Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 3 sie 2025, o 23:12

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lip 2011, o 09:14 

Podziękował : 49
Otrzymał podziękowań: 19
Uprawnienia żeglarskie: posiadam
Ostatnio przeczytalem o skutkach wprowadzenia e-myta dla motocyklistow. Zastanawiam sie, czy problemy opisane w n/w artykule nie odnosza sie tez do zeglarzy. Chodz z drugiej strony, na Mazury jeszcze zadna autobana nie prowadzi:
http://www.scigacz.pl/Rykoszetem,w,moto ... 15931.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lip 2011, o 17:08 

Podziękował : 140
Otrzymał podziękowań: 84
ObserwatorzRamienia napisał(a):
Ostatnio przeczytalem o skutkach wprowadzenia e-myta dla motocyklistow. Zastanawiam sie, czy problemy opisane w n/w artykule nie odnosza sie tez do zeglarzy. Chodz z drugiej strony, na Mazury jeszcze zadna autobana nie prowadzi:
http://www.scigacz.pl/Rykoszetem,w,moto ... 15931.html
Jeśli prawdą jest to, co napisano w artykule, sprawa jak najbardziej dotyczy żeglarzy.
Cytuj:
Zgodnie z przyjętymi przez Sejm przepisami, opłata za korzystanie z dróg krajowych, ekspresowych i autostrad będzie nakładana na każdy pojazd o DMC (dopuszczalnej masie całkowitej) ponad 3,5 tony i tutaj nie ma żadnych niejasności, bo taki przepis obowiązuje również w innych krajach europejskich. Niestety nas wyróżniać będzie jednak to, że płacić za jazdę po drogach będą musieli również kierowcy samochodów ważących mniej niż 3,5 tony.Konkretnie taka sytuacja będzie miała miejsce w przypadku, gdy ciągną one za sobą naczepę, lub przyczepę, której ciężar zsumowany z ciężarem samochodu wyniesie 3,5 tony lub więcej.
(podkreślenie moje)
Jeśli to prawda, dotyczy żeglarzy jak najbardziej. Abstrahując od pomieszanych w powyższym zdaniu różnych pojęć.

Dygresja:
@ObserwatorzRamienia: Geograficzne położenie Mazur oraz to, jakie drogi tam prowadzą, jest nieistotne. Nie każdy żeglarz wiezie łódkę spod Ostrołęki na WJM, ba -- nie każdy żeglarz wiezie łódkę w rejon WJM!

P.S.
Tematem zainteresowałem się tylko dlatego, że skądinąd słyszałem plotki, iż do systemu opłat należy też zgłosić autobusy miejskie. Podkreślam -- nie wnikałem póki co w przepisy, nie wiem, czy to prawda... Ale nie o tym:

Czy da się krfa mać wyprosić wreszcie, by zapodawane na forum linki były jakoś opisane? Czy to adekwatnym kawałkiem cytatu, czy czymkolwiek? Samo "zastanawiam się" to ciut mało...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lip 2011, o 21:26 

Podziękował : 49
Otrzymał podziękowań: 19
Uprawnienia żeglarskie: posiadam
Cytuj:
Czy da się krfa mać wyprosić wreszcie, by zapodawane na forum linki były jakoś opisane? Czy to adekwatnym kawałkiem cytatu, czy czymkolwiek? Samo "zastanawiam się" to ciut mało...

Znaczy, chodzi ci, zebym wrzucil jakis konkretny fragment z tekstu?

Co do meritum to wiadomo, ze transportowanie lodek po Polsce nie jest powszeche, ale sie zdarza, a nie wiem czy kierowcy sa swiadomi tych zmian.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 04:33 

ObserwatorzRamienia napisał(a):
Co do meritum to wiadomo, ze transportowanie lodek po Polsce nie jest powszeche, ale sie zdarza, a nie wiem czy kierowcy sa swiadomi tych zmian.
Sprawdziłem u źródeł. O rzesz mać! W tym artykule prawdę piszą!!!

Przyznam, że w życiu bym nie wpadł na to, że jadąc zwykłą drogą krajową osobowym autem z przyczepą mam coś płacić. I że to płacenie takie popieprzone jest...

Mówisz, że mało kto ciąga łódki? Jesteś w mylnym błędzie.
Mówisz, że na WJM nie ma autostrady -- więc jadąc z DC nie trzeba płacić? Jesteś w mylnym błędzie!

Poza tym DC i WJM to nie jedyna relacja, w jakiej się wozi łódki. No ale niech będzie, zawieźmy łódkę np. do Pisza

Na początek trzeba wiedzieć, jaką normę emisji spalin spełnia nasz samochód. Ręka do góry -- kto wie i kto ma na to pod ręką kwit? Noooo? ;) Olejmy to, może pozwolą zarejestrować się bez kwita i przyjąć najgorszą wersję... Więc: rejestracja użytkownika w systemie, podpisanie umowy z operatorem tegoż, odbiór urządzenia -- kaucja 120PLN, instalacja na szczęście banalnie prosta, minimalne doładowanie konta -- 120PLN i już ;) jedziemy.

Za przejazd tam i po urlopie z powrotem system naliczy nam tylko niecałe 32PLN. Tylko, bo tylko 40 km jest obecnie płatne. I teraz możemy albo rozwiązać umowę, zwrócić urządzenie i odzyskać kaucję i pozostałe na koncie 88PLN, albo spokojnie czekać na następne wakacje... i jeszcze na następne...

Przecież to chore!

Tak jak chore jest 3,5t DMC zestawu. DMC zestawu! Nawet za pustą, leciuteńką przyczepę trzeba płacić. I to niemal dokładnie tyle samo, ile wyjdzie za paliwo... znaczy za napęd. Jak kto ma gaz, to nawet sporo więcej!

A, jeszcze jedno -- nie warto ściemniać. Kara jest administracyjna (nie mandat!) -- 3000PLN

P.S.
@ObserwatorzRamienia -- jeśli chodzi o linka -- no trudno zgadnąć bez klikania i lektury, że artykuł rzeczywiście dotyczy żeglarzy i jakiego konkretnie aspektu. Niemniej -- bardzo dobrze, że go podałeś :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 06:56 

Podziękował : 1634
Otrzymał podziękowań: 2386
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Cypis napisał(a):

Jak tak ładnie prosisz, to da się wszystko załatwić.

Ps. Nieco wcześniej już o tym było viewtopic.php?f=73&t=8050&hilit=+myto

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 07:10 

Podziękował : 1960
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Nie przesadzaj Cypisku.....
Dotyczy to wyłącznie dużych jachtów ciągniętych przez równie ciężkie samochody.
A takich jachtów nie ciąga się codziennie tylko max kilka razy w roku..
Zwykle tylko dwa - na akwen i do domu :D
Opłata uderzy po kieszeni realnie tylko firmy transportowe. I myślę, że taki był zamysł tych co to wykoncypowali.
Równie dobrze można się tłumaczyć, że ciągnąc zestaw o DMC > 3,5 T z przyczepą "ciężką" nie wiedziało się, że trzeba mieć prawko kategorii "E".......
Płacisz e-myto tylko za zestaw wówczas gdy fizycznie ciągniesz przyczepę.
Z ustaleniem normy "spalinowej" też nie ma problemu. Mój np. spełnia normę EURO 3 i jest to napisane w dokumentach pojazdu otrzymanych od dilera. Jeżeli kupisz samochód, do którego masz tylko dowód rejestracyjny znajdziesz takie dane bez problemu w necie.....
Nie jestem zwolennikiem narzucania na zmotoryzowanych kolejnych obciążeń finansowych, ale jestem daleki od uprawiania czarnowidztwa tudzeż snucia jakiś katastroficznych wizji, że e- myto doprowadzi żeglarzy do ruiny finansowej...

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 08:14 

Piotr K napisał(a):
Nie przesadzaj Cypisku.....
Dotyczy to wyłącznie dużych jachtów ciągniętych przez równie ciężkie samochody.
Nie zrozumiałeś. Jeszcze raz. DMC zestawu. Nie ważne, ile auto waży i ile waży jacht. Krokodylki bądź Miśki sumują z obu dowodów rejestracyjnych pozycję F1 i już, pozamiatane.
Cytuj:
A takich jachtów nie ciąga się codziennie tylko max kilka razy w roku..
Zwykle tylko dwa - na akwen i do domu :D
No właśnie! Jak kuriozalnie to wygląda, opisałem wyżej.
Cytuj:
Opłata uderzy po kieszeni realnie tylko firmy transportowe. I myślę, że taki był zamysł tych co to wykoncypowali.
Niestety, uderzy całkiem sporo osób jadących na urlop -- z przyczepą kempingową, z jachtem czy nawet z kajakami... Pamiętaj, DMC zestawu!
Cytuj:
Równie dobrze można się tłumaczyć, że ciągnąc zestaw o DMC > 3,5 T z przyczepą "ciężką" nie wiedziało się, że trzeba mieć prawko kategorii "E".......
Ignorantia iuris nocet. W tym przypadku szkodzi na 3kPLN. To raz. Dwa -- w podanym przez Ciebie przykładzie istotna jest masa rzeczywista...
Cytuj:
Jeżeli kupisz samochód, do którego masz tylko dowód rejestracyjny znajdziesz takie dane bez problemu w necie.....
A co komu po danych w necie? Kwit musi być. Masz jakiś pomysł, skąd go wziąć?
Cytuj:
Nie jestem zwolennikiem narzucania na zmotoryzowanych kolejnych obciążeń finansowych, ale jestem daleki od uprawiania czarnowidztwa tudzeż snucia jakiś katastroficznych wizji, że e- myto doprowadzi żeglarzy do ruiny finansowej...
Ktoś gdzieś taką wizję napisał? Nie? No to proszę: Jeżdżę raz w roku DC-3city. Obecnie objęty opłatą jest istniejący kawalątek S7 i całkiem spory kawałek DK7 (żeby było śmieszniej -- połowa tego płatnego odcinka jest w stanie tragicznym). Nic nie stoi na przeszkodzie, aby opłatą objąć już teraz całą DK7. Kwestia prostej i kusząco łatwej do podjęcia przez ministra infrastruktury decyzji. I już zapłacę ponad 400PLN... A można wiedzieć, za co? Bo ja nie lubię płacić nawet 4 groszy, jak nie wiem za co?

A może powinniśmy wrócić do starych opłat za patenty? Przecież żeglarzy to do ruiny nie doprowadzi...

Tak na marginesie -- mylisz się także co do tego, że myto uderzy w firmy transportowe. W ogóle nie uderzy, jeśli to drożej wychodzi, niż dotychczasowe winiety, i tak zapłacimy my, wszyscy obywatele. Ewentualnie nawet nie mam nic przeciwko. Myto mocno premiuje ekologiczne samochody. Firmie być może będzie się opłacało zastąpić kopcącego Liaza czy Autosana, ale nie mnie osobowe auto. I dlaczego w ogóle miałbym to robić, a sąsiad bez przyczepy nie?

Wojciech1968 napisał(a):
Ps. Nieco wcześniej już o tym było viewtopic.php?f=73&t=8050&hilit=+myto
Ha. Dałeś Wojciechu piękny przykład, jak głupio jest dawać linki bez opisu, albo z marnym. Tu marność polegała na tytule wątku i wyborze działu. Samochody w HydeParku. Nie kliknąłem nawet. Tak jak większość użytkowników po liczniku sądząc :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 08:27 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Państwo musi nazbierac na emerytury dla górników, rolników, żólnierzy, policjantów, strazaków, hutników, celników to i wymyśla kolejne podatki. Czepiasz się Cypis. Było zostac żołnierzem :P

Polskie przepisy e-myta sa najbardziej restrykcyjne w Europie. jakie to charakterystyczne.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 08:45 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
skipbulba napisał(a):
Polskie przepisy e-myta sa najbardziej restrykcyjne w Europie.
Nie tylko e-myta, niestety, i Twoje Skipciu zdanie byłoby także prawdziwe, gdybyś napisał krócej: Polskie przepisy sa najbardziej restrykcyjne w Europie :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 08:52 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Dlatego napisał: "jakie to charakterystyczne" :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 09:06 

skipbulba napisał(a):
Państwo musi nazbierac na emerytury dla górników, rolników, żólnierzy, policjantów, strazaków, hutników, celników to i wymyśla kolejne podatki. Czepiasz się Cypis. Było zostac żołnierzem :P
Fakt, pojazdy sił zbrojnych są zwolnione z myta. Przy holowaniu łódki czołgiem wszystko było by okej ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 10:05 

Dokładnie o tym Cypis pisałem.
DMC samochodu + DMC przyczepy > 3,5 T

W przytoczonym przeze mnie przykładzie chodzi także o DMC zestawu , a nie masę rzeczywistą (art. 88 ust. 2 pkt 3 lit. b PRD.). Za wyjątkiem przyczepy lekkiej (DMC do 750 kg), bo wtedy DMC zestawu może być większa (art. 88 ust. 3 pkt 3 PRD )
Jak napisałeś ignorantia iuris nocet :lol:
Skąd dane dot EURO jeśli nie masz takoch kwitów?
Choćby od dilera po podaniu numeru VIN samochodu........

Wiesz, to jest tak jak z autostradą. Nie chcesz płacić jedziesz innymi drogami.
Zawsze możesz przecież ciągnąć jacht korzystając z dróg alternatywnych i nie płacić e-myta :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 11:25 

Piotr K napisał(a):
Dokładnie o tym Cypis pisałem.
DMC samochodu + DMC przyczepy > 3,5 T
Czyli bezpłatnie i bez straty kupy czasu można jakimś kompaktem pociągnąć sobie Oriona...
Cytuj:
W przytoczonym przeze mnie przykładzie chodzi także o DMC zestawu , a nie masę rzeczywistą (art. 88 ust. 2 pkt 3 lit. b PRD.). Za wyjątkiem przyczepy lekkiej (DMC do 750 kg), bo wtedy DMC zestawu może być większa (art. 88 ust. 3 pkt 3 PRD )
Jak napisałeś ignorantia iuris nocet :lol:
Fakt, pozajączkowało mi się.
Cytuj:
Skąd dane dot EURO jeśli nie masz takoch kwitów?
Choćby od dilera po podaniu numeru VIN samochodu........
Aha. A dealer w Hiszpanii...

Proszę o jakiś prostszy sposób, mamy przyjazne państwo wszak ;) i wychodzi na to, że będę musiał 240PLN zamrozić, by tak całkiem po przyjacielsku zapłacić kilkadziesiąt :(

Piotr K napisał(a):
Wiesz, to jest tak jak z autostradą. Nie chcesz płacić jedziesz innymi drogami.
Zawsze możesz przecież ciągnąć jacht korzystając z dróg alternatywnych i nie płacić e-myta :D
To chyba masz na myśli drogę wodną.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 13:49 

Owszem. Pod warunkiem, że DMC przyczepy nie przekroczy DMC samochodu.
W przypadku oriona łapie się nawet przyczepa lekka (do 750 kg), podobnie jak moja "Setka" - bo ich wagi są porównywalne....
Wspołczesny kompakt ma DMC przynajmniej z 1500 kg. Moje Mondeo ma DMC 1980 kg więc może holować na kat "B" przyczepę hamowaną o DMC 1520 kg.

Autoryzowany diler marki ma dostęp do bazy danych wszystkich wyprodukowanych samochodów. Niezależnie od kraju rejestracji. W Polsce bez problemu uzyskasz informacje o aucie pochodzacym z Hiszpanii.

Daj spokój. Znam wielu, którzy żeby nie płacić za autostradę jeżdżą innymi drogami. Jadąc zestawem powyżej 3,5 T możesz na upartego zrobić tak samo.....
Choćby z Poznania do Wa-wy zamiast płatnej A-2 starą "2" czyli obecną drogą nr 92....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 15:43 

Piotr K napisał(a):
Owszem. Pod warunkiem, że DMC przyczepy nie przekroczy DMC samochodu.
Masy własnej samochodu. Teraz się Tobie pozajączkowało. Remis :)
Cytuj:
W przypadku oriona łapie się nawet przyczepa lekka (do 750 kg)
Mocno wątpię.
Cytuj:
Wspołczesny kompakt ma DMC przynajmniej z 1500 kg. Moje Mondeo ma DMC 1980 kg więc może holować na kat "B" przyczepę hamowaną o DMC 1520 kg.
No i? Większości typowych, prywatnych jachtów rodzinnych nie pociągniesz bez myta, nieprawdaż? A mnie na przyczepę została mniej niż tona...
Cytuj:
Daj spokój. Znam wielu, którzy żeby nie płacić za autostradę jeżdżą innymi drogami. Jadąc zestawem powyżej 3,5 T możesz na upartego zrobić tak samo.....
Choćby z Poznania do Wa-wy zamiast płatnej A-2 starą "2" czyli obecną drogą nr 92....
Chryste, znaczy, cierpliwości. Przecież to właśnie DK92 trzeba by objechać. Naprawdę nie mówimy o autostradach!

Miejscowego dealera sprawdzę oczywiście, bo co mi pozostaje?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 16:00 

Tak . Masy własnej pojazdu ciągnącego przyczepę. Ale DMC przyczepy. Coś za dużo mi się faktycznie z rozpędu tych DMC porobiło :lol:
Remis :D

Orion waży około 400 - 500 kg, przyczepa ze 150 kg. Spokojnie orionka na przyczepie lekkiej przewieziesz. Chyba , że przyczepę masz pancerną jak czołg :lol:

Masz rację, że większości dużych jachtów bez e- myta nie pociągniesz. Autostrada to tylko przykład. Kazdą drogę krajową można objechać , i daję głowę , że ludzie będą tak robić.
Tylko kwestia czy warto......

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 16:49 

Piotr K napisał(a):
Orion waży około 400 - 500 kg, przyczepa ze 150 kg. Spokojnie orionka na przyczepie lekkiej przewieziesz. Chyba , że przyczepę masz pancerną jak czołg :lol:
Albo Oriona... wiesz, to łódka z czasów gdy laminowano dwa-trzy razy grubiej niż obecnie :)

Piotr K napisał(a):
Masz rację, że większości dużych jachtów bez e- myta nie pociągniesz. Autostrada to tylko przykład. Kazdą drogę krajową można objechać , i daję głowę , że ludzie będą tak robić.
Tylko kwestia czy warto......
Toć pogodziłem się z tym, że nie warto. A upierdliwość z tym związaną opisałem powyżej. Państwo "zarobi" na mnie w te wakacje ok 40pln. Ciekawe, ile zapłaci za wydanie mi urządzenia i jego zwrot po wakacjach. Tego się czepiam.

Dyrektywa unijna mówi wyraźnie o opłatach za transport drogowy, a nie o tym, że się na urlop jedzie. Ech...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 18:28 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Cypis napisał(a):
Dyrektywa unijna mówi wyraźnie o opłatach za transport drogowy, a nie o tym, że się na urlop jedzie. Ech.

Nie chciałem brać udziału w tej dyskusji, ale...
Ministerstwo bije się w piersi mówiąc, że nie bylo intencji pobierania opłat od powiedzmy turystów, którzy coś tam ciągną. Podobno szukają rozwiązania. To raz.
Płatne drogi, również dla samochodów osobowych są w całej Europie, to dwa.
I trzy. Od płatnych dobrych dróg, wolę dobre bezpłatne. Ale od złych dróg bezpłatnych, wolę dobre płatne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 19:18 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Cape napisał(a):
Ale od złych dróg bezpłatnych, wolę dobre płatne

A ja od złych płatnych wolę złe bezpłatne, a nadto wolę nie płacić 5 razy na te same drogi.
Przypominam płacimy już lwią część ceny paliwa podatek który miał pokrywać opłaty za drogi. Maił być sprawiedliwy bo płaci się tyle ile jeździ, choć wcale sprawiedliwy nie jest. Ale jak już tak jest to albo niech będzie podatek w cenie paliwa, albo niech będą płatne drogi krajowe. Uważam że jest to zwykłe frajerzenie kierowców nakładając na nich dwa razy tą samą opłatę, szczególnie gdy znakomita więszkość dróg robiona jest z dofinansowania (często pokrywającego większość kosztów budowy dróg) unijnych.

Jest to zwykłe złodziejstwo i to teraz już nie tylko nas ale wszystkich obywateli Unii Europejskiej, którzy pośrednio na te drogi się zrzucili.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 19:40 

Wiedziałem, że wkładam kij w mrowisko. Jednakże pragnę nieśmiało zauważyć, że użytkownicy samochodów płacą w Polsce mniej (a nawet sporo mniej) podatków, niż inni w UE. A nakłady na drogi, aby to jakoś gonić, musimy ponosić bardzo duże.
Carlo napisał(a):
A ja od złych płatnych wolę złe bezpłatne,

Zawsze są drogi bezpłatne.
Carlo napisał(a):
Ale jak już tak jest to albo niech będzie podatek w cenie paliwa, albo niech będą płatne drogi krajowe.

Podatek akcyzowy i VAT nakładany na paliwa nie idzie na drogi. Idzie np na tych emerytów i rencistów. Dawny podatek od środków transportu, bo nie drogowy ! był przychodem gmin wydawany na ich potrzeby, z których drogi są również.
Carlo napisał(a):
Uważam że jest to zwykłe frajerzenie kierowców nakładając na nich dwa razy tą samą opłatę, szczególnie gdy znakomita więszkość dróg robiona jest z dofinansowania (często pokrywającego większość kosztów budowy dróg) unijnych.

A tu się akurat mylisz, słowo "mniejszość" jest prawdziwe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 20:40 

Mam dokładnie takie same zdanie jak Cape.
Wolę płatną dobrą drogę od darmowej dziurawej jak szwajcarski ser. Chciałem nieśmiało zauważyć, że dobra droga - to także bezpieczniejsza droga, a dla tych co liczą każdy grosz - pieniądze za autostradę się wrócą w postaci zaoszczędzonej kaski za zużyte elementy zawieszenia i innych wytłuczonych na dziurach elementów.
Zauważcie, że nawet Niemcy przyzwyczajeni od pokoleń do darmowych autobahn-ów przymierzają się do pobierania opłat.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 20:53 

Cape napisał(a):
Podatek akcyzowy i VAT nakładany na paliwa nie idzie na drogi. Idzie np na tych emerytów i rencistów. Dawny podatek od środków transportu, bo nie drogowy ! był przychodem gmin wydawany na ich potrzeby, z których drogi są również.

Mowa o podatku drogowym a nie akcyzowym. Co prawda jest wliczony w akcyzę ale z założenia miał być przeznaczony na remontuy i budowę dróg. Miał! patrz np tu http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/zadamy ... 55234.html

Cape napisał(a):
A tu się akurat mylisz, słowo "mniejszość" jest prawdziwe.

Cytuj:
W Programie Operacyjnym Infrastruktura i Środowisko na trzy priorytety z funduszy unijnych otrzymaliśmy do dyspozycji 19,4 mld euro. Według obowiązującego na wrzesień kursu euro, wynoszącego 3,9806 zł, ta kwota jest równowartością 77,5 mld zł. Środki na projekty drogowe stanowią ogromną część w całości naszej alokacji - sięgają aż 57 procent łącznej kwoty. Pochodzą one z Funduszu Spójności i z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego

http://edroga.pl/drogi-i-mosty/finansow ... sportowych

Cape napisał(a):
Jednakże pragnę nieśmiało zauważyć, że użytkownicy samochodów płacą w Polsce mniej (a nawet sporo mniej) podatków, niż inni w UE

To jeszcze nieśmiało zauważ, że średnio obywatele EU zarabiają tyle co Polacy tylko nie w zł a w euro.

Piotr K napisał(a):

Nie ma to nic do tego, że drogi budujemy za pieniądze unijne,... no tam się buduje za pieniądze unijne, gdzie urzędnicy potrafią to robić, tam gdzie nie potrafią to jest jak jest.

. Kierując się przesłankami zwolenników nowej konstrukcji podatkowej Sejm R. P. w październiku 1994 roku zobowiązał uchwałą rząd do przedstawienia projektu ustawy w sprawie zastąpienia podatku od środków transportowych podatkiem akcyzowym od paliw płynnych. Postulowane zmiany w konstrukcji podatku transportowego zaowocowały w 1996 r. jedynie „kosmetyką podatkową”. Ostatecznie jednak akcyzę od paliw silnikowych wprowadzono, a na początku nowego wieku pojawiły się propozycje wprowadzenia nowej formy podatku drogowego - winiet

http://finanse_lokalne.republika.pl/04_ ... towych.htm

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 21:10 

Piotr K napisał(a):
Zauważcie, że nawet Niemcy przyzwyczajeni od pokoleń do darmowych autobahn-ów przymierzają się do pobierania opłat.....

Ale w Niemczech podatek od posiadania samochodu wynosi ca kilkaset euro rocznie. Podatki w paliwie są wyższe, niż w Polsce.
Carlo napisał(a):
W Programie Operacyjnym Infrastruktura i Środowisko na trzy priorytety z funduszy unijnych otrzymaliśmy do dyspozycji 19,4 mld euro. Według obowiązującego na wrzesień kursu euro, wynoszącego 3,9806 zł, ta kwota jest równowartością 77,5 mld zł. Środki na projekty drogowe stanowią ogromną część w całości naszej alokacji - sięgają aż 57 procent łącznej kwoty. Pochodzą one z Funduszu Spójności i z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego

Wszedłeś na moje podwórko. To jest prawda, ale dotyczą kosztów kwalifikowanych. Aby zrealizować inwestycję trzeba ponieść również koszty niekwalifikowane. Dotacje UE sięgają 85% kosztów kwalifikowanych, jedkże jak dodamy koszty niekwalifikowna są poniżej 50%.
W realizowanych inwestycjach krajowych dofinansowanie UE jest ca 30%, dotyczy to wszystkich budów rządowych i samorządowych.
Wysiłek szeroko pojętego budżetu (wraz z samorządem) jest wielki i musi jeszcze trwać co najmiej dwa pokolenia

Mam nadzieję, że e-myto ten program wprost wspomoże.

Carlo napisał(a):
To jeszcze nieśmiało zauważ, że średnio obywatele EU zarabiają tyle co Polacy tylko nie w zł a w euro.

Tylko że zupełnie śmiało powiem, że koszt budowy drogi jest generanie taki sam. Baa często u nas na nizinach wyższy niż w górach. Dziwne ? Prawdziwe

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 21:22 

Piotr K napisał(a):
Wolę płatną dobrą drogę od darmowej dziurawej jak szwajcarski ser.
Aha. Na razie masz płatną i dziurawą. E-myto tego nie zmieni.

Planowane wpływy z e-myta mają wynieść do połowy 2018 roku 14,2 mld. Minus koszt budowy całego systemu 4,9 mld (dane ze strony GDDKiA). Zostaje 9,3 mld. Koszt budowy 10 km odcinka S8 do Konotopy -- ponad 2 mld PLN. Czyli nie wystarczy na dokończenie obwodnicy DC nawet. Panowie, w jakim świecie Wy żyjecie?

P.S.
Nie znam się na ekonomii, ale coś mi się obiło o uszy, że przeciętny poziom redystrybucji to ok 80%. Tu jest raptem 65%. I to przy założeniu, że plany nie są zbyt optymistyczne, a koszty nie wzrosną. Znacie taki przypadek? Tiaaa...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 21:26 

Cypis napisał(a):
Minus koszt budowy całego systemu 4,9 mld (dane ze strony GDDKiA).

Nie wierzę. 4,9 mld to koszt budowy i eksplotacji systemu poboru opłat ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 21:27 

Cape napisał(a):
Tylko że zupełnie śmiało powiem, że koszt budowy drogi jest generanie taki sam. Baa często u nas na nizinach wyższy niż w górach. Dziwne ? Prawdziwe

Koszt nowego mercedesa ml też jest dużo wyższy niż skody fabi, ale nowymi mercedesami ml nie każdy jeździ.

Można było sobie podarować budowę części autostrad i budować ekspresówki których budowa jest o 66% niższa. Ale my jesteśmy bogatym narodem nie ma co.

I jeszcze jedna uwaga. Wszyscy podatnicy zrzucają się na drogi, po których nielicznych będzie stać jeździć. Przypomnę tylko, że koszt przejechania A4 w jedną stronę wyniesie około 200 zł, czyli tyle samo co paliwo w ekonomiczny dieslu na tym odcinku.

Cape napisał(a):
Ale w Niemczech podatek od posiadania samochodu wynosi ca kilkaset euro rocznie. Podatki w paliwie są wyższe, niż w Polsce.

A ceny paliwa jak w Polsce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lip 2011, o 21:39 

Cape napisał(a):
Cypis napisał(a):
Minus koszt budowy całego systemu 4,9 mld (dane ze strony GDDKiA).
Nie wierzę. 4,9 mld to koszt budowy i eksplotacji systemu poboru opłat ?
http://www.gddkia.gov.pl/article/9106/wplywy-skarbu-panstwa-z-viatoll-elektronicznego-systemu-poboru-oplat-w-latach-2011-2018-wyniosa-236-mld-zl-bez-manka-na-e-mycie
Piszą o budowie. Nic o eksploatacji...

Skądinąd zwróć uwagę na tytuł linki. Wpływy 236 mld. Też się kiedyś dałem nabrać i pomyślałem "o, fajnie, wreszcie robimy to, co Czesi i Słowacy 20 lat temu, tylko bez winiet".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lip 2011, o 11:19 

Carlo , nie przesadzaj. Robię średnio 30 tys. km rocznie głównie po polskich drogach. Od Mazur po Tatry, Bieszczady i Karkonosze.
Jeśli to możliwe korzystam z dróg krajowych i autostrad. Nie ma tragedii. Mało,
widzę różnicę "in plus" do lat poprzednich. Buduje sie i remontuje wiele dróg, co jest utrapieniem dla kierowców teraz ( objazdy , wahadłówki itp.), ale po ukończeniu prac zapewni większy komfort podróżowania...... I nie są to tylko autostrady i drogi płatne .....
Przykład ? Obwodnica miasteczka, w którym do niedawna pracowałem. To tylko droga wojewódzka DW 196, a budowa trwa i na jesieni będzie można tamtędy jeździć.
Jeżeli nie będzie mnie stać na autostradę - będę jeździł jak inni drogami alternatywnymi. Proste.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lip 2011, o 11:35 

Carlo napisał(a):
A ceny paliwa jak w Polsce

Daleko masz do Niemiec, ja właśnie z Niemiec wróciłem. 1,5 euro do 1,6 euro.
Jeżeli koszt poboru e-myta wynosi 25% przychodów, to trzeba było zostawić winety.

Carlo napisał(a):
Przypomnę tylko, że koszt przejechania A4 w jedną stronę wyniesie około 200 zł,

Przecież po wybudowaniu autostrady nikt Ci starej drogi nie rozebrał. Masz wybór płatną autostradą, lub bezpłatną drogą. Przed wybudowaniem autostrady tego wyboru nie było.
Dodatkowo po wybudowaniu autostrady na tej bezplatnej drodze masz sporo mniejszy ruch.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lip 2011, o 11:54 

Piotr K napisał(a):
Buduje sie i remontuje wiele dróg, co jest utrapieniem dla kierowców teraz ( objazdy , wahadłówki itp.), ale po ukończeniu prac zapewni większy komfort podróżowania...... I nie są to tylko autostrady i drogi płatne .....

No i właśnie nie wiem po co mieszasz różne wkestie w zupełnie innej dyskusji.

Piotr K napisał(a):
Carlo , nie przesadzaj. Robię średnio 30 tys. km rocznie głównie po polskich drogach. Od Mazur po Tatry, Bieszczady i Karkonosze.

No i co ? Ja też i nie tylko po polskich. To nie jest żaden argument.

Piotr K napisał(a):
Jeżeli nie będzie mnie stać na autostradę - będę jeździł jak inni drogami alternatywnymi. Proste.

Widzisz drogi powinno się budować dla społeczeństwa, a nie tylko dla wybranych grup społecznych, szczególnie że całe społeczeńśtwo ponosi koszty utrzymania budżetu państwa. Idąc Twoim tokiem rozumowania autostrady powinno się budować tylko z pieniędzy uzyskanych z poboru opłat na austostradzie - jeździ ten kogo stać, a tak nie jest!

To że kogoś stać na jaguara, to nie znaczy że Ci których nie stać mają się do tego jaguara dorzucać.

Cape napisał(a):
Przecież po wybudowaniu autostrady nikt Ci starej drogi nie rozebrał. Masz wybór płatną autostradą, lub bezpłatną drogą. Przed wybudowaniem autostrady tego wyboru nie było.

Czyli autostrady w Polsce budowane z pieniędzy wszystkich mają być dla niektórych.
Cape napisał(a):
Daleko masz do Niemiec, ja właśnie z Niemiec wróciłem. 1,5 euro do 1,6 euro.

Jechałem w czerwcu przez Niemcy, różnica wynosiła w granicach 50 gr na litrze. Biorąc pod uwagę iż ich autostrady są bezpłatne (a w brew temu co mówisz Kancelrz Niemiec zapowiedziała, że tak pozostanie) to przejechanie przez Polskę wyszło mi drożej, niż tego samego odcinka przez Niemcy.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona