Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 00:30

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 mar 2011, o 20:24 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Uprawnień do prowadzenia jachtów raczej nie mogą zabrać.
Mnie co innego zastanowiło. Czy przypadkiem, ci co dotąd wymagali tych uprawnień nie zmienią zasad gry?! Mam na myśli firmy ubezpieczeniowe, czarterujące itd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2011, o 21:24 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
Maar napisał(a):
ps. AIKI jak to jest z niezawodowym lobbowaniem przez stowarzyszenia?

Lobbowanie odbywa się na podstawie zgłoszenia zainteresowanego podmiotu (już to robiliśmy przy wcześniejszych zmianach). Ale zgłoszenie robi się do konkretnego aktu prawnego, tj nima aktu (w BIP) - nima zgłoszenia :wink:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2011, o 22:52 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Carlo napisał(a):
ins napisał(a):
Było by to dziwne, gdyby uprawnienia nabyte legalną drogą, zgodnie z obowiązującymi ówcześnie aktami prawnymi

Jeżeli zgodnie, to zachowują ważność. Zawsze zresztą tak było.

Problem w tym, że niektórym (jak ins) wciąż wydaje się, że były częścią obowiązującego porządku prawnego powielaczowe ustalenia jakiegoś związku czy stowarzyszenia, dotyczące nadawanych przez ten związek stopni i "uprawnień szkoleniowych".

Może byłoby na miejscu zapytać insa i innych - jakiż to "obowiązujący ówcześnie akt prawny" określał uprawnienia IŻ czy MIŻ - choćby w ostatnich latach, kiedy to setkami kasowano naiwnych za ukończenie kursów "na MIŻ i IŻ"?
Ciekawym wagi aktu prawnego, jaki odważą się w odpowiedzi przytoczyć, zwłaszcza w porównaniu z zapisem wprost w ustawie, jakim im tak dziś nie leży...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 00:30 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Jaromir napisał(a):
Carlo napisał(a):
ins napisał(a):
Było by to dziwne, gdyby uprawnienia nabyte legalną drogą, zgodnie z obowiązującymi ówcześnie aktami prawnymi

Jeżeli zgodnie, to zachowują ważność. Zawsze zresztą tak było.

Problem w tym, że niektórym (jak ins) wciąż wydaje się, że były częścią obowiązującego porządku prawnego powielaczowe ustalenia jakiegoś związku czy stowarzyszenia, dotyczące nadawanych przez ten związek stopni i "uprawnień szkoleniowych".

Może byłoby na miejscu zapytać insa i innych

Korzystałem z haniebnych zapisów ustaw i rozporządzeń, toteż ja nie zamierzam funkcjonować jako wyrocznia. Ani stary tak bardzo by fizys mówiło o powadze, ani trzebieski nie jestem. Rady doświadczonych i bardziej prawych od siebie oczekuję.
Panie Jaromirze Rowiński zawsze Twe słowa jako ta jutrznia kierowały ku ścieżce prawdy. Podziel się słowami kierującymi ku prawdzie raz jeszcze.
Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 00:41 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
ins napisał(a):
Panie Jaromirze Rowiński zawsze Twe słowa jako ta jutrznia kierowały ku ścieżce prawdy. Podziel się słowami kierującymi ku prawdzie raz jeszcze.
Piotr Siedlewski

Pan Bóg Siedlewski Zawsze Wie Lepiej

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Ostatnio edytowano 5 mar 2011, o 09:38 przez Maar, łącznie edytowano 1 raz
Usunąłem załącznik

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 00:45 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Tomecki napisał(a):
W sprawie uprawnień

Nie wiem, czy dobrze przeczytałem... o tej porze może mi się coś mieszać...
ale z przytoczonych fragmentów dokumentów wynika, że szkolić mogą tylko instruktorzy sportu po AWF...

a egzaminować tylko Instruktorzy PZŻ (właściwego związku sportowego)

fajne :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 01:04 

Piotr Siedlewski napisał(a):
Korzystałem z haniebnych zapisów ustaw i rozporządzeń, toteż ja nie zamierzam funkcjonować jako wyrocznia.

Skoro się odezwałeś to miast silić się nieudolnie na sarkazm odpowiedz proszę na pytanie o jakich to aktach prawnych napisałeś w dyskusji:
Tomecki napisał(a):
.
A jak to będzie w praniu czas pokaże :) na dziś MIŻ i IŻ itd. do kosza jak gdyby :(
Było by to dziwne, gdyby uprawnienia nabyte legalną drogą, zgodnie z obowiązującymi ówcześnie aktami prawnymi przestały być podstawą do realizowania wynikających z nich możliwości.

Ja twierdzę, że przynajmniej przez ostatnich kilka lat nie funkcjonowały żadne akty prawne o jakich rzekomym obowiązywaniu piszesz.

Zatem - alternatywa rozłączna...
Albo ins- czyli Piotr Siedlewski napisze tu jaki akt prawny uprawniał przed 2010 rokiem związkowych IŻ i MIŻ do szkolenia - albo ins-Piotr Siedlewski napisał nieprawdę.
Jak dla mnie - kto pisze nieprawdę - jest kłamcą...
Ciekawe, jak dla Piotra Siedlewskiego?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 5 mar 2011, o 01:27 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 01:26 
*** Ban ***

Jaromir napisał(a):

Skoro się odezwałeś to miast silić się nieudolnie na sarkazm odpowiedz proszę na pytanie o jakich to aktach prawnych napisałeś w zdaniu

Ależ Panie Jaromirze Rowiński toć to ja proszę uniżenie o radę. Naprawdę. Dlaczego przypisuje mi Pan sarkazm. Mam dokument IŻ - a z 2001 roku / sorry nie trzebieski z lat 70 - 80 / i chciałbym dowiedzieć się czy zdaniem Pana mam prerogatywy do szkolenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 01:36 

Jaromir napisał(a):

Skoro się odezwałeś to miast silić się nieudolnie na sarkazm odpowiedz proszę na pytanie o jakich to aktach prawnych napisałeś w zdaniu

Ależ Panie Jaromirze Rowiński toć to ja proszę uniżenie o radę. Naprawdę. Dlaczego przypisuje mi Pan sarkazm. Mam dokument IŻ - a z 2001 roku / sorry nie trzebieski z lat 70 - 80 / i chciałbym dowiedzieć się czy zdaniem Pana mam prerogatywy do szkolenia.

A. Nie masz i w świetle obowiązujących w okresie posiadania przez Ciebie tego kwitka aktów prawa powszechnego - nigdy nie miałeś.
B. Wykręcasz kota ogonem.
Z Twojego, wyżej cytowanego zdania w dyskusji wynika jednoznacznie, że twierdzisz, iż kwity MIŻ i IŻ umocowane były konkretnymi aktami prawnymi.
Pytany o jakich aktach prawnych piszesz - wykręcasz się od odpowiedzi. Tymczasem nie było takich aktów.
C. By skończyć tą żenującą dyskusję:
Piotrze Siedlewski - uważam, że skłamałeś. Ergo - jesteś moim zdaniem kłamcą.
Co gorsza - nieudolnym. Ale to akurat mnie nie dziwi...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 02:15 
*** Ban ***

Jakby od końca.
Bycie nieudolnym kłamcą.
Zdefiniujmy pojęcie udolnego kłamcy. Sorry ja nie potrafię.
Panie Jaromirze Rowiński żąda Pan od mnie udowodnienia, że uprawnienia I.Z. nabyłem drogą legalna w oparciu o istniejące przepisy. Pan wybaczy, ale to ja proszę o udowodnienie braku podstaw legalizmu.
Chyba że polemika będzie polegała na opowieściach o ogonach kota.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 03:51 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 58
Uprawnienia żeglarskie: RYA Yachtmaster Offshore
Ehhhh.... Piotrze, Jaromir Tobie już wytłumaczył. A że nie ma ochoty pisać eseju (komentarza do uzasadnienia do wydanej opinii) to już jego święte prawo. Poza tym - zdajesz sobie sprawę, że onus probandi, zgodnie z wszelką logiką, leży na Tobie w tej sytuacji, a nie, jakbyś wolał, na Jaromirze?

Postaram się jednak odpowiedzieć. Bo pracę dyplomową muszę napisać i mi się niesamowicie nie chce, a jakiekolwiek inne zajęcie zdaje się być ciekawszym. Ale odpowiem prosto - bo ja prosty człowiek jestem - więc z góry przepraszam, jeśli ta prostota urazi Ciebie.

1.Otwieramy Rozporządzenia i Ustawy, które mogą mieć jakikolwiek związek z naszym tematem (wedle uznania).
2.Wciskamy ctrl+f ("szukaj").
3.Szukamy informacji o Młodszych, Starszych, Dużych, Małych i im podobnych instruktorach żeglarstwa, ich uprawnieniach, czy też oddelegowania prawa do PZŻ aby takowe stopnie ustanawiał i wydawał.
4.Nie znajdujemy nic.
5.Zamiast organizować wycieczki ad personam idziemy na piwo czy też inną herbatę.

Wnioskujemy: Nie można stracić czegoś, czego nigdy się nie miało..

Od bodajże 1997 (nie, nie pamiętam) chyba poza jakimiś szkołami wyższymi i innymi AWFami, żadna instytucja nie miała prawa wydawania stopni instruktorów sportu czy też im podobnych. Zażalenia o wyłudzenia można składać na Chocimską...

Ale nie martw się! Dokument, który posiadasz, stanowiący, że jesteś Instruktorem Żeglarstwa PZŻ, jest Twoją własnością. Nikt nie ma prawa Tobie go odebrać. A jak będzie chciał, to go kopnij z Artykułu 1, Protokołu 1 ECHR.

Serdecznie,
M.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 04:13 
*** Ban ***

Milo napisał(a):
1.Otwieramy Rozporządzenia i Ustawy, które mogą mieć jakikolwiek związek z naszym tematem (wedle uznania).
2.Wciskamy ctrl+f ("szukaj").
3.Szukamy informacji o Młodszych, Starszych, Dużych, Małych i im podobnych instruktorach żeglarstwa, ich uprawnieniach, czy też oddelegowania prawa do PZŻ aby takowe stopnie ustanawiał i wydawał.
4.Nie znajdujemy nic.

Ustawa o kulturze fizycznej
z dnia 18 stycznia 1996 r. (Dz.U. Nr 25, poz. 113)
tekst jednolity z dnia 18 lipca 2001 r. (Dz.U. Nr 81, poz. 889)
tekst jednolity z dnia 21 listopada 2007 r. (Dz.U. Nr 226, poz. 1675)
10. Szkolenia w zakresie uprawiania żeglarstwa prowadzą instruktorzy organizacji żeglarskich według systemu szkolenia danej organizacji, zatwierdzonego przez ministra właściwego do spraw kultury fizycznej i sportu.
System szkolenia powinien uwzględniać zakres wiedzy i umiejętności niezbędnych do
uzyskania uprawnień określonych w przepisach wydanych na podstawie ust. 11.

Po co Twa wypowiedź. Pan Jaromir z pewnością usadzi mnie sam.

Piotr Siedlewski

Stara Zientara napisał(a):
tu powinien być obrazek z mojego profilu na facebooku

Nie ma problemu dla mnie gdy w polemice przywali mi Pan moimi przywarami, brakami , etc. Jednakże tym razem zamieścił Pan bez zgody mojej i moich znajomych ich nazwiska oraz zdjęcia . Uprzejmie proszę o usuniecie pliku z moim profilem zamieszczonym przez Pana na portalu żegluj.net. Z zawartości dotyczącej mnie ma Pan prawo korzystać, z pozostałej części nie. Mam nadzieję, że to Pan zrozumie.

Gdyby Pan Zientara pozostał głuchy na moją prośbę proszę o usunięcie wspomnianej zawartości administratora forum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 11:41 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
ins napisał(a):
10. Szkolenia w zakresie uprawiania żeglarstwa prowadzą instruktorzy organizacji żeglarskich według systemu szkolenia danej organizacji, zatwierdzonego przez ministra właściwego do spraw kultury fizycznej i sportu.
System szkolenia powinien uwzględniać zakres wiedzy i umiejętności niezbędnych do

Ale zdajesz sobie sprawę, że ten zapis, nie ma nic wspólnego z MIŻ i IŻ? Ten przepis określa kto szkoli, ale nie określa ani stopni instruktorskich, ani kto je nadaje, ani zakresu uprawnień, ani sposobu zdobywania, ani nawet wzmianki o PZŻ a już ni słowa o delegacji dla PZŻ, do określenia wymogów na patenty instruktorskie i wydawania ich. Co prawda jest to błąd legislacyjny, że znalazł się w tym przepisie zapis "instruktorzy organizacji żeglarskich", a nie znalazły się inne zapisy określające stopnie instruktorskie, ale na tyle poważny, że na podstawie tego zapisu nie można uznać legalności patentów instruktorskich - IMHO oczywiście.
Jedyną możliwością jest uznanie późniejsze ustawą, związkowych uprawnień instruktorskich, co zdaje się też się nie stało i dlatego KSz PZŻ tak walczy w Msportu o uznanie patentów instruktorskich w rozporządzeniu.

Ostatnio edytowano 5 mar 2011, o 12:36 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 mar 2011, o 12:20 

Ustawa o kulturze fizycznej
z dnia 18 stycznia 1996 r. (Dz.U. Nr 25, poz. 113)
tekst jednolity z dnia 18 lipca 2001 r. (Dz.U. Nr 81, poz. 889)
tekst jednolity z dnia 21 listopada 2007 r. (Dz.U. Nr 226, poz. 1675)

Po co Twa wypowiedź. Pan Jaromir z pewnością usadzi mnie sam.

Pan Jaromir ziewając stwierdzi, że:
- Podałeś klasyczny przykład przepisu deliktowego - konkretnie przepisu wymieniającego pewną kategorię, bez śladu próby zdefiniowania jej.
- Przepis nie zawiera żadnych konkretnych uprawnień, "prerogatyw", nie konkretyzuje stopni, zakresu uprawnień, nie określa kto i na jakiej zasadzie miałby stopnie "organizacyjne" nadawać... To bubel prawny.
- Dlatego uważam, że kłamiesz, kiedy twierdzisz że zapisy na kwitkach IŻ czy MIZ opłacone w ciągu ostatnich lat w PZŻ to: "uprawnienia nabyte legalną drogą, zgodnie z obowiązującymi ówcześnie aktami prawnymi".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2011, o 11:40 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Kuracent napisał(a):
Jaromir napisał(a):

BTW - ciekawe, że tego co przysłali już w Ministerstwie nie pokazują. Ale przeciez można poprosić o przekazanie treści związkowych projektów, jawność w tej sprawie obowiązuje, dostęp do informacji publicznej, etc... Ciekawe czy komu się będzie chciało pytać?

Ministerstwo pracuje od poniedziałku do piątku od 0815 do 1615.

Ostrzegłem Min. Sportu, że w poniedziałek o 0815 będę ponownie.

Czas akcji: dzisiaj 0822
Miejsce akcji: Ministerstwo Sportu, filia Senatorska 12, II piętro

Tak jak obiecałem, w poniedziałek rano pojawiłem się w Ministerstwie Sportu.

I tu prośba do Jaromira: nie bij mnie. Może i mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem przepisów. Generalnie nie znam się na prawie.

I tu może zrozumiecie mój apel z innego wątku o większą przejrzystość 'Samosteru'. Czyli, aby były jasne wytyczne dla takich jak ja 'prostych' zwolenników. Co robić?

Dzięki pracowniczce Min. Sportu jednak wiem znacznie więcej co powoduje, która Ustawa i co leży w kompetencjach, którego Urzędu.

Przede wszystkim chcę jednakże uspokoić nastroje. Rewolucji nie będzie.
Ponieważ link do tej dyskusji wyślę do Min. Sportu proszę o wysoki, merytoryczny poziom dyskusji. Ew. proszę mnie poprawiać, jeśli coś źle zrozumiałem.

Ale od początku.
0822. Pojawiam się na II piętrze przy recepcji.
Od razu poznaje pracowniczkę, która zajmuję się problemami uprawnień żeglarskich i motorowodnych. Sympatyczna pani zaprasza mnie do sali konferencyjnej, aby w spokoju porozmawiać.

Spróbuję przedstawić, to co ustaliłem. Sprostujcie mnie, jeśli mam błędy w notatkach.

1. Przedstawiłem się jako przedstawiciel wielu środowisk internetowych żeglarzy zaniepokojonych sprzecznymi informacjami na temat stanu prac nad Rozporządzeniem.
W jednej grubej teczce foliowej miałem wyciągi z nagłówków postów z żegluj.net.
W drugiej cieńszej z pl.rec.zeglarstwo. Niestety google.pl słabo mnie tam pozycjonuje i nie wiem dlaczego, było tego tylko kilka stron.

2. Rewolucji nie będzie. Min. Sportu nie zamierza zmieniać niczego w środku sezonu.
Intencja jest raczej taka, że w czerwcu 2011 będzie projekt rozporządzenia w BIP do konsultacji społecznych, które potrwają co najmniej 2 tygodnie.

3. Nie należy przejmować się, że w ostatnim dostępnym projekcie rozporządzenia była informacja, że wchodzi z dniem ogłoszenia. Będzie pewien okres przejściowy - tak aby przepisy zaczęły obowiązywać najwcześniej od sezonu 2012.

4. Prace będą trwać długo. Problemem jest projekt graficzny nowych patentów. Będą one miały podobny zakres, kształt i kolory jak obecne - jednakże będą trochę inne.

5. Min. Sportu nie ma nic do rzeczy do żeglarzy przyjemnościowych czy rekreacyjnych motorowodniaków. Niestety, o dziwo, Ustawa o Żegludze Śródlądowej (!!) daje delegacje do Min. Sportu w sprawie patentów.

6. Nie jest to naturalna dziedzina Min. Sportu i współpracuje w tym temacie z Min. Infrastruktury.

7. Intencją Min. Sportu jest, aby jak najmniej zmienić w obowiązujących przepisach i nie naruszyć Ustawy (jakiej??) o obowiązkowych szkoleniach.

To był jeden z głównych punktów rozmowy, na który kładłem nacisk. Podałem argument, że w żadnym znanym nam kraju UE czy nawet na świecie nie ma obowiązkowych szkoleń.

Niestety ta mityczna Ustawa, podobno nakazuje obowiązkowe szkolenia. Podałem kolejny argument, że obecnie na jachtowego sternika morskiego i kapitana jachtowego nie ma obowiązkowych szkoleń a na sternika jachtowego są obowiązkowe.

Czyli od Rozporządzenia zależy czy i na jakie stopnie będą obowiązkowe szkolenia. Ponieważ cały czas lobbowałem za minimalizacją rygorów zarysowała się pewna nić porozumienia: "niech będzie sobie multum nieobowiązkowych certyfikatów ISSA, RYA, PZŻ czy mitycznej 'szkoły' Andrzeja Kurowskiego'".
Natomiast ew. ograniczenia i rygory ustawowe w żeglarstwie morskim powinny być minimalne.

8. Szokiem dla mnie było, że poseł PO (prawdopodobnie Litwiński) wystosował projekt Ustawy, która liberalizuje wymagania wobec Instruktorów Żeglarstwa w kształcie proponowanym z grubsza przez PZŻ. Czyli dotychczasowi Instruktorzy PZŻ nadal mieliby uprawnienia do szkoleń/egzamin na podobnym zasadach jak dotychczas.

Zwróciłem uwagę, że pokrzywdzeni na tym mogą być szkoły RYA POLSKA czy ISSA POLSKA. Nie mówiąc o innych potencjalnych konkurentach PZŻ.

9. Podobno poprawka o Instruktorach Żeglarstwa przeszła dzięki znanym nam skądinąd senatorom: Głowskim i Rockim. Należałoby w celu potwierdzenia tego przejrzeć stenogramy z prac prac senackich.

10. Nad projektem szkoleń/egzaminów będzie pracował Departament Bezpieczeństwa Żeglugi w Ministerstwie Infrastruktury.

No cóż w przyszłym tygodniu czeka mnie wizyta w kolejnym Ministerstwie.

11. Prośby. Gdy już będą konsultacje społeczne - należy pisać w formie gotowych fragmentów proponowanej wersji ostatecznej. Ważne jest dokładne uzasadnienie i siła środowiska (PZŻ zapewne ma więcej członków niż Samoster).

12. Prace obecne dążą do minimalizacji długości Rozporządzeń. A więc nie będzie zbyt szczegółowych warunków merytorycznych szkoleń/egzaminów. Raczej będzie tam o warunkach formalnych (bo ja wiem: wielkość sali, ilość członków komisji, warunki uznania szkoły itd.).

13. Obecnie znacznie częściej żegluje na morzu niż na śródlądziu. Koncentrowałem się nad liberalizacją żeglarstwa morskiego, jako znacznie bezpieczniejszego niż śródlądowe.
Choć powołałem się na artykuł Mariusza Główki w 'Żaglach', że także na śródlądziu jest bezpiecznie. I to po wprowadzeniu poprzednich trochę liberalizujących przepisach min. Lipca. Wspomniałem, że wypowiedzi przedstawicieli policji mówią o żeglarzach, jako grupie sprawiających najmniej kłopotów.

Jednakże w sprawie lobbowania przepisów śródlądowych - niech pójdzie do Min. Sportu i/lub Infrastruktury ktoś bardziej kompetentny w tej sprawie.

Bardzo proszę o poprawienie tego co poplątałem z przepisami.

No a przede wszystkim jak zwykle proszę o pytania.
O co zapytać w Ministerstwie Infrastruktury?

No i co zrobić z projektem posła Litwińskiego w sprawie Instruktorów Żeglarstwa?

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2011, o 13:02 
*** Ban ***

Cytuj:
8. Szokiem dla mnie było, że poseł PO (prawdopodobnie Litwiński) wystosował projekt Ustawy, która liberalizuje wymagania wobec Instruktorów Żeglarstwa w kształcie proponowanym z grubsza przez PZŻ. Czyli dotychczasowi Instruktorzy PZŻ nadal mieliby uprawnienia do szkoleń/egzamin na podobnym zasadach jak dotychczas.

Zwróciłem uwagę, że pokrzywdzeni na tym mogą być szkoły RYA POLSKA czy ISSA POLSKA. Nie mówiąc o innych potencjalnych konkurentach PZŻ.

9. Podobno poprawka o Instruktorach Żeglarstwa przeszła dzięki znanym nam skądinąd senatorom: Głowskim i Rockim. Należałoby w celu potwierdzenia tego przejrzeć stenogramy z prac prac senackich.

10. Nad projektem szkoleń/egzaminów będzie pracował Departament Bezpieczeństwa Żeglugi w Ministerstwie Infrastruktury.

Dlaczego mieli by być pokrzywdzeni. Przecież w myśl obowiązującej ustawy na polskie patenty żaden z nich ani instruktor RYA ani ISSA , ale również PZŻ nie mogą szkolić nie posiadając papierów trenera lub instruktora ze specjalnością żeglarstwo. Po wprowadzeniu brzmienia z poprzedniej ustawy nabędą tą możliwość poszerzoną o egzaminowanie.
Pod warunkiem zatwierdzenia przez ministra programu szkolenia i wytycznych egzaminacyjnych. Chyba że poprawka dotyczyła by wyłącznie instruktorów PZŻ. Czy Masz jakieś konkrety na temat poprawki?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2011, o 14:42 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Tak przy okazji "bycia pokrzywdzonym".

A czy ktoś coś wie, o dalszych losach pisma Durejki do Rzecznika Praw Obywatelskich?
http://hals-sitz.org.pl/pl/rzecznik-praw-obywatelskich-ostatnia-deska-ratunku/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 mar 2011, o 18:44 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kuracent napisał(a):
Przede wszystkim chcę jednakże uspokoić nastroje. Rewolucji nie będzie
Będzie albo nie, oni sami nie wiedzą, a koncepcja im się zmieni równie dobrze 10 razy.
Kuracent napisał(a):
Ponieważ link do tej dyskusji wyślę do Min. Sportu
Mam wątpliwości czy Ministerstwo powinno się zajmować akurat czytaniem forów internetowych. Jeśli w ogóle jakiś urzędnik to przejrzy to chyba z nudów i braku ciekawszych zajęć.
Kuracent napisał(a):
5. Min. Sportu nie ma nic do rzeczy do żeglarzy przyjemnościowych czy rekreacyjnych motorowodniaków.
Kuracent napisał(a):
Nie jest to naturalna dziedzina Min. Sportu i współpracuje w tym temacie z Min. Infrastruktury
Od wielu lat ma do żeglarzy przyjemnościowych, od wielu lat ma do motorowodniaków rekreacyjnych, od wielu lat jest to naturalna dziedzina i od wielu lat to WŁAŚNIE ONI wydają rozporządzenia i ustalają przepisy w Polsce! Andrzeju, czy Ty się nie dajesz wpuszczać w maliny?
Kuracent napisał(a):
7. Intencją Min. Sportu jest, aby jak najmniej zmienić w obowiązujących przepisach i nie naruszyć Ustawy (jakiej??) o obowiązkowych szkoleniach.
Nie ma ustawy o obowiązkowych szkoleniach. Jedyne szkolenie jest przewidziane dla bezpatentowców czarterujących motorowodne hausboty z dużym silnikiem.
Kuracent napisał(a):
Niestety ta mityczna Ustawa, podobno nakazuje obowiązkowe szkolenia
Jędruś, czy przeczytałeś ją zanim poszedłeś o niej rozmawiać? :)
Kuracent napisał(a):
RYA POLSKA
?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2011, o 01:12 

gf napisał(a):
Kuracent napisał(a):
RYA POLSKA
?

Np. dzisiaj w Polsce byłem na kursie RYA.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 mar 2011, o 01:42 

Kuracent napisał(a):
gf napisał(a):
Kuracent napisał(a):
RYA POLSKA
?

Acha...
A ja jadłem golonkę po bawarsku.
Z zielem angielskim i musztardą francuską...
:-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 mar 2011, o 01:11 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
Kuracent napisał(a):
gf napisał(a):
Kuracent napisał(a):
RYA POLSKA
?

Takim RYA SRC czy RYA Yachtmaster ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 mar 2011, o 01:22 

KonradMM napisał(a):

Takim RYA SRC czy RYA Yachtmaster ?

Yachtmaster. Teoria. Kurs 5-dniowy.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2011, o 14:50 

Kuracent napisał(a):

No i co zrobić z projektem posła Litwińskiego w sprawie Instruktorów Żeglarstwa?

Tak jak obiecałem - tak zrobiłem i postanowiłem dowiedzieć się u źródła.
Wybrałem się do Sejmu, aby porozmawiać z posłem Arkadiuszem Litwińskim (PO).
Przeczytałem wpis do wikipedii. Wygląda na dość rozsądnego człowieka. Prawnik. Studiował także w Niemczech. Należał do Ruchu Stu. Jest więc nadzieja, że jest dość liberalny.
Czytałem losowo wybrany wpis ze stenogramów sejmowych - znalazłem merytoryczną, dość ostrą wypowiedź. Była to interpolacja poselska do Ministra. Jak rozumiem - z własnej formacji.

Niestety nie przeszedłem pierwszej bramki.
Idąc od placu 3 Krzyży po prawj stronie mijam Kancelarię Prezydenta. Tuż dalej na Wiejskiej 2/4/6 jest Biuro Przepustek Kancelarii Sejmu.
Jak powiedziałem, że idę do Biura Poselskiego posła Arkadiusza Litwińskiego - pani znalazła mi szybko w komputerze, że ma np. w Szczecinie i bodaj w Myśliborzu.
Wyjaśniam grzecznie Pani, że chcę wejść tu do Sejmu.
Poza tym posłowie nie są cały czas w Warszawie. Jeśli jest posiedzenie Sejmu, to często mieszkają w hotelu poselskim ale jest to niejawna informacja i Pani nawet jakby wiedziała, to nie powiedziałaby w którym pokoju.
Zapytałem jeszcze o najbliższe posiedzenie. Zaczyna się w środę o 0900.
No i jedyny konkret - Pani dała mi telefon do biura PO w Selmie: (22)694-25-88.

A jak Wy docieraliście do posłów/senatorów? Bo wiem, że w poprzednich bataliach rozmawialiście wielokroć?

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2011, o 14:58 

Kuracent napisał(a):
A jak Wy docieraliście do posłów/senatorów? Bo wiem, że w poprzednich bataliach rozmawialiście wielokroć?

Na samym początku - umawiając się telefonicznie w biurze - to było w okolicach pierwszego Smoka (2005).
Potem po poznaniu się podczas posiedzenia komisji różnistych - na podstawie zaproszeń, których wystawianie odbywało się w oparciu o rozmowę telefoniczną lub pismo Samosteru np.
Ale pierwsze w ogóle kontakty zadzierzgnęli Hasip z Radwanem - w jaki sposób to na pewno nie wiem - wtedy (2003 chyba?) nie było jeszcze ustawy o lobbingu i nie można było zgłosić się jako lobbysta.

AIKI

Za ten post autor AIKI otrzymał podziękowanie od: Kuracent
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2011, o 15:25 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Kuracent napisał(a):

Nie ma tak hop... hop... trzeba się umówić z dużym wyprzedzeniem, najlepiej przez lokalnego posła.

Załączniki:
Obrazek 36.jpg
Obrazek 36.jpg [ 80.15 KiB | Przeglądane 3115 razy ]

Za ten post autor Jurmak otrzymał podziękowanie od: Kuracent
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2011, o 16:47 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kuracent napisał(a):
Biura poselskie i senatorskie - od tego one są, od tego są one :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2011, o 16:48 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Plany budowy dróg, powtarzam plany budowy dróg :lol:

gf napisał(a):
od tego one są, od tego są one
- Grzesiek zdaje się że autor tego cytatu "spędza wakacje w ośrodku wypoczynkowym" :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2011, o 17:31 

Jurmak napisał(a):
Kuracent napisał(a):

Nie ma tak hop... hop... trzeba się umówić z dużym wyprzedzeniem, najlepiej przez lokalnego posła.

Komisja Spraw Zagranicznych??? Noooo, Paaanie! To my tu szaraczki nie wiemy z kim mamy zaszczyt dysputy wieść :lol:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2011, o 18:14 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
AIKI napisał(a):
Komisja Spraw Zagranicznych??? Noooo, Paaanie! To my tu szaraczki nie wiemy z kim mamy zaszczyt dysputy wieść :lol:

Nooooo baaaaa :D :D :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2011, o 18:26 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Na Komisje Spraw Krajowych nigdy takich ładnych wejściówek nie dawali :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona