Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 15 lip 2025, o 22:15

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2232 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 75  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 sty 2016, o 12:40 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 248
Uprawnienia żeglarskie: gorszego sortu
Jato napisał(a):
...Wszyscy wszystkich i wszystko oceniają... ...Na każdym kroku oceniamy. Nie uwolnisz się od tego i ja też nie...

Czy również powiesz, że wszyscy wszystkim się skarżą... publicznie...

Jato napisał(a):
Zostałeś zaskoczony tymi wydarzeniami?
Ja jakoś nie.

Ja również nie. Ekstremalne warunki, ekstremalnie trudne zadanie, spodziewałem się, a nawet byłem pewien, że zatargi będą.
Tak jak rozumiem publiczne (na forum) rozstrzyganie zatargów merytorycznych, czytelnicy mogą wskazać złoty środek albo nową koncepcję, lepszą lub gorszą, to nie podoba mi się publiczna próba rozstrzygania sporu czysto personalnego opartego o cechy osobiste.

Jato napisał(a):
Wiesz, co zwróciło moją uwagę czytając ten wątek od początku?

Moją uwagę zwróciło wiele rzeczy, jedne komentowałem inne przemilczałem.

Skoro jednak sprawy poszły tak daleko, to napiszę co mnie zastanawia.
Zastrzegam, że nie mam do żadnego z uczestników pretensji, a zwłaszcza do szkutnika i Basi, bo nie wiem jak sam bym się zachował będąc na ich miejscu. Być może zrobiłbym tak samo.

Natomiast co mnie zastanawia? Czy najbardziej doświadczony, najstarszy wiekiem, z największym stażem, z najwyższym stopniem żeglarskim uczestnik tej wyprawy nie mógł przejąć kontroli i doświadczeniem zapanować nad sytuacją, a przynajmniej odbyć męską rozmowę i wpłynąć na mniej doświadczonych w chwilach załamania.
Czy rzeczywiście zrobił wszystko zanim napisał, że załogi już nie ma i zanim Ty mogłeś napisać, że:
Jato napisał(a):
Sprawy posunęły się za daleko

Jeszcze raz zastrzegam, że absolutnie żadnych pretensji o to do szkutnika nie mam, a nawet w pewnym sensie rozumiem, ale na ocenę się nie zdobędę. Mogę się tylko zastanawiać.

Nie podoba mi się, że Seba zostawił dwoje uczestników na "lodzie" w miejscu skąd bez zaangażowania sporych sił i wielu osób nie mają szans na powrót do domu, ale tu i teraz nie chcę tego bezkrytycznie piętnować, bo za mało wiem.

Zastanawia mnie czy pozostali Sajmon i Marcin, zwłaszcza Marcin (Yagiel), który wydaje się być "in the middle", nie mogli wpłynąć na Sebę i na szkutnika i Basię do rozejmu i zmiany stanowiska na czas odstawienia ich do cywilizacji.

Jeszcze raz zaznaczam. Nie mam do nikogo pretensji (nawet do Seby), bo za mało wiem, bo nie czułem tego co oni czuli w każdej minucie wyprawy.

Ja się tylko zastanawiam, ale to nie daje prawa do szybkiego i emocjonalnego przypinania łatek i stygmatyzowania poszczególnych członków wyprawy. A niestety wrażenie emocjonalnego przypinania łatek odnoszę (być może błędne) z toku dyskusji w tematach związanych z Polonusem.

Tak jak byłem zainteresowany tym tematem, tak teraz, nie z powodu uczestników wyprawy, bo rozumiem ich trudne chwile, chwile załamania, ale z powodu rozwinięcia dyskusji przez pozostałych, przestałem się tym wątkiem interesować.

Życzę natomiast absolutnie wszystkim bezpiecznego i udanego powrotu, a postępy w kwestii bezpiecznego powrotu będę śledził, mając nadzieję na to, że po czasie już w domu wszyscy uczestnicy się spotkają i sobie wszystko sami bez pomocników wyjaśnią, a kiedyś nam przekażą swoje doświadczenia (nie żale).

Ostatnio edytowano 20 sty 2016, o 12:56 przez pough, łącznie edytowano 2 razy

Za ten post autor pough otrzymał podziękowanie od: skipbulba
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 12:44 

Podziękował : 353
Otrzymał podziękowań: 374
Uprawnienia żeglarskie: są, ale bez znaczenia
vaginal napisał(a):
Zaiste, wielka swoboda wypowiedzi.
v

Zaiste swoboda tak. Przecie na wolność się powołałem. Nikomu nie ubliżyłem, bo co we własnym otworze naturalnym ciała mam, to moje. W czasach których dożyliśmy, jakoś brakuje skrępowania w kwestii szczegółów anatomicznych... Złośliwości nijakiej nie deklaruję, bo gdyby było inaczej to bym zawołał: - Jeeerunie kajś ta wlos...!
albo zamieściłbym jakieś głupawe uwagi o iladianie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 12:49 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 545
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
pough napisał(a):
Natomiast co mnie zastanawia? Czy najbardziej doświadczony, najstarszy wiekiem, z największym stażem, z najwyższym stopniem żeglarskim uczestnik tej wyprawy nie mógł przejąć kontroli i doświadczeniem zapanować nad sytuacją, a przynajmniej odbyć męską rozmowę i wpłynąć na mniej doświadczonych w chwilach załamania.

- Skąd wiesz, ze nie próbował?
- Skąd wiesz czy armator i organizator wyprawy chciał widzieć problem?
- Janusz na forum parokrotnie dawał sygnały swojego niezadowolenia i nie sądzę, żeby organizator ich nie zauważył.
- Jakim prawem i w imię czego bez zgody właściciela jachtu Janusz miałby przejmować kontrolę, więc i odpowiedzialność za przedsięwzięcie?
Takie pytania mi się nasuwają :roll:

Za ten post autor Waldi_L_N otrzymał podziękowanie od: MaxLux
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 12:52 

Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
pough napisał(a):
Maciek, zwłaszcza Maciek
Marcin. Yigael - to forumowo. :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 12:54 

Waldi_L_N napisał(a):
pough napisał(a):

- Skąd wiesz, ze nie próbował?
- Skąd wiesz czy armator i organizator wyprawy chciał widzieć problem?
- Janusz na forum parokrotnie dawał sygnały swojego niezadowolenia i nie sądzę, żeby organizator ich nie zauważył.
- Jakim prawem i w imię czego bez zgody właściciela jachtu Janusz miałby przejmować kontrolę, więc i odpowiedzialność za przedsięwzięcie?
Takie pytania mi się nasuwają :roll:

Nie pytaj skąd wiem, bo nie wiem. Dlatego wyraźnie pisze, że nie mam pretensji do Janusza.
Wyraźnie i klika razy zaznaczałem, że się tylko zastanawiam, że to są tylko moje wątpliwości, a na bazie tylko wątpliwości nikogo nie będę oceniał.

Pisząc taki post miałem jeden cel, by wszyscy zastanowili się, czy to co czasem biorą za pewnik, nie jest tylko wątpliwością. A czy mając wątpliwości, można dokonać obiektywnej oceny?

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Narjess napisał(a):
pough napisał(a):
Maciek, zwłaszcza Maciek
Marcin. Yigael - to forumowo. :mrgreen:

Tak masz rację. Już poprawiam i przepraszam, ale jak jest za późno to proszę moderatora o poprawkę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 12:58 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
pough napisał(a):
Zastanawia mnie czy pozostali Sajmon i Maciek, zwłaszcza Maciek, który wydaje się być "in the middle", nie mogli wpłynąć na Sebę i na szkutnika i Basię do rozejmu i zmiany stanowiska na czas odstawienia ich do cywilizacji.

A Sajmon nie ulokował się jednoznacznie?
Został sam Marcin wobec czwórki podzielonej po dwa.

A jak członek załogi może przejąć kontrole nad jachtem, na którym jest nie życzący sobie tego armator i kapitan?
A jak nawet starszy i mądry szkutnik może opanować dwóch pijących? Może jakiś psycholog ale szkutnik?

Tak... pewników tu nie ma.
Po za jednym: obrażono fajny wysiłek i pozytywne emocje wielu pozytywnie kibicujących.

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowania - 8: Alterus, Emill`76, junak73, Logrus65, Maar, MaxLux, soko, Węzełek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 13:03 

pough napisał(a):
Wyraźnie i klika razy zaznaczałem, że się tylko zastanawiam, że to są tylko moje wątpliwości, a na bazie tylko wątpliwości nikogo nie będę oceniał.

Robert, z całym szacunkiem, pewnie większość z nas ma takie wątpliwości.
Problem polega na tym, że nie wiemy jak tam było w rzeczywistości, więc dzielenie sie takimi rozmyślaniami nie przynoszac żadnych pozytywów w postaci rozwiązania problemu wpływa negatywnie na atmosferę. Janusz już poczuł się urażony i deklaruje chęć odejścia z forum. Nie chodzi tu oczywiście o samego Janusza, a raczej o całokształt.

No cóż Colonel wyraził to dosadniej.

A co do największego stopnia żeglarskiego - jsm ma prawo chyba prowadzić jacht tej wielkości po dowolnym akwenie?

Ostatnio edytowano 20 sty 2016, o 13:06 przez Waldi_L_N, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 13:06 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Jato napisał(a):
A „mądrzejszy”?? Na pewno, w każdym razie od Ciebie.

Zgadzam się z tym i na tym poprzestańmy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 13:15 

Colonel napisał(a):
...A Sajmon nie ulokował się jednoznacznie?

Nie wiem.
Colonel napisał(a):
Został sam Marcin wobec czwórki podzielonej po dwa.

Rozumiem, trudna decyzja.
Colonel napisał(a):
A jak członek załogi może przejąć kontrole nad jachtem, na którym jest nie życzący sobie tego armator i kapitan?

Nie mam na myśli ostatnich dni. To wyglądało już bez wyjścia i tutaj Basię i Janusza rozumiem.
Bardziej myślałem o przejęciu inicjatywy jeszcze w grudniu, a może nawet wcześniej, ale za nim napisał, że załogi już nie ma.
Colonel napisał(a):
Tak... pewników tu nie ma.
Po za jednym: obrażono fajny wysiłek i pozytywne emocje wielu pozytywnie kibicujących.

Zgadzam się, pewników nie ma, tylko wątpliwości.
Wysiłek fajny. Za obrażenie emocji nie winię uczestników wyprawy. Mieli prawo do chwil słabości. Mam pretensję tylko do reszty dyskutujących. To właśnie ta reszta stygmatyzując na odległość spowodowała że wątek jest jaki jest.

Ale jak widać, sam też mam chwilę słabości i dałem się wciągnąć. :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 13:17 

Podziękował : 1364
Otrzymał podziękowań: 1257
Uprawnienia żeglarskie: sternik mieliźniany
pough napisał(a):

Trudno się dyskutuje z kimś pijanym. Po pijanemu mówi się głupoty choć czasami mówi się to co się naprawdę myśli. Po takiej akcji na której powiedziało się za dużo i za głupio powstają konflikty. Trzeźwy inaczej odbiera. Pijany zazwyczaj przesadza. Potem się trzeźwieje i albo przeprasza się za swoje głupie gadki albo przeprasza się i mówi się że bardzo się nie pamięta co się mówiło.
Problem jest taki że trzeba wytrzeźwieć aby do tego dojść.
Drugą rzeczą która się nasuwa to to że człowiek nadużywajacy alkoholu zatraca poczucie rzeczywistości i nie jest w stanie dobrze ocenić sytuacji. Dochodzi wtedy do takich dzieciecych głupkowatych tłumaczeń typu : sami nie chcieli płynąć,jak się nie podoba to do widzenia itp. W ten sposób to można gadać jak się wychodzi z knajpy po drugiej stronie miasta, a nie na Antarktyce.
Do tego jeszcze pod uwagę nalezy wziąć taką sytuację. Mamy leciec gdzieś samolotem ale widzimy że pilot nie ogarnia świata bo jest nawalony. Wsiedlibyśmy do takiego samolotu? Zadzwonilibyśmy gdzieś by udaremnić temu pilotowi lot? Powierzylibysmy mu swoje życie i zdrowie?

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Za ten post autor Micubiszi otrzymał podziękowania - 7: adames, Alterus, cine, Colonel, kooniu, Logrus65, MaxLux
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 13:20 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Do tej pory śledziłem losy Polonusa jedynie w mediach ale żona mi powiedziała, żebym tu zajrzał, to się pośmieję. I prawda - ale cyrk z tego zrobiliście.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 13:23 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
"Słuchajcie, mamy ze sobą problem. Wy wiecie, ja wiem, każdy wie swoje. Ale jesteśmy w czarnej d..., więc mogę Was zabrać na prawach pasażerów, nie załogi. Jacht na pokładzie obsłużymy my, spokojnie damy radę. A jeżeli czasami zagotujecie herbatę też dla nas, to chętnie wypijemy. Jak dopłyniemy do portu, wrócimy do sprawy."

Za ten post autor 666 otrzymał podziękowanie od: pough
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 13:24 

Waldi_L_N napisał(a):
pough napisał(a):

Robert, z całym szacunkiem, pewnie większość z nas ma takie wątpliwości.
Problem polega na tym, że nie wiemy jak tam było w rzeczywistości, więc dzielenie sie takimi rozmyślaniami nie przynoszac żadnych pozytywów w postaci rozwiązania problemu wpływa negatywnie na atmosferę. Janusz już poczuł się urażony i deklaruje chęć odejścia z forum. Nie chodzi tu oczywiście o samego Janusza, a raczej o całokształt.

Jeżeli Janusz poczuł się urażony moim wpisem (bałem się tego) to bardzo Janusza przepraszam. Chcę by wiedział, że bardzo Janusza cenię za to zrobił. Miał też prawo do chwil słabości. Również Basię cenię i podziwiam. Oboje Was naprawdę szanuję i mam wrażenie, że oboje byliście najmocniejszymi filarami wyprawy.

Swoje wątpliwości wylałem szczerze pod wpływem całości wątku, nie pochwalam pozostawienia dwóch członków "na lodzie". Staram się zrozumieć wszystkich. Nie odważę się na ocenę i stygmatyzowanie nikogo tylko na podstawie watpliwości.

Za ten post autor pough otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 13:25 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: jakis tam chyba mam
zeglarzniedzielny napisał(a):
Do tej pory śledziłem losy Polonusa jedynie w mediach ale żona mi powiedziała, żebym tu zajrzał, to się pośmieję. I prawda - ale cyrk z tego zrobiliście.

jaki cyrk , tu nie ma się z czego śmiać tu należny ubolewać i płakać ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 13:32 

Micu, po co ta psychoanaliza?
Już 22 listopada zasuwali w okrojonym składzie z powodu niedyspozycji alkoholowej części załogi.
A na komentarz dzień później:
Cytuj:
Pić też trzeba umieć !

z drugiej strony padło:
Cytuj:
Ale kopać trza umić...

Chciałoby się powiedzieć: Siadł i wstydził się!

pough napisał(a):
Jeżeli Janusz poczuł się urażony moim wpisem (bałem się tego) to bardzo Janusza przepraszam.

Nikt nie mówi, ze to Ty go uraziłeś - nie bierz tego do siebie.
Podałem reakcję Janusza jako przykład tego, co dzieje się przez niepotrzebne bicie piany.

Ostatnio edytowano 20 sty 2016, o 13:35 przez Waldi_L_N, łącznie edytowano 2 razy

Za ten post autor Waldi_L_N otrzymał podziękowania - 2: Colonel, pough
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 13:33 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Micubiszi napisał(a):
na Antarktyce

Czyżby się przenieśli na drugą półkule ? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 13:34 

Podziękował : 1364
Otrzymał podziękowań: 1257
Uprawnienia żeglarskie: sternik mieliźniany
Na drugiej jest Arktyka :roll: https://pl.wikipedia.org/wiki/Antarktyka

Takie rzeczy to czeba juz kumać panie sternik
:roll:

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 14:41 

Podziękował : 353
Otrzymał podziękowań: 374
Uprawnienia żeglarskie: są, ale bez znaczenia
Micubiszi napisał(a):
...

:roll:

Pono jest już dysgeografia...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 14:43 

Dysmózgia też. :rotfl:

Za ten post autor Narjess otrzymał podziękowania - 2: Colonel, Zgrzyb
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 15:02 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Oj, czepiacie siem. I Jurasa i Micusia dotknęła dysgramatyka. Jeden napisał, drugi nie zauważył:
Na Antarktyce. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 15:08 

Ja tylko podrzucam Zbigowi możliwą jednostkę chorobową.. Ja tylko niosę pomoc!! :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 16:26 

Podziękował : 284
Otrzymał podziękowań: 617
Uprawnienia żeglarskie: polskie i zagraniczne
plitkin napisał(a):

Proponuję zrobić zebranie, wyciągnąć wnioski, wziąć na siebie pewne zobowiązania, zewrzeć szeregi i dać naszą mocną i stanowczą odpowiedź tym cholernym skrytożercom:

Я сам по себе всегда готов!

Морская (даже Океаническая) Лошадь

pough napisał(a):
Jato napisał(a):
...Wszyscy wszystkich i wszystko oceniają... ...Na każdym kroku oceniamy. Nie uwolnisz się od tego i ja też nie...

Czy również powiesz, że wszyscy wszystkim się skarżą... publicznie...

Jato napisał(a):
Zostałeś zaskoczony tymi wydarzeniami?
Ja jakoś nie.

Ja również nie. Ekstremalne warunki, ekstremalnie trudne zadanie, spodziewałem się, a nawet byłem pewien, że zatargi będą.
Tak jak rozumiem publiczne (na forum) rozstrzyganie zatargów merytorycznych, czytelnicy mogą wskazać złoty środek albo nową koncepcję, lepszą lub gorszą, to nie podoba mi się publiczna próba rozstrzygania sporu czysto personalnego opartego o cechy osobiste.

Jato napisał(a):
Wiesz, co zwróciło moją uwagę czytając ten wątek od początku?

Moją uwagę zwróciło wiele rzeczy, jedne komentowałem inne przemilczałem.

Skoro jednak sprawy poszły tak daleko, to napiszę co mnie zastanawia.
Zastrzegam, że nie mam do żadnego z uczestników pretensji, a zwłaszcza do szkutnika i Basi, bo nie wiem jak sam bym się zachował będąc na ich miejscu. Być może zrobiłbym tak samo.

Czy rzeczywiście zrobił wszystko zanim napisał, że załogi już nie ma i zanim Ty mogłeś napisać, że:
Jato napisał(a):
Sprawy posunęły się za daleko

Jeszcze raz zastrzegam, że absolutnie żadnych pretensji o to do szkutnika nie mam, a nawet w pewnym sensie rozumiem, ale na ocenę się nie zdobędę. Mogę się tylko zastanawiać.

Nie podoba mi się, że Seba zostawił dwoje uczestników na "lodzie" w miejscu skąd bez zaangażowania sporych sił i wielu osób nie mają szans na powrót do domu, ale tu i teraz nie chcę tego bezkrytycznie piętnować, bo za mało wiem.

Zastanawia mnie czy pozostali Sajmon i Marcin, zwłaszcza Marcin (Yagiel), który wydaje się być "in the middle", nie mogli wpłynąć na Sebę i na szkutnika i Basię do rozejmu i zmiany stanowiska na czas odstawienia ich do cywilizacji.

Jeszcze raz zaznaczam. Nie mam do nikogo pretensji (nawet do Seby), bo za mało wiem, bo nie czułem tego co oni czuli w każdej minucie wyprawy.

Ja się tylko zastanawiam, ale to nie daje prawa do szybkiego i emocjonalnego przypinania łatek i stygmatyzowania poszczególnych członków wyprawy. A niestety wrażenie emocjonalnego przypinania łatek odnoszę (być może błędne) z toku dyskusji w tematach związanych z Polonusem.

Tak jak byłem zainteresowany tym tematem, tak teraz, nie z powodu uczestników wyprawy, bo rozumiem ich trudne chwile, chwile załamania, ale z powodu rozwinięcia dyskusji przez pozostałych, przestałem się tym wątkiem interesować.

Życzę natomiast absolutnie wszystkim bezpiecznego i udanego powrotu, a postępy w kwestii bezpiecznego powrotu będę śledził, mając nadzieję na to, że po czasie już w domu wszyscy uczestnicy się spotkają i sobie wszystko sami bez pomocników wyjaśnią, a kiedyś nam przekażą swoje doświadczenia (nie żale).

Wysłane z telefonu Sony. Nektóre słowa mogły zostać zapisane poprawnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 16:28 

Podziękował : 284
Otrzymał podziękowań: 617
Uprawnienia żeglarskie: polskie i zagraniczne
Przepraszam wysłałem z tapetami a to byle nie wycięto cytowanie pod odpowiedzią

Wysłane z telefonu Sony. Nektóre słowa mogły zostać zapisane poprawnie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 16:32 

Sailhorse Należą się tantiemy... :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 17:01 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Micubiszi napisał(a):
.
No faktycznie czeba. Moja pomyłka. :-( .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 17:05 

Podziękował : 503
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: Wszystkie jakie mam, kupiłem sam...
Sądząc po tytule, czas chyba wątek zamknąć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 17:48 

Podziękował : 434
Otrzymał podziękowań: 411
Uprawnienia żeglarskie:
Narjess napisał(a):
Dysmózgia też. :rotfl:

Dotknięty tą jednostka chorobową nie cierpi.
Otoczenie owszem.

Pozdrawiam
tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 21:15 

Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 17
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz i sternik motorowodny
Fakt, że kilku tu piszących zrobiło z tego wątku cyrk, a słowotok niektórych jest wręcz "imponujący".Dlaczego moderatorzy nie zamykają tego wątku kiedy jest już następny,aktualny.....też nietety z wypocinami tych samych "pisarzy".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sty 2016, o 21:16 

Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
j.666 napisał(a):
"Słuchajcie, mamy ze sobą problem. Wy wiecie, ja wiem, każdy wie swoje. Ale jesteśmy w czarnej d..., więc mogę Was zabrać na prawach pasażerów, nie załogi. Jacht na pokładzie obsłużymy my, spokojnie damy radę. A jeżeli czasami zagotujecie herbatę też dla nas, to chętnie wypijemy. Jak dopłyniemy do portu, wrócimy do sprawy."
Otóż "nie mogę", bo Polonus nie może być jachtem komercyjnym - nie ma ważnej KB. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 sty 2016, o 19:03 

Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: jżm
czy ktoś zna pozycję teraz "naszego" bo tak pilnie śledzonego s/y Polonusa?

pytam zaniepokojony niekończącą się dyskusją co było --ale co jest z nim teraz

Jan
taki sobie żeglarz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2232 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 75  Następna strona