Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 26 cze 2025, o 19:21

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3678 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 123  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sie 2023, o 12:34 

Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 80
Uprawnienia żeglarskie: p.u.
Znalazłem prostsze rozwiązanie: ujście kilkanaście centymetrów nad wodnicą, a w zlewie mam zamontowany zatrzaskowy korek odpływu (klik-klak; ok. 40 pln). Działa :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2023, o 13:23 

Podziękował : 434
Otrzymał podziękowań: 411
Uprawnienia żeglarskie:
Gregor39 napisał(a):
Znalazłem prostsze rozwiązanie: ujście kilkanaście centymetrów nad wodnicą, a w zlewie mam zamontowany zatrzaskowy korek odpływu (klik-klak; ok. 40 pln). Działa :)

Brzmi dobrze, a nawet bardzo interesująco.
Czy mógłbyś napisać coś bliższego o tym zatrzaskowym korku odpływu (gdzie to mają, jak to wygląda, itp., itd.) ?

Z góry dziękuję !

Pozdrawiam
tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2023, o 13:40 

Podziękował : 1957
Otrzymał podziękowań: 2053
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Ja również. :)

Gwoli wyjaśnienia. Wylew z umywalki będzie po przebudowie blisko diametralnej jachtu, z pół metra nad KLW, wiec ryzyko, że woda się przeleje jest minimalne, jacht musiałby się położyć na prawej burcie żaglami na wodzie. Ale podczas przechyłu w wężu będzie niewątpliwie woda, wiec w przypadku jakieś awarii przeciek jest realny. Wiec jednak zawór. Na wszelki wypadek. :)

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2023, o 15:21 

Uprawnienia żeglarskie:
Kurczak napisał(a):
Ja również. :)

Gwoli wyjaśnienia. Wylew z umywalki będzie po przebudowie blisko diametralnej jachtu, z pół metra nad KLW, wiec ryzyko, że woda się przeleje jest minimalne, jacht musiałby się położyć na prawej burcie żaglami na wodzie. Ale podczas przechyłu w wężu będzie niewątpliwie woda, wiec w przypadku jakieś awarii przeciek jest realny. Wiec jednak zawór. Na wszelki wypadek. :)

Ależ naturalnie !

Pozdrawiam :D
tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2023, o 16:12 

Klik-klak:

https://allegro.pl/listing?string=klik% ... 20umywalki

Jedyny problem, to kątowy króciec nakręcany od dołu na wąż 19mm - kupiłem w Aurze, ale nie jest to towar zawsze dostępny. Oczywiście można zestawić z elementów hydraulicznych, ale późniejszy ewentualny demontaż trudniejszy.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Zawór na przejściu burtowym generalnie jest wskazany, ale jeśli jest ono nad wodnicą, to ryzyko w razie awarii jest małe. Na wylewach pomp zenzowych też nie mam, ale ze względu na to, że pompy mają ujście poniżej linii wody, przed przejściem daję pętlę/kolano 30-40 cm. Zlew jest nad poziomem wody i blisko diametralnej jachtu, więc w przechyle idzie jeszcze wyżej względem odpływu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2023, o 18:13 

Uprawnienia żeglarskie:
Gregor39 napisał(a):
Klik-klak:

https://allegro.pl/listing?string=klik% ... 20umywalki

Jedyny problem, to kątowy króciec nakręcany od dołu na wąż 19mm - kupiłem w Aurze, ale nie jest to towar zawsze dostępny. Oczywiście można zestawić z elementów hydraulicznych, ale późniejszy ewentualny demontaż trudniejszy.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Zawór na przejściu burtowym generalnie jest wskazany, ale jeśli jest ono nad wodnicą, to ryzyko w razie awarii jest małe. Na wylewach pomp zenzowych też nie mam, ale ze względu na to, że pompy mają ujście poniżej linii wody, przed przejściem daję pętlę/kolano 30-40 cm. Zlew jest nad poziomem wody i blisko diametralnej jachtu, więc w przechyle idzie jeszcze wyżej względem odpływu.

O ile dobrze rozumiem, gwint odpływu, opisany jako "40 mm", ma rzeczywistą średnicę 1 1/4", (określaną też jako 5/4"), czyli w mierze metrycznej 41.5-41.9 mm, więc rzeczywiście mógł być kłopot z przejściem z odpływu 5/4" na króciec 3/4" i w dodatku kątowy.
Pewnie w praktyce odbyło się za pośrednictwem dwóch redukcji 5/4"-1" a potem 1"-3/4".

Ciekawy ten pomysł z pętlą rur od pomp zęzowych, podniesioną nad KLW, ale dobrze byłoby jednak zaopatrzyć je w zawory zwrotne. Jest jedno "ale": mianowicie kiedyś kupiłem taki lekki, plastikowy zawór 1 1/4" w Raksie za niecałe trzydzieści zł, podczas gdy ostatnio widziałem gdzieś podobny zawór, ale już za kwotę pięciokrotnie wyższą.

Proste zawory zwrotne mosiężne są istotnie tańsze, ale niestety znacznie cięższe.
Sprawa może nie byłaby warta rozważań, gdyby nie to, że otwarty przewód prowadzący do odśrodkowej pompy zęzowej może w pewnej sytuacji zadziałać jak syfon, co - delikatnie mówiąc - jest mocno niepożądane...

Pozdrawiam
tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2023, o 20:41 

Węże do pomp zenzowych mają średnice zależne od wydajności (19-38mm). Większe zawory zwrotne są rzeczywiście drogie, np.:
https://auramarine.pl/zawory-zwrotne/12 ... -38mm.html
ale pompa z wężem 38 mm to musiałaby być potężna...

Co do odprowadzenia wody ze zlewu, to króciec kątowy (bodaj 22 mm) pod klik-klakiem wygląda jak niżej. Mały kąt spływu, ale wystarcza.

Odpływy do zlewów miewają w Aurze, ale nieregularnie; aktualnie brak w magazynie:

https://auramarine.pl/odplywy-do-zlewow ... -25mm.html

Załączniki:
IMG_1342.JPG
IMG_1342.JPG [ 41.5 KiB | Przeglądane 4866 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2023, o 05:08 

Nie da się tego kupić w zwykłym sklepie z armaturą ?
Zastanawiam się nad tym, czy zbiornika nie uzbroić w takie metalowe "hydrauliczne" króćce, a potrzebuję wkręcane na 38 mm do odpływu, 20 mm do dopływu fakalii z maceratora i podobny do odpowietrznika.
W Kołobrzegu wezmę zbiornik do Leroja i będę mierzył. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2023, o 06:59 

Podziękował : 1766
Otrzymał podziękowań: 4249
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kurczak napisał(a):

Ja dużo elementów z nierdzewki kupiłem w Neumo Polska. Oddział w Gdańsku, ale są inne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2023, o 20:23 

Uprawnienia żeglarskie:
waliant napisał(a):
Kurczak napisał(a):

Ja dużo elementów z nierdzewki kupiłem w Neumo Polska. Oddział w Gdańsku, ale są inne.

Odpowiadam za jednym zamachem wszystkim trzem Panom: Piotrowi, Gregorowi 39 oraz mojemu znakomitemu imiennikowi - Tomkowi:

Obejrzałem w necie co jest, jakie jest i ile kosztuje; wyszło znowu, że sklep Raksa ma najbardziej konkurencyjną ofertę w dziedzinie zaworów jednokierunkowych. Nie są to wprawdzie te małe, zgrabne zaworki 1-5/4", o jakich pisałem poprzednio, ale trochę dłuższe, za to redukcyjne, dwóch wielkości, w przedziałach 13-20-25mm oraz 25-32-38 mm. Czyli pokrywają cały zakres średnic, jaki występuje na łódce, no i są parokrotnie lżejsze od mosiężnych. Zamówiłem dziś rano takie zawory i uprzejmy pan powiedział, że jutro będę u mnie.

Zdjęcie podłączenia na łódce Gregora pokazało, że spustu typu clic-clac-(kodak) nie zastosuję, bo nie mam umywalki z przelewem, a zwykły blaszany zlew, do którego taki odpływ nie pasuje; natomiast reszta instalacji odpływowej jest u mnie bardzo podobna.
Znaczy, rozejrzę się za zakupem odpływu kątowego ze zlewu, a wylot za burtę będzie zamknięty zaworem - bo nawet niewinna analiza statyczna pokazuje, że zlew może się znaleźć niebezpiecznie blisko linii wodnej. To statyka, a dynamika fali to już - jak mawiał Kubuś Puchatek - całkiem inna historia.

Sprawa zakupu różnych złączek sanitarnych jest właściwie prosta: dobre hurtownie mają wszystko, co potrzeba, natomiast w zakresie średnic do jednego cala - supermarkety są bardzo konkurencyjne, a szczególnie dobre mam doświadczenia z Castoramą. Kiedy z trudem kompletowałem części układu paliwowego przy pokrywie zbiornika, uprzejmy pan nie tylko doradził mi, gdzie szukać jednej z pierdyliona złączek, ale chwilowo zniknął, po czym pojawił się z maleńkimi mufkami, kolankami i króćcami 1/4 cala, mówiąc: "wie pan, tutaj nie mieliśmy, ale znalazłem panu na dziale ogród i właśnie przyniosłem".
Prawdziwym problemem są krócce oraz kolanka 45 stopni, których notorycznie brak w hurtowniach, ale tu sklepy żeglarskie, zwłaszcza Aura, na ogół mają to, co potrzeba.

Pozdrawiam
tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2023, o 06:01 

Jednak w pierwszej kolejności będę chciał skorzystać z tego przejścia, które już istnieje.
Wówczas tylko trójnik.
Lepiej przeciągnąć trzy metry węża przez bakisty niż wiercić otwór w burcie. Decyzja zapadnie w łikend na miejscu, teraz nie znam średnic, więc nie będę kupował na pałę. W Kołobrzegu jest Leroy, Brico i dobrze zaopatrzony sklep wszystkomający.

Dostałem od Andrzeja trzy zbiorniki, w tym jeden z króćcami, który nie pasuje mi niestety wymiarami. Muszę się spytać, czy były zamontowane oryginalnie, czy On je montował. Wówczas dwa byłyby do wykorzystania: spustowy 38 mm i wlew 20 mm. Króciec na odpowietrznik jest wklejony na żywicę, wiec nie do ruszenia.

Króciec spustowy jest w jakiś sposób skręcany i wewnętrzny kołnierz ma może z 5 mm wysokości nad dnem, co pozwala zbiornikowi opróżniać się niemal do zera.
Wejścia na króćce w pasującym zbiorniku są wkręcane, więc krawędź odpływu będzie kilka cm od dna zbiornika, nie będzie się więc nigdy całkowicie opróżniał. Zawsze będzie w nim na dnie kilka litrów fekalii.

Zbiornik jest nowy, otwory są oryginalnie zaślepione, więc można zamontować ten jeden króciec wiercąc otwór w dnie.

Kolejny wydatek to niespodzianka. Rozsypał mi się jeden z hebli "Hella", niestety są wpuszczane w pulpit więc musiałem kupić identyczny za jedyne 200 zł. Wymienię i wówczas sprawdzę, czy uszkodzony da się zreanimować, jeśli tak, będzie na zapasie.

Mam jeszcze jednego pomysła, jednak jego realizacja będzie zależna od tego, czy będzie mnie stać.
Chciałbym zamówić lazyjacka wykonanego w postaci kosza z rurek nitowanych do bomu połączonego na wysokości noku. Z lotu ptaka takie leżące "U". Widziałem takie rozwiązanie na "Phantomie", który spalił się niedawno. Zrobiłem zdjęcie, ale niestety gdzieś się straciło. Takie rozwiązanie spełnia rolę standardowego worka na żagiel, dodatkowo pozwala zachować standardowy system refowania. Zakładając, że materiałowy lazyjack nie jest tani, może się to nawet i opłacać cenowo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2023, o 09:52 

Uprawnienia żeglarskie:
Kurczak napisał(a):
...Mam jeszcze jednego pomysła, jednak jego realizacja będzie zależna od tego, czy będzie mnie stać.
Chciałbym zamówić lazyjacka wykonanego w postaci kosza z rurek nitowanych do bomu połączonego na wysokości noku. Z lotu ptaka takie leżące "U". Widziałem takie rozwiązanie na "Phantomie", który spalił się niedawno. Zrobiłem zdjęcie, ale niestety gdzieś się straciło. Takie rozwiązanie spełnia rolę standardowego worka na żagiel, dodatkowo pozwala zachować standardowy system refowania. Zakładając, że materiałowy lazyjack nie jest tani, może się to nawet i opłacać cenowo.

A czy mógłbyś ten interes narysować szkicowo w widoku z góry i z boku ?

Pozdrawiam
tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2023, o 17:42 

Podziękował : 273
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: Morskie-turystyczne
Kurczaku, gratulacje za wytrwałość aż do setnej stronie wątku!

HDPE zbiornik (biały) z króćcami był zbiornikiem na wodę pitną na Librze.
Pozostałe 2 zbiorniki są praktycznie nowe (nieużywane).
Wklejanie króćców w HDPE nie ma sensu. Termiczne „sklejanie” również bym odradzał.
Zaślepienie niepotrzebnych otworów nie powinno być problemem.

Wykręcenie króćca i zastąpienie pasującym (z nakrętkami i uszczelkami)
nie powinno stanowić problemu, ponieważ zbiorniki mają duże otwory inspekcyjne
= dobre dojście od środka.

Proponuję na początek przemyślenie miejsce instalacji zbiorników… :roll:
40 litrów (fekalia) czy 70 (diesel) to nie ciężar niwelujący stateczność 37 stopowej łódki.
Dla wyrównania można dorzucić trochę więcej złomu do starego zbiornika w zęzie.

http://bobbyschenk.de/yacht2020_1.html#sp16

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2023, o 18:49 

No, tak, mały jubileusz. :D

Miejsce już jest wybrane. Całość obmyślona, będę miał trochę więcej czasu to przeniosę całość na papier.

Oczywiście mogę zalać betonem zbiornik do pełna, w ten sposób zwiększę balast o jakieś 350 kg. Jednak to sporo, ponad 25 % oryginalnego balastu (wg. planów 1500 kg), co może niepotrzebnie "usztywnić" jacht. Wolałbym jednak 120 kg położone niżej niż paliwo. :)

Narysuję Tomku jutro tego "lazy jacka" i wrzucę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2023, o 10:32 

Uprawnienia żeglarskie:
Kurczak napisał(a):
No, tak, mały jubileusz. :D
Narysuję Tomku jutro tego "lazy jacka" i wrzucę.

Jubileusz jest rzeczywiście fajny i wcale nie taki znów mały :D :D :D
Na rysunki "leniwego jacka" czekam cierpliwie, bo bardzo nie to ciekawi.

Pozdrawiam
tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 sie 2023, o 13:54 

tomasz piasecki napisał(a):
Na rysunki "leniwego jacka" czekam cierpliwie, bo bardzo nie to ciekawi.

Mówisz - masz :D

viewtopic.php?f=58&t=34148&p=654262#p654262

Jakość może nie jest najlepsza, ale idea zrozumiała.

..........................................................................................

Przed południem miałem chwilę czasu, wiec na szybko naszkicowałem schemat toalety obecnie i po zmianach. Wymiary nie są zachowane, bo ich w domu nie mam ale można się zorientować co do idei rozwiązania.

Załącznik:
Kibelek 2.jpg
Kibelek 2.jpg [ 131.13 KiB | Przeglądane 4507 razy ]

Załącznik:
Kibelek 1.jpg
Kibelek 1.jpg [ 140.11 KiB | Przeglądane 4507 razy ]

Największy kłopot będzie z drzwiami. Na teraz jedyne co mi przychodzi do głowy to drzwi rozsuwane, dwuczęściowe schodzące się pod katem i bez środkowego słupka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sie 2023, o 09:00 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
A gdybyś szambo przesunął w prawo, za/obok kibelka? Plus dodatni to krótsze "rułki z gówinkiem". W to miejsce umywalka na szafce, na podłodze kibelka niecka prysznicowa, drzwi normalne, rozwierne na zewnątrz, lewe, dosunięte do lewej strony.
Wtedy masz full wypas, możesz puszczać w czartery ;)

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sie 2023, o 14:49 

Możesz to narysować korzystając z moich szkiców ?

W pierwszej wersji tak miało być, ale kosztem szafek. W szafce po prawej (za umywalką) są wieszaki, teraz mieszkają tam pneumatyki. Otwiera się częściowo, bo szafka pod umywalką nie pozwala dalej, ale na tyle, że jest dostęp do wnętrza.

Szafka po lewej ( obecnie za kibelkiem) ma półki. Drzwiczki się otwierają bez problemu nad sedesem.

Chcąc racjonalnie wykorzystać wnętrze po przebudowie, szafka pod umywalką musi przylegać do obecnych drzwiczek szafki, które i tak muszą zostać skrócone. Inaczej nie da się ich otworzyć. Montując tam zbiornik mam do niego dostęp w razie Niemca.

Zyskuję w ten sposób wnętrze prawej szafki, do której chcę przełożyć półki z lewej.
W jachcie bakist i półek nigdy nie jest za dużo.

Super byłoby, gdyby dało się pomieścić toaletę i szafkę z umywalką po prawej stronie , "plecami" do ścianki grodziowej messy, ale to se ne uda. Chyba, że wytnę prawą szafkę aż do grodzi. W tym przypadku faktycznie ze ścianką i drzwiami nie będzie problemu.

Kurna, przydałby się architekt. :D

W sobotę rano jadę do Kołobrzegu, pomierzę wszystko i wówczas będzie łatwiej cokolwiek wykombinować. :)

Puszczać w czartery ? Serce by mi pękło. :-o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sie 2023, o 17:54 

Podziękował : 174
Otrzymał podziękowań: 213
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Kurczaku wymierz w miarę dokładnie jakie węże potrzebujesz i wstaw tu listę z długościami, średnicami i przeznaczeniem (woda, gó..no, diesel?). Trochę tego ostatnio zanabyłem. Jak będą pasować to Ci podeślę.

Za ten post autor miru71 otrzymał podziękowanie od: Kurczak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 sie 2023, o 19:55 

Fekalia. 38 mm odpływ, 20 mm pompa - zbiornik, odpowietrzenie chyba 18 mm.
Długości muszę pomierzyć.

Króćce już mam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2023, o 07:57 

Uprawnienia żeglarskie:
Kurczak napisał(a):
Kurna, przydałby się architekt. :D
:-o

Nie ma sprawy, architekt jest.

Przyślij rzut i przekrój, albo znacznie lepiej - dwa przekroje w płaszczyźnie każdej z obu grodzi wydzielających tę przestrzeń.

Nie zabijając się o milimetrową dokładność, zwymiaruj rysunki.

Zaznacz istniejące instalacje, okna, luki(i) w dachu, itp. itd.

To w sumie dość łatwa praca, powodzenia !

Na pewno coś wymyślimy :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2023, o 08:46 

Podziękował : 174
Otrzymał podziękowań: 213
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Kurczak napisał(a):
Super byłoby, gdyby dało się pomieścić toaletę i szafkę z umywalką po prawej stronie , "plecami" do ścianki grodziowej messy, ale to se ne uda. Chyba, że wytnę prawą szafkę aż do grodzi. W tym przypadku faktycznie ze ścianką i drzwiami nie będzie problemu.

A widziałeś może rozwiązanie z umywalką wysuwaną nad kibelek? Miałem tak na Espenkcie. Miałbyś wtedy dużo miejsca na prysznic.

Wracając do węży, to na pewno coś będę miał - oczywiście dedykowane z pięcioletnią odpornością na przenikanie zapachów.
Tylko dokładnie wymierz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2023, o 09:37 

Podziękował : 273
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: Morskie-turystyczne
Odplyw z maceratora to raczej 25 mm średnicy… :roll:
Warto sprawdzić przed zakupem.

http://bobbyschenk.de/yacht2020_1.html#sp16

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 sie 2023, o 13:52 

Nie wiem skąd wziąłem to 20 mm, gdzieś wyczytałem, ale gdzie ? :roll:

Coś takiego:

https://allegro.pl/oferta/pompa-macerat ... 6IQAvD_BwE

Mirku, widziałem takie rozwiązanie na małych jachtach, na 37 stopówce wypada, żeby była normalna umywalka, zwłaszcza, że obecnie jest. :)
Ale trzeba to dokładnie wymierzyć i obmyślić. Armator jak saper myli się tylko raz. Nie będzie już później miejsca na poprawki. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 sie 2023, o 17:47 

Tak to wygląda po przebudowie z wymiarami.

Załącznik:
1-IMG_20230812_183339_7.jpg
1-IMG_20230812_183339_7.jpg [ 143.69 KiB | Przeglądane 4138 razy ]

Ciasno. :-(

Oczywiście kibelek jest okrągły więc kantów na rysunku w realu nie ma. :)

Za to szafka pod umywalkę jest prostokątna.

Szafki można przesunąć w głąb, ale max o 10 cm, ich obecna linia pokrywa się z głębokością półpokładu. Inaczej nie zmieści się zbiornik (ma 30 cm głębokości).

10 cm to niby mało, ale w przypadku jachtów to trochę inaczej wygląda. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sie 2023, o 11:58 

Uprawnienia żeglarskie:
Kurczak napisał(a):
Tak to wygląda po przebudowie z wymiarami.

Załącznik:
1-IMG_20230812_183339_7.jpg

Ciasno. :-(

Oczywiście kibelek jest okrągły więc kantów na rysunku w realu nie ma. :)

Za to szafka pod umywalkę jest prostokątna.

Szafki można przesunąć w głąb, ale max o 10 cm, ich obecna linia pokrywa się z głębokością półpokładu. Inaczej nie zmieści się zbiornik (ma 30 cm głębokości).

10 cm to niby mało, ale w przypadku jachtów to trochę inaczej wygląda. :D

No i jest świetnie.

Jakbyś jeszcze do tego dorobił dwa podobne rysunki przekrojów poprzecznych - przedniej i tylnej grodzi ograniczającej toaletę - to można będzie zacząć się zastanawiać co, gdzie oraz jak ma być zrobione.

I jeszcze jedno - koniecznie naszkicuj położenie głównych instalacji sanitarnych.

Pozdrawiam
tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sie 2023, o 15:16 

W ramach luźnych uwag :)
A może:
1. umywalka wpuszczana w blat szafki - roby się miejsce na kratkę prysznicową w podłodze. Woda z prysznica odprowadzana Gulperem z czujnikiem wody w spływie pod niecką
2. Zbiornik na fekalia: były kiedyś w sprzedaży takie z jedną ścianką skośną (do burty). Mieściły się pod muszlą (podniesiona podłoga, częściowo pod poziomem podłogi, ewentualnie dosunięte do burty skosem wewnątrz szafki). Mam gdzieś taki w kanciapie - przy okazji zrobię zdjęcie.
3. Drzwi z mesy, gdyby miały zawias z drugiej strony i otwierałyby się odwrotnie, mogłyby służyć jednocześnie za drzwi do WC. Wtedy potrzebna byłaby tylko krótka ścianka po stronie umywalki. Mam o tyle podobnie, że te drzwi robią też za drzwi do szafy na ubrania vis a vis WC.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 sie 2023, o 17:17 

Niestety, nie tym razem Tomku.
Właśnie wróciłem do domu. :-o :D
Miałem zrobić zdjęcia ale zapomniałem. :oops:

Odnośnie zabudowy wszystko jest jeszcze otwarte, wiem już za to jakie będą potrzebne materiały, co mam, a co będę musiał dokupić.

Dobre dwie godziny przegadaliśmy dzisiaj z Andrzejem rozważając różne konfiguracje.

Także pozostawienie toalety tam gdzie się znajduje obecnie, montaż zbiornika w prawej szafie i przeniesienie szafki z umywalką do samych drzwi od tej szafy, oczywiście skrócenie ich aby się otwierały częściowo zapewniając wgląd do zbiornika. Wówczas muszla byłaby w jakiś sposób "zamaskowana", żeby jej nie było widać gdy nie jest akurat używana. I lewa szafa z półkami by w ten sposób ocalała. Ścianki z drzwiami by wówczas nie było.

Kolejna opcja to przesunięcie przedniej ściany szafek z drzwiami w głąb jest około 10 cm luzu między ścianką, zbiornikiem a burtą. Ustawienie ubikacji równolegle do burty, szafkę jak wcześniej planowałem do lewego narożnika. Wówczas ogólnie zyskujemy na powierzchni toalety kosztem szafek. Można zamontować wówczas ściankę i drzwi suwane lub harmonijkowe.

Mutacja tego samego wariantu tyle, że z ubikacją ustawioną jak na rysunku (plecami do burty/szafki) i cofniętą o kilkanaście centymetrów ( 10 cm w wyniku przesunięcia ściany szafek + kilka kolejnych cm w wyniku wsunięcia ubikacji pod dolną ściankę szafek ( jest to pusta przestrzeń pod szafkami zaślepiona sklejką). Szafki staną się wówczas "wiszącymi".
Wówczas zyskujemy miejsce i można zamontować drzwi jak wyżej.

Chciałbym jednak zachować przynajmniej jedną z szafek. :)

Zbiornik zamontowany pod ubikacją lub wokół niej ( widziałem takie rozwiązanie) byłby poniżej KLW, czyli wymagałby antysyfonu i systemu wypompowywania ścieków, założenie jest takie, żeby system uprościć do maximum.

Ogólnie praca na jachcie w taki upał to mordęga, mimo to Don Kichot zyskał własne zabezpieczenie przyłącza 230V, panel sterowania pompą zęzowa nr 2. "Schowałem" także okablowanie przednich świateł sektorowych, które dotychczas walało się luzem po ściance kabiny dziobowej i tylko czekało, aż ktoś je urwie.
Przy okazji odkryłem dlaczego jest problem z napełnianiem zbiornika wodą. Wąż odpowietrzający jest zatkany kołkiem. :-o Muszę kupić odpowietrznik i zamontować w kotwicznej.
W ogóle kopara mi opadła przy wymianie przewodu miedzy gniazdem w kotwicznej a nową szafką z różnicówką i bezpiecznikiem. Okazało się, że wcześniej ktoś wykonał wewnętrzną instalację 230V przy pomocy jednakowych , nieoznakowanych czarnych przewodów. :-o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sie 2023, o 05:35 

Zacząłem poszukiwania nowego kibelka, rezygnuję jednak z kupowania zestawu do konwersji na rzecz kompletnego urządzenia z miska i klapą.
Okazuje się, że rozstaw otworów mocujących muszlę do podstawy nie jest znormalizowany i nie łatwo dopasować zestaw do muszli.
Dodatkowo różnica w cenie zestawu i kompletnej toalety jest na tyle nieduża, że nie opłaca się kombinować.

Poszukuję więc małej toalety ( z tych o szerokości 32 - 35 cm) z maceratorem i wylotem fekalii 25 mm za rozsądne pieniądze. Nie chodzi o wypasione superkibelki za kilka tysięcy zł , tylko porządne, sprawdzone i możliwie tanie urządzenia.

Gdyby ktoś miał jakieś sugestie chętnie skorzystam. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sie 2023, o 09:07 

Podziękował : 603
Otrzymał podziękowań: 475
Uprawnienia żeglarskie: bezpatencie
Kurczak napisał(a):
Okazało się, że wcześniej ktoś wykonał wewnętrzną instalację 230V przy pomocy jednakowych , nieoznakowanych czarnych przewodów.

Uwielbiam znajdować takie niespodzianki:) Przewody fazowe możesz łatwo rozpoznać bezprzewodowo przez izolację za pomocą detektorów (np. nazwa handlowa fazer - przypomina żółty wkrętak).

Pewnie nie przyda ci się to na tym etapie, ale klawiatura cierpliwa i kliki przyjmie:)

ps. warunek, że zasilane jest to z normalnego gniazda a nie z przetwornicy czy agregatu. inaczej nie wykryjesz:)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3678 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 123  Następna strona