Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 lip 2025, o 03:37

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 141  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 sie 2016, o 17:47 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Zawsze możesz wziąć pod uwagę że na statystyce - i tu i w USA zarówno - komunał był za motto... :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sie 2016, o 20:40 

Podziękował : 10543
Otrzymał podziękowań: 2484
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Statystycznie to średnia krajowa (netto) waha się gdzieś od 1400 do 2600pln w zależności od wahnięć komunału.

MJS

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sie 2016, o 21:02 

Podziękował : 2349
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Colonel napisał(a):
Maar, proszę o zrobienie czegoś z chamem.
W sensie, że co? Patriota to wszak, na pewno na kiju bejsbolowym kazał sobie namalować znak Powstania Warszawskiego!

Miej go głęboko a poza tym proszę o nie offtopowanie! Było kilka zgłoszeń dotyczących OT i... ostrzegam!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sie 2016, o 23:04 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Maar napisał(a):
proszę o nie offtopowanie! Było kilka zgłoszeń

A czego dotyczyły? Bo w tym, jak i w innych wątkach nie brak offtopów, a dobrze byłoby wiedzieć, które najgroźniejsze dla zdrowia zgłoszeniowiczów.
Co do Migacza, to zasłużył na ostrzeżenie moderatorskie za, powiedzmy, przekroczenie bariery dźwięku.

Wracając do przekopu, to sens jego budowy zależy od wielu czynników, między innymi od kondycji gospodarczej inwestora, w tym wypadku, niestety, państwa.

Za ten post autor Alterus otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sie 2016, o 22:17 

Podziękował : 41
Otrzymał podziękowań: 67
Uprawnienia żeglarskie: sternik
A wracając do przekopu, to jeśli się nie mylę, ktoś w tym wątku już 30 stron wcześniej bardzo sensownie się wypowiedział, że to tylko kiełbasa wyborcza dla regionu i przytoczył kilka wypowiedzi różnych polityków obozu rządzącego wyraźnie wskazujących, że nawet spójnego planu zrobienia projektu niema.
Niema się czym ekscytować, szczególnie, że już dno skarbczyka widać na projekty o wiele głośniej obiecywane.
Myślę, że wątek dobije do rekordowych 100 stron i będzie co czytać w jesienno zimowe wieczory. :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sie 2016, o 12:40 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
Moris29 napisał(a):
A wracając do przekopu, to jeśli się nie mylę, ktoś w tym wątku już 30 stron wcześniej bardzo sensownie się wypowiedział, że to tylko kiełbasa wyborcza dla regionu i przytoczył kilka wypowiedzi różnych polityków obozu rządzącego wyraźnie wskazujących, że nawet spójnego planu zrobienia projektu niema.
Niema się czym ekscytować, szczególnie, że już dno skarbczyka widać na projekty o wiele głośniej obiecywane
Z ostatniej konferencji prasowej Morawieckiego (jr.) wydawało się wynikać, że przekop przez Mierzeję Wiślaną jest ujęty w budżecie na 2017 rok (no zapewne nie cały kompletny przekop na jeden rok budżetowy).
Tak czy inaczej jako żeglarz jestem za przekopem Mierzei, będzie na pewno znacznie bardziej pożyteczny niż kilka regionalnych lotnisk pobudowanych przez P0 i leżących odłogiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 06:55 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
666 napisał(a):
niż kilka regionalnych lotnisk pobudowanych przez P0 i leżących odłogiem.

Jakie to lotniśka?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 08:43 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Colonel napisał(a):
Jakie to lotniśka?

Radom na przykład.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 09:46 
O budowie lotniska decyduje samorząd a nie partia. Powołuje spółkę.
Ja wiem czy Radom leży odłogiem... Powstało na bazie istniejącego lotniska wojskowego. Początki zawsze są trudne aczkolwiek wszelakie dane mówią, że regionalne lotniska (przyjazne również General Aviation) aktywizują dany region.
Obecna siatka połączeń komunikacyjnych z Radomia: Berlin, Gdańsk,Lwów, Praga,Wrocław.
Dajmy im popracować. Odpalić lotnisko z nastawieniem na duży zarobek czy obłożenie w dwa trzy lata to utopia.
http://lotnisko-radom.eu/pl/aktualnosci/item/139-komunikat-w-sprawie-potencjalnego-inwestora

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 10:07 

Wert23 napisał(a):
O budowie lotniska decyduje samorząd a nie partia. Powołuje spółkę.
Ja wiem czy Radom leży odłogiem... Powstało na bazie istniejącego lotniska wojskowego. Początki zawsze są trudne aczkolwiek wszelakie dane mówią, że regionalne lotniska (przyjazne również General Aviation) aktywizują dany region.
Obecna siatka połączeń komunikacyjnych z Radomia: Berlin, Gdańsk,Lwów, Praga,Wrocław.

Początki?

Ile lat minęło od otwarcia portu do pierwszej komercyjnej operacji lotniczej?
Kiedy podpisano pierwszą umowę na stałe połączenia?
Ilu przewoźników "lata" z Radomia?
Jakimi samolotami ten jeden przewoźnik lata?
Ile temu jednemu przewoźnikowi dopłaca podatnik, żeby latać chciał?
Ile operacji lotniczych dziennie po liczbie lat podanej w pytaniu pierwszym realizowanych jest w Radomiu?
Ilu pasażerów lotnisko przerobiło w tym roku?
Ile kierunków z tej "siatki" połączeń to wirtualne połączenia realizowane z międzylądowaniami/przesiadkami?

Na koniec pytanie pomocnicze - ile budowa terminala kosztowała i ile kosztuje roczne utrzymanie lotniska? W przeliczeniu na głowę pasażera?

Ten terminal był GA potrzebny? Serio serio?

Wszystkie dane to mówią, że wielkie terminale stawiane na lokalnych lotniskach bez rozważenia realnych potoków pasażerskich kończą się jak w Hiszpanii postapokaliptycznymi dekoracjami przy nieużywanych dojazdówkach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 10:18 
Kalendarium ważniejszych wydarzeń

Wrzesień 2010

Pozyskanie na własność przez Miasto Radom 22,5 ha gruntów oraz 125 ha obszaru współużytkowanego z wojskiem, na cywilną działalność lotniczą, na czynnym lotnisku wojskowym

Luty 2011

Rozpoczęcie przygotowania terenu pod budowę cywilnej infrastruktury lotniskowej

Lipiec 2012
Zakup terminalu pasażerskiego za 2 mln zł

Maj 2013
Wydanie przez Regionalną Dyrekcję Ochrony Środowiska decyzji środowiskowej

Maj 2013
PLR podpisuje z Polską Agencją Żeglugi Powietrznej umowę na instalację systemu nawigacji DVOR/DME

Kwiecień 2014
Port Lotniczy RADOM S.A. jako drugi port w Polsce otrzymał Certyfikat Instytucji Zapewniającej Służby Żeglugi Powietrznej AFIS

Maj 2014
Urząd Lotnictwa Cywilnego wydał radomskiemu lotnisku certyfikat lotniska użytku publicznego oraz wpisał Port Lotniczy RADOM do rejestru lotnisk cywilnych.

Sierpień 2014
ULC zatwierdził cennik opłat lotniskowych

Sierpień 2015
Port Lotniczy RADOM współorganizatorem Międzynarodowych Pokazów Lotniczych AIR SHOW 2015

Wrzesień 2015
Rozpoczęcie regularnych operacji lotniczych

Kwiecień 2016

SprintAir uruchamia regularne operacje lotnicze do Berlina, Pragi, Gdańska i Wrocławia

Czerwiec 2016

Wprowadzenie do siatki połączeń piątego kierunku - Lwowa

http://lotnisko-radom.eu/pl/dla-pasazerow/rozklad-lotow

Jakby w Polsce częściowo zamknąć (ograniczyć do obsługi awaryjnej) 30 lotnisk (jak w Hiszpanii) to coby zostało? :D To chyba było w 2012 roku.
A dane Hiszpanów za 2015 rok mówią znowu o rekordzie w paxach, także nie wiem czy z powrotem się nie zapełniają te mniejsze lotniska.

Ostatnio edytowano 30 sie 2016, o 10:37 przez Wert23, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 10:37 

A na moje pytania coś? Bo to pasmo nieustających sukcesów z marketingowej stronki portu jest tyleż żałosne co nieprawdziwe - hint - ile w 2015 roku wykonano komercyjnych operacji lotniczych w Radomiu? Wszystkich?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 10:40 
Napisz, zapytaj ile było operacji lotniczych.
Co do finansów to każda spółka musi zdać raport, także możesz sobie pobrać za 2015 rok.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 11:26 

Sęk w tym, że ja wiem, w końcu lotnisko cywilne to dane jawne. Przeto skończyłbym już ten offtop - jak to regionalne lotniska aktywizują.

Wert23 napisał(a):
Dajmy im popracować. Odpalić lotnisko z nastawieniem na duży zarobek czy obłożenie w dwa trzy lata to utopia.

Widzisz, ja od nich nie oczekuję dużego zarobku w dwa czy trzy lata, ja od nich nie oczekuję żadnego zarobku, ja nawet nie oczekuję, że na zero wyjdą. Niechby pracowali. Sęk w tym, że wybudowanie terminala, który po 3 latach obsługuje cirka jebałt jedno lądowanie i jeden start dziennie /maszyn biorących max po 31 paxów, a zważywszy na obłożenie lotów jak tylko się skończy dotacja dla przewoźnika to zniknie i ta "siatka połączeń"/ nie miała sensu od początku. CBDU.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 11:43 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
Colonel napisał(a):
Jakie to lotniśka?
A pierwsze z brzegu (Bydgoszcz na minusie 12 baniek rocznie, dla porównania miasto Óć na minusie 54 bańki corocznie, Lublin itd.):
http://bydgoszcz.wyborcza.pl/bydgoszcz/1,48722,20615662,piotr-calbecki-musimy-oglosic-upadlosc-lotniska-w-bydgoszczy.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 12:04 
Yagiel mamy inne spojrzenie ponieważ Ty patrzysz na lotnisko poprzez pryzmat tylko lotniska komunikacyjnego. A ja widzę też olbrzymią niszę jaka jest w General Aviation. Na Babicach jest kilkanaście firm, które doskonale z tego prosperują. Nie mamy w Polsce tego typu lotnisk, które to w Europie cieszą się olbrzymim powodzeniem. Fakt, że jest dużo więcej samolotów na statystyczny łeb.
Czy Radom wybrał właściwą formułę, tego nie wiem. Szczególnie, że coś tam UE pokombinowała i aby utrzymać status lotniska będą musieli do końca 2017 roku zrobić remont pasa za sporą kasę. Co zablokuje część pasa i odpadną na ten czas loty komunikacyjne. Pewnie dlatego szukają inwestora.
Faktycznie u nas jest nie raz przerost formy nad treścią i każdy by chciał mieć pas dla Jumbo. Na pewno brakuje małych lotnisk.
To jest tak jak z portowymi miastami bez marin. Przykładem Gdynia. To co jest to żenada. Jak na tak spore miasto. Teraz na terenach po Dalmorze postawią póki co sześć bloków czyli apartamentowców, do tego powstanie 120 miejsc na jachty, ile zostanie dla "rynku" tego nie wie nikt...i za ile.
A przecież po to ta woda jest aby ci mniejsi też mogli korzystać. Żeglowanie nie zaczyna się od Zawiasa w górę.
To samo jest w lotnictwie.
Dlaczego odpalane jest w letnim okresie lądowisko w Jastarni? Bo jest zapotrzebowanie. Wcale bym się nie zdziwił jakby hotelarze dopłacali.
Wsiada taki gościu na Babicach w piątek po pracy w korporacji, startuje o 17, przed 19 wita się z żoną partnerką dziećmi etc. W poniedziałek o 7 rano rydwan po niego ląduje i wio do Wawy. Rodzina zostaje. Po 9 w gajerze znowu melduje się w pracy.
Przykład kompleksu hotelowego, wyleciała mi nazwa, tam gdzie Wałęsa był internowany. Wybudowali piękne małe lotnisko. Stwierdzili, że im się opłaca, napędza klientów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 12:26 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
666 napisał(a):
A pierwsze z brzegu (Bydgoszcz na minusie 12 baniek rocznie, dla porównania miasto Óć na minusie 54 bańki corocznie, Lublin itd.):
http://bydgoszcz.wyborcza.pl/bydgoszcz/1,48722,20615662,piotr-calbecki-musimy-oglosic-upadlosc-lotniska-w-bydgoszczy.html

Rozumiem, że są to lotniska o których napisałeś - "kilka regionalnych lotnisk pobudowanych przez P0 i leżących odłogiem."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 13:16 

Wert23 napisał(a):
Yagiel mamy inne spojrzenie ponieważ Ty

Z Babic latam dość regularnie, czasem nawet różne tutejsze kapitany się z moimi kumplami przelecą... Tell me more 'bout General Aviation... Na Babicach jest jakiś terminal? W Grądach? Przasnyszu? Góraszce? Sobieniach? W Chrcynnie? W... Jedyny znany mi osobiście przypadek w miarę regularnego latania do roboty dotyczy pewnego byłego olimpijczyka, który lata sam bo lubi, a nie bo szybciej, a startuje z lotniska na którym zgłaszasz przez radio wejście na krąg w pustkę dla innych w powietrzu/na płycie bo pies z kulawą nogą Cię nie słucha na wieży, której nie ma.

Obawiam się, że mamy inne spojrzenie bo ja patrzę przez pryzmat celowości wydawania pieniędzy podatników. W Radomiu wywalono je i nadal się wywala w błoto. Te nieszczęsne Saaby robiące za regularna linię lotniczą latają puste na koszt podatnika szczodrze subsydiującego tę "siatkę połączeń".

Obawiam się też, że nie do końca wiesz, o czym piszesz - porównujesz lądowiska typu Jastarnia czy Jastrzębia Góra z Lotniskiem w Radomiu? Jakie pasy dla Jumbo Jetów? Pasy to Radom odziedziczył po wojsku, pytanie na cholerę dostawiano do nich terminal z przyległościami i pomoce nawigacyjne na miarę międzynarodowego portu komunikacyjnego? GA? Widzisz, być może moją optykę krzywi fakt, że byłem w Radomiu i Jastarni. Diamondem DA20. I fakt, że EPRA w odróżnieniu od EPWA, EPMO, EPKK, EPLB czy nawet EPRZ jest tak elastyczny i przyjazny GA najlepiej świadczy o ruchu liniowym tamże. Czyli o nieistniejącym zapotrzebowaniu na terminal i przyległości. CBDU.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 13:37 
Doskonale wiem o czym piszę. Mówiąc o Jumbo miałem na myśli aspiracje, nie porównywałem lądowisk do lotnisk.
Natomiast czy w Radomiu terminal i infrastruktura na miarę lotniska komunikacyjnego jest potrzebna czas pokaże. A pas, aby utrzymać status obecnego lotniska będą musieli przedłużyć. Natomiast przyległości jak to nazwałeś są potrzebne tam gdzie jest GA. Na Babicach ile jest hangarów, warsztatów?
Nie pisałem o regularnym lataniu do roboty. Pisałem o lotnictwie dyspozycyjnym.
A mnie cieszy jak jest terminal dla GA. Ładnie to rozwiązali np w EPPO, EPGD (Poznań, Gdańsk, chciałem się pochwalić,że też znam kody icao lotnisk).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 13:57 

Zważywszy, że samorząd sponsoruje jedno lądowanie i start Saaba na 30 paxów dziennie to już czas pokazał. Dobitnie.

Przyległości, o których Ty piszesz zostały w Radomiu po wojsku w większej liczbie niż to co do dziś przetrwało na Babicach wliczając aeroklub i LPR. Ja pisząc o przyległościach miałem na myśli to:

http://www.ais.pata.pl/aip/aippliki/EP_AD_2_EPRA_en.pdf
http://www.ais.pansa.pl/vfr/aippliki/EP_AD_4_EPBC_en.pdf

Muszę wyjaśniać różnice w infrastrukturze?

I teraz pytanie za 100 pkt. Które z lotnisk przerabia więcej operacji lotniczych i, uwaga, komercyjnych pasażerów miesięcznie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 14:27 
Odpowiem pytaniem, w którym roku lotniska te rozpoczęły działalność cywilną?
Co ma AIP do działalności na lotniskach? Aeroklub i LPR to tylko dwa hangary, firm jest dużo więcej do obsługi GA.
Remonty, naprawy, szkolenia, usługi lotnicze....
A to że z Babic jest sporo operacji lotniczych potwierdza moją tezę, iż takie lotniska są potrzebne.

Ostatnio edytowano 30 sie 2016, o 14:47 przez Wert23, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 14:29 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Czy lotnisko w Bydgoszczy zbudowala PO?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 15:45 

Wert23 napisał(a):
A to że z Babic jest sporo operacji lotniczych potwierdza moją tezę, iż takie lotniska są potrzebne.

Takie jak Babice tak. I takie było w Radomiu zanim zafundowano tam sobie wodotryski i terminal. Terminal i wodotryski zbędne jak pokazuje przywołany przez Ciebie przykład Babic - terminalu nie ma, wodotrysków i ludzi do ich obsługi nie ma jest ruch GA. W Radomiu rzesza ludzi obsługuje kupę techniki i kubatury służącej... jednej linii lotniczej która 30 osobowymi Sabami lata raz dziennie nie dla kasy z biletów, a dla dotacji... Bo przecież nie GA - patrz Babice... Miodzio.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 16:02 
Pożyjemy zobaczymy. Może jestem naiwny, ale mam nadzieję, że wcześniej ktoś chyba zrobił jakiś audyt badania rynku...Za krótko działają wg mnie mnie aby ogłosić porażkę. Modlin też z oporami startował.
To mi przypomina tekst z filmu Bogowie: Polak Polakowi to nawet klęski zazdrości.
A wracając do meritum to w Radomiu rządzi PIS czy PO?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 16:12 

Wert23 napisał(a):
Modlin też z oporami startował.

Modlin to przy okazji budowy terminalu przedłużył i spier... pas. A bez pasa całe lotnisko jest do d... Jak pas naprawili /zrobili jeszcze raz/ to obłożenie ma Modlin takie, że terminal trzeba rozbudować, a Ryan musiał się przeprosić z cenami na Okęciu bo się przestał w Modlinie mieścić. Porównanie z jednym startem dziennie jest hmmm... naciągane.

A co do meritum to sam nie wiem czy Witkowski jeszcze w PO czy już w Nowoczesnej ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 16:23 
To może historia się powtórzy, bo też będą remontować i przedłużać pas (jak znajdą środki).
Co do Witkowskiego to nic nie wiem. Natomiast przewodniczącym samorządu w Radomiu jest:
Cytuj:
Dariusz Wójcik

ur. w r. 1969 w Radomiu

Wykształcenie wyższe: Prywatna Wyższa Szkoła Ochrony Środowiska - kierunki: Gospodarka Odpadami oraz Inżynieria Środowiska; studia podyplomowe z zakresu "Zarządzanie przedsiębiorstwem w warunkach Unii Europejskiej" w Wyższej Szkole Handlowej w Radomiu;

- studia podyplomowe Bezpieczeństwo i Higiena Pracy w Wyższej Inżynierskiej Szkole Bezpieczeństwa i Organizacji Pracy w Radomiu,

- studia podyplomowe Audytor uprawniony do sporządzania świadectw energetycznych w Wyższej Inżynierskiej Szkole Bezpieczeństwa i Organizacji Pracy w Radomiu

Przebieg pracy zawodowej: od roku 1987 do końca 2006 roku - Altadis Polska S.A., od 2007 roku do 31 maja 2008 roku - PPKS Radom - pełnomocnik zarządcy ds. rozwoju i marketingu, od 1 czerwca 2008 roku – PPHU „Radkom” – pełnomocnik zarządu, główny specjalista ds. organizacji i rozwoju.

Staż samorządowy: obecnie trzecia kadencja; od 2007 - przewodniczący RM

Wybrany z listy Prawa i Sprawiedliwości

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 16:38 

Witowski ostatnio był prezydentem Radomia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 16:45 

Podziękował : 441
Otrzymał podziękowań: 754
Uprawnienia żeglarskie: dostateczne plus
Przekop przez wątek zaiste niełatwy.
v

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 16:52 
Yigael napisał(a):
Witowski ostatnio był prezydentem Radomia.

Wybrany w 2014 roku, zajął stanowisko po Andrzeju Kosztowniaku z PIS-u. Także twierdzenie, iż PO zbudowało lotnisko w Radomiu nijak się nie klei. Samorząd RM, skoro ma przewodniczącego z PIS-u raczej ma większość z tej partii.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sie 2016, o 17:19 

Pytałeś: "to w Radomiu rządzi PIS czy PO?" Razem rządzą. Decyzję o sponsorowaniu przez podatnika "siatki połączeń" przeforsował Witkowski. I pompowanie trupa publicznymi pieniędzmi trwa.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 141  Następna strona