Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 10:02

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 38  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 sty 2016, o 13:18 

Podziękował : 97
Otrzymał podziękowań: 63
Uprawnienia żeglarskie: oj tam, oj tam
Sajmon napisał(a):
Co masz na myśli pisząc "postawa". Widzisz, mam nieodparte wrażenie, że zarowno Seba jak i ja dosyć cierpliwie znosimy określenia typu "gówniarze", "pijacy". Nie mieszamy z błotem ludzi podających "fakty".

Pisząc "postawa" mam na myśli na przykład cytowane przeze mnie określenia Szefa Stacji oraz innych członkow załogi wraz z imputowaniem romansu, na co - uwierz - przykro patrzeć.
Nie odnoszę się do reakcji na pytania czy posty forumowiczów, chodzi tu wyłącznie o to, jak piszecie o ludziach, którzy Wam pomogli. Wam - bo Stacja, Sebie - bo Janusz i Basia.
Odwdzięczanie się im takimi określeniami i insynuacjami jest po prostu niegodne i o to mi chodzi.

Mieszasz z błotem - uzywając Twojego określenia - Szefa Stacji Arctowskiego, deprecjonujesz ich pomoc (śmierdzące wędliny i przeterminowany majonez), choć nie sądzę, by należało uznać, że sami mieli świeży kawior i ostrygi, Seba w sposób niedopuszczalny w kulturalnym towarzystwie komentował "słabość" Janusza do Basi, a widząc reakcję Żony Janusza, opisaną przez Maara nie tylko tego nie zaprzestał, lecz nawet podkręcał ("życzę ci powodzenia z Basią"). Za Sebę Ciebie nie winię, to oczywiste, ale pozostałe wypowiedzi są Twoje i o nie mi chodzi.

Nie prosiłam o opowieść i relację minutową z tej sytuacji, nie o to chodzi. Zadałam proste pytanie - czy były takie sytuacje, że członków załogi znaleziono rano pijanych i hm - nieco sfatygowanych w ogólnej mesie? I czy była taka sytuacja, że zasugerowano dwóm osobom spośród załogi jak najszybsze opuszczenie Stacji?
Pytania takie padają od dawna, była prośba by poczekać na Waszą odpowiedź - jesteś i deklarujesz chęć odpowiedzi. Zatem?

Za ten post autor Aqu otrzymał podziękowania - 11: bratanek65, Colonel, krzychuAPIA, Kurczak, Logrus65, PilotR, qqlka, Radziel, taka_jedna, Vela III, Walen
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 13:18 

Podziękował : 118
Otrzymał podziękowań: 57
Uprawnienia żeglarskie: j.s.m
Już, niestety "mam jasność w tym temacie". Moje wątpliwości rozwiałeś odpowiadając na post Aquy.
Jednak mogę sobie darować te kopanie.

Za ten post autor Logrus65 otrzymał podziękowania - 2: bratanek65, Vela III
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 13:21 

Sajmon napisał(a):
W istocie odwiedziła. Chętnie przeczytalbym komentarze na temat ilości alkoholu jaką ze sobą wierchuszka zabrala do zajmowanego domku. Ja nie widze w tym nic zdrożnego, że kierownictwo ma zamiłowanie do dobrej whisky, jeśli sobie z przyjaciolmi popijaja drinki wieczorem, po pracy. Czy ktoś uważa że coś w tym złego?

I znowu - niby nic, prawda? Bo nieważne, że inspekcja miała miejsce, wazne, że - być może - też piła. To jest właśnie dokładnie ta "postawa", o jaką pytasz, Sajmonie.

Za ten post autor Aqu otrzymał podziękowania - 5: bratanek65, Colonel, Logrus65, qqlka, Walen
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 13:22 

Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 30
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Sajmon napisał(a):
Co jeśli chodzi o ideę ratowania Polonusa nie zostalo wypełnione?
Zostało całkowicie podeptane dobre imię, dobra atmosfera i wspomnienia związane z tym jachtem.

Sajmon napisał(a):
Co masz na myśli pisząc "postawa".
Nie wiem co Aqu miała na myśli, ale wiem, że z powodu waszej postawy już nigdy na Arctowskim polscy żeglarze nie będą tak mile witani. Selma pływała, pływa i będzie pływać do stacji, ale inni, zupełnie obcy już nigdy nie staną się "długo oczekiwanymi gośćmi".
Z powodu waszej postawy, długo będzie się ciągnął jeszcze ten smród.

Sajmon napisał(a):
Nie bardzo sie da na forum przedstawic calą sekwencje zdarzen, narastajacej ciężkiej atmosfery, dzialań podskornych, konfliktow w załodze... Po prostu sie nie da
Wcześniej przez wiele stron wątku potrafiłeś ślizgać się po opisach klepiąc banialuki o pingwinkach a teraz nie możesz kliku zdań sklecić?

Podobnie jak Aqu JEST MI ZA WAS WSTYD!

Za ten post autor qqlka otrzymał podziękowania - 8: Aqu, bratanek65, Colonel, Kurczak, Logrus65, PilotR, taka_jedna, Vela III
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 13:31 

Wstydzi się znacznie więcej osób. A brak odpowiedzi jest również odpowiedzią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 13:38 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Aqu napisał(a):
bardzo negatywnie o zaopatrzeniu Stacji (chyba nie było ono przeznaczone złośliwie dla Was, lecz dla wszystkich tam przebywajacych było to samo?), to widzieliśmy wszyscy na własne oczy.

W moim odczuciu, po raz pierwszy zostalem "czarną owcą", właśnie przez kwestie zaopatrzenia. No, niestyty, ponieważ temat jest bardzo obszerny i skomplikowany wielowarstwowo - odsylam do książki :mrgreen:
W skrocie... Pracownicy stacji, sa zakladnikami swoich marzen i pasji. Dostanie sie do pracy na Arctowskim, to ich spelnienie. Dlatego mimo, że w kuluarach mówiło sie o klopotach żołądkowych, złym samopoczuciu, nikt się nie wychylał. Ja jako, że nie mam zamiaru apliokować na żadne stanowisko na Polskich Stacjach Polarnych, na jednym z pierwszych zebrań organizacujnych w gronie calej ekipy, zapytalem czy nie da sie czegoś zrobić, aby nie karmić ludzi przetrminowaną żywnościa, rodem z wypraw 38, 39 tej... Przypominam, że obecnie mamy wyprawę czterdziestą. Sądząc po ilości klepnieć po ramieniu, byl to problem (żołądkowy) dla wielu osób... Cala reszt, dalsza sekwencja zdarzeń, to tylko konsekwencje.
Jak sie chce psa uderzyć, kij się zawsze znajdzie.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Aqu napisał(a):
Pisząc "postawa" mam na myśli na przykład cytowane przeze mnie określenia Szefa Stacji oraz innych członkow załogi wraz z imputowaniem romansu, na co - uwierz - przykro patrzeć. Zatem?

po kolei, ale postaram się omowić kilka spraw.
Nikt nie sugerowal romansu, a skoro tylko powstala sytuacja, że ktoś to tak odebral wyjaśnione zostalo z rozbiorek logicznym poszczegolnych zdań włąxznie, że nie taka byla intencja autora nieszczęśliwego sformuowania. Seba wyraźnie napisał że nie było absolutnie jego intencją sugerowanie takich rzeczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 13:43 

Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 30
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Sajmon napisał(a):
Sądząc po ilości klepnieć po ramieniu
Dziwne, że nikt z tych, którzy tak serdecznie klepali wtedy twoje ramie, nie wyszedł, chociażby pomachać z daleka, gdy odpływaliście.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 13:44 

Aqu napisał(a):
Pisząc "postawa" mam na myśli na przykład cytowane przeze mnie określenia Szefa Stacji oraz innych członkow załogi wraz z imputowaniem romansu, na co - uwierz - przykro patrzeć. Zatem?

po kolei, ale postaram się omowić kilka spraw.
Nikt nie sugerowal romansu, a skoro tylko powstala sytuacja, że ktoś to tak odebral wyjaśnione zostalo z rozbiorek logicznym poszczegolnych zdań włąxznie, że nie taka byla intencja autora nieszczęśliwego sformuowania. Seba wyraźnie napisał że nie było absolutnie jego intencją sugerowanie takich rzeczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 13:49 

Sajmon napisał(a):
Ja jako, że nie mam zamiaru apliokować na żadne stanowisko na Polskich Stacjach Polarnych, na jednym z pierwszych zebrań organizacujnych w gronie calej ekipy, zapytalem czy nie da sie czegoś zrobić, aby nie karmić ludzi przetrminowaną żywnościa, rodem z wypraw 38, 39 tej...

Sajmonie - tam mogłeś pytać i pewnie skoro był to problem - zostałbyś przynajmniej zrozumiany. Tu pisanie w ten sposób o ludziach i Stacji, która Was gościła tak, jak siebie - jest przynajmniej nieeleganckie. To naprawdę trzeba tłumaczyć?

Sajmon napisał(a):

Czytam z uwagą od początku wszystkie wątki Polonusowe - a tego z pewnością nie widziałam. Mógłbyś być tak uprzejmy i wskazać mi gdzie Seba wyraźnie napisał, że nie było jego intencją sugerowanie takich rzeczy? Bo ja pamiętam dwa - jeden o "słabości Janusza do Basi", drugi z "życzeniem" "powodzenia z Basią, mały kłamczuszku"?

Za ten post autor Aqu otrzymał podziękowanie od: Vela III
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 13:55 

Aqu napisał(a):
Mieszasz z błotem - uzywając Twojego określenia - Szefa Stacji Arctowskiego, deprecjonujesz ich pomoc (śmierdzące wędliny i przeterminowany majonez), choć nie sądzę, by należało uznać, że sami mieli świeży kawior i ostrygi, Zatem?

Nigdy nie deprecjonowałem pomocy ldzi ze stacji. Wystarczyło czytać relacje, żeby to wiedzieć. Nie nazwalbym podanie mojej opini mieszanie z błotem. Miałem z Szefem osobisty konflikt, dosyc ostry. Na pewno Adam ma o mnie jak najgorsze zdanie, ja o nim nie najlepsze. Ale nie zmienia to faktu, że ekipa Arctowskiego bardzo nam pomagala w różnych momentach naszej aktywności.

Co do żywności, uważam, że jest to forma pomocy ekipie, ktora sama nie może na pewne rzeczy zwrocic uwagi. Cały czas utrzymuje, że to jest bardzo "słabe" - to jak się traktuje pracownikow PolskiejStacjiAnartktycznej...

Za ten post autor Sajmon otrzymał podziękowania - 2: martinez98, peter
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 13:55 

Podziękował : 64
Otrzymał podziękowań: 23
Uprawnienia żeglarskie: Żeglarz Jachtowy
Aqu napisał(a):
Czytam z uwagą od początku wszystkie wątki Polonusowe - a tego z pewnością nie widziałam. Mógłbyś być tak uprzejmy i wskazać mi gdzie Seba wyraźnie napisał, że nie było jego intencją sugerowanie takich rzeczy? Bo ja pamiętam dwa - jeden o "słabości Janusza do Basi", drugi z "życzeniem" "powodzenia z Basią, mały kłamczuszku"?

Sajmon tłumaczyl się za sebe:

viewtopic.php?f=39&t=22991&p=403122#p403122

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 13:58 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Sajmon. Czytałeś własnoocznie to co Seba napisał dwukrotnie na temet Basi i Janusza ?

Bo dla mnie pierwszy wpis był wyraźną sugestią, że mają się ku sobie a drugi tylko to potwierdził... Późniejsze tłumaczenia są traktowane jako próbę wybrnięcia z kłopotliwej sytuacji i absolutnie nie są wiarygodne.

Nie twierdzę, że takie były intencje Seby - ale tego typu teksty skoro już się zdarzyło należy prostować natychmiast - bo mogą być przyczyną poważnych problemów rodzinnych...

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Za ten post autor Kurczak otrzymał podziękowania - 6: Aqu, bratanek65, Logrus65, Marian Strzelecki, Waldi_L_N, Walen
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 14:05 

Sądzę, że była to próba podważenia wiarygodności Janusza w oczach forumowiczów. Jak się nie może dyskutować o faktach (bo są one niewygodne) to trzeba taką osobę zdyskredytować.

Za ten post autor Logrus65 otrzymał podziękowania - 5: Aqu, bratanek65, miru71, PilotR, Vela III
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 14:05 

Aqu napisał(a):
Sajmon napisał(a):
Zadałam proste pytanie - czy były takie sytuacje, że członków załogi znaleziono rano pijanych i hm - nieco sfatygowanych w ogólnej mesie? I czy była taka sytuacja, że zasugerowano dwóm osobom spośród załogi jak najszybsze opuszczenie Stacji?
Pytania takie padają od dawna, była prośba by poczekać na Waszą odpowiedź - jesteś i deklarujesz chęć odpowiedzi. Zatem?

Pytanie wcale nie jest takie proste, szczegolnie że jest to pytanie z tezą.

Od końca. Nie zasugerowano dwóm osobom załogi jak najszybszego opuszczenia stacji. Przed świetami zasugerowano calej załodze, że ma jak najszybciej opuścić stacje. Byla to dość smieszna sugestia w tamtych okolicznościach - no ale znowu długo by opowiadać...

Co do "sytuacji". Byla taka sytuacja, że po cotygodniowej sobotniej imprezie, jedna z osob z zalogi Polonusa zasnęła na kanapie w jadalni i zostala tam do rana. Osoba ta nie zostala "znaleziona"bo sie nie zgubila, ale zostala obudzona przez- pozostalych czlonkow załogi Polonusa, o ósmej rano, gdy po imprezie nikt ze stacji jeszcze sie nie obudzil. Nikt po tej sytuacji o tym z nami nie rozmawial w kontekscie problemu, pretencji...

Logrus65 napisał(a):
Już, niestety "mam jasność w tym temacie". Moje wątpliwości rozwiałeś odpowiadając na post Aquy.
Jednak mogę sobie darować te kopanie.

I to uwielbiam :) :)
Masz jasność... Gratulacje,

Aqu napisał(a):
Sajmon napisał(a):
W istocie odwiedziła. Chętnie przeczytalbym komentarze na temat ilości alkoholu jaką ze sobą wierchuszka zabrala do zajmowanego domku. Ja nie widze w tym nic zdrożnego, że kierownictwo ma zamiłowanie do dobrej whisky, jeśli sobie z przyjaciolmi popijaja drinki wieczorem, po pracy. Czy ktoś uważa że coś w tym złego?

I znowu - niby nic, prawda? Bo nieważne, że inspekcja miała miejsce, wazne, że - być może - też piła. To jest właśnie dokładnie ta "postawa", o jaką pytasz, Sajmonie.

Ja po prostu nie widze powodow do udawania bialej leleji. Co za inspekcja? Wierchuszka jak to ktoś określil, przyjechala w celach naukowych, a to, że miała ze soba alkohol to fakt. Tak jak faktem jest, że imy mieliśmy alkohol. Nie uwierzycie, ale alkohol pije sie po to, żeby się wprowadzić w stan upojenia alkoholowego. Nie ma w tym uważam nic złego, że ten kto ma ochote, potrzebę, czy jest to wierchuszka, czy żeglarz, ma na stacji alkoholo i (o zgrozo) pije go!

Za ten post autor Sajmon otrzymał podziękowania - 2: martinez98, peter
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 14:19 

qqlka napisał(a):
Zostało całkowicie podeptane dobre imię, dobra atmosfera i wspomnienia związane z tym jachtem.

Bzdura piramidalna :) - ciężko z tym dyskutować... Otrzymujemy mnostwo ciepłych słów, gratulacji, maili ze slowami poparcia, podziekowan dla calej pięcioosobowej ekipy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 14:22 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Sajmon napisał(a):
Tak jak faktem jest, że imy mieliśmy alkohol. Nie uwierzycie, ale alkohol pije sie po to, żeby się wprowadzić w stan upojenia alkoholowego. Nie ma w tym uważam nic złego, że ten kto ma ochote, potrzebę, czy jest to wierchuszka, czy żeglarz, ma na stacji alkoholo i (o zgrozo) pije go!

Widzisz Tomku jak wiesz nie jestem abstynentem. Ale nie piję go dlatego żeby się wprawić w stan upojenia... Jeżeli ktoś tak twierdzi i robi IMHO ma problem alkoholowy...

Rozumiem, że to żart lub ironia i zapomniałeś po prostu postawić właściwego emotka :D

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Za ten post autor Kurczak otrzymał podziękowania - 4: bratanek65, Logrus65, Marian Strzelecki, Moroszka
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 14:24 

Sajmon napisał(a):
qqlka napisał(a):

Bzdura piramidalna :) - ciężko z tym dyskutować... Otrzymujemy mnostwo ciepłych słów, gratulacji, maili ze slowami poparcia, podziekowan dla calej pięcioosobowej ekipy.

To są dwie całkiem różne sprawy. Ja też gratuluję z całego serca, uratowania Polonusa, całej pięcioosobowej ekipie.

Za ten post autor Logrus65 otrzymał podziękowanie od: Aqu
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 14:26 

Sajmon napisał(a):
Co do żywności, uważam, że jest to forma pomocy ekipie, ktora sama nie może na pewne rzeczy zwrocic uwagi. Cały czas utrzymuje, że to jest bardzo "słabe" - to jak się traktuje pracownikow PolskiejStacjiAnartktycznej...

Naprawdę chcesz mi powiedzieć, że pisałeś to tutaj z troski o jakość żywności ludzi na Stacji? No błagam :)

Mozna - nie wiem, napisać do ministerstwa z awanturą, zrobić szum medialny, ogólnopolską zrzutkę na świeżą szynkę, cokolwiek - ale nie tak i nie tu! :) Fajny żart, ale nijak nie przekonujący ;)

Za ten post autor Aqu otrzymał podziękowania - 2: Logrus65, Vela III
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 14:26 

qqlka napisał(a):
Nie wiem co Aqu miała na myśli, ale wiem, że z powodu waszej postawy już nigdy na Arctowskim polscy żeglarze nie będą tak mile witani. Selma pływała, pływa i będzie pływać do stacji, ale inni, zupełnie obcy już nigdy nie staną się "długo oczekiwanymi gośćmi".
Z powodu waszej postawy, długo będzie się ciągnął jeszcze ten smród.
Podobnie jak Aqu JEST MI ZA WAS WSTYD!

Kompletna bzdura! Nawet jeśli ktoś ma do nas pretensje słuszne/niesluszne, musialby być kompletnym idiotą, że by przekladac to na relacje z innymi żeglarzam, turystami, podroźnikami. Selma byla bardzo serdecznie podejmowana. Przy okazji - jeszcze raz wielkie dzieki dla Piotra i zalogi, za pomoc jakiej nam udzielili w trakcie drogi na kontynent.

Zasadniczo nie potrzebujemy reprezentantow naszego wstydu, czy dumy. A tak konkretnie to wstyd Ci za calą piątkę, czy tylko za niektore osoby, czy może wstyd Ci za Polskich Żeglarzy, czy może za rdzawe zacieki na kadłubie?

Za ten post autor Sajmon otrzymał podziękowanie od: martinez98
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 14:27 

mazok napisał(a):
Sajmon tłumaczyl się za sebe:

viewtopic.php?f=39&t=22991&p=403122#p403122

Sajmon niczego nie wytlumaczył, a Seba dodatkowo potem napisał o tym następny post - Kurczak to pokazał. No niestety, nijak to tak nie wygląda :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 14:27 

Logrus65 napisał(a):
Wstydzi się znacznie więcej osób. A brak odpowiedzi jest również odpowiedzią.

Logrus... Zadaj prosze pytanie, uzyskasz odpowiedź

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 14:31 

Po co mam powtarzać pytania, które zadaje Aqa, Kurczak, qqlka ???
Nie widzę na nie odpowiedzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 14:33 

qqlka napisał(a):
Sajmon napisał(a):
Sądząc po ilości klepnieć po ramieniu
Dziwne, że nikt z tych, którzy tak serdecznie klepali wtedy twoje ramie, nie wyszedł, chociażby pomachać z daleka, gdy odpływaliście.

Nie tylko machali, ale niektórzy podpłyneli zodiakami. Marcin trzasnąl miśki pożegnalne z ekipantami i z kierownikiem... Z większością ekipy mamy cieple przyjacielskie relacje, jesteśmy poumawiani na spotkania w Polsce, na rejsy w Chorwacji :)
Po co kolportujesz takie bzdury? To jest zwykla nieprawda. Natomiast w warstwie "oficjalnej" bylo już gorzej...

Logrus65 napisał(a):
Po co mam powtarzać pytania, które zadaje Aqa, Kurczak, qqlka ???
Nie widzę na nie odpowiedzi.

wyjątkowo skoczylem na koniec kolejki... Gdybyś nie zakladal z gory zlych intencji, zauwaźylbyś, że czytam posty po kolei i po kolei odpowiadam na nie... Wracam do chronologii

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 14:35 

Sajmon napisał(a):
Marcin trzasnąl miśki pożegnalne z ekipantami i z kierownikiem...

NIKT, NIGDY nie miał tutaj ŻADNYCH pretensji do Marcina, więc jego serdeczne pożegnanie nie jest chyba żadnym zaskoczeniem.

Za ten post autor Logrus65 otrzymał podziękowania - 2: Aqu, bratanek65
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 14:36 

Sajmon napisał(a):
Nie uwierzycie, ale alkohol pije sie po to, żeby się wprowadzić w stan upojenia alkoholowego. Nie ma w tym uważam nic złego, że ten kto ma ochote, potrzebę, czy jest to wierchuszka, czy żeglarz, ma na stacji alkoholo i (o zgrozo) pije go!

Fakt, nie wierzę - nie że alkohol się pije, lecz ze można uznać, że upijanie się w takich okolicznościach to ok - ale nie moja to broszka.
In dubio pro reo, więc nie ciągnę tego, choć liczne slowa, przeciw Twojemu że wygladało to inaczej - jeśli otrzymam zgodę na podanie źródła, wrócę do tematu, o ile ktoś uzna to za ważne.
Dla mnie ważne jest to, że wypowiadacie się o osobach, którym wiele zawdzięczacie - w sposób deprecjonujący. I o to mi chodziło.

Sajmon napisał(a):
A tak konkretnie to wstyd Ci za calą piątkę, czy tylko za niektore osoby, czy może wstyd Ci za Polskich Żeglarzy, czy może za rdzawe zacieki na kadłubie?

Nie wiem za co Kasi, wiem za co mnie - teraz za Sebę i Ciebie w kontekscie sposobu "podziękowania" za pomoc, Sajmonie. Bo w tym cały czas rzecz

Ostatnio edytowano 29 sty 2016, o 16:29 przez Wojciech, łącznie edytowano 1 raz
Korekta cytatu. Usunięcie komentarza informującego o wadliwym cytacie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 14:45 

Aqu napisał(a):

Sajmonie - tam mogłeś pytać i pewnie skoro był to problem - zostałbyś przynajmniej zrozumiany. Tu pisanie w ten sposób o ludziach i Stacji, która Was gościła tak, jak siebie - jest przynajmniej nieeleganckie. To naprawdę trzeba tłumaczyć?

Zdecydowanie musisz mi wytlumaczyc, jak stawanie w obronie racownikow arctowskiego, jest jednoczesnie atakiem na nich. To nie ich wina, że są przymusowymi freeganinami. W jaki sposob niby pisze o ludziach ze stacji? Że sa pasjomatami, że marzycielami, że nam bardzo pomagali, że się z wieloma zaprzyjaźnili, że mamy poumawiame spotkania w Polsce? O jakim sposobie mowisz? Przewija sie tutaj motyw gości. Nie czulem sie tam gościem. Byliśmy tak z zadaniem ktore bylo wspolnym celem IBB i Seby. Pracowaliśmy z Arctowiakami ramie w ramie przy urządzaniu stacji, przy rozladunku, porzadkach itd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 14:50 

Podziękował : 68
Otrzymał podziękowań: 132
Uprawnienia żeglarskie: różne
Sajmon napisał(a):
W jaki sposob niby pisze o ludziach ze stacji?

"Arctowiaczek" "duży człowiek z..." nie pamiętam już czym. Obelżywie, lekceważąco. O człowieku, któremu od cholery zawdzięczacie.

Prościej się nie da...

Za ten post autor gwidon otrzymał podziękowania - 2: Aqu, bratanek65
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 14:53 

Kurczak napisał(a):
Sajmon. Czytałeś własnoocznie to co Seba napisał dwukrotnie na temet Basi i Janusza ?

Bo dla mnie pierwszy wpis był wyraźną sugestią, że mają się ku sobie a drugi tylko to potwierdził... Późniejsze tłumaczenia są traktowane jako próbę wybrnięcia z kłopotliwej sytuacji i absolutnie nie są wiarygodne.

Nie twierdzę, że takie były intencje Seby - ale tego typu teksty skoro już się zdarzyło należy prostować natychmiast - bo mogą być przyczyną poważnych problemów rodzinnych...

Kurczaczku :) jak Cię lubię... Nawet mi sie nie chce z tym polemizować... Jak klopotliwa sytuacja? Skoro część osób uparla sie wszystko interpretowac, zakladajac zle intencje, cóż wiecej można zrobic niż wytłumaczyc ze są w błedzie. Rozmawialem z Sebą. Nikt nigdy nie mial zamiaru sugerowac żadnych romansow itp. Natomiast Janusz dopuscil sie manipulacji i popelnienia pewnych rozminieć z faktami i stąd ten niepotrzebny "kłamczuszek". Niepotrzebny, bo na forum nie da sie rozstrzygać sporow na zasadzie slowo przeciw słowu.

Logrus65 napisał(a):
Sądzę, że była to próba podważenia wiarygodności Janusza w oczach forumowiczów. Jak się nie może dyskutować o faktach (bo są one niewygodne) to trzeba taką osobę zdyskredytować.

Przejrzyj wątek :) Regularnie, konsekwentnie deprecjowana są tylko dwie osoby...
Dyskutujmy o faktach! Jestem za! Od czaego zaczynamy? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 15:00 

Sajmon napisał(a):
Zdecydowanie musisz mi wytlumaczyc, jak stawanie w obronie racownikow arctowskiego, jest jednoczesnie atakiem na nich.
gwidon napisał(a):

"Arctowiaczek" "duży człowiek z..." nie pamiętam już czym. Obelżywie, lekceważąco. O człowieku, któremu od cholery zawdzięczacie.

Prościej się nie da...

na przykład. Sajmon, tu nie chodzi o kopanie się po kostkach i udowadnianie sobie, kto jest kim i dlaczego.
Widać gołym okiem na kilometr, że nie było tak, jak być powinno - i jak, zapewne, zakładaliście. Dlatego też - sądzę - dobrym rozwiązaniem byłoby, miast rżnąć rycerza bez skazy i zmazy napisać po prostu "tak, kilka rzeczy się nie udało, powodów było wiele, nasza wina też jest bezsporna, dziękujemy tym, komu coś zawdzięczamy, przepraszamy tych, których obraziliśmy w emocjach". Udowadnianie, że cały świat jest winien, a wy brylantowi jest deczko cienkie.

I doprawdy nie chodzi o dziobanie Ciebie (akurat ty się nawinąłeś, choć powinien być to Seba, firmujący całą akcję i właściciel Polonusa), tylko postawienie na nogach sytuacji, którą odwracacie jak kota ogonem. Nie dziw się, że są pytania - czasem natarczywe, czasem może nawet agresywne. Emocje są właściwe nie tylko wam, tu masa ludzi żyła tą akcją przez długi czas, angażując się i pomagając każdy na skalę własnych możliwości. No i faktem jest, że to sprawa bardzo medialna - a medialnie to raczej daliście ciała, niż załatwiliście sprawę porządnie.
Mnie osobiście do odezwania się skłoniła Twoja uwaga skierowana do kogoś, kto powazył się napisać, że nie jesteście nieskalani - z zaleceniem stosowania zasad obowiązujących w kręgach kultury zachodnioeuropejskiej. Prawda taka, że od tych zasad odbiegliście jak najdalej. I tyle.

Za ten post autor Aqu otrzymał podziękowania - 3: Logrus65, Vela III, Walen
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2016, o 15:02 

gwidon napisał(a):
Sajmon napisał(a):
W jaki sposob niby pisze o ludziach ze stacji?

Prościej się nie da...

Napisalem otwarcie - mamy z Adamem silny konflikt. Facet z facetem stąd moje bardzo subiektywne stwierdzenia. Rzeczywiscie nie potrzebne na forum, bo nic nie wnoszące.
Bardzo szczegołowo opisze nature i przebieg naszego starcia - wiecie gdzie :mrgreen:

Aqu napisał(a):

na przykład. Sajmon, tu nie chodzi o kopanie się po kostkach i udowadnianie sobie, kto jest kim i dlaczego.
Widać gołym okiem na kilometr, że nie było tak, jak być powinno - i jak, zapewne, zakładaliście. Dlatego też - sądzę - dobrym rozwiązaniem byłoby, miast rżnąć rycerza bez skazy i zmazy napisać po prostu "tak, kilka rzeczy się nie udało, powodów było wiele, nasza wina też jest bezsporna, dziękujemy tym, komu coś zawdzięczamy, przepraszamy tych, których obraziliśmy w emocjach". Udowadnianie, że cały świat jest winien, a wy brylantowi jest deczko cienkie.

Moim zdaniem nie czytasz relacji. Było wiele razy o kłopotach, o błedach, o rzeczach ktore sie nie udaly. Jest mnostwo rzeczy ktore poszly nie tak! W koncu niby dlaczego ekspedycja trwala o półtora miesiaca, lekko liczac niż zakładano. Podziekowań nie brakowalo, może nie koniecznie na forum, ale z Arctowiakamo, nie pogrzebujemy komunikować sie za pośrednictwem forum. Uważam, że nie dostrzeżenie tego w naszych relacjach, to znowu trzymanie sie uparcie z gory zalożonych tez i zakladanie naszych zlych intencji. Wspólpraca z Arctowskim to bardzo skomplikowana wielowarstwowa historia. Oczywiście nie czarno biala..

Za ten post autor Sajmon otrzymał podziękowanie od: mazok
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 38  Następna strona