Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 04:49

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lip 2010, o 12:09 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Dziękuję Wam bardzo za wyjaśnienie, bo rzeczywiście uważny czytelnik nie może tego doczytać w moim poście i wynika z niego, że ja o tym nie mam zielonego pojęcia. Mój post miał za zadanie zwrócenie uwagi na cos innego i większość nie była o prawie drogi.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lip 2010, o 12:19 

Podziękował : 19
Otrzymał podziękowań: 12
Uprawnienia żeglarskie: kpt. j.
to polecam pisać nieco jaśniej, np. w punktach.
Cytuj:
Mój post miał za zadanie zwrócenie uwagi na cos innego i większość nie była o prawie drogi.

To zamiast pisać "coś innego" możnaby napisać co konkretnie, i byłoby po sprawie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lip 2010, o 13:53 

Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Konrad.futera napisał(a):
to polecam pisać nieco jaśniej, np. w punktach.

Suzan napisał(a):
... To taka mała uwaga, że młodych adeptów żeglarstwa może wprowadzać coś takiego w błąd, chociaż w praktyce tak jest.

To polecam zmniejszenie rozdzielczości ekranu lub zakup okularów.

Konrad.futera napisał(a):
To zamiast pisać "coś innego" możnaby napisać co konkretnie, i byłoby po sprawie.

Na to nie znam lekarstwa ale mam taką zasadę, że jak czegoś nie rozumiem to się nie odzywam.

Jeszcze raz pozdrawiam bardzo serdrcznie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 lip 2010, o 15:35 

Podziękował : 19
Otrzymał podziękowań: 12
Uprawnienia żeglarskie: kpt. j.
A ja, jak nie rozumiem to pytam. Słucham porad i wyjaśnień, a potem już rozumiem. Tak zdobywam wiedzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lip 2010, o 14:42 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Proponuję jasne i konkretne wyrażanie się na temat prawa drogi.
Statek żaglowy nawietrzny powinien ustąpić zawietrznemu.
Nie ma nic o pierwszeństwie, co najwyżej o utrzymaniu kursu i prędkości przez zawietrznego.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2010, o 11:02 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Suzan napisał(a):
Wygląda to troche tak jakby osoby tak wypowiadajace się chciały koniecznie uszczknąć coś z tego tortu a nie jest im to dane.

Patrz - a mi wygląda trochę na to, ze zaangażowani chcą, by w Polsce było tyle żeglarskiej wolności i odpowiedzialności, co w innych cywilizowanych krajach.
Może to Ty zbyt nieufnie albo niedokładnie patrzysz?

Suzan napisał(a):
Warunkiem dopuszczenia do egzaminu nie powinno być odbycie kursu. Myślę, że to rozwiązałoby wiele problemów.

Dokładnie!

Suzan napisał(a):
Jednak co do bezpatencia to byłbym jeszcze bardzo ostrożny. Musi upłynąć jeszcze sporo lat. Wystarczy spojrzeć na dzisiejsze realia. Dlaczego jest tak mało czarterowni które oddadzą jacht człowiekowi bez patentu?

Wiesz - ograniczone "bezpatencie" ma zaledwie 2 lata. Czarterujący w 99% ubezpieczają jednostki. Nacisk na ubezpieczycieli trwa :-)
Pojawiają się kolejne wyjścia - zwłaszcza jak jacht można będzie zadeklarować jako motorowy "ograniczony konstrukcyjnie do 15km/h" - bo u nas trza stanąć na głowie, by było normalniej...
:wink:

Suzan napisał(a):
Ja osobiście cieszę się, że skończyłem taki kurs, bo dał mi na prawdę bardzo dużo i uporządkował moją wiedzę. Instruktorzy naprawdę szkolili i byli chyba bardziej wymagający niz egzaminatorzy którzy natomiast okazali się ludzmi którzy zanają się na swoim fachu i uczulali nas przede wszystkim na względy bezpieczeństwa a nie na konieczność wykonania manewru wg książki.

Może miałeś szczęście, a może podpowiedziano ci jakąś niezłą szkołę?
Pomyślałeś o nieszczęściu tych, co trafili na wytworzoną przez system obowiązkowych szkoleń "fabrykę patentów"?
Pomyślałeś o moim dorosłym synu, co żegluje ze mną od urodzenia, ale nie mogę mu dać mojego jachtu kiedy uznam, że już wreszcie potrafi?
Pomyślałeś, jak chore jest w tej sytuacji płacenie za jakiś pokręcony kurs i zbędny mu egzamin. Uprzedzając pytanie - bywałem instruktorem i egzaminatorem, żegluję od ca. 40 lat - dlatego śmiem twierdzić, że sam wiem, kiedy mój syn może zacząć żeglować samodzielnie na moim jachcie... Wiem sam - oznacza bez opłacenia przymusowej "pomocy" PZZ...

Suzan napisał(a):
I jeszcze jedna rzecz do doświadczonych żeglarzy, sterników i kapitanów. W kilku wypowiedziach na temat prawa drogi pojawił sie termin, że ostrzejszy hals ma pierwszeństwo. A nie jest to juz w ten sposób zapisane i tak nie uczą. To taka mała uwaga, że młodych adeptów żeglarstwa może wprowadzać coś takiego w błąd, chociaż w praktyce tak jest.

Hmmm... Powtórz prawidło 12 !!!!
Tu:
http://www.sychut.com/nav/doc/MPZZM.html

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2015, o 17:53 

Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Witajcie,
W kwestii czarteru jachtów bez patentu polecam ciekawy tekst na ten temat.
Takie podsumowanie wiedzy.
Tekst jest TUTAJ

Ostatnio edytowano 5 gru 2015, o 18:52 przez skipbulba, łącznie edytowano 1 raz
Warunkowo zaakceptowałem post, bo link jest jakos tam merytoryczny. Ale na przyszłośc reklamy prosze wieszać w dziale reklamy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 gru 2015, o 18:18 

Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Miwro napisał(a):
Warunkowo zaakceptowałem post, bo link jest jakos tam merytoryczny. Ale na przyszłośc reklamy prosze wieszać w dziale reklamy

W tym tekście nie ma jakiejkolwiek reklamy, oprócz tego że wisi na prywatnej stronie.
Na pewno nie było to moją intencją. A sam tekst zawiera sporo merytorycznych informacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 gru 2015, o 23:06 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Informacja jaką przekazujesz słowami:
Według polskiego prawa jachty, które czarterować można bez patentu to przede wszystkim mniejsze jednostki z silnikami o niewielkiej mocy. Jeżeli nie posiadamy żadnych uprawnień żeglarskich, należy pamiętać o tym, że długość całkowita naszego jachtu żaglowego nie może przekraczać 7,5 m (niestety nawet nasza najmniejsza łajba – Antila 24 jest nieco dłuższa).
jest błędna.
Bo w ustawie o żegludze śródlądowej, w art 37a ust.3 czytamy:
Uprawianie turystyki wodnej na jachtach żaglowych o długości kadłuba powyżej 7,5 m lub motorowych o mocy silnika powyżej 10 kW wymaga posiadania dokumentu kwalifikacyjnego wydanego przez właściwy polski związek sportowy.
Czyli długość całkowita jachtu nie ma nic wspólnego z wymaganiami dotyczącymi "uprawnień" do jego prowadzenia.
A długość kadłuba Antili24 to 7.18m, zatem nie ma żadnych formalnych przeszkód, aby prowadzić ją bez kwitka zwanego "patentem", prawda?

Tyle na temat "merytorycznych informacji" z Twojej strony...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2