Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 20 lip 2025, o 12:58

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 201 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 sty 2011, o 22:24 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
incoming napisał(a):
A co mnie uderzyło, iż im więcej każdy z was krzyczy tym ma większe uprawnienia żeglarskie.

Bo my już wiemy, że są zbędne

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2011, o 22:39 

Podziękował : 38
Otrzymał podziękowań: 18
Stara Zientara napisał(a):
incoming napisał(a):
A co mnie uderzyło, iż im więcej każdy z was krzyczy tym ma większe uprawnienia żeglarskie.

Podejmę się prowadzenia rejsów na dowolnym jachcie i po dowolnym akwenie oraz przeprowadzenia jachtu z załogą lub bez.To z Twojego profilu}

A czy było by to możliwe gdybyś nie posiadał takiego patentu którym się legitymujesz?

Merytorycznie,nie czepiam się generalnie zasadności posiadania patentów lub nie ,nie utożsamiać z wiedzą.Realia w tym kraju są takie ,a nie inne więc posiadanie ich ułatwia życie.
Oczywiście mogę kupić sobie łódkę {i tak zrobiłem} i mieć w nosie wszelkie uprawnienia.

Pozdrawiam.

P.s. szkolenia nie powinny być obowiązkowe,by była jasność.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2011, o 22:53 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Wiesz, Wojtek posiada patent kapitański. Kiedyś nie miał wyboru. Natomiast teraz równie dobrze mógłby mieć YM Ocean - na to samo by wyszło w oczach potencjalnego pracodawcy. Zwłaszcza, że w Jego przypadku bardziej się liczy ta kilkumetrowa składanka ciasno zapisana rejsami niż to jaki ma papier... Różnica taka, że do zrobienia YM Ocean nikt go nie zmusza. Podejrzewam, że z samą Jego listą rejsów (i referencji) bez problemu zapełniłby sobie cały rok pracą. Nie mając nawet papieru z szumnym tytułem "kapitan jachtowy"

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2011, o 22:58 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
incoming napisał(a):
A czy było by to możliwe gdybyś nie posiadał takiego patentu którym się legitymujesz?

Moniia już Ci odpowiedziała (dziękuję).
To chyba ważniejsze niż papier jakiegoś lokalnego związunia:
http://strony.aster.pl/zientara/rejsy.html

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2011, o 23:01 

Myślisz?
Naprawdę nie umniejszam zasług,umiejętności wręcz przeciwnie imponują mi tacy ludzie,lecz zobacz nawet na mazurach mimo iż nie są wymagane żadne patenty tak w zasadzie nikt ci nie wyczarteruje żadnego jachtu.

Tak,ja,Ty,i myślę że jeszcze wielu powierzyło by takiemu kapitanowi swój los,ale......przepisy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2011, o 23:03 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Stara Zientara napisał(a):
incoming napisał(a):

Pewnie dlatego powinniśmy spopielić te nasze idiotyczne "uprawnienia" i ciupasem udać się do tych zwariowanych, barbarzyńskich krain, gdzie żadnego przymusu "szkolenia", ba - często nawet obowiązku posiadania żadnych kwitów na żeglowanie ni chuchu nie znają...

Nie mogą mieć racji w kwestiach obowiązku szkoleniowego w takiej Wielkiej Brytanii, w Niemczech, we Francji, w Belgii, w Holandii, we Włoszech, w Hiszpanii, w Grecji, w Chorwacji, że o Skandynawii całej nie wspomnieć... W takim w USA, Kanadzie, Australii, Nowej Zelandii to wszyscy po prostu jacyś tępi i żeglarsko niedorozwinięci, że wciąż nie zauważyli, jak dobroczynne jest obowiązkowe szkolenie...
Widać tam państwo i państwolubni działacze jacyś nieodpowiedzialni, niedouczeni i nieczuli na dobro żeglarzy są - dlatego pewnie nigdzie tam obowiązku szkoleń nie wprowadzono...

U nas działacze z racji tradycji i popularności oraz znanych w Świecie osiągnięć naszego żeglowania wiedzą na pewno lepiej co dla nas dobre. Lepiej niż ci wszyscy wymienieni powyżej żeglarscy barbarzyńcy!
Dlatego u nas były, są i nadal muszą być obowiązkowe szkolenia i dlatego u nas a żeglować nie sposób bez mnogich "uprawnień".
Hurra - tylko u nas jest tak wspaniale!!! No i jeszcze na Białorusi...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2011, o 23:07 

Mnie nie trzeba odpowiadać na te pytania zwłaszcza że ja nie poddaję ich w wątpliwość,lecz po co skakać facetowi zaraz do gardła tylko z.w.z na jego powiedzmy jeszcze nie ukształtowane opinie.piszę tu o koledze SKURWON ,,,,zresztą dziwna ksywka?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2011, o 23:11 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
my nie skaczemy mu do gardła (tego to jeszcze nie widziałeś, chyba że byłeś na p.r.z. kilka lat temu) My tylko mu uświadamiamy, jak mało jeszcze o żeglowaniu wie...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lut 2011, o 15:51 

Podziękował : 36
Otrzymał podziękowań: 59
Uprawnienia żeglarskie: jak dla mnie wystarczające
Jaromir napisał(a):
Dlatego u nas były, są i nadal muszą być obowiązkowe szkolenia i dlatego u nas a żeglować nie sposób bez mnogich "uprawnień".
Hurra - tylko u nas jest tak wspaniale!!! No i jeszcze na Białorusi...

Dobrze gada :) Dać Mu wódki :)
Ale z tą Białorusią to trochę przesadziłeś - oni nie mają dostępu do morza !!!

:wink:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lut 2011, o 16:22 

Podziękował : 4119
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Wegrzy i Czesi tez nie maja a sporo ich po morzach plywa :) i to z sukcesami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2011, o 19:11 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Początek mojego pisania na forum a tu gafa. Po prostu nigdzie nie znalazłem informacji, że mogę wyrazić swoje zdanie pod warunkiem ze jestem zwolennikiem bezpatencia.

Userów którzy po moim poście strzelili focha i niczego nie chcą ode mnie pożyczać pragnę uspokoić, że nie prowadzę działalności czarterowej.

Z mojego punktu widzenia kurs był potrzebny. Wśród znajomych mam tylko jednego żeglarza który stażu ma nieco więcej ode mnie i raczej nie byłby w stanie przeprowadzić szkolenia. Co do patentu też bym wolał aby wokół mnie pływali ludzie odpowiedzialni, niestety na to nikt z nas nie ma na to wpływu. Konieczność posiadania uprawnień eliminuje przynajmniej ludzi przypadkowych. Z resztą jako że mam odmienne zdanie w temacie dość o tym. Zamiast tego mam pytanie:

Czy jesteśmy jedynym krajem (przynajmniej w europie) w którym pływanie wiąże się z takimi szykanami jak konieczność posiadania patentu? Mogę jechać np. do Anglii wyczarterować dowolny żaglowiec i opłynąć nim świat byle aby nie pokazywać się na polskich wodach terytorialnych?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2011, o 19:20 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
skurwon napisał(a):
Po prostu nigdzie nie znalazłem informacji, że mogę wyrazić swoje zdanie pod warunkiem ze jestem zwolennikiem bezpatencia.

A my możemy mieć własne zdanie? Czy musi być takie jak Twoje??

skurwon napisał(a):
Z mojego punktu widzenia kurs był potrzebny. Wśród znajomych mam tylko jednego żeglarza który stażu ma nieco więcej ode mnie i raczej nie byłby w stanie przeprowadzić szkolenia.

To trzeba było napisać, że Tobie był kurs potrzebny, bo nie miał Cię kto nauczyć a sam się bałeś spróbować.
Jak piszesz, że obowiązkowy kurs jest potrzebny to rozumiem że uważasz, że ja nie mogę, swojej żony, dziecka, kolegi, koleżanki nauczyć żeglować! Dlaczego? Bo Ciebie nie miał kto nauczyć?

skurwon napisał(a):
Co do patentu też bym wolał aby wokół mnie pływali ludzie odpowiedzialni,

A co ma patent do odpowiedzialności?? Widziałem tak wielu patentowanych kretynów na wodzie, że Twoje twierdzenie

skurwon napisał(a):
Konieczność posiadania uprawnień eliminuje przynajmniej ludzi przypadkowych

jest dla mnie śmieszne.

skurwon napisał(a):
Mogę jechać np. do Anglii wyczarterować dowolny żaglowiec i opłynąć nim świat

Do 24 m długości, pod warunkiem że ktoś Ci go pożyczy, ale jak nie pożyczy to możesz sobie kupić i popłynąć

skurwon napisał(a):
aby nie pokazywać się na polskich wodach terytorialnych?

na wodach polskich też się możesz pojawiać, pod warunkiem że nie jachtem z polską banderą!
Widzisz ten ostatni Twój tekst wskazuje, że mało jeszcze wiesz, a dużo mówisz.

Za ten post autor Carlo otrzymał podziękowania - 2: Cape, Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2011, o 19:47 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
skurwon zaraz wam przysra ( i slusznie! ) ze usilujecie ominac wzajemnymi podziekowaniami jego pytanie-puente:
"Czy jesteśmy jedynym krajem (przynajmniej w europie) w którym pływanie wiąże się z takimi szykanami jak konieczność posiadania patentu? Mogę jechać np. do Anglii wyczarterować dowolny żaglowiec i opłynąć nim świat"
Bo tez i rozne rzeczy na temat pisano na forach.
Catz lojalnie...
Francuzi jakos jednak wynajmuja jachty wszedzie i bez patentow, jako, ze we Francji bezpatencie panuje straszne i... wszyscy i wszedzie o tym wiedza :wink:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2011, o 19:49 

Oczywiście że nie jedynym, np. na Białorusi też obowiązuje ten przykry obowiązek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2011, o 19:59 

Carlo napisał(a):
Oczywiście że nie jedynym, np. na Białorusi też obowiązuje ten przykry obowiązek.

..wiec trzeba mu bylo o tym napisac, zwlaszcza jesli odpowiedz jest pelna, pewna i wyczerpujaca.
Wybor nick'a tak wybornego jak skurwon swiadczy nie tylko o poczuciu humoru i wyobrazni, ale takze o niejakiej determinacji - facet nie zadowoli sie wyslaniem zdjecia skutera...
Catz Ciagu dalszego ciekawy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2011, o 20:04 

Podziękował : 490
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
skurwon napisał(a):
Ja jako młody stażem żeglarz niedługo po kursie uważam że zarówno kurs jak i patent powinien być obowiązkowy. Może miałem szczęście i na swoim kursie trafiłem na kompetentnych moim zdaniem instruktorów, którzy potrafili przekazać podstawy, zwrócić uwagę na to co ważne. Patent czyni nas odpowiedzialnymi zarówno za jacht jak i załogę. Nie pozostawiając niedomówień określa dokładny zakres uprawnień. Posiadanie go jest też informacją dla armatora, że powierza sprzęt osobie nie przypadkowej a mającej zakres wiedzy który w przy dużej dozie szczęścia pozwoli na bezpieczny powrót jednostki po rejsie. Co do szkolenia sądzę że musi być oparte na jakimś programie z życia wziętym w teorii jednakowym dla każdego uczestnika na wszystkich odbywających się kursach. Nie może być zastąpione na rejs z nawet najbardziej doświadczonym żeglarzem ponieważ ten ma już swoją rutynę pływania i nie zawsze pamięta o elementach potrzebnych do egzaminu (zwłaszcza teoretycznych). Pływając po tłocznych zbiornikach głównie Zegrza i Mazur jestem zwolennikiem wręcz obowiązku patentowego. Nawet najmniejsza żaglówka jest poddawana wielu siłom- obalającej, inercji pływa tylko w określonych kontach wiatru ma wiele niebezpiecznych przedmiotów których złe użycie może być bolesne. Tak więc osobiście nie powierzyłbym jachtu komuś wyłącznie na gębę nawet gdyby mówił że samotnie opłynął Horn galeonem. A i w trakcie rejsu miło wiedzieć że poruszający się wokół mnie mają jakieś pojęcie o prawie drogi, bezpiecznej odległości itp.

Kolego, jak dla mnie, to szukasz tylko usprawiedliwienia na wydane, przez Ciebie, ileś tam PLN'ów...
A może tak z drugiej strony, osobiście zaryzykowałbym twierdzenie, że to patent jest zagrożeniem dla zdrowia i życia żeglarzy, przecież podczas "Mazurskiego Białego Szkwału" wszystkie ofiary śmiertelne, przydarzyły się na jednostkach "dowodzonych" przez posiadaczy patentów...
Hmm... z twoich wypowiedzi wnioskuję, że Ty czując patent w kieszeni, czujesz się bezpieczny i chroniony... przez PZŻ ;P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2011, o 20:49 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Catz napisał(a):
skurwon zaraz wam przysra ( i slusznie! ) ze usilujecie ominac wzajemnymi podziekowaniami jego pytanie-

Nie lubię manipulacji, a nawet się tym brzydzę. Podziękowałem Carlo, bo napisał, to co ja chciałem, napisać. Carlo dotychczas dziękował mi raptem trzy razy. Ostatnio 24 maja 2010 bynajmniej nie w tym wątku. Więc ...
Catz napisał(a):
"Czy jesteśmy jedynym krajem (przynajmniej w europie) w którym pływanie wiąże się z takimi szykanami jak konieczność posiadania patentu?

Prawie tak, obowiązkowe patenty dużo prostsze niż w Polsce obowiązują w Niemczech i Chorwacji (w tej ostatniej wody morskie), ale nigdzie nie ma obowiązku szkoleń, a taki jest tytuł wątku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2011, o 20:52 

Cape napisał(a):
Carlo dotychczas dziękował mi raptem trzy razy.

Tylko 3 ?? Muszę się poprawić :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2011, o 21:11 

Cape napisał(a):
Nie lubię manipulacji, a nawet się tym brzydzę. Podziękowałem Carlo, bo napisał, to co ja chciałem, napisać.

Nikt nie lubi...ale to nie powod, zeby sie podkladac i prowadzic potem wojny na slowa i slowka.
Cape napisał(a):
Catz napisał(a):
"Czy jesteśmy jedynym krajem.........

To Catz tylko cytowal.
Cape napisał(a):
Prawie tak, obowiązkowe patenty dużo prostsze niż w Polsce obowiązują w Niemczech i Chorwacji (w tej ostatniej wody morskie), ale nigdzie nie ma obowiązku szkoleń, a taki jest tytuł wątku.

Ale inne jest pytanie skuwron'a, na co pozwolilem sobie zwrocic uwage, zreszta miedzy innymi.
Catz Obojetnie w sumie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2011, o 22:59 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Nie jesteśmy jedynym krajem w Europie, w którym wymagane są patenty.
Oprócz Białorusi (i wymienionej Chorwacji) jeszcze Ukraina, Bułgaria i Rumunia wymagają od swoich obywateli pozwoleń na żeglugę morską.

Nie wiem jak Albania i Kosowo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2011, o 23:00 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Carlo napisał(a):
To trzeba było napisać, że Tobie był kurs potrzebny, bo nie miał Cię kto nauczyć a sam się bałeś spróbować.
Jak piszesz, że obowiązkowy kurs jest potrzebny to rozumiem że uważasz, że ja nie mogę, swojej żony, dziecka, kolegi, koleżanki nauczyć żeglować! Dlaczego? Bo Ciebie nie miał kto nauczyć?

A chciałbyś abym nie bał się spróbować samemu nauczyć pływając w okolicy twojego jachtu kiedy uczysz żeglować koleżankę, żonę, dziecko?

lj78 napisał(a):
Kolego, jak dla mnie, to szukasz tylko usprawiedliwienia na wydane, przez Ciebie, ileś tam PLN'ów...
A może tak z drugiej strony, osobiście zaryzykowałbym twierdzenie, że to patent jest zagrożeniem dla zdrowia i życia żeglarzy, przecież podczas "Mazurskiego Białego Szkwału" wszystkie ofiary śmiertelne, przydarzyły się na jednostkach "dowodzonych" przez posiadaczy patentów...
Hmm... z twoich wypowiedzi wnioskuję, że Ty czując patent w kieszeni, czujesz się bezpieczny i chroniony... przez PZŻ ;P

Nie szukam usprawiedliwienia. Kiedyś kolega zabrał mnie na rejs. Spodobało mi się zapragnąłem rozwijać się dalej w tej dziedzinie. A że w naszych realiach puki co kurs i patent jest wymagany po prostu dostosowałem się do realiów w jakich żyję. Było to też okazja do odbycia kolejnego rejsu wiec nie mam czego żałować.

Patent nie chroni mnie przed niczym. Może być co najwyżej dupochronem armatora czarterującego mi łajbę. Bo w razie czego firma ubezpieczeniowa czepi się wszystkiego byle nie wypłacić odszkodowania. Gdy ja wraz z zagrażającym mi patentem po białym szkwale będę... "gdzie sześć błota stóp dziewięć sążni wody i sześć błota stóp"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2011, o 23:01 

Maar napisał(a):
Nie jesteśmy jedynym krajem w Europie, w którym wymagane są patenty.
Oprócz Białorusi (i wymienionej Chorwacji) jeszcze Ukraina, Bułgaria i Rumunia wymagają od swoich obywateli pozwoleń na żeglugę morską.

Nie wiem jak Albania i Kosowo.

A Wlochy, Hiszpania i Portugalia?
No i do czarterowania tez... Nie tylko do zeglowania.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2011, o 23:07 

skurwon napisał(a):
A chciałbyś abym nie bał się spróbować samemu nauczyć pływając w okolicy twojego jachtu kiedy uczysz żeglować koleżankę, żonę, dziecko?
Nie wiem jak Carlo, ale ja wolałbym dziesięciu uczących się w okolicach greenhornów niż jednego, pewnego siebie, nawalonego - bo kapitanowi wszystko wolno, mać - żeglarza jachtowego.

Catz napisał(a):
A Wlochy, Hiszpania i Portugalia?
Włochy IMHO nie.
O dalekim zachodzie zapomniałem.
BTW zauważyliście, że morskie kwity są konieczne w skrajnych krajach Europy? :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2011, o 23:13 

Maar napisał(a):
O dalekim zachodzie zapomniałem.
BTW zauważyliście, że morskie kwity są konieczne w skrajnych krajach Europy? :-)

A jakby tak rozszerzyc Europe do Uralu?
Catz Pragmatycznie, bo ilez to roboty?
Dyplomacje mamy sprawna i wplywowa
PS. Italia chyba tez....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2011, o 23:15 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 9
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Skurwon, nikt tutaj Ci nie pisze o tym, że to bez sensu, że Ty poszedłeś na szkolenie, które skończyło się egzaminem. Tak chciałeś, tak Tobie pasowało i tak zrobiłeś. Reszta pisze o ich ogólnych odczuciach i przemyśleniach odnośnie całego systemu obowiązkowego szkolenia w Polsce. Np. Carlo chciałby nauczyć swoją żonę czy inną bliską mu osobę żeglować samemu, bo ma takie umiejętności. A Ty ponieważ jesteś rozsądnym człowiekiem i nie miał Cię kto nauczyć żeglować to poszedłeś na szkolenie, ponieważ w ten sposób ucząc się nie sprawiałeś zagrożenia dla reszty osób użytkujących dany akwen.

I tyle :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2011, o 23:27 

Catz napisał(a):
To na skraju znalazłaby się Rosja, która patentów (i innych wstrętów) wymaga.

Cytuj:
PS. Italia chyba tez....
Włochy maja hopla na punkcie obowiązkowego wyposażenia, ale patentów... chyba nie :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2011, o 23:31 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Kraje które mają patenty to kraje postkomunistyczne lub po dyktatorskie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2011, o 23:35 

skurwon napisał(a):
Początek mojego pisania na forum a tu gafa.

Siakoś mi uleciał ten post :-)

Jak znowu gafa? Różnica zdań nie jest gafą!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2011, o 23:41 

Maar napisał(a):
Catz napisał(a):
To na skraju znalazłaby się Rosja, która patentów (i innych wstrętów) wymaga.

Brawo!
Na tym polega wlasnie geniusz mojego planu.
Maar napisał(a):
Włochy maja hopla na punkcie obowiązkowego wyposażenia, ale patentów... chyba nie :-)

Moze... Chociaz wydaje mi sie, ze chyba jednak tak - czujnosc i tryb warunkowy zalecam jednak nadal... Wszystkim, na teraz i na potem.
Catz
Kolos.... wszystkie kraje sa jakos zawsze po....Popaprane, postkolonialne, postimperialne, podemokratyczne, po Kleskach Zywiolowych, po dopustach bozych....O Portugalii, Portoryko i Polsce nawet nie wspomne.
Biedna Polinezja cala.....
I co bedzie pojutrze ??
Catz Po ciezkim dniu.
EDIT: Po polnocy dziesiec - po co o policyjnosci pisac?
Catz Podrazniony

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lut 2011, o 03:52 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 8 lut 2011, o 14:48 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 201 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona