Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 07:52

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 sty 2011, o 11:11 

Podziękował : 24
Otrzymał podziękowań: 34
Uprawnienia żeglarskie: Pachoł burtowy II klasy
Wojciech1968 napisał(a):
Inny Zen...ek prawi "mierz siły na zamiary". :D

Zenek chyba miał na imię Adam i z tego co pamiętam napisał tak:
"Cyrkla, wagi i miary
Do martwych użyj brył;
Mierz siłę na zamiary,
Nie zamiar podług sił."

Zatem namawiał raczej do podejmowania wielkich wyzwań z wiarą, że siła jakoś się znajdzie...
Z tradycji romantycznej warto przytoczyć jeszcze:
”Czucie i wiara silniej mówi do mnie niż mędrca szkiełko i oko”
I czuję :lol: , że jest coś na rzeczy, bo coraz częściej żeglarze wgapiają się w szkiełko GPS/ECDIS czy radaru, a gdzieś owo czucie i skipperski "nos" idzie w odstawkę.
Dochodzi do tego, że osoba z kapitańskim patentem mówi: "Pływałem (...) przy jakiejś ósemce, nie wiem bo wiatromierz był popsuty". Zastanawiam się czy tak trudno odróżnić 8B do 7 czy 9, bez patrzenia na wiatromierz? Przecież nie chodzi o to, żeby rozróżniać 39 knotków od 40, ale wiatromierz powinien służyć głównie do kalibracji skipperskiego nochala, a nie jako wskaźnik typu "od 30 węzłów refujemy".
Romantyzm owszem, bo samo wypuszczenie się na morze żaglówką musi być romantyczne, ale rozsądne korzystanie z nowoczesnej techniki także jest istotne. Droga środka...

Pozdrawiam słonecznie
Krzysiek

Ostatnio edytowano 5 sty 2011, o 11:57 przez K.B., łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 11:52 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
K.B. napisał(a):
Romantyzm owszem, bo samo wypuszczenie się na morze żaglówką musi być romantyczne, ale rozsądne korzystanie z nowoczesnej techniki także jest istotne. Droga środka...

No właśnie - droga środka. Niby wiemy, umiemy, ale... czy czyta ten wątek ktoś robiący jeszcze namiary, czy już wszyscy bezgranicznie zaufali GPS'om?
A nawet jeśli nie o ufność do elektroniki chodzi, to z sytuacją braku sygnału/awarią odbiornika spotkał się chyba każdy - czy jesteście pewni, że w momencie braku cyferek na wyświetlaczu będziecie potrafili szybko i jednoznacznie określić miejsce w którym się znajdujecie?

Jedna z odpowiedzi na topikowe pytanie brzmi: Nie osiadać na laurach. Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowanie od: Zuzanna
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 12:23 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
K.B. napisał(a):
Szefu mnię złożył propozycję nie do odrzucenia, to piszę...
(...) wiem z doświadczenia, że młodzi ludzie choć jeszcze nie potrafią trafnie wyrażać swoich myśli, wykazują się naturalną i głęboką ciekawością.
Gdyby byli na forum tacy, którzy zadają sobie takie pytanie, to podzielę się swoimi przemyśleniami, o ile dojdę do siebie po Wigilii.

K.B. napisał(a):
Tyle ładnych myśli w ostatnich kilku postach, że czuję się spełnionym inseminatorem (...) Myśl o strunie rozumiem nieco inaczej niż Robert, bardziej dosłownie - podjęcie zbyt trudnego czy ryzykownego zadania (przewyższającego nasze aktualne kompetencje - wytrzymałość struny), to wyjście w stan niepewności Messnerowskiej - zdanie się na ślepy los (vide Svaneke).

Zatem Krzysztofie aby zaspokoić moją ciekawość, czy zdanie się na ślepy los nie niesie za sobą wiele niebezpieczeństw wynikających z tego, że wcześniej nie przygotujemy się właściwie do rejsu zapominając przy okazji, że nie jesteśmy sami w tej przygodzie i należy polegać nie tylko na szczęściu, lecz również i na rozwadze.

Wojciech Port Rybnik

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 12:59 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 8
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Ślepy los to dla mnie przechodzenie przez autostradę z zamkniętymi oczami. Wojtek tak masz rację i wg mnie to jest najważniejsze ROZWAGA. Ale nie w sensie, że jestem przygotowany na wszystkie niespodzianki jakie mogą mnie spotkać podczas rejsu. Tylko, że w taki sposób (rozważny) podchodzę do sytuacji które mnie spotkały podczas rejsu jest tym między innymi podejście do swojej niewiedzy (o czym pisaliśmy wcześniej). Wiem na ile mnie stać i staram się tak postępować lub reagować by nie przekroczyć granicy za którą moje umiejętności i wiedza już mogą nie wystarczyć. Czy takie planowanie czasem nie zabija tego romantyzmu, który tkwi w żeglarstwie i o którym piszemy w wątku dlaczego żeglujemy?

https://www.facebook.com/SifuAspera/

Za ten post autor kacfil otrzymał podziękowanie od: Wojciech
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 17:28 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
kacfil napisał(a):
Czy takie planowanie czasem nie zabija tego romantyzmu, który tkwi w żeglarstwie i o którym piszemy w wątku dlaczego żeglujemy?

Wprost przeciwnie, to daje szansę poprzeżywać ten romatyzm.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 17:41 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Colonel napisał(a):
Wprost przeciwnie, to daje szansę poprzeżywać ten romatyzm.

A nawet daje szansę na powtórne przeżywanie :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 18:04 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Planowanie rejsow? No tak, moze z planami B, C, D... do Z, jak Zmiennik, co czeka i Zaloga, co Zaplacila Z gory.
Rozwaga, wyklikana przez kacfil duzymi literami, owszem - tak!
Catz Planowo bez elektroniki ( kazdy ma prawo miec swoje dziwactwa )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 18:51 

Catz napisał(a):
Catz Planowo bez elektroniki ( kazdy ma prawo miec swoje dziwactwa )
Nie to, żebym był wrogiem dziwactw, ale... napisz mi proszę, na czym polega dziwactwo pływania bez elektroniki?

Zawsze myślałem, że dziwactwo to takie coś, co jest dziwne, a jednocześnie nigdy nie uważałem za dziwne dobieranie metod nawigacyjnych adekwatnie do akwenu, własnych umiejętności i upodobań, pory dnia i roku, statku i takich różnych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 20:00 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4281
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Maar napisał(a):
Jedna z odpowiedzi na topikowe pytanie brzmi: Nie osiadać na laurach. Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.

Pewnie tak i... w każdej dziedzinie jest to prawdą.

Warto przypomnieć znów podejście zen (napisałeś wyżej, że głupie) - tam też jest: ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć! Tylko cel jest inny - nie doskonałość, nie osiąganie, a samo ćwiczenie jest celem. Efekt, jednak (!), bywa podobny, a może i lepszy. :lol: Bo gdyby było głupie, to trzeba by powiedzieć też, że prawie cała cywilizacja azjatycka jest głupia, a przecież nie jest.

Czy planowanie zabija romantyzm? Nie, planowanie żeglugi jest koniecznością. Planowanie żeglugi jednostką nieprzystosowaną do danego akwenu jest szczególnie konieczne! Dla zmniejszenia ryzyka można zmienić rodzaj jednostki, albo rodzaj akwenu.

Nasunęło mi się jeszcze coś:
Czekanie na odpowiednią pogodę może być deprymujące, frustrujące, demoralizujące, lub... niebezpieczne...
Można zgromadzić siły i środki i czekać na pogodę - wiadomo, jak to bywa - można czekać wiele dni i... nie doczekać się...
Niecierpliwość może być niebezpieczna, kiedy zdeprymowani i sfrustrowani podejmiemy decyzję wypłynięcia, a prognoza nie będzie zbyt pewna.
(Asysta może być potrzebna nie tylko wtedy, gdy powieje zbyt mocno, ale też wtedy, kiedy zdechnie do zera i cisza będzie się przedłużać... Problemem może być również cisza połączona z mgłą...)
Dlatego myślę o użyciu dzielniejszej łodzi, bo dla żaglowej canoe Beth, morska czwórka, to już prawdziwy sztorm! Dla dzielniejszej łódki, to wiatr jeszcze do żeglugi i konieczna do zrobienia planowanej trasy pogoda nie musi być wzorcowym 2-3 B z ćwiartek południowych i zmniejsza się ryzyko związane ze spotkaniem nieco silniejszego wiatru, a nie trzeba czekać na prawie ciszę...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 20:48 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 44
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Maar napisał(a):
No właśnie - droga środka. Niby wiemy, umiemy, ale... czy czyta ten wątek ktoś robiący jeszcze namiary, czy już wszyscy bezgranicznie zaufali GPS'om?

Czyta :-) Ale ja truskawki cukrem ... Kiedyś wylądowałem w Chorwacji na wakacjach, zdawszy sobie po kilkunastu minutach od wyjścia z Sukosanu sprawę w co sie wpakowałem, wyłączyłem GPS na dwa tygodnie. Od tamtej pory twierdze, że to świetny akwen do nabierania wprawy w nawigacji :-) Niby nic trudnego, świetne oznakowanie, ale ja miałem niesamowitą satysfakcję i znacznie poprawiłem swój warsztat. Pływający ze mną i bardziej niż ja opływany w roli załogi sternik twierdził, że jeszcze z nikim tak nie pływał ...

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 20:55 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
maciek.k napisał(a):
Kiedyś wylądowałem w Chorwacji na wakacjach, zdawszy sobie po kilkunastu minutach od wyjścia z Sukosanu sprawę w co sie wpakowałem, wyłączyłem GPS

I słusznie, bo do określenia pozycji na tym akwenie nie jest potrzebny. Do określenia kursu równiez. Wszystko widać. Płyniemy od "cipelka"" do "cipelka".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 21:01 

Dokładnie, zresztą jak zawsze w żegludze przybrzeżnej. Jak jestes na jakims akwenie juz drugi raz to jest to banalne. Za pierwszym razem trzeba jednak sięgnąć po locje i mape. I jest zabawa, nie mowiac juz o nocy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 21:09 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Czy powoływanie się na filozofię wschodu ma być wskazaniem drogi "Jak doskonalić się w żeglarstwie?". Historia pokazała, że najszybszy i najskuteczniejszy rozwój odbył się jednak w kręgu kultury zachodniej.

lub precyzyjniej cywilizacji zachodniej

Za ten post autor Olek otrzymał podziękowanie od: Wojciech
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 21:11 

Pooczeekaj ... może się okazać, że dominacja zachodu to był tylko krótki epizod :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 21:13 

maciek.k napisał(a):
Pooczeekaj ... może się okazać, że dominacja zachodu to był tylko krótki epizod :)

Skoro poradziliśmy sobie ze średniowieczem to i teraz będzie dobrze ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 21:13 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Tiaaa grubo przeszło 2 k lat to krótki epizod

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 21:15 

Olek napisał(a):
Czy powoływanie się na filozofię wschodu ma być wskazaniem drogi "Jak doskonalić się w żeglarstwie?".

Chyba nie. Krzysztof przywołał zenistyczne cytaty, a że filozofia zen jest mi bliska, to podtrzymałem temat. :lol:

Dróg jest wiele i każdy wybierze swoją. :D
Ja wybiorę zen zsynkretyzowany... ze zdrowym chłopskim rozumem. :wink:

Cytuj:
Historia pokazała, że najszybszy i najskuteczniejszy rozwój odbył się jednak w kręgu kultury zachodniej.

Nie całkiem - zobacz, jak szybko i skutecznie rozwija się gospodarka w tamtym rejonie i porównaj do dzisiejszej Europy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 21:20 

robhosailor napisał(a):
Nie całkiem - zobacz, jak szybko i skutecznie rozwija się gospodarka w tamtym rejonie

Na czyjej myśli technicznej? Proponuję kup sobie samochód chińskiej myśli technicznej - nie taki na kupionych z zachodu patentach, tylko oryginalny chiński, indyjski, etc...

Chińska to tylko porcelana i jedwab.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 21:25 

Carlo napisał(a):
robhosailor napisał(a):
Nie całkiem - zobacz, jak szybko i skutecznie rozwija się gospodarka w tamtym rejonie

Na czyjej myśli technicznej? Proponuję kup sobie samochód chińskiej myśli technicznej - nie taki na kupionych z zachodu patentach, tylko oryginalny chiński, indyjski, etc...

Odjeżdżamy od tematu i zaraz ktoś nas wywali do HydeParku, ale powiem tylko, że myśl techniczna chińska była z tysiąc lat przed europejską (papier, proch i kupa innych rzeczy), a teraz... np. chińskie oprogramowanie do komputerów zaczyna być coraz bardziej popularne... No i nawet USA siedzą już w chińskiej kieszeni (bo my już od dawna!) :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 21:27 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Carlo napisał(a):

Jeszcze Chinki, technologiczie bez zarzutu. :lol: Pływam z takim 70 lat plus, WSM wydział mechaniczny skończył w 1956, chrzest równikowy 1963. Całe życie marynarskie w maszynie i na stare lata postanowił wyjść na pokład, więc jachty.
Chinki sobie bardzo ceni :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 21:32 

robhosailor napisał(a):
Cytuj:
Historia pokazała, że najszybszy i najskuteczniejszy rozwój odbył się jednak w kręgu kultury zachodniej.

Nie całkiem - zobacz, jak szybko i skutecznie rozwija się gospodarka w tamtym rejonie i porównaj do dzisiejszej Europy.

Jeżeli nawet mówimy o Japonii (w której akurat teraz jest stagnacja) to jest to ostatnie 50 lat - czyli epizod, który nie wiadomo jak dalej się potoczy. Dynamika wzrostu ostatnich lat Chin nie dorównuje największej dynamice wzrostu europy zachodniej np w XXw.

Żeby nie było całkiem oftopicznie.
Ciekawie wygląda rozwój chińskiej floty w 13-15 wieku. Ich statki były kilkukrotnie większe niż statki europejskie wiek później. Cała Chińska flota zniknęła i nie dokonała tak wielkich odkryć jak malutkie statki europejczyków z powodu właśnie filozofii i jej stosowania w polityce cesarstwa Chińskiego.
Załącznik:
statki_chinskie.jpg
statki_chinskie.jpg [ 124.17 KiB | Przeglądane 3712 razy ]

Przesadziłem. Zajrzałem do źródeł aktualny (koniec XXw) wzrost Chin jest większy niż największy wzrost w europie które były w latach '50-'70 XXw. Jednak patrząc na ilość zarejestrowanych i pozostających w mocy w 2004 roku patentów (jest to jeden ze znaczących wskaźników rozwoju) cywilizacja zachodnia jest nadal bez konkurencyjna ;)
Załącznik:
image002.jpg
image002.jpg [ 17.55 KiB | Przeglądane 3661 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2011, o 21:32 

Pytam jeszcze raz. Na czyjej myśli technicznej, tylko mi nie wyjeżdżaj z okresem 2 k lat temu.
Obecna chińska myśl techniczna pochodzi głównie z wywiadu gospodarczego a nie z własnej pracy naukowej.

A wracając do tematu. Czyli jak doskonalić się w żeglarstwie, to każdy pewnie ma swoją drogę. Jeden całe życie będzie chciał pływać jako załoga, nie brać na siebie zbyt dużej odpowiedzialności i stresu i takie żeglowanie będzie dla niego w pełni satysfakcjonujące. Inny będzie chciał jak najwięcej prowadzić i pływać co raz dalej, a więc i wiedzy będzie potrzebował znacznie więcej. IMO skipper każdy rejs powinien sobie przyzwoicie przygotować. Plan, trasy alternatywne w zależności od kierunków wiatrów, porty zapasowe, przy zielonej załodze w pierwsze dni rejsu krótsze przeloty, etc. etc. etc. Dobrze przygotowany rejs i różne sposoby ucieczki przed sytuacjami które mogą zaskoczyć, daje znacznie większe szanse na racjonalnie podejmowanie decyzji. Wszystkiego się oczywiście przewidzieć nie da, więc doświadczenie jest największym sprzymierzeńcem skippera.

Olek a jeszcze jak o Japonii, to trzeba sobie jasno powiedzieć, że ten rozwój zawdzięcza pomocy juesej po II WŚ.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2011, o 11:55 

robhosailor napisał(a):
Czy planowanie zabija romantyzm?
Ja Ci takie pytanie mogło przyjść do głowy?!
Czy szczenięciem będąc nie bawiłeś się w romantyczne podróże na krańce świata z pomocą atlasu geograficznego PWN? Nie siedziałeś nad mapą z wypiekami na twarzy analizując palcem przebieg największej rzeki Papui Nowej Gwinei? :-)
Z wiekiem te zabawy nie ustają, zwiększa się jedynie skala mapy (i poziom romantyzmu)!

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowanie od: Matty
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2011, o 12:11 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 172
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
Tak się zastanawiam co w pływaniu jest romantycznego.... Wymiotowanie? Pocenie się przy sznurkach?, mycie jachtu???:P Niech mnie ktoś oświeci bo nie dostrzegam tego romantyzmu o którym rzecze Maar:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2011, o 12:42 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Katrine napisał(a):
nie dostrzegam tego romantyzmu o którym rzecze Maar:)

dorosnąć trzeba :-P

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2011, o 12:46 

Stara Zientara napisał(a):
Katrine napisał(a):
nie dostrzegam tego romantyzmu o którym rzecze Maar:)

dorosnąć trzeba :-P

nie wiem czy to coś da w moim przypadku:P:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2011, o 12:58 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Katrine napisał(a):
Tak się zastanawiam co w pływaniu jest romantycznego.... Wymiotowanie?

Nikt nie mówił, że będzie lekko... :)
Katrine napisał(a):
Pocenie się przy sznurkach?,

Można pływać w chłodniejszych rejonach, jeśli pocenie się przeszkadza :wink: Prócz tego rzekomy wysiłek przy ciąganiu sznurków na jachcie jest przereklamowany :wink:
Katrine napisał(a):
mycie jachtu???:P

W powszechnej opinii to kobiety są wielbicielkami porządku i czystości :lol:
A ogólniej - wymienione wyżej trzy elementy to tylko niewielka część... żeglowania. I wcale nie najważniejsza.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2011, o 13:02 

Nie mogłem się powstrzymać .... :lol:
AIKI, Ty już wiesz co. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2011, o 13:05 

AIKI napisał(a):
A ogólniej - wymienione wyżej trzy elementy to tylko niewielka część... żeglowania. I wcale nie najważniejsza.

Ale ja wcale nie mówię, że te elementy są najważniejsze. Nawet to mi nie przeszło przez myśl bo wiadomo że nie są. Tylko wszyscy piszą "romantyzm", używają takich wzniosłych słów w innych wątkach też a mi szczerze to na kolacji ze świecami na lądzie jest jakoś bardziej romantycznie niż na środku morza:P

Chyba jestem za mało romantyczna. W sumie fakt.

I nikt mi nie odpowiedział na pytanie ale dobra w sumie przywykłam:P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2011, o 13:10 

Katrine napisał(a):
I nikt mi nie odpowiedział na pytanie ale dobra w sumie przywykłam:P

Bo faceci mają to do siebie, że nie zawsze odpowiadają kobietom na wszystkie pytania.
Jeszcze by się coś mogło wydać, a po co to komu. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona