Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 06:06

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 cze 2011, o 06:14 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: Sternik Jachtowy, SSM, ISSA, SRC/RYA
Czytam różne posty i dochodze do wniosku że młody 21-22 letni kapitan ( a takich jest już sporo) pisze o sobie że ma doświadczenie, a jak i kiedy go zdobył.?
Ma ten sam stopień co kpt. Kazimierz “Kuba” Jaworski , kpt. Ludomir Mączka, kpt. Krzysztof Baranowski, kpt. Jerzy Radomski ( w rejsie 32 lata non-stop) czy zmarły niedawno nestor naszych żeglarzy Kazimierz Rypiński.
Jak można to równać?. Może starzy Kapitanowie powinni mieć inną jeszcze nazwe np. Kapitan nestor, Kapitan Wielkiej Wody. ( jak odznaczenie Białej Gwiazdy)?
Co o tym myślicie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 cze 2011, o 06:29 

Podziękował : 27
Otrzymał podziękowań: 35
Uprawnienia żeglarskie: Plastikowe beztalencie
Papierek to papierek.
Doświadczenie to doświadczenie.
Młodzi ludzie lubią się chwalić i tyle.
Co do nazewnictwa doświadczonych kapitanów moim zdaniem nie ma sensu tego robić.
Jak ktoś jest zasłużony i ma dobrą opinie to po prostu ..... wiadomo. A taki młody "szczyl" czym sie pochwali?

Za ten post autor Eryk otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 cze 2011, o 06:37 

Podziękował : 4120
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Tektura rozni sie od plastiku tym ze na kazdy stopien trzeba bylo miec udokumentowany, mozliwy do sprawdzenia staz i zdac egzaminy teoretyczne i przktyczne. Teraz od stopnia st.j. ( na ktory zdawalnosc jest bliska 100%- komercja)
wystarcza oswiadczenia wlasne + przejazdzka na zaglowcu.
Oczywiscie to wcale nie znaczy ze nie ma doswiadczonych posiadaczy "plastikow"
a i sa tacy 20- latkowie ktorzy maja wiecej wyplywane od starych kapitanow.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 cze 2011, o 21:16 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
A jaki miałby powód rozdzielania tych młodych i starych kapitanów?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 cze 2011, o 21:40 

Podziękował : 68
Otrzymał podziękowań: 38
Uprawnienia żeglarskie: sternik motorowodny
Jak to jaki ?! - doświadczenie. :lol:
I można by np. pisać: kapitan pierwogo sorta, wtorogo sorta, trietiego.....etc,etc.
Tylko jak tego posta Zbieraj przeczyta........
Ja tam spadam. :D
Jędrek P.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 cze 2011, o 21:59 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Może nie sorta, tylko "sweżesti"? Jak u Bulgakova: "ryba bywajet tolko pervoj sveżesti".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 cze 2011, o 22:29 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Kolejny idiotyczny podział :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 05:07 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
M@rek napisał(a):
Tektura rozni sie od plastiku tym ze na kazdy stopien trzeba bylo miec udokumentowany, mozliwy do sprawdzenia staz i zdac egzaminy teoretyczne i przktyczne. Teraz od stopnia st.j. ( na ktory zdawalnosc jest bliska 100%- komercja)

No i??? Kiedyś w windach byli windziarze... zniknęli, kiedyś w firmach były telefonistki... zniknęły... Życie pokazuje, że nie zawsze to co było kiedyś w obecnych realiach jest potrzebne...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 06:54 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
A mnie się zawsze wydawało, że nie ważny "papier", a ważne to co w głowie...... :roll:

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 07:22 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Piotr K napisał(a):
... że nie ważny "papier", a ważne to co w głowie...

Tak właśnie :!:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 08:30 

Podziękował : 4120
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Jurmak napisał(a):
M@rek napisał(a):

No i??? Kiedyś w windach byli windziarze... zniknęli, kiedyś w firmach były telefonistki... zniknęły... Życie pokazuje, że nie zawsze to co było kiedyś w obecnych realiach jest potrzebne...

A czy ja napisalem ze jest potrzebne ? Moze nie jest ale wokol siebie widze wielu
bardzo starych st.j. ktorzy jakos kiedys ambicji zdobywania stopni nie mieli a teraz po zmianach " kapitany " cala gemba :)

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: Roman K
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 09:10 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4281
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
M@rek napisał(a):
wokol siebie widze wielu
bardzo starych st.j. ktorzy jakos kiedys ambicji zdobywania stopni nie mieli a teraz po zmianach " kapitany " cala gemba :)

Skoro mogą, to czemu nie? Np. z tego powodu, że obawiają się, że może waadzuchnie znowu coś odbije w kwestii bezpieczeństwa w żeglarstwie i zamkną takie możliwości i będą mieli jakieś kulawe uprawnienia s.j., a tak - mają najwyższe, bo kapitańskie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 11:43 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
M@rek napisał(a):
Jurmak napisał(a):
M@rek napisał(a):

A czy ja napisalem ze jest potrzebne ? Moze nie jest ale wokol siebie widze wielu

No i???

Czy uważasz, że jest coś niewłaściwego w tym dążeniu do zabezpieczenia sobie swobody żeglowania?

Przecież w wielu normalnych, cywilizowanych krajach po zdaniu egzaminu w zakresie podobnym do tego, jaki obowiązuje polskiego "St.J." - zyskuje się uprawnienia takie, jakie ma polski "K.J.", nieprawdaż?

Nie wspominając o normalnych i cywilizowanych krajach, gdzie uprawnienia do żeglowania na poziomie polskiego "K.J." posiada każdy obywatel - i nie istnieje tam wymóg zdawania żadnego egzaminu po temu...

Czy poza koniecznością przejścia zbędnej, biurokratycznej procedury i poza koniecznością zapłacenia jakimś cwanym wydrwigroszom za pozwolenie na żeglowanie widzisz coś złego w tym, że polscy żeglarze chcą żeglować jak w normalnym, cywilizowanym kraju?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 3: Kuracent, m.a.j.o.r, Maro M
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 13:15 

Podziękował : 34
Otrzymał podziękowań: 182
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
Jaromir napisał(a):

Czy uważasz, że jest coś niewłaściwego w tym dążeniu do zabezpieczenia sobie swobody żeglowania?

Jaromir, masz pełną rację co do swobody żeglowania. Problem tkwi w czym innym.

W tym, że jesteśmy - w pewnym sensie - w okresie przejściowym.

Jak ja się zaczynałem bawić w żeglarstwo - pojęcie stopnia jako "uprawnienia" i "certyfikatu kompetencji" - były tożsame. Jak (młodym szczylem będąc), miałem szczęście spotkać Kapitana Bałtyckiego (o Wielkim nie mówiąc) - to mu kurz sprzed nóg zamiatałem i w każdej chwili byłem gotów mu lecieć po fajki (i zapałki), gdyby tego zażądał.

Obecnie te pojęcia są rozdzielone, tzn. nadal do pływania są potrzebne papierki, a "lipcowe" pomysły (też to chyba przyznasz!) "certyfikat kompetencji" zdewaluowały, aż do tragikomicznego poziomu. Co więcej, doprowadziły one do takiego burdelu, że się już z niego nie da rady wyjść. W opiniach obiegowych chodzi sobie (wszyscy to widzą) tzw. pogarda dla "plastiku", i jednoznaczne poczucie wyższości "kartonów". Co nie jest uprawnione - ot, po prostu niektórzy bardzo dobrzy kapitanowie (znam takich) byli za młodzi, żeby się załapać na "karton".

Z drugiej strony - znam też "introligatorów", co stawiają Pogorię w dryf na widok statku na "być może zbieżnym", 5 mil od nawietrznej, jakby nie wystarczało poobserwować, i jeśli trzeba - odrobinę odpaść. Możecie nie wierzyć - słowo, że tak było!

Pan Tomasz L. powinien nie wyjść z kryminału - nie za łapówy (nie znam stanu postępowania karnego, więc na razie zakładam w tej kwestii "domniemaną niewinność") - tylko za to, że rozpieprzył system szkolenia żeglarskiego; więcej, zburzył pewien system wartości, który był jasny i oczywisty.

Choć - w pewnym sensie - skutek może być w końcu pozytywny. Przy tej skali głupoty - już naprawdę nie ma innego wyjścia jak uwolnienie żeglarstwa od obowiązkowych uprawnień, w to miejsce - dokonanie pełnej zamiany "patentów" na dobrowolne certyfikaty kompetencji, mogące być powodem wyłącznie do prywatnej dumy i "chwały mołojeckiej".

Jakkolwiek - mam podejrzenie graniczące z pewnością - sporo wody musi w Wiśle upłynąć...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 13:52 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
JasiekN napisał(a):
Jak ja się zaczynałem bawić w żeglarstwo - pojęcie stopnia jako "uprawnienia" i "certyfikatu kompetencji" - były tożsame. Jak (młodym szczylem będąc), miałem szczęście spotkać Kapitana Bałtyckiego (o Wielkim nie mówiąc) - to mu kurz sprzed nóg zamiatałem i w każdej chwili byłem gotów mu lecieć po fajki (i zapałki), gdyby tego zażądał.

Jasiek z całym szacunkiem, ale nie widzisz w tym paranoi? Gdy świat cieszył się żeglowaniem Ty zamiatałeś kurz przed WIELKIMI kapitanami...

JasiekN napisał(a):
W opiniach obiegowych chodzi sobie (wszyscy to widzą) tzw. pogarda dla "plastiku", i jednoznaczne poczucie wyższości "kartonów".

Ostatnie podrygi "kartonowych" kapitanów, bo tylko to im pozostało...

JasiekN napisał(a):
Pan Tomasz L. powinien nie wyjść z kryminału - nie za łapówy (nie znam stanu postępowania karnego, więc na razie zakładam w tej kwestii "domniemaną niewinność") - tylko za to, że rozpieprzył system szkolenia żeglarskiego; więcej, zburzył pewien system wartości, który był jasny i oczywisty.

System wartości? Czy on naprawdę był taki dobry? Polimeryzował bym...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 14:09 

Jureczku, nie tak!

To nie chodzi o "cieszenie się żeglarstwem". Zawsze się nim cieszyłem. Poczuciem wolności, zależności tylko od wiatru, wody i własnej wiedzy. No, zresztą po kiego grzyba mam wyjaśniać - wszyscy to wiemy.

Mówiłem o czymś innym.

Ktoś, kto w roku 1971 był kapitanem - był z automatu niekwestionowanym autorytetem.

Dziś, przy "nadprodukcji" lipcowych kapitanów - bym się musiał zastanowić...

Pod osąd PT Publiczności też się poddaję, jakkolwiek jestem jak najbardziej kartonowy, rocznik 2001

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 15:37 

Jurmak napisał(a):

JasiekN napisał(a):
W opiniach obiegowych chodzi sobie (wszyscy to widzą) tzw. pogarda dla "plastiku", i jednoznaczne poczucie wyższości "kartonów".

Ostatnie podrygi "kartonowych" kapitanów, bo tylko to im pozostało...

Jurek, znamy się od lat, i doskonale wiesz, że darzę Cię szacunkiem.

I dlatego - doprawdy jestem zaskoczony, że dokonałeś "cytatu wybiórczego". Pozwól, że dołączę ciąg dalszy akapitu, dokonując przy okazji niewielkiej zmiany w użyciu czcionki "bold":

JasiekN napisał(a):
Co nie jest uprawnione - ot, po prostu niektórzy bardzo dobrzy kapitanowie (znam takich) byli za młodzi, żeby się załapać na "karton".

Przeczytaj ze zrozumieniem. Czasem, dla usystematyzowania dyskusji, trzeba przedstawić pewne fakty, niekoniecznie będące własnymi poglądami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 18:22 

Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: k.j.bałtycki
Janusz. TAK TRZYMAJ.
Też będąc 14-to latkiem w 1968r. poleciałbym po fajki naszemu j.s.m. Komandorowi d/s. szkolenia (nie pamiętam już nazwiska), bo to był dla mnie autorytet. Też bym poleciał po fajki j.k.ż.w. Andrzejowi Drewnikowskiemu, bo uważam go za swojego wychowawcę i mentora. Tylko żaden z Nich by mnie o to nigdy nie poprosił. I tu dochodzimy do tego co być może chciałeś wyrazić w swoim poście. Cieszmy się żeglarstwem, ale ktoś młodych ludzi musi uczyć, również tak aby np. etykieta jachtowa nie stała się pustym słowem.
Nie sądzę że zrobią to "młode pistolety".
Też mam mieszane uczucia czy wysłać papiery na k.j., czy czekać aż będą normalne stopnie.
Nie zgadzam się z Jaromirem jak chodzi o Jego podejście do bezpatencia. Żeglarstwo straci wówczas to co dla mnie było i jest rzeczą bardzo istotną. Możliwość uczenia się od najlepszych, ciągłość tradycji morskich, nie mówiąc o bezpieczeństwie.
Z żeglarskim pozdrowieniem
STARY, KONSERWATYWNY
Roman

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 18:39 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
I tu się z Tobą nie zgodzę. Nie mam patentu i nie będę miał . Bo nie jest mi do szczęścia potrzebny. Pływam rekreacyjnie, bezpiecznie , bardziej bezpiecznie niż wielu patentowanych, którym nie raz ustępowałem drogi. Wolę odpuscić , odpaść - choć prawo drogi jest po mojej stronie. Dlatego, że mnie tak nauczono, i po części dlatego, że nie chcę wysłuchiwać chorych tekstów jak niebezpieczni na wodzie są bezpatentowcy......
Nigdy na nikogo nie wpadłem, nikogo nie uszkodziłem a patrząc na to co się działo w pamiętny dzień na mazurach, gdy patenty były jeszcze obowiązkowe - jestem przekonany, że zachowałbym się bardziej profesjonalnie niż ci patentowcy co zapakowali załogi w kapokach do kabin jachtów, lub płynących prosto w "sztorm" - wtedy gdy mądrzejsi wiali ile sił na silnikach w przeciwną stronę......
To, że nie mam patentu nie świadczy o tym, że miałem gorszego nauczyciela....

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 19:03 

Roman K napisał(a):
STARY, KONSERWATYWNY

Tak mi się przypomniało było.... 10 lat temu, zerknąłem sobie na sprawozdanie Komisji Żeglarstwa Morskiego PZŻ oraz CKE. No, bo byłem zainteresowany :-)

Wiecie, ile patentów kapitańskich wydano w roku 2001? Na podstawie egzaminów w ośrodkach gdyńskim, trzebieskim, warszawskim i katowickim (któryś pominąłem? - w każdym razie we wszystkich, które wówczas istniały?)

Wiosną - 5, jesienią 7.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 19:06 

Roman K napisał(a):
Żeglarstwo straci wówczas to co dla mnie było i jest rzeczą bardzo istotną. Możliwość uczenia się od najlepszych, ciągłość tradycji morskich, nie mówiąc o bezpieczeństwie.

Że niby jak? Czy z powodu obowiązkowych patentów ktoś wystrzela tych najlepszych, najbardziej doświadczonych żeglarzy, odetnie ich od możliwości wpływu na szkolącą się młodzież? Tradycja i ciągłość żeglarstwa upadnie, bo nie będzie obowiązku płacenia haraczu za patenty i obowiązek szkoleń?

Bzdety kotlety!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 19:17 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Roman K napisał(a):
Żeglarstwo straci wówczas to co dla mnie było i jest rzeczą bardzo istotną. Możliwość uczenia się od najlepszych, ciągłość tradycji morskich, nie mówiąc o bezpieczeństwie.

Ty to powaznie?

Wez przestan.... a Ci Szwedzi to tacy glupi..... tak niebezpiecznie postepuja, plywaja bez patentow....a Ci Brytyjczycy to bez tradycji zeglarskich narod..... patentu miec nie trzeba...normalnie skanal.... a wydawac by sie moglo ze rozsadne narody....

JasiekN napisał(a):
Wiosną - 5, jesienią 7.

Tak, czyli panstwo polskie w roku 2001 pozwolilo 12 obywatelom prowadzic jachty zaglowe.... a w innych krajach pozwolenie to dostaja wszyscy.... nie wiem czy jest sie czym chwalic i szczycic.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 20:00 

Carlo napisał(a):

Tak, czyli panstwo polskie w roku 2001 pozwolilo 12 obywatelom prowadzic jachty zaglowe.... a w innych krajach pozwolenie to dostaja wszyscy.... nie wiem czy jest sie czym chwalic i szczycic.

Jakby Ci to wyjaśnić....

Mnie nie chodziło o "prawo prowadzenia jachtów żaglowych" - bo takowe już dawno miałem. Więcej, nim przystąpiłem do egzaminu na sternika morskiego (nie do egzaminu kapitańskiego, tylko "oczko" niżej) to nawet miałem obowiązek pokazać 200 godzin dowodzenia na "mniejszych łódkach".

Tak, wtedy był to - i nadal dla mnie jest - powód do połechtania dumy osobistej. Rozumianej jako pomyślne uzyskanie certyfikatu, który wymagał ładnych paru lat starań i nauki.

Tak, sytuacją "normalną" powinno być, że każdy, kto ma chęć, ochotę, możliwość i pieniądze - może wsiadać na łódkę i jechać gdzie chce. Oczywiście sam, bądź z paroma kumplami. Z osobami obcymi - no, już może niekoniecznie.

W każdym razie, po powrocie z egzaminu, nadal nienagannie ubrany (śnieżnobiała koszulka, granatowa marynarka i takiż krawat - kto mnie zna, ten wie, jak bardzo tego rodzaju chomąta nie znoszę), poszedłem z ukochaną kobietą na dobrą kolację do dobrej knajpy, gdzie taper grał na pianinie przeboje Beatlesów i Presleya, a w najbliższy czwartek (żeglarski, krakowski czwartek) cała tawerna miała do dyspozycji dwie beki piwa na mój koszt. BTW - w połowie tej imprezy przeprosiłem i poszedłem na pociąg do Katowic, czyli na miejsce zbiórki do autobusu do Genui.

Jeśli tego nie rozumiesz - to znaczy, że to ja jestem z innej epoki, i w takim razie przepraszam.

Ty pewnie po swój patent poszedłeś na pocztę w t-shircie, krótkich portkach i w sandałach?

Za ten post autor JasiekN otrzymał podziękowanie od: Roman K
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 20:26 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Jasiek, nasz polski problem wynika własnie z tego, że możliwość prowadzenia jachtu jest tożsame z koniecznością "mania" patentu.
Uważam, że dostep do patentów (kapitąńskich w szczególności) powinien być znakomicie utrudniony poprzez rzetelną weryfikacje więdzy i doświadczenia, ale dopiero wtedy gdy możliwość prowadzenia jachtu będzie miał każdy obywatel niezależnie od patentów. Dopóki system patentów jest systemem reglamentacji żeglarstwa, dopóty będę uważał "system lipcowy" za rozwiązanie ułomne, ale konieczne do czasu uwolenienia żeglarstwa w Polsce.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowania - 5: Cypis, Kuracent, Kurczak, Magister, Maro M
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 20:32 

JasiekN napisał(a):
Jeśli tego nie rozumiesz - to znaczy, że to ja jestem z innej epoki, i w takim razie przepraszam.

Ty pewnie po swój patent poszedłeś na pocztę w t-shircie, krótkich portkach i w sandałach?

Jestem już starym zgredem, ale ni czorta nie ponimaju: co ma piernik do wiatraka?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 20:35 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
JasiekN napisał(a):
Carlo napisał(a):

Jakby Ci to wyjaśnić....

Mnie nie chodziło o "prawo prowadzenia jachtów żaglowych" - bo takowe już dawno miałem. Więcej, nim przystąpiłem do egzaminu na sternika morskiego (nie do egzaminu kapitańskiego, tylko "oczko" niżej) to nawet miałem obowiązek pokazać 200 godzin dowodzenia na "mniejszych łódkach".

Tak, wtedy był to - i nadal dla mnie jest - powód do połechtania dumy osobistej. Rozumianej jako pomyślne uzyskanie certyfikatu, który wymagał ładnych paru lat starań i nauki.

Tak, sytuacją "normalną" powinno być, że każdy, kto ma chęć, ochotę, możliwość i pieniądze - może wsiadać na łódkę i jechać gdzie chce. Oczywiście sam, bądź z paroma kumplami. Z osobami obcymi - no, już może niekoniecznie.

W każdym razie, po powrocie z egzaminu, nadal nienagannie ubrany (śnieżnobiała koszulka, granatowa marynarka i takiż krawat - kto mnie zna, ten wie, jak bardzo tego rodzaju chomąta nie znoszę), poszedłem z ukochaną kobietą na dobrą kolację do dobrej knajpy, gdzie taper grał na pianinie przeboje Beatlesów i Presleya, a w najbliższy czwartek (żeglarski, krakowski czwartek) cała tawerna miała do dyspozycji dwie beki piwa na mój koszt. BTW - w połowie tej imprezy przeprosiłem i poszedłem na pociąg do Katowic, czyli na miejsce zbiórki do autobusu do Genui.

Maciek juz odpowiedzial, wiec podaruje sobie komentarz do Twoich insynuacji skierowanych w moim kierunku. Takiemu Kapitanowi z tak waznym patentem nie przystoi posuwanie sie do takich odzywek. Jestem wstrzasniety i po fajki Ci nie skocze do sklepu.

Sorry, ale inaczej sie nie da odpowiedziec.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 20:37 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 44
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Hmmm... w zasadzie, to nie wiem, czy warto się w ten wątek wikłać. :D
Ja szanuję wszystkich ludzi którzy potrafili zdać powyżej stejota, wiem, że to był wyczyn. A to, że ktoś poszedł dalej, jest dla mnie dowodem, że traktował to jako certyfikat kompetencji. Szacun, poświęcić tyle prywatnego czasu, nie będąc do tego przymuszanym, ponieważ uprawnienia j.s.m, wystarczają do wszystkiego.

Wróciłbym jednak parę postów wyżej.

JasiekN napisał(a):
Pan Tomasz L. powinien nie wyjść z kryminału - nie za łapówy [CUT- red.] - tylko za to, że rozpieprzył system szkolenia żeglarskiego;

A ja temu samemu panu, kliknąłbym dziesięć razy dziękuję, gdyby opublikował swoje rozporządzenie tutaj :) Gdyby jeszcze odpowiednio rozszerzył uprawnienia stejota nie wspomninając o istnieniu j.s.m. i k.j. i owe stopnie zostałyby jedynie relikatmi minionej epoki, certyfikatami wydawanymi przez zły związek.
Wtedy mój szacunek dla ludzi którzy legitymują się tymi nowymi certyfikatami, byłby jeszcze większy niż dla tych już wspomnianych wyżej papierowych kojotów.

Inna sprawa, że sam, przynajmniej przez najbliższe 20 lat nie pomyślałbym o zadnej dobrowolnej certyfikacji, bo nie mam czasu na takie rzeczy.

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 20:37 

Maciek, "łomatkoboskozktóregokądwielkbąźkosioła" - a o czym ja mówię?

Dobra, otwartym tekstem.

Dyskusja o wyższości kartonu nad plastikiem jest idiotyczna. Bo są introligatorskie matoły i plastikowe orły. W uniwersalny sposób nie rozsądzisz, who is who. Jakkolwiek deprecjonowaniu "starych kartonów" się sprzeciwiam. No, kurczę, nawet tak światły facet jak Jurmak wypluł z siebie taką głupotę, że (cytuję, może niedokładnie): "to ostatnie, co kartonom zostało". Rozumiem, że jestem do odstrzału, tylko za to, żem "karton"?!

Skoro już ustawy i rozporządzenia wykonawcze doszły do takiego poziomu matolstwa, jaki jest - dajmy spokój z jakimikolwiek papierowymi regulacjami żeglarstwa "prywatnego". Owszem, zostawmy te regulacje dla "profi", ale tylko dla "profi".

I to by w zasadzie było na tyle.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 20:51 

Carlo napisał(a):
Jestem wstrzasniety i po fajki Ci nie skocze do sklepu.

Od tygodnia nie palę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 21:01 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
JasiekN napisał(a):
Tak mi się przypomniało było.... 10 lat temu, zerknąłem sobie na sprawozdanie Komisji Żeglarstwa Morskiego PZŻ oraz CKE. No, bo byłem zainte

JasiekN napisał(a):
Wiosną - 5, jesienią 7.

W tym samym 2001 tysiące polskich nie kapitanów poprowadziło tysiące morskich rejsów. Na różnych morzach i na różnych jachtach. Tylko jedno te rejsy miały ze sobą wspólnego.
Wszystkie odbyły się pod obcymi banderami, po pod polską było to zabronione.
Rzeczywiście wspaniały sukces PZŻ
.
W tym samym 2001 dziesiątki tysięcy ludzi uzyskało wyższe wykształcenie, tysiące obroniło doktorat, setki uzyskało zawodowy tytuł kapitana. Ale jachtowych tylko 11. Dlaczego ?

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowania - 3: Jaromir, Kuracent, maciek.k
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona