Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 15:11

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 cze 2011, o 20:04 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
[Offtop wydzielony z wątku Ana charter, afera? -- Cypis]

Jeśli ktoś dalej ma chęć dyskutować o dyskusji -- voilà! Nie znaleźliśmy lepszego miejsca...

Znaleźliśmy! :-) Wraz z wątkiem głównym czyli "Ana charter, afera ?" Tu link: http://zegluj.net/forum_zeglarskie/viewtopic.php?f=3&t=8500 przenoszę ten wątek do działu ogólnego czyli do "Ogólnie o żeglarstwie".

Widać, że dyskusja trwa a niektórzy interlokutorzy brzydzą się grzebać w śmietniku.
[Maar]

Armand napisał(a):
Na sailforum wątek ANA Charter został właśnie zamknięty!!!!Dlaczego...nie wiem, Wiem za to,że mam prawo walczyć o prawdę, o swoje i innych roszczenia.
Będąc w to umoczony chyba jako pierwszy ustosunkuję się tylko do powodu zamknięcia watku. /cut/

Armandzie - w pełni rozumiem Twoje rozgoryczenie wobec decyzji administratora czy właścicieli "tamtego forum".
Pewnie nie pocieszy Cię informacja, że na "tamtym forum" różne dyktowane przesadną polityczną poprawnością, czasem wręcz zamordystyczne, niezrozumiałe i zawsze autorytarnie podejmowane decyzje - miały już miejsce wiele razy w przeszłości. Po Twoim poście widzę, że marne są szanse, by sytuacja taka mogła się zmienić...
Cóż - nie każdy widać potrafi zmądrzeć po szkodzie - zwłaszcza, jeżeli szkodę sam sobie czyni.

Wracając jednak do tego co istotne - sądzę, że zdecydowanie niewskazane jest roztrząsanie wewnętrznych problemów innego forum akurat tutaj.
Po prostu - jak chcesz się "ustosunkowywać" do zdarzeń administracyjnych tamtego, czy jakiegokolwiek innego forum - uczyń to proszę we właściwym miejscu - czyli na właściwym forum...

A ten wątek na tym forum niech pozostanie miejscem refleksji nad działaniami ANA Charter i oszukanych przez ta firmę żeglarzy.
Proszę byś wziął to od uwagę. Jako i inni dyskutanci...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 19 cze 2011, o 22:19 przez Maar, łącznie edytowano 1 raz
Po raz kolejny zmieniono dział.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 cze 2011, o 21:37 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Armand napisał(a):
Na sailforum wątek ANA Charter został właśnie zamknięty!!!!

Cytuję uzasadnienie właściciela forum.
To co powyżej, to obszerny fragment wiadomości, którą otrzymałem od jednego z SailForowiczów. Ponieważ w dużej mierze (choć nie ze wszystkim), zgadzam się autorem, postanowiłem zrobić małe podsumowanie:

Padły zarzuty, napisano oświadczenia. Zamknięte biuro i opisane przez SailForowiczów problemy w nawiązaniu kontaktu z firmą przez jej klientów i współpracujących skiperów, dają podstawy by sądzić że już nikt nie będzie miał możliwości zawrzeć nowej umowy. Sama sprawa raczej skończy się w sądzie, nie ma więc powodu, aby SailForum przejmowało jego funkcje. Na podstawie przedstawionych informacji SailForowicze sami powinni wyrobić sobie opinie o firmie, jej Zarządzie i właścicielach.

I na tym rola Sailforum powinna się zakończyć.

Rozumiem osoby, które będąc poszkodowanymi lub chcąc pomóc poszkodowanym, zdecydowały się prowadzić własne śledztwo. Nie czuję się jednak na siłach, aby weryfikować każdą informację przez nie publikowaną. Weryfikować i oceniać, czy nie spowoduje większych szkód niż pożytku. Nie chcę być sędzią, prokuratorem i obrońcą w jednym. Padają kolejne nazwiska. W dobrej wierze można skrzywdzić niewinnych ludzi. A winni mają prawo do obrony. Od tego właśnie jest sąd.

Dlatego zdecydowałem, że muszę skorzystać z uprawnień Moderatorskich. SailForum spełniło swoją funkcję - każdy kto zapozna się z tym tematem sam będzie w stanie ocenić co myśleć o firmie A.N.A. Charter i oferowanych przez nią usługach. Temat zamykam, część postów zostanie przeze mnie zmoderowana, w zakresie jaki uznam za niezbędny. Efekty ocenicie sami.

Jeżeli pojawią się nowe fakty, proszę o informację na PW. Jeżeli uznam że należy - wznowię dyskusję, albo wskaże sposób na opublikowanie tu kolejnego posta. W szczególności dotyczy to przedstawicieli firmy, którzy powinni poszkodowanym naprawdę dużo wyjaśnić. Poszkodowanym, o ile wyrażą taką chęć, udostępnie w celu wymiany informacji prywatne forum, do którego nikt postronny dostępu mieć nie będzie. Niestety, tym razem weryfikacja zainteresowanych będzie wykraczać daleko poza procedury stosowane dotąd na SailForum
.

W/g mojej oceny jest to błąd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 cze 2011, o 23:18 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
http://www.tawernaskipperow.pl/sprawa-a ... tykul.html

Jaromir napisał(a):
Armandzie - w pełni rozumiem Twoje rozgoryczenie wobec decyzji administratora czy właścicieli "tamtego forum".
Pewnie nie pocieszy Cię informacja, że na "tamtym forum" różne dyktowane przesadną polityczną poprawnością, czasem wręcz zamordystyczne, niezrozumiałe i zawsze autorytarnie podejmowane decyzje - miały już miejsce wiele razy w przeszłości. Po Twoim poście widzę, że marne są szanse, by sytuacja taka mogła się zmienić...
Cóż - nie każdy widać potrafi zmądrzeć po szkodzie - zwłaszcza, jeżeli szkodę sam sobie czyni.

Jaromirze, bardzo dziękuję za instrukcje.
W moim mniemaniu nie ma "tego" "tamtego" forum w takiej sytuacji.
Ja walczę w imieniu swoim i kilkudziesięciu innych pokrzywdzonych. Etyka i polityka portali mnie teraz nie interesuje , ale tak jak piszesz widocznie są różnice.
Zostanę na obydwu bez względu na sens ich istnienia i kategorie. Nie ma szans zdefiniować powodów i celów istnienia "forum" (oprócz forum romanum) w sprecyzowany i treściwy i zawierający wszystkie informacje sposób.Nie zajrzysz nie będziesz wiedział!

Co do A.N.A. CHARTER

Walczę z tym wszystkim jak z dużymi falami na Oceanie Atlantyckim po którym miałem żeglować w maju z przyjaciółmi i dopóki nie utonę będę się z tym tematem zmagał. Zgaszenie przez "nich" wypowiedzi dodaje tylko mi skrzydeł i tak zyskali na tym mnóstwo odsłon i nowych forumowiczów, ale tak jak Krzysiek napisał, zamknięcie wątku JEST BŁĘDEM!!!!To jest dziwne i rodzi podteksty.

Jaromirze,
To gdzie jak nie tutaj mam o tym wątku dotyczącym de facto ANA Charter pisać?Uwierz mi, że ostatnio (od 04.05) poświęcam cały mój czas by doprowadzić te sprawy do końca, do sprawiedliwości (a każdy ocenia motywy pojawienia się tu jak chce).To ja w wywiadach jestem wymieniony z imienia i nazwiska.Chcesz zapytać dlaczego? Zapytaj! Na forum czy gdzie indziej??? Gdzie???

Bez względu na to wszystko - dobra robota została wykonana!Wnioski wyciągnięte!

A co najważniejsze , i tu apel do administratorów,dowody mamy nieupublicznione i to niech będzie poza forum dla dobra wszystkich poszkodowanych i na przekór winnych.

Póki co dziękuję naprawdę wszystkim za troskę i pozwólcie, że zaapeluję do wszystkich zainteresowanych i poszkodowanych:

NIE DAJCIE SIĘ! WALCZCIE O WŁASNĄ WOLNOŚĆ I GODNOŚĆ CZYLI TO NA JAKICH WARTOŚCIACH M.IN. OPIERA SIĘ ŻEGLARSTWO!
NASZA DETERMINACJA MUSI NAS DOPROWADZIĆ DO PRAWDY I SPRAWIEDLIWOŚCI W TEJ BEZPRECEDENSOWEJ SPRAWIE W ŚRODOWISKU POLSKICH ŻEGLARZY! JEŚLI KTOŚ WAM UNIEMOŻLIWIA WOLNOŚĆ WYPOWIEDZI ZA KTÓRĄ KAŻDY Z OSOBNA PONOSI ODPOWIEDZIALNOŚĆ OBIECUJĘ WAM ,ŻE ZAŁOŻĘ WŁASNY PORTAL (JAK WIKILEAKS),DOTYCZĄCY ANA CHARTER I INNYCH PRZEKRĘTÓW!!!

Mam jednak nadzieję, ze żegluj.net stanie na wysokości zadania!

z wyrazami szacunku

Armand Piotrowski

p.s. mój email armandpiotrowski@gmail.com

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 15:17 

Podziękował : 205
Otrzymał podziękowań: 83
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Watek ANA Charter na sailforum zostal ponownie otwarty...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 19:23 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Carlo napisał(a):
tuptipl napisał(a):
Watek ANA Charter na sailforum zostal ponownie otwarty...

No i....?

Poczytaj

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 19:25 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
I...mamy sie tam wszyscy przeniesc??? nie dziekuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2011, o 19:40 

Podziękował : 205
Otrzymał podziękowań: 83
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
Carlo napisał(a):
I...mamy sie tam wszyscy przeniesc???

Przeciez nikogo do tego nie namawialem i nie namawiam, sam czytam i pisze posty na obu forach

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 cze 2011, o 10:30 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Chyba cos przeoczylem, ...... czy ktos tutaj nie udostepnia mozliwosci .....??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 cze 2011, o 11:34 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Oczywiście, że nie udostępnia :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 cze 2011, o 08:03 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Jaromir napisał(a):

Wracając jednak do tego co istotne - sądzę, że zdecydowanie niewskazane jest roztrząsanie wewnętrznych problemów innego forum akurat tutaj.
Po prostu - jak chcesz się "ustosunkowywać" do zdarzeń administracyjnych tamtego, czy jakiegokolwiek innego forum - uczyń to proszę we właściwym miejscu - czyli na właściwym forum...

Kochany jesteś. Sam "obsmarowałeś" tutaj sailforum jednocześnie sugerując, że inni nie mogą tego tutaj robić. Kochany jesteś. Rozumiem, że autorytarne decyzje podejmowane przez Ciebie tutaj są lepsze i więcej warte, niż takie same decyzje podejmowane przez właściciela w innym miejscu.

Po co to napisałeś? By pokazać wyższość jednego forum nad drugim? Gdybym tylko chciał, to milion odwrotnych przykładów bym podał. Nie robię tego, bo nie wypada. Ani tu tego nie robię, ani tam. Ty lecz zasugerowałeś że nie powinno się tego robić a sam pojechałeś równo. Oczywiście, tu jesteś VIPem i to ja zostanę zjechany, a nie Ty, wiem o tym pisząc ten tekst.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowania - 2: Catz, Wojciech
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 cze 2011, o 08:25 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
plitkin napisał(a):
Jaromir napisał(a):
Armandzie - w pełni rozumiem Twoje rozgoryczenie wobec decyzji administratora czy właścicieli "tamtego forum". /cut/

Kochany jesteś. Sam "obsmarowałeś" tutaj sailforum jednocześnie sugerując, że inni nie mogą tego tutaj robić. / cut/

Rzeczywiście zapędziłem się i popełniłem posta, którego niezależnie od moich prywatnych przemyśleń nie powinienem był wysłać.
Na dodatek wyjątkowo niefortunnie dobrałem miejsce, wątek oraz czas...

Bardzo przepraszam...

P.S
Proszę o wyłączenie z wątku o aferze ANA Charter wypowiedzi OT dotyczących chwilowego zawieszenia dyskusji na "innym forum" i wypowiedzi jeszcze bardziej OT, czyli wypowiedzi o wypowiedziach...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 cze 2011, o 12:49 

Podziękował : 140
Otrzymał podziękowań: 84
Jaromir napisał(a):
Proszę o wyłączenie z wątku o aferze ANA Charter wypowiedzi OT dotyczących chwilowego zawieszenia dyskusji na "innym forum" i wypowiedzi jeszcze bardziej OT, czyli wypowiedzi o wypowiedziach...
Po rozpatrzeniu za i przeciw przychylam się do prośby, tylko kurczę nie mam pomysłu, gdzie. Nie do HydeParku na pewno, gdyż co najmniej jeden z biorących udział w dyskusji o dyskusji nie miałby tam dostępu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 cze 2011, o 13:06 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
do śmietnika - offtopy i inne spady

PS. ten post też :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 cze 2011, o 23:50 

Podziękował : 140
Otrzymał podziękowań: 84
Stara Zientara napisał(a):

Przeniosłem, jednak jako osobny wątek. Jeśli ktoś ma potrzebę dalszej dyskusji o dyskusji, niechaj ma taką możliwość uporządkowaną, nawet w śmietniku. To jednak sporo postów jest :)

Tylko coś popieprzyłem z tytułem (winno być Ana charter, afera? -- dyskusje o dyskusji) a został oryginalny. Nie wiem, jak to zmienić :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2011, o 00:07 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Cypis napisał(a):
Stara Zientara napisał(a):

Przeniosłem, jednak jako osobny wątek. Jeśli ktoś ma potrzebę dalszej dyskusji o dyskusji, niechaj ma taką możliwość uporządkowaną, nawet w śmietniku. To jednak sporo postów jest :)
Tylko coś popieprzyłem z tytułem (winno być Ana charter, afera? -- dyskusje o dyskusji) a został oryginalny. Nie wiem, jak to zmienić :(

Po co cos zmieniac?
Niech przejdzie do historii taki, jaki jest.
Catz o Historiach Krotkich. Bo Fora to w zalozeniu szalenie krotkie historie ( Short stories...) Nie?
ja pomnjiu czudnoje mgnawiennije, kak pierd' mnoj jawilas ty ;) ( to tak z pamieci....nie ku ! )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2011, o 12:23 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4281
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Catz napisał(a):
ja pomnjiu czudnoje mgnawiennije, kak pierd' mnoj jawilas ty ;) ( to tak z pamieci....nie ku ! )

Pamięć zawodzi? To słówko chyba pochodzi z innej książki...

Może z tej?
http://www.ksiazka.net.pl/index.php?id=49&tx_ttnews[tt_news]=5557

...a może z tego wiersza przypisywanego Fredrze?
http://www.joemonster.org/art/532/Poema ... pierdzeniu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2011, o 15:59 

To byl o chyba z Eugeniusza Oniegina...
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2011, o 16:00 

Catz napisał(a):

I pewnie było nie "pierd", tylko "pieried" :lol:

Oniegin dobryj moj prijatiel rodiłsia na briegach Newy,
gdzie możet byt' rodzilis wy ili blestali moj czytatiel.
Tam niekogda bywał i ja - no, wrieden Sewier dla mienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2011, o 16:44 

robhosailor napisał(a):
Catz napisał(a):

I pewnie było nie "pierd", tylko "pieried" :lol:

Oniegin dobryj moj prijatiel rodiłsia na briegach Newy,
gdzie możet byt' rodzilis wy ili blestali moj czytatiel.
Tam niekogda bywał i ja - no, wrieden Sewier dla mienia.

:evil:
Po polnocy zdarzaja sie literowki, a i po rosyjsku mowie ostatnio rzadko :roll:
I nieduzo mam szacunku dla gosci babrzacych sie w smietnikach! :D
Catz
PS Bede wdzieczny - jesli masz pod reka oczywiscie - za ten ( moj ) cytat w pisowni znormalizowanej i nie z pamieci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2011, o 20:51 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Tomku, mówisz - masz:

Ten Puszkin pisany alfabetem łacińskim wygląda tak:

Ja pomniu czudnoje mgnawienije
Pieredo mnoj jawiłaś ty
Kak mimoletnoje widienije
Kak gienij czistoj krasoty

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 cze 2011, o 22:06 

Zbieraj napisał(a):
Tomku, mówisz - masz:

Serdeczne dzieki - jestes Wielki!
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2011, o 08:55 

Zbieraj napisał(a):
Tomku, mówisz - masz:

Ja pomniu czudnoje mgnawienije
Pieredo mnoj jawiłaś ty
Kak mimoletnoje widienije
Kak gienij czistoj krasoty

To rzeczywiście Puszkin, ale (jak mi się wydawało) żaden "Eugeniusz Oniegin" (jak się wydawało temu Catzu ;) ) tylko wiersz pt. "Do***" (po rosyjsku tytuł brzmi: "K***" - pisany dla Anny Pietrownej Kern) który w tłumaczeniu Seweryna Pollaka zaczyna się tak:

"Pamiętam nagłe zachwycenie:
Niespodziewanie cię ujrzałem
Jak nieuchwytne przywidzenie,
Jak piękno bóstwa doskonałe."

Moim zdaniem w oryginale brzmi dużo lepiej.

Hmmm... w ogóle to jest ciekawe, jakie to piękne rzeczy można znaleźć na śmietniku :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2011, o 13:38 

robhosailor napisał(a):

Wyjatkowo pelna zgoda smietnikowa!
Dotyczy to zwykle wiekszosci oryginalow i przyznac trzeba, ze rosyjski jest wyjatkowo pieknym jezykiem... Zaluje, ze zapomnialem prawie.
robhosailor napisał(a):
Hmmm... w ogóle to jest ciekawe, jakie to piękne rzeczy można znaleźć na śmietniku :D

...o tym to ja wiem od zawsze :D - polamany stol znaleziony na smietniku dostarczyl mi debiny na chyba ze trzy lodki, o innych materialach szkutniczych nie wspomne...
Tutaj zaimponowal mi najbardziej poziom wiedzy i kultury.....Chyba postaram sie, by wrzucano mnie tu czesciej! ;)
Catz Poubelle Brabantia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2011, o 21:20 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
robhosailor napisał(a):

Jak wszystko! Z poezją rosyjską najlepsi nie dawali sobie rady. Ani Pollak, ani Woroszylski, ani Młynarski etc.

Od lat byłem i jestem wielbicielem chociażby Okudżawy i Wysockiego, którzy byli tłumaczeni na wszystkie sposoby. Dla kogoś, kto zna wszystkie "tonkosti", słuchanie tego po polsku jest irytujące.

I nie jest to wina PT tłumaczy.

Jak przetłumaczyć "Kainu daj raskajanie" (to z "Piosenki o Francois Villonie" Okudżawy)?
"Daj Kainowi pokutę" - tak, to jest dokładne, ale po rosyjsku raskajanie i Kain mają ten sam rdzeń, więc tłumaczenie wyjaśnia sens, ale nie oddaje ducha.

A propos: Dlaczego ta piękna modlitwa do Boga nosi taki dziwny tytuł?

Dawno temu był w salce tygodnika "Szpilki" nieoficjalny koncert Okudżawy. Równie nieoficjalnie był nagrany i rozpowszechniany niczym konspiracyjna bibuła.
Piosenkę Bułat zapowiedział tak (piszę fonetycznie):

A tiepier' ja wam spaju piesienku pro Fransua Vijona. Kogda ja ejo pisał, pisał nie o Fransua Vijonie, no razlicznyje obstojatielstwa potom mnie podskazali, czto łuczsze jejo nazwat' tak.

Wszyscy na sali zrozumieli, a co chodziło. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2011, o 22:13 

Wot "śmietnik" - wsia poezja toczno zdies'! :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 cze 2011, o 22:20 

A teraz przetlumacz to na francuski o skrajnie innej strukturze jezykowej i gramatycznej.
O rdzeniach i subtelnosciach juz nie wspomne.
W piesniach to jeszcze przechodzi jako-tako; w koncu muzyka i muzykalnosc przewaza - w literaturze i poezji gorzej... I vice versa niestety.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2011, o 21:52 

Weź i przetłumacz... Nie znam francuskiego, to jak mam tłumaczyć.
Moja żona tłumaczy wiersze Sary Teasdale, ale to z angielskiego na polski...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2011, o 22:24 

robhosailor napisał(a):
Weź i przetłumacz... Nie znam francuskiego, to jak mam tłumaczyć.

Ja tam nie podejmuje sie juz nawet tlumaczenia z polskiego na nasze.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2011, o 22:32 

Catz napisał(a):
Ja tam nie podejmuje sie juz nawet tlumaczenia z polskiego na nasze.
Catz

:D

robhosailor napisał(a):

Fragmenty, jako przykłady:

LOW TIDE

The birds are gathering over the dunes,
Swerving and weeling in shifting light,
A thousand wings sweep darkly by
Over the dunes and of sight.

ODPŁYW

Już ptaki zbierają się ponad wydmami,
Kręcąc i kołując w swoim zmiennym locie.
Tam, poza widokiem, tam hen nad piaskami,
Tysiące ich skrzydeł w złowieszczym łopocie.

LATE OCTOBER

Listen, the damp leavs on the walk are blowing
With a ghost of sound;
It is a fog or it a rain dripping
From the low trees to the ground?

PÓŹNY PAŹDZIERNIK

Posłuchaj mokrych liści, wiatru kołysanie
Z szelestem, jak duchy...
Czy to mgła, czy deszczu kapanie,
Z pochylonych drzew, w rytm tej zawieruchy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 cze 2011, o 23:21 

To żeby było bardziej śmietnikowo :lol:

Oryginalny tekst wiersza Sary Teasdale pt. THE FALLING STAR
śpiewa Sofia Fedyna do muzyki naszego przyjaciela Andrzeja Rejmana:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona