Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 28 lip 2025, o 06:55




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 341 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 sty 2018, o 09:55 

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 22:03
Posty: 9898
Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
To może zrobić cenę 50 zł za kojec a reszta do wyboru. Będzie bardziej przejrzyście

_________________
pozdrowienia piotr


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 09:59 
*** Ban ***

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 02:26
Posty: 4717
Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
emeryt napisał(a):
Waldi_L_N napisał(a):
Pakują próżniowo dania mięsne obiadowe (zamawiasz w jednym worku komplet porcji na 1 dzień) i do tego np. dodatkowe paczki z porcjowanymi wędlinami na śniadanie i kolację.
Nie pamiętam ile kosztują spakowane tak wedliny, ale porcja mięsa na obiad to około 6,5 PLN.
Jest smacznie.


O więcej bardzo proszę, chociaż nazwę :D

Ile wytrzymuje bez lodówki, taka porcja obiadowa?


Piotr Siedlewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 10:01 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1380
Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
piotr6 napisał(a):
za kojec


Po naszymu to koja ?


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 10:05 

Dołączył(a): 8 lis 2015, o 10:53
Posty: 1938
Lokalizacja: W-wa
Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
Chcąc oszczędzić i smacznie jeść, dobrze jest przed rejsem zrobić weki obiadowe (mięso) - to znacznie łatwiejsze, niż się wydaje - przykładowo każdy zrobi po dwa obiady.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 10:09 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1380
Podziękował : 246
Otrzymał podziękowań: 150
Uprawnienia żeglarskie: sj
666 napisał(a):
zrobić weki obiadowe (mięso)


Można, ale komu się chce, jak tyle gotowizny na półkach. :roll:

Idę zarobić parę groszy :shock:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 10:13 
*** Ban ***

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 02:26
Posty: 4717
Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
666 napisał(a):
Chcąc oszczędzić i smacznie jeść, dobrze jest przed rejsem zrobić weki obiadowe (mięso) - to znacznie łatwiejsze, niż się wydaje - przykładowo każdy zrobi po dwa obiady.


Właśnie takie coś bym zalecał, ale lepiej to zlecić jednej osobie - organizatorowi - w celu zachowania reżimu , po za tym wychodzi wtedy taniej.
Samo pasteryzowanie 2 słoi trwa prawie tyle samo co 5.

emeryt napisał(a):
Można, ale komu się chce, jak tyle gotowizny na półkach.


Ta gotowizna obojętnie jaka kupisz będzie gorsza niż czyste mięso szczelnie wypełniające słoik.

Piotr Siedlewski



Za ten post autor ins otrzymał podziękowanie od: Ryś
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 10:23 

Dołączył(a): 21 lis 2017, o 08:47
Posty: 743
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował : 84
Otrzymał podziękowań: 145
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Wtrace sie odnosnie gotowania, z tego co wiem takie sloiki powinno gotowac sie min 3 razy.
Dla ciekawych polecam słowo tyndalizacja.

_________________
***** ***


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 10:36 

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 22:03
Posty: 9898
Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
marioczewa napisał(a):
Wtrace sie odnosnie gotowania, z tego co wiem takie sloiki powinno gotowac sie min 3 razy.
Dla ciekawych polecam słowo tyndalizacja.


Jak pływam z rodziną robimy tak .Jest super pomysł bo się ma gotowy domowy obiad a odgrzanie go trwa minuty.bardzo polecam.

Kojec równa się koja.

_________________
pozdrowienia piotr


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 10:39 

Dołączył(a): 21 lis 2017, o 08:47
Posty: 743
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował : 84
Otrzymał podziękowań: 145
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
O tym wspomnialem z mysla o dluzszym przechowywaniu, natomiast jesli ma sie to spozyc dnia nastepnego to nie ma problemu nawet z jednokrotnym gotowaniem. Rodzaj obrobki nalezy dobrac do okresu przechowywania.

_________________
***** ***


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 10:47 
*** Ban ***

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 02:26
Posty: 4717
Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
marioczewa napisał(a):
Rodzaj obrobki nalezy dobrac do okresu przechowywania.

Jak robisz dla siebie to tak, jak na rejs "dla obcych" to pasteryzujesz tak jak na roczny wypad.

Piotr Siedlewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 10:53 

Dołączył(a): 21 lis 2017, o 08:47
Posty: 743
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował : 84
Otrzymał podziękowań: 145
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Logiczne, niezla reklama dla skippera ,ktory zatrul zaloge :rotfl: Nie piraci nie choroba morska ale zwykly wek:)

_________________
***** ***


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 10:57 

Dołączył(a): 8 lis 2015, o 10:53
Posty: 1938
Lokalizacja: W-wa
Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
ins napisał(a):
czyste mięso szczelnie wypełniające słoik
Zalać rosołem (bulionem) lub smalcem, 3x zapasteryzować (wstawiając słoiki do większego garnka z wodą), mniam.
Najsłabszym punktem są te szklane słoiki (kruche, trzeba zabezpieczyć przed stłuczeniem w podróży, no i trochę ważą).



Za ten post autor 666 otrzymał podziękowanie od: Ryś
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 11:34 

Dołączył(a): 21 lis 2017, o 08:47
Posty: 743
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował : 84
Otrzymał podziękowań: 145
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
lepiej smalczykiem, nie licząc galaretki to fajny tluszczyk do smarowania, do tego ogoreczki kiszone i 0,7 i mozna nie wyplywac z portu :D

_________________
***** ***


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 12:13 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lut 2009, o 08:43
Posty: 9782
Lokalizacja: ....zewsząd
Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Emeritus, NA OSOBĘ. I stawka na osobę jest tym wyższa, im mniej osób.

Wieloryb pływa w licznych załogach - i stawka dzienna za jedzenie może być niższa i opłaty portowe rozkładają się łagodniej. Niechby opłata za dobę postoju Roztocza była trzy razy większa, niż dla Tequili, to rozkłada się nie na 1 do 3 osób tylko na kilkanaście.

No i uwaga na knajpy w miejscach turystycznych. W Danii duże, czyli 0,3 litra, piwo potrafi kosztować 34 złote, a skromna kolacja na czworo 1000 złotych. PO zakupy tez niekoniecznie pójdziecie do hipermarketu na peryferia, a w centrach...
Moje dane zawierają kombinację: produkty trwałe z kraju, kupione na 6 tygodni, pieczywo, nabiał, zieleniny i konieczne uzupełnienia kupowane w portach. No i mięso: miałem zawekowane w domy słoiki.

_________________
Jestem tylko szarym człowiekiem
www.armator-i-skipper.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 12:22 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2011, o 00:42
Posty: 14118
Lokalizacja: Przedmieścia Gdańska
Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Colonel napisał(a):
. No i mięso: miałem zawekowane w domy słoiki.


Naprawde lubisz sie aż tak męczyć:

A takich rzeczy - jak dla mnie bardzo smacznych - jest do kupienia na rynku sporo:

https://www.auchandirect.pl/auchan-wars ... p-96903059

Używam tego od lat i bardzo sobie chwalę.

_________________
Pozdrawiam
Włodzimierz "Bury Kocur" Ring
S/y "Bury Kocur IV"
POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 12:31 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lut 2009, o 08:43
Posty: 9782
Lokalizacja: ....zewsząd
Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
A to ja się męczę?
Są różne siły przyciągania żeglarek... załogantek.

_________________
Jestem tylko szarym człowiekiem
www.armator-i-skipper.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 12:34 

Dołączył(a): 21 lis 2017, o 08:47
Posty: 743
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował : 84
Otrzymał podziękowań: 145
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
W sumie ja tez lubie gotowac i wszystko co trudniejsze to sam gotuje. Chociaz wiem z czego i jak zrobione. Co nie zmienia faktu ze z gotowcow tez korzystam.

_________________
***** ***


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 12:35 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lut 2011, o 00:42
Posty: 14118
Lokalizacja: Przedmieścia Gdańska
Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
marioczewa napisał(a):
sam gotuje.


Na jachcie - w domu zresztą też - żarcie robię ja.

Więc staram się ułatwić sobie życie maksymalnie.

_________________
Pozdrawiam
Włodzimierz "Bury Kocur" Ring
S/y "Bury Kocur IV"
POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 13:01 

Dołączył(a): 2 mar 2008, o 22:03
Posty: 9898
Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
bury_kocur napisał(a):
marioczewa napisał(a):
sam gotuje.


Na jachcie - w domu zresztą też - żarcie robię ja.

Więc staram się ułatwić sobie życie maksymalnie.


Więc przed rejs em rób większe ilości obiadu i nadwyżkę w słoiki.

_________________
pozdrowienia piotr


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 13:20 

Dołączył(a): 8 lis 2015, o 10:53
Posty: 1938
Lokalizacja: W-wa
Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
bury_kocur napisał(a):
Używam tego od lat i bardzo sobie chwalę.
woda, izolat białka SOJOWEGO, sól, stabilizator (trifosforany), błonnik SOJOWY, substancja zagęszczająca (karagen), przeciwutleniacz (izoaskorbinian sodu), przyprawy, substancja konserwująca (azotyn sodu), może zawierać: GLUTEN, GORCZYCĘ, SELER, JAJA, MLEKO (łącznie z LAKTOZĄ), RYBY. Podawać na zimno z dodatkiem pieczywa. - THX :-P


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 13:31 

Dołączył(a): 21 lis 2017, o 08:47
Posty: 743
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował : 84
Otrzymał podziękowań: 145
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Czy to jest przepis na jakas bombe biologiczna albo atomowa? :D

_________________
***** ***


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 13:35 

Dołączył(a): 8 lis 2015, o 10:53
Posty: 1938
Lokalizacja: W-wa
Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
marioczewa napisał(a):
Czy to jest przepis na jakas bombe biologiczna albo atomowa?
Kocie żarcie :cool:.



Za ten post autor 666 otrzymał podziękowania - 2: Ryś, Zielony Tygrys
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 13:38 

Dołączył(a): 5 paź 2012, o 15:48
Posty: 2453
Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 545
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
Odpowiadam.
Namiary:
Domagała Zbigniew. Rzeźnictwo-Wędliniarstwo  
Adres: 64-003 Turew; Szkolna 33, Polska
Telefon: +48 65 513 42 84
Porcje wytrzymały 11 dni. Były w lodówce pracującej tylko w portach.

Będę miał jeszcze namiar na drugiego z odbiorem w Poznaniu, ale to jak skontaktuję się z kolegą.

_________________
Miłego dnia :)
Pozdrawiam
Waldi



Za ten post autor Waldi_L_N otrzymał podziękowanie od: emeryt
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 13:46 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 8050
Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Uczciwa konserwa mięsna to mięso >95%, przyprawy, azotyn (askorbinian może być). Bez glutaminianu, fosforanu, innego syfu.
To samo dotyczy wędlin.
Wystarczy więc czytać skład. Lupa w dłoń...
Uczciwe takie końserwy ostatnio nabywam w Biedronce, bo mam o dwa kroki; teska lidle i carefury też opodal a nie mają, więc jakby kto nie mógł znaleźć ;)
Ludzie różną mają odporność na trutki, to raz, a w morzu małą utką kiwa, to dwa. I to się wonczas właśnie daje odczuć... Kiedyś w rejsie dziewczyny (ponad dwakroć młodsze... :oops: znaczy gotować nie umiące ;) ) zrobiły całe zaopatrzenie w markecie, gotowe puchy/słoje. W morzu, po paru dniach, każdemu do wyboru: zatwardzenie, sraczka, lub ryga. I po co?
Jak Emeryt chce brać przypadkowę załogę, to zwracam uwagę. Bo to właśnie na wyboistym łacniej obiadek zrobić z gotowca.

Żarełko liofilizowane ma jedną główną zaletę: małe, lekkie, trwałe - w sam raz na żelazny zapas. A jak kto gotuje na łódce to można polecić wszelkie produkta suszone, także warzywa, mięsa, ryby, grzyby. Najsensowniej kupować w firmach od zaopatrzenia gastronomii. Markety zdzierają a mają barachło.

Co do własnych słoików: na dwie (ew.trzy) osoby mięso w sosie do podania z czymś robię w półlitrowych, gotową potrawę (leczo, bigos, etc) w litrowych. Owinąć w ścierki kuchenne, ręcznik itp i w torbę termiczną - co łatwiej nosić i sztauować (a potem przyda się na mrożonki ze sklepu). Nie pamiętam żadnego rozbitego.

Jak kto sam w domu gotuje to żaden problem zrobić ekstra duży gar czego ulubionego i część w słoiki wpakować, stopniowo w piwnicy rośnie kolekcja gotowa do wzięcia.
Pasteryzowanie porządne, znaczy by mieć pewność, wymaga użycia dużego gara, grubego, mieszczącego najmniej 4 litrowe słoje w dużej ilości wody; powoli rozgrzewanego i studzonego. Idzie o to by z gwarancją przegrzało zawartość. Ostrzegam przed pomysłami grzania w piekarniku.
Gotową potrawę zwykle zostawiam ciepłą i dopiero drugiego dnia (a lepiej trzeciego, po odgrzaniu w przeddzień) w słoiki i w szybkowar najlepiej.
Acz kiszone ogórki czy kapusta nie w szybkowarze, radzę ;)

A rzecz o tyle istotna, że jak u nas uczciwe miąsko kupujem po kilkanaście zł, to tam po kilkanaście ojrów. I czasem ciężko co dobrego znaleźć, w miejscu nieznanem.
Ze świeżym owocem/warzywem bywa podobnie.

Uzupełniająco, gdyby jaki czytacz ;) viewtopic.php?p=231806 viewtopic.php?f=42&t=16947
viewtopic.php?p=349050#p349050


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 13:47 
*** Ban ***

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 02:26
Posty: 4717
Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Waldi_L_N napisał(a):
Porcje wytrzymały 11 dni. Były w lodówce pracującej tylko w portach

Tu jest problem, uzależnienie podstawowego obiadowego papu, od pracującej lodówki nie jest rozsądne.
Zwłaszcza jak się organizuje rejs dla kogoś.
Czy na jachcie Emeryta lodówka jest? Dobrze izolowana?

Piotr Siedlewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 13:48 

Dołączył(a): 9 lut 2011, o 19:45
Posty: 4826
Lokalizacja: ES
Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Cape napisał(a):
Może Bombelku, niech piszą Ci, co morzu pływają (bo tam się ma rejs odbyć), a nie na kaczych stawach.

Mójże ty Capku. Czy na kaczych stawach jada się mniej, gorzej??? Ja tam na swoim brzuszku nie oszczędzam nigdzie. :mrgreen:
Cape napisał(a):
Napiszę na koniec, 1 kg karkówki kosztuje w Norwegii w sklepie 100 zł.

A na ch.. emerytu znać ceny w Norwegii. On płynie Świnoujście - Paryż co niniejszym Ci dowyjaśniam. A we Francji ceny żywności to tak +- połowa norweskich.
http://www.cenynaswiecie.pl/porownanie- ... ii,57,149/
Z kolei francuskie ceny aż tak nie odbiegają od polskich
http://www.cenynaswiecie.pl/ceny-we-francji,57/
Cóś większą łopatką Ci wiedzy dosypać?????????????
Kurczak napisał(a):
Na dwie osoby i dwa tygodnie robiliśmy zaopatrzenie w Polsce i starczało bez problemu.
Nie pamiętam dokładnie ale "stawka żywieniowa" wyszła nie więcej jak jakieś 30 zyla na łeb.
Po cenach z zeszłego lata.
Na Bornholmie, Szwecji i w Niemczech dokupowalismy tylko pieczywo i picie.

Jednak głównie były to potrawy gotowe w słoikach i puszkach, wędliny, sery pakowane próżniowo, pasztety itp.

Całkiem zdroworązsądkowe podejście. Co zapodaję ku uwadze tym co to widzą ino paprykarz szczeciński i mielonkę turystyczną. Kurczak, masz u mnie plusa jak stąd do Paryzewa. ;)
mariaciuncia napisał(a):
Bombel napisał(a):
Nie tych gównianych z byle marketu ale z firmy która robi je specjalnie

Możesz podać więcej szcaegółow.

W Kauflandzie ( i tylko tam to spotykam) wśród całej masy puszkowanych namiastek żarełka typu flaki zamojskie, fasolka po bretońsku z Łowicza bywają absolutne rarytasy pochodzące z firmy produkującej m.in. na potrzeby wojska i inszych wyczynowców.
Nazwę firmy podam w najbliższym czasie . Teraz nie mogę i nie chcę przerywać uroczej i mocno zajmującej sesji z młodą damą. :rotfl:
bury_kocur napisał(a):
Bombel napisał(a):
Zanegowałem Twój wpis o stówie dziennie na ryło uwarunkowanej zabraniem 90% zapasów z Polski. Tyle i aż tyle.


Wiesiu - Mordeczko Miła - to nie są ceny z nieba.

Kocurku mój Ty za uszkiem drapany. Piszże Ty w końcu jak normalny biały człowiek. Że tę stówkę/ryło to przeznaczasz na dizla i napawanie się cenami marin :rotfl:

_________________
Pozdrawiam
Wiesław


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 14:01 
*** Ban ***

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 02:26
Posty: 4717
Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Bombel napisał(a):
W Kauflandzie ( i tylko tam to spotykam) wśród całej masy puszkowanych namiastek żarełka typu flaki zamojskie, fasolka po bretońsku z Łowicza bywają absolutne rarytasy pochodzące z firmy produkującej m.in. na potrzeby wojska i inszych wyczynowców.

Wyjazd na rejs po to by jeść to co szeregowy w okopach....co kto lubi.
Załącznik:
12514091_1021698224568749_2726308191543245769_o.jpg
12514091_1021698224568749_2726308191543245769_o.jpg [ 311.66 KiB | Przeglądane 2582 razy ]



Piotr Siedlewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 14:07 

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 8050
Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Gotowa puszka z daniem jednogarnkowym ma niezaprzeczalne zalety biwakowo. Jak masz prymitywne warunki i jeden palnik, np. A warto mieć pod ręką i na 'Yachcie'.
Bierz poprawkę Insie - nie każden jedzie 40-stopowcem z aliganckiem kambuzem full wypas, i zestawem kuków w trzy wachty; a nawet jeśli to na małej utce, we dwa/czy, gdy na wyboistym - nosz, ile siem można pie... gdy i tak zjedzie z półmiska... :roll:

Toć to żeglarstwo to nie za karę! :mrgreen:


Ostatnio edytowano 15 sty 2018, o 14:12 przez Ryś, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 14:11 
*** Ban ***

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 02:26
Posty: 4717
Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Ryś napisał(a):
Bierz poprawkę Insie


Na co mam brać poprawkę?
Załącznik:
1622495_642446525827256_4859723107084505769_o.jpg
1622495_642446525827256_4859723107084505769_o.jpg [ 216.25 KiB | Przeglądane 2574 razy ]

Tu się robi wołowina po meksykańsku.

Piotr Siedlewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sty 2018, o 14:13 

Dołączył(a): 9 lut 2011, o 19:45
Posty: 4826
Lokalizacja: ES
Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
ins napisał(a):
Wyjazd na rejs po to by jeść to co szeregowy w okopach....co kto lubi.

A ins znowu swoje :lol:
Kiedy ostatnio byłeś z wizytą u wojaków???? Kiedy ostatnio u nich coś jadłeś????/byłeś zaproszony na normalny obiad?????

_________________
Pozdrawiam
Wiesław


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 341 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 63 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL