Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 14:41

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 lut 2016, o 13:18 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Witam serdecznie,
Jestem Sebastian - przepraszam że zakłócam panujący ład na forum. Ale myślę że tutaj uzyskam informację którą potrzebuję.

Potrzebne są mi dane dot. przypływów i odpływów na wyspie Romo w Dani (miejscowość Havneby)

Dokładna lokalizacja plaży:
https://goo.gl/maps/7GnPb39xCWm

Posiadam tabelę lecz nie potrafię określić czy w okresie 11.06 – 18.06.2016 można się spodziewać zalania plaży w ciągu dnia przez przypływ ?

Tabela pływów którą udało mi się poszukać:
http://www.dmi.dk/fileadmin/user_upload ... by2016.pdf

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 18:37 

Podziękował : 82
Otrzymał podziękowań: 51
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Tak na szybko: przy poszczególnych dniach w tabeli pływów masz cztery godziny z odpowiadającymi im wartościami pływu. Niskie wartości - "niska woda" czyli punkt kulminacyjny odpływu, wysokie - "wysoka woda" czyli punkt kulminacyjny przypływu. Wartości liczbowe przy godzinach to wysokość wody ponad pewien poziom (opisane dokładnie we wstępie do tablic). Aby wiedzieć czy konkretne miejsce zostanie zalane musisz wiedzieć jaka jest jego wysokość ponad ten poziom. Na koniec pozostaje wziąć poprawkę na zafalowanie danego dnia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 18:48 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
takpoprostu napisał(a):
Posiadam tabelę lecz nie potrafię określić czy w okresie 11.06 – 18.06.2016 można się spodziewać zalania plaży w ciągu dnia przez przypływ?
Najprosciej to zlokalizuj plażę na jakiejś morskiej (nawigacyjnej) mapie i sprawdź, czy ta plaża jest tzw. osuchem (czyli czy jest odsłaniana przez wodę przy odpływie i zalewana podczas przypływu). Do tego trzeba sprawdzić w Twojej tabeli pływów, czy wysoka woda w dniach 11-18.06.2016 nie będzie wyższa, niż średnia wysoka woda syzygijna (MHWS) dla tego Havneby.

-----
marchew napisał(a):
Na koniec pozostaje wziąć poprawkę na zafalowanie danego dnia.
I na ciśnienie atmosferyczne :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 19:57 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
takpoprostu napisał(a):
czy w okresie 11.06 – 18.06.2016 można się spodziewać zalania plaży w ciągu dnia przez przypływ ?
Tak, w tym okresie będzie plaża w ciągu dnia zalewana.

Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "w ciągu dnia" - czy chodzi o okres od świtu do zmierzchu? W czerwcu noc krótka jest, wszak. :-)

Raczej obawiałbym się sytuacji odwrotnej - czy zaznaczony na mapie punkt będzie widoczny? (BTW będzie :-) )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 20:54 

Bardzo dziękuję za odpowiedzi...

problem w tym że dobrze by było gdyby w ciągu dnia w sensie mniej więcej 11:00 - 20:00.... Na plaży nie było przypływu. I była by sucha.

Zorientowałem się że ta tabela jest dla portu w Havneby który to jest po drugiej stronie wyspy.

Natomiast cała plaża też jest zalewana gdyż już trafiliśmy na przypływ po same wydmy gdzie głębokość wody była na ok 50-70cm.

Nie mogę odszukać nigdzie danych dla tej plaży. Czy np. tak jak objaśniał marchew jeżeli będzie przypływ 2.0m czy będzie on już zalewał plażę czy jeszcze nie. Bo rozumiem te 2m to jest ilość wody ponad pewien poziom. Czyli sporo...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 21:51 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
takpoprostu napisał(a):
Zorientowałem się że ta tabela jest dla portu w Havneby który to jest po drugiej stronie wyspy.
Nie ma to - dla ciebie - żadnego znaczenia.

A tak przy okazji, to o co chodzi? Zbierasz mięczaki?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 22:58 

Maar napisał(a):

Nie, nie ;) Jeździmy do Danii gdyż tam jest największa plaża w Europie idealna do buggykitingu. Jeździmy 3 kołowcem napędzanym wiatrem. Więc też halsujemy jak wy, tylko że po lądzie i zamiast żagla naszą siłą napędową jest latawiec który jest do nas przypięty.

Gdy jeździłem tam sam z żoną, nie było problemu czy plaża jest mocno zalana, czy też nie - przełknąłem to jakoś - lecz w tym roku zorganizowałem większą grupę i nie chciałbym by byli zawiedzeni. A blisko nie jest, mamy prawie 900km. Dlatego tak się dopytuję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 lut 2016, o 23:19 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
takpoprostu napisał(a):
do buggykitingu.

a możesz coś więcej opowiedzieć

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lut 2016, o 00:09 

piotr6 napisał(a):
takpoprostu napisał(a):
do buggykitingu.

a możesz coś więcej opowiedzieć

Może po prostu pokażę film :)

https://www.youtube.com/watch?v=_HpRtO5Sb9M

lub bardziej extremalnie

https://www.youtube.com/watch?v=nxr2ytsUlBg

i fotka:
Obrazek

Tak jak pisałem plaża w Danii na wyspie Romo jest idealna do tego sportu. Bardzo dużo tam jest pilotów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lut 2016, o 00:20 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
takpoprostu napisał(a):
Maar napisał(a):

Nie, nie ;) Jeździmy do Danii gdyż tam jest największa plaża w Europie idealna do buggykitingu. Jeździmy 3 kołowcem napędzanym wiatrem. Więc też halsujemy jak wy, tylko że po lądzie i zamiast żagla naszą siłą napędową jest latawiec który jest do nas przypięty.

Gdy jeździłem tam sam z żoną, nie było problemu czy plaża jest mocno zalana, czy też nie - przełknąłem to jakoś - lecz w tym roku zorganizowałem większą grupę i nie chciałbym by byli zawiedzeni. A blisko nie jest, mamy prawie 900km. Dlatego tak się dopytuję.

Popatrz na tabelę dla portu o którym piszesz (różnica dla plaży od strony morza będzie mało znacząca, kilka, kilkanaście minut):
http://www.dmi.dk/fileadmin/user_upload ... by2016.pdf
Okres 11-18.06.2016 to co prawda akurat co raz mniejsze pływy, pływ syzygijny, czyli taki, kiedy morze przy niskiej wodzie odsłania najwięcej plaży (ale też najwięcej jej zabiera podczas wysokiej wody) przypada ok 07.06 a następny ok. 21.06. Ale wody przybywać i ubywać będzie (co circa 6 godzin) regularnie, skok pływu nigdy nie będzie mniejszy niż 1.5 metra - zatem miejsca na plaży, przynajmniej w czasie 2-3 godzin przed i po "niskiej" wodzie, wam nie zabraknie. Tylko czasem będzie trzeba będzie zaplanować, trochę dostosować się do natury i... poczekać. :roll:

PS. Momenty wystąpienia wysokiej i niskiej wody w tabeli podane są w czasie lokalnym (UT+1), latem wypada dodać +1 godzinę, na czas letni.
PPS. Internet w tabletach czy telefonach będziecie na pewno mieli, wystarczy wejść na stronę obrazującą pływy na kilka dni naprzód, by planować "on line" ;)
Np: http://www.windfinder.com/tide/romo_havneby

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lut 2016, o 11:30 

Bardzo dziękuję za pomoc i solidne informację.

Troszkę wyklarował mi się temat pływów gdyż była to troszkę czarna magia dla mnie. Wiem jak teraz patrzeć na tabelki.

Jesteście bardzo pomocni i jeszcze raz dziękuję ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lut 2016, o 11:39 

takpoprostu napisał(a):

niezłe, w Polsce można polatać, gdzieś?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lut 2016, o 13:19 

piotr6 napisał(a):
takpoprostu napisał(a):

niezłe, w Polsce można polatać, gdzieś?

Jak najbardziej.... Wystarczy trochę w miarę równej łąki i można latać.

A jeżeli chciałbyś spróbować - napisz z jakiego rejonu Polski jesteś to postaram się nakierować Cię na spoty gdzie ludzie latają.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lut 2016, o 13:45 

jestem z Poznania

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lut 2016, o 22:06 

piotr6 napisał(a):
jestem z Poznania

Kiedyś była mocna "ekipa" w Poznaniu - często jeździli na Plewiskach... Lecz zabrali im łąkę a na lotniskach zrobili zakaz... Sporo ludzi przeniosło się na wodę.

Ale kilka pilotów jeździ dość intensywnie w Lesznie na lotnisku - niedaleko Ciebie.

Z koli w drugą stronę masz 70km do mnie - jestem z Czarnkowa. Z tym że u mnie to dzika łąka a nie równe lotnisko jak w Lesznie :)

Jeżeli chciałbym spróbować - zapraszam.

Odpowiedz z cytatem