Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 lip 2025, o 00:06

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 gru 2012, o 07:51 

Podziękował : 25
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: karta kajakowa
?????

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2012, o 08:21 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
oliverwood napisał(a):
?????

No widzisz , teraz masz dylemat, tak ? ;)
Postaw kumplom halbe.
Co to jest halba ?!
Masz rację , weź dwie. ;) :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2012, o 10:51 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Dalej trzeba sie pochwalic na forum :mrgreen:

Gratuluje! Jestes posiadaczem nie potrzebnego w amatorskim plywaniu kwitu! :mrgreen: Ja tez mam kilka takich (issa, mors, kwity motorowodne i td.).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2012, o 13:27 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
plitkin napisał(a):
Dalej trzeba sie pochwalic na forum :mrgreen:

Gratuluje! Jestes posiadaczem nie potrzebnego w amatorskim plywaniu kwitu! :mrgreen: Ja tez mam kilka takich (issa, mors, kwity motorowodne i td.).

Przyłączam się do gratulacji, natomiast przyczepić się muszę do stwierdzenia 'niepotrzebny papier' - do zrobienia którego przymierzam się od jakiegoś czasu, aczkolwiek zawsze znajduje inne zastosowania dla tych pięciu setek (w mojej walucie...).
Tak sobie patrzę na skos w drugi róg pomieszczenia, nad stół nawigacyjny - na radio SSB. Taki jeden Michal z mojej załogi w Arktyce oszczędził mi po raz kolejny tego wydatku, bo miał ten 'niepotrzebny' papier. Bardzo mi wtedy niezbędny, bo inaczej ja musiałabym go zrobić aby prowadzić Sifu zgodnie z prawem.

A radio SSB przydaje się mocno. W tych zakazanych rejonach w których zdarza nam się pływać, czasami wymagają (vide: gubernator Spitsbergenu) posiadania jakiegoś DALEKOSIEZNEGO środka łączności. Czyli praktycznie wybór pomiędzy telefonem satelitarnym a SSB, to ostatnie droższe w instalacji, ale potem znacząca różnica w użytkowaniu. Do bezpłatnego włącznie. Mapki pogodowe na laptopie tez fajne są i tez darmowe. Jak wydamy nieco wiecej na początku, a potem niewielka kwotę rocznie - to i email nam na środku oceanu działa...

Więc, czy naprawdę taki 'niepotrzebny' papier? Jak wszystko, zależy gdzie i jak chce się pływać.
Ja uważam go za bardzo przydatny. Na tyle, ze w przyszłym roku jednak rozstane się z tymi kilkoma setkami coby go zrobić.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2012, o 13:42 

Mapki pogodowe nie sa nadawane tylko do osob posiadajacych lrc :mrgreen:

Moze i Sifu bys nie poprowadzila, nie wiem. Szacun, Monia, za akweny i rejsy, ja narazie te strony mam w marzeniach (raczej kolejnych celach, bo teraz na innym zeglarstwie sie koncentruje). Moja logika jest nieco inna: skoro autor watku nie wie po co mu papier, to potrzeby posiadania takowego nie mial. Ja Go rozumiem, mam kilka niepotrzebnych kwitow.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2012, o 14:04 

Podziękował : 25
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: karta kajakowa
Moniia napisał(a):
Więc, czy naprawdę taki 'niepotrzebny' papier? Jak wszystko, zależy gdzie i jak chce się pływać.
Ja uważam go za bardzo przydatny. Na tyle, ze w przyszłym roku jednak rozstane się z tymi kilkoma setkami coby go zrobić.

W Polsce jedyne 145 zł, zdaje się.

Mam tylko problem poza tym - nigy nie miałem w ręku radia MF/HF albo radiopławy, nie mam pojęcia jak wzywać pomocy (wiem, wołać MAYDAY :D ) i nie jestem raczej mądrzejszy niż przed zdaniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2012, o 14:18 

oliverwood napisał(a):
Mam tylko problem poza tym - nigy nie miałem w ręku radia MF/HF albo radiopławy, nie mam pojęcia jak wzywać pomocy (wiem, wołać MAYDAY ) i nie jestem raczej mądrzejszy niż przed zdaniem.

Widzę, że potwierdza się teza, którą miałem na myśli: nie papier jest ważny.

Oliverwood: gratuluję jeszcze raz papieru! Odpowiedź na pytanie tytułowe jest w moim pierwszym poście: "Dalej trzeba sie pochwalic na forum". Reszta nieistotna, bo jak będziesz rzeczywiście potrzebował wiedzy (z posługiwania się radiem na oceanie) - to papier jej nie przyniesie. A jak nie wiesz po co masz papier - jest on Ci niepotrzebny.
Rozumiem, że zdałeś LRC zamiast SRC i tyle. W praktyce: cieszyć się, ale zdecydowanie polecam nauczyć się jak się używa radiopławy oraz sposobów wzywania pomocy.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2012, o 14:38 

plitkin napisał(a):
Mapki pogodowe nie sa nadawane tylko do osob posiadajacych lrc :mrgreen:

Moze i Sifu bys nie poprowadzila, nie wiem. Szacun, Monia, za akweny i rejsy, ja narazie te strony mam w marzeniach (raczej kolejnych celach, bo teraz na innym zeglarstwie sie koncentruje). Moja logika jest nieco inna: skoro autor watku nie wie po co mu papier, to potrzeby posiadania takowego nie mial. Ja Go rozumiem, mam kilka niepotrzebnych kwitow.

ja tez cię rozumiem, wskazuje na co może się przydać.
A mapki o których mówię są nadawane na SSB, więc tak jakby dla posiadaczy ;)
Wiem, ze można z innych źródeł na telefon satelitarny. Tylko w nim za te połączenia trzeba płacić. Kwestia kalkulacji :)

A Sifu bym poprowadziła, tylko bym papier musiała wiosna zrobić... Tak przelozylam na wiosnę roku kolejnego....

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2012, o 15:07 

Moniia napisał(a):
A mapki o których mówię są nadawane na SSB, więc tak jakby dla posiadaczy

Co prawda jeszcze nigdy nie próbowałem ściągać mapy, ale dostałem w prezencie radio (odbiornik) ssb i nie mam lrc. Nie sądzę, by radio było zdolne do rozpoznawania stanu posiadania papieru. Zresztą, skoro autor wątku nie ma wiedzy jak działa epirb czy jak wzywać pomocy, to i mapy raczej bez dodatkowego przeszkolenia nie ściągnie niezależnie od stanu posiadania lrc :)

Oczywiście zmierzam do tego, że wiedza, a nie papier jest istotna.

Kiedyś spróbuję ściągnąć mapkę. Zdam relację!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2012, o 15:10 

plitkin napisał(a):
Moniia napisał(a):
A mapki o których mówię są nadawane na SSB, więc tak jakby dla posiadaczy

Oczywiście zmierzam do tego, że wiedza, a nie papier jest istotna.

No i z tym się w pełni zgadzam!

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2012, o 15:36 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
plitkin napisał(a):
Co prawda jeszcze nigdy nie próbowałem ściągać mapy, ale dostałem w prezencie radio (odbiornik) ssb i nie mam lrc. Nie sądzę, by radio było zdolne do rozpoznawania stanu posiadania papieru.
Kluczowym słowem jest ODBIORNIK.

Tak SRC jak i LRC wymagane są tylko i wyłącznie wówczas, gdy w grę wchodzić zaczyna NADAJNIK.

Poza tym kwity nie są wymagane przez radio :-) tylko przez administrację morską, która ma parę obrzydliwych atrybutów w łapach - możliwość dokonania inspekcji jachtu i możliwość nałożenia mandatu za niemanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 gru 2012, o 15:42 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Maar napisał(a):
tylko przez administrację morską, która ma parę obrzydliwych atrybutów w łapach - możliwość dokonania inspekcji jachtu i możliwość nałożenia mandatu za niemanie.
Święte słowa.
viewtopic.php?f=39&t=3350&p=156236&hilit=Amsterdamie#p156236

Odpowiedz z cytatem