Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 00:58

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 maja 2011, o 13:04 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Dostałem mail'a od AN, z którego wynikało, że łatwo zdobyć uprawnienia:

* Młodszy Instruktor Żeglarstwa PZŻ (z możliwością uzyskania też ceryfikatu instruktora ISSA)
* Instruktor Sportu ze specjalnością Żeglarstwo (manewrówka)

Wystarczy być 3 lata ż.j. lub s.j. i odbyć w kilka weekend'ów kurs.

Z drugiej strony, z tego co rozumiałem dotychczas:
* obecne uprawnienia PZŻ są/będą nieważne
* z obecnymi uprawnieniami nie powinno się organizować kursów
* wymagane są specjalistyczne uprawnienia

Jaki ma więc sens szkolić się obecnie np. na MIŻ?

W mail'u wyjaśnione jest to tak:

ORGANIZACJA: Od sezonu 2011 stopniowo całkowicie zmieni się system uprawnień instruktorskich w Polsce. Nowa Ustawa o Sporcie z dnia 25.06.2010 (Dz.U. 127/2010, poz 857), która weszła w życie w dniu 16.10.2010, wprowadziła kontrowersyjny obowiązek posiadania przez osoby zajmujące się szkoleniem żeglarskim dodatkowo państwowych uprawnień Instruktora Sportu ze specjalnością Żeglarstwo (ISŻ) z niejasnym zastrzeżeniem, że wydane dotychczas uprawnienia instruktorskie zachowują jednak swoją ważność (związkowe PZŻ i PZMWiNW na podstawie art 53a Ustawy o kulturze Fizycznej?).
Ministerstwa Sportu i Infrastruktury zostały zobligowane do wydania w ciągu 2 lat przepisów wykonawczych do tej ustawy, czego jednak jak dotąd nie uczyniły. Sytuacja jest więc niejasna a realizacja planowanych zmian pozostaje w zawieszeniu.
W obecnej sytuacji prawnej pewne jest jednak, że od sezonu 2011 osoby chcące zostać nowymi instruktorami żeglarstwa muszą uzyskać gdy tylko będzie to możliwe (na razie nie jest) uniwersalne uprawnienia państwowe Instruktora Sportu w specjalności Żeglarstwo (ISŻ), a jednocześnie muszą spełnić wymagania stowarzyszenia, w którym mają zamiar szkolić (np PZŻ lub ISSA) i uzyskać patent instruktora związkowego, który by regulował zakres uprawnień szkoleniowych w danym stowarzyszeniu (instruktor szkolący, KWŻ, egzaminator, przewodniczacy komisji egzamiancyjnej).
Od tego sezonu naszym kursantom oferujemy więc uzyskanie na uniwersalnym kursie zarówno uprawnień tradycyjnych związkowych Polskiego Związku Żeglarskiego (MIŻ lub IŻ PZŻ) a dla chętnych również ISSA (IŻ ISSA) jak i państwowych (ISŻ), z tym że do czasu wydania nowych aktów wykonawczych na ISŻ przeprowadzana jest tylko manewrówka a reszta szkolenia teoretycznego na ISŻ zostanie przeprowadzona w późniejszym terminie. Kandydaci na nasz kurs muszą w związku z tym spełnić wymagania zarówno PZŻ (i ewentualnie ISSA) jak i państwowe.
Od sezonu 2008 PZŻ zmienił przepisy i zgodnie z zapowiedziami dopuścił uzyskiwanie stopnia Młodszego Instruktora Żeglarstwa PZŻ przez Żeglarzy Jachtowych. Wprowadził jednak w zamian obowiązkowy sprawdzian z wiedzy na ŻJ w poczatkowej częsci szkolenia. W związku z tym szkolenie na MIŻ zostało podzielone na dwie części: najpierw AN prowadzi 2 dniowe szkolenie przygotowawcze do egzaminu wewnętrznego (cena 200 zł wliczona w cenę kursu) a nastepnie, po sprawdzianie wewnętrznym na ŻJ odbywa się właściwy kurs na MIŻ. Egzamin końcowy przed komisja egzaminacyjną PZŻ odbywa się w ostatni weekend kursu.
Osoby posiadające stopień Sternika Jachtowego mogą na kursach MIŻ i IŻ PZŻ dodatkowo zdobyć ceryfikat instruktora żeglarstwa ISSA.

Czy ktoś może mi to wytłumaczyć prościej?

Pytania pomocnicze:

* czy po ukończeniu takiego kursu będzie można prowadzić szkolenia w zgodzie z Ustawą?
a) do czasu ukazania się Rozporządzenia Ministerstwa Sportu?
b) po ukazaniu się powyższego Rozporządzenia?

* jak radzą sobie obecnie szkoły żeglarskie?
a) nie prowadzą szkoleń?
b) na szybko robią szkolenia dodatkowe dla swoich instruktorów?

Przed sezonem był krzyk instruktorów, że jeśli nie zmieni się ustawa, to nie będą mogli szkolić. Z tego co wiem, to ustawa się nie zmieniła a życie toczy się normalnie.

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 maja 2011, o 13:45 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Kuracent napisał(a):
Przed sezonem był krzyk instruktorów, że jeśli nie zmieni się ustawa, to nie będą mogli szkolić. Z tego co wiem, to ustawa się nie zmieniła a życie toczy się normalnie.

Czyli tak samo jak i przed wejściem ustawy a od 1997 r. - Nielegalnie (bez uprawnień instruktora sportu) - nie dotyczy instruktorów z przed 1997 r.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2011, o 13:00 

Carlo napisał(a):
Czyli tak samo jak i przed wejściem ustawy a od 1997 r. - Nielegalnie (bez uprawnień instruktora sportu) - nie dotyczy instruktorów z przed 1997 r.

A czy po przejściu tego szkolenia AN jest się legalnym instruktorem?

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2011, o 13:13 

Podziękował : 50
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Andrzej... chcesz robić MIŻ-a ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2011, o 13:30 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Kuracent,
Instruktor PZŻ jest legalnym certyfikatem instruktora PZŻ.
A czy na jego podstawie da się prowadzić legalne szkolenia na państwowe patenty to tylko jeden Pan Bóg raczy wiedzieć, kiedy znowu spuści głupawkę na naszych prawodawców.

Osobną rzeczą jest ocena poziomu kwalifikacji tych wszystkich MIŻów i IŻów. Jeden ostatnio twierdził, że w Szwecji wieczorem wyłączane są latarnie morskie i znaki nawigacyjne, a SAR pracuje tylko od 0800 do 1600*. :D

Moim skromnym zdaniem te wszystkie instruktorskie patenty to bzdura. Szkolić powinien każdy, kto się czuje na siłach, a egzamin powinien weryfikować zdobytą wiedzę.... na dobrowolne patenty rzecz jasna :D

* wcale nie twierdzę, że tak poziom reprezentują wszyscy instruktorzy ani instruktorzy po szkoleniu w AN :D

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowania - 2: bury_kocur, meping
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2011, o 17:57 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
skipbulba napisał(a):
Moim skromnym zdaniem te wszystkie instruktorskie patenty to bzdura.
Szkolić powinien każdy, kto się czuje na siłach, a egzamin powinien weryfikować zdobytą wiedzę.... na dobrowolne patenty rzecz jasna :D

Obiema rękoma się podpisuję!

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2011, o 20:14 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 58
Uprawnienia żeglarskie: RYA Yachtmaster Offshore
skipbulba napisał(a):
Moim skromnym zdaniem te wszystkie instruktorskie patenty to bzdura. Szkolić powinien każdy, kto się czuje na siłach, a egzamin powinien weryfikować zdobytą wiedzę.... na dobrowolne patenty rzecz jasna :D

Nom... mi jeszcze bardzo podoba się rozwiązanie w nurkowaniu, gdzie każdy certyfikat kompetencji zawiera nazwisko instruktora... i wtedy wiadomo, kto szkoli, a kto sprzedaje kwitki...

Ehh... marzenia ;).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 maja 2011, o 09:14 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Milo napisał(a):
Nom... mi jeszcze bardzo podoba się rozwiązanie w nurkowaniu, gdzie każdy certyfikat kompetencji zawiera nazwisko instruktora... i wtedy wiadomo, kto szkoli, a kto sprzedaje kwitki...

Na propozycję wprowadzenia takiej zasady w żeglarstwie PZŻ zareagował bardzo nerwowo...

Dlaczego mnie to nie dziwi?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 maja 2011, o 09:15 

Leszczyna napisał(a):
Andrzej... chcesz robić MIŻ-a ?

1. Nie chcę robić MIŻ-a, przynajmniej póki co.
2. Jestem "instruktorem" dla swoich załogantów. Kilku z nich już zachęciłem do zrobienia patentów i/lub certyfikatów. Gdyby były jakieś kursy "na poziomie", zawierającym elementy dydaktyki, sposobów przekazywania wiedzy załogantom itd. - to przemyślałbym to. Ale raczej za rok, dwa.
3. Chciałbym zrozumieć, czy jeśli ktoś w czerwcu 2011 rozpocznie:
a) kurs MIŻ/IŻ i zda egzamin - to będzie legalnym instruktorem?
b) kurs żeglarza jachtowego i zda egzamin, ale egzaminatorzy/instruktorzy mają pseudo-uprawnienia np. z 2008, to czy patent dla żeglarza jachtowego będzie ważny?
Piszę o pseudo-uprawnieniach, mając na myśli to co Piotr. Czyli uprawnienia do prowadzenia szkoleń/egzaminów mają - zgodnie z Ustawą o Sporcie z 2010 - osoby, który zdobyły takie uprawnienia do 1997 ale nie Ci co od 1997 do 2011. Ponadto uprawnienia mają takie nieliczne osoby wśród instruktorów, którzy skończyli AWF. A także trzecia grupa: nowi Instruktorzy Sportu. Ale dla tych 'nowych' wymagania określi ... Rozporządzenie Ministra Sportu, którego to Rozporządzenia ... nie ma!

Jest to skomplikowana materia prawna i poprawcie mnie jeśli się mylę.
Chodzi mi o tych 'biednych' potencjalnych MIŻ-ów/IŻ-ów, którzy zapiszą się na różne kursy TERAZ np. w AN czy innych a zgodnie z prawem ich 'uprawnienia' będą nieważne.

Dla ułatwienia przedstawiam pasujące fragmenty Ustawy O Sporcie obowiązującej od 16.10.2010:

Cytuj:
Art. 41.

6. Instruktorem sportu może być osoba, która:
1) ukończyła studia wyższe w obszarze kształcenia umożliwiającym uzyskanie specjalistycznej
wiedzy i umiejętności instruktorskich lub

2) posiada co najmniej średnie wykształcenie oraz ukończyła specjalistyczny kurs
instruktorów w danym sporcie i zdała egzamin końcowy.

8. Prowadzenie specjalistycznego kursu, o którym mowa w ust. 3 pkt 3, ust. 4 pkt 4,
ust. 5 pkt 4 oraz ust. 6 pkt 2, zwanego dalej „kursem”, wymaga uzyskania zgody ministra
właściwego do spraw kultury fizycznej, wydanej na czas określony.

16. Minister właściwy do spraw kultury fizycznej określi, w drodze rozporządzenia:
1) szczegółowe warunki uzyskiwania tytułów trenera i instruktora sportu,

2) szczegółowe warunki uzyskiwania zgody na prowadzenie kursu, w tym rodzaje
dokumentów niezbędnych do uzyskania tej zgody oraz wzór wniosku o zatwierdzenie
kursu,

3) warunki kadrowe i organizacyjne, konieczne dla prawidłowego prowadzenia kursu,

4) minimalne wymogi, jakim powinien odpowiadać program kształcenia,

5) dokumenty stwierdzające posiadanie tytułów trenera i instruktora sportu, wzory
tych dokumentów, podmioty obowiązane do ich wydawania oraz podmiot obowiązany
do prowadzenia ewidencji tych dokumentów

– biorąc pod uwagę
stopnie, o których mowa w ust. 2, oraz konieczność zapewnienia najwyższego poziomu kształcenia.

Cytuj:
Art. 67.

W ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o żegludze śródlądowej (Dz. U. z 2006 r. Nr 123,
poz. 857, z późn. zm.21)) wprowadza się
następujące zmiany:

13.
Szkolenia w zakresie uprawiania turystyki wodnej prowadzą osoby, które posiadają tytuł
zawodowy trenera lub instruktora w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 25 czerwca 2010 r. o sporcie, według systemów
szkoleń zatwierdzonych przez ministra właściwego do spraw kultury fizycznej. System szkolenia powinien uwzględniać
zakres wiedzy i umiejętności niezbędnych do uzyskania uprawnień określonych w przepisach wydanych na podstawie ust. 15.

Cytuj:
Art. 87.

1. Osoby, które uzyskały tytuł trenera lub instruktora na podstawie przepisów dotychczasowych,
zachowują swoje kwalifikacje.
2. Do osób, które rozpoczęły uzyskiwanie kwalifikacji trenera lub instruktora przed wejściem
w życie niniejszej ustawy, stosuje się
przepisy dotychczasowe.

Nie wiem, czy obejścia nie podpowiada Art. 42 mówiący o uprawnieniach zdobytych w innych krajach. Wynikałoby z niego, że uprawnienia zdobyte w innych krajach UE są uznawane automatycznie.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 maja 2011, o 19:05 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Kuracent napisał(a):

Andrzej - tak z ciekawości - masz jakieś inne jeszcze problemy ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 cze 2011, o 00:16 

Podziękował : 140
Otrzymał podziękowań: 84
bury_kocur napisał(a):
Kuracent napisał(a):

Nie czytasz Forum????
:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 cze 2011, o 01:40 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
bury_kocur napisał(a):
Same problemy, policz wątki :D
I za to Andrzeja lubię :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 cze 2011, o 05:56 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
muszę odszczekać. Nie tylko w Szwecji nie da się bezpiecznie pływać z powodu wyłączanych latarni morskich. Na polskim wybrzeżu też nie jest bezpiecznie z powodu... braku nabieżników.
Heh zdaje się, że faktycznie tylko kacze stawy z Mazurami na czele zostają :)

I tyle na razie w temacie Instruktorów przez duże I :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2011, o 09:57 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Koledzy żeglarze
Historia uczy,że nikt się od niej niczego nigdy nie nauczył.Mam patent instruktora żeglarstwa sięgający czasów już prawie historycznych(koniec lat 60-tych) w czasie kiedy Go zdobywałem nie było "stopni związkowych" był tylko jeden stopień firmowany przez uczelnię z Gdańska.Było też przed laty Rozporządzenie Ministra Edukacji mówiące o tym ,że stopień Iż-te jest równoważny stopniowi instruktora sportu i dużo by można jeszcze o tym pisać.Nie zdziwie się więc jak zobaczę ustawe, która unieważni świadectwa maturalne zdobyte"za komuny"
Złą nauczycielką życia jest ta nasza historia.
Staszek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2011, o 11:41 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
stanisław napisał(a):
.Było też przed laty Rozporządzenie Ministra Edukacji mówiące o tym ,że stopień Iż-te jest równoważny stopniowi instruktora sportu

Był też okres, gdy przepisy na ten temat milczały i stopnie instruktorskie zdobyte w tym czasie nie są równoważne z instruktorem sportu. Dobrze by było nie mieszać różnych czasów, różnych ustaw, rozporządzeń i zarządzeń. Po za tym nikt nie neguje stopni instruktorskich zdobytych przed 1997 r, więc daruj sobie z łaski swojej wycieczki o odbieraniu matur zdobytych za komuny.
Czasami trzeba pomyśleć a nie się obrażać, jak panienka z gimnazjum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 cze 2011, o 12:31 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
stanisław napisał(a):
Mam patent instruktora żeglarstwa sięgający czasów już prawie historycznych(koniec lat 60-tych) w czasie kiedy Go zdobywałem nie było "stopni związkowych" był tylko jeden stopień firmowany przez uczelnię z Gdańska.Było też przed laty Rozporządzenie Ministra Edukacji mówiące o tym ,że stopień Iż-te jest równoważny stopniowi instruktora sportu

Staszku, mam pewne wątpliwości.
Ja mam patent instruktora zdobyty na kursie w 1970 roku i ma on numer 738, a ponieważ rocznie przybywało parędziesiąt patentów oznacza to, że patenty - jak piszesz - "związkowe" istniały co najmniej od początku lat sześćdziesiątych. Na moim kursie, prowadzonym przez tzw. cyrk Dziewulskiego, instruktorami byli m.in. Zbyszek Chodnikiewicz, Adam Gańko, Tadzio Adamowicz, dziś znani głównie z ich podręczników, a oni prowadzili te kursy od wielu lat.
Jaki stopień był firmowany przez uczelnię z Gdańska? W latach 60. istniała Politechnika Gdańska (ale ona nie wydawała patentów instruktorskich, chyba, że o czymś nie wiem). Uniwersytetu Gdańskiego jeszcze nie było.
Wyższa Szkoła Wychowania Fizycznego powstała dopiero w 1969, więc nie mogła wydać ani dyplomu, ani patentu.
Pozostaje Wyższa Szkoła Pedagogiczna. Czyżby ona wydawała patenty instruktorów żeglarstwa?
O jakim rozporządzeniu Ministra Edukacji piszesz? W tamtych latach były dwa różne ministerstwa: Oświaty (potem Oświaty i Wychowania) i Szkolnictwa Wyższego. Ministerstwo Edukacji Narodowej powstało dopiero w późnych latach osiemdziesiątych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2012, o 19:55 

Podziękował : 27
Otrzymał podziękowań: 35
Uprawnienia żeglarskie: Plastikowe beztalencie
Ekhem.
Nie chcąc zakładać nowego wątku mam jedno podstawowe pytanie.
Skąd taka rozbieżność w cenach na MiŻa?

W AN kosztuje on o tak sobie 670zł
A w (chyba) wszystkich innych jakie znalazłem kosztuje ponad 1000zł, dla przykładu w bocianim gnieździe kosztuje bagatela 1300zł?

Niech mi ktoś powie.... o co chodzi?
A dokładnie dlaczego jest tak że AN to jedyna szkoła która oferuje tą usługę tak tanio.

Ostatnio edytowano 29 sty 2012, o 20:51 przez Eryk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2012, o 20:37 

Podziękował : 4120
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
O pieniadze ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2012, o 07:41 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Kuracent napisał(a):

Nie wiem, czy obejścia nie podpowiada Art. 42 mówiący o uprawnieniach zdobytych w innych krajach. Wynikałoby z niego, że uprawnienia zdobyte w innych krajach UE są uznawane automatycznie.

Jest przewidziana odpowiednia procedura
http://msport.gov.pl/uznawanie-kwalifikacji-zawodowych/2263-Uznawanie-kwalifikacji-w-zawodzie-trenera-lub-instruktora-sportu-nabytych-za-granica-?retpag=/uznawanie-kwalifikacji-zawodowych/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2012, o 15:55 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 363
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m, IŻ
Eryk nie zagłębiając się zbytnio w kwestie związane z samym szkoleniem zwróć uwagę, że AN oferuje sam kurs, a np. bocianie gniazdo w cenie ma noclegi i wyżywienie. u nas zeszłej jesieni też był robiony kurs za 850 zł (bez wyżywienia, z noclegami na jachtach).

https://obozy-zeglarskie.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2012, o 13:33 

Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 93
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j
Swoją drogą nikt jeszcze nie zinterpretował jaki jest stan prawny na dzień dzisiejszy możliwości uzyskiwania uprawnień IŻ i MIŻ w świetle obowiązujących przepisów.To że poprawka do ustawy zatwierdza dotychczas uzyskane uprawnienia IŻ i MIŻ jest dla mnie jasne. Ale czy uzyskany MIŻ czy IŻ po wejściu ustawy w życie jest stopniem do czegoś uprawniającym? Nie wiem. Ja się pogubiłem. Wkurza mnie to, bo prawie 2 lata temu wywaliłem (jak się potem okazało niepotrzebnie) kupę kasy aby zrobić instruktora sportu choć posiadałem instruktora PZŻ jeszcze z lat 80.
Oczywiście wielu ten temat nie interesuje, ale jest grupa ludzi, którzy chcą być instruktorami zgodnie z obowiązującymi przepisami nie ważne czy one są słuszne czy nie , mądre czy głupie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2012, o 15:47 

No to niech zapytają minister sportu i turystyki. Namotali niech się wytłumaczą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2012, o 15:53 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Do zapytania w temacie wątku viewtopic.php?f=43&t=10730

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2012, o 16:13 

Obecny stan prawny ustawa o żegludze śródlądowej art. 37a
13. Szkolenia w zakresie uprawiania turystyki wodnej prowadzą osoby, które posiadają
tytuł zawodowy trenera lub instruktora sportu w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 25 czerwca 2010 r. o sporcie lub instruktorzy właściwych polskich związków sportowych, według systemów szkoleń zatwierdzonych przez ministra właściwego do spraw kultury fizycznej. System szkolenia powinien uwzględniać zakres wiedzy i umiejętności niezbędnych do uzyskania uprawnień określonych w przepisach wydanych na podstawie ust. 15.

Odpowiedz z cytatem