Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 20:36

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 kwi 2016, o 23:34 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Moniia napisał(a):
Ps. I przypominam, że ja się w Polsce urodziłam. Jak zauważyłeś, to daje mi nieco inne prawa, nawet jak wybrałam inny kraj do życia. Bo zrobiłam to z pewnych konkretnych powodów...

Twoje powody są Twoją osobistą sprawą. Uważam zresztą, że każdy człowiek w normalnych warunkach ma prawo wyboru do mieszkania tam gdzie chce, zmiany przynależności państwowej czy narodowej. Kiedy jednak już zmieniłaś, jest śmieszne powoływanie się wobec np. Plitkina, na jakieś szczególne prawa z tytułu urodzenia. Odwrotnie, to on nabył te prawa z których Ty, świadomie przecież, zrezygnowałaś. I nie jest ważne, czy chce z nich korzystać, czy nie, bo to tylko od jego woli zależy. Ale ma prawo.
Oczywiście ani Tobie, ani nikomu nie odmawiam prawa do krytyki byłej ojczyzny i wychwalania nowego miejsca zamieszkania, ale jej nadmiar i sposób prowadzenia nieodparcie nasuwa myśl, że służy ona przede wszystkim Twojemu własnemu przekonywaniu się, że zrobiłaś właściwie i słusznie.

Za ten post autor Alterus otrzymał podziękowanie od: cine
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2016, o 08:38 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Alterus, Piotr, ja tylko zacytowałam Wiktora. Który stwierdził:

plitkin napisał(a):
(...)

Wiesz... Sam jestem emigrantem. Obowiazuje nas pewna etyka (tak czuje). Przykladowo: nie wypada mi mowic wielu rzeczy, ktore rodowity Polak moze z czystym sumieniem glosno wykrzykiwac. (...).

Dlatego podkreśliłam, że zgodnie z JEGO słowami, mam nieco większe prawa ;)

I tak, Alterusie, ostatni raz jak sprawdzałam w plecaku, miałam tam polski paszport. Potwierdzający, że jestem polską obywatelką... Póki się go nie pozbyłam, póty mam takie same prawo narzekać na coś, co w Polsce nie działa, jak ty i Wiktor.
I skoro widzę coś, co zajmuje w Polsce 30 dni(!!) a u mnie 3 minuty - podkreślenie tego jest oczywiste. Może do kogoś trafi w końcu, że coś w Polsce jest nie tak - to jest TA SAMA CZYNNOŚĆ!
A to:
Alterus napisał(a):
(...).
Oczywiście ani Tobie, ani nikomu nie odmawiam prawa do krytyki byłej ojczyzny i wychwalania nowego miejsca zamieszkania, ale jej nadmiar i sposób prowadzenia nieodparcie nasuwa myśl, że służy ona przede wszystkim Twojemu własnemu przekonywaniu się, że zrobiłaś właściwie i słusznie.

Wcale nie oznacza, że u mnie jest tak pięknie. To oznacza tylko, jak bardzo w Polsce w wielu dziedzinach mogłoby by lepiej. Przykro mi, że uważasz to za atak. Albo poprawę własnego humoru. Ja tylko i wyłącznie stwierdzam stan faktyczny.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2016, o 09:51 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Proponuję by moderatorzy przesunęli OT.
Każdy ma swoje poczucie tego co i jak wypada robić. Nie ma sensu polemizować, nie chciałem poruszać tematu, ale musiałem odpisać Moni by nie myślała, że Ją osobiście atakuję.
Tak jak się spodziewałem - nie miało to żadnego sensu, bo mój przekaz nie został zrozumiany, więc nie ma sensu ciągnąć tematu dalej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2016, o 10:05 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Wiktor, wiem, że nie atakujesz mnie, raz już to tłumaczyłeś. Nie musisz się tłumaczyć za każdym razem, ja całkiem pojętne zwierzę jestem :D

Zgadzam się co do OT..

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2016, o 10:07 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
plitkin napisał(a):
nie miało to żadnego sensu, bo mój przekaz nie został zrozumiany

bo ja wiem ? Myśle,że Twój post zrozumiałe, mało tego się z nim nie zgadzam bo uwazam że masz pełne prawo krytykować

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2016, o 10:19 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Jaromir napisał(a):
Moniia napisał(a):
Wytłumaczy mi ktoś światły, co zajmuje w tej procedurze 30 dni?!

Wytłumaczę - zajmuje je kodeks postępowania administracyjnego i urzędnicze rozumienie słów "bez zwłoki", czy jakoś tak...
Niekoniecznie urzędnicze ale często obawa przed głosami typu dałem/załatwiłem lub a Kowalski to dostał w tydzień. Po co się niepotrzebnie tłumaczyć a i urzędnik nie wahadło. :)
Z urzędniczym pozdrowieniem: w terminie! ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2016, o 11:58 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Alterus napisał(a):
byłej ojczyzny
Można się narodzić drug raz? :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2016, o 15:58 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Maar napisał(a):
Alterus napisał(a):
byłej ojczyzny
Można się narodzić drug raz? :-)

Niektórzy w to wierzą. ;-)
Tu w znaczeniu przenośnym "ojczyzna zamieniona na inną". W analogii do ojca, który może być Twoim ojcem biologicznym, albo przez przysposobienie, adopcję. Prawnie to samo.
Ale życie nie tylko na prawie się opiera, stąd jak myślę rozważne słowa Plitkina, który dostrzega pojawiające się implikacje. Rzecz pomiędzy prawdziwością naturalną a nabytą. Ta pierwsza jest, bo jest, drugiej czasem trzeba, albo wydawać się może, że trzeba, dowodzić. Sobie i innym.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3