 194
Otrzymał podziękowań: 214
Uprawnienia żeglarskie: zeglarz
Alterus napisał(a):
mariaciuncia napisał(a):

Który za uniezależnienie podnosi kilkakrotnie koszt naszego elektrycznego paliwa. :-D

O kosztach nic nie pisałeś wcześniej a asekuracyjne kilka kW to nie jest wielki problem współcześnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2015, o 08:35 

mariaciuncia napisał(a):

O kosztach nic nie pisałeś wcześniej a asekuracyjne kilka kW to nie jest wielki problem współcześnie.
Technicznie, zgadza się, żaden problem.
A o kosztach piszę od początku. Płacimy za to, co dla nas ważne. Wówczas Tobie może opłacać się coś, co dla mnie za drogie i odwrotnie.

Za ten post autor Alterus otrzymał podziękowanie od: MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2015, o 15:24 

Alterus napisał(a):
wybrałbym ogrzewanie podłogowe jako najmniej zużywające energię.

No tak...
Tyle, że jak masz już dom wybudowany to co zrobisz ?
Musisz sie dostosować do tego co masz.
Mam wprawdzie na sporej powierzchni ogrzewanie podpodłogowe tyle, że zrobione za rzadko.
Jakbym był tak mądry w kwestii pomp ciepła w trakcie budowy ja jestem teraz to położyłbym tylko gęste ogrzewanie podpodłogowe i założył niskotemperaturową wodną pompę ciepła.
A tak jak mam to instalacja grzewcza przy takiej pompie nie dogrzeje mi domu więc już - krakowskim targiem - wolę założyć pompę ciepła "powietrze - powietrze" ze świadomością gorszego dogrzania piętra domu.
Ale tam gdzie się spędza cale dnie czyli na parterze będę miał ciepło a na piętro otwartymi schodami też ciepełko sobie poleci.
Najwyżej "górę" będę dogrzewał gazem.
Właśnie mi montują urządzenie :)
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2015, o 21:07 

Podziękował : 6274
Otrzymał podziękowań: 2489
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
bury_kocur napisał(a):
Właśnie mi montują urządzenie :)

Skrobnij po tygodniu eksploatacji jakiś "raport" , OK ?
Bardzo by mnie to interesowało :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2015, o 22:18 

MarekSCO napisał(a):
Skrobnij po tygodniu eksploatacji jakiś "raport" , OK ?

Nie ma Marku problemu.
Na razie na szybko widzę, że chyba zamontowana pompa spełni moje oczekiwania.
Od godziny 10.00 rano wyłączone jest w domu całe ogrzewanie - zamontowana pompa ciepła pracuje od 4 godzin i jest już w domu ciepło.
A od 10.00 do 18.00 nie było w domu żadnego załączonego ogrzewania i temp wewnątrz spadła z 21,5 st. do 20,5 st.
Obecnie mam nawet bardziej ciepło niż myślałem, że mieć będę a na zewnątrz jest już minus 5. st. C.
Cedno tematu będzie jednak tkwiło w długofalowym rozliczeniu.
Zanotowałem sobie stan licznika na dzień dzisiejszy ale czeka mnie jeszcze 7 stycznia zmiana licznika na dwu-taryfowy więc będzie to kolejna cegiełka korzyści przy przejściu z taryfy G11 na taryfę G12w.
Niemniej oczywiście napiszę po paru dniach swoje spostrzeżenia.
Na chwilę obecną jest OK.
Zobaczymy tak naprawdę po trzech/czterech zimnych miesiącach jak będę miał stany zużycia prądu oraz zużycia propanu bo ogrzewania gazowego oczywiście nie wyłączyłem a tylko bardzo mocno go ograniczyłem.
A tak naprawdę to końcową ocenę kosztów będę mógł wykonać po 12. miesiącach i wtedy porównam sobie koszty obecne z kosztami ostatnich czterech lat, z których mam dość dokładnie zanotowane stany zużycia nośników energii i ich opłat.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowania - 2: Alterus, MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2015, o 22:54 

bury_kocur napisał(a):
A od 10.00 do 18.00 nie było w domu żadnego załączonego ogrzewania i temp wewnątrz spadła z 21,5 st. do 20,5 st.

U mnie minimalna temperatura w domu 22*C w nocy 23*C w dzień inaczej domownicy by mi papiery palacza zabrali .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2015, o 23:02 

tabor napisał(a):
U mnie minimalna temperatura w domu 22*C w nocy 23*C w dzień

Ale mnie cały dzień nie było w domu i tak trochę świadomie dom wychłodziłem bo chciałem sprawdzić jakie będą spadki temp. wewnątrz w tych warunkach zewn.
Swoją droga 23. *C w dzień ...
Ho, ho, ho...
Ależ Ty masz w domu zmarzluchów :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Nago w tym domu chodzicie czy jak ... ? :lol:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2015, o 23:05 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
tabor napisał(a):
bury_kocur napisał(a):

U mnie minimalna temperatura w domu 22*C w nocy 23*C w dzień inaczej domownicy by mi papiery palacza zabrali .

Bardzo nie zdrowo. Ja bym sie zakisil, zwlaszcza w nocy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 gru 2015, o 23:13 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
Alterus napisał(a):
Wadą jest całkowite uzależnienie od bieżących dostaw prądu.

Każdy współczesny system grzewczy potrzebuje energii elektrycznej.
Czy zakupimy agregat prądotwórczy, czy wyposażymy nasz dom w awaryjną instalacje zasilającą „systemy podtrzymujące życie” jest tak jakby troszkę innym zagadnieniem.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2015, o 00:21 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
plitkin napisał(a):
tabor napisał(a):
bury_kocur napisał(a):

Bardzo nie zdrowo. Ja bym sie zakisil, zwlaszcza w nocy.

Przy 23°C to musiałbym chyba na golasa chodzić...
U mnie automat od sterowania piecem gazowym ustawiony jest na 18.25°C "dzień"(0500-0700 i 1700-0000) i 17.25°C "noc"(reszta).
Automat włącza piec przy spadku ponad 0.25°C poniżej i wyłącza przy wzroście ponad 0.25°C w stosunku do zadanej temperatury.
To ustawienie uwzględnia marudzenie moich dziewczyn-zmarźluchów, jak zostaję czasem sam w domu, to przestawiam o stopień niżej.

PS. Wcześniej używałem pieca zagazowującego drewno, który bez "akumulatora ciepła" (zbiornik na 1.5-2 m³ gorącej wody) był systemem niesterowalnym - mieliśmy po 22-24°C. I regularnie chorowaliśmy, katary, przeziębienia, grypy, anginy - wszyscy, nawet pies... Tamten piec zakończył służbę z przytupem - pożarem komina, w wyniku którego mało mi cała chata z dymem nie poszła....

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 31 gru 2015, o 00:33 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2015, o 00:27 

Podziękował : 1878
Otrzymał podziękowań: 2422
Uprawnienia żeglarskie: -
Ech, wy, ludzie północy... u mnie właśnie 23, na stałe tak nastawione :D

SIRK napisał(a):
Każdy współczesny system grzewczy potrzebuje energii elektrycznej.
Czy zakupimy agregat prądotwórczy, czy wyposażymy nasz dom w awaryjną instalacje zasilającą „systemy podtrzymujące życie” jest tak jakby troszkę innym zagadnieniem.
Współczesny, rzeczesz? :D
A dlatego na wsi palę węglem/drewnem w tradycyjnym piecu, na instalacji grawitacyjnej (drewno własne friko). Wichury bywają, przerwy w prądzie też. Paliwo leży na kupce to jest pewność - bo i awaria gazu możliwą jest...
Ba, sterowniki wariują, computerki, czujniki ciągu, lambdy, i bógwico.
Te nowoczesności we w domu i zagrodzie potrafią nerwowo wykończyć...
A gaz ziemny podciągnięty, za ciężkie pieniądze... i nie używam; piec kondensacyjny, owszem - w planach, jak gaz potanieje. Sąsiedzi w większości podobnie, niejeden już przeszedł na gaz, a potem apiać kupił kocioł węglowy...

Rozważam zaś walnąć w piwnicy "zbiornik cieplny" (kilka-kilkanaście kubików gorącej wody) nagrzewany z pieca i solarów, z którego wężownicami zaś grzane jest CO i CWU, grawitacyjnie. Raz się to zagrzeje, czymkolwiek, i spokój ducha na dłużej.

Taborowi dorzucę, skoro pytał: obliczałem sobie kiedyś pompę ciepła i wychodziło drożej niż gaz ziemny bądź węgiel, acz nie jakoś bardzo. Przy instalacji niskotemperaturowej, na duże kaloryferki i 45'C w układzie przy -20'C zewnątrz, 23'C wewnątrz. Każdemu radzę tak policzyć kaloryfery, bo firmy instalacyjne pasjami liczą zbyt małe. A większe grzejniki niewiele podnoszą koszt całości.
Niskotemperaturowa instalacja pozwala na dobrą sprawność kotła kondensacyjnego i na pompę ciepła też. I na solary, i inne wynalazki, jak komu w duszy gra.
Natomiast, skoro Kocur wspominał: podłogówka, jak by 'gęsto' nie robił, nie pozwoli wycisnąć więcej niż 70 W/m2, przy czym ma straszną bezwładność; przyjdzie duży mróz albo dom się schłodzi to nagrzać ciężko, gdy tymczasem grzejniki można puścić mocniej, a są tańsze.

Ostatnio edytowano 31 gru 2015, o 00:31 przez Ryś, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona