Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 gru 2022, o 10:40




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 maja 2021, o 18:17 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 16:48
Posty: 3900
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 646
Otrzymał podziękowań: 1210
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Potrzebuję obliczyć pole powierzchni akwenów (obszarów) będących wielokątami (30-50 wierzchołków). Akweny mam w pliku GPX (ale mogę to przerobić na TXT, XLS czy coś innego). Wierzchołki mają współrzędne geograficzne w układzie WGS-84.
Znacie jakiś program (bezpłatny) który liczyłby powierzchnię czegoś takiego?
Może być on line, może być excel...
Albo ma ktoś inne pomysły?
Przykład w załączeniu.


Załączniki:
Akwen NW.gpx [17.86 KiB]
Pobrane 115 razy

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 maja 2021, o 18:35 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lut 2010, o 00:53
Posty: 16036
Lokalizacja: Dziekanów Polski, dawniej Warszawa
Podziękował : 3690
Otrzymał podziękowań: 3583
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Kiedyś pomógłbym szybko, bo stara (pod DOS) wersja programu CAD, na którym pracowałem, łykała pliki TXT ze współrzędnymi X-Y a nawet X-Y-Z i rysowała, co tam byś chciał, np. właśnie wielokąty, i liczyła też pole powierzchni, o ile liczba punktów wsadowych była mniejsza od 200, ale można było taki większy skleić z mniejszych...

Dopiero we czwartek mógłbym zajrzeć do wersji pod Windows, którą mam, ale z tej funkcji wczytywania współrzędnych z pliku TXT nie korzystam, więc nawet nie wiem, czy jest.

_________________
Robert Hoffman
***
https://www.instagram.com/robhosailor/


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 maja 2021, o 18:44 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 16:48
Posty: 3900
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 646
Otrzymał podziękowań: 1210
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Mam CADa i korzystam z obliczania powierzchni czy objętości (choć wierzchołków z pliku nie wczytywałem), ale... co ze zboczeniem nawigacyjnym? :cry: :roll:

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 maja 2021, o 18:52 

Dołączył(a): 3 lut 2011, o 13:25
Posty: 2156
Podziękował : 330
Otrzymał podziękowań: 632
Uprawnienia żeglarskie: mam
Da się tę figurę podzielić na prostokąty? Pole prostokąta łatwe, x= a x h
Jaka dokładność?


Wzór na odległość między dwoma punktami na mapie:

Kod:
φ1 = lat1 * PI/180;
φ2 = lat2 * PI/180;
Δφ = (lat2-lat1) * PI/180;
Δλ = (lon2-lon1) * PI/180;


a = sin²(Δφ/2) + cos φ1 ⋅ cos φ2 ⋅ sin²(Δλ/2)
c = 2 ⋅ atan2( √a, √(1−a) )
d = R ⋅ c  // wynik w metrach

gdzie:
φ = latitude,
λ = longitude,
R = 6,371km, promień Ziemi

_________________
noone


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 maja 2021, o 19:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 16:48
Posty: 3900
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 646
Otrzymał podziękowań: 1210
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
noone napisał(a):
Da się tę figurę podzielić na prostokąty?

Teoretycznie - wszystko się da, ale
Załącznik:
Akwen_wygląda_tak.jpg
Akwen_wygląda_tak.jpg [ 119.54 KiB | Przeglądane 7471 razy ]

Obawiam się że wiedza o odległości poszczególnych punktów - niekoniecznie mi się przyda... :-(

Zresztą - odległości pomiędzy punktami (i obwód) mogę odczytać przekształcając akwen w drogę i odczytując odległości poszczególnych odcinków (w OpenCPNie).

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 maja 2021, o 19:10 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lut 2010, o 00:53
Posty: 16036
Lokalizacja: Dziekanów Polski, dawniej Warszawa
Podziękował : 3690
Otrzymał podziękowań: 3583
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Gdybym dostał współrzędne X-Y wierzchołków, to nawet wklepałbym, do mojego CADa z palca, na klawiaturze, taki wielokąt w parę minut!

_________________
Robert Hoffman
***
https://www.instagram.com/robhosailor/


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 maja 2021, o 19:15 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 cze 2010, o 19:37
Posty: 12632
Lokalizacja: Port Rybnik
Podziękował : 1397
Otrzymał podziękowań: 1878
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
Obawiam się że wiedza o odległości poszczególnych punktów - niekoniecznie mi się przyda...

Zresztą - odległości pomiędzy punktami (i obwód) mogę odczytać przekształcając akwen w drogę i odczytując odległości poszczególnych odcinków (w OpenCPNie).

Jeżeli będziesz miał dane o długości poszczególnych odcinków to możesz akwen przekształcić w kwadrat lub prostokąt lub trójkąt lub koło, na które wzory powierzchni są dostępne.

_________________
Wojciech1968 Port Rybnik
W życiu piękne są tylko chwile...



Za ten post autor Wojciech otrzymał podziękowanie od: noone
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 maja 2021, o 19:22 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lut 2010, o 00:53
Posty: 16036
Lokalizacja: Dziekanów Polski, dawniej Warszawa
Podziękował : 3690
Otrzymał podziękowań: 3583
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Ja z matmy miałem poprawkę, ale pamiętam, że figury o tej samej sumie długości boków nie muszą mieć tej samej powierzchni!!!
Ale może źle pamiętam...
Kwadrat i romb, o boku "a", nie mają tej samej powierzchni...

_________________
Robert Hoffman
***
https://www.instagram.com/robhosailor/



Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowanie od: Wojtek Bartoszyński
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 maja 2021, o 19:36 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 16:48
Posty: 3900
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 646
Otrzymał podziękowań: 1210
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Wojciech napisał(a):
Jeżeli będziesz miał dane o długości poszczególnych odcinków to możesz akwen przekształcić w kwadrat lub prostokąt lub trójkąt lub koło, na które wzory powierzchni są dostępne.
OK. wypukłość geoidy przy takim akwenie można pominąć. Ale musiałbym kupę nowych punktów wyliczyć:
- kwadrat, prostokąt - przecięcia odcinków łączących punkty z południkami i/lub równoleżnikami innych punktów.
- trójkąt - potrzebowałbym wysokości (więc wyliczanie przecięcia prostopadłych do jednego odcinka z innym) lub kątów...
- koło? - :rotfl: - zaszalałeś! :rotfl: U mnie jpg widać, a u Was? :roll:
To już wołałbym pokratkować drobno i liczyć kratki... :evil:
Zwracam uwagę na użycie słowa "akwen" w pierwszym poście w liczbie mnogiej! :twisted:

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 maja 2021, o 19:43 

Dołączył(a): 17 lis 2014, o 20:08
Posty: 1382
Podziękował : 494
Otrzymał podziękowań: 633
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
Potrzebuję obliczyć pole powierzchni akwenów (obszarów) będących wielokątami (30-50 wierzchołków)


Zaraz dostaniesz, o ile .jpg jest w skali. W jakich jednostkach? m2, mile2, sążnie2....



Za ten post autor cors otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 maja 2021, o 19:45 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 16:48
Posty: 3900
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 646
Otrzymał podziękowań: 1210
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
cors napisał(a):
Zaraz dostaniesz. W jakich jednostkach? m2, mile2, sążnie2....

km2 (może być w m2, już sobie "przeliczę").
A czym to robisz? Drugi akwen załączam.
A JPG! Ale to z odwzorowania wiernokątnego (Merkator), które wiernopowierzchniowym nie jest... :-( Nie potrafię "z głowy" oszacować błędu...
to JPG drugiego akwenu też wrzucam:
Załącznik:
akwen_SE.jpg
akwen_SE.jpg [ 344.32 KiB | Przeglądane 7433 razy ]


Załączniki:
Akwen SE.gpx [25.75 KiB]
Pobrane 108 razy

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 maja 2021, o 19:59 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lut 2010, o 00:53
Posty: 16036
Lokalizacja: Dziekanów Polski, dawniej Warszawa
Podziękował : 3690
Otrzymał podziękowań: 3583
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Z pliku JPG będzie spory błąd wynikający z rozdzielczości pliku. Tak to ja też mógłbym zrobić - mój CAD też łyka bitmapy. Trzeba znać jeszcze długość przynajmniej jednego boku w celu wyskalowania obrazu JPG w pamięci CAD. Ale chodziło chyba o dokładne współrzędne...

_________________
Robert Hoffman
***
https://www.instagram.com/robhosailor/


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 maja 2021, o 20:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 16947
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 1936
Otrzymał podziękowań: 3413
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
ale... co ze zboczeniem nawigacyjnym?
Wojtek, ten akwen ma wymiary ok. 3x2 Mm.

Zboczeniem jest mówienie o zboczeniu nawigacyjnym :-)

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 maja 2021, o 20:19 

Dołączył(a): 20 cze 2014, o 20:09
Posty: 64
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 33
Uprawnienia żeglarskie: st.j.
Użyj strony Geoportal2. Wejdź na mapę , przesuń się na interesujący cię obszar, kliknij na górnej zakładce "pomiar powierzchni". Przesuwając kursor do twoich kolejnych współrzędnych robisz klik, jak objedziesz wszystkie punkty pojawi ci się powierzchnia.
Jak potrzebujesz wsparcia dzwoń. 501 077 854
ZR



Za ten post autor zrembiewski otrzymał podziękowania - 2: robhosailor, Wojtek Bartoszyński
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 maja 2021, o 20:35 

Dołączył(a): 17 lis 2014, o 20:08
Posty: 1382
Podziękował : 494
Otrzymał podziękowań: 633
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Z błędem skali ten obszar ma 7,67649731 km2

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Wojtek Bartoszyński napisał(a):
to JPG drugiego akwenu też wrzucam


Brak podziałki.



Za ten post autor cors otrzymał podziękowania - 2: robhosailor, Wojtek Bartoszyński
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 maja 2021, o 20:55 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 16:48
Posty: 3900
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 646
Otrzymał podziękowań: 1210
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Maar napisał(a):
Zboczeniem jest mówienie o zboczeniu nawigacyjnym

Chcesz olać, że akwen leży na szerokości 54°17' czy fakt, że cosinus tej wartości = 0,58 (przyjąć = 1 czy jak?)? Czy może inaczej definiujesz "zboczenie nawigacyjne"? :-P

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

cors napisał(a):
Brak podziałki.


Załączniki:
akwen SE z podziałką.jpg
akwen SE z podziałką.jpg [ 407.51 KiB | Przeglądane 7360 razy ]

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 maja 2021, o 21:00 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 16:48
Posty: 3900
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 646
Otrzymał podziękowań: 1210
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
zrembiewski napisał(a):
Użyj strony Geoportal2.
Niestety. Nijak nie mogę określić wierzchołków na wodzie. Nie ma współrzędnych geograficznych. :-(


Załączniki:
geoportal_akwen.jpg
geoportal_akwen.jpg [ 146.39 KiB | Przeglądane 7349 razy ]

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 maja 2021, o 21:34 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 16947
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 1936
Otrzymał podziękowań: 3413
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
Chcesz olać, że akwen leży na szerokości 54°17'
Za późno już - nie wiem dlaczego myślalem o deformacji tych potencjalnych prostokątów na które chciał dzielić Adaś.
:-)

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 maja 2021, o 21:37 

Dołączył(a): 17 lis 2014, o 20:08
Posty: 1382
Podziękował : 494
Otrzymał podziękowań: 633
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
to JPG drugiego akwenu też wrzucam


6152660,08 m2



Za ten post autor cors otrzymał podziękowanie od: Wojtek Bartoszyński
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 maja 2021, o 07:08 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 16:48
Posty: 3900
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 646
Otrzymał podziękowań: 1210
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Wyjaśniając o co chodzi:

Decyzja środowiskowa o budowie kanału przez Mierzeję Wiślaną z grudnia 2018 wyznaczała akwen z zakazem żeglugi, który ktoś radośnie namalował tak:
Załącznik:
akweny_decyzja_środowiskowa.jpg
akweny_decyzja_środowiskowa.jpg [ 105.64 KiB | Przeglądane 7258 razy ]
, nie przejmując się ani torami wodnymi, ani kotwicowiskiem...
Urząd Morski w Gdyni wydał (13 lipca 2020) zarządzenie porządkowe nr 2020/8, określające dwa akweny zabronione - przez podanie współrzędnych ich wierzchołków. Odpowiednia wiadomość (428/20) ukazała się w WŻ 29-30/20. Akweny wyglądały tak:
Załącznik:
ZW_akweny_428_20.jpg
ZW_akweny_428_20.jpg [ 217.5 KiB | Przeglądane 7258 razy ]


W styczniu 2021 - pojęcia nie mam dlaczego - dyrektor UM wydał zarządzenie 2021/2 które zmieniło poprzednie zarządzenie w tej sprawie. Z zarządzenia wyleciały współrzędne wierzchołków akwenów... W ślad za nim w WŻ 03-04/21 ukazała się wiadomość 47/21.

Jak się wydaje de iure akweny są obecnie określone enigmatycznie:
- obszar I zlokalizowany pomiędzy ujściem rzeki Szkarpawa i rzeki Nogat a ujściem cieku Wisła Królewiecka, o powierzchni ok. 9 km²;
- obszar II zlokalizowany pomiędzy ujściem rzeki Szkarpawa i rzeki Nogat a ujściem cieku Cieplicówka, o powierzchni 6 km².

Zastanawiam się kto (BHMW?, UM?), jak (jakim "algorytmem") i na jakiej podstawie określił ukazane na mapie aweny zwane "obszarami"?

"Obszary" na mapie ENC wygkądają obecnie tak:
Załącznik:
akweny_2021_maj.jpg
akweny_2021_maj.jpg [ 176.25 KiB | Przeglądane 7258 razy ]

(indagowany na okoliczność: "skądś ty?" obszar - twierdzi że z zarządzenia DUM)

W międzyczasie doszły żółte pławy - były odpowiednie wiadomości "wrysowujące" je na mapy. Nie wiem w jaki sposób "akwen II" ma obecnie ścięty SW narożnik (bo wcześniej kończył się sporo za ujściem Cieplicówki...).

I stąd dociekanie powierzchni. :-)
Obszar II się ~zgadza - około 6 km², obszar I - nie (9 km² > 7,7km²) - mniejszy o ponad 15%.

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************



Za ten post autor Wojtek Bartoszyński otrzymał podziękowanie od: Colonel
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 paź 2021, o 20:55 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 paź 2021, o 20:26
Posty: 21
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 9
Uprawnienia żeglarskie: .--- ... --
Da się to zrobić posługując się wzorem.

1. Najpierw musisz przygotować wstępnie dane w postaci zestawu punktów o współrzędnych (xi, yi), gdzie i = 0, 1, 2, ..., n; gdzie n to liczba boków wielokąta (lub wierzchołków), który opisują te punkty.

2. Punkty muszą być ułożone w porządku zgodnym kierunkiem ruchu wskazówek zegara lub odwrotnym, tzn. nie może być tak, że będą w kolejności dowolnej. Bryła musi wychodzić wypukła, w tym sensie, że żaden bok wieloboku nie powinien przecinać żadnego innego boku. Jeżeli punkty są ułożone zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara, suma wyjdzie ujemna. Przeciwnie do kierunku ruchu wskazówek zegara: dodatnia.

3. Współrzędne będziesz miał w postaci liczby zmiennoprzecinkowej (zapomnij o postaci "stopnie minuty, sekundy"), ale te liczby będą wyrażały współrzędne wyrażające wartość kąta. W sumie można to policzyć, ale w jakich jednostkach wyjdzie ci pole powierzchni, stopniach kwadratowych? Żeby uzyskać pole w kilometrach kwadratowych, albo nm kwadratowych, musisz najpierw przeliczyć wartości współrzędnych w stopniach, na wartości odpowiadające tym współrzędnym, ale wyrażone w nm lub km odległości od punktu (0,0) wsp geograficznych. Pewnie zrobisz to w MS Exelu, lub w jakimś Calcu z pakietu Libre lub Open Office, zatem będziesz miał w dwóch kolumnach współrzędne x i y kolejnych punktów.

4. Wzór wygląda w sposób następujący:

Obrazek


Załączniki:
Wzor.png
Wzor.png [ 10.92 KiB | Przeglądane 6508 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2021, o 18:09 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 16:48
Posty: 3900
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 646
Otrzymał podziękowań: 1210
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Ale... ten wzór zdaje się nie uwzględniać zboczenia nawigacyjnego - nigdzie nie widzę cosinusa szerokości geograficznej... Tak jak pisałem wcześniej - odwzorowanie Merkatora jest wprawdzie wiernokątne, ale bynajmniej nie wiernopowierzchniowe... :roll:

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 paź 2021, o 12:07 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 paź 2021, o 20:26
Posty: 21
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 9
Uprawnienia żeglarskie: .--- ... --
Tak, ten wzór jest po prostu matematyczną formułą na układ kartezjański z założeniem że jest to po prostu powierzchnia płaska i nie uwzględnia zboczenia nawigacyjnego. Jeżeli ci zależy to poszukam jakiegoś wzoru na układ sferyczny.

Zapodałem ten wzór, bo nie kojarzę tak na szybko wzoru na wycinek powierzchni sfery liczony ze współrzędnych punktów na tej sferze. Postaram się czegoś poszukać.

Od bidy jeżeli obszar nie jest zbyt duży w porównaniu do promienia ziemi, to da się to troszkę nagiąć i oszacować z minimalnym błędem. Mianowicie przeliczyć wartości współrzędnych punktów, ustalając jeden z nich za (0,0), a współrzędne pozostałych przeliczyć do tego nowego układu biorac odległości z uwzględnieniem zboczenia nawigacyjnego dla danej szerokości geograficznej. Dopiero później wrzucić to w ten wzór. Nadal wynik będzie zawierał błąd, ale jeżeli stosunek znaczącego wymiaru liczonego obszaru do promienia ziemi będzie bardzo mały, to błąd też będzie niewielki.

Tymczasem poszukam czegoś bardziej bezpośredniego.

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2022, o 21:15 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 paź 2021, o 20:26
Posty: 21
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 9
Uprawnienia żeglarskie: .--- ... --
Zaproponuję dość łatwy i szybki sposób na policzenie pola powierzchni i obwodu obszaru bez liczenia na piechotę w excelu.

Polega on na stworzeniu wieloboku w "Twoich mapach" w google.maps.

1. Wchodzisz w google maps i wybierasz moje miejsca:
Załącznik:
Polygon-01.png
Polygon-01.png [ 36.6 KiB | Przeglądane 3627 razy ]


Następnie "Mapy":
Załącznik:
Polygon-02.png
Polygon-02.png [ 14.08 KiB | Przeglądane 3627 razy ]


Tutaj wybierasz jakąś mapkę, którą miałeś utworzoną wcześniej, albo tworzysz nową. Zakładam że tworzysz nową:
Załącznik:
Polygon-03.png
Polygon-03.png [ 30.35 KiB | Przeglądane 3627 razy ]


Jezeli wybrałeś istniejącą, to musisz Kliknąć "Otwórz w moich mapach":
Załącznik:
Polygon-04.png [7.03 KiB]
Pobrane 7 razy


Jeżeli utworzyłeś nową, to będziesz od razu mógł edytować warstwy. Dodajesz warstwę:
Załącznik:
Polygon-05.png
Polygon-05.png [ 37.68 KiB | Przeglądane 3627 razy ]


Jak już masz warstwę, to możesz do niej zaimportować instrukcje utworzenia twojego obszaru, ale żeby to zrobić musisz mieć przygotowany plik csv. To przykładowa zawartość takiego pliku:

Cytuj:
WKT,nazwa,opis
"POLYGON ((16.544 54.54433, 16.2825 54.67916, 16.773 54.784, 16.84416 54.59016, 16.8335 54.58716, 16.82383 54.58383, 16.79416 54.57833, 16.7805 54.57316, 16.76616 54.57, 16.744 54.56966, 16.68983 54.57016, 16.659 54.56616, 16.6168 54.56083, 16.59883 54.558, 16.57333 54.55183, 16.544 54.54433))",S-6,


Z tego co masz w tym przykładzie, wymieniasz tylko:
1. współrzędne punktów (muszą być w takim formacie jak w zamieszczonym powyżej przykładzie, zwróć uwagę na kolejność lon i lat),
2. ostatni punk powinien być powtórzeniem pierwszego,
3. ostatni człon, będzie nazwą kolekcji (tutaj "S-6")

Zapisujesz ten plik pod jakąś nazwą z rozszerzeniem .csv, na przykład "Obszar S-6.csv". Nazwa pliku po zaimportowaniu go, stanie się nazwą warstwy, do której został zaimportowany.

CD w następnym poście

_________________
Adam O.


Ostatnio edytowano 27 sie 2022, o 21:23 przez a_o, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sie 2022, o 21:21 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 paź 2021, o 20:26
Posty: 21
Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 9
Uprawnienia żeglarskie: .--- ... --
Importowanie pliku csv:
Załącznik:
Polygon-06.png
Polygon-06.png [ 11.62 KiB | Przeglądane 3627 razy ]


Klikasz "Wybierz plik z urzadzenia":
Załącznik:
Polygon-07.png
Polygon-07.png [ 17.81 KiB | Przeglądane 3627 razy ]


Zaznaczasz WKT oraz "Dalej":
Załącznik:
Polygon-08.png [5.2 KiB]
Pobrane 7 razy


nazwa i "Zakończ":
Załącznik:
Polygon-09.png [5.87 KiB]
Pobrane 7 razy


Powinieneś zobaczyć na mapie twój polygon. Klikasz w niego i w infowindow na dole masz pole powierzchni oraz obwód:
Załącznik:
Polygon-10.png
Polygon-10.png [ 41.64 KiB | Przeglądane 3627 razy ]

_________________
Adam O.



Za ten post autor a_o otrzymał podziękowanie od: Wojtek Bartoszyński
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 238 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL