Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 30 lip 2025, o 22:10

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 sie 2016, o 20:19 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
cymesspol1 napisał(a):
w Dziwnowie.

w tym Dziwnowie jest dziwnie raz mi sie prad za szybko skończył raz było za duzo, dla mnie coś tam nie gra w tych słupkach , wody nie brałem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2016, o 21:26 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Moniia napisał(a):
Herezje to ty prawisz. Masz 50 zł a zapłaciłeś za 200? To masz 150 nieuzgodnionego debetu w swoim banku... Plus opłaty i odsetki za niego...

Moniiu, to zdecyduj się - NIE DA SIĘ czy też DA SIĘ ale rodzi to określone konsekwencje? Bowiem DA SIĘ, ale jak sama piszesz, powoduje to naliczenie karnych odsetek, opłat taryfowych itd.
Opisałem mechanizm działania automatycznej stacji paliwowej, kilka osób potwierdziło, że tak to działa. Niejako w opozycji opisałem na przykładzie typowego polskiego Kevina do czego jest potrzebne wstępne zablokowanie kwoty na poczet transakcji. Oboje wiemy, jakie skutki rodzi wykonanie transakcji ponad limit karty, ale na bogów, przyznaj wreszcie, że to jest wykonalne i że nie wypisuję herezji!
bratanek65 napisał(a):
Bank, ty i firma obsługująca twoją kartę (VISA, MASTER CARD i kilka innych).

NIE! Ani VISA ani MasterCard nie pośredniczą w żaden sposób w transakcjach kartowych. Użyczają tylko swojego znaku firmowego produktowi bankowemu o nazwie karta kredytowa czy debetowa i kasują za to prowizję - zarówno od sprzedaży nowych kart, jak i zapewne od transakcji nimi wykonanych. Do tego celu nie potrzebują (i nie mogą) mieć informacji o stanie konta, ta informacja jest zastrzeżona tylko do wiadomości klienta i jego banku. Na każdej karcie jest informacja jaki bank ją wydał, z kim się kontaktować w razie problemów, wreszcie - kto jest jej właścicielem (bo klient jest posiadaczem ale nie właścicielem karty). I nigdzie nie jest napisane, że jest to VISA czy MasterCard Incorporated, są tylko znaki firmowe tych organizacji.
A, no i mamy jeszcze po drodze operatora wszystkich tych sprytnych terminali - który za ich pomocą przeprowadza transakcję i informuje właściwy bank kto, kiedy, gdzie i jaką kwotę wydatkował. On oczywiście też kasuje swoje grosiki od każdej transakcji, chociaż tym razem nie bezpośrednio od użytkownika karty a od sprzedawcy, który oczywiście tą opłatę ukrywa w cenie towaru :/

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2016, o 21:37 

co do tematu to nie wiem jak w tym roku jest z paliwem i też nie wiem czy chodzi o tego ajenta, ale parę lat temu to te paliwo nie dość że droższa znacznie to jeszcze było gorszej jakości, stali bywalcy chodzili i chodzą z karnisterkiem do Orlenu. Mało tego własciciel riba wolał tankować w mieście swoje 200 litrów do karnistrów i przelewać niż płynąc do mariny i tam tankować. Ja z zasady i przyzwyczajenia tam nie tankuję choć uczciwie powiem nie wiem jak jest w tym roku

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2016, o 21:43 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: jakis tam chyba mam
piotr6 napisał(a):
co do tematu to nie wiem jak w tym roku jest z paliwem i też nie wiem czy chodzi o tego ajenta, ale parę lat temu to te paliwo nie dość że droższa znacznie to jeszcze było gorszej jakości, stali bywalcy chodzili i chodzą z karnisterkiem do Orlenu. Mało tego własciciel riba wolał tankować w mieście swoje 200 litrów do karnistrów i przelewać niż płynąc do mariny i tam tankować. Ja z zasady i przyzwyczajenia tam nie tankuję choć uczciwie powiem nie wiem jak jest w tym roku

W tym roku kolega ktory w Pogoni ma jachty czarterowe mowil ze zatankowali jachty czarterowicze w marinie w Swinkowie i mieli problemy z silnikami ,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2016, o 21:57 

Gość od riba twierdzil ze mu nie dolewali i na benzynie tam kupionej plywal wolniej jeszcze raz powtórzę to bylo pare lat temu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2016, o 22:57 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Damit, nie mówię, że się nie da. Mowię, że po pierwszym razie gość z Twojej opowieści będzie miał dość. I przestanie wymyślać, jak pompę oszukać...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2016, o 23:00 

Podziękował : 38
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: jsm
damit napisał(a):
NIE! Ani VISA ani MasterCard nie pośredniczą w żaden sposób w transakcjach kartowych.
....
A, no i mamy jeszcze po drodze operatora wszystkich tych sprytnych terminali - który za ich pomocą przeprowadza transakcję i informuje właściwy bank kto, kiedy, gdzie i jaką kwotę wydatkował.

Ta, a każdy operator POSów lub bankomatów utrzymuje łącza do wszystkich banków świata.

Ty tu prezentujesz swoją wiedze czy tylko przypuszczenia ?

Za ten post autor martin40 otrzymał podziękowania - 2: Jaromir, Nicram
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sie 2016, o 06:32 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
damit napisał(a):
Ani VISA ani MasterCard nie pośredniczą w żaden sposób w transakcjach kartowych.

Powyższe zdanie jest nieprecyzyjne. Przepraszam.
Poniżej fragment oficjalnego dokumentu NBP mówiący o rozliczaniu operacji kartowych:
Cytuj:
3.3.1. Systemy rozliczeniowe dla transakcji kartowych
W przypadku kart płatniczych podobny mechanizm rozliczeniowy stosuje się dla kart debetowych, typu charge oraz kredytowych. Punkt handlowo-usługowy przesyła dane o transakcji do agenta rozliczeniowego, z którym podpisał umowę albo elektronicznie za pośrednictwem terminalu POS, albo w formie papierowej. W zależności od decyzji banku (jako wydawcy karty), transakcja jest następnie kierowana do jednego z systemów rozliczeniowych wykorzystywanych do przetwarzania transakcji kartowych. Obecnie trzy takie systemy oferują swoje usługi polskim bankom: KSR – dla którego operatorem jest PolCard, PNNSS – dla którego operatorem jest Visa, oraz GCMS – dla którego operatorem jest MasterCard. Wszystkie te systemy są systemami netto; rozrachunek ostatecznych wielostronnych pozycji wszystkich uczestniczących banków dokonuje się przez agenta rozrachunkowego za pośrednictwem systemu SORBNET. Agentem rozrachunkowym dla wszystkich tych systemów jest jeden z polskich banków komercyjnych.

Wyróżnienie moje.
Drobna aktualizacja - obecnie operatorem Krajowego Systemu Rozliczeń jest FirstData Polska S.A.

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2