Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 cze 2025, o 00:28

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 82  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 wrz 2010, o 18:15 

Podziękował : 2348
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
maciejszcz napisał(a):
postanowiłem rzucić się na głęboką wodę.
Będziesz pływał po Hańczy? :-)
Cytuj:
Pewnie zaraz gdzieś będę wołał o pomoc,
Od tego - między innymi - jest forum. Witaj i pytaj :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2010, o 18:20 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: st. jacht
Hańcza może być, co się będę ograniczał :)

Albert Gray

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 wrz 2010, o 13:09 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: brak
Imię: Marek
Nick: Marynista
GG: 10478807
Zainteresowania: Wielki Błękit, zabójcze sztormy, ciche zatoki, miejsca gdzie wieje wiatr, polskie rybołówstwo, światowe żeglarstwo, regaty, puste plaże, kultura nadbałtycka, małe i duże jachty żaglowe i motorowe, Wielkie Żaglowce, Wielcy Kapitanowie, morskie opowieści, literatura, muzyka i sztuka marynistyczna, tworzenie czegoś nowego, poznawanie wartościowych ludzi, miejsca gdzie nikogo nie ma, dziewicze zakątki, fotografowanie tego wszystkiego... tak w skrócie :))
Miasto: Warszawa (często do spotkania nad Bałtykiem :wink: )
e-mail: m.ostasz@marynistyka.org, kontakt@marynistyka.pl
tel. 0604-227-886

Witam wszystkich serdecznie

Z wieloma z Was miałem przyjemność poznać się przez e-mail czy telefon, z kilkoma osobiście, z niektórymi współpracuję i to z bardzo pozytywnym rezultatem :)
Niektórzy znają mnie z innego forum, ale ponieważ grzeczność tak nakazuje:

Nazywam się Marek Ostasz, urodziłem się i od 33 lat mieszkam w Warszawie.
Po wielu latach "skrytoczytania" tego Forum zdecydowałem się w końcu zarejestrować i przedstawić Wam wszystkim. Dlaczego "skrytoczytania" - ponieważ uznawałem, że mam raczej niewiele do powiedzenia w tematyce, nie jestem aktywnym żeglarzem, nie posiadam żadnych patentów, jestem raczej teoretykiem, pasjonatem morza, żagli, łodzi, fanatykiem morskiej kultury, tradycji, sztuki, Waszym miłośnikiem :) i raczej mogę słuchać i czytać co macie do powiedzenia niż zabierać głos w dyskusji.

Zaczynając od początku - skończyłem warszawski AWF z kierunkiem Manager Sportu, w trakcie studiów, w 2000r. miałem wypadek samochodowy w wyniku którego jeżdżę na wózku (paraplegia - jestem sparaliżowany od pasa w dół), od 2001 do 2006 pracowałem w Wydziale Sportu i Rekreacji Dzielnicy Bemowo m.st. W-wy - zajmowałem się współpracą pomiędzy samorządem a organizacjami NGO (kluby, fundacje, stowarzyszenia, związki sportowe) oraz dotacjami sportowymi dla organizacji NGO z ramienia Samorządu. Pod koniec 2006r. pracę tą w wyniku wyborów samorządowych, nowych władz i redukcji etatów straciłem. W 2007r. założyłem własną działalność gospodarczą i firmę Partnership Group (właściciela m.in. stron marynistyka.org, marynistyka.pl, marynistyka.info, marynistyka.waw.pl) co było od lat moim marzeniem - mogłem w końcu podzielić moją pasję z pracą zarobkową. Wraz z moją Żoną jesteśmy zakochani w morzu, żaglowcach, wszystkim co jest z tym związane. Od 17 lat jesteśmy razem i od 17 lat zbieramy wszelkie morskie pamiątki dla siebie, nasze mieszkanie wygląda jak dawna, morska tawerna - jest pełne części nawigacyjnych z dawnych kutrów, sieci rybackich, modeli żaglowców, kompasów, sekstantów, itp. Postanowiliśmy otworzyć firmę, dzięki której będziemy mogli dzielić się naszą pasją i tak jest do dzisiaj...

Z chęcią i zainteresowaniem będę nadal śledził Wasze wypowiedzi, ale teraz już jako zarejestrowany użytkownik :D
Poza tym do rejestracji zmobilizował mnie kapitan Zbierajewski, któremu muszę oficjalnie podziękować, ale to już drugi temat w dziale Opowiadania żeglarskie ...

Ostatnio edytowano 18 wrz 2010, o 14:10 przez Maar, łącznie edytowano 2 razy
Poprawiłem link (wyciąłem SID!)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 wrz 2010, o 21:40 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 248
Uprawnienia żeglarskie: gorszego sortu
Witam wszystkich, żegluję od 35 lat, głównie po WJM, kilka epizodów na morzu, wiecej niż kilka na jez. Michigan.
Imię: Robert
Nazwisko: Karney
Nick: pough

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 wrz 2010, o 17:10 

Podziękował : 1957
Otrzymał podziękowań: 2053
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
No i popełniłem faux pass :lol:
Trochę obciachowo przedstawiać się po napisaniu prawie 200 postów.
Ale lepiej późno niż wcale :lol:
Ale uczciwie się przyznaję, że nie zwracałem uwagi na ten temat. Zawsze kierowałem się do meritum strony...
W tak zwanym miedzyczasie zdążyłem oberwać po łbie - ponieważ nieopatrznie poruszyłem kontrowersyjny temat - czym wbiłem całkiem gruby kij w mrowisko.
Potłukłem się kodeksem z carlo, którego mimo to cenię, - bo ma chłop łeb na karku , choć osobiście go nie znam, ale mam nadziję, że to się zmieni :D
Ale uważam , ze forum jest do wymiany poglądów, a kontrowersyjny pogląd często ożywia dyskusję. Nawet ma swoją nazwę w sztuce dyskutowania - "advocatus diaboli" :) Lepiej moim zdaniem wygłosić nawet kontrowersyjny pogląd - jak pisać wbrew sobie, żeby się przypodobać ogółowi....
Kocham żeglarstwo i wszystko co związane z wodą słona i słodką - trochę tylko mniej od rodziny, niestety tak sie poukładało, że mimo iż wiele lat temu ukończyłem szkolenie na patent - to do egzaminu przystąpić mi nie było dane. Pływałem później parę lat na śródlądziu , głównie Gople później wokół małego jeziorka Borek, niedaleko ujścia Nysy Łużyckiej do Odry. W połowie lat 80 -tych jako jeszcze ciepły absolwent LO zamierzałem swoje życie zawodowo związać z morzem, ale Komisja Morska MW wybiła mi to dość drastyczną metodą z głowy. Od 10 lat mieszkam w Swarzędzu pod Poznaniem, od dwóch lat znowu pływam, od kilku miesiecy mam wreszcie swój jacht i nie muszę się nikogo prosić o udostępnienie łódki.
Miałbym ją już wcześniej, patent pewnie też - aleee
- nie miałem ani gdzie się szkolić, ani gdzie pływać,
- później jakoś się nie złożyło, zawsze było coś ważniejszego,
- bo moja rodzina jest niestety żeglarsko obojętna ,a z wody najbardziej lubi dorsza u
Rewińskiegoi w Kołobrzegu :lol:
Z wykształcenia jestem inżynierem lecz wyuczonego zawodu, nie uprawiam od prawie 20 lat. Jednak trochę wiedzy mi we łbie zostało głównie związanej z prądem maści wszelakiej, staroświeckimi radarami na magnetronach większych od kuchenki mikrofalowej :lol: Przy okazji również trochę mechaniki , budowy silników i innych mechanizmów oraz paru obecnie zupełnie niepotrzebnych dziedzin.....

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 wrz 2010, o 17:54 

Piotr K napisał(a):
Trochę obciachowo przedstawiać się po napisaniu prawie 200 postów.
Ejtam obciachowo - sam napisałeś, że lepiej późno niż wcale :-)

Cytuj:
Ale uważam , ze forum jest do wymiany poglądów,
Nie Ty jeden tak uważasz. Praktycznie każdy, kto trochę napisał, w jakiś mniejszy lub większy sposób "starł" się z interlokutorami. Taki już urok internetowej wymiany zdań.

Cytuj:
Lepiej moim zdaniem wygłosić nawet kontrowersyjny pogląd - jak pisać wbrew sobie, żeby się przypodobać ogółowi....
ORSP a ponieważ nie wiem jak p. Inżynier bardzo jest za pan brat z akronimami, to ten akronim rozwinę - Obiema Rękami Się Podpisuję.

No i na koniec sakramentalne (a może sakramenckie? :-) ) WITAMY :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 wrz 2010, o 18:02 

Ty mnie od inżynierów nie wyzywaj :lol:
Napisałem to co napisałem , bo wcześniej po potyczce na kodeksy carlo mnie o to spytał.
Więc , żeby nie było żem kodeksojad - napisałem kim jestem z zawodu.
Więc i tak się wydało :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 wrz 2010, o 17:45 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Sorry, nie zauważyłem przywitalni.

Imię: Tomek
Świerzy armator. Wciąż trudno mi się z tą myślą oswoić. O własnym jachcie marzyłem od kiedy zacząłem marzyć :) Zresztą, to nic dziwnego jeśli całe dzieciństwo mieszkało się 150-200m od linii brzegowej.
Sternika zrobiłem jeszcze jak się go robiło na DZ, w 1995 w Rucianym Nida na obozie żeglarskim., ale od tamtej pory miałem jedynie sporadyczny kontakt z żeglowaniem, tak więc jestem zupełnie zielony. Chociaż teraz, pod koniec swojego pierwszego sezonu już trochę mniej zielony.
W każdym razie łódka jest rewelacyjna i w przyszły roku planuję rejs przez Rugię, Kopenhagę i Szwecję na Bornholm.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 wrz 2010, o 22:51 

Podziękował : 3
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: sternik po nierównym
Witam Forumowiczów przelotnych i stałej załogi
To piszę ja:
Norbert Zbróg (+J w środku, nie wiem po co, ale jest)
Metrykalnie 50 (mentalnie ciągle kolo 28) i to powód w pewnym sensie (metrykalny nie mentalny) pojawienia się tu..., jako, że podobno jak czegoś facet nie zrobi do 50 to potem już nie...
"notom" sobie na 50-kę ( w ostatniej chwili, to się nazywa zimna krew :)) kupił jacht, aby było śmieszniej to w lutym tego roku ( a co miałem zrobić skoro urodziny mam w lutym ?), wspominam o lutym, bo Wy młodzi, pewnie pamiętacie jeszcze jakie były śniegi... Jako ciekawostkę charakteryzująca w pewnym sensie moją skromną osobę dodam, że łódkę przed kupnem widziałem tylko na zdjęciu... (www.alledrogo ...)
potem wlokłem jej dwutonowe piękno do domu wśród zasp, zakopanych w śniegu tirów, gąsienicowych spychaczy co spychały... i ciągłych uwag na CB (wz z tym, ze zaspy były do 2 metrów a "ona" na tej przyczepie sterczała na 3 i pół metra wobec tego wszyscy uważali, ze maja obowiązek ja widzieć. Wyłączyłem radio...
200 km w 7 godzin to jeszcze nic w porównaniu z walką na podwórku (mieszkam w pod Drawskich lasach gdzie od 15 lat przebywam na dobrowolnej "samozsyłce" z rodzinnego Krakówka), która to walka zabrała kolejne 4 godziny. Sumując, by nie nudzić około 3 rano zablokowałem wszystkie 5 domowych pojazdów i dumnie wtopiłem w śniegu na środku podwórka, wtopa permanentna trwała dwa dni, potem udało mi się dygnąć całość o kilka metrów (dobrze, że żona też kiedyś oddawała się żeglarstwu, zatem bardziej interesowała ją "ona" niż kwestia "zaniknięcia mobilności całej rodziny").
A wcześniej..., od dziecięcia jakiegoś (bodaj w 7 roku egzystencji rejs po mazurach w "omkach", ze studentami AWF Kraków), potem co które wakacje starałem się załapać gdzieś do "roboty" na przystani, potem miałem przyjemność wielką pod Stasiem Wilczyńskim współtworzyć pierwsze "klimaty" Sztynortu, gdzie odpowiadałem za prace portu
(widziałem tu na forum Janusza Kowala jednego z ówczesnych szkutników w Szt. którego pozdrawiam... pozdrawiam...). Potem powrót do rodzinnego Krakówka krótki romans z PTTK Politech Krak i jakieś tam próby jachtowo produkcyjne, potem krótko AWF Krakówek Zakład Żeglarstwa pod wspaniałym Władysławem Dąbrowskim. Było fajnie aż do czasu gdy doszedł do zakładu niejaki Rosz..... z którym jakoś się nie trawiliśmy, wiec wyniosłem się ( a co mnie było stać, on musiał tam zostać :))... na mazury i ... zostałem leśnikiem :)
Pożegnanie z żaglami na 25 lat, skoro nie mogły być cały czas (żagle), to nie wchodziło w rachubę; z rzadka.
W tym czasie głownie offrołdy, mam na sumieniu pierwsza polską imprezę przeprawową (trwa do dziś) i jakieś takie rozkręcenie tej formy (turystyki/sportu czy jak to sklasyfikować)..., robię tą Pomeranie od 15 lat dwa razy do roku. Latem od lat siedzę w rumuńskich Karpatach (albo innych Syberiach czy Kaukazach), gdzie szwendam się głownie "kołowo", acz nie tylko, wciskam się też trochę do różnych jam (jaskinie, stare kopalnie)...
zresztą po co ja to piszę, przecież najważniejsze dla Was tu (a skorom tu wlazł to i dla mnie), są żagle.
Teraz muszę "skupić" się na znalezienie czasu na to by z wyczekanej "onej" korzystać. W zeszłą niedzielę poszła na wodę... a ja na forum, bo przez te 25 lat wiele się pozmieniało, wiec pozwoliłem sobie na kilka pytań.
Kończąc te przydługie wywody, usprawiedliwię ich długość, moim wiekiem i wynikającym z niego; zapędom do opowieści "martyrologicznych" :), jak to na 28 letnich starców przystało :)

Pozdrawiam
Z Virgo o wdzięcznej nazwie "Boar Farraige"*
Norbert J. Zbróg
www.njz.pl
njz@njz.pl
603 74 44 50
but 44 :)
opony 235/85/16 :)

* - Co to oznacza, należało by spytać mojego syna, bo to jego... żądanie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2010, o 09:01 

Podziękował : 1624
Otrzymał podziękowań: 2373
Ahoj.
To forum jest jak dobre wino,im jest go więcej tym lepsza zabawa.

To ja Wojciech.
Organizator imprez różnych.
Mam uprawnienia,ale nie wszystkie.(St.j.,Sternik motorowodny,Stermotorzysta,Karta Wędkarska O!).
Komandor ds. Technicznych K.S."Górnik"-Boguszowice,Sekcja Żeglarska (na wszystkim się nie znam :( dlatego niekiedy zapytam).
Moja kotwica mocno trzyma dno(25lat),w porcie za mną na foto.
Wolę bardziej płeć piękną-czytaj kobiety :wink: .
Teraz skromnie Zasłużony dla Żeglarstwa Śląskiego,Zasłużony Działacz Żeglarstwa Polskiego (odznaczenia PZŻ)
Kontakt e-mail bosmansalata@wp.pl

Pozdrawiam
Tych co na morzu
Wików morskich
Sajlorów co w "Zęzie" bywali
Bez wyjątku tych co mnie lubią i nie lubią na "F.Ż."
i Marka

Ahoj przygodo !

Załączniki:
Zdjęcie0626.jpg
Zdjęcie0626.jpg [ 126.27 KiB | Przeglądane 5111 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2010, o 11:26 

Podziękował : 520
Otrzymał podziękowań: 45
Uprawnienia żeglarskie: .
Witam wszystkich !

Imię: Zuzanna
Nick: Zuza
Na forum trafiłam przypadkiem szukając różnych informacji na temat żeglarstwa.
W rodzinie mam sterników morskich, niestety już nie pływają.
Kilka razy byłam na żaglach, ale dopiero niedawno postanowiłam rozpocząć żeglarską przygodę tak na poważnie.....

Ostatnio edytowano 24 lis 2010, o 10:43 przez Zuzanna, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2010, o 11:53 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
No to przybywa nam Kobiet na forum :)

Witamy witamy :)

ps. ładna fotka ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2010, o 12:31 

I ładny gadżet w dłoni :D
Herzlich Willkommen :D :D :roll:
Chociaż bardziej pasuje Bonjour!
A, że Niemiec - Francuz dwa bratanki , trzeciej światowej z tego powodu nie będzie :roll: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2010, o 13:37 

:D Dzięki :D
Fotka taka trochę retro i française, lekko melancholijna...mało żeglarska :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2010, o 13:49 

Superfotka ! :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2010, o 14:23 

carlo napisał(a):
No to przybywa nam Kobiet na forum
Piotrek, Ty żeński szowinisto!
Czy nie wiesz, że kobiety na burcie to rejs bez bekania, bez przeklinania, bez sikania do zlewu, bez świńskich dowcipów, bez prukania i bez wielu inny fajowskich etceterów?

A Zuzę - bez względu na płeć - witamy :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2010, o 14:27 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Maar napisał(a):
to rejs bez bekania, bez przeklinania, bez sikania do zlewu, bez świńskich dowcipów, bez prukania i bez wielu inny fajowskich etceterów

Właśnie dlatego jestem szowinistą, że dla robienia powyższego nigdy kobiety mi nie przeszkadzały :D, no może po za sikaniem do zlewu i purkania :lol: ;)

ps. a rejs bez kobiet to też rejs bez kilku fajowskich rzeczy ;),... "To co tygryski lubią najbardziej" :D

http://demotywatory.pl/644864/To-co-tyg ... ajbardziej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2010, o 14:43 

carlo napisał(a):
ps. a rejs bez kobiet to też rejs bez kilku fajowskich rzeczy

Chcesz powiedzieć, że fajowską rzeczą są awantury, że syf w mesie zostawiłeś, że zębów nie umyłeś, że bieliznę brudną to się do woreczka chowa a nie na podłogę odkłada, że tamta co śpi na forpiku ma identyczny sztormiak, etc, etc? :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2010, o 15:44 

Ciekawe jak wyglądają damskie rejsy.....np: Sabat Czarownic na Pogorii, nawet o tym myślałam, ale same kobiety....to nie wróży nic dobrego :wink:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2010, o 16:03 

Zuza napisał(a):
same kobiety....to nie wróży nic dobrego
Też tak myślę :-)
BTW nie wiem czy widziałaś to: viewtopic.php?f=2&t=6108 Monia organizuje takie damskie pływanie.

Oj ciekawe bardzo co z tego wyjdzie :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2010, o 16:35 

Faktycznie zapowiada sie ciekawie, ale w tym roku już prawie cały urlop wykorzystałam.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2010, o 20:52 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Zuza napisał(a):
Fotka taka trochę retro i française, lekko melancholijna...mało żeglarska :D

Fajne zdjęcie, witamy.
Na zdjęciu aparat Kodak Brownie, stawiam na model z lat 50. Six-20. Trafiłem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2010, o 21:12 

Nie znam się na aparatach :) ale bardzo możliwe :D
Fotkę znalazłam przeszukując internet odnośnie stylu retro..... :wink: chociaż pewne podobieństwo jest :wink:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2010, o 21:22 

Otrzymał podziękowań: 1
No w końcu ja też.. :D
Imię: Kinga
Nick: tinne (nazwa litery w szkockim alfabecie..kiedyś miałam maksymalnego fioła na tym punkcie..teraz pozostał fioł zwykły.. :D )
Skąd: obecnie Lublin, kiedyś Olsztyn, jeszcze wcześniej (od urodzenia do 20 roku życia) Kielce-więc scyzoryk..:D
GG:10346982
Hobby: teatr, logopedia, Szkocja (kiedyś tam dopłynę!!!), Kieślowski, Kusturica, akrobatyka, konie, rolki, narty, siatkówka..no i (OCZYWIŚCIE!) żeglarstwo (od malucha, od 13 lat patentowany żeglarz, od zeszłego roku fan morskiego bujania z wieeeeeeelkimi ambicjami.. :D )
Witajcie Kochani!!! :D :D :D

na morzu niemożliwe jest tylko jedną z możliwości

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2010, o 21:34 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Witaj na pokładzie. Tu nie jest lekko :D :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2010, o 21:35 

Maar napisał(a):
Zuza napisał(a):
BTW nie wiem czy widziałaś to: viewtopic.php?f=2&t=6108 Monia organizuje takie damskie pływanie.

Jak to co?
Abordaż :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2010, o 21:37 

Otrzymał podziękowań: 1
Mariusz Główka napisał(a):

A ja nie lubię jak jest lekko, więc już mi się podoba! :D

na morzu niemożliwe jest tylko jedną z możliwości

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2010, o 21:39 

Maar napisał(a):
Zuza napisał(a):

Jak to co?
Abordaż :D

A żebyś wiedział!

ps. Witaj na burcie :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 paź 2010, o 22:11 

tinne napisał(a):

A ja nie lubię jak jest lekko, więc już mi się podoba! :D

Ostrzegałem :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2010, o 18:46 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz swobodny z Wyspy Orzechowej
Witaj Tinne, ja też jestem z Olsztyna. To moje rodzinne miasto.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 82  Następna strona