Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 18:23

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 mar 2011, o 00:55 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
gf napisał(a):
Ale Gdyby tu Andrzej zapodał, to i kodowanie załatwione i merytoryczność forum wzrasta ku ogólnej szczęśliwości i dążeniu do wzorców bratniego narodu norweskiego :)

Nie wiem o co Wam chodzi - ale z Olkiem popływam nie raz i pewnie mi wyjaśni jak ustawić kodowanie i takie tam ...

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2011, o 01:18 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Kuracent napisał(a):
z Olkiem popływam nie raz i pewnie mi wyjaśni jak ustawić kodowanie i takie tam
To jest BARDZO DOBRY POMYSŁ! :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2011, o 11:08 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kuracent napisał(a):
że 500 PLN zaliczki na zagraniczny rejs to jest minimum

Minimum?
Minimum to koszt zaliczki, którą trzeba wpłacić armatorowi dzielony na członków rejsu. Taki podział w przypadku koleżeńskiej wspólnej wyprawy, rejsu, bez marży organizatora.
Kuracent napisał(a):
Myślicie, że warto założyć za Nich i organizować? pomijam fakt, że nie mam takich pieniędzy i musiałbym wziąć kredyt na rejs.

Myślę, że nie warto. Masz Andrzeju wszelkie predyspozycje do prowadzenia działalności gospodarczej. Położysz, rozłożysz każdą firmę ;)
Uważam, że każdy z uczestników rejsu powinien wpłacić zaliczkę równo rozłożoną na uczestników a Ty powinieneś dodatkowo opracować "regulamin" :D zwany w języku biznesowym umową, określający np: sposób rezygnacji z rejsu oraz co kto traci w przypadku rezygnacji itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2011, o 18:17 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
elektryczny napisał(a):
a Ty powinieneś dodatkowo opracować "regulamin" :D zwany w języku biznesowym umową, określający np: sposób rezygnacji z rejsu oraz co kto traci w przypadku rezygnacji itp.

To jest bardzo dobry pomysł na nowy wątek. Ale już w dziale Kuracent.

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2011, o 19:03 

Podziękował : 38
Otrzymał podziękowań: 18
ZALICZKA

po wykonaniu usługi zostaje wliczona w jej cenę,
jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to zwracają one sobie wzajemne świadczenia, w tym także zaliczkę,
jeśli umowę rozwiąże strona biorąca zaliczkę, jest ona zobowiązana do zwrotu pobranej zaliczki.
jeśli umowę rozwiąże strona dająca zaliczkę może ona domagać się jej zwrotu.
ZADATEK

jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to zwracają one sobie wzajemne świadczenia, w tym także zadatek,
jeśli umowa została wykonana prawidłowo, zadatek zostaje zaliczony w na poczet ceny,
jeśli umowa nie została wykonana, z uwagi na rezygnację strony, która zadatek dała, zadatek przepada na rzecz biorącego zadatek,
jeśli umowa nie została zrealizowana z przyczyn leżących po stronie biorącej zadatek, strona dająca zadatek może od umowy odstąpić i żądać zwrotu zadatku w podwójnej wysokości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2011, o 19:19 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
I dlatego czy się weźmie zaliczkę, czy nie - nic to nie gwarantuje! A Kuracentowi jakby chodzi o gwarancję, że wpłacający popłynie.
Jeśli chce się mieć gwarancję, musi to być zadatek albo inna umowa.
Organizatorzy najczęściej nie używają słowa zadatek, bo jak coś nie wyjdzie to trza oddać 2 razy! Z drugiej strony, jeśli się nie umówiono inaczej, tylko zadatek może przepaść jeśli wpłacający zrezygnuje.

Jak się kiedyś budowałem, to zawsze kazałem podpisać, że daję zadatek a nie zaliczkę! Często miny były niewyraźne... jakby niekumate... :lol:

- Zrobię panu te rynny za tydzień... e... czy można jakąś zaliczkę?
- Nie!
- ???
- Mogę dać zadatek, nawet całą kwotę. Pan tu podpisze... o tu...
- ???

PS
W egzekwowaniu nigdy nie byłem stanowczy. Taki już jestem. :D

PPS
Stosowane w umowach przez kontrahentów konsumentów postanowienia dotyczące przepadku wpłaconej przez konsumenta zaliczki w wypadku odstąpienia przez niego od umowy należy uznać za klasyczny przykład "klauzul niedozwolonych".
Śmiało więc można zapłacić 500zł zaliczki za rejs, a potem powiedzieć nie płynę - oddawaj kasę. Mogę się mylić, prawa za bardzo nie studiowałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2011, o 19:47 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
incoming napisał(a):
jeśli umowa nie została zrealizowana z przyczyn leżących po stronie biorącej zadatek, strona dająca zadatek może od umowy odstąpić i żądać zwrotu zadatku w podwójnej wysokości.

SlaWasII napisał(a):
I dlatego czy się weźmie zaliczkę, czy nie - nic to nie gwarantuje! A Kuracentowi jakby chodzi o gwarancję, że wpłacający popłynie.

Mylicie się koledzy. Jeżeli rejs organizuje koncesjonowana firma, to jest to samo, co wycieczka do egiptowa pod palmę. Ma zastosowanie Ustawa o wykonywaniu usług turystycznych i ta reguluje rezygnacje i opłaty.
W sytuacji rejsu towarzyskiego, składkowego (ja takie organizuję) gdyby ktoś się dopytywał, czy to zaliczka, czy zadatek, toby otrzymał odpowiedź, płyń z kimś innym.
Jednakże ja na swoich rejsach nie tylko nie zarabiam, a wręcz przeciwnie. To kosztowne hobby.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2011, o 19:52 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
I dlatego Krzyśku nigdy się nie upieram. Płacę i płaczę... :evil:
Przeczytam parę paragrafów, wydaje mi się że wiem wszystko, a tu przyjdzie jakiś uczony w piśmie i klapa na całej linii... i kompromitacja :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2011, o 20:07 

Podziękował : 38
Otrzymał podziękowań: 18
Ok. nie wdawałem się w niuanse prawne, nie znam się na tym . Chciałem jedynie pokazać różnice między dwoma rodzajami zabezpieczeń....i faktycznie w usługach turystycznych występują różnice w interpretacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2011, o 20:11 

Podziękował : 779
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
SlaWasII napisał(a):
i kompromitacja

Zaraz kompromitacja. Bez przesady. Tym bardziej, że masz absolutną rację. Instytucja zadatku funkcjonuje tak jak to napisałeś, ale warto zauważyć, że tylko przy transakcjach kupna.
Może się komuś przydać.
Prawie zawsze przy umowie przedwstępnej kupna (np. nieruchomości) używa się terminu zadatku. Tymczasem nie może on tam mieć zastosowania, gdyż umowa przedwstępna kupna, nie jest umową kupna (jest to umowa przyrzekająca zawarcie takiej umowy).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2011, o 21:16 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Jeanneau napisał(a):
Prawie zawsze przy umowie przedwstępnej kupna (np. nieruchomości) używa się terminu zadatku. Tymczasem nie może on tam mieć zastosowania, gdyż umowa przedwstępna kupna, nie jest umową kupna (jest to umowa przyrzekająca zawarcie takiej umowy).

Ja bym poprosił, żebyś wskazał podstawę prawną swojej wypowiedzi - przepis ewentualnie jakąś uchwałę Sądu Najwyższego, lub jeżeli nie podstawę prawną to chociaż doktrynalną - jakiś komentarz, opinię prawną,....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2011, o 21:43 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 9
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Ojj Piotrek nie każdy się zna na prawie tak jak Ty ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2011, o 22:00 

Niezapominajka napisał(a):
Ojj Piotrek nie każdy się zna na prawie tak jak Ty

No chętnie bym się dowiedział jaki przepis o tym mówi, bo na pewno nie 394 KC wprost o zadatku. Nie chce mi się szperać w uchwałach Sądu Najwyższego, a jak Jeanneau o czymś pisze, to na pewno źródło jakieś ma tej wiedzy.

Ja nie twierdzę czy tak jest czy nie, tylko proszę o wskazanie jakiegoś źródła takiej wiedzy, sam chętnie skorzystam na przyszłość.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2011, o 22:19 

Podziękował : 779
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Carlo napisał(a):
No chętnie bym się dowiedział jaki przepis o tym mówi, bo na pewno nie 394 KC wprost o zadatku. ... jak Jeanneau o czymś pisze, to na pewno źródło jakieś ma tej wiedzy.

Bardzo dobrze, ze zapytałeś. Zmusiłeś mnie do wytężenia mojej pamięci i sięgnięcia po starą umowę przedwstępną, gdzie wpłata została opisana okrągłymi słowami, żeby nadać jej charakter taki jak zadatkowi. Zapamiętałem jedynie, że nie mogło być użyte proste określenie zadatek.
Lecz przyczyna takiego stanu rzeczy leżała zupełnie gdzieś indziej a pamięć moja odnotowała to zajście na skróty, ale jakże mylne.
U podstaw takiego zapisu legła sytuacja w której umowa była zwierana notarialnie a pieniądze które miały być zadatkiem były wysyłane przelewem w chwili zawierania umowy. Czyli, że nie były wpłacone przy umowie. Z art.394 kc wynika wprost, że zadatek musi być wpłacony przy umowie.

Moje stwierdzenie powinno brzmieć: warto pamiętać, że zadatek musi być wpleciony przy umowie, każda kwota wpłacona po zawarciu umowy, zadatkiem być już nie może.

Dzięki Carlo za dociekliwość, co doprowadziło do wyjaśnienia mojego niefortunnego stwierdzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2011, o 22:26 

:)
Pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2