Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 28 cze 2025, o 10:49

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1748 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 59  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 maja 2018, o 08:14 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
A możesz wymienić stocznię w Polsce która ma doświadczenie w budowie takich jachtów?
Dużo polskich konstruktorów projektuje takie jachty?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 08:25 

Podziękował : 38
Otrzymał podziękowań: 43
Uprawnienia żeglarskie: Sternik Morski
piotr6 napisał(a):
A możesz wymienić stocznię w Polsce która ma doświadczenie w budowie takich jachtów?

Specjalistą nie jestem niemniej Zbyszek Gutkowski zaufał "Remontowej". Jeśli chodzi o konstruktora na myśl przychodzi mi np Tomasz Głowacki. Nie wiem kto projektuje dla Sunreef ale myślę, że też dałby radę. Mamy również wybitnych specjalistów z dziedziny konstrukcji lotniczych (spora część Wydziału Mechanicznego Energetyki i Lotnictwa PW).

Czy ktoś próbował, nie wiem ale jestem przekonany, że warto. Polacy znani są z tego, że nie posługują się wyłącznie bezpiecznym pragmatyzmem ale i na pozór szaleńczym wizjonerstwem, które niekiedy przynosiło kolosalne efekty.
Janek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 08:34 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
M@rek napisał(a):
Wiesz, gdyby mial Tate v cePrezesa PZŻ to pewnie za nieperspektywicznego uznany by nie zostal i zdobywalby medale dla Polski :)

To, niestety, prawda. Znam kilku doskonałych żeglarzy, którym podcięto skrzydła, bo trzeba było wesprzeć tego, który ma koneksje.

M@rek napisał(a):
Zapomniales zacytowac tego ze Mateusz przez wiele lat morskim zeglarstwem byl zupelnie niezainteresowany . Wolal grac w golfa, brylowac w mediach i zajmowac sie bussinesem a przeciez gdyby tylko zechcial znalazlby miejsce na kazdym polskim jachcie.

Raczej nie zapomniałem. Nigdy nie śledziłem prywatnego życia Mateusza, ani innych gwiazd, więc nie mam pojęcia czy grał w golfa. Wiem, że pływał na Starze w regatach. Wiem, że pływał w morskich regatach bez sukcesów i bardzo zniesmaczył mnie później swoją relacją wyników. Ale co i czy robił w mediach czy na polu golfowym - nie mam pojęcia.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 08:47 

Podziękował : 1822
Otrzymał podziękowań: 2213
Uprawnienia żeglarskie: sternik
PFN miała obowiązek kupić jacht do 30 kwietnia... Pieniądze od PFN ma odzyskać syndyk... Może projekt Polska 100 Kusznierewicz będzie realizował sam...
http://www.newsweek.pl/polska/polityka/ ... 910,1.html
Navigare nie ma środków... Była pisemna zgoda na remont... Załoga otrzymała wynagrodzenie... MK już nie realizuje tego projektu...
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/mateusz ... en/ecl9blt
Hm... :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 08:49 

Emill`76 napisał(a):
Dlaczego nie na pensje ludzi , którzy do dziś nie otrzymali kasy

A wiesz kto nie otrzymał i ile? Dla mnie komunikaty jakie padły dotychczas są bezwartościowe. "Część ludzi nie otrzymała części wynagrodzeń" - totalnie pusty, bezwartościowy komunikat, który może oznaczać cokolwiek: od niewypłacenia 100 zł w ramach potrąconej kary za nieobecność 2 osób w pracy (po 5 dyszek na łebka), po zaległości w wysokości 99% dla całej ekipy za rzetelnie wykonaną pracę.
Tak samo komunikat o piśmie od komornika: nie wiadomo o jakie długi chodzi, nie widomo czy to 100 zł czy milion, nie wiadomo, czy należne i rzetelne (komornicy też miewają swoje cyrki), ale przekaz jest jednoznaczn: dla tłumu negatywny, dla mnie bezwartościową i żenującą grą polityków.

Za to komunikat, że PFN od KILKU tygodni nie reguluje wziętych na siebie zobowiązań, w zestawieniu z informacją, że pismo od komornika było rzekomą podstawą do utraty zaufania i to pismo przyszło w ostatnich dniach - dla mnie osobiscie oznacza jedno: nie wierzyć w żadne niekonkretne i jednostronne przekazy, gdyż służą one jedynie praniu mózgu. Zatem powtórzę to co powiedziałem na początku: nie mam żadnych podstaw by oceniać kto i dlaczego zawinił. Odczucia mam takie, że to zwykła gra polityczna, w której wszyscy jesteśmy pożytecznymi pionkami. Mateusz też.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Koma5
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 09:02 

JanekL napisał(a):
Nie wierzę, że w Polsce (2-gim na świecie producencie jachtów) nie znalazłby się konstruktor zdolny do zaprojektowania Polskiego jachtu tej klasy. Sądzę również, że znalazłaby się stocznia zdolna do jego zbudowania. Tak postrzegam "promocję Polski w świecie". Nie znam dokonań p. Mateusza na niwie żeglarstwa oceanicznego mam jednak wrażenie, że są Polacy lepiej przygotowani do prowadzenia takiego jachtu w regatach

Jeżeli bazujemy na tym w co wierzymy i co sądzimy - to rzeczywiście sukces mógłby być murowany. Jeżeli na wiedzy - to, niestety, jest ona zerojedynkowa: w Polsce takich jachtów nigdy nie budowano i nie projektowano. Podejrzewam, że paru konstruktorów by się nawet podjęło (pewnie kilku z forum nawet by się znalazło), tylko obstawiam, że nic by z tego nie wyszło. Polski przemysł nie istnieje w segmencie regatowych jachtów morskich. Potrafimy produkować całkiem dobre małe mieczówki i doskonałe (najlepsze na świecie) nieduże jachty turystyczne). Tyle. Tyle, że to są zupełnie różne światy. I konstruktor, który myśli, że może, wcale nie musi mieć racji. A produkcja jednostkowa takiej łódki mogłaby w Polsce kosztować istotnie więcej, niż zakup tej używki.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 09:23 

Wiktor na pewno ktoś mógłby skonstruować taki jacht w Polsce ale umówmy się że to będzie pierwszy raz.Doswiadczen nie mamy. Tak jak z budowaniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 09:25 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
bury_kocur napisał(a):
Być może coś w związku z tym w życiu "straciłem", ale za to nigdy nie zadłużyłem się i nie miałem nigdy komornika na karku.
https://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=73&t=27562&p=496443&hilit=komornik#p496443

-----
piotr6 napisał(a):
Doswiadczen nie mamy. Tak jak z budowaniem.
A kto powiedział, że Polskę promować musi być jacht regatowy z uchylnym kilem, skoro mamy wiedzę i doświadczenie w budowaniu żaglowców? Czy koszt budowy i eksploatacji małego żaglowca do puszczenia w rejs dookoła świata - obok Daru Młodzieży - nie byłby porównywalny? Lub inaczej - jak "mały" za porównywalną kwotę?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 09:35 

A nie jest tak, że w świecie jachtów regatowych postęp przebiega na tyle szybko, by zakup używanego (chyba dość wiekowego jachtu) skazywał nas na odległe od podium miejsca w wyścigu? Szczerze pytam bo nie wiem. Wydaje mi się również, że ideą sportu jest wola przekraczania ograniczeń a nie działania zachowawcze. Jeśli mamy pewność, że nie poradzimy sobie w takich zawodach może warto przemyśleć zmianę formuły.

Zawsze uczono mnie, że istotą podejmowania jakichkolwiek działań jest określenie ich celu i dążenie do jego realizacji. W przypadku tego projektu celem wydaje się pokazanie Polski z dobrej strony. Płynąc na zbudowanym gdzieś w świecie jachcie pokazujemy, że mimo olbrzymiego przemysłu jachtowego nie umiemy zbudować czegoś na czym chcielibyśmy żeglować. Może zatem jepiej było zorganizować rejs floty turystycznych jachtów wyprodukowanych w polskich stoczniach. Nie ma tu zabarwienia sportowego ale można pokazać inne zalety polskiej myśli technicznej. Podejrzewam, że producent camperów prezentuje swoje pojazdy pod kątem komfortu i niezawodności a nie mierzy czasu okrążenia Nurnburgringu.

Przy budżecie wielokrotnie niższym rejs Atlantic Puffin`a ma szanse być lepszą promocją niż Polska 100. (o nim zagranica już pisze)

Janek

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

666 napisał(a):
A kto powiedział, że Polskę promować musi być jacht regatowy z uchylnym kilem, skoro mamy wiedzę i doświadczenie w budowaniu żaglowców? Czy koszt budowy i eksploatacji małego żaglowca do puszczenia w rejs dookoła świata - obok Daru Młodzieży - nie byłby porównywalny? Lub inaczej - jak "mały" za porównywalną kwotę?

O i to jest pomysł.
Janek

Za ten post autor JanekL otrzymał podziękowanie od: 666
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 09:39 

piotr6 napisał(a):
Wiktor na pewno ktoś mógłby skonstruować taki jacht w Polsce ale umówmy się że to będzie pierwszy raz.

Dokładnie tak. Ze wszystkimi wynikającymi z tego ryzykami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 09:44 

666 napisał(a):
A kto powiedział, że Polskę promować

a kto powiedział,żw Polskę trzeba promować? Kto powiedział że Polskę trzeba promować żaglami?
Jak na razie to promocja mi się kojarzy z szukaniem kasy na jakieś indywidualne projekty lub realizację marzeń.Jak są prywatni sponsorzy to ok ale jak jest kasa państwowa to już trochę inna bajka i rzeczą naturalną jest patrzenie na ręce.
Dal mnie budowanie żaglowca pod projekt patriotyczny jest bez sensu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 09:56 

Dlatego warto promować polskie produkty za pieniądze producentów a rolę instytucji państwowych ograniczyć do patronatu.

Za ten post autor JanekL otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 09:58 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
666 napisał(a):
bury_kocur napisał(a):
Być może coś w związku z tym w życiu "straciłem", ale za to nigdy nie zadłużyłem się i nie miałem nigdy komornika na karku.
viewtopic.php?f=73&t=27562&p=496443&hilit=komornik#p496443

Szanowny Panie Szóstkowy

Zamieszczane teksty czytaj uważnie a wcześniej staraj się z tego wyciągnąć fakty, o których piszemy.

To że kiedyś jakiś tam urząd skarbowy w drodze wadliwie wydanej decyzji uznał, że jestem im coś winien nie jest równoznaczne z moim zadłużeniem się.

Co zresztą niezawisły sąd potwierdził w wydanym wyroku.

Nie wyciągaj na pałę jakiegoś tekstu wpisując w wyszukiwarkę słowo "komornik".

Mniemanie nie jest równoznaczne faktom a my piszemy o faktach.

Po prostu zanim coś napiszesz to pomyśl.

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 10:00 

piotr6 napisał(a):
Dal mnie budowanie żaglowca pod projekt patriotyczny jest bez sensu

żaglowiec może mieć sens jeśli jest składnikiem edukacji młodzieży przez wychowanie morskie.
Janek

Za ten post autor JanekL otrzymał podziękowanie od: Wierzejski
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 10:32 

Podziękował : 80
Otrzymał podziękowań: 92
Uprawnienia żeglarskie: JSM + SM
Mir napisał(a):
PFN miała obowiązek kupić jacht do 30 kwietnia... Pieniądze od PFN ma odzyskać syndyk... Może projekt Polska 100 Kusznierewicz będzie realizował sam...
http://www.newsweek.pl/polska/polityka/ ... 910,1.html
Navigare nie ma środków... Była pisemna zgoda na remont... Załoga otrzymała wynagrodzenie... MK już nie realizuje tego projektu...
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/mateusz ... en/ecl9blt
Hm... :roll:

No i co będziemy tutaj się przekrzykiwać...
Wynika z tego, że po tym, jak projekt ujrzał światło dzienne (nie dla nas, tylko dla SUWERENA), pewien szeregowy poseł zorientował się, że tegoż SUWERENA jednak zagotowało. Komunikat dla SUWERENA był bowiem jasny: pewien miły, przystojny i znany Pan z kilkoma kolegami przez 2 lata będzie się bujał piękną łódką w biało-czerwonych barwach po świecie, na co WADZA da cirka ebaut 20 mln z kieszeni SUWERENA. Zagotował się był więc i ów szeregowy poseł (no bo jak tu teraz wytłumaczyć protestującym już 23 dzień niepełnosprawnym, że nie ma dla nich bubu) i nacisnął czerwony guzik...;-)
To oczywiście jest czyste politikal fikszyn - ja absolutnie nie stawiam żadnych tez;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 11:00 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
plitkin napisał(a):
Potrafimy produkować całkiem dobre małe mieczówki i doskonałe (najlepsze na świecie) nieduże jachty turystyczne). Tyle.

Z pewną taką nieśmiałością:-) Ale to to już chyba nie są "nieduże jachty turystyczne":-)))

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za ten post autor Jurmak otrzymał podziękowanie od: Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 11:35 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
piotr6 napisał(a):

Stocznia jest. I robi takie jachty. To znaczy - kadłuby, ale w przypadku maszyn regatowych kadłub to nie wszystko.

Gorzej z konstruktorami. I ile wiem, żaden polski konstruktor nie jest w stanie zaprojektować takiego jachtu. To nie są czasy braci Herreshoff i genialnego nosa konstrukcyjnego. Dziś trzeba mieć ogromne zaplecze naukowo-badawcze.

A stocznia jest w Ropczycach (między Dębicą a Rzeszowem) i tak robi kadłuby z kevlaru:

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowanie od: MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 11:48 

Zbieraj napisał(a):
Dziś trzeba mieć ogromne zaplecze naukowo-badawcze.

Przypomina mi się odpowiedni fragment filmu "Wiatr" tak za basen testowy robiła górska rzeka. Z Ropczyc to już go gór niedaleko :D
Tunele aerodynamiczne też znajdziemy.

Może jestem skażony polskim romantyzmem, niemniej nie ograniczałbym wpływu "nosa". Być może brak zaplecza doprowadzi do jakiegoś bardzo innowacyjnego rozwiązania, o którym skostniali konstruktorzy nie smiali nawet pomyśleć.

Być może warto wrócić do myśli konstrukcyjnej (jeśli się nie mylę wygłoszonej właśnie przez Herreshoffa) mówiącej o bezpośredniej zależności urody jachtu i jego zdolności nautycznych.

Janek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 11:53 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Cała dyskusja o komornikach, zaległościach, tym kto i co do kogoś pisał, patencie lub jego braku oraz minionych sukcesach i porażkach jest bez sensu.
Istotne jest jedno: trzeba wiedzieć z kim się wchodzi we współpracę, czyli konszachty.
Tyle.

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowania - 3: barwil, Jaromir, plitkin
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 12:11 

Zbieraj napisał(a):
piotr6 napisał(a):

Stocznia jest. I robi takie jachty. To znaczy - kadłuby, ale w przypadku maszyn regatowych kadłub to nie wszystko.

Gorzej z konstruktorami. I ile wiem, żaden polski konstruktor nie jest w stanie zaprojektować takiego jachtu. To nie są czasy braci Herreshoff i genialnego nosa konstrukcyjnego. Dziś trzeba mieć ogromne zaplecze naukowo-badawcze.

A stocznia jest w Ropczycach (między Dębicą a Rzeszowem) i tak robi kadłuby z kevlaru:

Ok może zrobi doświadczenie w produkcji jest choć aż nie tak duże.
Ale jeszcze reszta się kłania. Oczywiście tutaj mówimy o jachcie który ma zwyciężać. Do tego jeszcze parę drobiazgów .Tak naprawdę jedyny kto ma cv z Polaków do takiego projektu to Jabłoński.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 13:21 

Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 53
Uprawnienia żeglarskie: Żeglarz Jachtowy
Colonel napisał(a):
Istotne jest jedno: trzeba wiedzieć z kim się wchodzi we współpracę, czyli konszachty.
Tyle.

Może już był "nóż na gardle" ? i opcja polityczna bez znaczenia......

Czas pokaże...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 13:35 

Podziękował : 1822
Otrzymał podziękowań: 2213
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Zbieraj napisał(a):

- Z całym szacunkiem Sir... kadłuby robi z carbonu. To jest tkanina z włókna węglowego, nazwa pochodzi od koloru włókna. Kevlar jest seledynowo-żółty i nie klei się do żywicy. Do laminowania stosowany jest z przeplotem węglowym.
;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 14:59 

Podziękował : 52
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: jkzw, IYT Master of Yachts Ocean 200 ton
piotr6 napisał(a):
Tak naprawdę jedyny kto ma cv z Polaków do takiego projektu to Jabłoński.
A jedyny, kto ma cv z Polaków do wskazywania, kto ma cv z Polaków to piotr6 :twisted:.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 15:49 

Znasz kogoś kto prowadził podobny projekt.Kto prowadził podobny jacht? Kogoś co się ścigał w czołówce swiatowej? Jeśli tak to napisz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 16:20 

Mir napisał(a):
Z całym szacunkiem Sir... kadłuby robi z carbonu.
Z całym szacunkiem Mir... :D kadłuby robi się też z kevlaru.
No, chyba, że Stocznia Rega łże, pisząc na swojej stronie:

Yachty budowane są z włókien szklanych, węglowych i kewlaru metodą próżniową , w infuzją oraz w prepregu.

Za ten post autor Zbieraj otrzymał podziękowanie od: MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 16:40 

Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Zbieraj napisał(a):
Mir napisał(a):
Z całym szacunkiem Sir... kadłuby robi z carbonu.
Z całym szacunkiem Mir... :D kadłuby robi się też z kevlaru.
No, chyba, że Stocznia Rega łże, pisząc na swojej stronie:

Yachty budowane są z włókien szklanych, węglowych i kewlaru metodą próżniową , w infuzją oraz w prepregu.

Mir napisał(a):
Kevlar jest seledynowo-żółty i nie klei się do żywicy. Do laminowania stosowany jest z przeplotem węglowym.

Cytując klasyka: Panie hrabia, Pan tyż ma rację :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 18:02 

Podziękował : 4114
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
JanekL napisał(a):
Zbieraj napisał(a):
Dziś trzeba mieć ogromne zaplecze naukowo-badawcze.

Przypomina mi się odpowiedni fragment filmu "Wiatr" tak za basen testowy robiła górska rzeka. Z Ropczyc to już go gór niedaleko :D
Tunele aerodynamiczne też znajdziemy.

Może jestem skażony polskim romantyzmem, niemniej nie ograniczałbym wpływu "nosa". Być może brak zaplecza doprowadzi do jakiegoś bardzo innowacyjnego rozwiązania, o którym skostniali konstruktorzy nie smiali nawet pomyśleć.

Być może warto wrócić do myśli konstrukcyjnej (jeśli się nie mylę wygłoszonej właśnie przez Herreshoffa) mówiącej o bezpośredniej zależności urody jachtu i jego zdolności nautycznych.

Janek

Ty tak na powaznie ?

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: seascout
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 18:20 

Podziękował : 282
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: Jakieś tam
To wszystko przez kogoś z nas

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,23373721,kusznierewicz-o-zerwaniu-wspolpracy-z-pfn-zaszkodzil-nam-ktos.html#Z_MT

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 18:47 

Podziękował : 91
Otrzymał podziękowań: 637
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
Ja chyba wiem dlaczego sprawa się rypła. Chłopaki nie tak pomalowali łódkę jak się umawiali z ministrem. Miał być drapieżny orzeł na dziobie, a nie ma. No i minister "stracił zaufanie".

;) taki czarny żarcik w całej tej historii.

Załączniki:
z23176593V,Jacht-projektu-Polska100-Polskiej-Fundacji-Narodow.jpg
z23176593V,Jacht-projektu-Polska100-Polskiej-Fundacji-Narodow.jpg [ 104.19 KiB | Przeglądane 4575 razy ]
31958014_242163703191858_4943182499254632448_o.jpg
31958014_242163703191858_4943182499254632448_o.jpg [ 108.75 KiB | Przeglądane 4575 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 maja 2018, o 18:50 

Swoja drogą, rzadko się zdarza taka jednomyślność komentatorów. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1748 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 59  Następna strona