Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 12:52

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 mar 2011, o 16:26 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 58
Uprawnienia żeglarskie: RYA Yachtmaster Offshore
Nieeee, nie schodźcie z tego tematu... tak fajnie się Was czyta :).

[Tylko coś czuję, że wątek powinien częściowo się przeteleportować...]

Serdecznie,
M.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 mar 2011, o 16:32 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Cytuj:
Te
zwlązkowe uprawnienia instruktorskie dobrze funkcjonowały w Źeglarstwie ptzez dziesiątki
lat za wiedzą i ptzyzwoleniem Ministerstwa. Teraz po wejściu w Życie ustawy o sporcie
zgodnie z opinią Departamentu Prawnego Ministerstwa okazało się, że są nieaktualne.
,,Mozecie te uprawnienia instruktorskie PZŻ sobie zachować ale szkolió nie będziecie mogli''
usłyszeliśmy podczas spotkania w Ministerstwie. PrzecieŻ ktoś posiadający wymaga.ne
kwalifikacje musi w nĄbliższym sezonie zeglarskim przeszkolić kilkanaście tysięcy adeptow
zeglarstwa chcących uzyskaó uprawnienia do prowadzenia jachtów i nadaó im te uprawnienia.
Kto zdaniem Pana Dyrektora ma to zrobic jeśli nie instruktorzy właściwych polskich
związkow sportowych (P ZŻ i P ZMWiNWI
- Pismo PZŻ do Ministerstwa Sportu z dnia 22 lutego 2011 r

Nawet PZŻ nie znajduje podstawy prawnej funkcjonowania tychże kwitów instruktorskich, powołując się jedynie na "wiedzę i przyzwolenie ministra"

Jak przypuszczam, gdyby znali taką podstawę, to jako pierwszą by ją podali.

Cały list w załączeniu - najlepsze są żale na ISSA Polska :lol:

Załączniki:
0_pismo do w. kudlik.pdf [1.84 MiB]
Pobrane 107 razy
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 mar 2011, o 16:38 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
bury_kocur napisał(a):
Nikt z nas nie lobbował za takim zapisem więc wszelkie komentarze na ten temat wszelakiej maści adwersarze mogą w spokoju ducha zatrzymać dla siebie.
My jako SAJ i Samoster nie pijemy z tej okazji szampana - nie nasz to jest i byl zapis ani jego propozycja.
Autorów tego zapisu szukać należy raczej w MSiT.

W czasie mojej wizyty w MSiT 7 marca 2011 Pani była tylko raz wzburzona. I wyglądało to szczerze. Chodziło o to, że dwóch senatorów (skądinąd bardzo sprzyjających nam przy demonopolizacji PZŻ) zgłosiło poprawkę (z niewiadomych przyczyn) o wymaganiach instruktorskich. I MSiT bardzo to przeszkadza. Nie ma jednak zbytnich szans aby jakiekolwiek zmiany weszły w życie przed sezonem letnim 2011.

Dziwna sprawa. Nikt się nie przyznaje do sensowności tej poprawki. Wszyscy są (z różnych przyczyn) przeciwni.

Trzebaby sprawdzić w archiwach Senatu, kto zaproponował tą poprawkę. A następnie coś czuje, że czeka mnie wizyta tym razem w Senacie.

A swoją drogą - jest ciekawie. W roku wyborczym będą unikać wiążących zmian.

No i jak nikt nie pójdzie do posła Litwińskiego - to znów będę musiał się wybrać.
On zgłosił wniosek zgodny z postulatami PZŻ. I przekonanie Go do rozszerzenia Jego postulatów do wariantu SAJ byłoby w mojej opinii kluczowe.

Ale ja się nie znam. Tak tylko głośno myślę.

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 mar 2011, o 16:47 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Kuracent napisał(a):
zgłosiło poprawkę (z niewiadomych przyczyn) o wymaganiach instruktorskich

Ale w czym problem? Mieli czas od jesieni i nadal mają na zrobienie uprawnień instruktora sportu! Ktoś zajmuje się tym zawodowo, to niech w siebie inwestuje! We wszystkich innych dyscyplinach sportu panują takie zasady i jakoś sobie radzą. Tylko instruktorzy PZŻ mają być jakimiś świętymi krowami. Skończyły się czasy bycia "równiejszymi" i czas najwyższy się do tego przyzwyczaić!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 mar 2011, o 17:15 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
ins napisał(a):
AIKI napisał(a):
Rumienię się ze wstydu... powinieniem napisać Exelencja/e i byłoby po japońsku.

Nawet wówczas należałoby napisać Excelencja od słowa excellentia - wspaniały.
A propos "powinieniem" .... powinienem chyba ?
Proponuję by zejść z tego tematu.

Pamiętaj - to Ty zaproponowałeś :) No i właściwie mnie to nie dziwi... Jakaś jedna, szarpana "Excelencja" i jedna ewidentna literówka, której nie zdążyłem poprawić (bo poprawiam zauważone post factum błędy w swoich postach), to mizerny wynik kwerendy, jak na prawie osiemset postów, które tu napisałem :lol:
Wychodzi, że maturalna czwóra z 1975 roku swoją wagę ma :D

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 mar 2011, o 17:22 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
AIKI napisał(a):
Pamiętaj - to Ty zaproponowałeś :) No i właściwie mnie to nie dziwi... Jakaś jedna, szarpana "Excelencja" i jedna ewidentna literówka, której nie zdążyłem poprawić (bo poprawiam zauważone post factum błędy w swoich postach), to mizerny wynik kwerendy,

Sorry. ale to Ty postanowiłeś wyjechać z interpunkcją.

Piotr Siedlewski
PS
Gupota to nie to samo co głupota

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 mar 2011, o 17:53 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Carlo napisał(a):
Ale w czym problem? Mieli czas od jesieni i nadal mają na zrobienie uprawnień instruktora sportu! Ktoś zajmuje się tym zawodowo, to niech w siebie inwestuje! We wszystkich innych dyscyplinach sportu panują takie zasady i jakoś sobie radzą. Tylko instruktorzy PZŻ mają być jakimiś świętymi krowami. Skończyły się czasy bycia "równiejszymi" i czas najwyższy się do tego przyzwyczaić!

W tym problem, Carlo:

PZŻ w liście do MSiT napisał(a):
(...)
Jest nam niezmiernie przykro, że po 87 latach działalności Polskiego Związku
Żeglarskiego z chwilą powołania Ministerstwa Sportu (następnie MSiT) przestaliśmy być
partnerem administracji rządowej w zakresie sportu żeglarskiego. Staliśmy się obiektem
zarządzania. Te relacje potwierdza dobitnie ustawa o sporcie.
(..)

Biedacy... Mnie tam mało obchodzi, że instruktorzy będą musieli dodatkowy papier wyrobić. Jak zauważył Carlo, będą po prostu musieli zrobić to, co inni. Natomiast cieszy mnie niepomiernie fakt, że PZŻ powoli (oj, powoli, ale jednak) musi zacząć przyjmować do wiadomości fakt, że nie pisze ustaw, ale jemu piszą. Jak wszystkim innym.

:D

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Ostatnio edytowano 10 mar 2011, o 17:59 przez Moniia, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 mar 2011, o 17:53 

Carlo napisał(a):
- Pismo PZŻ do Ministerstwa Sportu z dnia 22 lutego 2011 r

Mnie się ten fragment spodobał:
    "Jest nam niezmiernie przykro, że po 87 latach działalności Polskiego Związku
    Żeglarskiego z chwilą powołania Ministerstwa Sportu (następnie MSiT) przestaliśmy być
    partnerem administracji rządowej w zakresie sportu żeglarskiego. Staliśmy się obiektem
    zarządzania
    . Te relacje potwierdza dobitnie ustawa o sporcie."
Swoje miejsce w szeregu trzeba znać, Panie Zbyszku :lol:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 mar 2011, o 17:58 

no właśnie to pisałam, AIKI, ale coś mi zjadło od cytatu w dół. Już poprawiłam

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 mar 2011, o 17:59 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Piotrze, a merytorycznie? Bo ja w ustawie też nie znalazłem miejsca, które mówiłoby o tych patentach.
Osobiście uważam, że nie potrzeba mieć jakiś instruktorskich patentów, żeby szkolić w żeglarstwie.
Jakość szkolenia powinien weryfikowac rynek, a nie przepis. "instruktor" ma realizować zatwierdzony u ministra program, po co do tego papier "instruktora"?
Ale dla jasności zapis o instruktorach zaskoczył nas/mnie równie bardzo co PZŻ. My przy tym nie majstrowaliśmy.
Po prostu uważam, ze szkolenia nie powinny być obowiązkowe, podobnie jak patenty. A kwestia kto szkoli na NIEOBOWIĄZKOWE patenty jest bez znaczenia.

PS: a w ramach tego "partnerstwa" PZŻ chociaż zgłosił się do lobbingu w ministerstwie? Im się w łebkach poprzewracało :)

---
O!...

Ostatnio edytowano 10 mar 2011, o 18:01 przez skipbulba, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 mar 2011, o 18:00 

ins napisał(a):
AIKI napisał(a):
Pamiętaj - to Ty zaproponowałeś :) No i właściwie mnie to nie dziwi... Jakaś jedna, szarpana "Excelencja" i jedna ewidentna literówka, której nie zdążyłem poprawić (bo poprawiam zauważone post factum błędy w swoich postach), to mizerny wynik kwerendy,

Sorry. ale to Ty postanowiłeś wyjechać z interpunkcją.

Bardzo Cię to ruszyło, (choć raczej nie było jakoś szpetnie złośliwe) bo w odwecie sypnąłeś:
Cytuj:
przetrzepać Twoją gramatykę, interpunkcję i ortografię w tym wątku?

Tyle, że w tym trzepaniu jakichś porażających wyników nie osiągnąłeś :-P
ins napisał(a):

Jak najbardziej - dlatego wyróżniłem kursywą :wink:

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 mar 2011, o 18:08 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
AIKI napisał(a):
ins napisał(a):

Tym razem zapomniałeś.
Cytuj:
No i pewnie właśnie dlatego takie gupoty wypisujo

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 mar 2011, o 18:17 

ins napisał(a):
AIKI napisał(a):
ins napisał(a):

Tym razem zapomniałeś.
Cytuj:
No i pewnie właśnie dlatego takie gupoty wypisujo

Ależ Ty jesteś upierdliwy... do obrzydliwości!
To powyżej było odpowiedzią na post kogoś innego, kto podobnego słownictwa używa i hermetyczność stwierdzenia zna.

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 mar 2011, o 19:28 

Kuracent napisał(a):
W czasie mojej wizyty w MSiT 7 marca 2011 Pani była tylko raz wzburzona. I wyglądało to szczerze. Chodziło o to, że dwóch senatorów (skądinąd bardzo sprzyjających nam przy demonopolizacji PZŻ) zgłosiło poprawkę (z niewiadomych przyczyn) o wymaganiach instruktorskich. I MSiT bardzo to przeszkadza. Nie ma jednak zbytnich szans aby jakiekolwiek zmiany weszły w życie przed sezonem letnim 2011.

Dziwna sprawa. Nikt się nie przyznaje do sensowności tej poprawki. Wszyscy są (z różnych przyczyn) przeciwni.

A znalazłeś może treść tej poprawki na stronie sejmowej?

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2011, o 01:01 

AIKI napisał(a):
A znalazłeś może treść tej poprawki na stronie sejmowej?

To może być poprawka senacka. Postaram się znaleźć.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2011, o 08:03 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Generalnie to bijecie pianę ale, przypominam liberatorom z którymi się raczej solidaryzuję, że walczyliście o to żeby przyjemnościowego żeglowania nie traktować jako sportu. Tymczasem jeśli ten nieszczęsny przepis o instruktorach sportu przywalił komuś, kogo nie lubicie, to wyrażacie głośną radość. Wygląda, że Chocimska robi racjonalny ruch, startując ze związkowymi certyfikatami kompetencji. Myślicie że w Grecji ktoś będzie się zastanawiał jaki to kwit pokazuje czarterujący? Skoro certyfikaty ISSA są cool to dlaczego certyfikaty PZŻ miałyby być be? Koncentrujcie się na dobrowolności.

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2011, o 08:12 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Biały Wielorybie - nie chciałbym namieszać (proszę ewentualnie o poprawki), ale wydaje mi się, że sprawę można podsumować od strony formalnej i przepisowej następująco:

- od wielu lat, aby szkolić, trzeba miec państwowe papiery instruktorskie;
- PZŻ to olewał i kształcił MIŻ-ów oraz IŻ-ów według własnych programów (o co była już w okolicach 2006 r. zadymka);
- szkolenia ISSA są połączone z kursem instruktora rekreacji i w związku z tym formalnie spełniają wymogi przepisów państwowych.

Certyfikaty ISSA są równie fajne jak PZŻ, pod warunkiem że nieobowiązkowe. Ale w tą nieobowiązkowość wytworów Komisji Szkolenia PZŻ uwierzyć jest trudno.

Ostatnio edytowano 11 mar 2011, o 08:14 przez gf, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2011, o 08:13 

WhiteWhale napisał(a):
Generalnie to bijecie pianę ale, przypominam liberatorom z którymi się raczej solidaryzuję, że walczyliście o to żeby przyjemnościowego żeglowania nie traktować jako sportu. Tymczasem jeśli ten nieszczęsny przepis o instruktorach sportu przywalił komuś, kogo nie lubicie, to wyrażacie głośną radość.

To nie jest IMO radość z faktu "przywalenia" Chocimskiej (o ile w ogóle można to nazwać radością oczywiście), tylko z tego, że PZŻ nie będzie (nie jest wreszcie) traktowany na specjalnych prawach, jako wyrocznia w sprawach żeglarstwa wszelakiego. Nie od dziś mówimy, że PZŻ nam nie przeszkadza, pod warunkiem, ze będzie się zajmować tym, do czego został powołany, czyli sportem. Bo zajmowanie się rekreacją wychodzi słabo - ze szkodą dla żeglarzy. Przynajmniej od 89 roku.
WhiteWhale napisał(a):
Wygląda, że Chocimska robi racjonalny ruch, startując ze związkowymi certyfikatami kompetencji. Myślicie że w Grecji ktoś będzie się zastanawiał jaki to kwit pokazuje czarterujący? Skoro certyfikaty ISSA są cool to dlaczego certyfikaty PZŻ miałyby być be? Koncentrujcie się na dobrowolności.

Otóż to - ostatnie słowo jest kluczowe. Tymczasem analiza tego posunięcia dokonana przez Colonela i zamieszczona u Jurka Kulińskiego wykazuje, że jest to tylko zmiana fasady, a nie podejścia do obowiązkowości.

O potrzebie certyfikatów (dobrowolnych oczywiście) pisaliśmy już zaraz po wejściu lipcowych patentów. Któż bronił PZŻ już wówczas wprowadzić obok lipcowego morsa i kojota swoje certyfikaty "egzaminowalnego" morsa i kojota?

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2011, o 10:32 

AIKI napisał(a):
O potrzebie certyfikatów (dobrowolnych oczywiście) pisaliśmy już zaraz po wejściu lipcowych patentów. Któż bronił PZŻ już wówczas wprowadzić obok lipcowego morsa i kojota swoje certyfikaty "egzaminowalnego" morsa i kojota?

Tym razem wystąpię jako adwokat diabła.
Pewne dobrowolne szkolenia i certyfikaty wg. dawnych zasad PZŻ były organizowane. Są też np. w tym roku:

http://tiny.pl/hdrl5

Z tego co czytałem, to na takie dobrowolne egzaminy przyjeżdżają uprawnieni pracownicy PZŻ.

Ale wracając do ew. mojej rozmowy z posłem Litwińskim (PO). Jaki postulat mu przedłożyć?

a) niech nie zgłasza żadnych poprawek - bo jest dobrze
b) niech zgłasza tak jak chciał czyli obecna ustawa + 'prawa nabyte' PZŻ
c) wykreślenie przepisu (czyli każda szkoła żeglarska ustalałaby własne zasady, kto może być instruktorem?)
d) wykreślenie przepisu i wpisanie jawnym tekstem do Ustawy: 'aby przystąpić do egzaminów żeglarskich/motorowodnych nie jest wymagane szkolenie lecz posiadanie wiedzy i umiejętności'

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2011, o 11:06 

Kuracent napisał(a):
Ale wracając do ew. mojej rozmowy z posłem Litwińskim (PO). Jaki postulat mu przedłożyć?

a) niech nie zgłasza żadnych poprawek - bo jest dobrze
b) niech zgłasza tak jak chciał czyli obecna ustawa + 'prawa nabyte' PZŻ
c) wykreślenie przepisu (czyli każda szkoła żeglarska ustalałaby własne zasady, kto może być instruktorem?)
d) wykreślenie przepisu i wpisanie jawnym tekstem do Ustawy: 'aby przystąpić do egzaminów żeglarskich/motorowodnych nie jest wymagane szkolenie lecz posiadanie wiedzy i umiejętności'

Oczywiście, że d! Ale nieco inaczej sformułowane lub w ogóle wyp...e.
W ustawie jest durny zapis "jeżeli do (bodajże, nie chce mi się sprawdzać) dopuszczenia do egzaminu jest wymagane szkolenie, przeprowadza je właściwy...?
Kto ma określić czy jest wymagane czy nie? Do tej pory określało rozporządzenie, gdzie PZŻ przepychał zapis, że jest obowiązkowe.
Najlepsze rozwiązanie to zapis w rodzaju: "szczegółowy zakres wiedzy i umiejętności na poszczególne... itd" z kompletnym pominięciem kwestii szkolenia. Masz umieć i wiedzieć to, co przewidują wymagania na stopień, a czy wyszkolił Cię ins, czy wujek z Sorkwit, to nie ma znaczenia.

AIKI

Za ten post autor AIKI otrzymał podziękowanie od: Kuracent
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2011, o 11:13 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Dokładnie tak. Nie ważne kto szkolił - ważne, że wyszkolił :D

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2011, o 11:27 

AIKI napisał(a):
W ustawie jest durny zapis "jeżeli do (bodajże, nie chce mi się sprawdzać) dopuszczenia do egzaminu jest wymagane szkolenie, przeprowadza je właściwy...?
Kto ma określić czy jest wymagane czy nie? Do tej pory określało rozporządzenie, gdzie PZŻ przepychał zapis, że jest obowiązkowe.
Najlepsze rozwiązanie to zapis w rodzaju: "szczegółowy zakres wiedzy i umiejętności na poszczególne... itd" z kompletnym pominięciem kwestii szkolenia. Masz umieć i wiedzieć to, co przewidują wymagania na stopień, a czy wyszkolił Cię ins, czy wujek z Sorkwit, to nie ma znaczenia.

I jeszcze BTW:
Przygotuj się na opór - na argument w rodzaju: "przecież na prawo jazdy kurs jest obowiązkowy"

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2011, o 12:08 

Wielorybie, kwestia czy PZŻ ma rację czy nie, czy występuje w słusznej sprawie czy nie jest w tym przypadku drugorzędna. Istotą jest to, że po raz kolejny jest podejrzenie iż NIELEGALNIE LOBBUJE. Standardem jest to, że PZŻ chodzi do ministerstw i cos tam po cichu załatwia. I podpiera się, że robi to w naszym imieniu.
Skoro SAJ czy Samoster potrafił się zarejestrować jako lobbysta, to myślę, że PZŻ z całą rzeszą świetnie opłacanych działaczy też jest w stanie.

Dzis słuszna być może sprawa instruktorów, jutro "słuszna" sprawa patentów, bądź rejestrów, bądź obowiązkowego OC. A wszystko po cichu na zapleczu, ale w naszym... również Twoim imieniu.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowanie od: AIKI
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2011, o 13:34 

Kuracent napisał(a):

Zdecydowanie jestem za takim rozwiązaniem. I za tym, żeby wymóg posiadania certyfikatu pochodził np od czarterodawcy lub ubezpieczyciela. I żeby, jesli to konieczne, stosowne ministerstwo oceniło, które certyfikaty są cool a które be.
Dokładniej - tylko te cool

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

Ostatnio edytowano 11 mar 2011, o 14:51 przez WhiteWhale, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2011, o 13:40 

Ja bym to napisał inaczej.
"warunkiem uzyskania certyfikatu ......... jest zdanie egzaminu przed komisją złożoną z......" :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2011, o 16:03 

a moim zdaniem:" certyfikat otrzymuje na warunkach określonych przez wystawiającego".
Rynek określi ich jakość i wartość, a czy to PZŻ, czy SAJ, czy Stowarzyszenie Czarterodwaców, czy " Przyjaciółka" może rekomendować, które uważa za dobre/wartościowe , a które niekoniecznie. Ministerstwa czy inne urzędy państwowe powinny trzymać się od tego z daleka.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowanie od: TwojKapitan
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2011, o 16:23 

Nie zgodzę się Maciek z Tobą.....
IMHO - jeśli ma działać jak zakładamy musi być konkretny i bez zbyt luźnej delegacji.
Bo to nie wykluczy, że te podmioty korzystając z tak sformułowanej delegacji wprowadzą np. obowiązek szkolenia......
I w ten sposób wrócimy do punktu wyjścia, tyle , że okrężną drogą.
Lub będą rozdawać certyfikaty na lewo i prawo wedle kaprysu.
No i jeszcze to, że w pewnym sensie Państwo swoją powagą gwarantuje, że osoba legitymująca się za granicą naszym certyfikatem posiada określoną wiedzę i umiejętności......

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 mar 2011, o 23:10 

Piotr K napisał(a):
(...)
Bo to nie wykluczy, że te podmioty korzystając z tak sformułowanej delegacji wprowadzą np. obowiązek szkolenia......(...)
Lub będą rozdawać certyfikaty na lewo i prawo wedle kaprysu.(..)

Ale w momencie gdy masz xy dostępnych certyfikatów, to jak Ci się wydaje, ile z nich zostanie po roku? A ile po 5 latach? A jak jeszcze dodasz nieobowiązkowość jego posiadania, to co za problem z tym, że dana organizacja chce szkolenia? Jeśli będę chciała ICH certyfikat zrobić, to zrobię ICH szkolenie. A jak nie, poszukam bardziej mi pasujących.

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 mar 2011, o 06:46 

Moniia napisał(a):
Ale w momencie gdy masz xy dostępnych certyfikatów, to jak Ci się wydaje, ile z nich zostanie po roku? A ile po 5 latach? A jak jeszcze dodasz nieobowiązkowość jego posiadania, to co za problem z tym, że dana organizacja chce szkolenia? Jeśli będę chciała ICH certyfikat zrobić, to zrobię ICH szkolenie. A jak nie, poszukam bardziej mi pasujących.

Wężykiem!!!

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 mar 2011, o 08:22 

Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 93
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j
WhiteWhale napisał(a):
Moniia napisał(a):

Wężykiem!!!

Słusznie prawi...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4