Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 15:42

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lis 2016, o 07:47 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Wert23 napisał(a):
Na szczęście Trybunał ONZ do spraw zbrodni wojennych zajął inne stanowisko. Sprawca za ludobójstwo otrzymał 40 lat.

Może powinienem napisać - straszne prawo odwetu. Wojny domowe, jak wiemy, potrafią być niesłychanie krwawe. Nie w tym rzecz, aby zbrodnię usprawiedliwiać, ale jeśli już, to pokazywać uczciwie co było powodem czego. Jeśli o skazanie - tam wielu można było skazać, z obu stron konfliktu i do dziś istnieją duże kontrowersje w ocenie wydarzeń. Nie zapominajmy, o co była walka - Serbowie walczyli o prawo do swoich rdzennych ziem, tak swoich, jak dla nas Małopolska i według mnie uznanie Kosowa przez Polskę było błędem.

Za ten post autor Alterus otrzymał podziękowanie od: kooniu
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2016, o 07:52 
Prawem do odwetu czy strasznym prawem do odwetu ludobójstwa nie nazywam dorabiając do tego brodę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2016, o 08:02 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Alterus napisał(a):
Nie wyrywaj zdarzeń z kontekstu. Zanim do tego doszło, to muzułmanie zabijali Serbów, gwałcili, palili i rabowali

Coś Ci się zdrowo pomyliło.
Czyli pojęcia nie masz o konflikcie w byłej Jugosławii.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Alterus napisał(a):
Nie w tym rzecz, aby zbrodnię usprawiedliwiać, ale jeśli już, to pokazywać uczciwie co było powodem czego

Powodem była chęć Serbów do czystek etnicznych. Jedynym powodem

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Alterus napisał(a):
Kosowa

A co ma Kosowo do Bośni ???
Błądzisz

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowania - 3: Były user, Colonel, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2016, o 09:16 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Cape napisał(a):
pojęcia nie masz o konflikcie w byłej Jugosławii.

A tak było dobrze za towarzysza Tito ...
I komu to przeszkadzało ? :lol:
Był spokój i nikt nikomu gardła nie podrzynał.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2016, o 10:19 

Wert23 napisał(a):
Odwetem czy strasznym odwetem ludobójstwa nie nazywam dorabiając do tego brodę.

Odwet oznacza reakcję na wcześniejsze wrogie działania. Wskazuje na bezpośrednią przyczynę tej reakcji oraz że mamy do czynienia z ciągiem zdarzeń, z których poprzedzające prowokuje następne. Odwet nie kwestionuje ludobójstwa, zajrzyj może do jakiegoś słownika zanim zaczniesz wypisywać czego tam sobie nie dorabiasz.

Cape napisał(a):
Coś Ci się zdrowo pomyliło.

W okresie bezpośrednio poprzedzającym atak Serbów oddziały 28 Dywizji Armii Bośni i Hercegowiny wykorzystywały
„strefę” jako bazę do ataków na ludność serbską [13] . We wsiach położonych w okolicach Srebrenicy w latach 1992-1995
dochodziło do mordów popełnionych na Serbach. Zginęło około 1500 Serbów, zgwałcono wiele kobiet. Serbowie obciążają
odpowiedzialnością za śmierć wielu bośniackich Serbów z okolicznych wiosek dowódcę 28 Dywizji Armii BiH Nasera Oricia

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Masakra_w_Srebrenicy
Cytuj:
Powodem była chęć Serbów do czystek etnicznych. Jedynym powodem

To była wojna i czystek dokonywały wszystkie strony konfliktu. Trudno to porównywać z islamistycznymi zamachami terrorystycznymi w dzisiejszej Europie i poza nią. Nie mam pojęcia, czego wyciągnięty przez Ciebie przykład miał dowodzić. Nie porównuje się działań z tak odległych od siebie obszarów.

Cytuj:
A co ma Kosowo do Bośni ???
Tak przy okazji. A co ma? Straty terytorialne Serbii w jednym i drugim przypadku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2016, o 10:26 
Alterus napisał(a):
To była wojna i prawo odwetu.

Nie ja to napisałem w kontekście masakry, ludobójstwa w Srebrenicy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2016, o 10:46 

Wert23 napisał(a):
Alterus napisał(a):
To była wojna i prawo odwetu.

Nie ja to napisałem w kontekście masakry, ludobójstwa w Srebrenicy.

Nudzisz. Tak się mówi, w użytym kontekście to jak "prawo dżunglii".

Swoją drogą eskalacja zbrodni w byłej Jugosławii pokazuje do czego mogą doprowadzić różnice pomiędzy społecznościami zamieszkującymi to samo terytorium. A w gruncie rzeczy sprowadzały się tylko (aż..?) do religijnych i obyczajowych, przecież tamci muzułmanie to w większości poturczeni Słowianie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2016, o 10:53 
Toś mnie uświadomił. :D Teraz prawo dżungli.
Ukradli Wam rower? To już pod sklep i też ukradnijcie. Macie prawo odwetu. Pobili kogoś? Wybierz sobie jakiegoś mniejszego i też mu daj w pysk. A co!
Że praworządność, konwencje? Oko za oko, prawo dżungli i tyle.
To, że uważasz, iż tak się mówi to nie oznacza, że tak jest. Natomiast rzeczywiście różne idiotyzmy się słyszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2016, o 13:23 

Alterus napisał(a):
Tak przy okazji. A co ma? Straty terytorialne Serbii w jednym i drugim przypadku

To republika Jugosławii, Bośnia i Hercegowina należała do Serbii ?
Albo jakaś ich część ?
Republiki Jugosławii ogłosiły niepodległość i wtedy Serbowie zaczęli. W imię "Wielkiej Serbii"

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowania - 3: Były user, Colonel, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2016, o 20:25 

Podziękował : 891
Otrzymał podziękowań: 436
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Cape napisał(a):
Alterus napisał(a):
Tak przy okazji. A co ma? Straty terytorialne Serbii w jednym i drugim przypadku

To republika Jugosławii, Bośnia i Hercegowina należała do Serbii ?
Albo jakaś ich część ?
Republiki Jugosławii ogłosiły niepodległość i wtedy Serbowie zaczęli. W imię "Wielkiej Serbii"

nie do konca, zaczeli Chorwaci, tylko mieli naprawde dobry PR no i poszlo wszystko na Serbow, a potem to juz z gorki :evil: nie mowie ze serbowie nie mordowali, mowie ze wszyscy mordowali tylko ze dzis mowi sie tylko o serbach

Za ten post autor kooniu otrzymał podziękowanie od: Alterus
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2016, o 20:55 

kooniu napisał(a):
nie do konca, zaczeli Chorwaci

????
Możesz rozwinąć tą myśl ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2016, o 21:48 

mam ci opowiedziec o specjalnych nozach do podrzynania serbow w czasie IIWS? czy o zawodach urzadzanych przez ustaszy w zabijaniu serbow na czas?
a w czasie uzyskiwania niepodleglosci, tez nie byli bez winy -chorwadzcy sasiedzi wyludnili kilka(moze wiecej) wsi mieszanych i nikt o tym nie mowi, why?? a moze dlatego ze tak bylo na reke? a moze dlatego ze Chorwaci wynajeli dobra firme PR i tak przygotowywala programy nadawane na caly swiat- media to jednak 2 wladza , warto poszukac w necie , choc np w Chorwacji to temat tabu.
sprawy znam z netu bo chcialo mi sie poszperac i nagle okazalo sie ze nie wszystko jest bialo-czarne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2016, o 21:55 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Nie piszemy o dwś i krwawych księżach katolickich tylko o rozpadzie Jugosławii. Zaczęli Serbowie w Słowenii w dniu ogłoszenia niepodległości. I w każdej kolejnej republice ogłaszającej niepodległość.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2016, o 22:10 

wiem ze Wiki to zuooo ale fakty sa faktami https://en.wikipedia.org/wiki/Milan_Levar

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... osci_.html

zawsze warto poczytac obie wersje histori, a i tak ni bedziemy wiedziec wszystkiego, za to sady wydawane przez nas nie beda takie kategoryczne ....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2016, o 22:56 

Warto znać historię. Wojna w Słowenii była przed wojną w Chorwacji. I tam czołgi rozjechały cywilów. 2.

Poszukaj danych czerwonego krzyża o liczbie zaginionych w czasie wojen w byłej Jugosławii Serbów, Chorwatów i Bośniackich Muzułmanów - zbrodnie przytrafiały się wszystkim stronom, popełniane także na tle doświadczeń wyjątkowo okrutnych na Bałkanach h walk DWŚ - ale warto znać ich skalę. To jak z naszymi oficerami z list katyńskich jak ktoś był, a go nie ma to... Sprawdź liczby. Sprawdź też ustalenia trybunału w Hadze* w latach 90 XX wieku jedna ze stron konfliktu miała w Europie regularne obozy koncentracyjne, takie z drutami, wieżyczkami, zeszkieletowanymi więźniami, masowymi mordami, masowymi grobami i paleniem zwłok. Sprawdź która.

A z artykuliku z wiki który cytujesz: "He had helped to defend the town in 1991 when local Serbs rebelled against Croatia's declaration of independence."

A to co napisałeś:

kooniu napisał(a):
nie do konca, zaczeli Chorwaci, tylko mieli naprawde dobry PR

To nieprawda nie mająca podstaw w faktach. Mam nadzieję, że wynik niewiedzy, a nie świadome kłamstwo.

Wszyscy dookoła mają świetny PR - Słoweńcy, Chorwaci, Bośniacy, Macedończycy, Kosovarzy, Czarnogórcy tylko u biednych Serbów leży...

*Polecam też poczytać komu pierwszemu w Europie udowodniono taktykę "zielonych ludzików" kiedy w Bośni walczyły serbskie milicje wyposażone w czołgi, broń, pojazdy, mundury, żołnierzy i oficerów serbskiej /wtedy jeszcze jugosłowiańskiej/ armii bez oznaczeń i dystynkcji - ot człowieki i sprzęt "do zorganizowania na każdym bazarze".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 lis 2016, o 23:02 
*** Ban ***

Podziękował : 455
Otrzymał podziękowań: 766
Uprawnienia żeglarskie: mam
kuźwa chłopy a co to ma do terroryzmu na Morzu ? chciałem poczytać a tu jakaś napierdzielanka słowna :mrgreen:

"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota; co do Wszechświata nie jestem całkiem pewien. Albert Einstein

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 00:37 
*** Ban ***

Podziękował : 280
Otrzymał podziękowań: 125
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie?
bury_kocur napisał(a):
A tak było dobrze za towarzysza Tito ...
I komu to przeszkadzało ? :lol:
Był spokój i nikt nikomu gardła nie podrzynał.
Pzdr
Kocur

No właśnie nikomu specjalnie. Sam wziął był i się zawinął.
A miał spore zasługi jak na komunistę.
Nie dość, że swoich trzymał krótko przy pysku - w tym muslimów -, Ruskich pogonił, pewną formę wolnego rynku wprowadził.
Za czasów mojej młodości Jugosławia to był taki w połowie zachód.
Pozdrawiam
Wojtek

Za ten post autor bratanek65 otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 01:00 
*** Ban ***

Cape napisał(a):
kooniu napisał(a):
nie do konca, zaczeli Chorwaci

????
Możesz rozwinąć tą myśl ?

A słyszałeś o nożu "Srbosjek" (Serbosiek czyli zarzynacz Serbów), o obozie Jasenovac? Albo o skrzyniach z wyłupanymi oczami Serbów?
To poczytaj to:
https://www.wprost.pl/509233/Jasenovac- ... z-Balkanow
http://historia.wp.pl/title,Chorwaccy-u ... omosc.html

Przeczytaj dokładnie. Słowo po słowie.
A robili to w XX wieku katoliccy Chorwaci gdybyś miał problemy z interpretacją.

Za ten post autor bratanek65 otrzymał podziękowania - 3: Alterus, gumczis, kooniu
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 01:16 
*** Ban ***

Yigael napisał(a):
Nie piszemy o dwś i krwawych księżach katolickich tylko o rozpadzie Jugosławii. Zaczęli Serbowie w Słowenii w dniu ogłoszenia niepodległości. I w każdej kolejnej republice ogłaszającej niepodległość.

Yigael szaczwik jesteś więc twoja percepcja historii świata jest dość zawężona do czasów które tyle o ile pamiętasz.
W tym wypadku jest trochę inaczej niż ci się zdaje.
Ta historia zaczęła się dużo wcześniej a rozgorzała do niewyobrażalnych rozmiarów właśnie w czasie IIWŚ. Potem było trochę spokoju bo Tito pilnował podwładnych ale kiedy jego zabrakło nadszedł czas rewanżu za dziesiątki tysięcy zarżniętych w sposób bardzo podobny do tego się działo na Wołyniu.
Ja nie jestem miłośnikiem Serbów.
Wręcz przeciwnie, uważam ich za świrów i furiatów.
Ale historia jest nieubłagana.
To Serbowie byli wyrzynani w pień jako pierwsi.
To co nastąpiło potem było w dużej mierze konsekwencją wcześniejszych wydarzeń.

Za ten post autor bratanek65 otrzymał podziękowanie od: kooniu
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 04:40 

Seba napisał(a):
kuźwa chłopy a co to ma do terroryzmu na Morzu ? chciałem poczytać a tu jakaś napierdzielanka słowna :mrgreen:

czasem taka analogia pozwala zrozumiec/przewidziec konflikty i sie np. nie pchac w niektóre miejsca ;) ( tak mysle czy ta antarktyda nie jest pod tym wzgledem najlepsza ;) )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 08:29 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Dyskusją o tym "kto pierwszy" jest bezprzedmiotowa; tak w roku 1149 pewien Chorwat bo pijaku zabił pewnego Serba kuflem...
A poważnie: mord jest mordem, ludobójstwo ludobójstwem i nie wolno tego usprawiedliwiać, szczególnie jeśli jest manipulowane, podsycane albo wręcz organizowane przez państwo, przywództwo.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 09:58 

Nie darmo mówiło się "kocioł bałkański". Po śmierci Tito jedność zaczęła się chwiać, a secesję zaczęła Chorwacja podbechtana przez Niemcy (być może w porozumieniu z USA, bo Sachs namawiał głośno), które natychmiast ją uznały jako państwo. Taki był nowy początek waśni z wielkim trudem zaleczonych przez titowców. Jugosławię rozsadziła polityka międzynarodowa, z jednej strony było to korzystne dla Niemców, bo torpedowały w ten sposób Inicjatywę Środkowoeuropejską, zwaną też Heksagonale, z drugiej, co tłumaczy zaangażowanie Amerykanów, osłabiało wpływy Rosji na Bałkanach. Wiadomo, Serbowie są za Rosją. Operacja rozbicia Jugosławii, jak widać, nie była trudna, ale skutków rozpętanej agresji i jej eskalacji architekci nie przewidzieli.
To tak, gdyby ktoś myślał, że wszystko przez Serbów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 10:02 

Bratanek Dzięki, kiedy piąty krzyżyk leci to szczawik to komplement. A skoro już lecisz ad personam to przy okazji szczawik po wydziale historycznym. Który to szczawik wyraźnie ci, prostaczku boży napisał, że piszemy o rozpadzie Jugosławii a nie dwś na Bałkanach. Z twoją percepcją historii jest ten problem, że czerpiesz ją z Wikipedii i podniecasz się nazwą noża - idąc tym tropem muszę ci uzmysłowić, że serbowie i ich antenaci byli od zawsze niezwykle wojowniczy czego doświadczyli Niemcy /którzy nas w 39 napadli bo zaczęliśmy pod Tannenbergiem/ kiedy ich ci antenaci dzisiejszych Serbów wypierali z opłotków przyszłego Berlina jak się w podbojach rozpędzili. Tylko jaki to ma związek z rozpadem Jugosławii - żaden podobnie jak ci krwiożerczy księża katoliccy z chorwacji o których ci tu pisałem zanim zacząłeś się Jasenowacem i nożami brandzlować.

A moja percepcja Jugosławii zawężona jest jeszcze tym, że dawno temu będąc szczawikiem bawiłem się w wolontariat u jednej Pani Astronom i byłem tam w połowie lat 90 kiedy trzeba było czekać na odminowanie skrzyżowań dróg czasem, a nie z książek.

A teraz idź sobie dywagować kto ma dobry PR. Tylko najpierw poczytaj coś co z Hagi wyszło zamiast PR owych powiastek.

Ostatnio edytowano 11 lis 2016, o 10:26 przez Były user, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 10:10 

Titowcy niczego nie zaleczyli. Można powiedzieć, że hitlerowcy zalaczyli konflikty w Niemczech? A może w Polsce dzieki swej okupacji?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 10:20 

Alterus napisał(a):
a secesję zaczęła Chorwacja

Słowenia, Chorwacja była druga
Alterus napisał(a):
podbechtana przez Niemcy (być może w porozumieniu z USA, bo Sachs namawiał głośno), które natychmiast ją uznały jako państwo.

Watykan, czyli JP II zrobił to również natychmiast

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowania - 2: Były user, Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 10:43 

A przez kogo podbechtani byli Niemcy uznając istnienie Niepodległej jeszcze a listopadzie 1918? A Francja i Wielka Brytania w lutym 1919?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 12:10 

Podziękował : 474
Otrzymał podziękowań: 462
Uprawnienia żeglarskie: sternik z upr. morskimi
Colonel napisał(a):
A przez kogo podbechtani byli Niemcy uznając istnienie Niepodległej jeszcze a listopadzie 1918?

Nie musieli być podbechtani.
Sami to przecież zorganizowali. Podobnie jak z Leninem, zawiezionym pociągiem wraz z towarzyszami przez Szwecję i Finlandię. Historia w końcu znana.
Wyciągnęli Piłsudskiego i Sosnkowskiego z Magdeburga, zawieźli do Berlina. Tam hrabia Kessler załatwił sonderzug do W-wy u Hatzfelda. Rano 10/11/ Piłsudski zajechał salonką z odpowiednią ochroną na dworzec w W-wie. Wita książę Lubomirski czyli Rada Regencyjna powołana wcześniej przez Niemcy.
Tak w skrócie.
W listopadzie, po abdykacji cesarza, w totalnym poczuciu klęski, pojęcie "Niemcy" należy traktować dialektycznie.

Za ten post autor soko otrzymał podziękowanie od: Alterus
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 12:54 

Colonel napisał(a):
Titowcy niczego nie zaleczyli.

Zaleczyli, uśpili, stłumili, efekt ten sam, a o to chodzi. Dalej upływ czasu jest jedynym lekarstwem, pod warunkiem, że nikt nie jątrzy. Niemcy jątrzyli - nie dlatego, że taki mają demoniczny charakter, ale że taka była ich racja stanu i zgodnie z nią, konsekwentnie działali. Wysadzili w powietrze zagrażające im Heksagonale, co umożliwiło urządzanie tej części Europy zgodnie z niemieckim interesem. Czyli obecną Unię Europejską, której Niemcy są głównym konstruktorem i przywódcą, co jest rzeczą powszechnie znaną.

Państwa nie działają z pobudek altruistycznych, bo nie przetrwałyby długo, a konkretne działania nawet niezbyt zależą od elit rządzących, wymusza je położenie geopolityczne i aktualna sytuacja. Dążenia Niemiec nie muszą być dla Polski zaraz zabójcze, czy choćby przynoszące nam straty, bynajmniej. Wszystko zależy od chęci i umiejętności elit rządzących obu krajów, współpraca zawsze jest korzystniejsza na dłuższą metę i Niemcy tą ścieżką generalnie podążają. Ale prócz dobrej woli z obu stron liczy się także, bo jakże inaczej, stosunek potencjałów i niezależnie od wszystkich innych czynników ostatecznie to on decyduje o roli jaką każde z państw będzie odgrywać. Czy to będą stosunki w miarę równorzędne, czy dominacja jednego z nich połączona z marginalizowaniem słabszego podmiotu, co dzieje się już automatycznie, bo taka jest mechanika dziejów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lis 2016, o 13:01 

Cape napisał(a):
Alterus napisał(a):
podbechtana przez Niemcy (być może w porozumieniu z USA, bo Sachs namawiał głośno), które natychmiast ją uznały jako państwo.

Watykan, czyli JP II zrobił to również natychmiast

No a co? Miał opowiedzieć się za prawosławiem i Rosją?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lis 2016, o 11:48 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Dużo takich niemieckich spisków jeszcze wykryłeś?
:rotfl:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona