Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 21:34




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 maja 2011, o 16:57 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 cze 2010, o 18:03
Posty: 4814
Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Pozwolicie, że zareklamuję zaprzyjaźnioną stronę: Tawerna Skipperów.
Podobnie jak wielu z Was dostałem prośbę o wysłanie listy posiłków na rejs.
Chodzi o ściągę dla żeglarzy - o czym należy pamiętać?

Odpowiedziałem, że dotychczas posługiwałem się listą Andrzeja Pochodaja.
Ale w rejsie na Spitsbergen nasze załogantki Celina i Aga zrobiły niesamowitą listę 93 produktów z podaniem ilości sztuk w opakowaniu, wagą jednostkową, ceną z Makro nazwą firmy itd. itp. Ciekawe, czy tą listę umieszczą w Tawernie Skipperów?

A przy okazji zachęcam Was abyście wysłali swoje listy na:

weronika.morys małpka tawernaskipperow.pl

A może ktoś umieści też w tym wątku?

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 17:03 

Dołączył(a): 12 kwi 2009, o 14:20
Posty: 1534
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 50
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jsm
12kg masła
4 butelki octu balsamicznego
i duużo mąki :DD

A całkiem poważnie... czytam właśnie Time on ice, jest tam lista prowiantowa dla 2 osób na 16miesięczny rejs, jeszcze nie wiem czy wystarczający był ten prowiant bo książkę dopiero zaczynam czytać,ale wygląda bogato ;).

_________________
http://rejsy.org.pl/
Ze względu na cenzurowanie forum i promowanie niesportowych zachowań od 04.08.2011,brak zainteresowania forum.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 17:06 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 lip 2009, o 20:59
Posty: 4269
Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 172
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
Leszczyna napisał(a):
12kg masła
4 butelki octu balsamicznego
i duużo mąki :DD


Ty lepiej nie zaczynaj dobrze Ci radzę :P


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 17:09 

Dołączył(a): 12 kwi 2009, o 14:20
Posty: 1534
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 50
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Bo co mi zrobisz? :lol:

To podobno bardzo ważne' jak dorośniemy to zrozumiemy' czekam na ten dzień ;).

_________________
http://rejsy.org.pl/
Ze względu na cenzurowanie forum i promowanie niesportowych zachowań od 04.08.2011,brak zainteresowania forum.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 17:11 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 lip 2009, o 20:59
Posty: 4269
Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 172
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
Leszczyna napisał(a):
Bo co mi zrobisz? :lol:


Muszę to dokładnie przemyśleć. Bo wyokrętowanie z rejsu odpada, nie?:P


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 17:14 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 cze 2010, o 18:03
Posty: 4814
Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Nazwa produktu Firma Gramatura 1szt Ilość w opakowaniu Ilość opak/szt Łączna waga Cena jednostokowa Cena całość F

Masło Masmix LIDL 400g 1 10 4000g 4,6 46

Oleju balsamicznego dziewczyny nie uwzględniły. A do czego się go stosuje? Pytam tak z ciekawości?

Co do mąki to nie podały ile kupić? Ostatecznie chyba kupiliśmy 1kg., bo nie znaleźliśmy zastosowań. Tzn. na 5-tym etapie nie będziemy mieli świeżych ryb. :-( Chyba też nie ma w nas zapału do robienia naleśników, ciast itd. Dodam, że jest tu mowa o 3-tygodniowym rejsie dla 10 osób a rzecz dzieje się w jednym z najdroższych krajów i 'musimy' mieć prawie całą żywność z Polski.

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 17:23 

Dołączył(a): 12 kwi 2009, o 14:20
Posty: 1534
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 50
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jsm
A po co Ci mąka do świeżych ryb?

_________________
http://rejsy.org.pl/
Ze względu na cenzurowanie forum i promowanie niesportowych zachowań od 04.08.2011,brak zainteresowania forum.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 17:28 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24
Posty: 2793
Lokalizacja: Norge
Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 332
Uprawnienia żeglarskie: hm...
Kuracent napisał(a):
zrobiły niesamowitą listę 93 produktów z podaniem ilości sztuk w opakowaniu, wagą jednostkową, ceną z Makro nazwą firmy itd. itp.

ale po co?


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 17:32 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 cze 2010, o 18:03
Posty: 4814
Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Do panierki?

Ale na kuchni to ja się nie znam, więc nie pytajcie.
To chyba Natasza opowiadała, że ma taką metodę: w pierwszym dniu rejsu zgłasza się na ochotnika, że zrobi obiad. Od drugiego dnia wszyscy proszą Ją, żeby ... nie robiła i ma spokój do końca rejsu. Ja chyba też powinienem wypróbować ten sposób. Choć potrafię ugotować gołąbki ze słoika oraz ryż. Po dodaniu czosnku i wszystkich dostępnych przypraw nawet ludzie zjadali to. ;-)



~ ~ ~ ~ ~

zosta napisał(a):
Kuracent napisał(a):
zrobiły niesamowitą listę 93 produktów z podaniem ilości sztuk w opakowaniu, wagą jednostkową, ceną z Makro nazwą firmy itd. itp.

ale po co?


Potem weryfikowaliśmy listę i z większą ilością osób poszliśmy na zakupy i szło jak po sznureczku. Wprawdzie część towarów była niedostępna po paru tygodniach ale i tak było to spore ułatwienie dla nas.

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 17:41 

Dołączył(a): 12 kwi 2009, o 14:20
Posty: 1534
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 50
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jsm
zosta napisał(a):
ale po co?


Nam kiedyś Norwegia kazała zrobić taką listę w przypadku przewożenia jedzenia ;)przez teren kraju, ale jak komuś się nudzi to też można.

Kuracent napisał(a):
Do panierki?


Barbarzyństwo...

_________________
http://rejsy.org.pl/
Ze względu na cenzurowanie forum i promowanie niesportowych zachowań od 04.08.2011,brak zainteresowania forum.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 17:47 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 wrz 2010, o 15:18
Posty: 1073
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 34
Otrzymał podziękowań: 182
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
Kuracent napisał(a):

Oleju balsamicznego dziewczyny nie uwzględniły. A do czego się go stosuje? Pytam tak z ciekawości?



Posluszni hlasim, czyli melde gehorsamst - do niczego....

Albowiem czegoś takiego jak "olej balsamiczny" - nie ma.

Jest "ocet balsamiczny", produkowany z moszczu winogronowego. Jest ciemny, gęsty, słodkawy, najlepiej sprawdza się jako składnik vinegretu do rozmaitych sałatek. Choć pomysły i patent włoski (a i nazwa jest chroniona w Unii jako produkt regionalny) - mnie się najlepiej sprawdza w sałatce... greckiej (sałata, pomidory, ogórki, oliwki, ser feta).

Inne rodzaje octów (te mniej szlachetne) - to octy winne, owocowe i najbardziej rozpowszechniony - spirytusowy.

Od strony chemicznej: fermentację alkoholową (czyli wytworzenie C2H5OH z cukru) trzeba poprowadzić (przy dostępie powietrza) ciut dalej, czyli utlenić gorzałę do kwasu octowego CH3COOH. Jednak smak i aromat zależy od surowca podstawowego. Taki "spirytusowy" to Bogiem a prawdą - równie dobrze możesz kupić w sklepie chemicznych kwas octowy lodowaty (cz.d.a) i rozcieńczyć do 5%. A Aceto Balsamico Tradizionale di Modena - hmmmmm rozmarzyłem się. Poezja!

_________________
Pozdrowienia - Jasiek
Janusz Nedoma


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 17:58 

Dołączył(a): 12 kwi 2010, o 22:02
Posty: 911
Podziękował : 261
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Skoro już ten ocet balsamico zakupiły - producent tylko czasami ważny (dla bardziej wybrednych), miejsce zakupu natomiast zbędne całkowicie, cena również - to może takie coś:
Mieszamy w misce oliwę szlachetną najlepiej, ocecik balsamiko, czosneczek pokrojony drobno, dużo zielonej pietruchy. Dajemy chopom po bagietce. Maczają te bagietki w tym specyfiku i "zadowolnione one som" jak diabli.

_________________
Pozdrawiam - Maryla
http://www.emerytnafali.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 17:59 

Dołączył(a): 12 kwi 2009, o 14:20
Posty: 1534
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 50
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jsm
I podobno uchroni nas przed promieniowaniem :D, tak z legend...oczywiście.

_________________
http://rejsy.org.pl/
Ze względu na cenzurowanie forum i promowanie niesportowych zachowań od 04.08.2011,brak zainteresowania forum.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 18:04 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 wrz 2010, o 15:18
Posty: 1073
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 34
Otrzymał podziękowań: 182
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
Leszczyna napisał(a):
I podobno uchroni nas przed promieniowaniem :D, tak z legend...oczywiście.


Rzeczywiście, wygląda jak płyn Lugola :-) (czyli roztwór jodu w jodku potasu)

_________________
Pozdrowienia - Jasiek
Janusz Nedoma


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 18:10 

Dołączył(a): 12 kwi 2010, o 22:02
Posty: 911
Podziękował : 261
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
JasiekN napisał(a):
Rzeczywiście, wygląda jak płyn Lugola

Niekoniecznie...
Ocecik z oliwą nie wymiesza się dokumentnie.
Wspomniany wyżej płyn ma natomiast jednolitą konsystencję, co pamiętam z pamiętnego maja...

_________________
Pozdrawiam - Maryla
http://www.emerytnafali.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 19:08 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2007, o 12:00
Posty: 4740
Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
JasiekN napisał(a):
CH3COOH


Nie mylić z CH3OH ;D


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 22:24 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 wrz 2010, o 15:18
Posty: 1073
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 34
Otrzymał podziękowań: 182
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
koma5 napisał(a):
Niekoniecznie...
Ocecik z oliwą nie wymiesza się dokumentnie.


A! Mam Cię! Taki wał, jak Batorego trzeci komin!

Technika, psze Pani, technika....

podstawowe składniki winegreciku (słusznie wskazane: szlachetna oliwa i szlachetny ocet),

plus składniki dodatkowe: słusznie wskazany czosneczek (jak dla mnie nie ma pojęcia "nadmiaru czosneczku"), tudzież ziółka wedle indywidualnych preferencji (jak dla mnie - nie za dużo oregano, bo będzie capić podrzędną pizzerią),

plus słoik po musztardzie typu "twist-off",

plus 2 minuty energicznego trzepania danym słoiczkiem, z zawartością jak wyżej -

równa się rozmieszanie na gładziutko.... :-) Jak szkło!

Sprawdzone i gwarantowane :-)

_________________
Pozdrowienia - Jasiek
Janusz Nedoma


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 22:35 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 cze 2009, o 16:22
Posty: 8654
Lokalizacja: Edinburgh, Scotland
Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
JasiekN napisał(a):
(...)
plus słoik po musztardzie typu "twist-off",

plus 2 minuty energicznego trzepania danym słoiczkiem, z zawartością jak wyżej -

równa się rozmieszanie na gładziutko.... :-) Jak szkło!

Sprawdzone i gwarantowane :-)


e tam, słoiczek... miseczka* wystarczy. Sprawdzone i gwarantowane :)

*plus coś do mieszania, zwykle widelec bo nic innego do tej czynności nie posiadam :) (łyżka się nie nadaje, to dla tych niezorientowanych)

_________________
Pozdrawiam, Monika Matis
http://www.facebook.com/theseanation

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 22:50 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 wrz 2010, o 15:18
Posty: 1073
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 34
Otrzymał podziękowań: 182
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
Moniia napisał(a):

e tam, słoiczek... miseczka* wystarczy. Sprawdzone i gwarantowane :)

*plus coś do mieszania, zwykle widelec bo nic innego do tej czynności nie posiadam :) (łyżka się nie nadaje, to dla tych niezorientowanych)


Monia, nieważna metoda, ważny skutek.

Po prostu stwierdziłem, że szlachetny winegrecik "na gładko" (wbrew opinii Komy) da się zrobić. Ja preferuję słoiczek, bo - moim zdaniem - wygodniej :-)

Słoiczek ma jeszcze jedną zaletę. Po roztrzepaniu zawartość ma czas "się przegryźć", nim odkręcę i dodam do sałatki. Harmonia zapachów! Czosneczek jako dominująca nuta!

Tak, mam skłonności do hedonizmu :-)

_________________
Pozdrowienia - Jasiek
Janusz Nedoma


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 23:17 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24
Posty: 2793
Lokalizacja: Norge
Podziękował : 96
Otrzymał podziękowań: 332
Uprawnienia żeglarskie: hm...
Leszczyna napisał(a):
Nam kiedyś Norwegia kazała zrobić taką listę w przypadku przewożenia jedzenia

I sprawdził to ktoś?


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2011, o 23:27 

Dołączył(a): 12 kwi 2009, o 14:20
Posty: 1534
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 50
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Kazali wysłać i zapłacić. Nie wysłaliśmy,nie zapłaciliśmy nikt nas nie sprawdził :P.

_________________
http://rejsy.org.pl/
Ze względu na cenzurowanie forum i promowanie niesportowych zachowań od 04.08.2011,brak zainteresowania forum.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2011, o 00:03 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lut 2010, o 10:24
Posty: 10925
Lokalizacja: Paryz
Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
JasiekN napisał(a):
wskazany czosneczek

Niewskazany czosnek tez sie nadaje :D
Catz

_________________
Naziole, w pysk wam mówię litość moje ( prawie Wyspianski)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2011, o 11:19 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lip 2006, o 18:19
Posty: 2986
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
JasiekN napisał(a):
jak dla mnie nie ma pojęcia "nadmiaru czosneczku


Tuś mi brat :D :D :D

_________________
Pozdrowienia Jurek "Jurmak" Makieła


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2011, o 12:54 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 1 kwi 2006, o 15:07
Posty: 4811
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Jurmak napisał(a):
JasiekN napisał(a):
jak dla mnie nie ma pojęcia "nadmiaru czosneczku


Tuś mi brat :D :D :D


jop, tu się zgadzam w 100%.
Natomiast nie wiem co z tymi rybami. Ryby pływają w wodzie i tam jest ich miejsce. Po to pan Bozia stworzył świnki i krówki żebyśmy tego paskudztwa z wody jeść nie musieli.
Jak mi raz zaczęli smażyć ryby w łódku to po trzech latach jeszcze waliło tym paskudztwem.

_________________
Maciek"S"Kotas

---
O!...


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2011, o 14:11 

Dołączył(a): 12 kwi 2009, o 14:20
Posty: 1534
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 50
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Czosnkowe bractwo wyznaje zasadę 'ząbek na ząbek' czy 'główka na główkę' ?
:D
(byle nie chiński!)

_________________
http://rejsy.org.pl/
Ze względu na cenzurowanie forum i promowanie niesportowych zachowań od 04.08.2011,brak zainteresowania forum.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2011, o 18:18 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lip 2006, o 18:19
Posty: 2986
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Leszczyna napisał(a):
Czosnkowe bractwo wyznaje zasadę 'ząbek na ząbek' czy 'główka na główkę' ?


My idziemy na całość :D nie będziemy się rozdrabniać na jakieś ząbki...

Leszczyna napisał(a):
(byle nie chiński!)


Tylko nasz polski ma odpowiedni "woltaż" :D :D

_________________
Pozdrowienia Jurek "Jurmak" Makieła


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2011, o 18:56 

Dołączył(a): 12 kwi 2009, o 14:20
Posty: 1534
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 50
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jsm
:D
O rety, z wami to prawdziwy czochowy rejs by był ;), jak w domu!

_________________
http://rejsy.org.pl/
Ze względu na cenzurowanie forum i promowanie niesportowych zachowań od 04.08.2011,brak zainteresowania forum.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2011, o 19:20 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lut 2009, o 08:43
Posty: 9782
Lokalizacja: ....zewsząd
Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
skipbulba napisał(a):
Po to pan Bozia stworzył świnki i krówki żebyśmy tego paskudztwa z wody jeść nie musieli.

Maćku, z serca mi to wyjałeś!

_________________
Jestem tylko szarym człowiekiem
www.armator-i-skipper.pl


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 maja 2011, o 19:53 

Dołączył(a): 12 kwi 2009, o 14:20
Posty: 1534
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował : 50
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jsm
A wieloryb? ssak..ale w wodzie pływa... i jaki smaczny :).

_________________
http://rejsy.org.pl/
Ze względu na cenzurowanie forum i promowanie niesportowych zachowań od 04.08.2011,brak zainteresowania forum.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 maja 2011, o 00:54 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 wrz 2010, o 15:18
Posty: 1073
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 34
Otrzymał podziękowań: 182
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
Kuracent napisał(a):
Ale w rejsie na Spitsbergen nasze załogantki Celina i Aga zrobiły niesamowitą listę /


Tak z ciekawości samej....


Ten rejs już się odbył? I ty dowodziłeś?

A byliście w Kłajpedzie?

_________________
Pozdrowienia - Jasiek
Janusz Nedoma


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL