Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 30 sie 2025, o 20:54

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lut 2016, o 10:32 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
zsakul napisał(a):
Pytania w teście tworzy komisja egzaminacyjna z danego OZŻ i są skonstruowane tak żeby test zdała tylko osoba uczestnicząca w danym kursie.

W Polsce działa ileś tam podmiotów egzaminacyjnych tworzących pytania, więc to co napisaleś to wyłącznie pólprawda.
Cytuj:
W temacie prowadzenia jachtów dostali informację że trzeba zapoznać się z akwenem (locja, almanach) i dla przykładu do Nexo mogą wejść jednostki o zanurzeniu nie większym niż 4,5m

No patrz, a mi sie wydawalo że to wręcz podstawa planowania wejścia do jakiegoś portu. Potrzeba zapoznania się z akwenem czyli z danymi z odpowiedniej mapy i locji, almanachu
Wszak po co, wystarczy lukać w plotter.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2016, o 10:58 

Podziękował : 41
Otrzymał podziękowań: 19
Uprawnienia żeglarskie: kilka plasticzanych polskich i coś z RYA
Zgodzę się że jest kilka podmiotów egzaminacyjnych - w większości przypadków jednak podmiot jest jeden...
W temacie szkoleń - Piotrze sam wiesz jak to wygląda... Odpowiedzialny szkoleniowiec przekaże wiedzę potrzebną do bezpiecznej żeglugi oraz wiedzę nikomu niepotrzebną ale niezbędną do zdania egzaminu...
Słaby instruktor przekaże tylko wiedzę niezbędną do zdania egzaminu...
--
Luke

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2016, o 11:08 
*** Ban ***

Czy pytanie o ten Lwów to pojawiło się na egzaminie po 2013 roku?
Jest autentycznie kuriozalne i poza programem ministerialnym.

Bo pytanie o głębokość w danym basenie w konkretnym porcie np. pływowym o konkretnej godzinie danego dnia i roku, lub związane z zanurzeniem jachtu, z danym zapasem pod kilem, jest sensowne zakładając, że odpowiadajacy ma do dyspozycji odpowiednią locję, atlasy i musi wykazać się umiejętnościami posłużenia się nimi

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2016, o 14:32 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
zsakul napisał(a):
Cytuj:
Jaromir napisał:
???????????
Podkręciłbyś może odrobinę jasność?

Jaromirze - patenty i kursy żeglarskie to biznes. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o...
Pytania w teście tworzy komisja egzaminacyjna z danego OZŻ i są skonstruowane tak żeby test zdała tylko osoba uczestnicząca w danym kursie.
Przykładowe pytania na które osoba nie będąca uczestnikiem danego kursu nie udzieli odpowiedzi (zapewne nie udzieli poprawnej odpowiedzi większość forumowego gremium):
1. Rok podniesienia polskiej bandery na żaglowcu szkolnym Lwów:
a. 1919
b. 1920
c. 1924

2. Maksymalne zanurzenie jachtu wchodzącego do portu Nexo na Bornholmie to:
a.b.c

3. Chorwacka marina Trogir ACI pracuje na kanel VHF:
a. 17
b. 15
c. 12
itd itp
--
Łukasz

Ja pierdykam, nie wierzę, czy to są autentyczne pytania z egzaminów organizowanych przez PZŻ?
Pytam, bo istnieje obowiązek przesyłania danych z egzaminów do ministerstwa od sportu i turystyki - i myślę, że daje to szansę, by coś z takimi bzdurami zrobić...

A tym, którzy chcą zdawać egzaminy bez takiego ściemniania doradę, by szukali takich komisji, gdzie pytania na egzaminie nie sprowadzają się do parodii egzaminu... Może łatwiej na normalny egzamin będzie trafić poza PZŻ?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2016, o 18:13 
*** Ban ***

Jaromir napisał(a):
by szukali takich komisji, gdzie pytania na egzaminie nie sprowadzają się do parodii egzaminu...

Nie zapominając że publikowanie pytań egzaminacyjnych przez podmiot lub zwiazek sportowy jest niezgodne z rozporządzeniem ministerialnym. czyli praktycznie cały czas zostaje zapisanie się na kurs. Chyba ża jakiś podmiot dość precyzyjnie sformułuje zakres wymagań egzaminacyjnych i opublikuje go.
Jak na razie to nawet tam gdzie dość precyzyjnie określone są wymogi i nawet publikowane są pytania, kursy nie narzekają na brak klientów.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lut 2016, o 23:25 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Uprawnienia żeglarskie: jsm
ins napisał(a):
Jak na razie to nawet tam gdzie dość precyzyjnie określone są wymogi i nawet publikowane są pytania, kursy nie narzekają na brak klientów.
I wcale się nie dziwię. Ci, którzy mają autentyczną potrzebę kontaktu z praktykami, chcą jak najwięcej się nauczyć. Pomijam kwestię zdobycia "plastikowego" patentu. Pytanie czy spotkają w czasie kursu, prawdziwych chcących przekazać swoje doświadczenie, ludzi (instruktorów). Czego im serdecznie życzę. Co z tego, że wyuczą się formuł i regułek? Jak dobrze wiemy nie zastąpi to praktyki. Je należy znać. To aksjomaty. Niestety te aksjomaty nie poparte praktyką są tylko zapisami. Prawo niestosowane w praktyce w konkretnych sytuacjach jest tylko zwykłą teorią. Jak wiemy teoria a praktyka na morzu lub śródlądziu nie zawsze idzie w parze. Tu potrzebne jest doświadczenie. Ci którzy zapisują się na poważne kursy tego oczekują. Dlatego, patrząc na niektóre kursy, jest mi serdecznie żal tych ludzi. Ale to nie jest reguła. Tym Wszystkim którzy chcą zdobyć patent JSM polecam jak najwięcej pływać na morzu. To podstawa. I nie ważne z jakim Kapitanem. Wasza autorefleksja ma Wam dać powód do studiowania tego co było nie tak. Nie oznacza to aby krytykować. Jest stara zasada: wykonaj polecenie a potem dyskutuj. Tak na wodzie. To co napisałem jest mocno dyskusyjne. Wiem. Ale nic nie zastąpi praktyki. Serdecznie pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2016, o 11:05 

Podziękował : 264
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: KJ
Nie będę zabierała głosu w temacie jakości pytań. Jestem podmiotem i nie powinnam. Natomiast mogę napisać o pewnych spostrzeżeniach jako egzaminator. Jestem zaproszona na egzamin gdzieś gdzie ludzie zapłacili za kurs, x czasu na tym kursie byli.
Przed egzaminem teoretycznym uprzedzam o sytuacjach, po zaistnieniu których wypraszam z egzaminu i nie ma zmiłuj. Uprzedzam także, że gdy ktoś pytania nie rozumie podejdę i wyjaśnię. To taki ukłon do Polonii i młodzieży (nie zawsze zna pojęcia dla nas oczywiste - ale nie o przykłady tu chodzi). Rozpoczyna się test i zaczyna się. Próby ściągania, zamiany się z kimś kartami, używanie telefonów... ręka w górę i oczekiwanie podpowiedzi z mojej strony. Przepis dopuszcza 10 błędów.
Ja uważam , że to aż 10 błędów. Praktycznie to może być np. cała locja. Ktoś robi 11 błędów i zaczyna się miauczenie w stylu, o rany, ja to wiem tylko nie wiem dlaczego tak napisałem. Oj to tylko jeden jedyny punkcik - niech pani taka nie będzie, ja poprawię. Z sytuacji, które mogłyby być komiczne gdyby nie to, że były prawdziwe. Pan, który ma 12 błędów wyrywa mi test , w powietrzu wręcz poprawia 3 pytania i dumny podaje z tekstem - no to teraz mam ok. Nie ze mną te numery. Oblał. Inny egzamin: proszę o położenie na blacie wszelkie pomoce i telefony, ekranem do dołu. Pan ca 60 lat informuje mnie - ja telefonu nie mam. Ok. W połowie czasu widzę, że ściąga. Przechodzę się po sali, staję na wprost pana. Pan tak pochłonięty, że nie łapie. Spokojniutko buszuje po necie w telefonie i koryguje to co już zakreślił. Zabieram panu test i wypraszam z sali. Pan oburzony wrzeszczy, że co ja sobie myślę bo on tylko sobie sprawdzał. No od sprawdzania to ja tam byłam. Praktyczna część. Małżeństwo. On ogarnia, ona ni cholery. Oblewa. Mąż negocjuje: no wie pani ale to tylko ze mną będzie pływać, jej patent potrzebny tylko wtedy gdy z kolegami pogrzejemy.
I jeszcze słowo o jakości szkolenia. Nie twierdzę, że u wszystkich. Mam zasadę, że po egzaminie poświęcam czas i z każdym omawiam test i popełnione błędy (bez względu czy test zdany czy nie). I zawsze słyszę, że dzięki temu dużo ludzie się uczą. Czasem na teście więcej nauczą się niż na kursie. Osoby, które oblały test lub praktykę ale zrozumiały błędy po jakimś czasie przychodzą na egzamin świetnie przygotowane. Widać, że rozumieją.
Więc nie dzieliłabym ludzi na tych z plastikowym patentem i innych. I kiedyś i teraz są cwaniaki, gnojki itp. I są bardzo fajni ludzie, szukający wiedzy. To że widzimy złe i generalizujemy to chyba dlatego, że ludzie z wiedzą zwykle są skromni i nie mają w sobie takiej buty i chamstwa.
Dlatego, nie umiem odpowiedzieć z przekonaniem czy powinno być bezpatecie. Nasza mentalność jest jaka jest i mam wrażenie, że bez bata i kagańca na wodzie będzie dramat. Z drugiej strony niech się chamy i przygłupy topią, dlaczego normalni mają mieć pod górę.
Dla porównania, Niemcy mają 5 stopni. Praktykę zdaje się tylko przy pierwszym stopniu. Teoria na kolejnych to test. 360 pytań ułożonych przez ministerstwo i każda komisja może korzystać tylko z tych pytań. Pytania są upublicznione. Czy są lepszymi lub gorszymi żeglarzami od nas ? Nie. Mają inną świadomość odpowiedzialności za mienie i życie.

Za ten post autor Hania otrzymał podziękowania - 8: Colonel, Ejdzej, Leszek, Maar, Moniia, nauaag, Stara Zientara, Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2016, o 11:31 

Podziękował : 3741
Otrzymał podziękowań: 2062
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Z tym patenciem i bezpatenciem to śmieszne historie bywają.
Na jez. latem spotkałam pewnego armatora niewielkiej łódeczki, który podczas odejścia-bardzo łatwego nawet dla amatora- od pomostu popełnił masakryczne błędy a potem wieczorem opowiadał jakie to on solidne przeszkolenie przeszedł w latach 80, nie to co teraz :rotfl:

Haniu Najlepsza Szkoło jaką znam od razu mów jaki koniak lubisz bo chcę zdać :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2016, o 15:50 

Hania napisał(a):
Nie będę zabierała głosu w temacie jakości pytań.

Niemniej - czy spotkałaś się w trakcie egzaminów na które byłaś zaproszona jako egzaminator z pytaniami równie durnymi jak wymienione tu wcześniej trzy przykłady (plus czwarty z pytaniem o sygnalizację "pogodowo-masztową") ?

BTW
zsakul ponawiam pytanie - czy wcześniej tu cytowane przez Ciebie pytania na prawdę padały na jakimś egzaminie "na patent" (po kwietniu 2013 roku)?

Pytam, bo rozporządzenie "egzaminacyjne" stanowi, że pytania zadane na każdym egzaminie powinny być przekazywane do MinSportu:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0460&min=1
Odpowiednio polski związek sportowy lub podmiot upoważniony przez ministra właściwego do spraw kultury fizycznej do przeprowadzenia egzaminu przekazuje ministrowi właściwemu do spraw kultury fizycznej w terminie 7 dni od dnia zakończenia egzaminu kopię protokołu z przeprowadzonego egzaminu wraz z listą pytań wykorzystanych na egzaminie teoretycznym oraz oświadczeniem przewodniczącego komisji potwierdzającym prawidłowość przeprowadzonego egzaminu.

Skoro pytania są gromadzone i przechowywane w MinSporcie, to osoba, którą zainteresuje pytanie o to które komisje i którzy egzaminatorzy użyli w roli pytań na egzaminie bzdur tu zacytowanych lub używają idiotyzmów podobnych - może przejrzeć dotychczasowo twórczość pytaniowo-egzaminacyjną - choćby w drodze dostępu do informacji publicznej.
Wyłapać i ogłosić kto stosuje "pytania - pułapki na eksternów" - to byłaby mrówcza robota... ale może jednak warto?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2016, o 17:24 

Jaromir napisał(a):
Niemniej - czy spotkałaś się w trakcie egzaminów na które byłaś zaproszona jako egzaminator z pytaniami równie durnymi jak wymienione tu wcześniej trzy przykłady (plus czwarty z pytaniem o sygnalizację "pogodowo-masztową") ?

Jaromirze, jak ja jestem zapraszana na egzamin to znaczy ktoś chce bym ten egzamin zorganizowała i przeprowadziła. W takim przypadku na egzamin zabieram moje dokumenty - karty do wypełnienia danych osobowych, karty odpowiedzi i testy przeze mnie ułożone. Test zanim pojedzie na egzamin musi być zatwierdzony przez przewodniczącego mojej KE. Więc jakość testów moich świadczy o moim profesjonalizmie lub jego braku. Ja na sezon np. na ŻJ mam 10 testów. Co roku nowe. Praktycznie zimowe wieczoru to układanie testów.

Podczas trwania egzaminu na sali ma prawo przebywać tylko KE zgłoszona na ten egzamin do ministerstwa. I oczywiście zdający. Reszta jest grzecznie wypraszana. Kontrolować ma prawo tylko przedstawiciel Ministerstwa po uprzednim zaanonsowaniu się.
Więc na obcych egzaminach nie bywam.

Natomiast tak spotkałam się z pytaniami na uwalenie. Tak zadanymi by zawsze było niejasne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2016, o 17:36 
*** Ban ***

Jaromir napisał(a):
Pytam, bo rozporządzenie "egzaminacyjne" stanowi, że pytania zadane na każdym egzaminie powinny być przekazywane do MinSportu:

Czy ktokolwiek w ministerstwie wie o co chodzi w tym fachu? Jeśli MS w rozporządzeniu nie jest wstanie określić zakresu wymagań w obszarze dosć prostym do zdefiniowania jak przepisy i locja, opisując zakres w taki sposób, że komisja może wcisnąć dowolną treść pytania, to oczekiwanie jakiś sensownych reakcji jest nierealne.
Po za tym przedstawiciel ministerstwa dość wyraźnie opisał egzamin - ma być trudny.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lut 2016, o 18:28 

Kontynuując myśl Piotra bo ominęłam temat. Po każdym egzaminie KE ma obowiązek sporządzić protokół i wraz z zatwierdzonym przez KE zestawem przesłać do Ministerstwa. Czy tam są one w jakikolwiek sposób weryfikowane ? Nie wiem. Mam raczej wrażenie, że usiłują opanować sprawę z uporządkowaniem formalności typu terminowe zgłoszenie egzaminu, prawidłowe miejsce egzaminu, terminowe przekazywanie protokołów. Fakt, że korespondencja jest otwierana, sprawdzane są papiery pod względem formalnym to wiem na 100%. Nie wiem jak wygląda współpraca KE z PZŻ z Ministerstwem. Ja jako podmiot mam jedną osobę z którą się kontaktuję. Takiego "opiekuna" i jak dzwonię do ministerstwa to zawsze Pani wie jaki ja podmiot, jak przekazuję dokumenty itd.

Chcąc wykonywać pracę rzetelnie i być KE niezależną trzeba napracować się nad pytaniami i jakością egzaminu. Czy egzamin trudny ? Rzecz bardzo subiektywna i zależna od wiedzy zdającego. Wg mnie pytania przede wszystkim mają być życiowe, zadane precyzyjnie. Odpowiedzi muszą być takie by nie było wątpliwości która jest prawidłowa dla tego co wie. Nie takie, że te błędne są debilne. Czyli pytając np. co przedstawia zamieszczone obok zdjęcie (załóżmy, że przedstawia Cb) obok prawidłowej odpowiedzi nie powinny pokazać się takie typu: bańka mydlana.
Ja staram się by pytania były uzupełnione grafiką, tam gdzie się da.
Bywa, że zaskoczeniem dla zdających na żj są pytania "morskie" o mapę, z locji, przepisów. W niektórych szkołach tego nie uczą. Wg mnie nie biorą pod uwagę uprawnień żeglarza . Słyszę zwykle, że ja to będę tylko po jeziorku. Ale ... sorry , ja nie wydaję kwita osobnego na jeziora, tylko jeden i za nim stoją konkretne uprawnienia. To tak jak by zdając na prawo jazdy kat. B nie nauczyć się przepisów bo będę jeździć tylko po własnym polu. Więc niech tam sobie myśli kto co chce. Skoro żj ma prawo po wodach morskich - to ma umieć jak się po nich poruszać.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Zielony Tygrys napisał(a):
Haniu Najlepsza Szkoło jaką znam od razu mów jaki koniak lubisz bo chcę zdać

Nie cierpię koniaku. Się ucz. :-P

Za ten post autor Hania otrzymał podziękowanie od: Leszek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 00:04 

ins napisał(a):
publikowanie pytań egzaminacyjnych przez podmiot lub zwiazek sportowy jest niezgodne z rozporządzeniem ministerialnym.

Powiadasz "niezgodne"...
http://szkolenie.pya.org.pl/egzaminy/py ... acyjne_jsm
http://szkolenie.pya.org.pl/egzaminy/py ... nacyjne_zj
:mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 07:02 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 545
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Jaromir napisał(a):
Powiadasz "niezgodne"...

Przejrzałem pobieżnie dział jachty morskie i zacząłem locję.
Czy pytanie 6 z locji ma prawidłowy rysunek do pytania?
Jakoś tak przypuszczam sam nie wiem dlaczego, że zachodnia kardynałka ma inne malowanie. :mrgreen:
Może nawet nie zwróciłbym uwagi na ten co by nie było kardynalny :rotfl: błąd, gdyby nie to, że widoczna 2 kratki wyżej kardynałka południowa ma ten sam, aczkolwiek prawidłowy układ kolorów. :twisted:
http://szkolenie.pya.org.pl/kcfinder/up ... 0LOCJA.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 07:15 

Podziękował : 1638
Otrzymał podziękowań: 2395
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Waldi_L_N napisał(a):
Jaromir napisał(a):
Powiadasz "niezgodne"...

Przejrzałem pobieżnie dział jachty morskie i zacząłem locję.
Czy pytanie 6 z locji ma prawidłowy rysunek do pytania?
Jakoś tak przypuszczam sam nie wiem dlaczego, że zachodnia kardynałka ma inne malowanie. :mrgreen:
Może nawet nie zwróciłbym uwagi na ten co by nie było kardynalny :rotfl: błąd, gdyby nie to, że widoczna 2 kratki wyżej kardynałka południowa ma ten sam, aczkolwiek prawidłowy układ kolorów. :twisted:
http://szkolenie.pya.org.pl/kcfinder/up ... 0LOCJA.pdf

Tam ( http://szkolenie.pya.org.pl/egzaminy/py ... acyjne_jsm ) jest napisane : (jest to robocza wersja dokumentów, w ciągu kilku dni zostanie umieszczona wersja po korekcie edytorskiej)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 07:20 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 545
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
OK, jest. Nawet reszta kardynałek zachodnich jest OK. Ale jak widzisz po moim przykładzie nie każdy czyta uwagi. Ja się w tym połapałem, że jest coś nie tak, ale ile osób może zostać wprowadzone w błąd "wersją roboczą"?
Na tak poważnej stronie nie powinno być wersji "bez edycji korektorskiej".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 09:38 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Waldi_L_N napisał(a):
Na tak poważnej stronie nie powinno być wersji "bez edycji korektorskiej".

ale jest, dla mnie najważniejsze jest to,że taki bank pytań powstał i to jest bardzo dobre.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 11:14 
*** Ban ***

Jaromir napisał(a):
ins napisał(a):
publikowanie pytań egzaminacyjnych przez podmiot lub zwiazek sportowy jest niezgodne z rozporządzeniem ministerialnym.

Powiadasz "niezgodne"...
http://szkolenie.pya.org.pl/egzaminy/py ... nacyjne_zj
:mrgreen:

Tym bardziej zdziwiłem się opublikowaniem zestawów wyraźnie zatytułowanych "pytania egzaminacyjne". Być może stosunek ministerstwa się zmienił,co nie było by złym symptomem.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 11:24 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
.. Bo prawo w Polsce zależy od "stosunku ministerstwa".... Aha...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 11:29 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Moniia napisał(a):
Bo prawo w Polsce zależy od "stosunku ministerstwa".... Aha..
A to nie wiedziałaś???? :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 12:44 

Podziękował : 356
Otrzymał podziękowań: 2455
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
zsakul napisał(a): napisał(a):
Przykładowe pytania na które osoba nie będąca uczestnikiem danego kursu nie udzieli odpowiedzi (zapewne nie udzieli poprawnej odpowiedzi większość forumowego gremium):
1. Rok podniesienia polskiej bandery na żaglowcu szkolnym Lwów:
a. 1919
b. 1920
c. 1924

2. Maksymalne zanurzenie jachtu wchodzącego do portu Nexo na Bornholmie to:
a.b.c

3. Chorwacka marina Trogir ACI pracuje na kanel VHF:
a. 17
b. 15
c. 12

Powiem tak - pływam naprawdę dużo - jakieś tam uprawnienia posiadam a też nie znam odpowiedzi na powyższe pytania.
Pytanie natomiast mam ja do twórców tych pytań - po co mi - wyuczona na pamięć - znajomość tych odpowiedzi ?
Jak będę jej potrzebował to wiem gdzie tego szukać a głębokość wejścia do portu Nexo (dowolnego innego zresztą też) jak również numer kanału roboczego dowolnego portu znajdę na stosownej mapie podejściowej.
Więc pytam sie - po co te pytania ?
Pzdr
Kocur
ps. nasuwa mi się takie porównanie do starego dowcipu studenckiego:
Dwóm studentom - medycyny i politechniki - kazano się nauczyć na pamięć książki telefonicznej.
Ten z medycyny zapytał "na kiedy" a ten z politechniki spytał "po co" ... :rotfl:

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 19:39 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
ins napisał(a):

ins napisał(a):
Tym bardziej zdziwiłem się opublikowaniem zestawów wyraźnie zatytułowanych "pytania egzaminacyjne". Być może stosunek ministerstwa się zmienił,co nie było by złym symptomem.

Czy ta zmiana stosunku przybrała formę rozporządzenia bądź jego noweli czy też kiedy publikuje "podmiot" to skandal, kryminał i prokuratura, a kiedy PZŻ to pitolimy o stosunku ministerstwa?

Klasyk Kali, zawsze w modzie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 22:05 
*** Ban ***

Yigael napisał(a):
 Tytuł: Re: 75 pytań na egzaminie na JSMNapisane: 10 kwi 2016, o 20:39 

Podziękował : 3116
Otrzymał podziękowań: 1339
Uprawnienia żeglarskie: 59 feet 0,66 inch RYA SRC
ins napisał(a):

ins napisał(a):

Czy ta zmiana stosunku przybrała formę rozporządzenia bądź jego noweli czy też kiedy publikuje "podmiot" to skandal, kryminał i prokuratura, a kiedy PZŻ to pitolimy o stosunku ministerstwa?

Klasyk Kali, zawsze w modzie...

Czyżbyś życzył sobie rozwinięcia tego tematu?
Jakby co, to jestem do twej dyspozycji.
Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2016, o 22:49 

Jak najbardziej. Nie tak dawno sytuacja była dla ciebie jasna, prosta i oczywista, i gotów byłeś bronić tej tezy przed wszystkimi - teraz snujesz domysły na temat rzekomej zmiany stosunku ministerstwa. Żaden nowy akt prawny się nie pojawił więc?

Czytałem oczywiście w sąsiednim wątku, że nie popierasz istnienia świętych krów, choćby z Ż w nazwie, chwalebne, ale nadal nurtuje czemu w przypadku "podmiotu" mail od szeregowego urzędnika ministerstwa urastał do rangi obowiązującego aktu prawnego, a w przypadku związku ten sam mail jest już mniej ważny i zastanawiasz się nad stosunkiem?

Autentycznie ciekawym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2016, o 02:01 
*** Ban ***

Yigael napisał(a):
Jak najbardziej. Nie tak dawno sytuacja była dla ciebie jasna, prosta i oczywista, i gotów byłeś bronić tej tezy przed wszystkimi - teraz snujesz domysły na temat rzekomej zmiany stosunku ministerstwa. Żaden nowy akt prawny się nie pojawił więc?

Czytałem oczywiście w sąsiednim wątku, że nie popierasz istnienia świętych krów, choćby z Ż w nazwie, chwalebne, ale nadal nurtuje czemu w przypadku "podmiotu" mail od szeregowego urzędnika ministerstwa urastał do rangi obowiązującego aktu prawnego, a w przypadku związku ten sam mail jest już mniej ważny i zastanawiasz się nad stosunkiem?

Autentycznie ciekawym.

Czy jakiś mod mógłby wytłumaczyć Yigaelowi, że odświeżanie starych kotletów nie jest w interesie, ani forum, ani kotleta (czytaj podmiotu), ani odświeżającego (czytaj Yigaela ).

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2016, o 06:20 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Nie ma zakazu odświeżania kotletów. Szczególnie nie aż takich starych. I szczególnie przez osobę, która z wiadomych względów nie mogła uczestniczyć w dyskusjach forumowych przez jakiś czas. Wziąłeś udział w dyskusji, zaproponowałeś rozwijanie tematu, a teraz chcesz żeby cos tłumaczyć Marcinowi. Jesteś niekonsekwentny. Jak panna na wydaniu.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowania - 2: Były user, Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2016, o 07:17 
*** Ban ***

skipbulba napisał(a):
Nie ma zakazu odświeżania kotletów. Szczególnie nie aż takich starych. I szczególnie przez osobę, która z wiadomych względów nie mogła uczestniczyć w dyskusjach forumowych przez jakiś czas. Wziąłeś udział w dyskusji, zaproponowałeś rozwijanie tematu, a teraz chcesz żeby cos tłumaczyć Marcinowi. Jesteś niekonsekwentny. Jak panna na wydaniu.

Proszę bardzo Panie Mod, rozwijam.

Jeden z tz podmiotów egzaminujących postanowił się zareklamować na forum, traktując jako odskocznie, tekst reklamujący działalność żeglarską tuż pod nosem tegoż podmiotu.
W Szczecinie.
Podmiot ten przypisał, bazując na wycinku treści reklamy jednej z firm nadkiekrzańskich, pobieranie od egzaminowanych jakiś dodatkowych, nienależnych opłat , tejże firmie.
Zrobił to w pełni interesownie, bezpodstawnie, posługując się kłamstwem, przy pełnej aprobacie modów.

Ten sam podmiot przypisujący - kłamliwie!!! - innej firmie działania niezgodne z prawem, postanowił zareklamować się zapowiedzią publicznego udostępnienia pytań egzaminacyjnych, podczas gdy wykładnia jest jednoznaczna, przynajmniej była taka: podmiot egzaminujący nie może publikować pytań egzaminacyjnych - moim zdaniem bezsens, podmioty jak i związki sportowe powinny być zobowiązane do sporządzenia transparentnej puli pytań, lub szczegółowego wyliczenia zagadnień, wręcz od tego powinno zależeć wpisanie na listę podmiotów egzaminujących.

Ten sam podmiot na swej stronie wciskał - nie wiem czy nadal to robi - bzdety o swoim szkoleniu zgodnym z programem szkolenia ministerialnym. Podczas gdy jedynym "programem" był dość niewyraźnie określony zakres wymagań egzaminacyjnych.
Po prostu nie było i nadal nie ma ustalonego przez organy rządowe, programu szkolenia na patent, na który to program powoływał się jeden z podmiotów.

Problem nie dotyczył pytań egzaminacyjnych jak to sobie ubzdurał Yigael, tylko chamstwa i oszukiwania czytelników forum przez jeden z podmiotów egzaminacyjnych, wspieranych przez modów i adminów.

Zadowolony jesteś Panie Moderatorze?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2016, o 09:00 

ins napisał(a):
podczas gdy wykładnia jest jednoznaczna

Ale ty wiesz co to jest wykładnia? Bo na pewno nie to co sobie ubzdurał Ins by potem na kanwie tych bzdur ciskać gromy. I na tym skupia się zainteresowanie Yigaela, pisałeś wszak o stosunku ministerstwa, pytałem o przesłanki pojawiła się teraz w twym wywodzie "jednoznaczna wykładnia". Podasz jej źródło /z uwzględnieniem definicji wykładni ofc. a nie tego co ci się ubzdurało/ also czy istnieje jakieś żródło bądź przesłanka że ta "wykładnia" uległa zmianie inne niż to, że związunio był łaskaw nie tylko zapowiedzieć publikację, ale i opublikować pytania?

Odpowiedź na te pytania umożliwi nam ustalenie czy stwierdzenie, że obrzuciłeś podmiot uciekający się /twoim zdaniem/ do kłamliwych zarzutów - obiektywnie kłamliwymi zarzutami - polegałoby na prawdzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2016, o 09:04 
*** Ban ***

Yigael napisał(a):
ins napisał(a):
podczas gdy wykładnia jest jednoznaczna

Ale ty wiesz co to jest wykładnia? Bo na pewno nie to co sobie ubzdurał Ins by potem na kanwie tych bzdur ciskać gromy. I na tym skupia się zainteresowanie Yigaela, pisałeś wszak o stosunku ministerstwa, pytałem o przesłanki pojawiła się teraz w twym wywodzie "jednoznaczna wykładnia". Podasz jej źródło /z uwzględnieniem definicji wykładni ofc. a nie tego co ci się ubzdurało/ also czy istnieje jakieś żródło bądź przesłanka że ta "wykładnia" uległa zmianie inne niż to, że związunio był łaskaw nie tylko zapowiedzieć publikację, ale i opublikować pytania?

Odpowiedź na te pytania umożliwi nam ustalenie czy stwierdzenie, że obrzuciłeś podmiot uciekający się /twoim zdaniem/ do kłamliwych zarzutów - obiektywnie kłamliwymi zarzutami - polegałoby na prawdzie.

Mógłbyś odziać swą wypowiedź w jakieś zrozumiałe ramy. Piszesz jakbyś był po przyspieszonym kursie języka polskiego, prowadzonym przez migranta z Magrebu.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2016, o 09:25 

Nie, nie, nie. Ja wiem, że wekslowanie w momentach braku argumentów dyskusji, toczonej na dowolny temat, na osobę interlokutora jest twoją wypróbowaną metodą a imigranci z Afryki Północnej to temat obecnie nośny ale wróćmy, proszę, do meritum, porzucając twoje niezrozumienie mojej ułomnej, być może, polszczyzny pojawiające się natychmiast po moim pytaniu, czy rozumiesz słowa, których używasz. Oczywiście wszelkie poprawki językowe chętnie przyjmę, jeśli tylko zechcesz ten haniebnie zapewne pokaleczony tekst popoprawiać.

Sąsiedni wątek...

ins napisał(a):
Na te pytanie? Tak.

Skąd pochodził twój nauczyciel?

PS: "A lot of people mistake confusion in their minds for complexity in the real world"

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona