Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 5 sie 2025, o 15:13

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lip 2010, o 17:50 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
ins napisał(a):
Carlo. Ty cały czas usiłujesz wmówić czytelnikom tego wątku że egzaminowanie z wiedzy o środkach łączności na egzaminie na stopień sternika:
1. jest niezgodne z prawem
2. jest niepotrzebne

Ja Tobie na to odpowiadam
1. jest zgodne z obowiazującym prawem
2. jest potrzebne

Na poparcie
punktu 1. przytoczyłem odpowiednie punkty programu szkolenia zatwierdzonego przez MS.

punktu 2. mogę przytoczyć tyle argumentów że czytanie ich zajmie pół dnia

Piotr Siedlewski

ad 1. jest niezgodne z prawem i zatwierdzenie przez MS nijak tego nie zmienia, a co najwyżej przesuwa nieco kwestie odpowiedzialności.
ad2. jest niepotrzebne

Na poparcie pkt.1 przytoczyłem szereg argumentów, a punkty programu szkolenia jakiegos prywatnego stowarzyszenia mało mnie obchodzą. Nie wolno egzaminować z zakresu nieobjętego uprawnieniami.
pkt.2 mogę przytoczyć tyle argumentów że czytanie zajmie pół dnia. Ale najważniejszy jest jeden. Nigdzie w Unii Europejskiej po za Polską nie potrzeba znać zasad obsługi VHF czy DSC aby móc żeglować po morzu.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2010, o 17:57 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
carlo napisał(a):
Co do Twoich chęci donosicielstwa. Pozostawię bez komentarza

Każdy kto dwowiedział się o pełnieniu przestępstwa winien (a urzędnik państwowy musi) zawiadomić organy ścigania. :lol:
A wracając do sprawy. Rozporządzenie stanowi... jak napisałeś. Ale jest potem jego interpretacja (przez sąd) i nie wyobrażam sobie sankcji, za słuchanie i przełączanie kanałów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2010, o 18:07 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
cape napisał(a):
Każdy kto dwowiedział się o pełnieniu przestępstwa winien

Wymóg natury obowiązku obywatelskiego, nie prawnego.

cape napisał(a):
A wracając do sprawy. Rozporządzenie stanowi... jak napisałeś. Ale jest potem jego interpretacja (przez sąd) i nie wyobrażam sobie sankcji, za słuchanie i przełączanie kanałów.

hmm Sąd też jest związany przepisami prawnymi. Jak na pokładzie jachtu nie będzie osoby z uprawnieniami radiowymi i dajmy na to ktoś przypadkiem uruchomi procedurę distress, oraz całą akcję ratunkową z tym związaną, to uwierz mi że Sąd wyciągnie dotkliwe konsekwencje.

A wracając do praktyki - fakt że ktoś sobie słucha, pomimo tego że robi to bez wymaganych uprawnień nie przyniesie dla niego konsekwencji ale wynikać to będzie z braku egzekwowania, zresztą słusznie, a nie z interpretacji przepisu.

Ale podkreślam jeszcze raz IMO (każdy może się mylić- jak ktoś wskaże inny przepis który deroguje lub uściśla wskazany przeze mnie to się wycofam) formalnie do obsługi (a więc i chociażby zmiany kanałów) jest potrzebne świadectwo radiooperatora.
Nie dotyczy to sytuacji, gdy ktoś obsługuje radio w obecności i pod nadzorem osoby uprawnionej. Wtedy odpowiedzialność za obsługę radia ponosi osoba uprawniona.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2010, o 18:46 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
carlo napisał(a):
Wymóg natury obowiązku obywatelskiego, nie prawnego

Dla urzędnika wymóg prawny, ale ja nie jestem urzędnikiem. Ale zostawmy to bicie piany. Solennie obiecuję, nie bedę kablował :D
A co do stanowiska Insa, zgadzam się z nim. Sternik dostaje konkretne uprawnienia. Powinien wiedzieć, do czego służy VHF, czy EPIRB. Mieści się to w sygnalizacji i ratownictwie, bo to właśnie VHF jest tym podstawowym urządzeniem. I zwracam uwagę, że np w popularnej Grecji (odwrotnie niż w Chorwacji) nie jest wymagany certyfikat SRC.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2010, o 18:58 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 172
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
cape napisał(a):
A co do stanowiska Insa, zgadzam się z nim. Sternik dostaje konkretne uprawnienia. Powinien wiedzieć, do czego służy VHF, czy EPIRB. Mieści się to w sygnalizacji i ratownictwie, bo to właśnie VHF jest tym podstawowym urządzeniem. I zwracam uwagę, że np w popularnej Grecji (odwrotnie niż w Chorwacji) nie jest wymagany certyfikat SRC.

to wreszcie mogę się cape i z Tobą zgodzić:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2010, o 19:07 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
carlo napisał(a):
Jak na pokładzie jachtu nie będzie osoby z uprawnieniami radiowymi i dajmy na to ktoś przypadkiem uruchomi procedurę distress, oraz całą akcję ratunkową z tym związaną, to uwierz mi że Sąd wyciągnie dotkliwe konsekwencje.
A jeśli nie przypadkiem, to ubezpieczyciel :-( Casus Rzeszowiaka.

Podkreślenie moje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2010, o 19:13 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 172
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
a czemu?

jakie muszą być spełnione warunki żeby nacisnąć distressa i nie być posądzonym o nadużycie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2010, o 19:45 

Podziękował : 36
Otrzymał podziękowań: 59
Uprawnienia żeglarskie: jak dla mnie wystarczające
carlo napisał(a):
8 ) świadectwo operatora łączności bliskiego zasięgu — uprawniające do obsługi urządzeń radiowych wykorzystujących częstotliwości i techniki stosowane w GMDSS na statkach morskich niepodlegających przepisom Konwencji SOLAS, na obszarze morza A1;

Ja tylko tak na marginesie - mowa jest tutaj o częstotliwościach wykorzystywanych przez GMDSS - w naszych radyjkach morskich jest to tylko kanał 70-ty dla DSC.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2010, o 19:48 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Katrine napisał(a):
cape napisał(a):

to wreszcie mogę się cape i z Tobą zgodzić:)

No a ja nie;) nie uważam, żeby to była wiedza konieczna.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lip 2010, o 20:32 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Macieq napisał(a):
Ja tylko tak na marginesie - mowa jest tutaj o częstotliwościach wykorzystywanych przez GMDSS - w naszych radyjkach morskich jest to tylko kanał 70-ty dla DSC.
Nie tylko na marginesie mowa jest o urządzeniach a nie częstotliwościach.
A tak BTW zniknąłeś całą komunikację F3E :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lip 2010, o 07:37 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Maar napisał(a):
A jeśli nie przypadkiem, to ubezpieczyciel :-( Casus Rzeszowiaka.

O tym też myślałem, zabierając głos w tym wątku. Bo to na prawdę przykra sprawa :(

skipbulba napisał(a):
No a ja nie;) nie uważam, żeby to była wiedza konieczna.

Przydatna ale nie konieczna! :)

Maar napisał(a):
Macieq napisał(a):
Nie tylko na marginesie mowa jest o urządzeniach

Też tak to interpretuję. Do spraw technicznych się nie wypowiem bo się nie znam. :)

pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5