Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 16:56

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 sie 2012, o 08:25 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Carlo, kurna, Ty jesteś prawnik nie ja. Czy samochodem moge jeździć po alkoholu pod budką z piwem gdzie przejeżdża tylko kilka samochodów dziennie? Dlaczego rowerzysty miałby dotyczyć to inaczej? Jest uczestnikiem ruchu i ma przestrzegac przepisów tak samo jak ja, tak jak zresztą sam napisałeś:
Carlo napisał(a):
Co do tego się zgadzamy. Ale są jakie są i powinno się ich przestrzegać.

Carlo napisał(a):
Ja takich statystyk nie znam, ale skoro wprowadza się ograniczenia swobód obywatelskich to pasowałoby opierać się o jakieś solidne dane

Dokładnie takie samo ograniczenie jak dla innych uczestników ruchu. I nie wprowadza się tylko jest. Od dawna. A dyskusja jest dlatego, że rowerzyści chcieliby być bezkarni w tej kwestii.
Carlo napisał(a):
I wszyscy są pijani? A jak nie są to też do więzienia czy nie? Przecież zagrożenie jest takie samo, nie zależnie czy pijany czy nie!
Wszyscy powinni być karani. Czy sa pijani wszyscy? Ja nie wiem, ale sądząc po samobójczych skłonnościach to albo pijani albo niespełna rozumu.

Carlo napisał(a):
Właśnie! Bardzo ważne słowa. Ale rozumiem że jak tylko idzie jezdnią pijany i nic nie spowodował to też - podobnie jak rowerzysta! Zagrożenie przecież jest to samo!

Nie, dlaczego? jako prawnik powinieneś wiedzieć, że kara zawiera się w pewnych "ramach". O ile wiem nie ma przepisu, który za bycie po alkoholu przewiduje tylko jedną karę - pudło.

Carlo napisał(a):
A jak jest trzeźwy i nie wie co robi to do więzienia czy nie? A jak jest pod wpływem i wie co robi to do więzienia czy nie?
bzdura, tzn. że nie powinno tez być zakazu prowadzenia żadnych pojazdów po alkoholu, tak? Bo argument tak samo dobry.
Carlo napisał(a):
Wystarczy że prowadzenie roweru pod wpływem zagrożone jest taką karą.
podobnie jak samochodu, motocykla, furmanki, ciągnika, kombajnu, koparko-spycharki i iinych uczestników ruchu drogowego.
Carlo napisał(a):
Strzeż się jak będziesz wracał z knajpy po kilku głębszych! :lol:
jeśli po ulicy to zdecydowanie strzeż się.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 08:33 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
skipbulba napisał(a):
jako prawnik powinieneś wiedzieć, że kara zawiera się w pewnych "ramach". O ile wiem nie ma przepisu, który za bycie po alkoholu przewiduje tylko jedną karę - pudło.

Tu idzie o różńe przepisy. A w tym wypadku chodziło mi o związek przyczynowo- skutokowy. Czy pomiędzy faktem że ktoś był pod wpływem a faktem zdarzenia jest jakiś związek. Inna kwalifikacja prawana czynu! Jako prawnik wiem! Więc daj sobie spokój z tym prawnikowniem bo o to chodzi że wbrew Twojemu przekonaniu wiem!

skipbulba napisał(a):
Dlaczego rowerzysty miałby dotyczyć to inaczej? Jest uczestnikiem ruchu

Tak samo jak pieszy! Istotą jest powodowane zagrożenie - które przy rowerzyście i pieszym jest podobne. Znacznie częściej zdarza mi się uciekać przed pijanym pieszym niż rowerzystą.

skipbulba napisał(a):
Wszyscy powinni być karani. Czy sa pijani wszyscy? Ja nie wiem, ale sądząc po samobójczych skłonnościach to albo pijani albo niespełna rozumu.

Unikasz odpowiedzi na zasadnicze pytanie. Czy jak nie są pijani a jeżdżą niebezpiecznie - choć wypadek nie nastąpił - to też do więzienia czy nie?

skipbulba napisał(a):
bzdura, tzn. że nie powinno tez być zakazu prowadzenia żadnych pojazdów po alkoholu, tak? Bo argument tak samo dobry.

nie! Istotą jest zagrożenie powstałe w wyniku takiego stanu. Mniej więcej taka sama bzdura jak ta że jacht żaglowy może być bez patentów a tankowiec nie! Zagrożenie!

skipbulba napisał(a):
podobnie jak samochodu, motocykla, furmanki, ciągnika, kombajnu, koparko-spycharki i iinych uczestników ruchu drogowego.

I właśnie rozmawiamy o tym czy słusznie, a nie o tym że tak jest, bo to nie ulega wątpliwości. Weź Maciek przeczytaj jeszcze raz rozmowę od początku zanim posuniesz się do absurdalnych argumentów.

skipbulba napisał(a):
jeśli po ulicy to zdecydowanie strzeż się

Bo jaka kara Ci grozi? A powodujesz mniejsze niebezpieczeństwo niż rowerzysta?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 08:37 

Carlo, no zgoda. Tylko, że sedno preblemu jest w tym, czy pijani rowerzyści stwarzają zagrożenie czy nie. W sensie, że istotne. Ja uważam, że tak.
I dla tego uważam, że powinni być traktowani tak samo jak inni uczestnicy ruchu.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 08:40 

Podziękował : 490
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
Carlo napisał(a):
lj78 napisał(a):
to oświeć mnie niedouczonego...

No jak już jeździsz samochodem, to pasuje znać przepisy.

Carlo, z całego serca najmocniej przepraszam, jak ja naiwny mogłem liczyć na darmową poradę od prawnika.

Maar napisał(a):
Panowie (Piotrek/Łukasz) o czym Wy dyskutujecie? O brawurowej jeździe trzeźwych rowerzystów, czy o idiotycznym IMHO przepisie powodującym, że po jednym piwie człowiek staje się przestępcą?

Wątek z promili na wodzie zszedł na promile rowerowe, więc niedaleko tu do brawury na rowerze, również na trzeźwo.

Ktoś tu pisał o statystykach, więc dla chętnych -
http://ibikekrakow.com/2012/02/24/okoli ... -pieszych/
http://www.gddkia.gov.pl/userfiles/arti ... 6_2008.pdf

A łamanie przepisów przez rowerzystów, jest już standardem.

Załączniki:
Komentarz: Okolice Okęcia, jakieś 30min temu. Rowerzysta nawet nie zamierza zsiąść z roweru, w celu przekroczenia ulicy 2x3 pasy + tory tramwajowe.
DSC_0295.jpg
DSC_0295.jpg [ 147.55 KiB | Przeglądane 8186 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 08:40 

skipbulba napisał(a):
Od dawna

Od 2000 r.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 08:41 

czyli od dawna :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 08:44 

skipbulba napisał(a):
Carlo, no zgoda. Tylko, że sedno preblemu jest w tym, czy pijani rowerzyści stwarzają zagrożenie czy nie. W sensie, że istotne. Ja uważam, że tak.
I dla tego uważam, że powinni być traktowani tak samo jak inni uczestnicy ruchu.

Oczywiście, że tak. Podobnie jak pijani piesi.

Ja wcale tego nie kwestionuję.

Ja kwestionuję fakt, że samo prowadzenie roweru pod wpływem alkoholu, jeżeli nie pociągnęło za sobą innych następstw np. wypadku, nie powinno być zagrożone karą więzienia. :)

lj78 napisał(a):
Carlo, z całego serca najmocniej przepraszam, jak ja naiwny mogłem liczyć na darmową poradę od prawnika

Widzisz akurat jestem w pracy i trochę nie mam czasu robić wykładów na temat kodeksu ruchu drogowego z odszukiwaniem i odwoływaniem się do przepisów, szczególnie, że nie wymaga to od Ciebie większego wysiłku żeby sobie to znaleźć. Wiem wiem łatwiej na gotwe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 08:48 

Podziękował : 490
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
Carlo napisał(a):
Widzisz akurat jestem w pracy i trochę nie mam czasu robić wykładów na temat kodeksu ruchu drogowego z odszukiwaniem i odwoływaniem się do przepisów, szczególnie, że nie wymaga to od Ciebie większego wysiłku żeby sobie to znaleźć. Wiem wiem łatwiej na gotwe.

Twoja odpowiedź mogła by brzmieć:
Jak wrócę wieczorem do domu, to podeślę Ci nr rozporządzenia zmieniającego Kodeks Ruch Drogowego, to sobie poczytasz.
W końcu jesteśmy na Forum, by sobie pomagać... Chyba...?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 08:53 

lj78 napisał(a):
W końcu jesteśmy na Forum, by sobie pomagać... Chyba...?

Co nie zwalnia Cię ze znajomości przepisów, szczególnie jak sam się na nie powołujesz i jeszcze nawracasz rowerzystów :)

Wystarczy wpisać w google, całkiem niedawno portale informacyjne rozpisywały się o kolejnych idiotycznych zmianach.

Jak Ci się nie uda znaleźć to oczywiście Ci w tym pomogę.

Pozdrowienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 09:11 

Carlo napisał(a):

Ja kwestionuję fakt, że samo prowadzenie roweru pod wpływem alkoholu, jeżeli nie pociągnęło za sobą innych następstw np. wypadku, nie powinno być zagrożone karą więzienia. :)

rozumiem, że uważasz, że podobnie powinno być w przypadku kierowców samochodów? Że warto ryzykować pijanych rowerzystów na drogach dopóki nie spowodują wypadku? hmm... a ja uważam jednak, że możliwość posadzenia kogoś do pudła za prowadzenie po pijaku powinna być, nawet jeśli nie spowodował wypadku. Stopień zagrożenia powodowanego przez takiego delikwenta ocenia sąd i to sąd uznaje czy wlepić mu grzywnę, czy wsadzić do pudła. Z tego co wiem, nagminnie Ci rowerzyści do pudła nie trafiają.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 09:23 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
witam /

mogę się wypowiedzieć parę słów?

otóż sam jeżdżę na rowerze , mam prawo jazdy a b i c myślałem żeby zrobić c+e ale nie wiem czy mi się uda bo chcę zrobić sternika jachtowego i motorowodnego jeszcze w tym roku jak wypływam chociaż te 200 godzin po Bałtyku lub 100 godzin na śródlądziu....

no ale piszemy tutaj o pijanych. każdy kto wypije choć jedno piwo to w głowie mu się nie zakręci ale może mieć już tendencję do przechyłu. dlatego uważam że każda osoba która wypiła i jedzie po piwie może stwarzać zagrożenie, bardzo często słyszę od instruktorów o "ograniczonym zaufaniu" do osób drugich nie ważne czy poruszają się po jezdni lub wodzie trzeba zawsze uważać jak to mówią " ostrożności nigdy za wiele" co nie oznacza że muszę być przesądnym aż za bardzo ale trzeba uważać.

mam kolegę który jeździ na rowerze jak "szalony"nie wiem dlaczego nie stosuje się do przepisów ani do tego co ja mówię.,nawet jak skręca nie odwraca swojego łba żeby zobaczyć czy nic nie jedzie za nim tylko od razu skręca....
jeżeli widać że człowiek zachowuje przepisy drogowe i wodne i się do nich stosuje mżna powiedzieć że jest to jednostka dobrze wychowana i sklarowana. nie mówię o jednym o znakach prędkości bo jesli zaczniemy na wszystkich drogach jeździć po 40km/h to korek będzie gigant....
robiłem sternia motorowodnego i ja jako laik miałem już "groźną sytuację" na wodzie,. podczas swojego kursu motorówka pędziła a za sterem stała osoba z piwem i pędziła łamiąc znak zakaz falowania. no i jak mamy się tutaj trzymać reguł ? '
chce przyjemności niech jedzie nad morze a nie tam gdzie pływają wioślarze.

pozdrawiam serdecznie wszystkich

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 09:31 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
pierdupierdu napisał(a):
SlaWasII napisał(a):
zeglarz1981 napisał(a):
Polska kocha wymyślać nowe przepisy za które może karać/wlepiać mandaty.

Mam poważne wątpliwości. Od kilkunastu lat stawki mamy takie same.

Ale wiesz o czym piszesz?
eeechh...

Źle się wyraziłem. :oops: Mam poważne wątpliwości, czy te nowe przepisy dbają głównie o Nasze bezpieczeństwo.
Piszę o nieudolności stanowiących prawo w Polsce. W moim odczuciu.
Kontestuję działania nie mające na celu poprawianie bezpieczeństwa, a tylko zwiększanie dochodów gmin za mandaty. Tanie mandaty w dużej ilości za byle co.
Jestem przekonany, że wszelkie głosy typu: "pijany kierujący rowerem wodnym zagraża życiu wszystkich użytkowników jeziora i należy mu się mandat", to efekt problemów z kasą gmin.
Reasumując.
Twierdzę, że drogie mandaty za istotne przewinienia bardzo by poprawiły bezpieczeństwo, ale zmniejszyły dochody gmin.
Tak sądzę, nie znam się na tym, chętnie wysłucham innego zdania z uzasadnieniem. Bez uszczypliwości. Ja jestem z wykształcenia elektryk, i muzyk... nie bijcie za bardzo. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 09:45 

skipbulba napisał(a):
Carlo napisał(a):

rozumiem, że uważasz, że podobnie powinno być w przypadku kierowców samochodów? Że warto ryzykować pijanych rowerzystów na drogach dopóki nie spowodują wypadku? hmm... a ja uważam jednak, że możliwość posadzenia kogoś do pudła za prowadzenie po pijaku powinna być, nawet jeśli nie spowodował wypadku. Stopień zagrożenia powodowanego przez takiego delikwenta ocenia sąd i to sąd uznaje czy wlepić mu grzywnę, czy wsadzić do pudła. Z tego co wiem, nagminnie Ci rowerzyści do pudła nie trafiają.

Rozumiem że zasady te powinny dotyczyć również pieszych. Podobne zagrożenie a bardziej nagminne. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 11:15 

Carlo, nie wiem. Nie o pieszych tu rozmawiamy. W sumie to w ogóle zajebisty Ot jest :)
Ale myślę sobie, że piesi po ulicach poruszają się stosunkowo rzadziej niż rowerzyści i w związku z tym stwarzają mniejsze zagrożenie. Piesi tez zdecydowanie rzadziej wytaczają się na ulicę po pijaku. Stosunkowo rzadko spotykam idących środkiem jezdni pijaków, znacznie częściej halsujących rowerzystów. Ale tak, jeśli pieszy stwarza zagrożenie dla innych to sąd powinien mieć możliwość wsadzenia go do pudła. Czy za samo bycie pod wpływem powinna być taka sankcja? Nie wiem. Pewno nie, ale tez pieszy w wiekszości przypadków nie jest uczestnikiem ruchu. Na wsi countrymeni łaża po drodze, ale w mieście w zasadzie zdarza się to rzadko. Odmiennie niż rowerzystom, którzy uważają, że ulice zbudowano specjalnie dla nich.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 11:21 

skipbulba napisał(a):
Na wsi countrymeni łaża po drodze, ale w mieście w zasadzie zdarza się to rzadko

Ale Polska to nie tylko duże miasta ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 12:06 

Carlo napisał(a):
skipbulba napisał(a):
Na wsi countrymeni łaża po drodze, ale w mieście w zasadzie zdarza się to rzadko

Ale Polska to nie tylko duże miasta ;)

ale również :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 13:56 

skipbulba napisał(a):
ale również

również lecz nie tylko :D

Więc pieszych też do więźnia :D A co! Nie ma co się rozdrabniać! :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 17:14 

Nie, lepiej zróbmy przepisy dla wiosek, miasta olejmy.
ja mam proste pytanie ilu rowerzystów i piszych siedzi za to, że byli po alkoholu? jest chociaż jeden? Bo ja jestem przekonany, że siedzą ci, którzy spowodowali wypadek, są recydywistami lub cos w tym stylu.

Rowerzyści jeżdżący po alkoholu są zajebiście niebezpieczni i należy ich dyscyplinować. Niektórych być może więzieniem. Takie jest moje zdanie i Twoja erystyka mojej opinii nie zmieni, sorry :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 17:19 

skipbulba napisał(a):
piszych siedzi za to, że byli po alkoholu

Piesi nie siedzą, bo nie ma przepisu.

skipbulba napisał(a):
ilu rowerzystów

Cytuj:
Dotarliśmy do danych, według których w ubiegłym roku za jazdę rowerem w stanie nietrzeźwym skazano 51 tys. osób. Ponad 4,5 tys. z nich wylądowało i wciąż siedzi w więzieniach.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... _jada.html

Spowodowanie wypadku to inna kwalifikacja prawna czynu.

Siedzą prawdopodobnie Ci którzy byli już uprzednio karani za jazdę po pijaku.

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Cytuj:
Z faktem, że w Polsce mamy do czynienia z masowym łamaniem prawa przez rowerzystów pod wpływem alkoholu, zgadza się prokurator generalny Andrzej Seremet. Twierdzi, że mimo restrykcyjnego prawa, ich liczba wcale nie maleje. Zapełniają się tylko więzienia, a miesięczny koszt utrzymania osadzonego to 2,5 tys. zł. Już choćby z tego powodu należałoby się zastanowić, czy idziemy we właściwym kierunku - czytamy w piśmie przygotowanym przez prokuratora.

W marcu Seremet przedstawił ministrowi sprawiedliwości propozycje stosownych zmian w prawie. Prokurator uważa, że jazdę na rowerze pod wpływem alkoholu powinno się traktować jako wykroczenie, a nie przestępstwo.

Cytuj:
Seremeta poparł minister spraw wewnętrznych Jacek Cichocki. - Jeśli rowerzysta popełni przestępstwo, czy wykroczenie drogowe, to oczywiście trzeba karać, ale trzeba rozważyć, na ile kary te dziś są skuteczne, zwłaszcza tak ostre jak w przypadku recydywy kara więzienia - powiedział Cichocki.

Ostatnio edytowano 1 sie 2012, o 17:23 przez Carlo, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 17:21 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
skipbulba napisał(a):
ja mam proste pytanie ilu rowerzystów i pieszych siedzi za to, że byli po alkoholu?
Nie wiem ilu pieszych, ale rowerzyści wypowiadają się na gazecie pod artykułem zapodanym w linku na początku wątku.
Tu masz bezpośredni link: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... yrok_.html
"Zostałem zatrzymany po jednym piwie, miałem 0,26 promila. Najpierw chcieli 1190 zł, nie zapłaciłem, więc dostałem wyrok - 50 dni odsiadki"

skipbulba napisał(a):
lepiej zróbmy przepisy dla wiosek, miasta olejmy.
Problemem nie jest "terytorialność" przepisu, tylko idiotycznie niski dopuszczalny poziom alkoholu we krwi.

Cztery razy więcej może mieć kierowca samochodu na autostradzie w UK, niż rowerzysta jadący ścieżką rowerową w PRL.

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Carlo napisał(a):
To po pijaku, to semantyczne nadużycie jest :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 17:24 

Maar napisał(a):
To po pijaku, to semantyczne nadużycie jest :-)

:lol:
Słusznie :)

Ale może za jazdę po pod wpływem po pijaku też :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 17:26 

Carlo napisał(a):
i bardzo słusznie!

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Maar napisał(a):
"Zostałem zatrzymany po jednym piwie, miałem 0,26 promila. Najpierw chcieli 1190 zł, nie zapłaciłem, więc dostałem wyrok - 50 dni odsiadki"
No i słusznie, było płacić, ale on nie siedzi za alkohol tylko za niezapłacenie grzywny. Marek, no litosci!!!
Jak mnie złapią w aucie po alkoholu to dostane więcej, stracę prawo jazdy itd... dlaczego rowerzysta ma mieć jakiąś taryfę ulgową?

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Maar napisał(a):
Problemem nie jest "terytorialność" przepisu, tylko idiotycznie niski dopuszczalny poziom alkoholu we krwi.

Cztery razy więcej może mieć kierowca samochodu na autostradzie w UK, niż rowerzysta jadący ścieżką rowerową w PRL.

tu się zgadzam, chociaż Jacek K. udowadniałby Ci że on juz po jednym piwie nie mógł trafić na łódkę.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 17:32 

skipbulba napisał(a):
Jacek K. udowadniałby Ci że on juz po jednym piwie nie mógł trafić na łódkę.

Zapewne reakcja patologiczna organizmu na alkohol lub dwie doby nie spał :lol:

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

skipbulba napisał(a):
i bardzo słusznie!

Na szczęście Prokurator Generalny jest mniej ortodoksyjny od Ciebie, Minister Spraw Wewnętrznych zresztą też.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 20:44 

Podziękował : 605
Otrzymał podziękowań: 475
Uprawnienia żeglarskie: bezpatencie
ale sie flejm zrobil....

Zaczelo sie od lodek a skonczylo na rzezni rowerzystow.
KAZDY pijany jest niebezpieczny na drodze, ale droga to bardziej niebezpieczne miejsce niz woda - pojazdy mijaja sie blisko siebie - na wodzie zwykle jest mnostwo czasu na reakcje.
zgodze sie ze 0,2 to przesada by bylo wykroczenie _na wodzie_ a 0,5 przestępstwo.
Wkurza mnie to ze karany tak samo jest nawalony rowerzysta na drodze jadacy slalomem po calym pasie(zwykle bez jakiegokolwiek oswietlenia i w nocy) jak rowerzysta jadący chodnikiem w sposob nie stwarzajacy zagrozenia a bedacy pod wplywem.

dajcie juz spokoj z pietnowaniem rowerzystow w ogole - wsrod rowerzystow znajduja sie tepaki tak samo jak wsrod kierowcow osobowek jak i kilkudziesięciotonowych tirow. Tworzenie wasni ze rowerzysci sa be bo jakis pajac zajechal droge lub pokazal palec jest tak samo sensowne jak waśnie atari vs. amiga vs. pc vs. gumiaki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sie 2012, o 21:19 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
skipbulba napisał(a):
Jak mnie złapią w aucie po alkoholu to dostane więcej, stracę prawo jazdy itd... dlaczego rowerzysta ma mieć jakiąś taryfę ulgową?

Gdybyś jednak wsiadł na rower po spożyciu i dał się złapać, też możesz stracić prawo jazdy...

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sie 2012, o 06:18 

damit napisał(a):
skipbulba napisał(a):

Gdybyś jednak wsiadł na rower po spożyciu i dał się złapać, też możesz stracić prawo jazdy...
i słusznie.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sie 2012, o 18:39 

skipbulba napisał(a):
i słusznie.

1/3 populacji cierpi na kurzą ślepotę
Osoby cierpiące na kurzą ślepotę powodują tyle samo wypadków co osoby prowadzące pod wpływem alkoholu.

Do więźnia wszystkich prowadzących "z" kurzą ślepotą! :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sie 2012, o 20:18 

Jeśli prowadzą noca wiedząc o swojej przypadłości... pewnie że tak. Wiesz Carlo, ile widziałeś zabitych dzieci w wypadkach spowodowanych przez pijanych kierowców? Tak,kierowców rowerów też.

może się mylę, ale każdego bydlaka co wyjeżdża na drogę publiczną po alkoholu wsadzałbym do pudła, obojętnie czym jedzie. I to na długie odsiadki.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sie 2012, o 20:22 

skipbulba napisał(a):
Jeśli prowadzą noca wiedząc o swojej przypadłości.

Większość nie wie. Chyba o tym doskonale wiesz.

skipbulba napisał(a):
Wiesz Carlo, ile widziałeś zabitych dzieci w wypadkach spowodowanych przez pijanych kierowców? Tak,kierowców rowerów też.

Ile widziałeś dzieci zabitych przez pijanych kierowców rowerów?

Wiesz idąc dalej tym tokiem rozumowania to wszystkich kierowców trzeba by zamknąć, bo Ci trzeźwi i zdrowi też powodują wypadki śmiertelne.
To nie jest żaden argument w dyskusji czy należy karać więzieniem za prowadzenie roweru pod wpływem alkoholu - wyłączając wypadki (inna kwalifikacja prawna czyny)!

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

skipbulba napisał(a):
może się mylę, ale każdego bydlaka co wyjeżdża na drogę publiczną po alkoholu wsadzałbym do pudła,

Trzeźwego też. Trzeźwi też powodują wypadki!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sie 2012, o 20:36 

Carlo, wybacz ale pitolisz. Oczywiście, że trzeźwi powodują wypadki. Ale zgadzam się na Twój postulat. Niech każdy kto ma ochotę jeździ bezkarnie po pijaku.

PS. Problem z pijanymi na rowerach polega na tym, że oni nie zabijaja rowerem, zabijają powodując wypadki. Sam wiele razy byłem o krok od trumny omijając pijanego bydlaka na rowerze. Rzecz jest prosta, pijesz nie jedź. Obojętnie czym.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona