Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 28 lip 2025, o 17:15

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 gru 2018, o 13:28 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Dzień dobry,

poszukuję obecnie osób zainteresowanych stanowiskiem Managera Mariny w Gdyni.

Szczegóły poniżej:

https://www.phnsa.pl/pl/projekt/yacht-park-i

Manager Mariny
Miejsce pracy: Gdynia

Zakres podstawowych obowiązków:
Okres do otwarcia Mariny
1. Opracowanie modelu funkcjonowania mariny wraz z modelem finansowym i rentowności usług.
2.Opracowanie oferty usług podstawowych ujętych w opłatach portowych.
3.Opracowania katalogu usług dodatkowych dla klientów mariny jachtowej.
4.Opracowanie strategii pozyskiwania klientów i działań marketingowych.
5.Przygotowywanie ofert i materiałów informacyjnych dla klientów.
6.Opracowanie Regulaminu Mariny jachtowej.
7.Opracowanie zasad dostępu do miejsc postojowych, usług oraz warunków zawierania umów dla klientów - Systemy cenowe.
8.Opracowanie zasad udostępniania klientom systemów samodzielnego dostępu - udzielanie informacji / rezerwacje / pozwolenia.
9.Udział w pracach przy tworzeniu strony internetowej Mariny.

Okres funkcjonowania Mariny
Planowanie, organizowanie i nadzorowanie działalności Mariny, w tym:
1.Nadzór nad wdrażaniem i przestrzeganiem regulaminu i cennika Mariny.
2.Prowadzenie planu zagospodarowania i wyznaczanie miejsc postojowych jednostkom oraz nadzór nad spełnieniem wymogów formalnych przez opiekuna jachtu.
3.Nadzór nad stanem technicznym Mariny, otoczeniem oraz środkami trwałymi i powierzonym mieniem.
4.Nadzór nad wykonywaniem prac konserwatorskich, bieżących napraw remontowo- modernizacyjnych na terenie mariny i innych obiektach nadmorskich w porozumieniu z gospodarzem obiektu. Dbanie o czystość i porządek na lądzie i akwenie wodnym.
5.Nadzór nad właściwym i systematycznym prowadzeniem dokumentacji: dziennika przystani oraz ruchu jednostek wg podziału na jednostki zagraniczne, zatokowe i pełnomorskie, treningowe.
6.Planowanie i koordynowanie eventów marketingowych.
7.Kreowanie wydarzeń marketingowych związanych z propagowaniem usług świadczonych w ramach Mariny jachtowej, usług dodatkowych i żeglarstwa.
8.Organizacja i zarządzanie pracą personelu.
9.Analiza wyników działalności i przygotowywanie raportów.
10.Optymalizacja kosztów.
11.Dbałość o zachowanie wysokiego standardu obsługi klientów i pozytywny wizerunek Mariny.
12.Dbałość o zapewnienie terminowości i odpowiedniej jakości świadczonych usług.

Wymagania niezbędne:
•wykształcenie wyższe,
•biegła znajomość języka angielskiego,
•wysokie umiejętności sprzedażowe, negocjacyjne, znajomość rynku i marketingu,
•umiejętności analityczne, strategiczne myślenie i planowanie.
Wymagania pożądane:
•doświadczenie na podobnym stanowisku,
•znajomość zagadnień morskich i żeglarskich,
•znajomość zagadnień dotyczących obsługi jachtów oraz funkcjonowania przystani morskich,
•dobra znajomość ekonomiki biznesu i zasobów finansowych,
•innowacyjność/kreatywność i zaangażowanie, umiejętność zarządzania zespołem, komunikatywność i odpowiedzialność.
Dodatkowe atuty:
•posiadanie stopnia żeglarskiego według rozporządzenia Ministra Sportu i Turystyki z 9 kwietnia 2013 roku.
•dobra znajomość innego języka obcego (niemiecki, rosyjski, szwedzki);

Wynagrodzenie na stanowisku zależne jest od posiadanego doświadczenia. Szczegóły przedstawiłbym już przy okazji rozmowy bezpośredniej.

Przedstawione wymagania są dość szczegółowe, natomiast opisują „idealny profil”, więc można podchodzić do tego elastycznie. Ważna jest znajomość języka angielskiego.

Gdyby ktoś z Państwa bezpośrednio albo też Państwa przyjaciół był zainteresowany takim tematem, zachęcam do kontaktu.

Serdecznie pozdrawiam,

Paweł Kuchciński
Consultant
HRK Real Estate & Construction

+48 723 237 219
+48 22 420 20 41
pawel.kuchcinski@hrk.eu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2018, o 13:48 

Podziękował : 441
Otrzymał podziękowań: 754
Uprawnienia żeglarskie: dostateczne plus
Spróbuj w Warszawie. Bliżej targetu.
v

Za ten post autor vaginal otrzymał podziękowanie od: Wojtasbis
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2018, o 15:28 
*** Ban ***

Podziękował : 118
Otrzymał podziękowań: 40
Uprawnienia żeglarskie: jsm
vaginal napisał(a):
Spróbuj w Warszawie. Bliżej targetu.
v

Czyli Mordoru :mrgreen:
Tam mistrzów papierologii i regulaminologii stosowanej dostatek.
Chociaż i u nas jeden mistrz regulaminów się czasem pojawia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2018, o 19:03 

Podziękował : 35
Otrzymał podziękowań: 48
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan
Nigdy nie zrozumiem po co w wymaganiach jest 'wykształcenie wyższe'.
Takie oferty odrzucam z automatu, bo od razu wiem, że nie chcę z takim człowiekiem współpracować.

Ps. jakby co to tak, mam takie wykształcenie, czego lekko się wstydzę przy obecnym systemie edukacji wyższej.

Za ten post autor urbos otrzymał podziękowania - 2: cors, Kurczak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2018, o 21:10 
*** Ban ***

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 15
urbos napisał(a):
Nigdy nie zrozumiem po co w wymaganiach jest 'wykształcenie wyższe'.

Jak dla mnie bez MBA to żaden manager. Co najwyżej do "wyznaczania miejsc postojowych jednostkom oraz nadzoru nad spełnieniem wymogów formalnych przez opiekuna jachtu" ale to pod warunkiem posiadania minimum 5 lat praktyki w wiodącej firmie na rynku. :mrgreen:
Bosman Czesia z Wolina by im tą marinę ogarnęła w 2 tygodnie co najwyżej z niewielką pomocą księgowej :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2018, o 21:18 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
urbos napisał(a):
Ps. jakby co to tak, mam takie wykształcenie, czego lekko się wstydzę przy obecnym systemie edukacji wyższej.

A swoje wykształcenie otrzymałeś w obecnym systemie edukacji wyższej?

Po co ludziom wyższe wykształcenie? Powody są różne. Bardzo często uzasadnione, choć nigdy ten warunek nie jest żadną gwarancją. Jeden z najprostszych powodów: filtracja wieku kandydata, formalnie zakazana (jako dyskryminacja).

W tym przypadku wykształcenie wyższe wskazane jest choćby po to by kandydat mógł ze zrozumieniem odczytać ogłoszenie, a szczególnie tą część o elastycznym podejściu. Wprawdzie, ogłoszenie jest niefortunnie sformułowane, ale nikt nikogo do niczego nie zmusza, jak się domyślam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2018, o 21:38 

Podziękował : 441
Otrzymał podziękowań: 754
Uprawnienia żeglarskie: dostateczne plus
PawelKuchcinski napisał(a):
Wynagrodzenie na stanowisku zależne jest od posiadanego doświadczenia. Szczegóły przedstawiłbym już przy okazji rozmowy bezpośredniej.

plitkin napisał(a):
ale nikt nikogo do niczego nie zmusza

Szkoda. Liczyłem na małe "me too".
v

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2018, o 21:44 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
plitkin napisał(a):
Po co ludziom wyższe wykształcenie? Powody są różne. Bardzo często uzasadnione, choć nigdy ten warunek nie jest żadną gwarancją. Jeden z najprostszych powodów: filtracja wieku kandydata,

Nie rozumiem sensu Twej wypowiedzi, mimo posiadania inż. przed nazwiskiem... i nie bardzo rozumiem Wiktorze, co chcesz przez powyższe powiedzieć ...

Mnie się wydaje, że posiadanie owego magicznego wyższego wykształcenia ma szanse wskazywać, iż osobnik z takim wykształceniem może mieć pewien zasób wykształcenia ogólnego większy niż jełop z niepełnym podstawowym mający problem ze skleceniem prostego zdania po polsku.

Ale o co chodzi z tą filtracją wieku kandydata ?

Dawniej nie było wyższego czy jak ???

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2018, o 21:55 

Podziękował : 569
Otrzymał podziękowań: 140
Uprawnienia żeglarskie: po co?
Były użytkownik napisał(a):

Bosman Czesia z Wolina by im tą marinę ogarnęła w 2 tygodnie co najwyżej z niewielką pomocą księgowej :mrgreen:

Bez przesady,bo bosman Czesia da radę w tydzień,no pod warunkiem że właściciel będzie się trzymał z dala,jeżeli będzie się wtrącał to wtedy dwa tygodnie. ;)

Za ten post autor Zazul otrzymał podziękowanie od: Wojtasbis
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2018, o 22:53 
*** Ban ***

Podziękował : 118
Otrzymał podziękowań: 40
bury_kocur napisał(a):
Mnie się wydaje, że posiadanie owego magicznego wyższego wykształcenia ma szanse wskazywać, iż osobnik z takim wykształceniem może mieć pewien zasób wykształcenia ogólnego większy niż jełop z niepełnym podstawowym mający problem ze skleceniem prostego zdania po polsku.

Hmm, a co powiesz na "inż." mającego notorycznie problemy z pisaniem poprawnie po polsku? :rotfl:

Za ten post autor Wojtasbis otrzymał podziękowanie od: Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 gru 2018, o 23:11 

Podziękował : 400
Otrzymał podziękowań: 985
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Wojtasbis napisał(a):
bury_kocur napisał(a):

Hmm, a co powiesz na "inż." mającego notorycznie problemy z pisaniem poprawnie po polsku? :rotfl:

Bo ten ""inż"" jest do zapalania dizla kurblem a nie do pisania po polsku

Za ten post autor Bombel otrzymał podziękowanie od: Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2018, o 00:41 

bury_kocur napisał(a):
plitkin napisał(a):
Po co ludziom wyższe wykształcenie? Powody są różne. Bardzo często uzasadnione, choć nigdy ten warunek nie jest żadną gwarancją. Jeden z najprostszych powodów: filtracja wieku kandydata,

Nie rozumiem sensu Twej wypowiedzi, mimo posiadania inż. przed nazwiskiem... i nie bardzo rozumiem Wiktorze, co chcesz przez powyższe powiedzieć ...

Ale o co chodzi z tą filtracją wieku kandydata ?

Dawniej nie było wyższego czy jak ???

Przeczytaj wpis do którego się odnoszę i mój wpis ponownie, bo w ogóle nie złapałeś kontekstu :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2018, o 00:43 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Wojtasbis napisał(a):
Hmm, a co powiesz na "inż." mającego notorycznie problemy z pisaniem poprawnie po polsku?

Taaaaak ????

A jakieś to ? :rotfl:

Jakieś błędy ortograficzne ów inż. sadzi ?

Czy może ma problemy z odmianą nazwisk typowego Kowalskiego przez przypadki ? :rotfl:

plitkin napisał(a):
bo w ogóle nie złapałeś kontekstu

Jakiś trudny dzień miałem bo nadal nie łapię ... :cry:

plitkin napisał(a):
Jeden z najprostszych powodów: filtracja wieku kandydata, formalnie zakazana

Bo tej zależności nadal Wiktorze nie łapię ...

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2018, o 02:22 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
bury_kocur napisał(a):
Jakieś błędy ortograficzne ów inż. sadzi ?
Sadzi, sadzi. :D
bury_kocur napisał(a):
Czy może ma problemy z odmianą nazwisk typowego Kowalskiego przez przypadki ?
On nie ma problemów, on ma upór. :lol:
bury_kocur napisał(a):
Bo tej zależności nadal Wiktorze nie łapię ...
Bo utknąłeś w dawnych czasach, kiedy "personalny" pytał o wszystko. Teraz "menedżer human resources" nie ma prawa zapytać o płeć, wiek, wyznanie, przynależność partyjną, wykształcenie, kolor skóry, preferencje seksualne, stan cywilny, stan zdrowia, stosunek do stosunków w pracy i w domu, a na aplikacji (dawniej - podanie) delikwentowi nie wolno naklejać zdjęcia.
Tak przynajmniej jest w wiodącym kraju demokratycznej wolności, w którym chwilowo przebywam. Co z tego dotarło do Polski - sam sobie sprawdź.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2018, o 07:57 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Wiktor sorry, myślę, że to jednak Ty nie złapałeś sensu wypowiedzi urbosa. :D

Jemu IMHO chodziło o to, że przez ostatnie powiedzmy 20 lat wyższe wykształcenie się mocno zdewaluowało.
Nie chodzi o państwowe uczelnie akademickie (studia dzienne) i niektóre uczelnie prywatne trzymające poziom, a o różnie "Wyższe Szkoły....." gdzie żeby zdobyć dyplom licencjata trzeba tylko regularnie płacić czesne...
Takie jak lep na muchy przyciągają tych co mają ambicje mieć dyplom, stać ich na to i nie chcą się przy tym spocić.

Stary system działał deczko inaczej...

Chociaż wcześniej były też takie wyjątki. Np. dawna Wojskowa Akademia Medyczna, która przyjmowała tych, którzy na "cywilną" medycynę się nie dostali. Miałem kumpelę, wówczas studentkę IV roku medycyny w łódzkiej Akademii Medycznej, która miała niektóre zajęcia z podchorążymi WAM. Różnica poziomu wiedzy według niej była ogromna.
Wielu z cywilnej uczelni dawno by wyleciało...
Oczywiście nie można uogólniać - bo sam znam bardzo dobrych lekarzy po WAM-ie, którzy mieli wiedzę a nie stać ich było na cywilna uczelnię. :)

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2018, o 08:17 

Kurczak napisał(a):
Jemu IMHO chodziło o to, że przez ostatnie powiedzmy 20 lat wyższe wykształcenie się mocno zdewaluowało.

Oczywiście, że rozumiem i właśnie do tego nawiazalem.

Spotkałem starszego człowieka, który twierdził, że kiedyś trawa była bardziej zielona.
A inny twierdził, że wszystko się tak pozmiwniało i młodzież jest tak niewychowana i nieogarnięta, że świat się niebawem zawali. Z tym, że ten drugi żył pareset lat temu.

Zresztą, nie zamierzam nic nikomu wyjaśniać. :)

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2018, o 09:57 

Podziękował : 3740
Otrzymał podziękowań: 2061
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Wykształcenie wyższe nie daje gwarancji ani umiejętności czytania, piasnia czy liczenia, ani ogólnej zaradności życiowej i znajomosci realiów. To po prostu specjalizacja w konkretnej dziedzinie. I bardzo dobrze. Lepiej, zeby mosty budował spec od mostów, nawet jeżeli pisze kutka niz omnibus, który wie trochę o wszystkim.
Jako taką rekojmię wykształcenia ogólnego dajw szkoła średnia i to powinno wystarczyć.
No ale moda na licencjaty panuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2018, o 11:49 

Podziękował : 174
Otrzymał podziękowań: 300
Uprawnienia żeglarskie: mors plastik
właśnie, chcę Tygrysa na szefową mariny!!!

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Pomyślcie, akcja mailingowa, zasypiemy marinę postulatami i petycjami że chcemy tam jako szefową Tygrysa. Jak ich dobrze strollujemu to się sami do Tygrysa zgłoszą, prosząc aby im wreszcie jakieś CV wysłała.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2018, o 12:00 

Podziękował : 26
Otrzymał podziękowań: 36
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Były użytkownik napisał(a):
Jak dla mnie bez MBA to żaden manager

Taaa, zwłaszcza MBA zaliczone w "Wyższej Szkole Umiejętności Niepotrzebnych". ;)
Parafrazując słowa klasyka: Nie MBA, lecz chęć szczera zrobi z Ciebie menedżera! :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2018, o 12:42 

Widzę, że włożyłem kij w mrowisko - tak, chodzi mi o to, że obecnie po studiach wychodzą ludzie... jak dawniej po podstawówce. Sam uczę studentów conieco i ręce mi czasem opadają. A magiczny zapis, moim zdaniem, został przez zasiedzenie. Po prostu wszczy tak piszą, to ja też.

Skończmy offtop i zostawmy miejsce na znalezienie kandydata na to miejsce pracy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2018, o 12:53 

A'propos wyższego wykształcenia: spotkałem wiele osób, nie mających wyższego, a czasem i średniego wykształcenia, które uważają, że wyższe wykształcenie albo MBA są bez sensu.
Jednocześnie nie spotkałem osoby z wyższym wykształceniem, która uważa, że jej wykształcenie jest bez sensu (spotkałem raptem kilka, które uważają, że niektóre kierunki wyższego wykształcenia, inne niż ta osoba ukończyła, są bez sensu; ale żadnej, któraby uznała, że konkretnie jej wykształcenie jest bez sensu).
No i bardzo dużo osób znam takich, które porzuciły studia lub też zostały wyrzucone ze studiów i uważają, że wyższe wykształcenie jest totalnie nie potrzebne.

Jednocześnie to jak sobie w życiu osoby z wyższym wykształceniem lub bez owego radzą - to zupełnie inny temat. Moim zdaniem (bazuję na wiedzy zdobytej na studiach :) ), nie powinno się w takim kontekście rozmawiać o jednostkach, lecz o statystyce. Znowuż, bazując na dość wąskiej statystyce - wśród moich znajomych osoby z wyższym wykształceniem radzą sobie zdecydowanie lepiej niż osoby bez takowego. Co nie zmienia faktu, że w tej populacji znajdę skrajne jednostki wykraczające daleko poza średnią (nie radzących sobie magistrów czy też doskonale ogarniętych osób z wykształceniem średnim).
Kiedyś (połowa lat 90.) czytałem bodajże w RP artykuł, że na tamten moment w Polsce populacja osób z wyższym wykształceniem wynosiła 3% (jestem pewny, że teraz jest znacznie lepiej). Były też zdaje się do tego badania, że osoby te zarabiają zdecydowanie lepiej niż osoby bez wyższego wykształcenia.
Teraz bardzo istotnym składnikiem staje się jakość. Dlatego zapewne w takich ogłoszeniach jak omawiane, dopuszcza się składanie aplikacji przez osoby nie spełniające wszystkich wymogów. Jest szansa udowodnić, że jedna cecha nadrabia brak innej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2018, o 14:11 

Podziękował : 84
Otrzymał podziękowań: 145
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Z magistrami jest jak z prawkiem, wielu je ma ale nie każdy potrafi jeździć. Zapraszam na Polskie drogi :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2018, o 14:13 

Podziękował : 3740
Otrzymał podziękowań: 2061
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
beret napisał(a):
właśnie, chcę Tygrysa na szefową mariny!!!

A zasadził ci ktoś kiedyś kin geri w coś?

Nie mam wykształcenia i twierdzę że w konkretnych zawodach jest absolutnie niezbędne. Nie chciałabym, żeby moje dzieci uczyli a moich rodziców leczyli spece po kursach weekendowych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2018, o 17:13 

Wiktor - jest większy odsetek ludzi z wyższym, ale to nie znaczy, że jest lepiej.

Np. uczelnia częstochowska produkuje rocznie około 250 pedagogów. Rocznie jest średnio jeden wakat dla osoby z takim wykształceniem. 249 pozostałych nie ma pożytku ze studiów (OK, pewnie w tej grupie z 10 osób jest sobie w stanie ogarnąć jakąś pracę, założyć firmę, doradctwo jakieś czy coś innego).

Ja nie żałuję studiów, studiowałem fizykę i matematykę, dużo się nauczyłem, przede wszystkim myśleć logicznie. Poza tym to był fajny czas. No i kobietę tam poznałem wspaniałą. Ale uważam, że obecnie stopień mgr tak się zdegradował, że nie jest wart nic. Dużo więcej rozmowa.

Próbowałem ostatnio zatrudniać pracowników. Wszyscy, oczywiście, wykształceni. Dałem problemy do rozwiązania na poziomie matury (z ich specjalizacji). Dalej szukam pracowników...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2018, o 17:31 

urbos napisał(a):
249 pozostałych nie ma pożytku ze studiów (OK, pewnie w tej grupie z 10 osób jest sobie w stanie ogarnąć jakąś pracę, założyć firmę, doradctwo jakieś czy coś innego).

Błąd logiczny. Klasyfikujesz wykształcenie jako przeszkodę przed podjęciem pracy, a tak nie jest. Nie ma podstaw by twierdzić, że raptem 10 osób z 249 jest w stanie ogarnąć "jakąś pracę", tymczasem przecież fakt nabycia przez te osoby wyższego wykształcenia nie może mieć negatywnego wpływu na pojęcie przez nie pracy. Czyli albo należy przyjać, że co najmniej te same 239 osób sobie nie poradzi bez wykształcenia, albo przyznać, że te 249 osób jakoś sobie w życiu poradzą - lepiej lub gorzej. Wg mojej opinii - wyłącznie lepiej, gdyż tylko głupcom wiedza może przeszkadzać. Na studiach poza wąską specjalizacją nabywamy umiejętności towarzyszące: lepszą znajomość języka obcego, większą ogładę ogólną i td. Wiedza nie może być przeszkodą. W najgorszym przypadku - może nie być pomocna, ale w przypadku osób, którym wiedza nie pomaga - brak wiedzy z pewnością by również nie pomógł.

urbos napisał(a):
Ale uważam, że obecnie stopień mgr tak się zdegradował, że nie jest wart nic.

Ja również mam zastrzeżenia do systemu edukacji. Dlatego moja córka chodzi na zajęcia dodatkowe i zajmuję się nią w domu.

urbos napisał(a):
Dużo więcej rozmowa.

Oczywiste. Zawsze, również wcześniej. Od początku pisałem: wykształcenie wyższe nie daje żadnej gwarancji. Nigdy nie dawało.

urbos napisał(a):
Dalej szukam pracowników...

Rynek pracy jest bardzo trudny. Właśnie zatrudniłem 7 osób, weryfikuję kolejne, przewertowałem setki CV, więc wiem co mówię.
Stawiam na rozwój kolejnych kilkunastu, bo są doskonałymi pracownikami, wysyłając ich na specjalistyczne szkolenia. Część z nich nie potrafiłaby napisać tego postu bez zrobienia minimum 50 błędów. Ale to są doskonali fachowcy.

Żadne dyplomy, żadne organizacje, żadne kursy nie dają nigdy gwarancji. Mówi się, że "wojsko zrobi z chłopaka faceta". Znam paru takich, którym moja żona by pokazała czym jest twardość charakteru i wytrwałość fizyczna, zaradność. Nikt przez fakt posiadania dyplomu nie staje się lekarzem, choć jest to niezbędny start.

Nie ma co narzekać - system edukacji stał się elementem konsumpcji, to oczywiste. Wykreowano popyt, pojawiła się więc i podaż. To wymaga od nas ruszania głową, z czego się cieszę ale ma on i wady. Taki wybraliśmy system i z tego się również cieszę.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2018, o 17:42 

Podziękował : 174
Otrzymał podziękowań: 300
Uprawnienia żeglarskie: mors plastik
Tygrysa, poproszę mamę, to Ci jakiś obrazek namaluje, jak nie masz co na ścianie w gabinecie powiesić. Zgadzam się z tobą, po studiach prawniczych nie mam prawa od 20 lat pracować jako programista, a również jako wykładowca programowania. Jeszcze coś popsuję. Powinienem skończyć mądre studia po których trafiłbym na swoje zajęcia, na których absolwentów informatyki uczyłem pisania programów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2018, o 18:45 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Manager, Pan powiada? :-)
https://www.youtube.com/watch?v=yAqPWWMlnp8

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2018, o 19:02 

Wiktor - oczywiście piszesz z sensem i się pod tym podpisuję.

Chodzi mi o to, że te '249' osób ma wiedzę ze studiów, której praktycznie nigdy w pracy zawodowej nie użyje (OK, język, ogłada...). A jest 5 lat w plecy na garnuszku u rodziców i podatników. Ot tyle.

Za moich czasów, a stary nie jestem, czyli jakieś 15-20 lat temu, jak szedłem na studia to była walka, żeby się dostać. Teraz uczelnie się reklamują i zachęcają studentów.

A jak już kabarety na temat to:
https://www.youtube.com/watch?v=rr2BSM-a4vg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 gru 2018, o 19:08 

urbos napisał(a):
Za moich czasów, a stary nie jestem, czyli jakieś 15-20 lat temu, jak szedłem na studia to była walka, żeby się dostać. Teraz uczelnie się reklamują i zachęcają studentów.

To się też zmienia z tego co wiem. Ale prawdą jest co piszesz.
Inne czasy, inny system, inna rzeczywistość. Po prostu.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 gru 2018, o 14:05 

Podziękował : 1823
Otrzymał podziękowań: 2216
Uprawnienia żeglarskie: sternik
32 wymagania dla absztyfikanta, a wynagrodzenia brak...
Nieuczciwe.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona