Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 28 lip 2025, o 11:58

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rejestracja
PostNapisane: 9 mar 2011, o 20:57 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
lunsive napisał(a):
Teraz to już zgłupiałem i nic nie pojmuje :)

Trochę też chyba mnie źle zrozumieliście, więc postaram się jeszcze raz wytłumaczyć mój problem:
Mam jacht śródlądowy 7,3m - który chcę ubezpieczyć. Aby to zrobić muszę go najpierw zarejestrować.
Jacht był/jest zarejestrowany w podlaskim OZŻ. Ja jestem z mazur i chciałbym go zajerestrować w warm.-maz. OZŻ.
Dzwoniłęm do warm.-maz. OZŻ i powiedzieli mi, że muszę wyrejestrować najpierw jacht w podlaskim OZŻ (koszt 15zł) i dopiero składać papiery do nich (koszt 60zł).

Jaromir napisał(a):
Po drugie - możesz dowolny jacht, w tym jacht nie podlegający obowiązkowi rejestracji zarejestrować dobrowolnie.
Jedynym uprawnionym do takiej rejestracji "organem" jest Polski Związek Żeglarski w Warszawie. Nie ma zatem problemu wyrejestrowywania w jednym i rejestrowania w innym OZŻ. Legalny i właściwy rejestr jachtów śródlądowych jest jeden...

No właśnie dzwoniłem do Warszawy i powiedziała mi pani, że oni nie rejestrują jachtów śródlądowych, że tym zajmują się OZŻ. :?

No i teraz patrząc na to co Wy piszecie to sam nie wam co mam robić?
Czy jeszcze raz zadzwonić do PZŻ i gadać z nimi (ale i tak chyba bd musiał wyrejestrować ten jacht z podlaskiego OZŻ).
Czy też może wyrejestrowywać go w Białymstoku (do którego od dwóch dni nie mogę się dodzwonić) i później rejestrować w Olsztynie.
Czy też może mieć w dupie ten cały PZŻ i zarejestrować go tak jak kolega radzi, jako łódź rybacką w starostwie? (tylko czy mi ubezpieczyciel to uzna)
I na czym polega ta rejestracja w starostwie? Płace raz(ile?) i koniec, czy jakieś przeglądy, etc. ?

Po prostu trafiasz na przykład poszanowania prawa w wydaniu PZŻ.
Kiedyś (przed 2006r. bodaj) OZŻ rejestrowały - robiąc to z resztą bez żadnej podstawy prawnej (utraciły ją bodaj w 1997). Przedtem był z resztą jeszcze większy burdel - rejestracje w UZŚ, klubowe, harcerskie, OZŻ, etc - co doskonale ilustrowało już od dziesięcioleci brak potrzeby rejestrowania w ogóle...
Działacze zrzeszonych w PZŻ stowarzyszeń regionalnych przyzwyczaili się dziesięcioleciami do waaadzy i spływu kasy - a PZŻ, chcąc chyba zachować im te profity postanowił wydzielić swoje lokalne komórki czy biura rejestracyjne centralnego rejestru wprowadzonego nowela ust.o żegludze śródlądowej. Oczywiście biura te miały być przy OZŻ (choć OZŻ to odrębne stowarzyszenia). Personalnie nic nie miało się zmienić a wymogom prawa z grubsza miało się stać za dość.
Tymczasem (mimo opływu lat pięciu!!), nie ma procedury, świadomości ani... woli wprowadzenia zmian zgodnych z obecnym stanem prawnym... a opisany prawem rejestr nie istnieje...

W Twoim przypadku - a rozumiem, że nie chcesz naprawiać świata, tylko załatwić sprawę rejestracji dla celów ubezpieczeniowych - masz 2 wyjścia:
1. Możesz wysłać do PZŻ w Wa-wie żądanie rejestracji w rejestrze prowadzonym w zgodzie z ust. o żegludze śródlądowej. Ponieważ PZŻ nigdy takowego rejestru nie stworzył - będą pewnie u pani Hernik wymyślać formalne przyczyny, by wniosek odrzucić... A trzeba przyznać, że p.Minister w przywołanym powyżej rozporządzeniu pokomplikował kwestie rejestracji nieprzytomnie, więc mogą z Tobą pogrywać dowolnie długo...
2. Mogą Ci też zaproponować (ew. sam wnioskuj) rejestrację w Polskim Rejestrze Jachtów (numery POL XXX), który PZŻ prowadzi na podstawie Kodeksu Morskiego. To wcale nie będzie złe wyjście.
Rejestr ten wydumano co prawda dla jachtów morskich - ale nie musisz żeglować po morzu by tam się tam zarejestrować. Nie pływa po morzu większość jachtów z rejestracją "POL" - chyba się już nawet domyślasz czemu...
Musisz dla tej rejestracji wypełnić inne kwity i poddać się odmiennej procedurze - opisanej na stronie PZŻ pod "Rejestracja"=>"Rejestracja jachtów morskich". Kosztuje taka rejestracja umiarkowanie drogo, daje się załatwić korespondencyjnie, jest bezterminowa, badań technicznych nie wymaga.
3. Możesz dalej biegać i jeździć jak kot z pęcherzem od jednego OZŻ do drugiego, wydzwaniać dziesiątki razy na głuche telefony i wysłuchiwać sprzecznych instrukcji - po to by "załatwić" nigdzie prawem nie opisane formalności - w rejestrach, które formalnie... nie mają żadnych podstaw istnienia.
Zakładam, że Twój ubezpieczyciel uzna tak wydeptaną "rejestrację w OZŻ" za wystarczającą do pobrania składek. Czy wystarczy ubezpieczycielowi "rejestracja" dokonana bez podstaw prawnych w momencie wypłaty ewentualnych odszkodowań - to zupełnie odrębna kwestia...
4. Możesz też udać się do właściwego ze względu na miejsce zamieszkania Starostwa Powiatowego lub Urzędu Miasta - i tam (wydziały Rolnictwa lub Ochrony Środowiska) złożyć druk zgłoszenia do rejestracji jednostki służącej do "niezarobkowego połowu ryb". Wymiary jednostki, napęd, etc - deklarujesz sam. Panie czasem robią dziwną minę po wpisaniu napędu "żaglowy", ale przyjmują :roll: Fakt legalnego posiadania - potwierdzasz sam też. Procedowanie trwa maksymalnie 2 tygodnie, koszt w zależności od Powiatu od 15 do 20 złotych - niezależnie od wielkości jednostki. Karty Wędkarskiej mieć nie trzeba :lol: Część urzędów prowadzi te procedury "on-line".
Ergo - to jest rejestracja dostępna, tania i prosta jak drut - objaśnienia na stronach urzędów w necie - tamże druki do pobrania - przykład:
http://www.gdansk.pl/online?procedura=147
AFAIK większość ubezpieczycieli otrzymane taką drogą świadectwo rejestracji całkowicie zadowala, no i na pewno nie można jego legalności podważać...
5. Czemu nie można tanio, bezproblemowo i szybko rejestrować dobrowolnie jachtów w lokalnych urzędach (bez deklarowania ich jako sprzętu do połowu ryb...) - mnie nie pytaj. Komu zależy na stanie obecnym - może się sam domyślisz...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: lunsive
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 mar 2011, o 21:59 

Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 6
Uprawnienia żeglarskie: JSM
Dzięki za klarowne wytłumaczenie mi co i jak ;) Zadzwonię jutro do ubezpieczyciela i zapytam czy wystarczy im ta rejestracja w starostwie jak łódź do połowu ryb.
I teraz jeśli się zgodzą, to czy muszę wyrejestrowywać ją w OZŻ? Musze zerwać nr rejestracyjny? Prawnie to chyba tak powinno to być. Ale czy jest to jakieś wykroczenie lub łamanie prawa, skoro oni sami bezpodstawnie rejestrują jachty śródlądowe?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2011, o 14:08 

Jest tutaj na forum ktoś z Białegostoku, lub ktoś kto orientuje się co dzieje się w Podlaskim OZŻ, dzwonie do nich drugi tydzień i ani razu nikt nawet słuchawki nie podniósł?!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2011, o 14:12 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
ostatnio dzwoniłam do oddziału banku (jednego z większych w Polsce, no dobra, NAJ-większych), mimo posiadania kompletu 8 numerów dodzwonienie się do KOGOKOLWIEK zajęło mi 4 tygodnie (dzień w dzień, co najmniej 1,5h dziennie). Więc pewnie nic, normalka znaczy...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 mar 2011, o 16:48 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
lunsive napisał(a):
dzwonie do nich drugi tydzień i ani razu nikt nawet słuchawki nie podniósł?!
Te "biura" to czasem kanciapy, gdzie ktoś dyżuruje dwie godziny w tygodniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2011, o 10:29 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
gf napisał(a):
Te "biura" to czasem kanciapy, gdzie ktoś dyżuruje dwie godziny w tygodniu.

nie: "czasem", tylko "na ogół" :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 mar 2011, o 11:46 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Jaromir napisał(a):
Czy wystarczy ubezpieczycielowi "rejestracja" dokonana bez podstaw prawnych w momencie wypłaty ewentualnych odszkodowań - to zupełnie odrębna kwestia...

I to jest gwóźdź programu!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2011, o 14:38 

... otóż po długich staraniach, udało mi się wyrejestrować jacht z podlaskiego OZŻtu, no i chciałem go zarejestrować w Giżycku w WM OZŻcie. O ile wiem u nas rejestrują w dwóch pkt. u p. Cabana na bazie sportów oraz u p. Kułdo (niedaleko bazy sportów w przyczepie kampingowej). Jako, że zależy mi na jak szybkiej rejestracji poszedłem do p. Kułdo, ponieważ p. Caban jest na urlopie.
No i tu pojawił się kolejny problem... otóż, na stronie www PZŻ wyczytałem, że koszt rejestracji to 60zł - zgadza się. Ale nigdzie nie znalazłem wzmianki o orzeczeniu technicznym (nie pamiętam dokł. nazwy tego dokumentu). Nie było by nic niepokojącego, gdyby nie fakt, że za ten świstek muszę zapłacić dodatkowo 120zł.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego muszę to zapłacić? Skoro rejestracja jest dobrowolna i kosztuje 60zł, to z jakiej racji muszę mieć orzeczenie techniczne? Może mi to ktoś poprzeć jakimiś PZŻowskimi paragrafami?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2011, o 14:43 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
lunsive napisał(a):
dlaczego muszę to zapłacić?

Bo chcesz! :D

A mówiliśmy, że lepiej w starostwie, jako sprzęt wędkarski.

PS. Jak znam życie, to będziesz miał także datę następnego przeglądu - czyli datę kolejnego płacenia.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2011, o 15:06 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
lunsive napisał(a):
dzwonie do nich drugi tydzień i ani razu nikt nawet słuchawki nie podniósł?!

Wiesz, oni czytajo to forum i po prostu na złość Tobie robio :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2011, o 15:10 

elektryczny napisał(a):
Wiesz, oni czytajo to forum i po prostu na złość Tobie robio :D

Być może i czytają, bo zaraz po tym jak to napisałem kilka dni później zadzwoniłem i odebrali. Więc niekoniecznie na złość robią ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2011, o 15:11 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
lunsive napisał(a):
Ale czy jest to jakieś wykroczenie lub łamanie prawa, skoro oni sami bezpodstawnie rejestrują jachty śródlądowe?

Skoro bezpodstawnie, niezgodnie z prawem, to możesz mieć ich w t.zw. głębokości ... nie napiszę czego :)
Zamaluj numery i już...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2011, o 21:22 

lunsive napisał(a):
... otóż po długich staraniach, udało mi się wyrejestrować jacht z podlaskiego OZŻtu, no i chciałem go zarejestrować w Giżycku w WM OZŻcie. O ile wiem u nas rejestrują w dwóch pkt. u p. Cabana na bazie sportów oraz u p. Kułdo (niedaleko bazy sportów w przyczepie kampingowej). Jako, że zależy mi na jak szybkiej rejestracji poszedłem do p. Kułdo, ponieważ p. Caban jest na urlopie.
No i tu pojawił się kolejny problem... otóż, na stronie www PZŻ wyczytałem, że koszt rejestracji to 60zł - zgadza się. Ale nigdzie nie znalazłem wzmianki o orzeczeniu technicznym (nie pamiętam dokł. nazwy tego dokumentu). Nie było by nic niepokojącego, gdyby nie fakt, że za ten świstek muszę zapłacić dodatkowo 120zł.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego muszę to zapłacić? Skoro rejestracja jest dobrowolna i kosztuje 60zł, to z jakiej racji muszę mieć orzeczenie techniczne? Może mi to ktoś poprzeć jakimiś PZŻowskimi paragrafami?

Pozdrawiam

Kolego miły...
Pieć tygodni temu (09.03.11) napisałem Ci jakie masz możliwości rejestracji.
W punktach...

- Rejestrację w Polskim Rejestrze Jachtów (czyli punkt "2")miałbyś do tego czasu zapewne właśnie zakończoną. Ten rejstr (na podst kodeksu Morskiego i odpowiedniego rozporządzenia) kulawo bo kulawo, nie dotrzymując z reguły terminów - ale jakoś tam funkcjonuje. Żadnych "orzeczeń technicznych" taka rejestracja nie wymaga. A po morzu z nią wcale z nim żeglować nie trzeba :roll:

- Rejestracji w Satrostwie jako "sprzęt do amatorskiego połowu" (punkt "4") dokonałbyś jakieś 3 tygodnie temu. Pewnie dla Ciebie było to za łatwe... ;)

- Ty wybrałeś drogę według punktu "3"... Zupełnie jakby Ci nic nie wytłumaczono... Zaczynasz właśnie poznawać konsekwencje takiego wyboru.
Jak chcesz dalej brnąć a nie chcesz bulić "kryszy" dla działaczy - to może na początek zapytaj o podstawę prawną żądania "orzeczenia technicznego". I o podstawę prawną rejestracji z "datą ważności" oraz o podstawę prawną okresowego powtarzania badań technicznych. :lol: Ale pamiętaj - pytania tylko pisemnie, tylko listy polecone i zawsze wzmianką o konieczności udzielenia odpowiedzi w zgodzie z KPA. No i przygotuj klaser ze znaczkami, dla dalszej korespondencji....
Możesz też (i mam dziwne przeczucie że tak właśnie wybierzesz...) zapłacić za wymuszenie nie wymaganego prawem "orzeczenia technicznego" - tera, a następnie znów i znów - co kilka lat... Będziesz miał bardzo śliczną rejestrację - opłacaną regularnym, bezprawnym haraczem i dokonaną w rejestrze prowadzonym wbrew zapisom prawa...

- Możesz też wysłać pismo z żądaniem rejestracji - do właściwego organu rejestrowego (czyli punkt "1"). Pamiętaj - jest nim zgodnie z ustawą polski związek sportowy - PZŻ (a nie regionalne stowarzyszenie klubów - OZŻ). Tyle, że to droga dla kogoś, kto ma ochotę pokopać się z koniem a nie szybko i bezproblemowo zarejestrować jachcik... Klaser ze znaczkami - jeszcze grubszy potrzebny będzie. Bo działaczom PZŻ całych pięciu lat było za mało, by zacząć wykonywać zapisy ustawy...

- Jak chcesz po prostu zarejestrować i mieć z tym spokój - przeczytaj może uważnie raz jeszcze to, co powyżej i to co napisałem 5 tygodni temu.
I wyciągnij właściwe wnioski.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: lunsive
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 kwi 2011, o 21:47 

Ehh, wiem, wiem. Wybrałem OZŻ bo był to sposób jeden z najszybszych do załatwienia no i sprawdzony przez innych. Znaczków kupować nie muszę, bo mam na miejscu OZŻ, nawet 2 pkt.
Zrezygnowałem z korespondencji z PZŻ, gdyż to wymaga, tak jak sam napisałeś sporo czasu, a mi zależy by jak najszybciej ją ubezpieczyć.
Rejestracje w starostwie przesunąłem na dalszy plan, dlatego, że nikt nie może mi powiedzieć jak jest z odszkodowaniami. I wyczytałem ostatnio na jednym forum, że ma wejść przepis, który mówi, że trzeba robić przeglądy techniczne łodzi, które zarejestrowane są w starostwie.

Mam jutro zamiar wykonać tel. do olsztyna to OZŻtu a także do giżyckiego,ale w bazie sportów i zapytać czy rzeczywiście wymagane jest te orzeczenie. Jeśli nie - pójdę do p. Kułdo i przedstawię mu moje argumenty a także USTAWĘ z dnia 7 maja 2009 r. o zmianie ustawy o żegludze śródlądowej oraz ustawy o dozorze technicznym1) (Dz. U. z dnia 25 czerwca 2009 r.)

Art. 34j.
1. W celu wydania świadectwa zdolności żeglugowej albo uproszczonego świadectwa zdolności żeglugowej statek podlega, na wniosek armatora, przeglądowi technicznemu przeprowadzanemu przez upoważniony w tym celu podmiot.
2. Przeglądowi technicznemu nie podlega statek używany wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji bez napędu mechanicznego lub o napędzie mechanicznym o mocy silników mniejszej niż 75 kW.

Zobaczymy co na to powie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2011, o 00:36 

lunsive napisał(a):
Ehh, wiem, wiem. Wybrałem OZŻ bo był to sposób jeden z najszybszych do załatwienia no i sprawdzony przez innych. Znaczków kupować nie muszę, bo mam na miejscu OZŻ, nawet 2 pkt.
Zrezygnowałem z korespondencji z PZŻ, gdyż to wymaga, tak jak sam napisałeś sporo czasu, a mi zależy by jak najszybciej ją ubezpieczyć.
Rejestracje w starostwie przesunąłem na dalszy plan, dlatego, że nikt nie może mi powiedzieć jak jest z odszkodowaniami. I wyczytałem ostatnio na jednym forum, że ma wejść przepis, który mówi, że trzeba robić przeglądy techniczne łodzi, które zarejestrowane są w starostwie.

1. Znaczków, listów poleconych i przypominania o podstawach prawnych oraz KPA potrzebujesz by uzyskać formalną odpowiedź, za której prawidłowość ktoś będzie imiennie odpowiadał. Inaczej będziesz wysyłany od Annasza do Kajfasza a kolejni wydrwigrosze będą się wypierać własnych słów...
2. Powtarzam Ci, że "delegowanie" OZŻ do rejestracji "śródlądowej" jest sprzeczne z prawem. Dokładnie - z Ustawą o żegludze śródlądowej Art19 p2.
"Art.19 p2. Rejestr statków używanych wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji
prowadzi właściwy polski związek sportowy, o którym mowa w ustawie z
dnia 25 czerwca 2010 r. o sporcie (Dz. U. Nr 127, poz. 857)'

Sprawdź sam:
http://www.uzs.gov.pl/bip/pliki/ustawa_ ... wej_tj.pdf
3. Jeśli zależy Ci na rejestracji poprawnej formalnie, to w 30 dni (plus obsuwy...) uzyskasz taką w Polski Rejestrze Jachtów - opis na stronie PZŻ -> rejestracja jachtów morskich. Gdzie jacht będzie żeglował jest przy tym nieistotne.
4. Na forach pisze się różne bzdury ale Ty żyjesz w państwie prawa... ponoć. Zatem ma znaczenie nie anonimowa plota typu "ma wejść przepis" tylko link do tekstu planowanego rozporządzenia w BIP właściwego ministerstwa albo link na stronie sejmu do nowelizacji odpowiedniej ustawy. Zapewniam, że są osoby, które pilnują tychże miejsc. A na wspomnianym forum ktoś (ciekawe dlaczego, nieprawdaż?) uprawia dezinformację.
lunsive napisał(a):
Art. 34j...........

I jeszcze ART 34i:
"Art. 34i.
1. Świadectwo zdolności żeglugowej wydaje się dla statku przeznaczonego do
przewozu ładunków o nośności nie mniejszej niż 15 t, używanego do przewozu
ponad 12 pasażerów, oraz holowników lub pchaczy – innych niż określone w
art. 30.
2. Dla statku innego niż wymieniony w ust. 1 i art. 30 wydaje się uproszczone
świadectwo zdolności żeglugowej.
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się do statku używanego wyłącznie do uprawiania
sportu lub rekreacji bez napędu mechanicznego lub o napędzie mechanicznym o
mocy silników mniejszej niż 75 kW."

Ale co do zasady - słusznie! :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2011, o 07:26 

w krótkich słowach:
olej złodziei z OZŻtów, zarejestruj jacht w PRJ w PZŻ.
1. dlaczego mówisz, że chcesz rejestrowac jacht śródlądowy? rejestruj swój jacht jako morski. Żadna różnica, a p. Hernik nie będzie miała podstawy, żeby marudzić:)
2. jedynym legalnym miejscem rejestracji jachtu jest PRJ w PZŻ oraz Starostwa.
3. poszukaj ubezpieczyciela, który nie domaga sie rejestracji. Nie pamiętam, ale zdaje się że Proffamn i Panteanius nie wymagają. A są to lepsze firmy ubezpieczniowe niż wszystkie polskie Warty, Hestie, PZU ito razem wzięte.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowanie od: lunsive
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2011, o 08:24 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 46
Jaromir napisał(a):
4. Na forach pisze się różne bzdury ale Ty żyjesz w państwie prawa... ponoć. Zatem ma znaczenie nie anonimowa plota typu "ma wejść przepis" tylko link do tekstu planowanego rozporządzenia w BIP właściwego ministerstwa albo link na stronie sejmu do nowelizacji odpowiedniej ustawy. Zapewniam, że są osoby, które pilnują tychże miejsc. A na wspomnianym forum ktoś (ciekawe dlaczego, nieprawdaż?) uprawia dezinformację.

Tu ją uprawia:

http://forum.mazury.info.pl/viewtopic.php?t=2771

W poście wysłanym 2011-04-07, 16:02

Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2011, o 20:15 

Tomek Janiszewski napisał(a):
Jaromir napisał(a):

Tu ją uprawia:

http://forum.mazury.info.pl/viewtopic.php?t=2771

W poście wysłanym 2011-04-07, 16:02

Tomek Janiszewski

Aha...
Dzięki - teraz wiadomo kto...
Pewnie przeprowadził jakieś tajne badania na ten temat :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2011, o 20:19 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Jakiś mitoman.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2011, o 21:29 

skipbulba napisał(a):
w krótkich słowach:
olej złodziei z OZŻtów, zarejestruj jacht w PRJ w PZŻ.
1. dlaczego mówisz, że chcesz rejestrowac jacht śródlądowy? rejestruj swój jacht jako morski. Żadna różnica, a p. Hernik nie będzie miała podstawy, żeby marudzić:)
2. jedynym legalnym miejscem rejestracji jachtu jest PRJ w PZŻ oraz Starostwa.
3. poszukaj ubezpieczyciela, który nie domaga sie rejestracji. Nie pamiętam, ale zdaje się że Proffamn i Panteanius nie wymagają. A są to lepsze firmy ubezpieczniowe niż wszystkie polskie Warty, Hestie, PZU ito razem wzięte.

Jednak różnica trochę jest...

Wymagane dokumenty do rejestracji jachtu morskiego: (m.in.)
-wypełniony formularz wniosek o zatwierdzenie nazwy jachtu morskiego, w przypadku gdy nazwa nie została jeszcze zatwierdzona,
-wystawiony przez rzeczoznawcę dokument potwierdzający wymiary jachtu, zawierający co najmniej długość i szerokość jachtu, a dla jachtów żaglowych również powierzchnię ożaglowania lub świadectwo pomiarowe, jeżeli jacht został pomierzony, lub deklaracja zgodności CE,

Co do drugiego to być może wystarczy stary dowód rejestracyjny?
Hmm, powiem wam tak, że zarejestrowałem narazie w OZŻcie, gdyż chcę szybko jacht ubezpieczyć i na majówkę puścić w czarter - bez ubezpieczenia, nie ma mowy o czerterze.
W między czasie dowiem się co i jak z rejestracją w samym PZŻcie. Być może zarejestruje tam i będę miał spokój.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2011, o 21:31 

do maja? Życzę powodzenia... :evil:

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2011, o 21:40 

Moniia napisał(a):
do maja? Życzę powodzenia... :evil:

tak długo trwają procedury ubezpieczeniowe? :o słyszałem, że ubezpieczają od zaraz...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2011, o 21:42 

ubezpieczą od ręki... A rejestrację już masz? Bo, że PZŻ zrobi to w 2 tygodnie to jakoś nie chce mi się wierzyć.

ok, nie doczytałam, że zarejestrowałeś w OZŻ. Hm...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2011, o 21:58 

A takie pytanie odnośnie ubezpieczeń jeszcze, czy ktoś dostał/nie dostał odszkodowanie w firmie PTU?
Chodzi o to, że nie wiem czy rzeczywiście te orzeczenie o przeglądzie techn. wpływa jakoś (tak jak mi dziś pan Kułdo powiedział) przy wypłacie odszkodowań? Czy ubezpieczyciele sięgają wtedy po takie orzeczenia? Wydaje mi się, że nie powinni, skoro ubezpieczyli mi jacht, bez owego orzeczenia, na podstawie samej rejestracji?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 kwi 2011, o 08:34 

lunsive napisał(a):
Hmm, powiem wam tak, że zarejestrowałem narazie w OZŻcie, gdyż chcę szybko jacht ubezpieczyć i na majówkę puścić w czarter - bez ubezpieczenia, nie ma mowy o czerterze.

a jak chcesz czarterować, to ja się nie wypowiadam. Na czarterach się nie znam. Swojego pancernika nie czarteruję, a klientem też jakoś nigdy nie byłem :D

ubezpieczenie zobacz tutaj : http://nauticanord.pl/?nav=skladki
i tutaj : http://www.proffman.pl/Miedzynarodowe_U ... 06-90.html

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2011, o 18:19 

Podziękował : 173
Otrzymał podziękowań: 476
Uprawnienia żeglarskie: jachtowy sternik morski, m.s.morski.
Czy jest gdzieś możliwość sprawdzenia czy wymarzona nazwa jachtu morskiego \noworejestrowanego\ jest wolna. Wiem że w PZZ mogę osobiście sprawdzić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 gru 2011, o 19:09 

W PZZ sprawdzałem telefonicznie. Nie robili problemu.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 gru 2011, o 02:34 

skipbulba napisał(a):
W PZZ sprawdzałem telefonicznie. Nie robili problemu.

Pod warunkiem dodzwonienia się do Pani Hernik.
A nie do jakiegoś innego...... pracownika, też na "H"...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sty 2012, o 16:05 

Podziękował : 173
Otrzymał podziękowań: 476
Uprawnienia żeglarskie: jachtowy sternik morski, m.s.morski.
Nazwy jachtów morskich można sprawdzić wysyłająć zapytanie do PZŻ na m.cytling@pya.org.pl odpowiedż otrzymałem po 20 minutach. Dziś zarejestrowałem w PZŻ w ciągu 15 minut, bardzo miło i bez problemowo, 75 zł i mam MAZU.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sty 2012, o 08:20 

no właśnie.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2