Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 7 wrz 2025, o 17:16

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 cze 2010, o 20:37 

Podziękował : 1341
Otrzymał podziękowań: 2626
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Maar napisał(a):
Robert, wielokrotnie powtarzasz (z dobrodziejstwem fleksji) "strzelają do bobrów".
Wiesz ile tych sympatycznych zwierząt zginęło w wyniku ministerialnego pozwolenia na odstrzał?
Taki jakiś pierwszy lepszy link z Google (pisownia oryg.) :
Kod:
Wiadomość z ostatniej chwili:
Na razie żaden bóbr nie zginął, zostanom ocalone. - Bobrom dała się we znaki powódź, zwłaszcza tym małym. Sam widziałem jak walczyły z falą. Część z nich pewnie wyginęła w sposób naturalny, to znaczy w skutek zmęczenia - dodaje Płowens z Zarząd melioracji, który wycofuje się ze swojej wcześniejszej decyzji. Odstrzał nie będzie prowadzony. Wiadomość po godzinie 11 podało podało Radio Szczecin, dziś 8 czerwca br.
http://www.redakcja.newsweek.pl/Tekst/Polityka-Polska/537229,Inzynier-zostal-ocalony-.html

I bardzo dobrze i cale szczescie!
A ze zaden nie zginal, to takze dzieki takim wlasnie Robertom, co mowia spokojnie swoje, kazdy na swoim forum i czasem pukniecie sie w glowe prowokuja.
Nie cierpie mysliwych, ale tym razem mi zaimponowali.... Moze nawet bede ich nienawidziec mniej.
Przytroluje teraz troche: ciekawe jest ( moze raczej znamienne...) ze to zawsze ci sami sa za strzelaniem, czy to do bobrow, czy do piratow, czy...
Oby, tak jak w tym przypadku, zawsze strzelali obok. :wink:
Catz Uzbrojonypozeby

PostNapisane: 8 cze 2010, o 20:43 

Podziękował : 4548
Otrzymał podziękowań: 4299
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Maar napisał(a):
Robert, wielokrotnie powtarzasz (z dobrodziejstwem fleksji) "strzelają do bobrów". Niby wątek taki myśliwsko-rozbójniczy i dziwić się nie powinienem, ale... brzmi to w twoich postach tak jakby forumowicze z szaleństwem w oczach i dubeltówką na ramieniu szli falangą na wały.

Z moich tekstów każdy odczytuje to co chce, lub to, co potrafi ;) ;) ;)
Nie napisałem, że strzelają do bobrów, tylko, że taka decyzja jest bezzasadna.

PostNapisane: 8 cze 2010, o 20:56 

Podziękował : 2357
Otrzymał podziękowań: 3700
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
robhosailor napisał(a):
Z moich tekstów każdy odczytuje to co chce, lub to, co potrafi ;) ;) ;)
To chyba jestem mało świeży, bo widziałem w Twoich tekstach skrajności.

:-) :-) :-)

Catz napisał(a):
czy...
Czy? :-)

PostNapisane: 8 cze 2010, o 21:17 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 46
cape napisał(a):
Tak, tak, ale jak się zabroni budować, to będzie wielki wrzask, ze zostali okradzeni i ich ziemia straciła na wartości 80/90 %. W Poznaniu mamy sprawę lotniska wojskowego (F 16). Miasto w strefie pierwszej zabroniło budownictwa mieszkalnego (hałas). Wartość działek spadła o 80 % (właśnie taką kupiłem) i miasto ma zbiorowy proces o odszkodowanie.

A wiesz co? Mnie dokładnie wali ile ktoś jest skłonny rzucić kapusty za ziemię na której stoi dom w którym mieszkam. Dla mojej przyjemności jej cena mogłaby zostać sprowadzona do zera. Jak ktoś kupił nieruchomość z myślą aby się obłowić na jej późniejszej sprzedaży - to będzie jazgotał że go na szaro zrobili przez ten zakaz. Ale pewnie inaczej by zaśpiewał jakby mu podatek katastracyjny dowalili, liczony od średniej wartości od nieruchomości na danym terenie. A pod tym względem nikt nie może czuć się bezpieczny, póki rządzą ci POpaprańcy :evil:

Tomek Janiszewski
ps. do wszystkich tu obecnych ekożerców: wasze opinie o mnie też już mnie walą.

Ostatnio edytowano 8 cze 2010, o 22:05 przez Tomek Janiszewski, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 cze 2010, o 21:22 

Maar napisał(a):
chyba jestem mało świeży, bo widziałem w Twoich tekstach skrajności.
:-) :-) :-)

Catz napisał(a):
czy...
Czy? :-) [/quote]
Odswiez sie wiec... :D
O psychologii i socjologii poczytaj...albo i o marketingu: znajdziesz tam tzw. profile, czyli "pakiety" - cech, preferencji, pogladow i gustow. Niektorzy nawet rysow twarzy sie w tym dopatruja :wink:
I rekwizytow :D
Dla ulatwienia dodam, ze ci najgorsi popaprancy gustuja zwykle w bobrach i lodkach pobobranych :D
Prawde mowiac, zamiast czytac nudziarstwa, lepiej rozejrzec sie dookola :wink:
Chociaz sa wyjatki oczywiscie , jednak dosc rzadkie - akurat tyle, by potwierdzic regule.
Mam manie niezdrowa czytania forow pod tym wlasnie katem..
Catz Psychopatycznie

PostNapisane: 8 cze 2010, o 21:27 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Catz napisał(a):
Niektorzy nawet rysow twarzy sie w tym dopatruja

Jestes typem lambrozyjskim??? :>

*przepraszam za brak polskich znakow

PostNapisane: 8 cze 2010, o 21:34 

carlo napisał(a):
*przepraszam za brak polskich znakow

Nie wiem.
Nie widzialem Twojego oblicza, nie jestem fizjonomista, polskich znakow nie mam tez i nie przepraszam, chociaz pewnie powinienem.
Catz

PostNapisane: 8 cze 2010, o 22:01 

A tu macie jaskrawy przykład powodzi która wzięła się wyłącznie z ludzkiej głupoty i zbrodniczej pazerności. Miejsce: Piaseczno k. Warszawy, ubiegły czwartek 4.06.2010 po oberwaniu chmury:

Tak było kiedyś:
http://www.kolejka-piaseczno.com/pol/archiwalia.php
Chodzi o drugie zdjęcie od lewej w dolnym rzędzie. Po tym nasypie z niesamowitym żelaznym mostkiem na ażurowych filarach jeździła kiedyś ciuchcia między Warszawą a Piasecznem, a płynąca dołem niepozorna Smródka ma swoje źródła w niewielkim zagajniku kilka km na zachód od Piaseczna. Ciuchcię zlikwidowano za Gierka na pocz. lat 70-tych ub. wieku, ale nasyp wraz z zachowanym mostkiem służył następnie pieszym przez blisko ćwierć wieku. Walory terenu wzdłuż Smródki (oczywiście po jej odsmrodzeniu) przedystynowały go w naturalny sposób do roli urokliwego miejskiego parku. Ale stało się inaczej. Teren w środku miasta został przerz decydentów mających zamiast jednego oka monetę dolarową a zamiast drugiego - ojro uznany za zbyt cenny na podobne fanaberie. Przefrymarczono go zatem po części biznesowi a po części developerce, która oczywiście zabudowała głęboką dolinkę Smródki aż po same jej brzegi, a dawny nasyp ciuchci poszerzono i podwyższono pod wewnątrzmiejską obwodnicę (to taka nowomowa komunikacyjna, którą lobby drogowe chętnie się posługuje). Żelazny mostek jako zbyt wąski i zbyt słaby rozebrano, a zamiast wybudować nowy most drogowy zadowolono się ciasną szamborurą. I oto podczas gwałtownej burzy przepustowość owej szamborury okazała się daleko niewystarczająca, w wyniku czego nasyp drogowy odegrał niezamierzoną rolę zapory, a przestrzeń w której stała developerka z podziemnymi garażami(!) wypełniła się wodą aż do wysokości pierwszego piętra :shock: Google na hasło "powódź Piaseczno" dadzą wiele rezultatów, na przykład taki filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=o-thMo-9B_c
No i gdzie tu wina bobrów lub ekologów?

W uzupełnieniu moje zdjęcia zrobione w ubiegłą niedzielę, gdy wielka woda już zniknęła:

Załączniki:
Komentarz: Na lewym brzegu - developerka, na prawym - jakieś obskurne magazyny. Rzeczka nikomu niepotrzebna - najchętniej zamkniętoby ją w krytym kanale, choćby i potężną przepompownię przyszło wybudować.
P1060467.jpg
P1060467.jpg [ 62.73 KiB | Przeglądane 3317 razy ]
Komentarz: Tam gdzie kiedyś byl mostek, dziś jest ordynarna szamborura, mimo stosunkowo już niewysokiej wody nadal niewidoczna, bo wciąż ukryta pod powierzchnią. Nad nią naruszony nasyp i zarwany chodnik.
P1060457.jpg
P1060457.jpg [ 69.72 KiB | Przeglądane 3317 razy ]
Komentarz: Po drugiej stronie nasypu biznes wdarł się w rzeczkę jeszcze bardziej brutalnie i bezwzględnie
P1060464.jpg
P1060464.jpg [ 84.5 KiB | Przeglądane 3317 razy ]
Komentarz: A mogło być tak pięknie jak ledwo kilkadziesiąt metrów dalej - ale i tu jakaś inwestycja, najpewniej parking szykuje się dla odmiany na prawym brzegu :-(
P1060463.jpg
P1060463.jpg [ 75.14 KiB | Przeglądane 3317 razy ]

PostNapisane: 8 cze 2010, o 22:08 

Catz napisał(a):
carlo napisał(a):

Nie wiem.
Nie widzialem Twojego oblicza, nie jestem fizjonomista,....
Catz

Nawet jednego zdania nie potrafisz przeczytac ze zrozumieniem?

PostNapisane: 8 cze 2010, o 22:11 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
robhosailor napisał(a):
Demagogia i tyle! Miasta budowano od zarania dziejów zwykle nad rzekami, ale unikano budowania ich tam, gdzie rzeka się co roku rozlewała - napisałem to w poprzednim poście na temat Sandomierza. Warszawa historyczna jest na wysokiej skarpie. Historyczny Kraków też powyżej tarasu zalewowego.

Hehe, to jako warszawianka od urodzenia (no nie dano mi wyboru, rodzinka za wcześnie przeniosła się z 3city i wracać tam musiałam...) dorzucę swoje 3 grosze...

Wiesz może, kiedy to zaczęto domy na Powiślu budować? Albo na jakiej wysokości znajdują się dolne kondygnacje Zamku Królewskiego? Bo te czasy historyczne to w tej wersji co podałeś, trzeba byłoby zmienić na pre-historyczne :twisted:

A generalnie zgadzam się z Maarem - człowiek też zwierzę i niestety, ewolucja ma to do siebie, że wygrywa lepiej przystosowany... Co niekoniecznie oznacza, że człowiek, ale pokaż mi innego zwierzaka, który pomaga (czasami z oporami, ale jednak) innym...

Natomiast miasto jest to, chcąc nie chcąc, naturalne środowisko współczesnego zwierzęcia, zwanego nie wiedzieć czemu rozumnym. Nic dziwnego, że go broni przed innymi, taka natura każdego zwierzęcia. Tak więc przeciwstawianie jednego drugiemu tylko może spór zaostrzyć.

I tutaj się zgadzam z Tobą - wystarczy najpierw bobry zniechęcić do osiedlania się w danym miejscu (a jak budulca nie będzie, to osiedlać się nie będą, takie głupie nie są)
- zamiast potem problem sobie zwielokrotniać. Ale jak napisałam, człowiek niekoniecznie zawsze jest istotą rozumną, wbrew nazwie gatunkowej...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

PostNapisane: 8 cze 2010, o 22:22 

Moniia napisał(a):
przeciwstawianie jednego drugiemu tylko może spór zaostrzyć.

Dlatego właśnie cały czas proszę o nieprzeciwstawianie i podałem cytat, który powtórzę:

"Każdy z nas jest wszechświatem.
Wszystko co dzieje się we wszechświecie, cokolwiek przytrafia się jakiemuś człowiekowi, przytrafia się również i nam. I to co spotyka nas ma wpływ na cały wszechświat."
Rosi Philip Kapleau

PostNapisane: 8 cze 2010, o 22:24 

carlo napisał(a):
Nawet jednego zdania nie potrafisz przeczytac ze zrozumieniem?

Potrafie.
Na tyle dobrze, by zaproponowac ci wypchanie sie trocinami i strzelanie do bobrow z luku, zeby nie bylo huku przynajmniej.
Catz Pacyfista :D

PostNapisane: 8 cze 2010, o 22:32 

proznos repliki sie spodziewal....

pozdrawiam Carlo nie identyfikujacy sie z zadnymi durnymi ideologiami :)

PostNapisane: 8 cze 2010, o 22:37 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
robhosailor napisał(a):
Dlatego właśnie cały czas proszę o nieprzeciwstawianie i podałem cytat, który powtórzę:

I ja się z rosim Kapleau zgadzam w pełni. I dlatego się zgadzam z Tobą w tej kwestii.

[Prywata mode on, bo nie chce mi się klikać na pw]:
Swoją drogą, nie masz zbędnego wydania "Trzech filarów"? (znaczy np. drugiego egzemplarza?) Mnie przy tym miotaniu się między krajami gdzieś wsiąkło :(
A w ogóle jeśli masz, możesz mi podesłać na pw cytat ze strony tytułowej (znaczy się, ten z Lawrence'a?)
[prywata mode end]

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

PostNapisane: 8 cze 2010, o 22:39 

carlo napisał(a):
proznos repliki sie spodziewal....

Wprawdzie sie nie spodziewalem, ale jednak jakies usilowania repliki gdzies tam powyzej otrzymalem niezasluzenie z pewnoscia silnie mocno...
Pozostan z psami.
Catz

PostNapisane: 8 cze 2010, o 22:41 

a Ty z bobrami :lol:

PostNapisane: 8 cze 2010, o 22:44 

carlo napisał(a):
a Ty z bobrami :lol:

~~~~~~~~~~
Catz

PostNapisane: 8 cze 2010, o 22:48 

jeszcze co madrego powiesz Panie specjalisto od rozpoznawania osobowsci na podstawie fizis?? :>

PostNapisane: 8 cze 2010, o 22:56 

carlo napisał(a):
jeszcze co madrego powiesz Panie specjalisto od rozpoznawania osobowsci na podstawie fizis?? :>
Przecie już wcześniej napisał, że nie jest fizjonomistą... :shock:

PostNapisane: 8 cze 2010, o 23:02 

I Ty Robercie nie wytrzymujesz ? TWA reka w reke.

Dobrej nocy Panowie i Panie :)

PostNapisane: 8 cze 2010, o 23:12 

carlo napisał(a):

Moglbym powiedziec, ze o "fizis" niczego nie wiem, niczego nie pisalem i ze sie na tym nie znam ( poza znajomoscia kilku spojnych teorii ), ze nie o "fizis" pisalem i moze cos o czytaniu ze zrozumieniem jeszcze....
Z rzeczy madrych powiem: daj spokoj, nie ta liga...
Twoja stopka jest obraza dla wszystkich forumowiczow, zwlaszcza tych, ktorych nie zaszczycasz odpowiedzia.
Twoje beznadziejne repliki - na ktore mialem nie liczyc.... - swiadcza o tobie, twojej konsekwencji i inteligencji.
Nie musimy sie lubic, ale w nielubieniu mnie staraj sie byc mniej beznadziejny.
Ze swojej strony sprobuje nie komentowac twoich postow... No chyba, ze naprawde przegrzejesz koniunkture.
Catz Pacyfistycznie

PostNapisane: 8 cze 2010, o 23:22 

carlo napisał(a):
I Ty Robercie nie wytrzymujesz ? TWA reka w reke.
Dobrej nocy Panowie i Panie :)

Tam reka w reke! Duzo wiecej, bo i mamy wspolne, piekne mlode bobry do odchowania!
Sadzac po ich "fizis" bardziej przypominaja mnie! :D
Catz Rozbobrany

PostNapisane: 9 cze 2010, o 07:56 

Catz napisał(a):
carlo napisał(a):

Moglbym powiedziec, ze o "fizis" niczego nie wiem, niczego nie pisalem i ze sie na tym nie znam ( poza znajomoscia kilku spojnych teorii ), ze nie o "fizis" pisalem i moze cos o czytaniu ze zrozumieniem jeszcze....
Z rzeczy madrych powiem: daj spokoj, nie ta liga...
Twoja stopka jest obraza dla wszystkich forumowiczow, zwlaszcza tych, ktorych nie zaszczycasz odpowiedzia.
Twoje beznadziejne repliki - na ktore mialem nie liczyc.... - swiadcza o tobie, twojej konsekwencji i inteligencji.
Nie musimy sie lubic, ale w nielubieniu mnie staraj sie byc mniej beznadziejny.
Ze swojej strony sprobuje nie komentowac twoich postow... No chyba, ze naprawde przegrzejesz koniunkture.
Catz Pacyfistycznie

Wystrzelales sie juz czy jeszcze chcesz poprobowac mnie obrazic? probuj probuj...

pozdrawiam rozbawiony :lol:

ps. tak to jest jak komus w dziecinstwie za duzo mowia ze yntelygentny jest :lol:

PostNapisane: 9 cze 2010, o 10:41 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Tomku, Tobie jest obojęntne ile jest warta ziemia, na której stoi dom, w którym mieszkasz (bo przecież nie Twój dom). Ale właścicielowi to już obojęntne nie jest.
Co do podatku katastralnego. Powinien być wprowadzony jak najszybciej, bo między innymi skutecznie ogranicza tak nie miłą Ci spekulację. Jednocześnie skutecznie wycina blokowanie inwestycji.

PostNapisane: 9 cze 2010, o 10:50 

Warto pamiętać, że podatek katastralny, to wymysł Rewolucji Francuskiej, który skierowany był przeciwko magnackim latyfundiom... Nie jest wcale pewne, czy będzie miał pozytywne oddziaływanie na polską gospodarkę i rynek nieruchomości.

PostNapisane: 9 cze 2010, o 10:57 

cape napisał(a):
Tomku, Tobie jest obojęntne ile jest warta ziemia, na której stoi dom, w którym mieszkasz (bo przecież nie Twój dom). Ale właścicielowi to już obojęntne nie jest.

Jestem wlascicielem mieszkania w bloku. Jeśli inni właściciele mieszkań w tymże bloku nie zamierzaja żyć z ich sprzedaży - im również powinna być obojętna cena gruntu na którym blok już stoi.
Cytuj:
Co do podatku katastralnego. Powinien być wprowadzony jak najszybciej, bo między innymi skutecznie ogranicza tak nie miłą Ci spekulację. Jednocześnie skutecznie wycina blokowanie inwestycji.

I skutecznie zmusi bardzo wielu obywateli do wyprowadzenia się pod mosty (a przynajmniej jak najdalej od miast takich jak Warszawa pod obecnymi rządami), po to aby na miejscu zburzonych blokowisk mogły jak najszybciej powstać hotele, wielopoziomowe parkingi, miejskie haj-łeje, restauracje, stacje benzynowe, apartamentowce, biurowce itp. inwestycje. A że w czymś takim w końcu przestanie dać się żyć? Co to kogo będzie obchodzić, sprawcy tego nieszczęścia skręcą lody i bedą bawić się do końca życia na jakichś wyspach Hula-Gula jak to Robert ujął... :evil:

Tomek Janiszewski

PostNapisane: 9 cze 2010, o 10:59 

a w nastepnej kolejnosci po katastralnym wprowadzic bykowe :lol:

PostNapisane: 9 cze 2010, o 11:02 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Tomek Janiszewski napisał(a):
o 22.17 to czego nie warto cytować

Wpadasz w brak kultury Tomku

PostNapisane: 9 cze 2010, o 11:04 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Tomek Janiszewski napisał(a):
I skutecznie zmusi bardzo wielu obywateli do wyprowadzenia się pod mosty (a przynajmniej jak najdalej od miast takich jak Warszawa

??? Tak ? To dlaczego te zjawiska nie wystepują w krajach, gdzie taki podatek jest ?

PostNapisane: 9 cze 2010, o 11:11 

cape napisał(a):
??? Tak ? To dlaczego te zjawiska nie wystepują w krajach, gdzie taki podatek jest ?
Wszystko zależy od tego, jak będzie on liczony. Jeśli będzie zbyt wysoki, to spowoduje konieczność wyzbywania się dużych nieruchomości. Niestety - podatki, jako forma regulowania gospodarki, mają chyba więcej złych, niż dobrych skutków. Zwróćcie uwagę na wprowadzenie podatku liniowego od dochodów o stopie 15% na Węgrzech w celu ratowania gospodarki po jej zapaści spowodowanej wysokimi podatkami i zbyt dużym deficytem budżetowym. Oszczędności budżetowe i zmniejszenie obciążeń podatkowych, a nie wprowadzanie nowych!!!

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona