Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 22:34

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 maja 2011, o 16:15 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Na kilku forach pisano o Ana Charter. Nie wiemy jeszcze do końca, czy jest to firma uczciwa i czy od początku miała złe zamiary.

Ale tym razem nie o tym chciałem tym razem napisać.
Chodzi mi o to, że w środowisku żeglarskim było mnóstwo wątpliwości: kapitał zakładowy, działalność z ogromnym rozmachem - jachty w kilkunastu państwach itd.

I wypowiedział się Maciek Adamczyk. To tylko przykład. Chodzi o to, że wypowiedział się znany, doświadczony żeglarz. Mógł to być ktoś inny z listy kilkudziesięciu takich osób. Napisał, że znajomi płyną właśnie na rejsie Sylwestrowym w Chorwacji i są zadowoleni. Acha! Czyli firma fizycznie coś robi. Nie jest źle. Oglądam listę skiperów. Jest ogromna. Kilkudziesięciu skiperów w firmie, która startuje! I są tam inne znane nazwiska.

Zastanawiam jak to mogło się stać? Moja hipoteza jest taka:

1. ANA Charter daje anons, że szuka skiperów.
Do czołowych TOP-100 pewnie dzwoni, mail'uje, SMS-uje z własnej inicjatywy.

2. Daje korzystne warunki skiperom (obiecuje złote góry).

3. Ci, którzy wstępnie nie powiedzą nie - umieszcza na stronie jako własnych skiperów.

Ale zobaczcie! Było mnóstwo argumentów 'przeciw' ale Autorytety mnie przekonały i przeważyły szalę 'wstępnie na plus'.

I tu mój apel do znanych żeglarzy. Być może nie zdajecie sobie sprawy, jak wielką rolę macie! Jak zwykli żeglarze liczą się z Waszym zdaniem! Ja rozumiem, że każdy chce zarobić! Rozumiem, że umieszczenie na liście nic Was nie kosztuje a może uda się coś zarobić? Ale nie zgadzajcie się (tak jak to zrobił teraz Maciek - BRAVO!!) na umieszczanie Waszych nazwisk na stronach firm, co do których nie jesteście pewni.

Wiem to po sobie. Piszę mnóstwo postów i stałem się popularny. Wiele osób zaczęło ode oczekiwać, że wszystkie moje wypowiedzi będą głęboko przemyślane, prawdziwe, profesjonalne itd. Zobaczcie zatem - z Waszym zdaniem (Znanych Żeglarzy) liczą się po stokroć bardziej. I jeśli widzą Wasze nazwisko pod jakąś inicjatywą - to myślą, że jest to pewniak.

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 maja 2011, o 19:46 

Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
Przykra sprawa, ale zadziałała zasada CCC (cena czyni cuda), za normalne pieniądze ciężko jest cokolwiek sprzedać mając własne łódki, ale wirtualne jak widać można, szkoda tylko, że aktualne staje się stare porzekadło :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 maja 2011, o 14:49 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
W tym wątku Moderatorzy na szczęście przenieśli część wypowiedzi do Archiwum.
Były to wypowiedzi wynikające z tego, że zapewne niefortunnie wyartykułowałem swój postulat do Znanych Żeglarzy.

Prawidłowo ujął to Wojtek Czerwiński na zaprzyjaźnionym forum:

http://www.sailforum.pl/viewtopic.php?t ... c&start=75

Pisał jak uniknąć sytuacji takich jak Ana Charter w "idealnym świecie". Mnie interesuje punkt 5-ty:

Cytuj:
W idealnie-utopijnym świecie:

(...)

5. Skipperzy dając do wykorzystania swoje nazwisko i twarz dokładnie sprawdzaliby komu powierzają swój wizerunek.

(...)

Niestety nie żyjemy w idealnym świecie i rzeczywistość wygląda inaczej.

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/

Odpowiedz z cytatem