Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 16 lip 2025, o 00:57

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 38  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 sty 2016, o 10:26 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
redgrist napisał(a):

Ogarnijcie się, bo jak się tak czyta to z dobrego ruchu społecznego zaczyna strumieniem gówno spływać.

Może zacznij ogarnianie od siebie - kieruj swoje uwagi do tych, do których masz zastrzeżenia, a nie pleć w kółko o chruście i gównie.

Za ten post autor Alterus otrzymał podziękowanie od: Marian.Kowalski
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 10:32 

Podziękował : 141
Otrzymał podziękowań: 105
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Alterus napisał(a):
Może zacznij ogarnianie od siebie - kieruj swoje uwagi do tych, do których masz zastrzeżenia, a nie pleć w kółko o chruście i gównie.

Ale ja mam taki kaprys. I niestety nie będziesz mnie wychowywał Tato.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 10:35 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
Bodo napisał(a):
Może być też tak, że inny prawnik udowodni Januszowi, że nie wywiązał się z podjętego zadania, czym naraził na dodatkowe i niepotrzebne koszty całą ekipę.
A zawarli umowę rezultatu, czy starannego działania? :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 10:40 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
redgrist napisał(a):
Alterus napisał(a):

Ale ja mam taki kaprys. I niestety nie będziesz mnie wychowywał Tato.

Nie mam takiego zamiaru. Sam też nie próbuj wychowywać innych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 10:44 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
j.666 napisał(a):
A zawarli umowę rezultatu, czy starannego działania?

A mnie, co do tego? .... i każdemu, innemu kibicowi? ....
Swoim postem, zwróciłem uwagę na doradzanie i podburzanie przez osoby postronne ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 11:12 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
No tak jak mówiłem, słowa potepienia, zarezerwowane są wiadomo dla kogo. Zniżenie do poziomu rynsztoku, ktory nie ja wprowadzilem do tego wątku, jest dedykowane Kocurowi. I chetnie powtórze co o nim myślę. Musze jednak rozczarowac wszystkich tych, ktorzy chcieliby traktowac dosłownie obietnice rekoczynu. Szkoda zachodu. Bury K. Prawdopodobnie nie zrozumialby o co chodzi. Co do rzetelnosci i wyjasniania... Przypominam, że prawie cały wczorajszy dzień odpowiadalem konkretnie, na konkretne pytania. Jeśli ktos ma ochote na kontynuowanie przesluchania. Zapraszam!
No i musze wszystkich rozczarowac, wszystkich zalogowanych po 20 stycznia. Wczorajszy wieczor spedzilismy trzeźwi, na wymianie opowiesci i zdjec z Monika Witkowską. Dzisiaj niestety wyjeżdża. Niestety, bo jej historie, przeżycia, sa niesamowite...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 11:23 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Witam. Jeżeli możesz. Czy mógłbyś, tak w skrócie, opisać jak teraz przeprowadził byś akcję wodowania Polonusa bez pomocy tego statku? Gdzie leżał błąd który Was poróżnił?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 11:27 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 248
Uprawnienia żeglarskie: gorszego sortu
Nie napiszę zgodnie z nurtem pewnie tak jakby się większość spodziewała, ale napiszę po prostu od siebie co myślę.

I nie jest to wbrew pozorom próba pouczania, jak niektórzy odbierają albo innym zarzucają.
Jest to tylko moja wypowiedź (do której mam prawo) na temat tego co obserwuję w tematach około Polonusowych. Nic więcej.

Wcale nie jestem zaskoczony temperaturą, ani też formą dyskusji. Owszem forma mogłaby być lepsza, ale rozumiem emocje związane z lawiną pomyj, nie wyłączając bardzo niskiego poziomem wplątywania rodzin.

Dla mnie aksjomatem było, że po ponad tygodniowym braku dostępu do internetu i informacji, gdy te wszystkie posty, oceny, pomyje i połajanki spadły na chłopaków jak lawina po zalogowaniu się do świata, wywołały w nich taką, a nie inną reakcję. Sam też byłbym wkurwiony czytając na swój temat lawinę czegoś, z czym wewnętrznie bym się nie zgadzał. Lawinę czegoś co spadło bez dania wcześniej szansy na przedstawienie swojego punktu widzenia. Sam też nie wiem, czy umiałby opanować emocje zaraz po tym gdy te dopiero co miały opaść po trudach akcji i żeglugi w niepewności przez najtrudniejsze wody świata.

W moim odczuciu czytelnicy zachowali się jak ta wycieczka na statku, która lata z burty na burtę gdy ktoś na pokładzie krzyknie delfiny z lewej, a ktoś inny krzyknie delfiny z prawej.

Ktoś napisał, że teraz na podstawie lektury tego wątku, rozumie co mogło się dziać tam na Stacji. Niektórzy, Ci którzy prosili o wstrzymanie się z dyskusją na forum (chciałoby się powiedzieć - a nie mówiłem) rozumieli to znacznie wcześniej i przypuszczali jaki skutek może wywołać ta zdecydowanie przedwczesna dyskusja. Jednak nie wszyscy potrafili się powstrzymać, więc mamy tego skutki, ze szkodą dla absolutnie wszystkich uczestników wyprawy.

I wiecie co? Nie winię za to absolutnie nikogo z uczestników wyprawy. Rozumiem, że pod ogromną presją odległego miejsca, uciekającego czasu i pieniędzy, mogło się wymknąć coś czego teraz mogą żałować. Niestety, natychmiastowe podchwycenie przez publikę słów wypowiedzianych w chwili słabości i na ich podstawie wpisy ocierające się niemal o wyrok, teraz zbierają owoce.

Tak tak, winię wszystkich, którzy nie potrafili się powstrzymać od dyskusji najpierw o działających pod presją akcji, a później o nieobecnych przez jakiś czas na forum.

Mam wrażenie, że uczestnicy sami bez forumowych adwokatów wcześniej czy później się ze sobą dogadają. Przynajmniej tak bym chciał, ale sam nie chcę i nie będę wnikał co było, co jest ani co bedzie między nimi. Każdego cenię za podjęcie się bardzo trudnego wyzwania, na które większość by się nie zdecydowała, a ci co się nie zdecydowali mają najwięcej do powiedzenia.
Mam wrażenie, że to właśnie dzięki tym co nie potrafili pohamować się od dyskusji, uczestników wyprawy coraz więcej dzieli.

PS. Do załogi Polonusa. Postarajcie się ochłonąć, bo nie wszyscy wezmą pod uwagę Wasze emocje. Czy nie lepiej tę energię, którą macie wykorzystać dla Polonusa.

Edit: Dodałem jeden przecinek.

Za ten post autor pough otrzymał podziękowania - 15: Były user, Janna, Marian Strzelecki, mazok, Milena, peter, PilotR, plitkin, Radziel, redgrist, Sajmon, Seba, zbigandrew, Zielony Tygrys, Świerszcz
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 12:03 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
taka_jedna napisał(a):
Sajmon napisał(a):
bylo by miło, gdyby Janusz zechcial zwrocić Sebie koszty

Janusz. Krótko. Ja bym rozegrała to tak:
Za prace specjalne, daleko odbiegające od warunków, w jakich przyszło Tobie pracować, bierzemy 25 EURO/h. Przemnożyłabym to przez ilość godzin jakie spędziłeś w pracy na Antarktydzie (łącznie z czasem, kiedy nie pracowałeś, choćby z przyczyn pogodowych, ale jednak byłeś w gotowości), dodałabym do tego delegacje i diety.
Masz dobrego prawnika, czy podesłać Ci jakieś namiary?

Podliczyłam mniej więcej na 80.000netto za samą robociznę.
Trochę mało, ale prawnik zrobi to x 3
W dodatku zrobi za darmo, bo to będzie baaardzo medialna sprawa

Pozdrawiam
Anka

Aniu, zdaje sie, że pojechali tam OFIARUJĄC SWÓJ CZAS I UMIEJĘTNOŚCI właścicielowi Polonusa aby pomóc go uratować. Publicznie.
Żadne roszczenia post factum nie mogą być wzięte pod uwagę, bo umowa, nawet ustna, obowiązuje.
Więc po cholerę zaogniasz atmosferę takimi postami??

Aqu napisał(a):
(...)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

plitkin napisał(a):
stoi gotowy do zeglugi.

Naprawdę? Tego nie wiedzialam; czytałam ostatnio, że czekają na śrubę i jeszcze sporo problemów przed zdolnością do żeglugi... Ale jeśli faktycznie tak jest - to tym lepiej :)
Sajmon- faktycznie wszystko już zrobi9one i jach t gotowy do żeglugi?

Z obrzydzeniem czytałam wątek, składający się przez wiele stron wyłącznie z twoich oskarżeń, opartych na plotkach. Jakoś nie przypominam sobie, abyś była aktywna w jakimkolwiek innym wątku. Prosty wniosek, w twoim stylu byłby - "przyszła tu potrollować bo zwęszyła okazję."
Ale nie. Natomiast proszę - zastanów się, jak TY byś reagowała po ciężkich trzech miesiącach z tymi samymi twarzami, gdy na dodatek po powrocie zastajesz stos oskarżeń i pomówień opartych na plotkach i urządzane jest Ci publiczne przesłuchanie? Zwłaszcza w sprawie, która, jak widać po wypowiedziach wszystkich zaangażowanych stron, ma nie tylko drugie, ale i dziesiąte dno??

A ten jacht, o którym piszesz, przepłynął właśnie kilkaset mil bardzo burzliwych wód. I brak śruby nie czyni go niezdolnym do żeglugi - ostatnio, jak sprawdzałam, był to jacht żaglowy. To tylko niedogodność.

Ps. Nie oceniam żadnej ze stron, nie mam do tego ani ochoty, ani podstaw - na pewno nie będę bazować na plotkach. Jest taka zasada w prawie każdym systemie prawnym - innocent, until PROVEN guilty (niewinny, póki mu się nie UDOWODNI winy) To, co przez trzydzieści kilka stron tego wątku się toczy, jak również i w innych, to po prostu regularny lincz, w którym dowody (lub ich brak) się nie liczy - bo lincz ma inną, podstawową zasadę - guilty, until HE proves otherwise (winny, chyba, że sam udowodni, że nie).
Jest to dość obrzydliwe. Jedyny powód, dla jakiego zabieram głos w tym wątku jest taki, aby parę osób się opamiętało. Dziękuję tym kilku osobom, które jak widzę myślą podobnie.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowania - 23: balti, Były user, Janna, Marian Strzelecki, martinez98, mazok, Milena, nauaag, peter, Pierwszy, PilotR, plitkin, pough, puffin, Radziel, redgrist, sailhorse, SKoper, staniszewski, zbigandrew, Zielony Tygrys, zygusik, Świerszcz
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 12:21 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 449
Uprawnienia żeglarskie: różne
wczoraj
Sajmon napisał(a):
_jp_ napisał(a):
Sajmon, wobec tego pytanie bardzo konkretne, choć raczej do Sebastiana:
Co trzeba teraz jeszcze zrobić przy "Poldku", aby można było w miarę bezpiecznie wracać nim do Polski?

Trzeba zdobyć i zamontować śrubę, propeler. Już są dwutorowe działania w tym kierunku. Trzeba pozbyć sie paliwa z Arctowskiego, wyczyścic zbiorniki. I tyle! Można płynąć choćby zaraz. NO ale warto, choc można bez tego żyć, popracowac nad elektroniką. Jeśli jacht bedzie slipowany, będzie okazja pomalowac dno zniszczone przez glowlery w nocy gdy utraciliśmy połowę podpor. Kil "wyczyszczony" jest przez lód miejscami do gołej blachy.

Sajmon napisał(a):
Marian Strzelecki napisał(a):
To teraz ja: mam bardziej prozaiczne techniczne pytania:
1/ Czy ustaliliście definitywnie czemu silnik wtedy nie zapalał i czy/co to nie miało wspólnego z ostatnimi problemami? a co z domniemaną zeszłoroczną cumą?
2/ Była mowa o przesunięciu się silnika na łożu - jak zaradziliście temu?
3/Jakie (i ile) były dziury (szpary) w poszyciu po zeszłorocznych tarapatach?
4/ Co było złego w konstrukcji łoża i jak poradziliście sobie z tym złem?
5/ Jak pozbyliście się łoża z pod kadłuba po wodowaniu?
6/ jacht ciekł potem conieco , jak to zatkaliście (i czy w ogóle)?.
7/ Czy ktoś ma koncepcję dlaczego poprzednie wodowanie poszło tak źle ( i dlaczego kierunek ciągnięcia liny był tak radykalnie inny od namiarów na holownik.
8/ Czy w trakcie powrotu wyszły jeszcze jakieś (poważniejsze?) awarie spowodowane zimowaniem?

MJS

ad. 1 Pytanie do Maara
ad. 2 Silnik nie był ruszony jak sie okazało
ad. 3 Kilka, niewielkie
ad. 4 Temat bardzo obszerny warty byc może osobnego wątku, lub przemilczenia
ad. 5 trzy RIBy z Lautaro, czwarty z Arctowskiego, dwunastu żołnierzy Chilijskich, jeden nurek i nasza czwórka z bosakami na pokladzie. Gdyby nie Lautaro wrocilibysmy do Gdańska z tym łożem pod kilem ;)
ad. 6 Jacht cieknie tyle ile instrukcja przewiduje, nic nie zatykaliśmy
ad. 7 tak, każdy ma swoją koncepcję ;)
ad. 8 żadnych ukrytych, czy nabytych awarii. A! Jednak, uszkodzony tłumik, prawdopodobnie skutek rocznego pobytu w ciekawym klimacie

dzisiaj
Sajmon napisał(a):
Jak się wszyscy wrażliwi zrobili. Jakoś nie pamietam tej wrażliwości, gdy bylismy nazywani pijakami, czy gówniarzami. Jakimś cudem gówniarze i pijacy, nieodpowiedzialni przepłynęli Drake niesprawnym jachtem, nieomal ruiną.

Jaki jest faktyczny stan techniczny jachtu?

Za ten post autor _jp_ otrzymał podziękowania - 2: Aqu, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 12:31 

Podziękował : 97
Otrzymał podziękowań: 63
Uprawnienia żeglarskie: oj tam, oj tam
Moniia napisał(a):
Natomiast proszę - zastanów się, jak TY byś reagowała po ciężkich trzech miesiącach z tymi samymi twarzami, gdy na dodatek po powrocie zastajesz stos oskarżeń i pomówień opartych na plotkach i urządzane jest Ci publiczne przesłuchanie? Zwłaszcza w sprawie, która, jak widać po wypowiedziach wszystkich zaangażowanych stron, ma nie tylko drugie, ale i dziesiąte dno??

odpowiedizałam Ci na PW, by nie zaczynać tu od nowa. Odpowiedziałam, bo cenię to co i w jaki sposób piszesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 12:46 

Podziękował : 284
Otrzymał podziękowań: 617
Uprawnienia żeglarskie: polskie i zagraniczne
Aqu napisał(a):
odpowiedizałam Ci na PW, by nie zaczynać tu od nowa. Odpowiedziałam, bo cenię to co i w jaki sposób piszesz.

A jaki jest sens pisania publicznie, że się odpowiedziało na priv?

Proponuję - płyńmy offtop, płyńmy! W czynie społecznym. Przykryjemy mułem ile się da, bo gdzieniegdzie odsłoniło się dno.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 12:58 

Podziękował : 97
Otrzymał podziękowań: 63
Uprawnienia żeglarskie: oj tam, oj tam
sailhorse napisał(a):
A jaki jest sens pisania publicznie, że się odpowiedziało na priv?

jedynie taki, Salilhorse, by osoby postronne w tym przypadku (czyli np. Ty) miały świadomość, że nie olałam sprawy ;)

Ostatnio edytowano 30 sty 2016, o 13:08 przez Aqu, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Aqu otrzymał podziękowania - 2: Logrus65, Radziel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 12:59 

_jp_ napisał(a):

Jaki jest faktyczny stan techniczny jachtu?

Przecież szczegółowo opisałem i odpisałem. Jacht jest sprawny. Brakuje mu śruby, ale nie cieknie, wszystkie urzadzenia, łącznie z silnikiem, pompami, webasto, instalacjami elektrycznymi, wodnymi. Żagli jest kilka kompletów. Do pelni szczęscia brakuje podpiecia radaru, Gdyby była taka konieczność, dzisiaj możemy wypływać na Atlantyk

Za ten post autor Sajmon otrzymał podziękowania - 2: Radziel, User319
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 13:02 
*** Ban ***

Podziękował : 455
Otrzymał podziękowań: 766
Uprawnienia żeglarskie: mam
bury_kocur napisał(a):
gwidon napisał(a):
Włodek, tłumaczy się winny. Odpuść, nie warto..

Chyba masz rację choć na jedno jeszcze odpowiem i skończę temat:

Seba napisał(a):
nie przypominasz sobie twoich slow???
Odpowiedz

Odpowiadam raz jeszcze - o nie moje słowa - napisałem to powyżej.

Ok .więc zostałem wprowadzony w blad. Przepraszam, że zarzucilem je Tobie. Ale w takim razie jak najbardziej na miejscu będzie chyba ujawnienie autora tych bzdur. Nie sądzisz? I czemu w takim razie to rozeslales innym?

"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota; co do Wszechświata nie jestem całkiem pewien. Albert Einstein

Za ten post autor Seba otrzymał podziękowanie od: Moroszka
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 13:08 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 9
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Sajmon napisał(a):
Przecież szczegółowo opisałem i odpisałem. Jacht jest sprawny.

przepłynęli Drake niesprawnym jachtem, nieomal ruiną.

Widać że zależnie od kontekstu , raz jest sprawny , raz nie ... :D

Za ten post autor grochacz1 otrzymał podziękowanie od: Aqu
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 13:12 

grochacz1 napisał(a):
Sajmon napisał(a):
Przecież szczegółowo opisałem i odpisałem. Jacht jest sprawny.

przepłynęli Drake niesprawnym jachtem, nieomal ruiną.

Widać że zależnie od kontekstu , raz jest sprawny , raz nie ... :D

Gdybyś sobie zadał trud przeczytania wątku, wiedzialbyś, że tekst o niesprawnym jachcie, to było nawiązanie do jednego z pretekstow Janusza, do nie popłyniecia w rejs. Wedlug niego jacht był w stanie nie nadającym sie do żeglugi.

Leszek napisał(a):
Witam. Jeżeli możesz. Czy mógłbyś, tak w skrócie, opisać jak teraz przeprowadził byś akcję wodowania Polonusa bez pomocy tego statku? Gdzie leżał błąd który Was poróżnił?

Leszku. Przy tym nastawieniu szanownej publiki, nie chce rozpoczynać bardzo skomplikowanego wątku łoża. W każdym razie wszyscy, cała piątka, jesteśmy mądrzejsi o trzymiesieczne doświadczenia. Z pewnością wiele rzeczy zrobilibyśmy trochę inaczej, inne zupełnie inaczej. Myślę, że teraz dopiero na prawde wiemy jakby należało się zabrać, za akcję uratuj Polonusa.

Za ten post autor Sajmon otrzymał podziękowania - 2: Leszek, mazok
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 14:01 

Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Seba napisał(a):
Ok .więc zostałem wprowadzony w blad. Przepraszam, że zarzucilem je Tobie.

Seba.
Teraz zachowałeś się JAK CHŁOP Z JAJAMI.
SZACUN
PS.
A co z mordobiciem od Sajmona :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 14:07 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Bombel napisał(a):
Seba napisał(a):

Seba.
SZACUN
PS.

Sajmon napisał wcześniej:
Cytuj:
Musze jednak rozczarowac wszystkich tych, ktorzy chcieliby traktowac dosłownie obietnice rekoczynu.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 14:25 
*** Ban ***

Podziękował : 455
Otrzymał podziękowań: 766
Uprawnienia żeglarskie: mam
Bombel napisał(a):
Seba napisał(a):

Seba.
SZACUN

Za co? Za to, że zarzucilem facetowi coś czego nie zrobił?
To moja wina i jak najbardziej normalne zachowanie.

"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota; co do Wszechświata nie jestem całkiem pewien. Albert Einstein

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 14:32 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
grochacz1 napisał(a):
przepłynęli Drake'a niesprawnym jachtem, nieomal ruiną. Widać, że zależnie od kontekstu raz jest sprawny, raz nie.
Uwaga, trudne słowo: IRONIA :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 14:56 

Seba napisał(a):
Za co? Za to, że zarzucilem facetowi coś czego nie zrobił?
Seba napisał(a):
o moja wina i jak najbardziej normalne zachowanie.

Jak wynika z wieelu postów nie wszystkich forumowiczów jednak stać na posiadanie cochones
Ty pokazałeś że je masz.

AIKI napisał(a):

A śmiechacza widział. Ło, takiego :rotfl:
Może bryle poczebne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 15:07 

Podziękował : 57
Otrzymał podziękowań: 68
Uprawnienia żeglarskie: plastikowe
taka_jedna napisał(a):
Za prace specjalne, daleko odbiegające od warunków, w jakich przyszło Tobie pracować, bierzemy 25 EURO/h. Przemnożyłabym to przez ilość godzin jakie spędziłeś w pracy na Antarktydzie (łącznie z czasem, kiedy nie pracowałeś, choćby z przyczyn pogodowych, ale jednak byłeś w gotowości), dodałabym do tego delegacje i diety.
Masz dobrego prawnika, czy podesłać Ci jakieś namiary?

Podliczyłam mniej więcej na 80.000netto za samą robociznę.
Trochę mało, ale prawnik zrobi to x 3
W dodatku zrobi za darmo, bo to będzie baaardzo medialna sprawa

Wszystko pięknie i ładnie, nie zapomnij że trzeba jeszcze by mieć umowę o pracę, a chyba nikt nie wie jaka to była umowa.
I żeby sytuacja była jasna, to nie chcę znać umowy jaką zawierali wszyscy członkowie tej wyprawy. To jest tylko i wyłącznie Ich sprawa.

A odnośnie wątku który toczy się na forum i pewnie nie tylko tutaj, to nie zapominajmy w jakim celu Oni tam pojechali i co zrobili. Doszło między Nimi do nieporozumień i szkoda że tak się stało, ale chyba większą szkodą jest w tym to, że to co się między Nimi stało, powinno pozostać między nimi, tylko między nimi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 15:09 

Bombel napisał(a):
AIKI napisał(a):

A śmiechacza widział. Ło, takiego :rotfl:
Może bryle poczebne.

Niepoczebne (a dokładniej - mam je na nosie :cool: )
Poniżej cały post Sajmona, z dzisiaj 11:12. Żadnych śmiechaczy nie stwierdzono...
Cytuj:
No tak jak mówiłem, słowa potepienia, zarezerwowane są wiadomo dla kogo. Zniżenie do poziomu rynsztoku, ktory nie ja wprowadzilem do tego wątku, jest dedykowane Kocurowi. I chetnie powtórze co o nim myślę. Musze jednak rozczarowac wszystkich tych, ktorzy chcieliby traktowac dosłownie obietnice rekoczynu. Szkoda zachodu. Bury K. Prawdopodobnie nie zrozumialby o co chodzi. Co do rzetelnosci i wyjasniania... Przypominam, że prawie cały wczorajszy dzień odpowiadalem konkretnie, na konkretne pytania. Jeśli ktos ma ochote na kontynuowanie przesluchania. Zapraszam!
No i musze wszystkich rozczarowac, wszystkich zalogowanych po 20 stycznia. Wczorajszy wieczor spedzilismy trzeźwi, na wymianie opowiesci i zdjec z Monika Witkowską. Dzisiaj niestety wyjeżdża. Niestety, bo jej historie, przeżycia, sa niesamowite...

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 15:19 

AIKI napisał(a):
Poniżej cały post Sajmona, z dzisiaj 11:12. Żadnych śmiechaczy nie stwierdzono...

A dyć nie o Sajmonowe chichranie biegało.
O moje.
Ło, tukej.
Bombel napisał(a):

Teraz przyjęło się ? :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 15:23 

Bombel napisał(a):
AIKI napisał(a):

A dyć nie o Sajmonowe chichranie biegało.
O moje.
Ło, tukej.
Bombel napisał(a):

Teraz przyjęło się ? :mrgreen:

Chyba nie czaję bazy jednakowoż... :-?
Napisałeś pytanie, podałem odpowiedź Sajmona - co ma do tego Twój śmiechacz?
Jedyna możliwość to taka, ze pytanie było dla jaj a nie dla otrzymania odpowiedzi..

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 15:41 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Seba napisał(a):
Przepraszam, że zarzucilem je Tobie.

Ok.
Miło, że zdobyłeś się na słowo przepraszam.
Co do drugiej części Twojej wypowiedzi napiszę Ci na PW.
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: peter
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 15:46 

Ja również przepraszam, choć wciąż nie rozumiem, czemu kolportujesz takie g....? Pozdrow autora maila, skoro to nie Twoje autorstwo. To musi byc wspaniala osoba....

Za ten post autor Sajmon otrzymał podziękowanie od: peter
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 16:22 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Sajmon napisał(a):
Ja również przepraszam, choć wciąż nie rozumiem, czemu kolportujesz takie g....? Pozdrow autora maila, skoro to nie Twoje autorstwo

Sajmon - napisałem Sebie maila na PW m.in o tym co napisałeś powyżej - nie chcę się powtarzać - pisałem niejako do Was obu więc przeczytaj to także - macie na pewno kontakt ze sobą.
Jeżeli będziesz miał pytania to nie rozwijaj tego tematu tutaj - napisz do mnie na PW.
Nie chciałbym podkręcać dalej atmosfery wokół tej sprawy.
To nie służy niczemu.
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: peter
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2016, o 16:58 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
Aqu napisał(a):
Stacja i załoga pomagała Sebie - to dość zrozumiałe. Ale Stacja pomagała całej załodze dając schronienie i wsparcie.

Może teraz się narażę wielu osobom, w ogóle miałem się nie odzywać w tych wątkach Polonusowych ale.... słowa "Pomagała całej załodze dając schronienie "chyba tu nie pasują skoro kasowali po 80 zł + Vat a dobę, czy jakieś tam inne kwoty które padały w wyliczankach.

Czy kaszub na półwyspie pomaga komukolwiek z letników kasując go za pobyt.

Po prostu sobie zarobili parę złotych na ekipie.

Za ten post autor junak73 otrzymał podziękowania - 2: Stara Zientara, wolnym
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 38  Następna strona