Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 16 lip 2025, o 09:45

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 sty 2011, o 14:29 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Sala ta nie może być salą dla palących, bo przepisy, które o tym mówią i których na obecną chwilę nie znam :oops: i nie jestem w ich posiadaniu mówią jakie warunki muszą być spełnione aby taka sala uzyskała status sali, w której wolno palić. Od projektantów systemów wentylacyjnych, na tę chwilę otrzymałem informację, że sala taka musi posiadać przegrodę budowlaną a tam na pięterku mamy antresolę i jeszcze jedno 10 wymian powietrza w sali dla palących. Budowa takiego pomieszczenia, sali to spory wydatek dla właściciela takiego przybytku. I to nie jest, czy też będzie, że ktoś sobie wybuduje taką instalację. Na to musi powstać projekt a więc projektant, uprawnienia, izba gospodarcza (pieczęcie, kwity), realizacja, pomiary (znowu kwity, uprawnienia itd.) Więc sami widzicie, że to nie takie proste. Tym czasem właściciel tego przybytku może otrzymywać kary i nic go przed tym nie uchroni. :?
Dla własnego dobra powinien zabronić tam palić, no chyba, że dobrze na tym wychdzi, w co wątpię :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 14:44 

Podziękował : 3174
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Hej, Panowie! (Wiem, że jesteśmy na ty, ale to takie zawołanie). Nie gniewajcie się i nie obrażajcie. Pax vobiscum. Marku i Mariuszu, dajcie sobie buzi na zgodę! :wink: Myślę,ze z palącymi i niepalącymi jest trochę tak jak z pieszymi i kierowcami, trudno im się wzajemnie zrozumieć, ale można spróbować.

Ostatnio edytowano 25 sty 2011, o 17:18 przez Janna, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 15:05 

Podziękował : 1630
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Mariusz Główka napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
Odnieś się może do tego co by było jak by zakazano picia alkoholu w lokalach gastronomicznych i wydzielając specjalne pomieszczenie...chciałbyś tam w nim siedzieć ?

Nikotyna naprawdę upośledza myślenie.
Moje picie piwa w knajpie przy sąsiednim stoliku w żaden sposób nie wpływa na Twoje zdrowie. Twoje palenie przy sąsiednim stoliku bardzo mocno i negatywnie wpływa na moje zdrowie. Dotarło?
Chesz się truć, to sie truj. Tylko zamknij się w szczelnej klatce po to, żebyś nie truł innych. I nie pieprz o swobodach demokratycznych, bo zdaje się nie masz pojecia o czym mówisz.
EOT.

Może i wszystko w tym temacie, z tym, że nikotyna nie wpływa tak na mnie jak na Ciebie co innego nie wiem co... gdy się tak nerwowo odnosisz.
Jeżeli myślisz, że Ty wiesz wszystko, to tylko myślisz, że wiesz...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 15:07 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Wojciech1968 napisał(a):
Moniia co Ty możesz wiedziec "o tutaj" jak jesteś Romford, United Kingdom.
Napisz tylko jak wprowadzą tam prohibicje, czy również nastąpi to słusznie
i z równością prawa dla każdego.

A czy ja napisałam że słusznie? O to można się kłócić. Ale faktem jest, że logicznie, skoro celem formalnym zakazu było ograniczenie biernego palenia i związanych z tym kosztów dla (utrzymywanego przez państwo) NHS.

I poza tym, jeśli piszę "tutaj" to zwykle jednak mam na myśli miejsce gdzie mieszkam. Co nie przeszkadza mi wiedzieć co się dzieje w Polsce (choćby coby wiedzieć, po co mam nie wracać)

Prohibicji nie wprowadzą, chyba że chcą mieć rewolucję :lol:

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 15:27 

Moniia napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):
Moniia co Ty możesz wiedziec "o tutaj" jak jesteś Romford, United Kingdom.
Napisz tylko jak wprowadzą tam prohibicje, czy również nastąpi to słusznie
i z równością prawa dla każdego.

A czy ja napisałam że słusznie? O to można się kłócić. Ale faktem jest, że logicznie, skoro celem formalnym zakazu było ograniczenie biernego palenia i związanych z tym kosztów dla (utrzymywanego przez państwo) NHS.

Cytuj:
Cóż, tak przyglądam się z dala tej dyskusji i wiecie co? Dochodzę do wniosku że słuszną (logicznie i praktycznie) rzecz uczyniono tutaj, wprowadzając zakaz palenia praktycznie wszędzie w zamkniętych miejscach publicznych.

Tak napisałaś Moniia. :wink:
Każdy powinien mieć własne zdanie i ja mam też na to własne...i nie, że zaraz pieprzę... Mariusz.
Moniia napisał(a):
[Prohibicji nie wprowadzą, chyba że chcą mieć rewolucję :lol:

:D tu też ten pomysł by nie przeszedł...chyba, bo tu wszystko jest możliwe. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 15:29 

Co chcecie od Prohibicji? Fajna knajpka z niej jest. :wink:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 15:47 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 46
Janna napisał(a):
Co chcecie od Prohibicji? Fajna knajpka z niej jest. :wink:

A dokładnie to gdzie, bo z krakowskich knajp to ja tylko Stary Port odwiedzałem? Zresztą, jak już przejeżdżam przez Kraków, to na popijawę wolę pojechać do Krynicy :wink: :lol:

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 16:01 

Prohibicja jest na Grodzkiej, ale Stary Port jest fajniejszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 16:02 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
no masz rację, napisałam słusznie, ale jak widać po nawiasie, chodziło mi o logiczność i praktyczność tej decyzji (w świetle założeń jakie miała spełnić) a nie jej ocenę.

Jednym słowem, słówek się czepiasz ;)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 16:11 

Moniia napisał(a):
Jednym słowem, słówek się czepiasz ;)

Wyglądam na takiego bym się czepiał ? :wink:
Pozdrawiam. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 16:15 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
elektryczny napisał(a):
Sala ta nie może być salą dla palących, bo przepisy, które o tym mówią i których na obecną chwilę nie znam :oops: i nie jestem w ich posiadaniu mówią jakie warunki muszą być spełnione aby

:D
Niezle, niezle...
Zamkneli wlasciciela? Knajpe? Mandat przynajmniej wlepili ?
Catz Zaciekawiony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 16:20 

Jeszcze jest postępowanie przygotowawcze i Maar-ek chyba ma kłopot bo zapalił sobie papieroska, bandyta jeden. :lol:
Szkoda tylko,że ważniejsze sprawy leżą w biurkach i czekają na przedawnienie. :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 17:33 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Przeczytałem cały wątek i kilka spostrzeżeń mam:

1. Jeżeli organizuje się spotkanie to sala dla palących IMO przestaje taką być, ...no.. chyba że ma to być spotkanie palaczy, ale spotkania Samosterowe nie mają chyba takiego charakteru?
2. Sala dla palących musi spełnić szereg wymogów, Sławek już o tym pisał,.... jak przypuszczam ta w Korsarzu takich nie spełnia
3. Nie jest naruszeniem praw i wolności konstytucyjnych zakaz palenia w miejscach publicznych, ponieważ korzystaniem ze swoich praw nie można naruszać praw innych ludzi - palący korzystający ze swoich praw i wolności w miejscu publicznym może naruszać prawa i wolności innych ludzi, niepalący korzystając ze swoich praw i wolności ( nie paląc) nie narusza praw i wolności innych ludzi - więc Wojciech łaskawie nie piernicz!
4. Spożywanie alkoholu w knajpie nie narusza praw i wolności innych ludzi - natomiast w innych miejscach publicznych niż lokale gastronomiczne, knajpy, bary, dyskoteki, etc. również istnieje zakaz spożywania alkoholu! Więc Wojciech łaskawie nie piernicz Pan!

5. Jeżeli już ktoś wchodzi na spotkanie do sali wydzielonej jako sala dla osób palących, powinien mieć odrobinę zrozumienia dla palaczy i albo usiąść trochę dalej od tych palaczy, albo poprosić o nie palenie!
6. Wzywanie policji wydaje się nierozsądnym w sytuacji, gdy znajdujemy się w sali oznaczonej jako sala dla osób palących. Ów dżentelmen nie miał obowiązku tam przebywać.
7. Osoby niepalące mogą zawsze się zwrócić do organizatora, aby spotkania takie organizował w sali dla nie palących, lub aby na czas spotkania zarządził zakaz palenia w tej sali (pod warunkiem że całą salę zajmują osoby ze spotkania - jeżeli znajdą się w takiej sali osoby nie uczestniczące spotkaniu to jest naruszeniem ich praw żądanie nie palenia - skoro sala jest dla palących. Tu rola organizatora żeby zadbał, że sala jest wyłącznie dla osób uczestniczących w spotkaniu)
8. Nie ma sensu być nadgorliwym. Z reguły nikt na tym dobrze nie wychodzi.

Ostatnio edytowano 25 sty 2011, o 19:05 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 17:41 

Podziękował : 187
Otrzymał podziękowań: 261
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz polodowcowy
Na naszej stronie Samosteru jest napisane:
" Grożący poniedziałkowym spotkaniom powszechny kryzys natury towarzysko - frekwencyjnej został jednak na ostatnim spotkaniu zażegnany, a to drogą wygłoszenia przez kapitana Zbierajewskiego następującego manifestu:

Ogłaszam koniec demokracji. Wprowadzam dyktaturę (miejcie nadzieję, że oświeconą):

Regulamin poniedziałkowych czwartków w Korsarzu:

1. W czasie prelekcji nie palimy na sali wykładowej.
2. W trosce o palących - zezwala się na wyjście na fajkę w czasie prelekcji.
3. W trosce o niepalących i gardło prelegenta - po 50 minutach prelekcji zarządza się 10-minutową Zigarettenpause.
4. Za nieprzestrzeganie niniejszego Regulaminu - w RYA!
5. Koniec Regulaminu!

Komentarz JE Dyktatora: Powyższy Regulamin nie został z nikim uzgodniony i wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

[ 29-01-2008, dodał: AIKI ] "
Taki zwyczaj był w TzH, dlaczego nie można zastosować się do naszego własnego Regulaminu.

PS. Wprawdzie nie palę ale nie przeszkadza mi dymek.
Nie fair było wezwanie policji.

Ostatnio edytowano 25 sty 2011, o 17:59 przez Zgrzyb, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 17:52 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
A ja o mało co nie zgłosiłem postu plitkina do moderacji, bo chcialem Mu kliknąc POMÓGŁ.To samo dla Carla.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:05 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Żeby było demokratycznie, o zakazach (nakazach) decyduje większość. Większość chce utrudnić życie palaczom, wprowadza zakazy... cóż, nie sposób się z tym nie zgodzić, choć można by nakazać niepalącym chodzić w maskach przeciwgazowych... :wink: Nie bijcie - żartowałem. Proponuję też wprowadzić zakaz jazdy samochodom z silnikami spalinowymi, bo strasznie mnie to śmierdzi... :lol: To też żart o3wiście.

A tak w ogóle, wrzućMy na luz.

Jakby co, to jestem palaczem. Palę fajkę, a raczej tytoń w fajce. Uwielbiam też, okropnie pono śmierdzące cygara! Smród to pojęcie względne. ;) Ponieważ nie lubię napastliwości, sam staram się nie być napastliwy i palę tam, gdzie zakazy nie sięgają. Na którymś spotkaniu w TzH, ktoś mi zwrócił uwagę, że nabijam fajkę w pomieszczeniu dla palących. Nie zamierzałem palić, bo zauważyłem że tu nie palimy, przygotowywałem się tylko na przerwę na dymka... Po wyjaśnieniu nieporozumienia i miłym uśmiechu, myślałem że gościu mnie pożre wzrokiem. Bez komentarza. Współczuję niektórym niepalącym takich postaw i obiecuję dołożyć wszelkich starań, by każdy kto nie pali nie spotkał mnie palącego... czy choćby nabijającego fajkę. Przyjaźń najważniejsza! Ma być miło.

Howgh!

PS
Mam nadzieję, że "demokracja" nie spowoduje kiedyś niemożności żeglowania z powodu niektórych zakazów. Choć wszystko idzie w tym kierunku. Ja w każdym razie, jeden dzień bez tytoniu wytrzymam bez większych problemów. Dłuższego rejsu już raczej nie. :evil:

Ostatnio edytowano 25 sty 2011, o 18:14 przez Wąski, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:10 

Carlo napisał(a):
3. Nie jest naruszeniem praw i wolności konstytucyjnych zakaz palenia w miejscach publicznych, ponieważ korzystaniem ze swoich praw nie można naruszać praw innych ludzi - palący korzystający ze swoich praw i wolności w miejscu publicznym może naruszać prawa i wolności innych ludzi, niepalący korzystając ze swoich praw i wolności ( nie paląc) nie narusza praw i wolności innych ludzi - więc Wojciech łaskawie nie pi*****!

Piotr wskaż mi właściwy paragraf bym był przekonany o tym co prawisz.
Cytuj:
4. Spożywanie alkoholu w knajpie nie narusza praw i wolności innych ludzi - natomiast w innych miejscach publicznych niż lokale gastronomiczne, knajpy, bary, dyskoteki, etc. również istnieje zakaz spożywania alkoholu! Więc Wojciech łaskawie nie pi*****!

Wspominałem o ewentualnym zakazie spożywania alkoholu w lokalach gastronomicznych
oraz o wydzieleniu części lokalu dla pijących...
Gdyby coś takiego miało nastąpić, spowodowało by to wiele sprzeciwów.
W tym obrazie przedstawiłem problem, bez oparcia o przepis prawny Macieju.

Piotr, a tak po za tym to jakiego Ty języka używasz, kłe ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:11 

SlaWasII napisał(a):
To też żart o3wiście.

Jakoś mało śmieszne te Twoje żarty.

Wojciech1968 napisał(a):
Piotr wskaż mi właściwy paragraf bym był przekonany o tym co prawisz.

art. 31 Konstytucji RP z dnia 2 kwietnia 1997 roku

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:16 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
trochę się zgubiłem ,czy Maar nie postawił problemu:wzywać czy nie wzywać policji? nie tym się zbulwersował? jeśli tak to mnie też to bulwersuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:16 

Wojciech1968 napisał(a):
Wspominałem o ewentualnym zakazie spożywania alkoholu w lokalach gastronomicznych

Jeżeli nie widzisz różnicy pomiędzy piciem alkoholu a paleniem tytoniu z punktu widzenia szkodzenia zdrowiu osobom trzecim to wybacz ale jakiś niezbyt błyskotliwy jesteś! :D

Wojciech1968 napisał(a):
Piotr, a tak po za tym to jakiego Ty języka używasz, kłe ?

Na pewno nie Twojego :lol:

SlaWasII napisał(a):
Masz rację, jakbyś przyszedł na spotkanie w masce p-gaz to wcale by nie było śmieszne

Jeszcze mniej śmieszny jesteś.

Paliłem z przerwami przez około 10 lat i rozumiem że się chce komuś palić, ale chyba nie zdażyło mi się narażać kogokolwiek na moje wyziewy, a już na pewno jak poprosił żebym przy nim nie palił. Wiesz jest coś takiego jak poszanowanie zdrowia innych osób. Jak chcesz to nawet pij rozpuszczalnik ale do kufla z piwem mi go nie dolewaj. Więc szanuj że ktoś nie ma ochoty być przez Ciebie zatruwanym! Jeżeli nie rozumiesz czym są prawa i wolności człowieka to trudno. Wystarczy jak będziesz musiał zrozumieć karę grzywny.

Ostatnio edytowano 25 sty 2011, o 20:58 przez Carlo, łącznie edytowano 4 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:25 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Jeszcze jedną rzecz chciałem poruszyć:
pretensja i gnębienie człowieka co wezwał policję w głównej mierze odnosi się do tego, że nie zwrócił się do gupy palaczy z prośbą o niepalenie.
Czy nie byłoby miłym i kulturalnym gestem ze strony palących osób, wiedzących, że spotkanie jest ogólnodostępne zwyczajnie spytać przed zapaleniem czy to komuś nie przeszkodzi?
Siedząc w towarzystwie w knajpie gdy dostaje pierwszy jedzenie zwyczajnie czekam aż każdy dostanie - nie wcinam - to norma. Ktoś palący siedząc ze mną w knajpie poczeka aż zjem i później spyta czy mi nie przeszkadza jak zapali - też norma. To podstawy wychowania.
Brak tych właśnie podstaw wychowania Zbieraj musiał nadrobić swoim regulaminem. Szacun.

Moim zdaniem nie należy podpierać się argumentem, że gospodarz wydzielił tą a nie inną salę na spotkanie. Wydzielił tą - bo mu tak pasowało. Spotkanie było otwarte dla wszystkich i w ramach podstawowych zasad współżycia społecznego można było nie palić albo przynajmniej spytać o to czy to przeszkadza. Znając życie, jeżeli patrolowi się będzie chciało przekazać sprawę dalej - właściciel Korsarza może mieć kłopoty w przyszłości (nie duże - drobne kłopoty typu grzywna 2000 zł). Jak nie przy tym, to przy kolejnym zgłoszeniu już to nie ujdzie mu na sucho, bo recydywa.

Samo publiczne gnębienie człowieka tutaj na forum z opisem jego wyglądu i niemiłymi epitetami w jego kierunku uważam za co najmniej tak samo niski gest jak wezwanie policji. Zresztą - ten wątek ewidentnie nie został utworzony w celu DYSKUSJI, niestety. Bo dyskusja była, jednak mało kto z zainteresowanych ją wziął do serca, mało tego do niczego dobrego ona nie doprowadziła.

Ostatnio edytowano 25 sty 2011, o 18:27 przez plitkin, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:26 

Carlo napisał(a):
Wojciech1968 napisał(a):

Jeżeli nie widzisz różnicy pomiędzy piciem alkoholu a paleniem tytoniu z punktu widzenia szkodzenia zdrowiu osobom trzecim to wybacz ale tępy jesteś!

A jak się ma prawo do publicznego znieważenia Panie prawnik ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:26 

Użyłem trybu warunkowego w dyskusji.

Ostatnio edytowano 26 sty 2011, o 15:04 przez Carlo, łącznie edytowano 5 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:27 

Podziękował : 55
Otrzymał podziękowań: 72
Uprawnienia żeglarskie: jakiś sternik
Całkiem na marginesie.
Polak potrafi, więc właściciel knajpy wstawił stolik i 2 krzesła do przejścia między salą restauracyjną i toaletami. Nazwał to salą dla niepalących. Natomiast cała restauracja jest dla palących. I nic mu nie można zrobić. Zgodne z ustawą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:34 

Carlo napisał(a):
Szukaj paragrafu :lol:

Zresztą czy mówienie prawdy może być znieważeniem?? Ot dylemat prawny... :D

Tu rozsądzi kto inny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 18:36 

Czekam :)

Strzeżcie się co piszecie do Wojciecha bo straszy Sądem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 19:25 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Bym się cieszył gdyby straszył sądem, nie musiał bym wtedy nic robić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 19:27 

Przepraszam Cię Kolosku za przysparzanie pracy ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 19:31 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Dobre :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2011, o 19:32 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Z rzeczy na których się jeszcze nie znam to pewnie będzie jakaś Polska Norma, która określa jakie warunki spełniać powinna palarnia ale pokaże jak powinna wyglądać :wink:
Palić można np: w takich warunkach aaaoo :wink:
A tutaj na tę chwilę to na czym się kompletnie nie znam.
Załącznik:
Ustawa Dz_U_2010_529_Zm.pdf [98.44 KiB]
Pobrane 70 razy

I dodam krótki do niej opisik:
Nowa definicja palarni:

"palarnia" - wyodrębnione konstrukcyjnie od innych pomieszczeń i ciągów komunikacyjnych pomieszczenie, odpowiednio oznaczone, służące wyłącznie do palenia wyrobów tytoniowych zaopatrzone w wywiewną wentylację mechaniczną lub system filtracyjny w taki sposób, aby dym tytoniowy nie przenikał do innych pomieszczeń."

Co nowa ustawa oznacza dla restauratorów?

Wszyscy restauratorzy są także zobowiązani do ochrony zdrowia gości i pracowników przed szkodliwym działaniem dymu tytoniowego.

Właściciele mniejszych, jednoizbowych lokali mogą wydzielić w nich palarnie, jednak odpowiadające wymogom powyższej definicji. Niedopuszczalne jest już palenie przy wyznaczonych stolikach czy w wyznaczonych miejscach. Palarnia musi być skuteczna. Dym z niej nie może przenikać do innych pomieszczeń. Rolę takiej palarni może pełnić właśnie specjalna kabina.

Właściciele większych lokali gastronomicznych, posiadających co najmniej dwie sale przeznaczone do konsumpcji, mogą wyłączyć spod zakazu palenia jedną z tych sal, pod warunkiem, że jest ona zamykana i wyposażona w odpowiednią wentylację, gwarantującą, że dym nie będzie przedostawał się do innych pomieszczeń. Z technologicznego i ekonomicznego punktu widzenia jest to jednak warunek bardzo trudny do spełnienia.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona